גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אינטל מחזירה הביתה את סמנכ"ל הטכנולוגיות ומקווה שהוא יהיה סטיב ג'ובס הבא

לאחר שנתיים שבהן נוהלה לראשונה על ידי מנכ"ל שאינו מהנדס, אינטל מחזירה הביתה את מי שהיה סמנכ"ל הטכנולוגיות הצעיר שמינתה אי פעם, ושגדל בצל האבות המייסדים של החברה ● האם הוא יצליח להחזיר את אינטל אל מסלול החדשנות ולהשיב לה את הברק שאיבדה על רקע התחרות הקשה

פטריק (פט) פול גלסינגר / צילום: Reuters
פטריק (פט) פול גלסינגר / צילום: Reuters

"איזה יום. אחרי 8 שנים מדהימות ומשנות חיים ב-VMware, קיבלתי החלטה להיכנס לתפקיד מנכ"ל אינטל. לצוות VMware אני אומר 'תודה לכם', במלוא ההערכה והצניעות". כך דיווח ביום רביעי מנכ"ל אינטל הנכנס פט גלסינגר (Patrick P. Gelsinger) בטוויטר על המינוי לאחד התפקידים החשובים ביותר בהייטק העולמי, באחת התקופות המאתגרות ביותר של החברה, שמאחוריה שנים של מחדלים בחיזוי טרנדים הטכנולוגיים, עסקאות מיזוג כושלות ולנוכח תחרות הולכת וגוברת מצד אנבידיה ו-AMD, פעם מתחרות קטנות ונישתיות, והיום יקירות השוק.

מי הוא פט גלסינגר ומדוע השוק קידם את ההכרזה על שובו לאינטל בזינוק של 7% במנייתה, במקביל לירידה דומה במניית החברה אותה עזב? מולי אדן, לשעבר נשיא אינטל ישראל וסגן נשיא אינטל, שעבד עם המנכ"ל הנכנס גלסינגר במטה החברה בארה"ב, מספר כי מדובר ב"טכנולוג מבריק" שהגיע לאינטל בתור הנדסאי וטופח על ידי אחד ממייסדיי החברה והמנכ"ל השלישי שלה אנדי גרוב. לדברי אדן, בשוק מקווים שחזרתו של גלסינגר לאינטל משמעותה כחזרתו של סטיב ג'ובס לאפל - שהייתה יריית הפתיחה למסעה מחברת נישה יוקרתית אך קטנה בתחומה, לענק הטכנולוגי שהיא כיום.

הזינוק של מניית אינטל במסחר ביום רביעי החזיר אותה לרמה שבה נסחרה לפני פרסום הדוחות הכספיים של הרבעון השלישי של השנה שעברה, שהיוו אכזבה. בעוד שמניות טכנולוגיה רבות נהנו ממשבר הקורונה, שהגביר את צריכת הדאטה ואת השימוש בכלים טכנולוגיים, בעיקר בשל המעבר לעבודה מהבית - אינטל נשארה מחוץ למסיבה. פעילות המחשבים האישיים (PC) עלתה בשיעור זניח בעוד פעילות הדאטה סנטרים אף סבלה מירידה.

אינטל אמנם מבטיחה כי הביצועים עליהם תדווח בדוחות הכספיים הקרובים ב-21 בינואר יעלו על ההערכות המוקדמות, אבל נראה כי זו אחת הבעיות הכי פחות משמעותיות שמטרידות אותה. בשנים האחרונות החדשות הרעות רדפו אחר אינטל בזו אחר זו. אפילו הרכישות של חברות הטכנולוגיה הישראליות מובילאי, הבאנה ומוביט לא סייעו לה לשקם את מעמדה בעיני המשקיעים שכיום מתמחרים את אנבידיה במחיר גבוה יותר מאשר אינטל, חרף הפערים העצומים בהיקף המכירות, בסדרי גודל, לטובת אינטל.

העיכובים והמתחרות שעקפו בסיבוב

המתקפות על אינטל הגיעו מכל הכיוונים, כולל משותפות לדרך. כך למשל אפל הודיעה על נטישת שיתוף הפעולה עם אינטל ומעבר לתכנון עצמי של שבבים. נכון שרכישת הבאנה - שמפתחת שבב בינה מלאכותית (AI), אשר אמור להיות אחד הג'וקרים של אינטל בתחרות מול אנבידיה - נחשבת להימור מוצלח אולם גם שם הדרך להצלחה לא סלולה. הבאנה טרם השיקה מוצר מדף, ואילו שיתוף הפעולה עליו הכריזה הבאנה עם הענן של אמזון AWS, לווה בצעד אגרסיבי במסגרתו השיקה אמזון שבב בינה מלאכותית משלה. וכולם יודעים מה קורה כשאמזון נכנסת לשוק חדש.

בשנתיים האחרונות גם חלו עיכובים חוזרים ונשנים במעבר לייצור בארכיטקטורות 10 ו-7 ננומטר, בעוד המתחרות עוברות אותה בסיבוב, ומייצרות כבר ב-7 ואף ב-5 ננומטר. אינטל ניסתה להתגונן ושוב ושוב להסביר שארכיטקטורת הייצור היא פרמטר אחד מיני רבים וכי היא מפצה על נחיתות זו כביכול באמצעות שימוש בטכנולוגיות אחרות, אולם השוק מאן להתרשם. כשנוסף לאנבידיה גם המתחרה הוותיקה AMD, החלה להסתמן כאיום ממשי, עם שבבים חדשים שסחטו מחמאות מהתעשייה, התירוצים הללו החלו להחוויר.

על רקע זאת, הדבר האחרון שהיה חסר לחברה הוא אמירה מפותלת של המנכ"ל היוצא בוב סוואן, בשיחת אנליסטים, על האפשרות שאינטל תוציא למיקור חוץ חלק מפעילות הייצור שלה. אמירה זו התקבלה כחוסר אמון מסוים ביכולות של אינטל להתגבר על משבר הייצור שלה, הביאה באופן מידי לצניחה חדה במחיר המניה.

סוואן, לשעבר סמנכ"ל הכספים של החברה, היה המנכ"ל הראשון של אינטל שאינו טכנולוג. הוא הגיע למעמדו לאחר שמינויו הזמני, בעקבות התפטרות המנכ"ל שקדם לו בעקבות שערורייה תקשורתית, הפך קבוע. סוואן ניסה לחולל מהפכות ארגוניות בצמרת החברה. הפעולה המשמעותית ביותר שבה נקט הייתה פיטוריו של מספר שתיים והמוביל הטכנולוגי שלה, במטרה להשטיח את צמרת ההנהגה הטכנולוגית שלה ולקרב אותה אליו. אלא שלבעלי המניות זה כנראה לא הספיק.

בוב סוואן, מנכ"ל אינטל היוצא / צילום: Reuters, Nathan Frandino

הדאגה של המשקיעים ממצבה של אינטל לא יכלה לקבל ביטוי חריף יותר מאשר זה שבוטא במכתב פתוח לאינטל ממנכ"ל קרן הגידור Third Point, ששווי החזקותיה באינטל נע באזור מיליארד דולר. במכתב שהתפרסם לפני כשבועיים, ב-30 בדצמבר 2020, דחק באינטל מנכ"ל הקרן דניאל לוב, לשכור יועץ השקעות שיסייע לה לזכות מחדש במעמד מול התחרות, בין היתר באמצעות היפטרות מנכסים לא מוצלחים. הוא אף רמז באופן בוטה מהו התחום אותו על אינטל לשקול לנטוש ונקב בשמו - פעילות הייצור. פעילות הייצור היוותה לאורך השנים מוקד היתרון התחרותית שלה, אך לנוכח ההתקדמות הטכנולוגית של המתחרה הטיוואנית TSMC ייתכן שהיתרון הפך לנטל. כמו כן הוא קבע כי החברה מוכרחה לנקוט בצעדים דחופים כדי לחזק את מעמדה בשני השווקים הנוכחיים העיקריים שלה - שבבים למחשבים אישיים ודאטה סנטרים.

"אף על פי שבאופן תיאורטי יש לה יתרון תחרותי בעסקי הסמיקונדטור המובילים בעולם, מניית אינטל הציגה ביצועים נחותים מול המתחרות בין אם מסתכלים שנה, שלוש או חמש שנים אחורה", פתח לוב את מכתבו שמוען ליו"ר דירקטוריון החברה עומר אישרק.

"לשנות אסטרטגיה לטווח הרחוק ולקחת סיכונים"

לא מן הנמנע שלפרסום המכתב הבוטה היה קשר כלשהו לחילופי הגברי בצמרת, שכאמור התקבלו בשוק במחיאות כפיים סוערות. הסיבה לכך, מסביר אדן. לדבריו, המנהיגות הטכנולוגית שגלסינגר יכול להפגין באינטל יכולה להיות דומה לזו שמפגין ג'נסן הואנג, מייסד ומנכ"ל אנבידיה, ומי שהצלחת החברה מיוחסת בראש ובראשונה להנהגתו.

 גלסינגר היה סמנכ"ל הטכנולוגיות הצעיר ביותר באינטל, כשמונה לתפקיד בגיל 40 בלבד. הוא נחשב בעל תפקיד מפתח בפיתוח טכנולוגיות כמו ה- USB ה-ווי-פי, ושל מעבד 80486. "בעצם הוא היה הארכיטקט הראשי הכי משמעותי בתכנון מעבד ה-80486 שהיה אחד המעבדים הכי משמעותיים שהובילו את העולם למחשב האישי של IBM בשנות ה-80".

אדן הסביר כי אין להמעיט בחשיבות הרקע הטכנולוגי ויכולת ההנהגה של גלסינגר. "בחברות צעירות הטכנולוגים הם אלו שהקימו את החברה, אבל בחברות זקנות הדור שהקים הלך לעולמו, בעוד שהדורות הבאים לא בהכרח כולם טכנולוגים. אין ספק שאחרי כהונה מוצלחת בחברת VMware גלסינגר מבריק לא רק בחומרה, אלא גם בתוכנה. להבין את שני העולמות האלה זו מתת שמיים".

"התקופה היום מתאפיינית בשינויים מהירים בשווקים, ותחרות מאוד קשה עם אפל שמנסה לתכנן שבבים בעצמה. לכן הוא צריך לשנות את האסטרטגיה לטווח הרחוק וגם לקחת סיכונים. אני חושב שזה שהוא הגיע לאינטל זה דבר נהדר. באינטל הוא נחשב ילד פלא. השאלה היא האם הוא יוכל לעשות באינטל את מה שסטיב ג'ובס עשה כשהוא חזר לאפל. אין לי ספק שהוא יבוא ויטלטל את אינטל. הוא בא לעשות שינוי, לא להמשיך את הקו הקודם", חתם אדן את דבריו. 

פטריק (פט) פול גלסינגר

בן 59, החל את הקרירה שלו באינטל שם עבד לצד מייסדיי החברה והיה בן טיפוחיו של אחד מהמייסדים והמנכ"ל השלישי שלה אנדי גרוב • נחשב לנער פלא, וככזה מונה לסמנכ"ל הטכנולוגיה הצעיר ביותר באינטל בגיל 40 בלבד • בתפקידו זה לקח חלק במהפכות הטכנולוגיות שהציגו את ה-USB ואת ה-ווי-פי • מאז 2012 שימש בתפקיד מנכ"ל חברת VMware העולמית • נוצרי אדוק, ובעל סגנון ישיר ובוטה

השוק מתמחר את גלסינגר

+6.97%
העלייה במניית אינטל ביום רביעי

עוד כתבות

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד