גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נתניהו מוביל בשחמט. במרכז-שמאל עדיין משחקים דמקה

אחרי שראש הממשלה ואנשיו הופתעו מעוצמת התמיכה שקיבל מנסור עבאס, הגיע "נאום נצרת". תוך זמן קצר הגיעה גם ההתכחשות ליו"ר רע"ם ● בחברה הערבית הדעות חלוקות, אבל סער כבר מנסה להשיג קולות גם שם ● ומפלגת העבודה עדיין לא יודעת עם מי תלך

בנימין נתניהו / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת
בנימין נתניהו / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

נאומו של ראש הממשלה בנימין נתניהו השבוע בנצרת אולי לא היה "נאום בר אילן" כלפי החברה הערבית, אבל בהחלט לא רחוק מכך. הוא היה מנוגד באופן חד ובולט לאינספור אמירותיו הקודמות ששללו את ההנהגה הערבית, ובעיקר את הרשימה המשותפת. היו גם אמירות כאלה נגד הציבור הערבי כולו, בין אם ישירות כמו "הערבים נעים בכמויות לקלפיות", ועד אמירות בוטות יותר שפורסמו בקמפיין הליכוד - ובציבור הערבי לא ישכחו את זה. אבל יש מי שלא ישכח ולא יסלח, ויש מי שיתקדם הלאה וישתכנע גם אם לא להצביע ליכוד, לעבור למפלגה ציונית ולא למשותפת.

שני דברים עיקריים הביאו את נתניהו לשינוי הכיוון הזה. האחד, השיח עם מנסור עבאס ורע"מ גרם לעימות פנימי בחברה הערבית. ראש הממשלה ואנשיו הופתעו מעוצמת התמיכה שקיבל עבאס על הכיוון שבחר - לפעול עם השלטון, לא לפסול שיתופי פעולה פוליטיים עמו, למתן התבטאויות נגדו, ובתמורה לקבל את מה שהחברה הערבית זקוקה לו.

המגמה הזו בחברה הערבית החלה לפני זמן רב והתגברה מאוד בעשור האחרון, אבל לרשימה המשותפת לקח זמן רב להבין אותה. כאן בגלובס פרסמנו את שינוי הכיוון שהחל איימן עודה להוביל לפני בחירות אפריל 2019. עודה נבהל אז מהפרסום, אך הבין שהציבור דווקא מסכים לכך. עבאס, גם כן בראיון בגלובס, הצהיר מפורשות על מדיניותו כפי שהתבטאה בחודשים האחרונים, וכאמור קיבל לא מעט תמיכה.

מוקד השינוי השני היה הסכמי השלום עם בחריין והאמירויות. נתניהו, שתדמיתו בחברה הערבית הייתה של סרבן שלום, נתפס פתאום אחרת: לוחץ ידיים לבעלי כאפיות ולובשי גלביות. לפתיחה של המפרציות הללו לחברה הערבית הישראלית יש הד עצום. כך, למשל, שיעור התיירים הערבים מכלל הישראלים המגיעים לדובאי גדול בהרבה משיעורם באוכלוסייה. לא בכדי נתניהו אמר בנצרת כי הוא מכוון בשיחותיו עם עמיתיו במפרץ להשקעות בחברה הערבית.

הלם ותגובות סותרות

דבריו של נתניהו על גאוותו בחברה הערבית, בצוותים הרפואיים, באנשי העסקים וביזמים שבאים משם, ועל הצורך והחשיבות בשילוב בחברה הישראלית כולה, שונים מאוד מהדרך שבה הוא נתפס קודם לכן. למעשה, הם גורמים להלם ממש בחברה הערבית ולתגובות סותרות.

כך, למשל, ת', אדם בכיר ומוכר בחברה הערבית בצפון, שבעבר נשא במשרה גבוהה וכיום מעורה בהוויה הפוליטית, אומר כי נתניהו מזלזל באינטליגנציה של החברה הערבית. "זה מהלך מאוחר, למה הוא לא עשה את זה לפני כמה שנים? מה הפריע לו? הוא חושב שהציבור הערבי ישכח את כל מה שהיה קודם?

"הוא מתפאר בתחנות משטרה, מה עם מוסד חיובי לחברה הערבית? בית חולים, מכללה, שלא לומר יישוב ערבי". ועם זה, ת' מודה שהטקטיקה הזו תביא לנתניהו הרבה יותר קולות מבעבר, ואולי אפילו מנדט שלם.

הוא מוסיף כי מינוי של דמות ערבית לרשימת הליכוד או רשימות אחרות עשויה להתקבל כ"חזרה לתקופת המוכתרים", ולכן מציע במקום זאת למנות איש מקצוע לתפקיד ביצועי. למשל, מינוי מנהל בית החולים האנגלי בנצרת, פרופ' פאהד חכים מנצרת, לשר הבריאות. אגב, הוא מסכים כי הפלסטינים לא צריכים לעמוד במוקד ההחלטות של נציגי הציבור הערבים - "שיעשו קודם לביתנו, ואחר כך לבית הרשות הפלסטינים".

ע', ראש מועצה בולט בחברה הערבית, אומר דברים אחרים. "ברור שלא נשכח כלום ממה שנתניהו אמר על הערבים, אבל אלה שמדברים יפה כלפינו, בשמאל הישראלי, עשו משהו בשבילנו? או יכולים לעשות משהו כזה? תוכנית 922 (תוכנית החומש הכלכלית לחברה הערבית, שהיקפה יותר מ-10 מיליארד שקל, ד"ז), על אף מגרעותיה הרבות, רשומה על שם נתניהו. ההסכמים עם האמאראת (האמירויות) ובחריין מראים שהוא זה ש-Can deliver.

"אנחנו צריכים את מי שיכול להביא את התקציבים והתוכניות, לא את מי שרק מדבר על זה - ואפילו לא מגיע לביקור ביישוב ערבי אלא נואם מתל אביב".

בהיבט הרחב יותר, נתניהו שבר מוסכמות מול החברה היהודית: כעת הוא מציג את הערבים כלגיטימיים בפוליטיקה, וזה מחלחל גם למפלגות האחרות. למרצ זכות הראשונים עם שני מועמדים ערבים בחמישייה הראשונה - אחת מהם מוצנחת - אבל זה כמעט מובן מאליו. כעת כמעט כל מפלגה בסביבה מחפשת מועמד כזה, או שכבר מצאה.

בליכוד, אגב, יש כמה וכמה שמות שעלו, וההתלבטות היא גם על המיקום. נתניהו, כך אומרים בסביבתו, לא אמר את המילה האחרונה. בהמשך יהיו עוד הכרזות ומעשים, "שיוכיחו לציבור הערבי כי נתניהו טוב גם לערבים".

הדאגות של סער

בצד הימני של המפה, אצל "תקווה חדשה" של גדעון סער גם כן צפוי להיות מועמד ערבי. שם מסבירים כי מעולם לא פסלו את הערבים כציבור כפי שעשה נתניהו, אלא את מדיניות נציגיהם בכנסת, שיוצאים נגד מהות המדינה כיהודית ודמוקרטית.

האם זה פוסל שוב אפשרות של שת"פ פוליטי עם אחת מהמפלגות הערביות? יועז הנדל, מבכירי תקווה חדשה, שהתנגד גם בכחול לבן לשת"פ עם המשותפת, אומר לגלובס: "שותפות פוליטית אפשר לייצר רק עם מי שמכיר בהסדר המכונן של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. לא מצליח להבין איך נתניהו רואה בתנועה האסלאמית שותפה".

אבל לסער וחבריו יש דאגות אחרות, כמו איך להפוך למפלגה הגדולה ביותר אחרי הליכוד, ואיך לקבל תמיכה מקיר אל קיר במועמדותו להקמת הממשלה אחר כך. התחברות עם בנט ומפלגתו נשללת שם, ובמקום זה תולים תקווה כי כאשר לנתניהו לא יהיו מספיק קולות ממליצים, הפנייה תהיה לסער, שיכול לקבל המלצות גם משותפי נתניהו, בנט והחרדים.

בתקווה חדשה נתלים בהתבטאויות של חברי כנסת מיהדות התורה על אי שלילת מועמדותו של סער, ועל הקשרים הטובים שלו עם הרבנים והפוליטיקאים המובילים. אלא שבצד החרדי משתמשים בסער בעיקר כדי לוודא שנתניהו יקבל את דרישותיהם לקואליציה הבאה. בראשן: חוק גיוס, פסקת התגברות וגם שורה של דרישות כלכליות במהותן, לגבי תקצובי הישיבות ותכוניות דיור ייעודיות למגזר.

אם גם עם החרדים והציונות הדתית עדיין לא יהיה לנתניהו רוב, המשחק ולו חלקית ייפתח - וסער יצטרך לגלות את כל כישוריו הפוליטיים לגייסם לקואליציה בראשותו. מהלך לא פשוט, כששותפיו האחרים הם ליברמן ולפיד.

מי אוכל את מי

בית המשפט העליון דחה לקראת סוף השבוע את הערעור שהגישה הנהלת מפלגת העבודה על החלטת המחוזי, בדבר קיום בחירות פנימיות במפלגה. הערעור נמשך, והבחירות לראשות המפלגה יתקיימו בעוד עשרה ימים.

אם ח"כ מרב מיכאלי תנצח בפריימריז, היא תפעל להתחברות עם מפלגת הישראלים של רון חולדאי. אם ח"כ איציק שמולי יחליט לרוץ וינצח, הוא יבדוק חיבורים אחרים, כמו כחול לבן.

במבט כולל, בעוד נתניהו משחק שחמט בתפקיד המלך, ומנהל אסטרטגיה מורכבת למטרות ארוכות טווח, במרכז-שמאל הדמקה בעיצומה: כל אחד מנסה לאכול את השני. כך צפויה התחברות של הקטנות - בעיקר שלח, העבודה ואולי זליכה - עם הישראלים של חולדאי.

מרצ לא ששה להצטרף לאף אחת מהאחרות, והיא סומכת על עצמה בלבד. יעלון קרוב יותר ללפיד מאשר לחולדאי, והוא בונה על אנשי המחאה שצירף, הרחוקים ממנו אידאולוגית כרחוק מזרח ממערב.

וגנץ? ההתנגדות העזה להתחברות אליו בקרב כמה מדמויות המפתח ב"ישראלים" מקטינה אפשרות כזו. לפיד עשוי להסכים רק בתנאים משפילים, ורק העבודה - אם שמולי יהיה בראשה - תשקול ברצינות את האפשרות. 

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון