גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האופציות שעומדות בפני הקונגרס כדי להעניש את טראמפ על ההסתערות לקפיטול

הליך האימפיצ'מנט  של הנשיא יחל ברביעי בקונגרס על פי הצהרת הדמוקרטים ● גם אם יעבור בבית הנבחרים הוא נדרש לשני שליש בסנאט שנמצא עדיין בשליטת הרפובליקאים – ולכך יש סיכויים נמוכים מאוד ● אולם זה לא ההליך היחיד שעומד על הפרק ● גלובס עושה סדר

דונלד טראמפ / צילום: Associated Press, Andrew Harnik
דונלד טראמפ / צילום: Associated Press, Andrew Harnik

חברי הקונגרס האמריקאים מעוניינים להעניש את הנשיא דונלד טראמפ על חלקו בהסתת המפגינים, שהסתערו על גבעת הקפיטול בשבוע שעבר. ישנן כמה אפשריות לכך על השולחן בשבוע שנותר עד להשבעת הנשיא הנבחר ג'ו ביידן. גלובס עושה סדר.

התיקון ה־25 לחוקה

התיקון ה־25 לחוקה האמריקאית מאפשר לממשלה להוציא נשיא לנבצרות. כדי לעשות כך, נדרשים סגן הנשיא ורוב בקרב חברי הקבינט להכריז פומבית ובכתב כי הנשיא "אינו מסוגל לממש את סמכותו או לבצע את תפקידו".

זה תהליך שעשוי לקחת זמן ולא להסתיים לפני השבעת ביידן ב־20 בינואר. עד כה, סגן הנשיא מייק פנס והקבינט לא הביעו תמיכה בצעד כזה. אמש (ב') חברי המפלגה הרפובליקאית חסמו בבית הנבחרים הצבעה על החלטה שקראה לפנס להפעיל את התיקון ה־25. נראה כי קיימים סיכויים קלושים למהלך הזה.

פרשנים רבים ביקרו את "חולשתו" של סגן הנשיא פנס, שטראמפ עצמו תקף פומבית ואישית כדי להפעיל עליו לחץ לפעול בניגוד לחוק ולא לקבל את תוצאות חבר האלקטורים ביום רביעי. בהמשך לכך, ההמון הזועם בקפיטול קרא "לתלות את מייק פנס" בעודו שועט פנימה לתוך הבניין.

הדחה (אימפיצ'מנט)

ממשיכים עם האופציה השנייה על השולחן: הדחה. אם טראמפ לא מתפטר ופנס לא מפעיל את התיקון ה־25, הדמוקרטים בבית הנבחרים מתכוונים להצביע ביום ד' על סעיף אחד של הדחה, שפורסם אתמול (ב'), המאשים את טראמפ ב"הסתה למרד".

מכיוון שהדמוקרטים הם הרוב בבית הנבחרים, ההצבעה צפויה לעבור ללא קושי וטראמפ יקבע שפל היסטורי כנשיא הראשון בהיסטוריה האמריקאית, שבית הנבחרים מדיח אותו פעמיים במהלך הכהונה.

על פי החוקה האמריקאית, לאחר ההצבעה בבית הנבחרים, ההחלטה עוברת לסנאט שמקבל ממנו את סעיפי ההדחה. חברי הסנאט, שם שולטים כעת הרפובליקאים, יצטרכו להצביע על כך. לאחר מכן, לפי הפרוטוקול הם יצטרכו לערוך לטראמפ שימוע.

מטבע הדברים, הזמן הקצר שנותר עד ההשבעה ביום רביעי בשבוע הבא (ה־20 בינואר) לא יאפשר לכל התהליכים האלה לקרות בלו"ז כה צפוף. נוסף לכך, הסנאט נמצא כעת בפגרה עד ה־19 בינואר - ערב ההשבעה - ומנהיג הרוב בסנאט מיטץ' מקונל, ממפלגתו של טראמפ, כבר הודיע שלא יזמן את הסנאטורים לוושינגטון לפני כן. מעבר לכך יש לציין כי עד כה, מעולם לא נמצא רוב של שני שליש מהסנאטורים להדחת נשיא אמריקאי מכהן.

אלא שחשוב לומר שלהדחה (אימפיצ'מנט) יש חשיבות מעבר ל"כאן ועכשיו". משפט הדחה יכול להיערך גם הרבה אחרי שטראמפ יילך הביתה לניו יורק או לפלורידה עם כניסתו של ביידן לבית הלבן. להדחה עצמה לא תהיה משמעות יותר אך ניתן יהיה להרשיע אותו ולאסור עליו לחזור לבית הלבן בעתיד.

בוושינגטון יש כבר דמוקרטים שמציעים לדחות את העברת סעיפי ההדחה לסנאט עד לאחר שיחלפו 100 הימים הראשונים לכהונת ביידן. זאת, כדי להימנע מצביעת השבועות הראשונים של הקדנציה בוויכוח פוליטי מר. כך יוכל הקונגרס להתפנות לאישור השרים המיועדים של הנשיא הנכנס ולעדיפויות הדחופות ביותר שלו.

ביידן עצמו הציע ביום שני שאחרי כניסתו לתפקיד, הקונגרס יחלק את סדר היום שלו לשניים: מחצית מהזמן הוא יעבוד על ענייני הממשל החדש ובמחצית השנייה על הדחת טראמפ.

גינוי לנשיא

בית הנבחרים והסנאט עשויים לאשר החלטה שיש בה עונש מופחת - גינוי רשמי נגד טראמפ על הסתה למרד. מבין כל האפשרויות זו האחת שיש לה את הסיכוי הרב ביותר לעבור.

שימוע על הדחה לא רק שיגזול זמן רב, הוא כאמור דורש רוב מיוחס של שני שלישים מהסנאט. כלומר 17 רפובליקאים לפחות בנוסף לדמוקרטים. על פי התבטאויות פומביות ופנימיות של סנאטורים רפובליקאים, הסבירות לכך שואפת לאפס כעת. לעומת זאת, החלטת גינוי יכולה להיות מוגשת ללא דיחוי ולעבור בהצבעה ברוב פשוט של 60 קולות. מציאת עשרה רפובליקאים, שיהיו מוכנים להעניש את טראמפ נראית אפשרית.

התיקון ה־14 לחוקה

הקונגרס יכול להעביר החלטה לא מחייבת הקובעת שטראמפ יהיה נתון לתיקון ה־14 - תוספת לחוקה שהוספה לאחר מלחמת האזרחים, שקבעה שכל אדם אשר היה מעורב ב"התקוממות או התמרדות" נגד ארה"ב פסול לשמש במשרה ציבורית או פדרלית מכל סוג.

ואולם, בעוד שבתקשורת האמריקאית נזרקת האופציה של התיקון ה־14 באופן תדיר למדי בימים האחרונים, בשונה מהליך ההדחה, החלטה כזו דווקא לא תוכל למנוע מטראמפ לרוץ שוב או לנסות לשרת במשרה ציבורית. מדוע? מפני שלמרבה האבסורד במקרה הזה, נדרשת חתימה של הנשיא כדי לתת לה תוקף חוקי. המחוקקים לא דמיינו כנראה שנשיא ארה"ב המכהן יהיה זה שיקרא להתקוממות או המרדה.

יחד עם זאת, התומכים באפשרות הזו סבורים, שהיא עשויה לסייע משפטית לעתירות שיוגשו בעתיד נגד מועמדות של טראמפ אם יחליט לרוץ שוב ב־2024.

להימנע מפעילות פוליטית ולתת למערכת המשפטית לעבוד

למרות ההצהרות של הדמוקרטים בקונגרס, הם יכולים לבחור לא לעשות כלום ולהימנע מהענשת טראמפ ולהשאיר למערכת המשפט לסגור איתו את החשבון בעתיד על חלקו בהסתה להתקוממות.

אולם תסריט זה נראה לא סביר. הדמוקרטים רואים בהענשת הנשיא "חובה", אפילו בימיו האחרונים בתפקיד ולו רק בגלל שנהרגו במתקפה חמישה בני אדם, ונראה כי לחלקו בשלהוב ההמון זמן קצר לפני כן בעצרת, לא הרחק מהקפיטול, היה חלק משמעותי בזעם ההמון.

התפטרות

לבסוף, ישנה גם אופציית ההתפטרות. רוב הדמוקרטים וגם מספר לא קטן של רפובליקאים היו רוצים שטראמפ יתפטר לאלתר על מנת לצמצם את מידת הנזק שהוא עשוי עוד לגרום, אפילו כשמניין הימים לסיום הקדנציה שלו קצר מאוד.

בעוד שהתפטרות של טראמפ נראית לא סבירה בעליל ואין לכך אפילו קצה קצהו של רמז שכך יבחר הנשיא לעשות, זו לא תהיה הפעם הראשונה שנשיא מכהן מתפטר בהיסטוריה של ארצות הברית.

בשנת 1974 הנשיא הרפובליקאי לשעבר ריצ'רד ניקסון התפטר בעצמו לאחר שמנהיגים רפובליקאים בקונגרס איימו עליו שהם הולכים להדיח אותו; בית הנבחרים כבר החל בדיוני הדחה בעקבות חשיפת פרשת ווטרגייט. במקרה של טראמפ, חברי מפלגתו לא דורשים ממנו בפומבי להתפטר ולחסוך מהמפלגה וממנו באופן אישי את המבוכה שבהליך.

עוד כתבות

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 קופץ בכ-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.2% ות"א 90 מטפס בכ-1.1% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו