גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אינטל מחזירה הביתה את סמנכ"ל הטכנולוגיות ומקווה שהוא יהיה סטיב ג'ובס הבא

לאחר שנתיים שבהן נוהלה לראשונה על ידי מנכ"ל שאינו מהנדס, אינטל מחזירה הביתה את מי שהיה סמנכ"ל הטכנולוגיות הצעיר שמינתה אי פעם, ושגדל בצל האבות המייסדים של החברה ● האם הוא יצליח להחזיר את אינטל אל מסלול החדשנות ולהשיב לה את הברק שאיבדה על רקע התחרות הקשה

פטריק (פט) פול גלסינגר / צילום: Reuters
פטריק (פט) פול גלסינגר / צילום: Reuters

"איזה יום. אחרי 8 שנים מדהימות ומשנות חיים ב-VMware, קיבלתי החלטה להיכנס לתפקיד מנכ"ל אינטל. לצוות VMware אני אומר 'תודה לכם', במלוא ההערכה והצניעות". כך דיווח ביום רביעי מנכ"ל אינטל הנכנס פט גלסינגר (Patrick P. Gelsinger) בטוויטר על המינוי לאחד התפקידים החשובים ביותר בהייטק העולמי, באחת התקופות המאתגרות ביותר של החברה, שמאחוריה שנים של מחדלים בחיזוי טרנדים הטכנולוגיים, עסקאות מיזוג כושלות ולנוכח תחרות הולכת וגוברת מצד אנבידיה ו-AMD, פעם מתחרות קטנות ונישתיות, והיום יקירות השוק.

מי הוא פט גלסינגר ומדוע השוק קידם את ההכרזה על שובו לאינטל בזינוק של 7% במנייתה, במקביל לירידה דומה במניית החברה אותה עזב? מולי אדן, לשעבר נשיא אינטל ישראל וסגן נשיא אינטל, שעבד עם המנכ"ל הנכנס גלסינגר במטה החברה בארה"ב, מספר כי מדובר ב"טכנולוג מבריק" שהגיע לאינטל בתור הנדסאי וטופח על ידי אחד ממייסדיי החברה והמנכ"ל השלישי שלה אנדי גרוב. לדברי אדן, בשוק מקווים שחזרתו של גלסינגר לאינטל משמעותה כחזרתו של סטיב ג'ובס לאפל - שהייתה יריית הפתיחה למסעה מחברת נישה יוקרתית אך קטנה בתחומה, לענק הטכנולוגי שהיא כיום.

הזינוק של מניית אינטל במסחר ביום רביעי החזיר אותה לרמה שבה נסחרה לפני פרסום הדוחות הכספיים של הרבעון השלישי של השנה שעברה, שהיוו אכזבה. בעוד שמניות טכנולוגיה רבות נהנו ממשבר הקורונה, שהגביר את צריכת הדאטה ואת השימוש בכלים טכנולוגיים, בעיקר בשל המעבר לעבודה מהבית - אינטל נשארה מחוץ למסיבה. פעילות המחשבים האישיים (PC) עלתה בשיעור זניח בעוד פעילות הדאטה סנטרים אף סבלה מירידה.

אינטל אמנם מבטיחה כי הביצועים עליהם תדווח בדוחות הכספיים הקרובים ב-21 בינואר יעלו על ההערכות המוקדמות, אבל נראה כי זו אחת הבעיות הכי פחות משמעותיות שמטרידות אותה. בשנים האחרונות החדשות הרעות רדפו אחר אינטל בזו אחר זו. אפילו הרכישות של חברות הטכנולוגיה הישראליות מובילאי, הבאנה ומוביט לא סייעו לה לשקם את מעמדה בעיני המשקיעים שכיום מתמחרים את אנבידיה במחיר גבוה יותר מאשר אינטל, חרף הפערים העצומים בהיקף המכירות, בסדרי גודל, לטובת אינטל.

העיכובים והמתחרות שעקפו בסיבוב

המתקפות על אינטל הגיעו מכל הכיוונים, כולל משותפות לדרך. כך למשל אפל הודיעה על נטישת שיתוף הפעולה עם אינטל ומעבר לתכנון עצמי של שבבים. נכון שרכישת הבאנה - שמפתחת שבב בינה מלאכותית (AI), אשר אמור להיות אחד הג'וקרים של אינטל בתחרות מול אנבידיה - נחשבת להימור מוצלח אולם גם שם הדרך להצלחה לא סלולה. הבאנה טרם השיקה מוצר מדף, ואילו שיתוף הפעולה עליו הכריזה הבאנה עם הענן של אמזון AWS, לווה בצעד אגרסיבי במסגרתו השיקה אמזון שבב בינה מלאכותית משלה. וכולם יודעים מה קורה כשאמזון נכנסת לשוק חדש.

בשנתיים האחרונות גם חלו עיכובים חוזרים ונשנים במעבר לייצור בארכיטקטורות 10 ו-7 ננומטר, בעוד המתחרות עוברות אותה בסיבוב, ומייצרות כבר ב-7 ואף ב-5 ננומטר. אינטל ניסתה להתגונן ושוב ושוב להסביר שארכיטקטורת הייצור היא פרמטר אחד מיני רבים וכי היא מפצה על נחיתות זו כביכול באמצעות שימוש בטכנולוגיות אחרות, אולם השוק מאן להתרשם. כשנוסף לאנבידיה גם המתחרה הוותיקה AMD, החלה להסתמן כאיום ממשי, עם שבבים חדשים שסחטו מחמאות מהתעשייה, התירוצים הללו החלו להחוויר.

על רקע זאת, הדבר האחרון שהיה חסר לחברה הוא אמירה מפותלת של המנכ"ל היוצא בוב סוואן, בשיחת אנליסטים, על האפשרות שאינטל תוציא למיקור חוץ חלק מפעילות הייצור שלה. אמירה זו התקבלה כחוסר אמון מסוים ביכולות של אינטל להתגבר על משבר הייצור שלה, הביאה באופן מידי לצניחה חדה במחיר המניה.

סוואן, לשעבר סמנכ"ל הכספים של החברה, היה המנכ"ל הראשון של אינטל שאינו טכנולוג. הוא הגיע למעמדו לאחר שמינויו הזמני, בעקבות התפטרות המנכ"ל שקדם לו בעקבות שערורייה תקשורתית, הפך קבוע. סוואן ניסה לחולל מהפכות ארגוניות בצמרת החברה. הפעולה המשמעותית ביותר שבה נקט הייתה פיטוריו של מספר שתיים והמוביל הטכנולוגי שלה, במטרה להשטיח את צמרת ההנהגה הטכנולוגית שלה ולקרב אותה אליו. אלא שלבעלי המניות זה כנראה לא הספיק.

בוב סוואן, מנכ"ל אינטל היוצא / צילום: Reuters, Nathan Frandino

הדאגה של המשקיעים ממצבה של אינטל לא יכלה לקבל ביטוי חריף יותר מאשר זה שבוטא במכתב פתוח לאינטל ממנכ"ל קרן הגידור Third Point, ששווי החזקותיה באינטל נע באזור מיליארד דולר. במכתב שהתפרסם לפני כשבועיים, ב-30 בדצמבר 2020, דחק באינטל מנכ"ל הקרן דניאל לוב, לשכור יועץ השקעות שיסייע לה לזכות מחדש במעמד מול התחרות, בין היתר באמצעות היפטרות מנכסים לא מוצלחים. הוא אף רמז באופן בוטה מהו התחום אותו על אינטל לשקול לנטוש ונקב בשמו - פעילות הייצור. פעילות הייצור היוותה לאורך השנים מוקד היתרון התחרותית שלה, אך לנוכח ההתקדמות הטכנולוגית של המתחרה הטיוואנית TSMC ייתכן שהיתרון הפך לנטל. כמו כן הוא קבע כי החברה מוכרחה לנקוט בצעדים דחופים כדי לחזק את מעמדה בשני השווקים הנוכחיים העיקריים שלה - שבבים למחשבים אישיים ודאטה סנטרים.

"אף על פי שבאופן תיאורטי יש לה יתרון תחרותי בעסקי הסמיקונדטור המובילים בעולם, מניית אינטל הציגה ביצועים נחותים מול המתחרות בין אם מסתכלים שנה, שלוש או חמש שנים אחורה", פתח לוב את מכתבו שמוען ליו"ר דירקטוריון החברה עומר אישרק.

"לשנות אסטרטגיה לטווח הרחוק ולקחת סיכונים"

לא מן הנמנע שלפרסום המכתב הבוטה היה קשר כלשהו לחילופי הגברי בצמרת, שכאמור התקבלו בשוק במחיאות כפיים סוערות. הסיבה לכך, מסביר אדן. לדבריו, המנהיגות הטכנולוגית שגלסינגר יכול להפגין באינטל יכולה להיות דומה לזו שמפגין ג'נסן הואנג, מייסד ומנכ"ל אנבידיה, ומי שהצלחת החברה מיוחסת בראש ובראשונה להנהגתו.

 גלסינגר היה סמנכ"ל הטכנולוגיות הצעיר ביותר באינטל, כשמונה לתפקיד בגיל 40 בלבד. הוא נחשב בעל תפקיד מפתח בפיתוח טכנולוגיות כמו ה- USB ה-ווי-פי, ושל מעבד 80486. "בעצם הוא היה הארכיטקט הראשי הכי משמעותי בתכנון מעבד ה-80486 שהיה אחד המעבדים הכי משמעותיים שהובילו את העולם למחשב האישי של IBM בשנות ה-80".

אדן הסביר כי אין להמעיט בחשיבות הרקע הטכנולוגי ויכולת ההנהגה של גלסינגר. "בחברות צעירות הטכנולוגים הם אלו שהקימו את החברה, אבל בחברות זקנות הדור שהקים הלך לעולמו, בעוד שהדורות הבאים לא בהכרח כולם טכנולוגים. אין ספק שאחרי כהונה מוצלחת בחברת VMware גלסינגר מבריק לא רק בחומרה, אלא גם בתוכנה. להבין את שני העולמות האלה זו מתת שמיים".

"התקופה היום מתאפיינית בשינויים מהירים בשווקים, ותחרות מאוד קשה עם אפל שמנסה לתכנן שבבים בעצמה. לכן הוא צריך לשנות את האסטרטגיה לטווח הרחוק וגם לקחת סיכונים. אני חושב שזה שהוא הגיע לאינטל זה דבר נהדר. באינטל הוא נחשב ילד פלא. השאלה היא האם הוא יוכל לעשות באינטל את מה שסטיב ג'ובס עשה כשהוא חזר לאפל. אין לי ספק שהוא יבוא ויטלטל את אינטל. הוא בא לעשות שינוי, לא להמשיך את הקו הקודם", חתם אדן את דבריו. 

פטריק (פט) פול גלסינגר

בן 59, החל את הקרירה שלו באינטל שם עבד לצד מייסדיי החברה והיה בן טיפוחיו של אחד מהמייסדים והמנכ"ל השלישי שלה אנדי גרוב • נחשב לנער פלא, וככזה מונה לסמנכ"ל הטכנולוגיה הצעיר ביותר באינטל בגיל 40 בלבד • בתפקידו זה לקח חלק במהפכות הטכנולוגיות שהציגו את ה-USB ואת ה-ווי-פי • מאז 2012 שימש בתפקיד מנכ"ל חברת VMware העולמית • נוצרי אדוק, ובעל סגנון ישיר ובוטה

השוק מתמחר את גלסינגר

+6.97%
העלייה במניית אינטל ביום רביעי

עוד כתבות

פרויקט לשכירות ארוכת טווח בירושלים. הריבית טרפה את הקלפים / הדמיה: YAM3D

ירידה של יותר מ-90% מהשיא: מחירי הקרקעות לשכירות בירושלים בצניחה

מכרז לשכירות ארוכת טווח ששווק לאחרונה בהצלחה בעיר הבירה ממחיש עד כמה גדולה הירידה מאז השיא של 2021־2022 ● אם באמצע 2022 מחיר ממוצע של קרקע ליח"ד הגיע לכמעט מיליון שקל, היום הוא ברף נמוך מ־100 אלף שקל

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

סמטוריץ' מכפיל את הפטור ממע"מ על רכישות באינטרנט - יעלה ל-150 דולר

משרד האוצר פרסם צו להערות הציבור שיכפיל את הפטור ממע"מ על רכישת מוצרים מהאינטרנט מחוץ לארץ ● לגלובס נודע כי המהלך כבר מעורר התנגדות בכנסת

סופר ספיר ו-A2Z חתמו על עסקת עגלות חכמות בהיקף 30 מיליון דולר

בעסקה ששווה 30 מיליון דולר, חברת A2Z חתמה על הסכם לאספקת 3,000 עגלות חכמות לרשת סופר ספיר ● "זה יאפשר לנו להגדיל ב–10% את סל הקנייה", אמר אורן ספיר, מנכ"ל הרשת

מגדל ביונד של תדהר ויוניון / הדמיה: סטודיו 84

למרות שחתם על חוזה שכירות: משרד עוה"ד פישר לא יעבור למגדל ביונד

משרד עורכי הדין פישר-בכר-חן החליט לוותר על המעבר ולהישאר במגדל עזריאלי טאון ● רמ"י והרצליה חתמו על הסכם גג, במסגרתו יושקעו בעיר יותר מ-5.5 מיליארד שקל ● רק עם 60% הסכמה: זו רפורמת ההתחדשות העירונית שמקודמת בחוק ההסדרים ● וגם: שתי תוכניות לשכונות ענק עשו צעדים משמעותיים ● חדשות השבוע בנדל"ן

רני צים / צילום: רמי זרנגר

היעד הבא? רני צים מתרחב למדינה חדשה

איש העסקים נכנס לפעילות משותפת עם רשת המרכולים מאס (MAS) מקפריסין ● חברת התוכנה אלעד מערכות פועלת להכשיר ולגייס 120 ג'וניורים ופונה במיוחד ללוחמי צה"ל ● חברת סופרגז משיקה שירות לאספקת גז המבוסס על בינה מלאכותית ● אירועים ומינויים

מייסדי Spacial. מימין: מאור גרינברג ועמי אברהמי / צילום: Spacial

"אנחנו מחליפים את מהנדסי הבניין והאינסטלציה ב-AI, מי שיישאר זה רק האדריכל"

עמי אברהמי רצה להדפיס קירות במפעל ולהרכיב בית חדש בתוך שבועות. אבל החברה שהקים, Veev, קרסה - עד שצצה מחדש תחת בעלות אחרת ● עכשיו הוא חוזר עם סטארט־אפ חדש לשילוב בינה מלאכותית בתכנון, ומגייס מיליוני דולרים מאחת מקרנות הצמרת הישראליות

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

הצעת החוק נפלה, סיוע במיליוני שקלים לא יועבר לשורדי שבי

ישראל העבירה הצעה לחמאס לפיה כל המחבלים ששוהים בכיסי הטרור התת-קרקעיים יוכלו לצאת מהמנהרות, להיכנע - ולהיכלא בבתי הסוהר בישראל ● משרתי המילואים צפויים לבצע כ-60 ימים בשנת 2026 ● משפחות שכולות בקריאה לסמוטריץ: "אל תיתן יד לחוק הגיוס" ● הקואליציה הפילה הצעת חוק להענקת סיוע מיידי לשורדי השבי ולמשפחות החטופים החללים ● עדכונים שוטפים

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; פומה מזנקת בכ-15%

הדאקס מטפס בכ-0.3% ● הניקיי עלה בכ-1.3% ● וול סטריט סיכמה אתמול יום רביעי רצוף של עליות, אם כי לא ברור כמה זמן המגמה תימשך ● אנבידיה טיפסה ואלפאבית נפלה, אך האחרונה עדיין לא רחוקה מרף שווי השוק של 4 טריליון דולר ● הביטקוין התאושש אתמול ונסחר הבוקר סביב 91 אלף דולר ●

סכר מרכזי באיראן שנפגע מהבצורת / צילום: Reuters, Vantor

כך מייצר המחסור במים במדינות שכנות הזדמנות לגופי אנרגיה והתפלה בישראל

בעוד איראן מתפוררת כתוצאה ממחסור במים, גם ירדן ומצרים בסיכון גבוה להתייבשות, והופכות לתלויות בישראל לאספקת מים ואנרגיה ● מהן המשמעויות הכלכליות שייגזרו מכך, היכן הזדמנויות ההשקעה, ואיך זה יתגלגל עד האג"ח הממשלתיות והדירוג של ישראל

פרופיל בעלי העסקים בישראל מתבהר / צילום: Shutterstock

שנה לרפורמה שמקילה על עוסקים זעירים: 80% טרם ניצלו את ההטבות

לפי נתוני רשות המסים רוב העסקים הזעירים הם בבעלות צעירים בני 35 ומטה, המרוויחים פחות מ־6,000 שקל בחודש ● עד כה נרשמו קצת יותר מ־100 אלף מהזכאים, רבים מהם מתחת לסף המס ● המהלך הביא לעלייה במספר המדווחים בזכות ההקלות והנגישות שהרפורמה מאפשרת

מפעל מרצדס־בנץ. תעשיית הרכב הגרמנית היא בין הנפגעות העיקריות מהמשבר הכלכלי / צילום: Reuters, Christoph Steitz

כך קורסת התעשייה הגרמנית: רבבות עובדים מפוטרים בעלות של מיליארדים

שישה מיליארד אירו הוציאו השנה חברות ענק כחלק מ"ארגון מחדש" בגרמניה ● "הן מפטרות בלי להתחשב בעלויות", נכתב ● הרקע: המשבר הכלכלי בתעשייה וקריסת שוק הרכב הגרמני בסין

יהלומים / צילום: תמר מצפי

מכסי טראמפ מטלטלים את תעשיית היהלומים הישראלית

המכסים האמריקאיים מכבידים על אחד מענפי היצוא המרכזיים של ישראל, בעוד ההסכם לפטור את היהלומים מהמס ממתין ללא חתימה ● בינתיים היבוא והיצוא נחתכים, ובענף חוששים מקריסה

הסכמי מתנה / איור: לירון בר עקיבא

אחות נתנה לאח את הדירה שירשו, ואז התחרטה. מה קבע ביהמ"ש?

אחות העבירה לאחיה את כל זכויותיה בנכסים שירשו יחדיו מהוריהם המנוחים ללא תמורה ● לאחר שהאח העביר את הזכויות בנכסים לבתו ללא תמורה, הגישה האחות תביעה נגד אחיה ובתו בטענה כי החוזים היו למראית עין בלבד ● מה קבע בית המשפט?

רחפן הנושא מצלמה של נקסט ויז'ן / צילום: נקסט ויז'ן

המדד הביטחוני החדש בבורסת ת"א לא מצליח להתרומם, ואיפה בכל זאת יש הזדמנות?

פחות מחודש מאז שהושק בקול תרועה, המדד הביטחוני של ת"א מציג ירידות של כמעט 5% ● המו"מ להסכם בין אוקראינה לרוסיה, וסיום המלחמה בעזה, מעיבים לאחרונה על ביצועי המניות שכיכבו בשלוש השנים האחרונות ● האם בבורסה הצטרפו לחגיגה מאוחר מדי?

אילוסטרציה: Shutterstock

שני עורכי דין חשודים בתרמית של מאות מיליונים. כך עבדה השיטה

פרקליטות המדינה הגישה כתבי אישום חמורים נגד חמישה נאשמים, בהם שני עורכי־דין ומהנדס, בטענה כי פעלו במשך שנים לשיווק קרקעות ציבוריות באזור סכנין תוך זיוף מסמכים, הצגת מצגי שווא והלבנת הון בהיקף של כ־200 מיליון שקל ● יחד עם כתבי האישום הוגשה בקשה לתפיסת רכוש בשווי כ־55 מיליון שקל

משרדי אלי לילי באינדיאנפוליס / צילום: Shutterstock

"שוק משעמם שהחל לבעוט": האם חברות הפארמה הן ענקיות הטכנולוגיה הבאות?

אלי לילי עשתה היסטוריה בתעשיית הפארמה כשנכנסה בסוף השבוע האחרון למועדון הטריליון, רכובה על הצלחתן המסחררת של התרופות נגד השמנה ● מה זה אומר על שוק הפארמה והאם מהפכת ה־AI תפתח את המועדון לחברות תרופות נוספות?

מגדל הספירלה של עזריאלי / צילום: KPF

כ־600 מיליון שקל בתוך פחות משנתיים: שווי מגדל הספירלה של עזריאלי ממשיך לעלות

למרות שהשלמת בנייתו מתוכננת רק בשנת 2028, כבר כיום שווה המגדל הרביעי במתחם עזריאלי יותר מ־2.5 מיליארד שקל ● ב"חזית" המגורים: מדוע צמח המרמן מכרה יותר דירות ב־2025, אך ההכנסות נחתכו בחצי?

אילוסטרציה / צילום: Shutterstock

חברת המכשור הרפואי שגייסה מיליוני דולרים וחתמה על הסכם הפצה

חברת המכשור הרפואי Pathkeeper Surgical הודיעה על השלמת גיוס סיד בהשתתפות משקיעים בולטים ● לפני כמה חודשים חתמה החברה על הסכם הפצה בארה"ב עם חברת המכשור הרפואי Highridge Medical בהיקף של מאות מיליוני דולרים בשנה

מודעות של כאל, טפחות, בנק לאומי, ישראכרט / צילום: צילומי מסך

הסיבה שהלוואות מפתות עם פרזנטור מחויך דווקא מייצרות אצלנו דחייה

מחקר ישראלי חדש ניתח את הבעות פנים ותנועות העיניים מול פרסומות של בנקים וחברות כרטיסי אשראי וביטוח ● תנאי ההלוואה והסכום התגלו כחשובים בהרבה מהמעטפת השיווקית

ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט פרסום ברשת איקס, 28.10.25 / צילום: רפי קוץ

בנט וקיש מתווכחים על לימודי המתמטיקה. מי צודק?


הנתונים על לימודי המתמטיקה לא מבשרים טובות, ושני שרי חינוך מנסים להתנער מהאשמה • בנט טען שקיש ביטל את הרפורמה שלו, קיש הכחיש זאת בתוקף. איפה עוברת האמת? ● המשרוקית של גלובס