גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההספק הממוצע של שופט בעליון ב-2020: כ-19 פסקי דין. שיאן הכותבים: יצחק עמית

בשנה החולפת ניתנו בביהמ"ש העליון 290 פסקי דין בהרכב של שלושה שופטים או יותר ● גלובס בדק מה היה הספקו של כל אחד מ-15 שופטי העליון ומצא פערים משמעותיים ● השופט "המצטיין" עמית כתב 37 פסקי דין, ואילו בתחתית הרשימה ניצבת השופטת ענת ברון עם 9 פסקי דין

שופט העליון יצחק עמית / צילום: כדיה לוי
שופט העליון יצחק עמית / צילום: כדיה לוי

 בית המשפט העליון הישראלי הוא העסוק ביותר בעולם, בהשוואה לערכאות העליונות במדינות אחרות. בבית המשפט העליון נפתחים אלפי תיקים חדשים מדי שנה, ו-15 שופטיו חובשים שני כובעים. הם דנים הן בעתירות לעליון בשבתו כבית המשפט הגבוה לצדק (בג"ץ) והן בערעורים על פסקי דין אזרחיים ופליליים של בתי המשפט המחוזיים.

על-פי המקובל, בפסקי דין שנכתבים על-ידי הרכב שופטים בעליון, חוות-הדעת העיקרית נכתבת על-ידי אחד מחברי ההרכב, ויתר חברי ההרכב מאשרים את פסק הדין בהערה "אני מסכים/מסכימה". לעיתים, חברי ההרכב מוסיפים את הערותיהם לחוות-הדעת העיקרית או את הסתייגויותיהם ממנה. לעתים נכתבת חוות-דעת מיעוט שחולקת על התוצאה שאליה הגיעו רוב חברי ההרכב.

לפי בדיקת גלובס, בשנת 2020 ניתנו בעליון 290 פסקי דין בהרכב של שלושה שופטים או יותר (לא נספרו החלטות של דן יחיד, מאחר שאין מדובר בפסקי דין). המשמעות היא שבממוצע כל אחד מ-15 שופטי העליון כתב בשנה החולפת כ-19 פסקי דין. אולם בדיקת גלובס מעלה כי יש שונות משמעותית בין השופטים. חלקם כתבו פסקי דין רבים, וחלקם מעטים.

נציין כי פסקי הדין שנבדקו, הם פסקי דין שניתנו לגוף התיק לאחר שמיעת טיעוני הצדדים. מדובר בפסקי דין שלא הסתיימו בפשרה או במחיקה וכיוצב’, אלא בכאלו שההרכב כתב פסק דין מקיף שדן בערעור או בעתירה לבג"ץ.

בנוסף, הבדיקה נערכה בנוגע לפסקי דין שאורכם שמונה עמודים ומעלה. זאת, מתוך הנחה שפסקי דין קצרים יותר מכילים בדרך כלל עמוד או שניים של נימוקים מהותיים, ולכן הכללתם מטה את התוצאות.

מלאכת הכתיבה של פסק דין מנומק בעליון היא מורכבת, אבל לשופטים יש סיוע בעבודתם. לכל שופט בעליון יש שני עוזרים משפטיים ושני מתמחים שמסייעים להם במחקר המשפטי ובכתיבת ההחלטות ופסקי הדין.

 

מעט וקצר

בדיקת גלובס מעלה כי השופט "המצטיין" לשנה החולפת מבחינת כמות הכתיבה, שגם נודע בחריצותו ובכישרונו לכתוב בזריזות ובעומק, הוא יצחק עמית. עמית כתב 37 פסקי דין מנומקים ב-2020. במקום האחרון ברשימה נמצאת השופטת ענת ברון שכתבה תשעה פסקי דין בלבד בשנה החולפת, פחות מחצי מהממוצע. יש לציין כי בניגוד למספר שופטים בעליון שמשמשים גם בתפקידי ניהול או אחרים, לברון אין מחויבויות נוספות ותפקידים נוספים מעבר לשמיעת תיקים בהרכבים רגילים וכדן יחיד.

בדיקה של פסקי הדין שכתבה השופטת ברון מגלה כי אין ב-2020 אף לא פסק דין משמעותי אחד המצדיק את דלות ההספק. ראשית, שלושה מתוך תשעת פסקי הדין הם בגדר "חובות ישנים" שלה, שנגררו משנים קודמות.

ברון ענת - שופטת / צילום: איל יצהר

כך, לדוגמה, ביום האחרון של שנת 2020 פורסם פסק דין של ברון בעניין בקשת רשות ערעור אזרחי, שהוגשה במרץ 2018. הדיון התקיים בתחילת ינואר 2019, אולם פסק הדין ניתן שנתיים לאחר מכן. השאלה שעמדה על הפרק היא אם גורם מסחרי חב באחריות נזיקית. זאת, במקרה שהוא רכש שירותי שיווק ופרסום, ובמסגרת מהלכי השיווק שוגרו הודעות ספאם אסורות לפי דין. פסק הדין מקיף 18 עמודים, כאשר החלק של "הדיון והכרעה" כולל תשעה עמודים בלבד.

מעבר לכך כתבה ברון עוד שני פסקי דין שניתנו לאחר שנה ממועד הדיון. גם פסקי דין אלה היו קצרים למדי. למעשה, כל תשעת פסקי הדין שכתבה ברון אשתקד, לא כללו למעלה מתשעה עמודי "דיון והכרעה". זאת, כאשר הממוצע עומד על כשישה עמודי "דיון והכרעה". בדיקת גלובס גם מעלה שבשנת 2020 כולה ניתנו בעליון 77 פסקי דין, מכל סוג, שאורכם מעל 25 עמודים. אף אחד מהם לא נכתב על-ידי השופטת ברון.

שאלות חוקתיות


בין השופט עמית שבפסגה לבין השופטת ברון שבתחתית הרשימה, יש מנעד רחב. אחרי עמית, בפער משמעותי, נמצא השופט יוסף אלרון שכתב 30 פסקי דין ב-2020; השופט דוד מינץ כתב 27 פסקי דין.

המשנה לנשיאת העליון, חנן מלצר, כתב 26 פסקי דין, חלקם "חובות ישנים" - תיקים שעליו למהר ולהכריע לקראת פרישתו מכס השיפוט בעוד כשלושה חודשים. בדיקת גלובס מעלה כי השופט נעם סולברג כתב 24 פסקי דין אשתקד; השופטים ג’ורג’ קרא ויעל וילנר כתבו 22 ו-20 פסקי דין, בהתאמה; השופטים עופר גרוסקופף ואלכס שטיין כתבו 18 פסקי דין, כל אחד, בשנה החולפת. השניים מונו לעליון אחרונים, במהלך 2018, ולכך יש השפעה ישירה על תפוקתם ב-2020.

נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות, כתבה 16 פסקי דין ב-2020. אולם לחיות יש עוד משימות רבות מאוד מתוקף תפקידה כנשיאת העליון. בנוסף, אמנם הנשיאה חיות כתבה פחות פסקי דין מהממוצע. אולם היא הכריעה בשאלות חוקתיות ומשפטיות סבוכות, וחלק מפסקי הדין שלה מחזיקים עשרות רבות של עמודים.

כך, לדוגמה, חיות פסקה בעתירה בעניין מצפה כרמים, בעתירה לבג"ץ נגד איכוני השב"כ וכן בבג"ץ שדן בזכות לפונדקאות ללהט"בים. כמו כן, חיות כתבה מספר חוות-דעת עיקריות בעתירות משמעותיות, כדוגמת חוק ההסדרה שנדון בהרכב של תשעה שופטים; וכן את חוות-הדעת העיקרית בבג"ץ חוק הפיקדון למסתננים, שנדון בהרכב של שבעה שופטים.

עוד כתבה חיות חוות-דעת בערעורים נגד ועדת הבחירות שנדונו בפני הרכב של תשעה שופטים; וכן עתירות נגד ההסכם הקואליציוני בין הליכוד לכחול לבן ונגד כהונת ראש הממשלה עם כתב אישום פלילי, שנדונו בפני הרכב של 11 שופטים.

חברות בוועדות

לפי בדיקת גלובס, השופט ניל הנדל כתב 15 פסקי דין אשתקד. יש לציין כי בנוסף על עבודתו בעליון שימש הנדל בשנה החולפת כיו"ר ועדת הבחירות, תפקיד אינטנסיבי ששיתק את פעולתו בעליון בחודשים הראשונים לשנת 2020. כן ישב הנדל בהרכבים מיוחדים ושימש כחבר בוועדה לבחירת שופטים וכן בוועדת המשנה של ועדה זו.
השופטים דפנה ברק-ארז ומני מזוז כתבו 14 פסקי דין כל אחד ב-2020. השופט עוזי פוגלמן כתב 13 פסקי דין, ואת הרשימה סוגרת, כאמור, השופטת ברון עם תשעה פסקי דין בלבד.

באפריל הקרוב יפרשו מהעליון השופטים מלצר ומזוז. הוועדה לבחירת שופטים שתוקם לאחר הקמת הממשלה הבאה, תצטרך למנות להם מחליפים. הנתונים שהובאו כאן, ממחישים כי בנוסף לצורך שהשופטים יהיו בעלי שיעור קומה משפטית, נדרש כי הם יהיו בעלי יכולת לתת פסקי דין מקיפים ביעילות ובמהירות. 

תגובת הרשות השופטת:

"עשייתו של שופט אינה נמדדת רק במספר פסקי הדין שכתב"

"הנתונים שהוצגו אינם נכונים, וההשוואה המספרית שנעשתה על-פיהם אינה משקפת דבר והיא שגויה ושטחית. היא אינה מתייחסת למכלול פסקי הדין וההחלטות שניתנו על-ידי כל אחד מהשופטים לאורך השנה. היא אינה מביאה בחשבון את העובדה שהתיקים שונים במהותם ובמורכבותם, וכן אין היא מביאה בחשבון חוות-דעת חולקות ועשרות רבות של החלטות חשובות שניתנו במתכונת של דן יחיד. כל השופטים יושבים בעשרות הרכבים מדי שנה, ותיקים רבים אף מסתיימים לאחר דיון, בלא צורך בכתיבת פסק דין. עשייתו של שופט אינה נמדדת רק במספר ההחלטות ופסקי הדין הניתנים על-ידו". 

עוד כתבות

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

״חזירות״: הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

השכירויות שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיעות לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל