גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ברגע השיא של ביטקוין: איטורו עצרה בפתאומיות את המסחר הממונף במטבעות קריפטו

ביום שישי האחרון, כשמחיר הביטקוין התקרב ל-42 אלף דולר, הודיעה פלטפורמת ההשקעות ללקוחותיה באירופה כי עליהם לסגור את כל מסחר הביטחונות במטבעות קריפטו ● לאחר הצניחה בתחילת השבוע, מחיר הביטקוין נע היום סביב 34 אלף דולר

פלטפורמת הברוקראז' המקוונת הפופולרית eToro שינתה בפתאומיות את המדיניות שלה בנוגע למסחר במטבעות קריפטו, בדיוק בשעה שמחיר הביטקוין זינק לשיא כל הזמנים שלו. איטורו, חברה שמנוהלת מישראל עם פעילות בינלאומית, הודיעה ללקוחותיה באירופה ביום שישי האחרון כי עליהם לסגור את כל מסחר הביטחונות (margin trading) במטבעות קריפטו בתוך שעות ספורות. חשבונות ביטחונות (מרג'ין) מאפשרים ללקוחות ללוות כסף מפלטפורמת הברוקאז' כדי להרחיב את ההשקעות שלהם בנכסים פיננסיים.

ההודעה של איטורו ללקוחותיה ביום שישי הגיעה בדיוק כשמחיר הביטקוין הגיע לשיא כל הזמנים שלו, 41,962 דולר, לאחר שבשנת 2020 הכפיל הביטקוין את מחירו פי יותר משלושה. במהלך סוף השבוע האחרון ועד לתחילת השבוע הנוכחי, התהפכה המגמה - וביטקוין איבד כרבע ממחירו וירד על לנקודת שפל של 30,549 דולר ביום שני השבוע (לפי נתוני אתר CoinMarketCap). למחרת, ביום שלישי, נע מחיר הביטקוין בסביבות 34 אלף דולר.

המהלך של איטורו מעיד על התהפוכות בעולם מטבעות הקריפטו, שבו תנודות מחיר מהירות - לעתים קרובות עם מעט מאוד זרזים, או בלי כל קטליזטור - עשויות להפתיע את המשקיעים וגם את הברוקרים שמשרתים אותם. עם מסחר ביטחונות (מרג'ין), כאשר ערכו של נכס פיננסי מסוים עולה, משקיעים יכולים להגדיל את המינוף שלהם, אבל גם לחשוף את עצמם ואת פלטפורמת הברוקראז' להפסדים במקרה של נסיגה מהירה במחיר הנכס.

מחזורי מסחר גבוהים פי 10 מהממוצע

איטורו אמרה כי ראתה בחודשים האחרונים טירוף בפעילות המסחר במטבעות קריפטו. לדברי החברה, היא הוסיפה לעצמה עוד 200 אלף משתמשים רשומים חדשים רק בשבוע הראשון של 2021. באותו שבוע נרשמו בפלטפורמת איטורו כמה ימים של מחזורי מסחר במטבעות קריפטו שהיו גבוהים פי 10 מהמחזור הממוצע בשנת 2020.

לדברי איימי באטלר, דוברת החברה, איטורו החליטה לעצור חוזי מסחר ממונפים חדשים וקיימים כאחד, בהתאם להערכת סיכון פנימית שביצעה החברה ובעקבות רמות התנודתיות הגבוהות בשוק באחרונה. "הדרישות של ביטחונות (margin) לפוזיציות ממונפות עשויות להשתנות מעת לעת, במיוחד בשל תנאי שוק יוצאי דופן", אמרה.

איטורו, שהוקמה ב-2007, השיקה פלטפורמת מסחר במטבעות קריפטו בארה"ב ב-2018. השינוי שעליו הודיעה החברה ביום שישי, לא חל על עסקי החברה בארה"ב. על פי המידע באתר החברה, איטורו נשענת על מימון שקיבלה, בין השאר, מתאגיד הפיננסים הסיני PingAn ומבנק ההשקעות הרוסי Sberbank.

בהודעה ששלחה איטורו ללקוחותיה באירופה ביום שישי בשעה 16:46 (שעון לונדון), היא מסרה כי עד לשעה 21:00 עליהם להגדיל את פוזיציות הביטחונות שלהם ב-100%, באופן שיהפוך את הפוזיציות הממונפות לנורמליות, ללא כל מינוף. עבור סוחרים בפלטפורמה שהחמיצו את חלון ההזדמנויות הזה, חוזי הביטחונות נסגרו.

"יש כאן הפסד גדול למשתמשים"

קודם לכן, היתה לסוחרים בפלטפורמת איטורו אפשרות להכפיל את החשיפה שלהם להשקעה במטבעות קריפטו באמצעות מינוף. על כל דולר שהם השקיעו, הפלטפורמה הוסיפה דולר משלה בהלוואה. בדרך זו, סוחרים יכלו להכפיל את הרווחים שלהם - אבל גם להכפיל את ההפסדים.

עבור סוחרים באיטורו שהיו להם רווחים ביום שישי האחרון, כשהחברה החליטה לסגור את מסחר הביטחונות, מטבעות הקריפטו שבהם החזיקו הומרו לדולרים והופקדו בחשבונות שלהם באיטורו. מכיוון שסגירת מסחר הביטחונות נעשתה בזמן שמחיר הביטקוין היה בשיאו, רוב הסוחרים היו במאזן חיובי באותה עת, לדברי החברה. בנסיבות נורמליות, אם פלטפורמת ברוקראז' סוגרת מסחר ביטחונות שאינו מכוסה על ידי נכסי בסיס, הפלטפורמה תדרוש תשלום מהסוחר.

לא ברור אם המהלך של איטורו לבדו השפיע על תנודות המחיר של ביטקוין בסוף השבוע. ביטקוין ידוע לשמצה בתנודתיות המחיר שלו, הנובעת מכך שהוא מוחזק בידי קבוצה קטנה יחסית של שחקנים גדולים ויש בו היקפי מסחר נמוכים יחסית בהשוואה למטבעות פיאט או לנכסים פיננסיים אחרים.

יורי טופלק, עוזר לפרופסור למשפטים באוניברסיטת פורדהם שבניו יורק, שמייעץ לכמה לקוחות של איטורו, אמר ל"וול סטריט ג'ורנל" כי סוחרים נמשכו אל איטורו בגלל שהיא היתה אחת הפלטפורמות היחידות שהציעו אפשרות של מסחר ממונף בביטקוין. לדבריו, "יש כאן הפסד גדול למשתמשים. אלה הפסדים עתידיים: אם מחיר הביטקוין יעלה ל-70 אלף דולר כעת, למשתמש אין כל דרך להשיג סכום כזה".

בראיון לגלובס בשבוע שעבר סיפר יוני אסיא, מייסד ומנכ"ל איטורו, כי בשנה האחרונה נהנתה הפלטפורמה מהצטרפות של כ-5 מיליון לקוחות חדשים - רבים מהם משקיעים חדשים בשוקי ההון. "מטבעות הקריפטו נתנו לנו רוח גבית, וזה תחום שאיטורו ממשיכה להאמין בו, אבל הקריפטו צריך להיות בסופו של דבר חלק מתמהיל השקעות בריא של הלקוחות שלנו", אמר אסיא.

עוד כתבות

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל–2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ–60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות