גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מפעל ההשבחות של יוסי בן שלום וברק דותן ייצר אקזיט מלהיב בחברת ראדא

חברת ההשקעות DBSI מכרה למשקיעים מוסדיים את מניות החברה הביטחונית בכ-35 מיליון דולר ● החברה של בן שלום ודותן השקיעה בראדא כשנסחרה בשווי שוק זניח של 6 מיליון דולר, לעומת 414 מיליון דולר כיום

יוסי בן שלום - מייסד ומנכ"ל DBSI / צילום: תמר מצפי
יוסי בן שלום - מייסד ומנכ"ל DBSI / צילום: תמר מצפי

חברת ההשקעות הפרטית DBSI ממשיכה להקטין את החזקותיה בחברה הביטחונית ראדא ברווח גדול: הגופים המוסדיים מגדל וכלל רכשו מידי DBSI מניות ראדא בתמורה כוללת של כ-35 מיליון דולר.

העסקה, בהובלת ברק קפיטל חיתום, בוצעה במחיר של 9 דולרים למניית ראדא - נמוך ב-9.5% ממחיר המניה יום לפני העסקה, אבל גבוה ב-93% מהמחיר במימוש הקודם של DBSI במניות ראדא, בספטמבר 2019. בעקבות מכירת המניות תרד ההחזקה של DBSI לכ-7% בלבד ממניות ראדא.

DBSI הוקמה בשנת 2002 על ידי יוסי בן שלום, שהיה בעבר סמנכ"ל הכספים של כור, וברק דותן, בנו של בועז דותן, ממייסדי אמדוקס. DBSI השקיעה לראשונה בראדא ב-2016, כשהחברה נקלעה למצוקת נזילות קשה ונסחרה בשווי שוק זניח של כ-6 מיליון דולר. לאחר תהליך השבחה שהובילה DBSI יחד עם המנכ"ל שהצטרף לחברה, דב סלע, נסקה מניית ראדא לשיא באחרונה, ובשנת 2020 הוסיפה לערכה 88%. נכון להיום, שווי השוק של ראדא כ-414 מיליון דולר.

גידול בביקושים למכ"מים טקטיים

ראדא היא יצרנית של מכ"מים טקטיים לכוח המתמרן, ובמקביל פעילה גם בתחום הפעילות המסורתי שלה - ייצור מערכות אלקטרוניקה לכלי טיס. החברה עדכנה באחרונה כי היא מצפה להכנסות של יותר מ-120 מיליון דולר בשנת 2021, עם שיפור ברווחיות. זאת, לעומת צפי הכנסות של 75 מיליון דולר בשנת 2020, שיהוו צמיחה של 70% לעומת 2019. בעבר ציינה ראדא כי היא צופה מעבר לתזרים חיובי מפעילותה ב-2021. הצמיחה מגיעה על רקע גידול בביקושים למכ"מים הטקטיים של החברה.

DBSI מכרה לאורך השנים מניות של ראדא לגופים מוסדיים שונים ובעסקאות בשוק הפתוח, במחירים שעלו והלכו לאורך התקופה. כך למשל, בתחילת 2018 נמכרו מניות ראדא לקרן ספרה במחיר של פחות מ-1.2 דולרים למניה; בספטמבר 2019 רכשו מיטב דש והפניקס מניות בכ-4.67 דולרים למניה; וכעת המחיר עומד על כ-9 דולרים למניה.

בעסקה שבוצעה בספטמבר 2019, נהנו הרוכשים ממזל טוב במיוחד: זמן קצר לאחר שסוכמו תנאי העסקה, אתרי נפט בערב הסעודית הותקפו - והאירוע "הזכיר" למשקיעים בוול סטריט את מניית ראדא, שעלתה בתוך יומיים 16% - וכך מיטב דש והפניקס נהנו אז מרווח מהיר "על הנייר".

בסך הכל לאורך השנים מכרה DBSI מניות ראדא בהיקף כולל של כ-68 מיליון דולר, לאחר שהשקיעה בחברה סכום מצטבר של כ-12.7 מיליון דולר, ושווי ההחזקה הנוכחי שלה עומד על 27.5 מיליון דולר - כך שהרווח שלה על ההשקעה בחברה הביטחונית הוא יותר מפי 6 מהשקעתה.

טלדור צפויה להימכר לחברת וואן

מלבד ראדא, DBSI עומדת בפני אקזיט נוסף: חברת ה-IT טלדור, שנמצאת בשליטתה, צפויה להימכר לחברת וואן בעסקה של 250 מיליון שקל, כאשר חלקה של DBSI בעסקה הוא 145 מיליון שקל. האקזיט מגיע כ-17 שנה לאחר ש-DBSI רכשה את השליטה בטלדור לפי שווי חברה של 82 מיליון שקל בלבד.

בניגוד לחברות ולקרנות השקעה אחרות, DBSI נוטה להישאר עם החברות שבהן היא משקיעה לאורך שנים ארוכות - גם אם במשך התקופה היא מוכרת חלק מהחזקותיה ("מנטליות של לקנות ולבנות", הגדיר זאת בן שלום בראיון לגלובס לפני כמה שנים).

כך למשל היה בפוינטר - החברה שמספקת שירותי ניהול ציי רכב ושירותים מבוססי מיקום. DBSI השקיעה בה לראשונה (כשנקראה אז נקסוס) בשנת 2002, וביצעה בה לאורך השנים תהליכי השבחה. ב-2019 מוזגה פוינטר עם חברת ID Systems מארה"ב והשתיים יצרו יחד את פוורפליט, ומיד לאחר השלמת המיזוג מכרה DBSI את המניות שנותרו לה בתמורה לכ-11 מיליון דולר.

 

בן שלום אמר בעבר לגלובס כי DBSI "לקחה גם כסף הביתה לאורך השנים, כי אנחנו לא אוהבים להתווכח עם השוק. אני מאוד שמח שמי שקנה מאיתנו מרוויח, ואף פעם לא מצטער שיכולתי להרוויח יותר".

אקזיט מרשים אחר של DBSI היה בחברת כוח האדם דנאל, שאת השליטה בה רכשה ב-2011 מקרן KCPS, כששילמה 115 מיליון שקל עבור 58.5% מהמניות. בשנים שלאחר מכן מכרה DBSI מניות בהיקף מצטבר של כרבע מיליארד שקל, ולצד דיבידנדים שקיבלה מהחברה, היא סיכמה את ההשקעה בתשואה של מאות אחוזים.

אקזיט מוקדם יותר היה בחברת סימטרון, שנמכרה ב-2014 לחברת 3D Systems תמורת 97 מיליון דולר. במקרה זה, בן שלום כיהן כיו"ר החברה כשנמכרה, אבל DBSI כבר מכרה את המניות שלה בסימטרון קודם לכן ופספסה אקזיט במחיר גבוה יותר. DBSI נכנסה להשקעה בסימטרון 12 שנה קודם לכן, בהשקעה של 4.5 מיליון דולר בלבד - והובילה בחברה תהליך turnaround והשבחה.

עוד כתבות

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד, הוא פיתח את אפליקציית "פארמי" שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%–15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים ומה הסיכונים?

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים תמורת 27 מיליון שקל

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות בקראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג׳יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא