גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל פיצה האט משנה את המודל העסקי ומתחיל לגבות כסף על המשלוחים

מנכ”ל הרשת שמוליק ברוך מספר בראיון לגלובס על השינויים במודל העסקי בימי הקורונה ומדוע הם מתחילים לגבות תשלום על המשלוחים ● הוא מתנגד למודל ההעסקה של שליחים בוולט, אבל שמח שהיא חינכה את הציבור לשלם על שליחות

אחרי שנים של משלוחים חינמיים, פיצה האט משנה את המודל העסקי. לגלובס נודע כי רשת הפיצריות תתחיל לגבות תשלום עבור משלוחים, באחת התקופות הכי רגישות מבחינה כלכלית. הרשת צפויה החל מהשבוע הבא לגבות 7 שקלים עבור כל משלוח. ברשת טוענים, כי למרות הגידול שחוותה במכירות במהלך הסגר, היא חווה שחיקה ברווחים בשל עלויות השילוח הגבוהות. בראיון לגלובס מתייחס מנכ"ל הרשת שמוליק ברוך לצעד וטוען: "מדובר בדמי משלוח סמליים, זה דבר שמתחייב בגלל המציאות החדשה שאנחנו נמצאים בה. אנחנו עושים את זה ממקום של חוזקה של מי שמוביל את השוק, ויש לנו את האומץ לעשות את הצעד הזה".

בדומה לכל ענף המסעדות, גם רשת פיצה האט העולמית נפגעה במידה משמעותית מהסגר. הרשת משתייכת לקבוצת המזון המהיר האמריקאית הציבורית ששמה Yum! Brands המפעילה מעל 50 אלף מסעדות ב-150 מדינות וטריטוריות ברחבי העולם, והיא כוללת עוד מותגים בולטים כמו KFC וטאקו בל. מתוצאותיה בסיכום שלושת הרבעונים הראשונים של 2020 עולה כי המכירות של חטיבת פיצה האט רשמו ירידה של 4% (וירידה של 3% במכירות החנויות הזהות) לעומת התקופה המקבילה ב-2020.

הירידה הזו נובעת בין היתר מסגירת המסעדות של פיצה האט. הפגיעה בפעילות של רשת הפיצריות הורגשה ברחבי העולם, כשבארה"ב הזכיין הגדול ביותר של הרשת הגיש בקשה להגנה מפני נושים במקרה של פשיטת רגל - צ'פטר 11 - עם חובות של כ-900 מיליון דולר, ובבריטניה הרשת הצהירה על סגירה של 29 סניפים ופיטורים של 450 עובדים.

ישראל נפגעה פחות מהרשת העולמית

בישראל, כך לפחות לדברי ברוך, התמונה אופטימית יותר. בהשוואה למכירות של 2019, שעמדו על כ-250 מיליון שקל, ההכנסות של חנויות זהות דווקא רשמו גידול של 8%-9%, הודות לצמיחה במשלוחים.

אלא שיחד עם העלייה הזו, מגלה ברוך, נרשמה שחיקה ברווחיות בשל עלויות השילוח: "לפני שהסיוט הזה התחיל היינו 55% משלוחים ו-45% טייק אווי וישיבה, שזו פעילות רווחית יותר בגלל עלות המשלוח. בסגרים עברנו ל-100% משלוחים ואפס מהיתר, כשגם בתקופה שהעסקים היו פתוחים בין הסגרים הגענו רק ל-20% ישיבה וטייק אווי, וכל היתר משלוחים. זה מה שאני מאמין שהולך להישאר, אולי יהיה תיקון ל-75% משלוחים".

פיצה האט ישראל, שמפעילה כיום 92 סניפים מתוכם 72 בזיכיון, ומעסיקה כ-700 עובדים בחברה, נוסף לכ-2,300 עובדים באמצעות זכיינים.

ברוך: "הגענו לסיטואציה שבה עלינו לקבל החלטות. רוב הסניפים שלנו נמצאים בפריים לוקיישן, והמשמעות לכך היא שאנחנו צריכים ליהנות מהטראפיק הרגלי, וברגע שאין לי אותו, בגלל המציאות ובגלל השינוי של המודל העסקי - אנשים התרגלו להזמין, אנחנו מרווחים פחות כסף בסיטואציה הזו. נכון שמכרנו יותר, אבל יש שחיקה ברווחיות בגלל עלות המשלוח והעליה בהוצאות התפעול".

בניגוד לרוב המסעדות, פיצה האט, כמו גם המתחרה הגדולה פיצה דומינוס, הפעילו מערך משלוחים מבוסס ומשומן עוד הרבה לפני פרוץ משבר הקורונה, ולכן שמורה להן הפריבילגיה שלא להתבסס על המשלוחים של פלטפורמות כמו וולט ותן ביס, וגם לבקר את ההתנהלות שלה.

ברוך: "אני חושב שכל המתווכים שנכנסים ביני לבין הלקוח, זה הדבר הכי גרוע שיכול להיות לעסק. הנתק שוולט מייצרת בין הלקוח לבין המסעדה זה אסון למסעדה. העובדה שאני מכיר את הלקוחות שלי ויודע לטרגט אותם ולשלוח את הבאנר הנכון, זה המפתחות לצמיחה. וולט - אני לא רוצה להגיד הורגים - אבל הם קוצצים את הרגליים של בעלי העסקים מלהתפתח. אני לא רוצה שהלקוח יזמין דרך וולט או דרך תן ביס, אני רוצה לראות את הלקוח שלי. פנו אלינו מספר פעמים, והציעו לנו שנכנס בצורה חלקית, באזוריים מסויימים, אבל בעיניים שלנו זה יהיה צעד נוראי לשתף פעולה".

עלות של עובדים מאוגדים

לצד הביקורת, ברוך תופס את הפריצה של וולט לחיינו כשינוי בשוק שנותן לגיטמציה לגבות כסף עבור משלוחי אוכל. "היום כולם רגילים לשלם על משלוחים, גם וולט גובים 12-18 שקלים למשלוח". הוא מתייחס גם לכך שבניגוד לוולט, שלא מספקת לשליחיה תנאים סוציאליים של עובד שכיר, פיצה האט פועלת אחרת, ויש לכך מחיר.

לדבריו, "אנחנו חברה שבה העובדים מאוגדים, מבחירה, ואנחנו משלמים יותר לשליחים שלנו כי אנחנו בהסכם קיבוצי ומספקים דמי הבראה ועוד תנאים לעובדים שלנו. נקודת הפתיחה שלנו בסוגיית השליחים היא גבוהה יותר. אצלנו, בניגוד לוולט, גם האופנועים הם שלנו, וגם הביטוח בגינם יותר יקר".

בהתייחס למודל ההעסקה של וולט הוא אומר: "יש לי ילדה בת 22 - לחשוב שהיא תהיה מועסקת בוולט בלי תנאים גורם לי לזוז באי נוחות. הייתה שבת שבה שליח שלי נפגע בתאונת פגע וברח. אצלנו יש לנו מעטפת, אנחנו מלווים את הבחור הצעיר בן ה-17, ויש פרוטוקול טיפול מול ביטוח לאומי. אני לא בטוח שאם זה היה קורה כשהוא היה עובד בוולט, הוא היה מקבל מענה כזה. אולי זה לא כסף, אבל זה שווה כסף".

לאחרונה חשפנו בגלובס כי המסעדנים מנסים להקים תחרות לוולט, עם אפליקציה שתגבה עמלות נמוכות בחצי, אבל גם אל המודל הזה ברוך לא ממהר להצטרף: "התשובה היא 'לא', מהטעם הפשוט שאנחנו לא רוצים מתווך. אני רוצה את הלקוח איתי, מזמין דרכי. משלוח זה עסק יקר, עולם השליחויות דורש התמקצעות. זה מקצוע לכל דבר ועניין. לא כל מסעדן מבין במשלוחים", כשעל הדרך הוא פוסל גם את המודל של מטבחי רפאים (מטבח שמספק רק משלוחים): "זה לא יחזיק מעמד".

ברוך קיבל לידיו את המושכות תקופה קצרה לפני הקורונה. עד לפני שנה וחצי שימש ברוך כסמנכ"ל הכספים של החברה, ולפני כשנה וחצי נכנס לתפקיד כמנכ"ל הרשת, במקביל לשינוי במבנה הבעלות שלה, כשיורם באומן, נשיא קבוצת הפרסום פובליסיס, רכש 15% ממניות פיצה האט והפך לשותף של בעל השליטה ברשת אודי שמאי (85%) במקומו של ניב זילברשטיין.

סניפים חדשים בתנאים יותר טובים

על אף הסגר, הוא מגלה כי 25 מהסניפים של פיצה האט מבצעות בתקופה הזו שליחות קצרת מרחק, או בקיצור - שמ"ק, לעתים גם לספסל שמול הסניף. בנוגע לעתיד של ענף המסעדות הוא אומר: "אנחנו מאוד פסימיים לגבי הענף הזה. אין ספק שהחזקים ישרדו, אבל לחלשים ולבינוניים יהיה קשה מאוד להרים את הראש ביציאה מהסיוט הזה".

ולמרות התקופה, הרשת ממשיכה להתרחב. ברוך: "ב-2021 אנחנו מתכננים לפתוח לפחות חמישה סניפים: באמצע ינואר יפתח סניף נוסף בקריית מוצקין, ויש לנו עוד שני חוזים חתומים באופקים ובכפר יונה, אותם אני מעריך שנפתח סביב אפריל, וצפויים לפחות עוד שניים נוספים". ברוך מסמן את שינוי הכיוון אליו הולכת הרשת: "אנחנו נלך לסניפים יותר קטנים, פחות מקומות ישיבה, הסניף יהיה יותר קומפקטי".

אגב, כדי למקסם את ההכנסות, הרשת גם יצאה לאחרונה בפיילוט שמאפשר להזמין משלוחים בת"א עד ארבע לפנות בוקר, והיא מקווה להרחיב אותו לערים גדולות נוספות בהן חיפה וב"ש.

קל לכם היום יותר להשיג דמי שכירות בגלל המשבר הכלכלי?
"יש הזדמנויות להשיג תנאים מסחריים נוחים יותר. את התנאים בחוזים שסגרנו עכשיו לא היינו מצליחים לסגור לפני שנה או שנתיים, ובחידושי הסכמים אנחנו מצליחים לשפר עמדות בחידוש האופציה. אבל בכל זאת, צריך להבין שאנחנו לא מדברים על ירידה מ-100 ל-20, אלא סדר גודל של ירידה מ-100 ל-80". 

עוד כתבות

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם