גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מחירי הדירות ימשיכו לעלות, במיוחד באזורי הביקוש; השקל ימשיך לשמור על חוזקו"

מודי שפריר, האסטרטג הראשי של בנק מזרחי טפחות, מעריך כי הכלכלה ברבעון הראשון של השנה החדשה תסבול מהסגר השלישי, אבל אם החיסונים יוכחו כאפקטיביים, נראה התאוששות מהרבעון השני ● עוד צופה שפריר המשך מדיניות מוניטרית מרחיבה למרות עלייה מסוימת באינפלציה

בשנה החולפת עברה על המשק הישראלי, שעומד לקראת בחירות מספר ארבע בפרק זמן של פחות משנתיים, טלטלה גדולה. מגפת הקורונה וההשלכות הדרמטיות שיש לה על ענפים רבים במשק העבירה את כלכלת ישראל לצמיחה שלילית ב-2020, וחידדה מאוד את השונות בין הענפים השונים. הבדלים אלה באו לידי ביטוי, כמובן, גם בשוקי ההון, ומניות של חברות הייטק רבות הניבו למשקיעים תשואות דו-ספרתיות ותלת-ספרתיות גבוהות, ואילו מניות רבות אחרות קרסו.

אז מה צפוי ב-2021 בכלכלת ישראל? בראיון לגלובס מעריך מודי שפריר, האסטרטג הראשי של בנק מזרחי טפחות, כי "הכלכלה המקומית תושפע בשנה הקרובה בעיקר מקצב התפשטות נגיף הקורונה מצד אחד, עם השפעה שלילית על הפעילות ברבעון הראשון בעקבות הסגר השלישי, ומאפקטיביות ומהירות החיסון לנגיף הקורונה, מהצד השני".

בסופו של דבר אתה אופטימי? 

"הציפייה לחזרה לשגרה במהלך 2021 לאור אפקטיביות החיסונים מגבירה את האופטימיות לצמיחה כלכלית נאה בשנה הקרובה, החל מהרבעון השני. זאת, במידה כמובן שהחיסונים יהיה אפקטיביים גם כנגד המוטציה החדשה של נגיף הקורונה. יצוא ענף ההייטק צפוי לתמוך, גם הוא, בצמיחה נאה של הכלכלה המקומית בשנה הקרובה. כל עוד המגמה במדד נאסד"ק חיובית - יצוא שירותי ההייטק שלנו צפוי להמשיך להתרחב".

עם זאת, אומר שפריר, "חרף הציפייה לחזרה לשגרה במהלך 2021, שיעור האבטלה צפוי להיוותר ברמה גבוהה. נגיד בנק ישראל אמיר ירון אמר לאחרונה בכנס אלי הורביץ, כי מתרבים הסימנים לעלייה ב'אבטלה המבנית', וסיבות לכך יכולות להיות שעסקים שנסגרו או הושבתו במהלך המשבר לא ייפתחו שוב, או לחילופין שמעסיקים מצאו דרכים להתייעל בכוח-אדם".

מחירי הדירות ימשיכו לעלות, במיוחד באזורי הביקוש

מה לדעתך צפוי בשוק הנדל"ן?

"בדומה להערכתנו בשנים האחרונות, אנו צופים המשך עליות מחירים בשנה הקרובה ובטווח הבינוני-ארוך, במיוחד באזורי הביקוש".

מדוע?

"בצד הגורמים התומכים בהמשך עליות המחירים: העלייה החדה ברמות הביקוש בשנה האחרונה, שככל הנראה רק תתגבר לאור ההקלות הצפויות על לקיחת משכנתאות בריבית משתנה; הורדת מס הרכישה למשקיעים; בחירות נוספות; הריבית הריאלית השלילית; וביטול תוכנית 'מחיר למשתכן', אשר יגדיל את רמות הביקוש גם בקרב הזוגות הצעירים.

"בנוסף, זוגות רבים אשר 'ישבו על הגדר' בשנים האחרונות, בציפייה כי משבר (כלשהו) יוביל לירידת מחירים, ראו כי גם בשנה של משבר חסר תקדים שהוביל לזינוק באבטלה - מחירי הדירות עלו ב-2.5% ב-12 החודשים האחרונים. אותם זוגות צפויים לחזור לשוק ולהגדיל עוד יותר את רמות הביקוש".

לדברי שפריר, "במקביל לעליית הביקוש, היצע הדירות ממשיך לרדת - כפי שבא לידי ביטוי בירידה החדה בהיקף התחלות הבנייה ובירידת מלאי הדירות החדשות למכירה בשנה האחרונה. ולכן, בשורה התחתונה, הגידול הטבעי במספר משקי הבית בישראל גבוה מהיצע התחלות הבנייה מדי שנה (בשני העשורים האחרונים) - עובדה התומכת בהמשך עליית מחירי הדיור בשנה הקרובה ובטווח הבינוני-ארוך".

מה אתם מעריכים לגבי האינפלציה?

"בשנים האחרונות הערכנו כי האינפלציה בישראל תהיה נמוכה מאוד, ולכן המלצנו לרוב למכור את ציפיות האינפלציה בשוק האג"ח. בנוסף, עם פרוץ משבר הקורונה בפברואר 2020 הערכנו כי הפגיעה הניכרת ברמות הביקוש, והעלייה החדה באבטלה, יובילו ללחצים דפלציוניים בכלכלה המקומית ובשווקים המפותחים.

"לשנה הקרובה אנו צופים אומנם עלייה באינפלציה (לאחר דפלציה של 0.6% ב-12 החודשים האחרונים), אך סביבת האינפלציה בישראל תמשיך לשהות הרחק מתחת ל'אמצע היעד של יציבות המחירים של בנק ישראל'".

מדוע אתם מעריכים כי האינפלציה תעלה בשנה הקרובה לטריטוריה חיובית?

"בעיקר על רקע עליית מחירי הסחורות בעולם, אשר צפויה להוביל לעלייה (זמנית) במחירי המוצרים המיובאים לישראל. אגב, גורם ממתן משמעותי למגמה הזאת היא ההתחזקות הניכרת בשער השקל.

"יחד עם זאת, צריך לזכור כי ישראל מדורגת במקום התשיעי בעולם במדד יוקר המחייה, וכי ערנות הצרכנים והתקשורת המקומית ליוקר המחיה מאז המחאה החברתית - בשילוב עם השיפורים הטכנולוגיים בעולם והלחצים הבסיסיים לייסוף השקל - כולם תומכים בהמשך סביבת אינפלציה נמוכה בישראל בשנים הקרובות".

השקל צפוי להמשיך ולשמור על חוזקו כנגד סל המטבעות

הזכרת את השקל החזק. לדעתך הוא ימשיך להתחזק?

"בתחזית לשנת 2020, עוד לפני הידיעות על התפשטות נגיף הקורונה בסין, הערכנו כי הכוחות הבסיסיים ימשיכו לתמוך בהתחזקות השקל. העובדה כי השקל התחזק בשנה האחרונה לרמת שיא כנגד סל המטבעות ולרמתו הגבוהה ביותר כנגד הדולר מאז 2008, חרף משבר הקורונה וחרף הגידול הניכר ברכישות המט"ח מצד בנק ישראל, מצביעה על עוצמת 'כוחות בסיסיים' - עודף ניכר בחשבון השוטף ועלייה חדה בהיקף ההשקעות הישירות בישראל".

לדברי שפריר, "בתשעת החודשים הראשונים של שנת 2020 העודף ב'חשבון השוטף' עמד על 15 מיליארד דולר, וההשקעות הישירות של הגופים הזרים (FDI) עמדו על רמה גבוהה מאוד של 19.4 מיליארד דולר. ההשקעות הישירות צפויות להמשיך ולתמוך בטווח הארוך בחוזקת השקל, כל עוד סביבת הריביות הנמוכה מאד בעולם תימשך ומדד הנאסד"ק ימשיך לשהות ברמות גבוהות.

"פרט לאותם כוחות בסיסיים - גופי השקעה גדולים בעולם הגדילו ב-2020 את היקף החזקותיהם באג"ח של ממשלת ישראל לאחר הצטרפות ישראל למדד העולמי WGBI. גם מגמת ה-"risk on" בשוקי המניות בעולם החל מהמחצית השנייה של חודש מרץ תמכה בהתחזקות השקל.

"העליות בשוקי המניות בחו"ל מובילות למכירות מט"ח מצד הגופים המוסדיים בישראל, לאור החשיפה הגבוהה מאוד של המוסדיים למט"ח. מגמת ה-risk on מובילה גם להיחלשות הדולר בעולם - משקיעים יוצאים מהשקעה בדולר, המהווה סוג של מטבע מקלט, לעבר השקעות בשווקים המתעוררים והשקעות מסוכנות יותר".

בשורה התחתונה, הוא אומר, "מגמת הדולר/שקל תושפע בשנה הקרובה בעיקר מהתנהגות הדולר בעולם, אך שער השקל צפוי להמשיך ולשמור על חוזקו כנגד סל המטבעות".

בתחזית לקראת שנת 2020 העריך שפריר כי הריבית תעמוד בסוף השנה על 0.1%-0.25%, וכי העלאת ריבית אינה באופק. כעת, הוא מעריך, השנה האחרונה הייתה מלאה בתהפוכות, אך הגורמים התומכים בהמשך מדיניות מוניטרית מרחיבה מאוד רק התעצמו.

לדבריו, "למרות הציפייה להתאוששות הכלכלה החל מהרבעון השני של השנה הקרובה (לאחר מתן החיסונים), אנו מעריכים כי המדיניות המוניטרית בישראל ובשווקים המפותחים תיוותר מרחיבה מאוד למשך תקופה ארוכה מאוד. אנו מעריכים כי הריבית תעמוד בשנה הקרובה על 0%-0.1%".

יש סיכוי שנראה ריבית שלילית בישראל?

"ככל הנראה לא. בנק ישראל ימשיך בתוכנית ה-QE, ובהחלט ייתכן כי בנק ישראל ירחיב שוב את תוכנית רכישות האג"ח במחצית השנייה של 2021".

להאריך מח"מ בחלק האג"חי של תיקי ההשקעות

לדברי שפריר מספר גורמים מרכזיים תומכים בהמשך מדיניות מוניטרית מרחיבה: "סביבת האינפלציה הנמוכה מאוד; שיעור האבטלה הגבוה מאוד; התחזקות השקל לרמות שיא; הציפייה להמשך מדיניות מוניטרית מאוד מרחיבה בעולם בשנה הקרובה (לפחות); שוק הריביות האירופי מעריך כי ריבית הפיקדונות תחזור לרמה אפסית (כיום במינוס 0.5%) רק בדצמבר 2029; וחברי הפד שמעריכים כי הריבית תיוותר על כנה עד סוף 2023 לפחות".

לדבריו, "גם טיוטת חוזר המשכנתאות מרמזת על הערכת קברניטי בנק ישראל כי הריבית תיוותר ברמה נמוכה מאוד למשך תקופה ממושכת. צריך לזכור כי בנק ישראל השית את מגבלת הריבית המשתנה ב-2011, משום שחשש בזמנו מיציבות הלווים כאשר הריבית תתחיל לעלות".

שוק האג"ח הממשלתי עבר טלטלה גדולה השנה, וכעת שבו התשואות לרמות מאוד מאוד נמוכות. איך כדאי לפעול כעת בשוק האג"ח?

"אנו מעריכים כי המדיניות המוניטרית בישראל תיוותר מרחיבה מאוד, כי בנק ישראל ימשיך לרכוש בשנת 2021 אג"ח ממשלתיות בהיקף של כ-4-5 מיליארד שקל מדי חודש, וכי הריבית תיוותר ברמה נמוכה מאוד למשך שנים רבות.

"כל אלה תומכים בהמלצתנו מתחילת נובמבר 2020 להאריך את מח"מ התיק לבינוני-ארוך. אנו נותרים גם בהמלצתנו להחזקת החלק הארוך בעיקר באמצעות איגרות חוב צמודות, היות שהחזקה באיגרות החוב הצמודות הארוכות תספק לתיק הגנה מתרחיש של עליית תשואות בשווקים המפותחים, עקב ציפייה כי חזרה מהירה לשגרה תוביל להאצה בצמיחה ולעליית הלחצים האינפלציוניים". 

עוד כתבות

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

ארה"ב מונעת יצוא שבבים לוואווי הסינית, ואינטל לא תעמוד בתחזיות האופטימיות

ארה"ב מנסה לחסום ייצוא של טכנולוגיה אמריקאית לסין כדי שהסינים לא יעתיקו את הטכנולוגיה ● אינטל צופה שהתוצאות שלה יהיו "מתחת לנקודת האמצע" של התחזית אבל מצהירה: "נציית לכל החוקים והתקנות במדינות שבהן אנו עושים עסקים" ● המניה יורדת ב-2.5%

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

רחוב הרצל, תל אביב / צילום: רועי חבני

מנורה מבטחים מלווה 260 מיליון שקל לבניינים שמשכנים את מפוני קיבוץ רעים

חברת הביטוח העמידה אשראי לשני מגדלים בפרויקט "תאודור" בדרום תל אביב של יובלים ורן בלינקיס ● הבניינים בפרויקט כוללים דירות שמיועדות ברובן להשכרה לטווח ארוך ● את העסקה הובילה אקטיב חיתום של עומרי לוי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

פרויקט פינוי בינוי / צילום: Mark Tso

מה מגיע לבני 70 ומעלה במיזמי פינוי־בינוי? הנחיות חדשות מנסות לעשות סדר

החוק המעניק לבני 70 ויותר הטבות מיוחדות במיזמי התחדשות עירונית, לא כלל התייחסות לפרויקטים שקידומם החל טרם כניסתו לתוקף ● חוות דעת של המשנה ליועצת המשפטית קובעת: גילו של הדייר בעת החתימה הראשונה הוא הקובע ● איך תשפיע ההנחיה על היזמים?

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ ואסמאעיל הנייה / צילומים: צילומים: רויטרס, AP, Evan Vucci ,Mahmoud Hefnawy, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

תרחיש האימים: דונלד טראמפ מזמין את אסמאעיל הנייה לקמפ דייוויד

זה מה שנשיא ארה"ב לשעבר, וכנראה גם לעתיד, כמעט עשה בספטמבר 2019 עם הטליבאן של אפגניסטן, ההזמנה בוטלה ברגע האחרון ממש ● טראמפ אינו האמריקאי היחיד המחפש "עסקה" ● האמונה בפרגמטיות של אנשים לא–פרגמטיים היא חלק רב–שנים של הדיפלומטיה האמריקאית

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

בכירי XTEND / צילום: כדיה לוי

הרחפנים הוכיחו את עצמם במלחמה: עכשיו החברה מגייסת 150 מיליון שקל

יצרנית רחפני התקיפה והמודיעין הישראלית אקסטנד מגייסת מיליונים בסבב גיוס שלישי (סבב B), זאת לאחר שהרחפנים שפיתחה הוכיחו את יכולתם במסגרת לוחמה בשטח עירוני סבוך בקרב יחידות צה"ל במלחמת "חרבות ברזל" ● בין המשקיעים החדשים - כלל-טק, קרן השקעות הטכנולוגיה של לן בלווטניק

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני