גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שנת 2021: עסקים רבים בחברה הערבית בסכנת פשיטת רגל

ההתאוששות ממגפת הקורונה בחברה הערבית צפויה להיות איטית, וגם השנה נמצאים עסקים רבים בסיכון גבוה לסגירה

 

עסק שקרס תחת המשבר הכלכלי. סגר סבב ב' / צילום: כדיה לוי, גלובס
עסק שקרס תחת המשבר הכלכלי. סגר סבב ב' / צילום: כדיה לוי, גלובס

עוד לפני משבר הקורונה היו העסקים בחברה הערבית קטנים יותר, בעלי פריון נמוך יותר ומרוכזים יותר בתעשיות מסורתיות ובענפי המסחר והשירותים, לעומת העסקים בחברה היהודית. עסקים אלה גם התקשו יותר להשיג אשראי, כי לעסק קטן וחלש קשה יותר להשיג אשראי בתנאים טובים לעומת עסק גדול, וגם בגלל בעיות נגישות, דעות קדומות ואמון מצד גופים פיננסיים. כל אלה הפכו אותם פגיעים במיוחד למשבר הכלכלי שליווה את התפרצות הקורונה. במשך כל 2020 הענפים שסבלו ביותר מההגבלות ומהסגרים היו ענפים בעלי שיעור גדול של עובדים ומעסיקים ערבים - שירותי אירוח ואוכל, מסחר, עובדי קבלן, ניקיון ובנייה, ובעיקר עסקים קטנים.

הפגיעה בעסקים אלה מתבטאת באופנים רבים: ירידה בפדיון שמובילה לצמצום פעילות ולפיטורי עובדים, ולעתים אף לפשיטות רגל. עוד בסגר הראשון דיווחו העסקים הקטנים ללשכה המרכזית לסטטיסטיקה על ירידה של יותר מ־20% בפדיון שלהם, ובסגר השני גברה הירידה והגיעה ליותר מ־40%. שלושה ענפים שנפגעו במיוחד בסגר השני ויש בהם ריכוז גדול של עסקים ועובדים ערבים, הם הבינוי, המסחר והתעשייה המסורתית (תעשייה שאינה הייטק).

עסקים בתחום המסחר איבדו בתקופה זו כשני שלישים מהפדיון שלהם, בעוד שבבינוי ובתעשייה המסורתית אבדה בערך כמחצית. הפגיעה בעסקים בתחום התיירות ושירותי האוכל והאירוח לא נאמדה על ידי הלשכה, אך היא כנראה גדולה אף יותר.

הירידה בפדיון גררה גל של פיטורים. לפי אומדנים של מרכז טאוב המבוססים על סקרי הלמ"ס, עד אוקטובר פיטרו העסקים הקטנים יותר מחמישית מעובדיהם, והעסקים בתחומי האוכל והאירוח - יותר מרבע. בבינוי ובמסחר פוטרו כ־15%; זאת לעומת ענפים כגון הייטק ופיננסים (שבהם יש פחות מעסיקים ועובדים ערבים) אשר בהם פוטרו פחות מ־10% מהעובדים.

למרות הפגיעה הקשה התקשו עסקים בחברה הערבית לקבל סיוע ממשלתי לעומת עסקים בחברה היהודית, וזאת משתי סיבות עיקריות: ראשית, עסקים קטנים התקשו יותר לעמוד בתנאי הסף ונטו להיתקל בקשיים ביורוקרטיים לעומת עסקים גדולים המעסיקים בעלי מקצוע ולעתים אף מפעילים מחלקות שלמות המוקדשות להתמודדות עם רגולציה ממשלתית. שנית, עוד בסוף הגל הראשון התריעו בעלי עסקים ערבים בפני ועדה מיוחדת של הכנסת על סירוב נרחב לבקשות אשראי עסקי מקרן החירום, שנובע ככל הנראה מאותן בעיות של חוסר נגישות, חוסר אמון ודעות קדומות ביחס לחברה הערבית.

אל החלל שהותירו הסירובים נכנסו מלווים מהשוק האפור ומהעולם התחתון.

במצב כזה עסקים רבים נסגרים. לפי הערכות של חברת דן אנד ברדסטריט מסוף אוקטובר, 70־80 אלף עסקים נסגרו השנה, לעומת 45 אלף בלבד בשנה שעברה. בענפים אשר בהם קצב הסגירה גבוה בולטים ענפים בעלי שיעור גבוה של מעסיקים ועובדים ערבים - מסעדות, קבלני עבודות ושיפוצים וכדומה.

גם בפשיטות הרגל חל גידול. כונס הנכסים הראשי דיווח ביוני 2020 על עלייה של 75% בבקשות לפשיטות רגל, לעומת יוני 2019, ועלייה דומה נרשמה גם במרץ 2020 לעומת מרץ 2019.

מה שיקרה בשנת 2021 תלוי לחלוטין במצב ההדבקות והתחלואה. במהלך 2020 כשלה הממשלה שוב ושוב בניסיונותיה לרסן את ההדבקה ללא שימוש בסגרים, ואין כל סימן לכך שהמצב ישתנה. השאלה הנותרת היא, האם קצב מתן החיסונים והשפעתם יהיו יעילים דיים בצמצום היקף התחלואה, ועד כמה.

שירותי האירוח והאוכל יתקשו להתאושש יותר מכל ענף אחר, כי עסקים רבים בתחומם אלה מסתמכים על תיירות חוץ ועל אירועים המוניים, שבכל תרחיש אפשרי יהיו האחרונים לחזור לקדמותם. המסחר, ובמידה פחותה יותר התעשייה המסורתית והבינוי, צפויים לקום או ליפול על פי קצב ההדבקה. ירידה מהירה בשיעורי ההדבקה תאפשר פתיחה מחודשת ובת קיימא של מסחר עם מגבלות מינימליות, אך עלייה בקצב ההדבקה ואף אי שינוי בו יביאו לתקופה ארוכה של חוסר ודאות, הדומה למה שראינו בין הסגר השני לסגר השלישי.

עסקים קטנים צפויים להיות הקורבנות הגדולים ביותר של חוסר ודאות זה, כי אין בידיהם המשאבים ואורך הנשימה הדרושים להתמודדות עם הדרישות המתחלפות במהירות, עם הקנסות ועם השתדלנות (לובינג) הנדרשת מול מקבלי ההחלטות. המשמעות היא שההתאוששות בחברה הערבית צפויה להיות אטית, וגם בשנת 2021 יימצאו עסקים רבים בחברה הערבית בסיכון גבוה לפיטורין, לפשיטת רגל ולסגירה. 

הכותב הוא חוקר בחוג ללימודי עבודה, אוניברסיטת תל־אביב, החוג לממשל ומדיניות, אוניברסיטת אוקספורד. מנכ"ל הפורום הכלכלי הערבי

עוד כתבות

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ