גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כל חברות המכולות עושות עכשיו רווחי שיא": איל הספנות הטורקי שמתמודד על רכישת נמל חיפה מדבר

רוברט ילדרים, איל ספנות ומכרות טורקי, שמתמודד על רכישת נמל חיפה, מדבר על תוכניותיו לפיתוח הנמל, יחסי ישראל-טורקיה, עולם הספנות ועל המתחרה צים, אשר עמה יש לו היכרות ממושכת: "לא רציתי להציל את צים, אבל הם שורדים"

לפני שבועות ספורים הגישה חברת הספנות צים תשקיף לקראת הנפקת מניות ראשונית בוול סטריט לפי שווי חברה של 1.5 מיליארד דולר "לפני הכסף". למעשה, כבר עתה ניתן להעריך בבטחה כי ההנפקה של החברה, שלמדינת ישראל יש בה מניה מיוחדת, תהיה אחת המעניינות השנה.

גם אחרי שני הסדרי חוב, שביצעה ב-2009 וב-2014, צים, המנוהלת על ידי אלי גליקמן, מצהירה ומתגאה תדיר בגידול בהכנסות ושיפור חד ברווחיות, והנהלתה טוענת למהפך בחברה. אלא שאם תשאלו את איש העסקים רוברט ילדרים, בעלי קבוצת הספנות, הנמלים והכרייה ילדרים מטורקיה, צים היא חברה "שורדת". היא אמנם מציגה באחרונה רווחי שיא ועומדת לצאת להנפקה, אבל בסופו של יום, הולכת לאן ששוק ההובלה הימית הולך. "כל החברות בתחום המכולות עושות עכשיו רווחי שיא", אומר ילדרים בראיון ראשון ובלעדי לגלובס, ומדגיש כי "יש עכשיו חלון הזדמנויות לגייס הון".

הראיון עם ילדרים, שהוא מתחרה של צים ולא פרשן אובייקטיבי, נעשה לאור הליכי הפרטת חברת נמל חיפה, שהביאו לישראל לא מעט משקיעים זרים חדשים, שמעולם לא השקיעו כאן בעבר. אחד המעניינים שבהם הוא קבוצת ילדרים, העוסקת בין השאר בספנות ובמספנות, הפעלת נמלים, ייצור כימיקלים, כרייה וסחר במחצבים.

בראיון עמו פורס ילדרים את תוכניותיו לפיתוח נמל חיפה, אם יזכה במכרז, מזהיר מפני מכירת הנמל לחברת DP מדובאי, מדבר על יחסי ישראל וטורקיה, ומגלה פרטים מפתיעים על ידידו, איש העסקים עידן עופר, בעליה של צים.

עידן עופר / צילום: יוסי כהן

אתה מכיר את האחים עופר ואת צים?
ילדרים: "עידן חבר טוב. אנחנו מדברים הרבה על כדורגל, עידן מאוד מתעניין באחרונה גם בתחום המכרות, ויש לו מיזם מעניין שמבוסס על בינה מלאכותית. אני לא מכיר את אחיו (אייל עופר; ע"ב), אבל מכיר היטב את צים ואת זודיאק (חברה להחכרת אניות שהקימו האחים עופר)".

היו לך עסקים עם צים?
"לפני כעשור צים פנתה אליי וביקשה ממני להשקיע 300 מיליון דולר כדי לחלץ אותם מפשיטת רגל. זה היה אחרי שעשיתי השקעה דומה של 600 מיליון דולר ב-CMA-CGM (חברת ספנות צרפתית, הנחשבת לרביעית בגודלה בעולם בתחום שינוע המכולות; ע"ב).

אז למה לא השקעת?
"כי היה שם 'שפיל': צים מפסידה כסף, זודיאק מרוויחה כסף. כבעלים, האחים עופר היו מחכירים אניות לצים במחיר גבוה מאוד, והבנתי שאם אציל את החברה, אפסיד כסף - אז ויתרתי. אבל צים שורדת. הם לקוחות שלי בכמה מהנמלים שאנחנו מפעילים בעולם. לא תמיד משלמים בזמן (מחייך), אבל בסך הכל הם בסדר".

אתה טוען שמדובר בחלון הזדמנויות לגיוס לכל חברות הובלת המכולות - עכשיו? באמצע המשבר?
"כן. תזכור שהמיתון והסגרים גרמו לצמצום ניכר בפעילות של חברות התעופה שמתחרות בהן, ומצד שני נוצר ביקוש אדיר לציוד רפואי ושאר הסחורות שקשורות למגפה. כשאנשים מתים, הלקוחות ישלמו כל מחיר כדי שתביא להם מכונות הנשמה - וחברות הלוגיסטיקה ניצלו את זה עד הסוף. מה שקרה בהמשך השנה, היה שהכלכלות התחילו להתאושש ונוצר מחסור חריף במכולות ריקות - והחברות הקפיצו את התעריפים פי שלושה. ב-2020 היה להן רבעון ראשון נוראי, ברבעון השני סין כבר התאוששה - וברבעון השלישי והרביעי החברות עשו טונות כסף. CMA, שאני שותף בה, הרוויחה יותר מ-500 מיליון דולר ברבעון".

בצים העדיפו שלא להגיב לדבריו של ילדרים, אבל גורמים בסביבת החברה הכחישו מכל וכל את הטענות לפיגור כלשהו בתשלומים מצד החברה, והדגישו כי לצים אין כיום עסקים עם הקבוצה של ילדרים. עוד ציינו כי השיפור בתוצאות צים טוב מזה של מתחרות רבות. נזכיר כי ילדרים מתחרה בצים באמצעות CMA, שבה הוא שותף ב-24% בהחזקה אישית, ולכן יש לו אינטרס מנוגד לזה שלה.

"בשנים האחרונות הפוליטיקה מתערבבת בעסקים"

ילדרים (61) נולד וגדל בטורקיה ועבר להתגורר בארה"ב בתחילת שנות ה-80. אחרי שקיבל תואר שני בהנדסת מכונות מאוניברסיטת אורגון, עבר לעבוד עבור תאגיד מיצוי היפני בתכנון ציוד מכני לנמלים. באותן שנים הכיר לעומק את פעילות הנמלים בחוף המערבי של ארה"ב. ב-1993 חזר לטורקיה ופעל להרחבת העסק המשפחתי. הוא התחיל ביבוא פחם - ומשם התרחב לאניות.

ב-2004 רכש את הנמל הראשון שלו. "אנשים צחקו עליי ואמרו לי 'אתה סוחר פחם, מה אתה מבין בתפעול נמלים?' כיום מפעילה החברה הבת Yilport, שעמה ניגש למכרז בנמל חיפה, 22 נמלים ב-10 מדינות בעולם. מלבד הפעילות הזו נחשבת קבוצת ילדרים למפיקת הכרום הגדולה בעולם, ומדורגת בין שלושת סוחרי הפחם הגדולים בעולם.

למכרז להפעלת נמל חיפה ניגשה Yilport יחד עם Global Port Holdings) GPH), המתמחה בהקמת טרמינלים לקרוזים, ועם Greenstone האמריקאית. את הקבוצה מרכז ומוביל איש העסקים הישראלי אלי טילס - דמות מוכרת בענף, שהוביל בעבר את קבוצת האחים נקש לזכייה במכרז להפרטת חברת נמל אילת.

אלי טילס / צילום: איל יצהר

"יש לי מפעלים ברוסיה, קזחסטן, דרום אמריקה", מציין ילדרים. "ברור לי שברגע שניגשתי למכרז, השב"כ התחיל לבדוק את הרקע שלי".

עד כמה היחסים בין ישראל לטורקיה הם מניע מבחינתך?
"בשנים האחרונות הפוליטיקה מתערבבת בעסקים והיחסים הטובים שלנו עם ישראל התקלקלו. אולי נמל חיפה יהיה דף חדש ביחסים".

התקשורת בטורקיה דיווחה בהרחבה על השתתפות Yilport במכרז בחיפה. על פי גורמים בטורקיה, יש לילדרים מערכת יחסים טובה עם הממשל הטורקי. "באופן אישי, אני מוסלמי, אבל לא דתי" הוא אומר. "אשתי נוצרייה וילדיי נוצרים, ויש לי אלפי חברים ומכרים יהודים. אם לשלטונות היה משהו נגדי, לא הייתי יכול לפעול ב-51 מדינות. אני מאמין שאם אזכה במכרז, אקבל את ברכת הממשל בטורקיה, כי זה גשר בין המדינות".

מה דעתך על המצב הפוליטי בישראל?
"הלכתם ארבע פעמים לבחירות בשנתיים - זה לא משהו שאתה רואה בעולם, וזה בהחלט מראה שיש פילוג וסיכון פוליטי. יש סיכון גיאו-פוליטי, סיכון ביטחוני ועוד סיכונים. אני ריאליסטי, וברור לי שאני לא מגיע לגן עדן. כשהסיכון גבוה, גם התשואה צריכה להיות גבוהה". 

"נביא לנמל חיפה עבודה, טכנולוגיה, ידע, קשרים"

18 קבוצות של משקיעים זרים וישראלים ניגשו להליך המכרזי להפרטת חברת נמל חיפה שמנהלת רשות החברות הממשלתיות. השמות הבולטים בין המתמודדים היו קבוצת DP-World מדובאי, ממפעילות הנמלים הגדולות בעולם, שניגשה למכרז יחד עם מספנות ישראל הציבורית; קבוצה בהובלת משפחת אונגר; קבוצת Adani מהודו; וקבוצה משותפת לכלל תעשיות של איש העסקים לן בלווטניק ולקבוצת תעבורה של משפחת לבנת.

ההתעניינות בנמל הישן של חיפה מפתיעה במיוחד על רקע העובדה שרק הצעה אחת הוגשה למכרז שפרסמה ב-2014 חברת נמלי ישראל להקמת נמל מכולות חדיש במפרץ חיפה שיתחרה בנמל הישן. במכרז זכתה חברת SIPG הסינית, והנמל צפוי להתחיל לפעול לקראת אמצע השנה, יחד עם נמל הדרום - שבמכרז להפעלתו זכתה TIL, חברה בת של ענקית הספנות MSC.

מה דעתך על התחרות שצפויה לך מול שני הנמלים החדשים שיתחילו לפעול השנה?
ילדרים: "בישראל אין כיום מפעיל נמלים טוב שיוכל להתחרות בסינים וב-MSC (מפעילת הנמל החדש באשדוד). הסינים ו-MSC הם מתחרים רציניים מאוד, עם כיסים עמוקים".

ומה לגבי המתמודדים האחרים במכרז?
"מבין החברות שעדיין במכרז, זה רק אנחנו מול DP-World. אני מכבד אותם, הם ענקיים, אבל הם חברה ממשלתית וכפופים לאינטרסים פוליטיים. אני איש עסקים פרטי. ממשלות באות והולכות, היחסים בין המדינות מתערערים - אני נשאר. בישראל אולי חושבים על זה כיום, אבל זו עלולה להיות בעיה קשה בעתיד".

ילדרים אומר כי בכוונתו להביא לישראל פעילות נוספת באמצעות CMA, שלא פעלה עד היום בישראל בגלל החרם הערבי. הסכמי השלום החדשים עם איחוד האמירויות ובחריין צפויים להקל עליו את עבודת השכנוע.

בנמל חיפה יש כיום 1,000 עובדים, והסינים מתכוונים להפעיל נמל עם 300 עובדים - איך תתחרו בהם?
"זאת כבר הבעיה של אלי (אלי טילס; ע"ב). הוא יתעסק בכל ההיבטים המקומיים של התפעול של הנמל. אני רק יכול לומר שאין לנו כל כוונה להביא עובדים מטורקיה במקומם של עובדים ישראלים. ייתכן שנביא כמה מומחים בינלאומיים.

"נמלים הם קצת כמו מקדונלד'ס. 70%-80% מהפעילות צריכה לעמוד בסטנדרט בינלאומי אחיד - והשאר משתנים מקומיים. אני בטוח שנוכל לייעל את הפעילות ולשפר את השירות. נביא לנמל עבודה, טכנולוגיה, ידע, קשרים. הייתי רוצה להביא יצרני מלט וחומרי בניין מטורקיה לישראל - כל היצרנים הגדולים בטורקיה חברים שלי, ונוכל לייצר שיתופי פעולה אסטרטגיים. יש לי נמלים לפריקת מלט ואפשר לבנות תשתיות לפריקת מלט".

מספנות ישראל מייבאות כיום מלט מטורקיה לנמל המספנות - הם צריכים להילחץ?
"ברור לי שמי שמייבא מלט ונהנה אולי ממעמד מונופליסטי, לא ישמח שתהיה לו תחרות, אבל אנחנו לא באים כדי לחרב לאנשים אחרים את העסק, אלא כדי להקים אקו-סיסטם. אולי יהיה קשה להצליח בתחום המכולות, אבל הכוונה שלנו לייצר תשתיות שירות, במיוחד בענפי הדיור, יצוא ויבוא מזון (גרעינים). כשייפתח חדר המידע, ננתח את המספרים ונראה כיצד ניתן להגדיל את הפעילות ואילו שירותים אפשר להוסיף".

נשמע שעדיין לא החלטת סופית אם תגישו הצעה במכרז.
"אני לא יודע אם ננצח או נפסיד, אבל מבחינתנו, אין כבר דרך חזרה. הכדור נורה מהרובה". 

עוד כתבות

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בבורסת ת"א; רב בריח מזנקת ב-10%, אמות משילה 4%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר