גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טובת הנעה: איך מנהל מתוסכל ושחוק יכול למצוא שוב חשק לעבוד?

רפי הוא מנהל מתוסכל, שכבר לא נהנה מהעבודה ● רגע אחד של דמיון מודרך עזר לו להיזכר מה באמת מניע אותו, ובהתאמות קטנות של תחומי אחריותו הוא הצליח למצוא שוב חשק לעבוד ● אבל איך שומרים על האנרגיה הזו ביומיום?

מקרה מבחן / צילום: Shutterstock
מקרה מבחן / צילום: Shutterstock

"אני כלוא בכלוב זהב," אמר לי רפי, מנהל צוות בחברת הייטק גלובלית מצליחה.

"למה אתה מתכוון?", שאלתי.

"אני לא באמת נהנה מהעבודה שלי, אבל תנאי השכר טובים וזה מטופש לעזוב בתקופה שכזו".

"לא נורא", אמרתי, "עוד 20 שנה אתה יוצא לפנסיה".

שנינו צחקנו ועברנו לשיחה מעמיקה על מוטיבציות ואושר. על מה באמת רפי מחפש והיכן הלב והחלומות שלו נמצאים.

הנה תרגיל מומלץ למנהלים ולעובדים, שכדאי לעשות לעיתים מזומנות: חישבו על פעולות שאתם עושים בעבודה, שגורמות לכם אושר והנאה רבה במיוחד (ייתכן שאינן רבות, ובכל זאת, סביר שתוכלו לדלות חוויה כזאת מהעבר). הכוונה לפעולות שכאשר אתם מבצעים אותן, אתם חשים עוצמה, ביטחון, אנרגיה גבוהה, התרוממות רוח, אובדן תחושת הזמן. במקרים רבים המציאות סביבכם כמעט נעלמת. אתם ממוקדים בדבר עצמו וחווים תחושה של זרימה כמעט אוטומטית.

נזכרתם? מה היה שם שגרם לכם הנאה? מה הניע אתכם לפעול?

להיות ב"זרימה"

הפסיכולוג ההונגרי מיהי צ'יקסנטמהיי הטביע את המושג "זרימה". במחקריו על הזרימה, החוויה המיטבית, גילה שחרף ההבדלים בתרבות, בקדמה הטכנולוגית, במעמד החברתי, בגיל או במגדר, אנשים שונים מתארים את החוויה המיוחדת הזאת באופן כמעט זהה.

הוא גילה שהחוויה מתרחשת בעיקר מול משימות שהסיכוי לבצע אותן גדול, על אף שיש בהן אתגר. כשיש לנו את היכולת להתרכז במעשינו, כשיש מטרה ברורה וכאשר ניתן לנו משוב מיידי. עוד הוא גילה, שזה קורה בעיקר כשהמעורבות שלנו בעשייה עמוקה עד כדי כך, שהתסכולים נמוגים ודאגות היומיום האחרות נעלמות. במיוחד כשמתאפשרת תחושה מסוימת של שליטה גם במצבים מורכבים. אבל הממצא החשוב הוא שגם אם המשימה דורשת מאמצים פיזיים, שכליים או נפשיים, ההנאה הגדולה מגיעה עם השלמת המשימה ועמידה באתגרים משמעותיים.

כשביקשתי מרפי להיזכר, למרות הקושי, בפעולות בעבודתו שבהן הוא חווה אושר והנאה גדולה, הוא תיאר לי את האתגר שלקח על עצמו להביא מערכת מורכבת לידי מימוש, לאחר שצוות אחר נכשל במשימה. "הבנתי ישר שהבעיה היא בחיבור של כל המרכיבים לתזמון אחיד. יצרנו צוות תכנון חדש.

"רציתי קודם כול שנראה את התמונה הכוללת, לפני שנידרש לכל מרכיבי המוצר. ידעתי איך לחלק את התפקידים בין האנשים כך שנוכל לעמוד בזמני התיקון שהבטחנו ללקוח. היה לי מאוד חשוב להצליח".

העיניים שלו נצצו כשהוא תיאר את התהליך, ואפשר היה לחוש איך החדר מתמלא באנרגיה.

אז מה המנוע שלנו?

מחקר של חברת הייעוץ גאלופ מגלה, לא במפתיע, כי אנשים שעבודתם אינה בהלימה לכישרונות ולמוטיבציות שלהם, נוטים לסבול יותר מדיכאון, חרדה ומקשרים פגומים בחייהם האישיים, בהשוואה לאלה שנהנים מעבודתם. אנשים שעבודתם ממלאת אותם באנרגיה גבוהה, התאימו חלק ניכר מעבודתם לגורמים המניעים אותם, כלומר, למוטיבציות שלהם. אף שזה נשמע הגיוני, ביומיום זה לא קורה.

הסיבה לכך היא שקשה לזהות מה באמת מניע אנשים. המושג מוטיבציה הוא מושג חמקמק וכוללני. הנטייה הרווחת היא לחשוב עליה במונחים של "יש או אין". מנהלים רבים נופלים בפח של ההגדרות המכלילות, ולעיתים אף יותר מזה, בהנחה המגבילה שכל האנשים פועלים באופן דומה ושכולם פועלים כמותם.

בפועל, האדם הוא מערכת הרבה יותר מורכבת. השונות בין האנשים גדולה, ומה שמניע את האחד עלול לכבות את האחר. במחקר שערכו אדריאן גוסניק וצ'סטר אלטון (2014) מצאו כי כל אדם מונע על־ידי תמהיל שונה של מוטיבציות, פנימיות וחיצוניות. בכל אחד מאיתנו יש הרכב ייחודי של גורמים שעשויים לגרום לנו להיות מאושרים בעבודתנו ומחוצה לה, ולכל אחד הרכב שונה משל האחר.

הגילוי המשמעותי ביותר הוא שככל שעובד מביא לידי מימוש את המוטיבציות האישיות שלו, כך הוא מרגיש מחובר יותר לעבודתו, רמת האנרגיה שלו עולה ואיתה גם הפרודוקטיביות. הסוד טמון בהבנה ש-one size doesn't fit all. העולם עובר לפרסונליזציה, גם בניהול אנשים.

לנהל משאבים פנימיים

בחודשים האחרונים מאז פרוץ הקורנה, האתגר המרכזי של רוב המנהלים הוא לשמור על העובדים מחוברים לעשייה ולארגון. להתגבר על התשישות והשחיקה שבעבודה מהבית ולהדליק מעט ברק בעיניהם. זה מאוד קשה ללא המגע האישי ותחת העומס העצום שבו מצויים גם המנהלים. היכולת לגעת באופן אישי במניעים של העובד, לראות את הצרכים שלו כאדם ולנהל איתו דיאלוג פתוח על מה ימלא אותו אנרגיה והנאה היא קריטית.
זה מחייב את המנהלים לשאול שאלות כמו:

1. איזה חלק בעבודה שאתה עושה ממלא אותך שמחה?

2. לאלו משימות בעבודה שלך אתה מצפה?

3. מה הדבר שממלא אותך סיפוק בסופו של יום?

4. מה את ממש צריכה כדי להיות באנרגיה גבוהה?

5. מה מבין המשימות שלך מרוקן אותך?

6. מה הדברים שכשאתה עושה אותם אתה נדרש למאמץ יתר?

זיהוי מקורות ההניעה האישיים יאפשר למנהלים ביחד עם העובדים לנהל בצורה מכוונת את המשאבים הפנימיים של העובדים, ואם ניתן, להתאים את הציפיות ואת התפקידים למניעים אלו. נדרשת גמישות חשיבתית כדי להתרחק מפורמטים מקובלים של תיאורי תפקיד ולבנות את חלוקת המשימות לפי מודלים חדשניים הרואים את האדם ואת צרכיו.

אם לחזור לרפי, הוא למשל גילה שעל מנת לפרוח, להתמלא באנרגיות ולהשיג תוצאות מרשימות הוא זקוק לאתגרים הדורשים רמות גבוהות של ביצועים בלוח זמנים קצר, לתפקיד הדורש פיצוח, למשימות שנדרשת בהן מעורבות חזקה של כל אנשי הצוות, כשהוא עצמו מנצח על התזמון והתאום של כל הגורמים הרלוונטיים.

לאחר שבדק את תחומי האחריות, וציפיות הארגון ממנו ומהצוות שלו, מצא רפי כי יש בידו להציע שירות רחב יותר ללקוחות הפנימיים של הארגון, ולעזרה לצוותים שנתקלו במכשולים משמעותיים. די היה בהתאמות מעטות יחסית על מנת לעצב את תפקידו כך שיהלום את המוטיבציות שלו והחזיר לו את החיוניות וההתלהבות שכל־כך חסרו לו.
והארגון? הארגון הרוויח ביצועים טובים יותר ומנהל מקצועי מחובר ונלהב. 

סמדר תדמור היא יועצת ארגונית בכירה, מנכ"לית ConnAction HR, מומחית בפיתוח מנהיגים וארגונים בעולם מורכב ומשתנה

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט