גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צ'רלטון פועלת להקמת ערוץ טלוויזיה בינלאומי שישדר במזרח התיכון ובמפרץ

חברת שידורי הספורט שבבעלות אלי עזור ופיני זהבי פועלת בשותפות עם הבונדסליגה הגרמנית ● היא מנסה להיכנס לוואקום שהותיר ערוץ הספורט הקטארי beIN ולנצל את ההסכמים הכלכליים שחתמה ממשלת ישראל עם בחריין ואיחוד האמירויות

משחק מהבונדסליגה. נותרו ללא גורם משדר באזור / צילום: Associated Press
משחק מהבונדסליגה. נותרו ללא גורם משדר באזור / צילום: Associated Press

בזמן שההסכם "ההיסטורי" על העברת 50% מבית"ר ירושלים לשייח' חאמד בין חליפה מאיחוד האמירויות תקוע, מתנהלות מזה מספר שבועות שיחות שמוגדרות בעלות "פוטנציאל כלכלי משמעותי מאוד" לשותפות בתחום הספורט שבה מעורבת חברת שידורי הספורט הישראלית צ'רלטון, להקמת ערוץ טלוויזיה בינלאומי שישדר במפרץ הפרסי ובמזרח התיכון.

מדובר בשותפות בין ליגת הכדורגל הגרמנית "הבונדסליגה", וצ'רלטון שבבעלות אלי עזור ופיני זהבי, ובניהולו של אדר זהבי, לטובת הקמת ערוץ שידור בינלאומי במזרח התיכון ובמפרץ הפרסי. על כוונת המיזם פורסם לראשונה ב"פייננשל טיימס".

מדוע דווקא את צ'רלטון? המהלך החל במסגרת הניסיונות של הבונדסליגה למכור את זכויות השידור של הליגה לשידור מחוץ לגרמניה, שספגו מכה קשה בעקבות ההחלטה של ענקית השידורים הקטארית BeIN Sports שלא לחדש את ההסכם עמה בתום עונת 2019/20. החלטה זו הותירה את הבונדסליגה ללא גורם משדר במזרח התיכון ובצפון אפריקה, והיא מכה קשה להסכמי הזכויות של הבונדסליגה בחו"ל. על פי הערכות, beIN שילמה לבונדסליגה 200 מיליון אירו למשך שנים בהסכם שהסתיים בקיץ האחרון, ובסך הכול הייתה אחראית לכמעט חמישית מהסכמי הזכויות של הבונדסליגה בחו"ל המוערכים ב-250 מיליון אירו בעונה.

היכרות רבת-שנים בין הצדדים

בבונדסליגה, שנמצאת בהליך מכירת הזכויות של הליגה לחו"ל, חברו לחברת צ'רלטון לשותפות, שבמסגרתה תיכנס צ'רלטון לנעליה של beIN ותהיה הגוף שמפיק ומנהל את השידורים שיועברו במזרח התיכון ובמדינות המפרץ. שיתוף-הפעולה בין צ'רלטון לבונדסליגה נובע מהיכרות רבת-שנים בין הצדדים - צ'רלטון משדרת את הבונדסליגה בישראל' והרעיון למיזם משותף נובע בין היתר מתוך יחסי עבודה טובים בין הצדדים והיכרות של הבונדסליגה ביכולות של צ'רלטון להפיק שידורים ברמה גבוהה, וnהמחשבה כי שת"פ עם גוף מקצועי בתחום שידורי הספורט כצ'רלטון יבטל את הצורך בהקמת פלטפורמת שידורים מאפס.

גורמים בבונדסליגה מאשרים לגלובס, כי ההסכם שחתמה ממשלת ישראל עם איחוד האמירויות ובחריין הוא גורם מוביל בהחלטה לדחוף לשיתוף-פעולה עם צ'רלטון. גם גורמים בצ'רלטון אישרו לגלובס על קיומן של שיחות מול הבונדסליגה לגבי השת"פ, וכי מדובר בשותפות שנעשתה "ברוח התקופה של ההסכמים החדשים שנחתמו במפרץ". בין המדינות המדוברות שבהן יפעל הערוץ הוזכרה גם סעודיה.

השותפות בין צ'רלטון ובונדסליגה אמורה לאפשר פלטפורמת שידורים שנשענת על השיטה המסורתית "הרגילה", ובנוסף פלטפורמת שידורי טלוויזיה באינטרנט, ו-OTT. הרעיון הוא לאפשר שידורי במספר שפות, בין היתר עברית, ערבית ואנגלית.

התוכנית אמנם מדברת על שיתוף-פעולה שנולד לתת מענה ראשית לתחום הכדורגל. אולם הנחה של פלטפורמה לשידורי ספורט אמורה באופן טבעי לאפשר שידורים מענפים וליגות אחרות, ככול שזכויות כאלו יירכשו. במילים אחרות, צ'רלטון מכוונת לערוץ המשדר תכני ספורט, זאת בנוסף לשידורי הבונדסליגה.

צ'רלטון שבבעלות אלי עזור ופיני זהבי פועלת בישראל על פי מודל של ערוצי פרימיום בתשלום, בין אם תמורת תשלום חודשי קבוע ובין כרכישת שידורי ספורט פר-יום. החברה מפעילה בישראל ארבעה ערוצי ספורט - ספורט 1, ספורט 2, ספורט 3, ספורט 4 - בשלוש פלטפורמות שידור: הוט, yes וסלקום TV.

מבחינת צ'רלטון הקמת ערוץ שידורים בינלאומי, עם גוף כמו הבונדסליגה, עשויה להוות באופן טבעי קפיצת מדרגה גדולה, תדמיתית וכלכלית.

שני העוגנים המרכזיים של צ'רלטון נכון להיום הם שידורי ליגת העל בישראלית בכדורגל ושידורי הפרמיירליג האנגלית. בהקשר של הליגה הישראלית נמצאת היום צ'רלטון בשנה האחרונה של החוזה החמש-שנתי עם מינהלת הליגה בכדורגל, במסגרתו היא משלמת סכום של כ-126 מיליון שקל בעונה עבור שידורי הליגה (חלק מהסכום היא "החזירה" בזכות מכירת חלק מהמשחקים לערוץ הספורט).

הערוץ הפיראטי הוליד הזדמנות

איך נוצרה ההזדמנות לכניסת גורמים חדשים לשוק שידורי הספורט במפרץ ובמזרח התיכון? beIN הקטארית הפכה בעשור האחרון לגורם מרכזי בשוק שידורי הספורט במזרח התיכון ובמפרץ הפרסי. כחלק מהמגמה להיות מעורבת יותר ויותר בספורט העולמי, הפעילה ממשלת קטאר באמצעות זרוע שידורי הספורט שלה beIN (ששייכת לתאגיד הקטארי אל-ג'זירה) רכישה מאסיבית של זכויות שידור מכל הבא ליד - מליגת האלופות, הפרמיירליג האנגלית, הבונדסליגה הגרמנית, ליגה איטלקית, NBA, מרוצי פורמולה ועוד. מה שהחל בהתמקדות ברכישת זכויות שידור בצרפת, המשיך בכל אירופה ומשם עד לאסיה ולאוסטרליה, כמובן תוך שליטה במזרח התיכון, במדינות המפרץ ובצפון אפריקה.

בעקבות החרם הערבי של 2017 על קטאר מצדן של ערב הסעודית, איחוד האמירויות, בחריין ומצרים, החל לפעול בסביבת המפרץ ערוץ ספורט פיראטי חדש בשם beoutQ. הערוץ נועד לתת מענה למיליונים רבים בעולם הערבי שנהגו לצפות בשידורי הספורט של הערוץ הקטארי.

beoutQ פעל תחילה באופן פיראטי פשוט: הוא לקח את שידורי הספורט שעליהם שילם beIN מיליארדי דולרים, הניח את הלוגו בפינת המסך על הלוגו של הערוץ הקטארי, ושידר אותם ברחבי העולם הערבי באמצעות לוויין.

ב-beIN זעמו, וטענו כלפי מחזיקי הזכויות (הליגות השונות), כי ככול שלא יימצא פיתרון משפטי שיגן עליהם מהפירטיות של הערוץ הסעודי - הם יאלצו לסגת משידורי ספורט ויותירו את הליגות ללא כספי הזכויות שהזרימו.

במהלך הקיץ, כשהחליטו שלא לחדש את ההסכם עם הבונדסליגה, מסר מנהל שידורי הספורט של beIN, ריצ'רד ורואו, הודעה רשמית לתקשורת שבה נימק את ההחלטה: "התוכנית העסקית שלנו ברורה - אנו נגיש הצעות לרכישת זכויות שידור שיש בהן הגיון כלכלי. במזרח התיכון ובצפון אפריקה, כפי שהזהרנו במשך שנים, השידורים הפיראטיים הרסו את השוק ולכן קיבלנו את ההחלטה שלא לחדש את הזכויות על הבונדסליגה באזורים אלו".

מה הסיכויים לכך שהשותפות החדשה שנרקמת אצל צ'רלטון תוביל להקמת ערוץ בינלאומי חדש? מצד אחד, מדובר באזור עצום עם אפשרות לפעילות של ערוצים זה לצד זה. מצד שני, גם לפוליטיקה ולשינויים שמתרחשים באזור יש השפעה. הנה, רק בשבוע שעבר התחלף הדם הרע בין הסעודים לקטארים בהסכם פיוס.

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

ממבצע לחיסול הצמרת באיראן עד תקיפת הגרעין: האופציות הצבאיות שהוצגו לטראמפ

בכיר אמריקאי: הצבא לא יהיה מוכן באופן מלא לתקיפה בסוף השבוע ● הפלסטינים מדווחים על ירי טנקים ממזרח למחנה אל-בוריג' שבמרכז רצועת עזה ●  צה"ל תוקף תשתיות של חיזבאללה בדרום לבנון  ● על רקע איומי המלחמה: טראמפ כינס דיון עם יועציו בנושא איראן ● עדכונים שוטפים

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

מערכות תותח SIGMA של אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים