גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אינטל מחזירה הביתה את סמנכ"ל הטכנולוגיות ומקווה שהוא יהיה סטיב ג'ובס הבא

לאחר שנתיים שבהן נוהלה לראשונה על ידי מנכ"ל שאינו מהנדס, אינטל מחזירה הביתה את מי שהיה סמנכ"ל הטכנולוגיות הצעיר שמינתה אי פעם, ושגדל בצל האבות המייסדים של החברה ● האם הוא יצליח להחזיר את אינטל אל מסלול החדשנות ולהשיב לה את הברק שאיבדה על רקע התחרות הקשה

פטריק (פט) פול גלסינגר / צילום: Reuters
פטריק (פט) פול גלסינגר / צילום: Reuters

"איזה יום. אחרי 8 שנים מדהימות ומשנות חיים ב-VMware, קיבלתי החלטה להיכנס לתפקיד מנכ"ל אינטל. לצוות VMware אני אומר 'תודה לכם', במלוא ההערכה והצניעות". כך דיווח ביום רביעי מנכ"ל אינטל הנכנס פט גלסינגר (Patrick P. Gelsinger) בטוויטר על המינוי לאחד התפקידים החשובים ביותר בהייטק העולמי, באחת התקופות המאתגרות ביותר של החברה, שמאחוריה שנים של מחדלים בחיזוי טרנדים הטכנולוגיים, עסקאות מיזוג כושלות ולנוכח תחרות הולכת וגוברת מצד אנבידיה ו-AMD, פעם מתחרות קטנות ונישתיות, והיום יקירות השוק.

מי הוא פט גלסינגר ומדוע השוק קידם את ההכרזה על שובו לאינטל בזינוק של 7% במנייתה, במקביל לירידה דומה במניית החברה אותה עזב? מולי אדן, לשעבר נשיא אינטל ישראל וסגן נשיא אינטל, שעבד עם המנכ"ל הנכנס גלסינגר במטה החברה בארה"ב, מספר כי מדובר ב"טכנולוג מבריק" שהגיע לאינטל בתור הנדסאי וטופח על ידי אחד ממייסדיי החברה והמנכ"ל השלישי שלה אנדי גרוב. לדברי אדן, בשוק מקווים שחזרתו של גלסינגר לאינטל משמעותה כחזרתו של סטיב ג'ובס לאפל - שהייתה יריית הפתיחה למסעה מחברת נישה יוקרתית אך קטנה בתחומה, לענק הטכנולוגי שהיא כיום.

הזינוק של מניית אינטל במסחר ביום רביעי החזיר אותה לרמה שבה נסחרה לפני פרסום הדוחות הכספיים של הרבעון השלישי של השנה שעברה, שהיוו אכזבה. בעוד שמניות טכנולוגיה רבות נהנו ממשבר הקורונה, שהגביר את צריכת הדאטה ואת השימוש בכלים טכנולוגיים, בעיקר בשל המעבר לעבודה מהבית - אינטל נשארה מחוץ למסיבה. פעילות המחשבים האישיים (PC) עלתה בשיעור זניח בעוד פעילות הדאטה סנטרים אף סבלה מירידה.

אינטל אמנם מבטיחה כי הביצועים עליהם תדווח בדוחות הכספיים הקרובים ב-21 בינואר יעלו על ההערכות המוקדמות, אבל נראה כי זו אחת הבעיות הכי פחות משמעותיות שמטרידות אותה. בשנים האחרונות החדשות הרעות רדפו אחר אינטל בזו אחר זו. אפילו הרכישות של חברות הטכנולוגיה הישראליות מובילאי, הבאנה ומוביט לא סייעו לה לשקם את מעמדה בעיני המשקיעים שכיום מתמחרים את אנבידיה במחיר גבוה יותר מאשר אינטל, חרף הפערים העצומים בהיקף המכירות, בסדרי גודל, לטובת אינטל.

העיכובים והמתחרות שעקפו בסיבוב

המתקפות על אינטל הגיעו מכל הכיוונים, כולל משותפות לדרך. כך למשל אפל הודיעה על נטישת שיתוף הפעולה עם אינטל ומעבר לתכנון עצמי של שבבים. נכון שרכישת הבאנה - שמפתחת שבב בינה מלאכותית (AI), אשר אמור להיות אחד הג'וקרים של אינטל בתחרות מול אנבידיה - נחשבת להימור מוצלח אולם גם שם הדרך להצלחה לא סלולה. הבאנה טרם השיקה מוצר מדף, ואילו שיתוף הפעולה עליו הכריזה הבאנה עם הענן של אמזון AWS, לווה בצעד אגרסיבי במסגרתו השיקה אמזון שבב בינה מלאכותית משלה. וכולם יודעים מה קורה כשאמזון נכנסת לשוק חדש.

בשנתיים האחרונות גם חלו עיכובים חוזרים ונשנים במעבר לייצור בארכיטקטורות 10 ו-7 ננומטר, בעוד המתחרות עוברות אותה בסיבוב, ומייצרות כבר ב-7 ואף ב-5 ננומטר. אינטל ניסתה להתגונן ושוב ושוב להסביר שארכיטקטורת הייצור היא פרמטר אחד מיני רבים וכי היא מפצה על נחיתות זו כביכול באמצעות שימוש בטכנולוגיות אחרות, אולם השוק מאן להתרשם. כשנוסף לאנבידיה גם המתחרה הוותיקה AMD, החלה להסתמן כאיום ממשי, עם שבבים חדשים שסחטו מחמאות מהתעשייה, התירוצים הללו החלו להחוויר.

על רקע זאת, הדבר האחרון שהיה חסר לחברה הוא אמירה מפותלת של המנכ"ל היוצא בוב סוואן, בשיחת אנליסטים, על האפשרות שאינטל תוציא למיקור חוץ חלק מפעילות הייצור שלה. אמירה זו התקבלה כחוסר אמון מסוים ביכולות של אינטל להתגבר על משבר הייצור שלה, הביאה באופן מידי לצניחה חדה במחיר המניה.

סוואן, לשעבר סמנכ"ל הכספים של החברה, היה המנכ"ל הראשון של אינטל שאינו טכנולוג. הוא הגיע למעמדו לאחר שמינויו הזמני, בעקבות התפטרות המנכ"ל שקדם לו בעקבות שערורייה תקשורתית, הפך קבוע. סוואן ניסה לחולל מהפכות ארגוניות בצמרת החברה. הפעולה המשמעותית ביותר שבה נקט הייתה פיטוריו של מספר שתיים והמוביל הטכנולוגי שלה, במטרה להשטיח את צמרת ההנהגה הטכנולוגית שלה ולקרב אותה אליו. אלא שלבעלי המניות זה כנראה לא הספיק.

בוב סוואן, מנכ"ל אינטל היוצא / צילום: Reuters, Nathan Frandino

הדאגה של המשקיעים ממצבה של אינטל לא יכלה לקבל ביטוי חריף יותר מאשר זה שבוטא במכתב פתוח לאינטל ממנכ"ל קרן הגידור Third Point, ששווי החזקותיה באינטל נע באזור מיליארד דולר. במכתב שהתפרסם לפני כשבועיים, ב-30 בדצמבר 2020, דחק באינטל מנכ"ל הקרן דניאל לוב, לשכור יועץ השקעות שיסייע לה לזכות מחדש במעמד מול התחרות, בין היתר באמצעות היפטרות מנכסים לא מוצלחים. הוא אף רמז באופן בוטה מהו התחום אותו על אינטל לשקול לנטוש ונקב בשמו - פעילות הייצור. פעילות הייצור היוותה לאורך השנים מוקד היתרון התחרותית שלה, אך לנוכח ההתקדמות הטכנולוגית של המתחרה הטיוואנית TSMC ייתכן שהיתרון הפך לנטל. כמו כן הוא קבע כי החברה מוכרחה לנקוט בצעדים דחופים כדי לחזק את מעמדה בשני השווקים הנוכחיים העיקריים שלה - שבבים למחשבים אישיים ודאטה סנטרים.

"אף על פי שבאופן תיאורטי יש לה יתרון תחרותי בעסקי הסמיקונדטור המובילים בעולם, מניית אינטל הציגה ביצועים נחותים מול המתחרות בין אם מסתכלים שנה, שלוש או חמש שנים אחורה", פתח לוב את מכתבו שמוען ליו"ר דירקטוריון החברה עומר אישרק.

"לשנות אסטרטגיה לטווח הרחוק ולקחת סיכונים"

לא מן הנמנע שלפרסום המכתב הבוטה היה קשר כלשהו לחילופי הגברי בצמרת, שכאמור התקבלו בשוק במחיאות כפיים סוערות. הסיבה לכך, מסביר אדן. לדבריו, המנהיגות הטכנולוגית שגלסינגר יכול להפגין באינטל יכולה להיות דומה לזו שמפגין ג'נסן הואנג, מייסד ומנכ"ל אנבידיה, ומי שהצלחת החברה מיוחסת בראש ובראשונה להנהגתו.

 גלסינגר היה סמנכ"ל הטכנולוגיות הצעיר ביותר באינטל, כשמונה לתפקיד בגיל 40 בלבד. הוא נחשב בעל תפקיד מפתח בפיתוח טכנולוגיות כמו ה- USB ה-ווי-פי, ושל מעבד 80486. "בעצם הוא היה הארכיטקט הראשי הכי משמעותי בתכנון מעבד ה-80486 שהיה אחד המעבדים הכי משמעותיים שהובילו את העולם למחשב האישי של IBM בשנות ה-80".

אדן הסביר כי אין להמעיט בחשיבות הרקע הטכנולוגי ויכולת ההנהגה של גלסינגר. "בחברות צעירות הטכנולוגים הם אלו שהקימו את החברה, אבל בחברות זקנות הדור שהקים הלך לעולמו, בעוד שהדורות הבאים לא בהכרח כולם טכנולוגים. אין ספק שאחרי כהונה מוצלחת בחברת VMware גלסינגר מבריק לא רק בחומרה, אלא גם בתוכנה. להבין את שני העולמות האלה זו מתת שמיים".

"התקופה היום מתאפיינית בשינויים מהירים בשווקים, ותחרות מאוד קשה עם אפל שמנסה לתכנן שבבים בעצמה. לכן הוא צריך לשנות את האסטרטגיה לטווח הרחוק וגם לקחת סיכונים. אני חושב שזה שהוא הגיע לאינטל זה דבר נהדר. באינטל הוא נחשב ילד פלא. השאלה היא האם הוא יוכל לעשות באינטל את מה שסטיב ג'ובס עשה כשהוא חזר לאפל. אין לי ספק שהוא יבוא ויטלטל את אינטל. הוא בא לעשות שינוי, לא להמשיך את הקו הקודם", חתם אדן את דבריו. 

פטריק (פט) פול גלסינגר

בן 59, החל את הקרירה שלו באינטל שם עבד לצד מייסדיי החברה והיה בן טיפוחיו של אחד מהמייסדים והמנכ"ל השלישי שלה אנדי גרוב • נחשב לנער פלא, וככזה מונה לסמנכ"ל הטכנולוגיה הצעיר ביותר באינטל בגיל 40 בלבד • בתפקידו זה לקח חלק במהפכות הטכנולוגיות שהציגו את ה-USB ואת ה-ווי-פי • מאז 2012 שימש בתפקיד מנכ"ל חברת VMware העולמית • נוצרי אדוק, ובעל סגנון ישיר ובוטה

השוק מתמחר את גלסינגר

+6.97%
העלייה במניית אינטל ביום רביעי

עוד כתבות

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

חלוקת רכוש בגירושים / איור: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בעלה לשעבר ● השופטת יעל וילנר הרחיבה בכך את הלכת השיתוף הספציפי וקבעה כי היא תחול אם ניתן להסיק מהתנהגות בני הזוג על הסכמה בפועל לשתף בנכס ● עוד נקבע כי הכלל עשוי לחול גם על נכס שאינו בהכרח דירת המגורים המשפחתית

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע