גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להפסיק לדבר, להתחיל לעשות: חייבים רפורמה במערכת המשפט

אפשר וצריך להשיב את אמון הציבור בשופטים וברשויות החוק. לשם כך נדרשים אומץ פוליטי, כוח פוליטי ונכונות אמיתית לשינוי

בית משפט / צילום: shutterstock
בית משפט / צילום: shutterstock

הדמוקרטיה מבוססת על אמון. אזרחים נותנים את קולם למועמד שהם מאמינים בו, והם נשמעים לחוקים כי הם מאמינים שרשויות המדינה פועלות למענם. אזרחים פונים לבית המשפט כי הם רואים בו מבצר להגנה על חירותם.

ללא אמון במערכת המשפט, לא תיתכן דמוקרטיה. כאשר אין אמון ברשויות החוק, כל אחד יעשה דין לעצמו, ותיווצר אנרכיה. מנגד, הדמוקרטיה מחייבת גם פיקוח וביקורת הדוקים על כל הגורמים שיש בכוחם או בסמכותם לפגוע בחירות האזרח ובזכויותיו. חשוב שנמצא את האיזון הראוי בין האינטרסים האלה. מצד אחד מערכת משפט חזקה ועצמאית, ומצד שני קיום ביקורת אפקטיבית על מערכת המשפט.

זה מתחיל ביועץ המשפטי לממשלה. האיש בעל הסמכויות העוצמתיות והנרחבות ביותר בעולם הדמוקרטי ומי שממונה לתפקידו ולא נבחר על-ידי העם. סמכויות היועץ אינן מעוגנות בחוק. בדומה לברון מינכהאוזן שמשך עצמו בשערות ראשו כדי לצאת מביצה טובענית - כך היועץ קובע מהן סמכויותיו שלו עצמו.

פרופ' אמנון רובינשטיין (גלובס, 12.11.09) השווה את מעמדו של היועץ בישראל לזה של לואי ה-14, שאין שום מגבלה על סמכותו, והוא בעצמו קובע את גבולות סמכותו: "אבל אז נזכרתי שללואי ה-14 הייתה מועצת אצילים, שמדי פעם היה מתייעץ איתם. ליועץ המשפטי אין אפילו את זה".

את סמכויות היועץ מן הראוי להגדיר בחקיקה, לאחר דיון ציבורי ותוך הצבת מגבלות על כוחו וסמכויותיו. במסגרת זו, מן הראוי לשקול ברצינות את פיצול תפקיד היועץ על-ידי העברת האחריות על התביעה פלילית לידי פרקליט המדינה. ריכוז כל הסמכויות בידי אדם אחד הופך את התפקיד ללא-אנושי בהיקפו ומייצר קושי יום-יומי מול אנשי הציבור, להם הוא נדרש מצד אחד לייעץ, ומצד לשני הוא האחראי על החקירות והתביעות הפליליות נגדם.

הנושא השני הוא הפרדת הרשויות. בעשורים האחרונים, כל תפוח אדמה לוהט שהממשלה עוסקת בו, מתגלגל לפתחו של בג"ץ. עובדה זו הופכת את בג"ץ למעורב בעולם הפוליטי ולמטרה לביקורת קשה ולהתקפות. כל זאת, כשלבג"ץ נתונה סמכות ההכרעה האחרונה, וביכולתו לבטל כל חוק של הכנסת, על אף שהכנסת היא הריבון שנבחר בבחירות דמוקרטיות. ניתן לפתור את המתח הזה, מבלי לפגוע במשמעותו הדמוקרטית של בג"ץ, על-ידי חקיקת חוק יסוד: החקיקה, שיסדיר את הליכי החקיקה בישראל ויקבע מגבלות ותנאים לביטול חוק שחוקק הכנסת.

הליך בחירת השופטים לבית המשפט העליון ראוי אף הוא לדיון מחדש. במדינות דמוקרטיות רבות, הליך הבחירה של המועמדים לכס השיפוט גלוי ופומבי. בישראל התהליך נעשה בחדרי-חדרים, כשרוב הציבור אינו מכיר את השופטים ולא יודע עליהם דבר.

במבחן התוצאה, ישראל בנתה מערכת משפט מהמפוארות בעולם. הבעיה היא שחוסר השקיפות בהליכי המינוי, לצד הקושי לקבל ביקורת, יצרו שחיקה עצומה באמון הציבור במערכת המשפט.

הדרך לשקם את אמון הציבור עוברת דרך הגברת השקיפות בהליכי המינוי והקידום, והגברת הליכי הפיקוח על המערכת. מקום טוב להתחיל בו הוא תהליך מינוי שופטים לבית המשפט העליון. מן הראוי שהציבור יוכל להיחשף למועמדים לכהונה בבית המשפט העליון עוד טרם ההכרעה על המינוי. דרך יעילה ומכובדת להשגת מטרה זו היא עריכת שימוע פומבי למועמדים בפני הוועדה לבחירת שופטים. ניתן לסמוך על גוף זה שיידע לאפשר לציבור להכיר את המועמדים, את תפיסות עולמם, את האופן שבו הם רואים את הסוגיות המעסיקות את החברה הישראלית, ואת ניסיונם, והכול בצורה מכובדת ותוך שמירה על כבודם של המועמדים.

כדי לחזק את אמון הציבור ולהבטיח שמערכות החוק יעבדו באופן תקין ובניקיון-כפיים, יש לתקן את חוק "נציבות תלונות הציבור על מייצגי המדינה בערכאות", באופן שיחזק את הנציבות כגוף עצמאי, בעל סמכויות חקירה, אשר המלצותיו יקבלו תוקף ברור.

תיקון נוסף, שקשור ליכולת הרשויות לפעול, הוא טיפול בהרחבה המופרזת של "עילת הסבירות". יש קושי בכך שהשופטים הם אלה שרשאים לקבוע אם פעולה או החלטה של נבחר הציבור היא סבירה או לא, תוך שהם שמים את שיקול-דעתם ואת תפיסת עולמם מעל אלה של מי שהציבור בחר בהם.

שני אמצעים נוספים נוגעים באופן ישיר לזכויותיהם של האזרחים הבאים בשערי המשפט.

הראשון הוא חקיקת "חוק זכויות חשודים, עצורים ונאשמים". בשנים האחרונות אנו עדים לשחיקה הולכת וגוברת של חזקת החפות, הפרה של זכויות עצורים, חשודים ונאשמים, ושימוש לרעה של רשויות החוק בכוח המוקנה להם. חוק כזה יסדיר סוגיות של צילום חשודים, חיפוש במכשירים סלולריים, תנאי מעצר, כללים לניהול חקירה, פסילת ראיות שנגבו בדרך פסולה ועוד.

לצד זה, יש להוביל מהלך כולל של אי-הפללה בסדרה של עבירות בעלות אופי טכני או מינהלי, שכיום מוסדרות בחוק הפלילי. עבירות כאלה יעברו למסלול של אכיפה מינהלית, והרווח יהיה כפול: לא רק שתיפסק ההפללה הסיטונאית של אנשים שאינם פושעים או עבריינים, אלא שהמהלך יחסוך משאבים אדירים למשטרה ויפחית באופן משמעותי את העומס על מערכת המשפט.

אפשר וצריך לתקן ולשפר את מערכת המשפט. אפשר וצריך להשיב את אמון הציבור בשופטים וברשויות החוק. לשם כך נדרשים אומץ פוליטי, כוח פוליטי ונכונות אמיתית לשינוי. 

הכותב הוא שותף במשרד פורר, לוי ושות'. בכיר לשעבר בפרקליטות המדינה

עוד כתבות

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת