גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שבירת מונופולים? קידום העצמאים? ירון זליכה, לא בדיוק מה שחשבתם

פרופ' ירון זליכה זינק למערכת הבחירות הנוכחית עם הבטחות להילחם במונופולים לטובת האזרח הקטן ● כדאי לזכור שאת ימיו באוצר סיים בקרע עם בכירי המשרד ובשנים האחרונות הרבה לתת ייעוץ לוועדי עובדים ולהסתדרות

ירון זליכה / צילום: שלומי יוסף
ירון זליכה / צילום: שלומי יוסף

את נאום הפתיחה של הקמפיין שלו בחר פרופ' ירון זליכה להתחיל באמירה מהדהדת: "ישראל בדרך לפשיטת רגל", קבע החשב הכללי לשעבר, "בגלל מנהיגות שנכנעה למונופולים ולקבוצות הלחץ על חשבון הצעירים, השכירים והעצמאים". מי שהקשיב לנאום התרשם שזליכה הוא לוחם עקשן למען האזרח הקטן, העצמאים ובעלי העסקים הקטנים ונגד הטייקונים, המונופולים וקבוצות הלחץ למיניהן.

אבל ברקורד של זליכה מאז עזיבתו את האוצר קשה למצוא פעילות כלשהי למען העצמאים ובעלי העסקים הקטנים, שבשמם הוא מתיימר כעת לצאת למלחמה. מה כן יש שם? שלל עבודות ייעוץ שזליכה סיפק לסקטור מסוים מאוד, שאין בו אפילו עצמאי או בעל עסק קטן אחד: ההסתדרות וועדי העובדים הגדולים במשק.

לצד עבודתו האקדמית כראש החוג לחשבונאות בקרייה האקדמית אונו, סיפק זליכה בשנים האחרונות עבודות ייעוץ לוועדי העובדים של התעשייה האווירית, חברת נמל חיפה, בנקים, חברות כרטיסי אשראי וסלולר, מפעל תרכובות ברום מקבוצת כי"ל והרשימה עוד ארוכה. אחד הלקוחות הנאמנים ביותר שלו היה יו"ר ההסתדרות הקודם, אבי ניסנקורן, שגייס אותו לעמוד בראש מכון המחקר הכלכלי שהקים, והיו"ר הנוכחי ארנון בר דוד שהמשיך להעסיק אותו כיועץ קבוע עד לאחרונה.

ארנון בר דוד - יו"ר ההסתדרות / איור: גיל ג'יבלי

מי יכול לשלם על חוות דעת? 

אז ראשית, ההסתדרות ו-וועדי עובדים הגדולים נחשבים בעיני רבים לאחת מקבוצות הלחץ החזקות במשק. שכרם הממוצע של עובדי החברות הממשלתיות גבוה משמעותית מהשכר הממוצע בסקטור העסקי. העובדה הזו מוסברת בשיעור ההתאגדות הגבוה בקרבם, יחד עם שליטתם על שאלטרים כמו מים, נמל או חשמל.

אבי ניסקורן / איור: גיל ג'יבלי

שנית, בין ועדי העובדים הגדולים לבין המונופולים יש לעתים קרובות זהות אינטרסים ושיתופי פעולה. בעיני ההסתדרות שמירת מעמד מונופוליסטי של חברה היא אינטרס מובהק של העובדים בה. ההסתדרות התגייסה לא פעם למאבק ברפורמות ומהלכי פתיחה לתחרות של ענפים שנשלטים על-ידי מונופולים.

הדוגמה הבולטת ביותר מהשנים האחרונות היא של ועד עובדי חברת החשמל, שהגיעו עד לבג"ץ במאבק נגד הכנסת יצרני חשמל פרטיים. לפני כן היו אלה עובדי המונופולים של נמלי חיפה ואשדוד ובשנות ה-90 עשו זאת עובדי מונופול בזק נגד הניסיונות של האוצר לפרק אותו.

מדוע בחר זליכה לעבוד רק לצד ההסתדרות והוועדים הגדולים? כחשב כללי הוא הפגין תפיסה כלכלית רחוקה מסוציאליזם. אפשר להניח שהשיקול שהנחה את החשכ"ל לשעבר היה חומרי. "היועצים יודעים שהכסף הגדול נמצא היום אצל הוועדים", אמר השבוע בחיוך גורם בממסד ההסתדרותי, "יש 6,000 ועדים במדינה, אין 6,000 מעסיקים שיכולים לקחת יועץ שלוקח כמו זליכה".

אז נכון, זליכה "לא פראייר", אבל הקשרים ההדוקים שלו עם ההסתדרות והוועדים מעלים סימן שאלה גדול לגבי יכולתו לפעול מולם כשר אוצר. המו"מ מול ההסתדרות לחתימת הסכם שכר חדש הוא הנושא הבוער ביותר על שולחנו של שר האוצר, אחרי ענייני התקציב והקורונה. במישור המשפטי עוד ניתן למצוא לבעיה הזו פיתרון בדמות הסדר ניגוד עניינים מפורט. אבל מה באשר לפן הציבורי?

יש גישה שאומרת שזליכה יכול להצליח דווקא בגלל שהוא "מעורבב" עמוק כל-כך בממסד ההסתדרותי ובקרב הוועדים ומכיר את כל הטריקים והשטיקים שלהם במו"מ. אלא שהגישה הפכה בשנים האחרונות ללא-מקובלת ואפילו ראויה לבוז ולגנאי, לא מעט הודות לפעילים כמו ירון זליכה.

האיש מטיף בעקביות ובקנאות לגישה שפוסלת כל מי שעבד עבור טייקונים, מונופולים או קבוצות לחץ מלשמש בתפקיד ציבורי בכיר. דוגמה טובה לכך היא המאבק שניהל מול הממונה על התחרות עו"ד מיכל הלפרין, שבו האשים את הלפרין, בין היתר, שהיא משרתת את המונופולים רק משום שהיו לקוחותיה כעו"ד פרטית בעבר.

מיכל הלפרין / איור: גיל ג'יבלי

על-פי תורת זליכה, הוא עצמו פסול מלשמש שר אוצר. למזלו ההחלטה על כך נתונה בידי ציבור הבוחרים ולא בידי פעילים רודפי צדק כמו החשב הכללי לשעבר.

חלק מהוועדים שקיבלו ייעוץ מפרופ' זליכה

● ההסתדרות הכללית
● התעשייה האווירית
● חברת נמל חיפה
● תרכובות ברום
● אל על
● בנק אגוד
● מזרחי טפחות
● פרטנר
● פלאפון

מסיבת עיתונאים לכבודו ונגדו

לצד קשריו ההדוקים של זליכה עם ההסתדרות והוועדים, יש סימני שאלה קטנים יותר לגבי יכולתו להצליח כשר אוצר. איש אינו מפקפק בהבנתו הכלכלית, ובכך שניסיונו וכישוריו עולים בהרבה על אלה של מרבית שרי האוצר שכיהנו כאן, אם לא כולם.

אבל, לצד כל אלה רשם זליכה בתקופתו כחשב כללי עוד "הישג" הרבה יותר מפוקפק: יחסי האנוש שלו נחשבים לגרועים ביותר שידע המשרד הזה מימיו. מכתבי התפטרות זועמים וטריקות דלת מהדהדות הן לא דבר חריג בבניין האוצר ברחוב קפלן בירושלים, אבל האירוע שנערך שם ב-10 לאוקטובר 2007 קבע שיא שעדיין לא נשבר.

מנכ"ל האוצר דאז ירום אריאב ובכירי המשרד (מלבד היועצת המשפטית) כינסו מסיבת עיתונאים כדי לקרוא לממשלה לא להאריך את כהונתו של זליכה, שהייתה אמורה לפקוע בסוף אותו חודש. "לא ניתן עוד לנהל ישיבת הנהלה אתו", הסביר אריאב, "האוצר מבוסס על עבודת צוות, אינטראקציה קבועה בין החשכ"ל לכל ראשי האגפים. האינטראקציה הזו לא יכולה להתנהל יותר. לא מדובר במלחמה בשחיתות, אלא בחבלה במערכת הכלכלית".

כשר אוצר יזדקק זליכה לבנות קואליציות ושיתופי פעולה. האיש שבנה לעצמו שם של מי שאינו מתפשר לעולם על עקרונותיו, ייאלץ לעסוק 24 שעות ביממה במקצוע ששמו השני הוא "אומנות הפשרה". מעבר לכך תחולל חזרתו של זליכה לאוצר כשר רעידת אדמה. הוא עצמו אינו מסתיר את כוונתו לפרק את אגף התקציבים ולבנות אותו מחדש ברוח אחרת לגמרי.

לא חסרים תומכים לרעיון שהאוצר ואגף התקציבים זקוקים לניעור רציני, אבל אחרי כהונה קשה, שלא לומר טראומטית, כמו זו שהייתה לפקידי האוצר תחת השר ישראל כ"ץ, ספק רב אם מה שהאוצר צריך עכשיו, בעיצומו של המשבר הכלכלי החמור במשק, הוא טיפול בהלם כמו זה שמתכוון להעניק לו זליכה.

זליכה: עומד מאחורי הדברים

מזליכה נמסר בתגובה לדברים כי "עמדתי ביחס לעו"ד הלפרין כי היא פסולה מלשמש הממונה על התחרות התבררה כנכונה. היא אחת מהסנגוריות הבכירות של המונופולים הדורסניים, מונתה לתפקיד ובכהונתה הגנה עליהם שוב, נגד הציבור.

"בשונה מהגברת הלפרין, בכל הקריירה שלי ניהלתי מאבקים למען הציבור ובכוונתי להמשיך בהגנה על הציבור כשר האוצר של מדינת ישראל. לא זו בלבד, שאין מדובר בניגוד עניינים, אלא מדובר בזהות עניינים מוחלטת.

"מאז ומתמיד סירבתי לייעץ לצד החזק בכל עימות בו הייתי מעורב. התפיסה לפיה כל ועד עובדים בישראל הוא 'ועד שאלטר' מעידה בעיקר על אלה ששותפים לה. עבודת הייעוץ שנתתי להסתדרות התמקדה ברפורמות מאוד חיוניות בהן אני גאה ובראשן הרפורמה בביטוח הסיעודי, קיצור שבוע העבודה והפעלת מודל התעסוקה הגרמני במקום מודל החל"ת הלא יעיל והמשפיל. רק בישראל, עם העוני הכי גדול במערב ואי שוויון שזועק לשמיים, יש מי שחושב שמונופולים וטייקונים זכאים לייעוץ מקצועי ואילו ועדי עובדים, שברובם מייצגים עובדים מוחלשים, אינם זכאים להגנה וייעוץ.

"בכל שנותיי כיועץ ליוויתי תמיד את הצד המוחלש יותר בעימות אל מול הצד החזק והדורסני ובינהם, בעלי עסקים קטנים ועצמאיים אל מול בנקים, מונופולים וטייקונים". 

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו