גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם יופרדו התאומות הסיאמיות שחולשות על פלטפורמות התשלומים במשק?

החברה הציבורית שב"א מציעה 230 מיליון שקל עבור רכישת מס"ב, שחולקת עמה משרדים, מנהלים ומערכות מחשב, בעוד שרשות התחרות רוצה להפרידן לחלוטין ● הצדדים מחכים להכרעת בית המשפט

מיכל הלפרין,הממונה על רשות התחרות / צילום: רמי זרנגר
מיכל הלפרין,הממונה על רשות התחרות / צילום: רמי זרנגר

כבר כמה עשורים שהחברות שב"א ומס"ב מספקות את הפלטפורמות המרכזיות לתשלומים בישראל, הן באמצעות כרטיסי האשראי והן בהעברות ישירות בין הבנקים, כשהן פועלות באופן בלתי נפרד בדרך שניתן לתאר אותה כהרבה יותר מחברות אחיות - אם תרצו, "תאומות סיאמיות", הכרוכות זו בזו. בשנה שעברה עלה החיבור הזה על מסלול של עימות משפטי בין שתי החברות, שחולקות ביניהן מערכת מחשב, משרדים ועובדים ומנהלים, לבין רשות התחרות בראשותה של מיכל הלפרין. עימות זה אף הגיע לבית המשפט המחוזי בירושלים, בשבתו כבית הדין לתחרות.

בינתיים, בצל העימות, חוות החברות - ובעיקר שב"א, שנסחרת בבורסת תל אביב לפי שווי של כחצי מיליארד שקל - גל של עזיבות בכירים, ובראשם המנכ"ל המשותף הוותיק של השתיים, משה וולף. נוסף על כך, בימים אלה שב"א חזרה לקדם מיזוג אפשרי ומלא עם מס"ב (עניין שנדון בעבר ולא קודם, בשל התנגדות בעלי מניות מרכזיים).

וולף משה / צילום: עינת לברון

שב"א דיווחה לבורסה כי ועדה מיוחדת ובלתי תלויה שמינה הדירקטוריון, פנתה לחמשת הבנקים הגדולים שמחזיקים במלוא מניות מס"ב, בהצעת רכישה שתנאיה לא דווחו. ואולם, לגלובס נודע כי הצעה זו נוקבת בשווי של 230 מיליון שקל, כאשר ההון העצמי של מס"ב עומד על כ-125 מיליון שקל. מדובר, ככל הידוע, בהצעת פתיחה - שעשויה להערכת גורמים בשוק, לגדול בהמשך ליותר מ-300 מיליון שקל.

ואולם, גם אם הצעת הרכש תיענה, השלמת המיזוג רחוקה מאוד מלהיות ודאית. זאת, משום שההתנגדות של רשות התחרות לחיבור בין החברות לא נובעת מטעמים של המבנה התאגידי שלהן, אלא מטעמים מהותיים. כלומר, נראה כי הרשות תתנגד בחריפות למיזוג מלא של שב"א ושל מס"ב, כשכבר היום היא חותרת להפרדה מלאה ביניהן.

נפגשים בבית הדין לתחרות

שב"א עוסקת בהפעלת מערכות סליקה וחיוב של כרטיסי אשראי, ומאז הנפקתה בבורסה ביוני 2019 עלתה מנייתה ביותר מ-70%. הנפקת שב"א נעשתה לאחר שהבנקים אולצו לרדת משליטה בחברה, כפועל יוצא של רפורמת שטרום. מס"ב היא חברה פרטית המספקת שירותי סליקה אלקטרונית של זיכויים וחיובים ושל מידע בין הבנקים, והיא עדיין חברה פרטית - שנמצאת בבעלות מלאה של חמשת הבנקים הגדולים.

 

שתי החברות מעניקות שירותים זו לזו, כשהיחסים ביניהן מבוססים על הסכם שנחתם אחרי חקיקת חוק שטרום, לאחר שנים ארוכות של שיתוף פעולה מוסדר בין החברות, והם אלה שעומדים במרכז תשומת הלב של רשות התחרות. במאי האחרון הגישו מס"ב ושב"א לבית הדין לתחרות בקשה לאישור הסדר כובל לתקופה של 10 שנים ביניהן, ובספטמבר 2020 הוגשה לבית הדין עמדת הממונה על התחרות, שגורסת כי יש להפריד בין החברות, ובהקדם.

בין לבין, ניתנה החלטה על ידי הממונה על התחרות למתן פטור בתנאים מאישור הסדר כובל להסדרת הבעלות המשותפת של הבנקים לחמש שנים, כשלקראת סוף 2020 הממונה הגישה בקשה לבית הדין שבה טענה כי "שיתופי הפעולה בין שב"א ומס"ב הם הסדר כובל, שעלול לפגוע בתחרות היום ופועל בניגוד לחוק", ולכן על בית הדין להורות לשתיים "להפסיק את הפרת החוק בתוך 30 ימים".

לדברי שב"א, הבקשה של הממונה מבית הדין כללה גם התייחסות שלפיה "היא ערה לקושי הקיים בהפסקה מיידית וגורפת של כל שיתופי הפעולה" ו"אף סבורה שהפרדה לא מבוקרת עשויה לגרום נזק לציבור, ולכן, תמליץ על היתר זמני שיאפשר המשך חלק משיתופי הפעולה עד להכרעת בית הדין". במסגרת זו, שב"א דיווחה שהלפרין הודיעה על "נכונותה לנהל דין ודברים עם החברה ומס"ב". נציין כי הפרדה בין החברות אינה דבר של מה בכך, והיא תארך זמן ניכר, ולו רק בשל המורכבות הגדולה שלה.

לבנק ישראל משקל רב בהחלטה

מי שיפסוק בעניין זה הוא בית הדין, שהורה לשב"א להגיב לבקשת רשות התחרות עד ליום שני הקרוב (11 בינואר), כשישנו עוד גוף ממשלתי רלוונטי - בנק ישראל, שאחראי על הסדרת תחום התשלומים במשק ועל הסדרת הבנקים וחברות כרטיסי האשראי.

בנק ישראל עדיין לא נקט עמדה פומבית. ואולם, ברור כי יהיה לו משקל רב בהחלטה, כמו שקרה עם מיזוג הבנקים מזרחי טפחות ואגוד (אז רשות התחרות אסרה על המיזוג, בנק ישראל תמך - ובית הדין לתחרות התיר את המיזוג). כמו כן, נושא התשלומים חשוב מאוד לנגיד, פרופ' אמיר ירון, כשבבנק המרכזי שמים דגש על יציבות ויעילות מערכות אלה. מה גם שבמהותה, מערכת תשלומים מחייבת שיתוף פעולה של גופים מתחרים שעובדים באותה מערכת.

לפיכך, נראה כי מבחינת הבנק המרכזי השאלה תהיה האם הפרדת שב"א ומס"ב תפריע מדי לקידום מערכת התשלומים. בספטמבר דיווחה שב"א לבורסה כי לעמדת רשות התחרות בנושא צורפה "עמדת בנק ישראל, שלא אומצה על ידי הממונה, התומכת באישור הבקשה (להמשך המצב הקיים, ר"ש)".

כך או כך, אף שמידת החיבור בין החברות פחתה בשנים האחרונות, דרך הפרדת דירקטוריונים, הרי שבהיבטי התפעול אלה חברות מחוברות ממש - ויש חשש שהפרדה ביניהן תפגע ביעילותן, בתחומים שיש בהם יתרון לגודל וזהות בצרכים. זו סוגיה שתעניין מאוד את בנק ישראל, שמבחינתו המערכות של שב"א ומס"ב מתפקדות טוב ומספקות המשכיות עסקית ויתירות ברמה גבוהה, כפי שגם בא לידי ביטוי בתקופת משבר הקורונה, כשהחברות המשיכות לספק שירותים ללא כל פגיעה.

שלמה ביסטרי, יו"ר שב"א, מסר בהתייחס לגל העזיבות של בכירים בחברה, כל אחד מסיבותיו הוא: "אנו מנצלים את העזיבות והפרישות לפנסיה לעיבוי ההנהלה ולהעצמת הממשל התאגידי בחברה - ונמצאים בעיצומו של הליך גיוס של מנהלים איכותיים ובעלי ניסיון". 

עוד כתבות

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם