גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סוף עידן מרקל: מפלגת השלטון עשתה בחירה נועזת כשבחרה בנציג הכי פחות פופולרי להנהיג אותה

001 נציגים בכירים של המפלגה הנוצרית־דמוקרטית שמרקל הנהיגה במשך כשני עשורים, הצביעו בסוף השבוע זהות המנהיג הבא של המפלגה - ארמין לאשט (59), בנו של כורה שנחשב ידידותי למהגרים ● סוף עידן מרקל התחיל בניצחון ל"מרקליזם"

ארמין לאשט שנבחר לראש להנהגת המפלגה הנוצרית-דמוקרטית הגרמנית. מאחוריו בזום מופיעים הנציגים שהצביעו לו / צילום: Associated Press, Markus Schreiber
ארמין לאשט שנבחר לראש להנהגת המפלגה הנוצרית-דמוקרטית הגרמנית. מאחוריו בזום מופיעים הנציגים שהצביעו לו / צילום: Associated Press, Markus Schreiber

קשה היה לפספס אתמול (שבת) את ההבדלים התהומיים בין שני המועמדים המובילים להנהגת המפלגה הנוצרית-דמוקרטית (CDU) הגרמנית. ארמין לאשט (59) הרבה לפזר חיוכים, נשען בנונשלנטיות על הפודיום, דיבר על "רוח צוות" ועל חתירה למרכז הפוליטי ופתח את דבריו בהצגת אסימון למזל שהגן על אביו הכורה מתחת לאדמה, ושהוא העביר לו, בצירוף המסר: "אתם יכולים לסמוך על ארמין". לעומתו פרידריך מרץ (65), גבוה ורזה, נוקשה, נכדו של ראש עיר מכובד, בנו של שופט ושל אשת אצולה, לא חייך אפילו פעם אחת במהלך כל נאומו הרציני, שבו בעיקר הזהיר מהבאות ומה יקרה אם לא ייבחר. הוא הפגין את אותו ביטחון עצמי עודף שלא פג אפילו במעט למרות שהעביר שני עשורים מחוץ למערכת הפוליטית.

בסופו של דבר, 1,001 נציגי המפלגה בחרו בלאשט, שנחשב לממשיך דרכה של הקאנצלרית אנגלה מרקל, שהבטיח להשאיר את המפלגה "במרכז המפה הפוליטית" ולתפקד כ"קפטן של הקבוצה", ולא כמנהיג יחיד. מרץ, האיש שהמתין פחות או יותר שני עשורים עד שמרקל ("היא לא ראויה להיות קאנצלרית", אמר אחרי שנבחרה) תעזוב את הבמה הפוליטית, הפסיד בפעם השנייה בתוך שנתיים. ההפסד הקודם שלו היו בהתמודדות לאותו התפקיד ב-2018. אז נבחרה מי שנחשבה לבת-טיפוחיה של מרקל, אנגרט קראמפ-קארנבאואר, שפינתה כעת את הבמה ללאשט תוך כדי התנצלות על כך "שאיכזבה רבים במפלגה".

בחירה נועזת

הבחירה של המפלגה היא נועזת. נציגי הקונגרס, שהתקיים באופן דיגיטלי, בחרו במנהיג פוליטי שנתפס בציבור כהכי-פחות פופולרי מבין שלושת המועמדים, ואפילו פופולרי פחות ממועמדים ממפלגות אחרות. למרץ היו וישנם עדיין אוהדים רבים בקרב התומכים הוותיקים של המפלגה, מי שזוכרים אותו מהימים שבהם דיבר על כך שהמהגרים צריכים להתאים את עצמם ל"לייט-קולטור" - התרבות הגרמנית המובילה, לדבריו; או מהצעותיו לפשט את חוקי המס כך שייכנסו כולם על תחתית של כוס בירה. תומכים שקיוו כי עמדותיו נגד הגירה ישאבו קולות מהמפלגה החדשה שצצה לראשונה בהיסטוריה הגרמנית המודרנית מימין ל-CDU - "אלטרנטיבה לגרמניה".

פרידריך מרץ / צילום: Associated Press, Markus Schreiber

ספק אם לאשט, לעומת זאת, יוכל לשאוב אפילו קול אחד מהמפלגה הימנית המתנגדת להגירה. הוא הפגין תמיכה במדיניות הפליטים של אנגלה מרקל, דואג לשמור על קשרים מצוינים עם הקהילה הטורקית הגדולה שקיימת בנורדריין-וסטפאליה, ואפילו נפגש עם שר החוץ הטורקי במהלך ביקור שנוי במחלוקת שלו במדינה. במקום ה"לייט-קולטור" של מרץ, לאשט מציג את ה"ווילקומנס-קולטור" של מרקל בקיץ 2015. אם הוא יכול לזכות בקולות ממפלגות יריבות הרי שמדובר בעיקר בסוציאל-דמוקרטים ובירוקים.

התנצל בני מאות נשים

למעשה, חברי המפלגה הימרו על האפשרות שלאשט, שמכהן כיום כראש מדינת המחוז נורדריין-וסטפאליה, יוכל לשקם את התדמית שלו, שנפגעה גם על ידי התמודדות "חלשה" מדי עם התפשטות מגפת הקורונה במדינת המחוז שלו והיסוס לנקוט הגבלות על החיים הציבוריים. הם מקווים כי לבחירה עצמה יהיה אפקט, וגם כי לאשט יפגין את אותה מיומנות פוליטית שהביאה אותו לנצח את הבחירות בנורדריין-וסטפאליה. כל אלה אמורים להפוך אותו למועמד המפלגה לתפקיד הקאנצלר בבחירות הקרובות בספטמבר.

כצעד ראשון, לאשט התנצל באופן פומבי לפני חודש בפני כל מאות הנשים שנפגעו מתקיפות מיניות ואונס בחגיגות הסילבסטר בקלן לפני חמש שנים על ידי שוהים בלתי חוקיים ומהגרים, בעיקר מצפון אפריקה, במה שהיה תקיפה מאורגנת שהפכה לסמל לעימות בין מהגרים לגרמנים. ייתכן כי נציגי המפלגה מעריכים כי סוגיית ההגירה עצמה, שנפסקה כמעט לחלוטין בגלל הגבולות הסגורים באירופה, לא תשחק תפקיד מרכזי בבחירות הקרובות בספטמבר.

אך למעשה, הבחירה בלאשט מגבירה את הסיכוי כי המועמד המשותף של הגוש הפעם יבוא מה-CSU, המפלגה הבווארית האחות. מרקוס זדר, ראש מדינת המחוז בוואריה, טרם הכריז על רצונו לרוץ ואפילו אמר אחרי הבחירה בלאשט כי ישמח "לעבוד יחד". אבל אם תמונת המצב בסקרים לא תשנה עד לאמצע מרץ, וזדר ימשיך להיות פופולרי הרבה יותר מלאשט או ממועמדים אחרים מתוך המפלגה, הוא עשוי למצוא את עצמו כמועמד המשותף של ה-CDU וה-CSU בבחירות.

סוף עידן

בכל מקרה, סוף עידן מרקל התחיל בניצחון ל"מרקליזם". בהוכחה שמפלגתה עדיין נאמנה לחתירה שלה למרכז, למועמד המייצג קונצנזוס ועבודה משותפת לעומת ה-CDU של לפני כמה עשורים, אותו מייצג מרץ. כלי התקשורת ליגלגו אתמול על מרץ, שדקות אחרי שהפסיד הציע את עצמו לתפקיד שר הכלכלה בקבינט הנוכחי. דוברה של מרקל הודיע מיד כי "אין תוכניות לשנות את הקבינט".

לאשט מתכוון לפצוח כעת בקמפיין שיוכיח כי הוא מנהיג המפלגה המתאים כדי להוביל אותה בשנת בחירות, מי שיסייע לניצחונה בשלל הבחירות במדינות המחוז שמתקיימות השנה ובמיוחד בבחירות הכלליות בספטמבר. על הקווים יכול עדיין לחכות לו מרץ, המועמד הנצחי, או אפילו סגנו שר הבריאות יינס שפאן, שלפי הדיווחים בוחן את הרעיון להעמיד את עצמו לבחירת שתי המפלגות באביב כמועמד למשרת הקאנצלר. לאשט יצטרך הרבה רוח צוות ופרגמטיזם כדי להגיע לשם, כדי להוכיח שהשינוי שמרקל ביצעה במפלגה הוא בר-קיימא ובעל-תוחלת, גם ללא הקאנצלרית עצמה.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

הדירה נרשמה על שם האישה, אך הבעל טען שמחצית ממנה שלו: כך הכריע בית המשפט

דירת המגורים נרכשה באמצעות כספים שהאישה קיבלה בירושה ומשאבים משותפים שצברו שניהם, אולם נרשמה על שם האישה בלבד

צביקה שווימר, מנכ''ל אלטקטרה צריכה / צילום: איל יצהר

קרפור מציגה שיפור ברווח, עיתוי החגים פגע בהכנסות הרשת

רשת הקמעונאות, שבשליטת אלקטרה צריכה, סבלה במהלך הרבעון השלישי מירידה של 6% במכירות בחנויות זהות, אך הצליחה לשפר את הרווח התפעולי ובשורה התחתונה רשמה רווח נקי של 5 מיליון שקל

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המספרים נחשפים: 120 אלף ישראלים עושים בכל שנה את הטעות הגדולה ביותר בפנסיה

נתונים שהגיעו לידי גלובס חושפים כי התופעה של משיכת כספים מקרנות הפנסיה מוקדם מדי, הולכת וצוברת תאוצה, הגם שבכך מאבדים החוסכים זכויות ומשלמים קנס גדול ● בכיר בלשכת סוכני הביטוח: "עם ישראל מפרק לעצמו את הפנסיה תחת שידול ורמייה"

מערכת חץ 3 בפעולה / צילום: דוברות משרד הביטחון

דיווחים בגרמניה: מערכת החץ תתחיל לפעול כבר בשבוע הבא

ע"פ דיווחים בכלי התקשורת הגרמנית, מערכת החץ 3, שנרכשה מהתעשייה האווירית במחיר של 3.5 מיליארד אירו, תחל לפעול באופן חלקי כבר בשבוע הבא ● "המערכת תאפשר הגנה של 360 מעלות, מה שיבטיח להגן על תושבי גרמניה והתשתיות שלה מפני התקפות בטילים ארוכי טווח", נכתב בהודעה לעיתונות של חיל האוויר הגרמני

תחנת כוח OPC בחדרה / צילום: באדיבות החברה

דוחות חברות האנרגיה מגלים: מחסור בטורבינות מעכב הקמת תחנות כוח

שלוש תחנות כוח בישראל דיווחו בשבוע האחרון על עיכובים בהקמתן, דבר שעשוי לבלום את התחרות במשק החשמל ואף להתגלגל לחשבונות החשמל של הצרכנים בשל חוסר תחרות ● מהסיבות לעיכוב:רשימת ההמתנה המתארכת של שלוש החברות המשמעותיות בעולם לייצור טורבינות גז

אילוסטרציה: Shutterstock

שני עורכי דין חשודים בתרמית של מאות מיליונים. כך עבדה השיטה

פרקליטות המדינה הגישה כתבי אישום חמורים נגד חמישה נאשמים, בהם שני עורכי־דין ומהנדס, בטענה כי פעלו במשך שנים לשיווק קרקעות ציבוריות באזור סכנין תוך זיוף מסמכים, הצגת מצגי שווא והלבנת הון בהיקף של כ־200 מיליון שקל ● יחד עם כתבי האישום הוגשה בקשה לתפיסת רכוש בשווי כ־55 מיליון שקל

השופט אלכס שטיין. מסתמן כפליליסט הבולט הבא

"לא נתערב": העליון משרטט מחדש את גבולות הגזרה של חוזים מפורטים

השופטים דחו ערעור של בעלי יחידות נופש במלון מלכת שבא, שביקשו לשנות את דמי הניהול ● הנימוק: חוזה מפורט הוא חוזה סגור, ועדיפה לשון ההסכם על "שיקולים ערכיים" ● השופטים אף הזהירו מהשלכות כלכליות של התערבות שיפוטית

בנק הפועלים / צילום: אביב גוטליב

בנק הפועלים מחלק עוד מניות ללקוחות: מי זכאים

הבנק השיק מהלך נוסף של חלוקת מניות, כחלק מדרישות מתווה ההטבות של בנק ישראל ● לקוחות הבנק יוכלו לבחור בין 2 מניות לבין תשלום מזומן של 125 שקל עד אמצע החודש הבא

הסכמי מתנה / איור: לירון בר עקיבא

אחות נתנה לאח את הדירה שירשו, ואז התחרטה. מה קבע ביהמ"ש?

אחות העבירה לאחיה את כל זכויותיה בנכסים שירשו יחדיו מהוריהם המנוחים ללא תמורה ● לאחר שהאח העביר את הזכויות בנכסים לבתו ללא תמורה, הגישה האחות תביעה נגד אחיה ובתו בטענה כי החוזים היו למראית עין בלבד ● מה קבע בית המשפט?

פאנליים סולריים על שטחים חקלאיים / צילום: תמר מצפי

במקום שדות סולאריים: הפיצוי החדש של המדינה ליישובי העוטף

רמ"י נאלצת לשנות כיוון לאחר שהוועדה לשמירה על שטחים פתוחים בלמה את הצעת הפיצוי לישובי עוטף עזה ● במקום הקצאה למכסות פאנלים סולאריים, הישובים יוכלו להקים שדות אגרו-וולטאיים שמשלבים חקלאות ואגירה סולארית ● שדות אגרו-וולטאיים נחשבים לרווחיים פחות ובתנועה הקיבוצית מוחים נגד ההחלטה

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

הצעת החוק נפלה, סיוע במיליוני שקלים לא יועבר לשורדי שבי

ישראל העבירה הצעה לחמאס לפיה כל המחבלים ששוהים בכיסי הטרור התת-קרקעיים יוכלו לצאת מהמנהרות, להיכנע - ולהיכלא בבתי הסוהר בישראל ● משרתי המילואים צפויים לבצע כ-60 ימים בשנת 2026 ● משפחות שכולות בקריאה לסמוטריץ: "אל תיתן יד לחוק הגיוס" ● הקואליציה הפילה הצעת חוק להענקת סיוע מיידי לשורדי השבי ולמשפחות החטופים החללים ● עדכונים שוטפים

ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט פרסום ברשת איקס, 28.10.25 / צילום: רפי קוץ

בנט וקיש מתווכחים על לימודי המתמטיקה. מי צודק?


הנתונים על לימודי המתמטיקה לא מבשרים טובות, ושני שרי חינוך מנסים להתנער מהאשמה • בנט טען שקיש ביטל את הרפורמה שלו, קיש הכחיש זאת בתוקף. איפה עוברת האמת? ● המשרוקית של גלובס

משרדי אלי לילי באינדיאנפוליס / צילום: Shutterstock

"שוק משעמם שהחל לבעוט": האם חברות הפארמה הן ענקיות הטכנולוגיה הבאות?

אלי לילי עשתה היסטוריה בתעשיית הפארמה כשנכנסה בסוף השבוע האחרון למועדון הטריליון, רכובה על הצלחתן המסחררת של התרופות נגד השמנה ● מה זה אומר על שוק הפארמה והאם מהפכת ה־AI תפתח את המועדון לחברות תרופות נוספות?

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

רבעון טוב לקרן קיסטון והמיזוג שהקפיץ את הרווח של להב

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● מימוש האופציה באגד יצר לקיסטון רווח חד פעמי של 98 מיליון שקל ● להב אל.אר: מיזוג בתחום האנרגיה הירוקה סייע לזינוק דרמטי של 300% ברווח הנקי

אף אחד לא קרא אותו, אבל הספר הכי אנטישמי הפך לרב מכר בעולם הערבי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: ארה"ב הצליחה לצמצם את כוחה של ישראל במזרח התיכון, בחיזבאללה לא יודעים איך להגיב לחיסול הרמטכ"ל, ישראל ממשיכה להשפיע על בחירות בארה"ב, ואיך הפך "מיין קאמפף" לרב מכר בעולם הערבי ● כותרות העיתונים בעולם

סופר ספיר ו-A2Z חתמו על עסקת עגלות חכמות בהיקף 30 מיליון דולר

בעסקה ששווה 30 מיליון דולר, חברת A2Z חתמה על הסכם לאספקת 3,000 עגלות חכמות לרשת סופר ספיר ● "זה יאפשר לנו להגדיל ב–10% את סל הקנייה", אמר אורן ספיר, מנכ"ל הרשת

דוד אזולאי / צילום: קבוצת דוד אזולאי

חברת נדל"ן נוספת מגיעה לבורסה: אמיד יזמות ונדל"ן של דוד אזולאי מנפיקה אג"ח לראשונה

היקף ההנפקה עומד על 85 מיליון שקלים, והריבית השנתית תהיה 7.5% לכל היותר ● בעל השליטה, דוד אזולאי, יזכה לדמי ניהול חודשיים של 80 אלף שקל – שיעלו ל־95 אלף שקל בחודש מיולי הקרוב

ניצול קשישים / צילום: Shutterstock

קשישים הורישו את הונם למטפלת, בית המשפט פסק שמדובר בניצול: איך נזהרים?

בשני פסקי דין שפורסמו לאחרונה פסל ביהמ"ש צוואות בהן עותרים טענו כי מדובר היה בניצול של קשיש ● מומחים מסבירים איך להתגונן ומהן נורות האזהרה

פרויקט לשכירות ארוכת טווח בירושלים. הריבית טרפה את הקלפים / הדמיה: YAM3D

ירידה של יותר מ-90% מהשיא: מחירי הקרקעות לשכירות בירושלים בצניחה

מכרז לשכירות ארוכת טווח ששווק לאחרונה בהצלחה בעיר הבירה ממחיש עד כמה גדולה הירידה מאז השיא של 2021־2022 ● אם באמצע 2022 מחיר ממוצע של קרקע ליח"ד הגיע לכמעט מיליון שקל, היום הוא ברף נמוך מ־100 אלף שקל

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

מאחורי הנתונים על ירידת מחירי הדיור יש עיר אחת שהמחירים בה רק עולים

מדד מחירי הדיור מבשר כבר שבעה חודשים רצוף על ירידות שלא נראו זמן רב בשוק המקומי ● אבל כשצוללים לנתונים מגלים שהירידות מתמקדות במרכז, בעוד שבירושלים ובפריפריה המחירים ממשיכים לעלות ● מה הסיבות לתופעה ואיך תשפיע הורדת הריבית של בנק ישראל על השוק?