גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סוף עידן מרקל: מפלגת השלטון עשתה בחירה נועזת כשבחרה בנציג הכי פחות פופולרי להנהיג אותה

001 נציגים בכירים של המפלגה הנוצרית־דמוקרטית שמרקל הנהיגה במשך כשני עשורים, הצביעו בסוף השבוע זהות המנהיג הבא של המפלגה - ארמין לאשט (59), בנו של כורה שנחשב ידידותי למהגרים ● סוף עידן מרקל התחיל בניצחון ל"מרקליזם"

ארמין לאשט שנבחר לראש להנהגת המפלגה הנוצרית-דמוקרטית הגרמנית. מאחוריו בזום מופיעים הנציגים שהצביעו לו / צילום: Associated Press, Markus Schreiber
ארמין לאשט שנבחר לראש להנהגת המפלגה הנוצרית-דמוקרטית הגרמנית. מאחוריו בזום מופיעים הנציגים שהצביעו לו / צילום: Associated Press, Markus Schreiber

קשה היה לפספס אתמול (שבת) את ההבדלים התהומיים בין שני המועמדים המובילים להנהגת המפלגה הנוצרית-דמוקרטית (CDU) הגרמנית. ארמין לאשט (59) הרבה לפזר חיוכים, נשען בנונשלנטיות על הפודיום, דיבר על "רוח צוות" ועל חתירה למרכז הפוליטי ופתח את דבריו בהצגת אסימון למזל שהגן על אביו הכורה מתחת לאדמה, ושהוא העביר לו, בצירוף המסר: "אתם יכולים לסמוך על ארמין". לעומתו פרידריך מרץ (65), גבוה ורזה, נוקשה, נכדו של ראש עיר מכובד, בנו של שופט ושל אשת אצולה, לא חייך אפילו פעם אחת במהלך כל נאומו הרציני, שבו בעיקר הזהיר מהבאות ומה יקרה אם לא ייבחר. הוא הפגין את אותו ביטחון עצמי עודף שלא פג אפילו במעט למרות שהעביר שני עשורים מחוץ למערכת הפוליטית.

בסופו של דבר, 1,001 נציגי המפלגה בחרו בלאשט, שנחשב לממשיך דרכה של הקאנצלרית אנגלה מרקל, שהבטיח להשאיר את המפלגה "במרכז המפה הפוליטית" ולתפקד כ"קפטן של הקבוצה", ולא כמנהיג יחיד. מרץ, האיש שהמתין פחות או יותר שני עשורים עד שמרקל ("היא לא ראויה להיות קאנצלרית", אמר אחרי שנבחרה) תעזוב את הבמה הפוליטית, הפסיד בפעם השנייה בתוך שנתיים. ההפסד הקודם שלו היו בהתמודדות לאותו התפקיד ב-2018. אז נבחרה מי שנחשבה לבת-טיפוחיה של מרקל, אנגרט קראמפ-קארנבאואר, שפינתה כעת את הבמה ללאשט תוך כדי התנצלות על כך "שאיכזבה רבים במפלגה".

בחירה נועזת

הבחירה של המפלגה היא נועזת. נציגי הקונגרס, שהתקיים באופן דיגיטלי, בחרו במנהיג פוליטי שנתפס בציבור כהכי-פחות פופולרי מבין שלושת המועמדים, ואפילו פופולרי פחות ממועמדים ממפלגות אחרות. למרץ היו וישנם עדיין אוהדים רבים בקרב התומכים הוותיקים של המפלגה, מי שזוכרים אותו מהימים שבהם דיבר על כך שהמהגרים צריכים להתאים את עצמם ל"לייט-קולטור" - התרבות הגרמנית המובילה, לדבריו; או מהצעותיו לפשט את חוקי המס כך שייכנסו כולם על תחתית של כוס בירה. תומכים שקיוו כי עמדותיו נגד הגירה ישאבו קולות מהמפלגה החדשה שצצה לראשונה בהיסטוריה הגרמנית המודרנית מימין ל-CDU - "אלטרנטיבה לגרמניה".

פרידריך מרץ / צילום: Associated Press, Markus Schreiber

ספק אם לאשט, לעומת זאת, יוכל לשאוב אפילו קול אחד מהמפלגה הימנית המתנגדת להגירה. הוא הפגין תמיכה במדיניות הפליטים של אנגלה מרקל, דואג לשמור על קשרים מצוינים עם הקהילה הטורקית הגדולה שקיימת בנורדריין-וסטפאליה, ואפילו נפגש עם שר החוץ הטורקי במהלך ביקור שנוי במחלוקת שלו במדינה. במקום ה"לייט-קולטור" של מרץ, לאשט מציג את ה"ווילקומנס-קולטור" של מרקל בקיץ 2015. אם הוא יכול לזכות בקולות ממפלגות יריבות הרי שמדובר בעיקר בסוציאל-דמוקרטים ובירוקים.

התנצל בני מאות נשים

למעשה, חברי המפלגה הימרו על האפשרות שלאשט, שמכהן כיום כראש מדינת המחוז נורדריין-וסטפאליה, יוכל לשקם את התדמית שלו, שנפגעה גם על ידי התמודדות "חלשה" מדי עם התפשטות מגפת הקורונה במדינת המחוז שלו והיסוס לנקוט הגבלות על החיים הציבוריים. הם מקווים כי לבחירה עצמה יהיה אפקט, וגם כי לאשט יפגין את אותה מיומנות פוליטית שהביאה אותו לנצח את הבחירות בנורדריין-וסטפאליה. כל אלה אמורים להפוך אותו למועמד המפלגה לתפקיד הקאנצלר בבחירות הקרובות בספטמבר.

כצעד ראשון, לאשט התנצל באופן פומבי לפני חודש בפני כל מאות הנשים שנפגעו מתקיפות מיניות ואונס בחגיגות הסילבסטר בקלן לפני חמש שנים על ידי שוהים בלתי חוקיים ומהגרים, בעיקר מצפון אפריקה, במה שהיה תקיפה מאורגנת שהפכה לסמל לעימות בין מהגרים לגרמנים. ייתכן כי נציגי המפלגה מעריכים כי סוגיית ההגירה עצמה, שנפסקה כמעט לחלוטין בגלל הגבולות הסגורים באירופה, לא תשחק תפקיד מרכזי בבחירות הקרובות בספטמבר.

אך למעשה, הבחירה בלאשט מגבירה את הסיכוי כי המועמד המשותף של הגוש הפעם יבוא מה-CSU, המפלגה הבווארית האחות. מרקוס זדר, ראש מדינת המחוז בוואריה, טרם הכריז על רצונו לרוץ ואפילו אמר אחרי הבחירה בלאשט כי ישמח "לעבוד יחד". אבל אם תמונת המצב בסקרים לא תשנה עד לאמצע מרץ, וזדר ימשיך להיות פופולרי הרבה יותר מלאשט או ממועמדים אחרים מתוך המפלגה, הוא עשוי למצוא את עצמו כמועמד המשותף של ה-CDU וה-CSU בבחירות.

סוף עידן

בכל מקרה, סוף עידן מרקל התחיל בניצחון ל"מרקליזם". בהוכחה שמפלגתה עדיין נאמנה לחתירה שלה למרכז, למועמד המייצג קונצנזוס ועבודה משותפת לעומת ה-CDU של לפני כמה עשורים, אותו מייצג מרץ. כלי התקשורת ליגלגו אתמול על מרץ, שדקות אחרי שהפסיד הציע את עצמו לתפקיד שר הכלכלה בקבינט הנוכחי. דוברה של מרקל הודיע מיד כי "אין תוכניות לשנות את הקבינט".

לאשט מתכוון לפצוח כעת בקמפיין שיוכיח כי הוא מנהיג המפלגה המתאים כדי להוביל אותה בשנת בחירות, מי שיסייע לניצחונה בשלל הבחירות במדינות המחוז שמתקיימות השנה ובמיוחד בבחירות הכלליות בספטמבר. על הקווים יכול עדיין לחכות לו מרץ, המועמד הנצחי, או אפילו סגנו שר הבריאות יינס שפאן, שלפי הדיווחים בוחן את הרעיון להעמיד את עצמו לבחירת שתי המפלגות באביב כמועמד למשרת הקאנצלר. לאשט יצטרך הרבה רוח צוות ופרגמטיזם כדי להגיע לשם, כדי להוכיח שהשינוי שמרקל ביצעה במפלגה הוא בר-קיימא ובעל-תוחלת, גם ללא הקאנצלרית עצמה.

עוד כתבות

שר המשפטים יריב לוין והיועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), יואב דודקביץ (ידיעות אחרונות)

היועמ"שית מתנגדת להצעת לוין: "פגיעה קשה בציבור"

שר המשפטים יריב לוין מציע לשנות את תקנון הממשלה כך שלא תידרש חוות-דעת משפטית לקידום החלטות והצעות חוק – לרבות חוקים עם משמעות תקציבית ● היועמ"שית גלי בהרב-מיארה: "פגיעה חמורה בשלטון החוק, החלפת משילות בפריצות מסגרות התקציב"

אמנון שעשוע, מייסד ומנכ''ל מובילאיי / צילום: מובילאיי

נותנת עודף מ-10 דולר: מדוע צללה מניית מובילאיי לשפל של כל הזמנים

חברת האוטוטק שמוביל אמנון שעשוע פרסמה תחזית מאכזבת, ונפלה לשווי של 8 מיליארד דולר - פחות ממחצית השווי בהנפקה ● אמנון שעשוע: "פותחים את שנת 2026 עם מומנטום חזק"

מחיר הזהב בנסיקה / צילום: Shutterstock

חמש סיבות לרף מחיר של 5,000 דולר: מה דוחף את הזהב לשבור עוד ועוד שיאים

בין שזו ירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות, יוקר המניות או המכסים שמטיל הנשיא טראמפ — רכישת המתכת הזהובה הפכה לתרופת–נגד לכל התקף עצבנות בשוק ● מי מתדלקים את הרכישות, אילו אפיקים נפגעים מהמגמה, ומה יקבע אם המומנטום בזהב יימשך

רן גואילי ז''ל

בבית קברות ברצועה: מבצע רחב היקף לאיתור רן גואילי

גורמים בישראל: בלילה אחד אלפים נרצחו בידי המשטר באיראן, טבח בממדים שקשה לדמיין ● צה"ל תקף מחבלי חיזבאללה בדרום לבנון ● בתוך הקו הצהוב ובאופן מסודר: כך תומכת ישראל במיליציה של חוסאם אל-אסטל ● דריכות שיא לתקיפה אפשרית באיראן ● חטיבה 7 השלימה השמדת תוואי תת-קרקעי באורך של כ-4 ק"מ בדרום רצועת עזה ● עדכונים שוטפים

המיתוג החדש של אגד / צילום: קבוצת אגד

קבוצת אגד יוצאת במהלך מיתוג מחדש בהשקעה של מיליוני שקלים

אגד משיקה זהות מותגית חדשה תחת המסר "Flexibility in Motion", במטרה לשקף את השינוי מקואופרטיב תחבורה ישראלי לקבוצה גלובלית עם מספר זרועות ● המהלך, שכולל גם לוגו חדש, בוצע באמצעות Eureka, יחידת המיתוג העצמאית מקבוצת גיתם BBDO

בית הזיקוק פונטה קרדון בוונצואלה. בעיגול: דלסי רודריגס, נשיאת ונצואלה הזמנית / צילום: Reuters, Jesus Vargas, ULAN

קורצת לטראמפ: ונצואלה בדרך לרפורמה דרמטית בשוק האנרגיה

ההנהגה החדשה במדינה מקפלת את מדיניות ההלאמה ומקדמת את שחרור האחיזה הממשלתית בנכסים ● בתוכנית: קיצוץ מאסיבי במיסוי וויתור על ריבונות משפטית מול ענקיות האנרגיה ● לוונצואלה עתודות הנפט הגדולות בתבל, האם עתה סוף סוף יתממש הפוטנציאל?

חדשות הביומד / צילום: יח''צ דליברז אייאיי, שאטרסטוק

מ-45 דקות ל-13: ניסוי הרובוטים המעניין שהושק בבית החולים שיבא

נובו נורדיסק סגרה חודש של עליות חדות בעקבות השקת גלולת ווגובי ● חברת Converge Bio, המפתחת פלטפורמת AI להאצת גילוי ופיתוח תרופות, השלימה סבב גיוס בהיקף של 25 מיליון דולר ● בריינסוויי רושמת עליות שיא ומקבלת המלצת קנייה ● ואם תסתובבו בבית החולים שיבא בתקופה הקרובה תוכלו לראות שלושה רובוטים ● השבוע בביומד

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

עליות קלות בפתיחה בוול סטריט; חברת ה-AI שמזנקת בעקבות השקעה של אנבידיה

ה-S&P 500 עולה בכ-0.2% ● קורוויב מזנקת במעל 12%, לאחר שאנבידיה הודיעה כי השקיעה בה 2 מיליארד דולר ● וול סטריט לקראת שבוע דרמטי: דוחות של ענקיות הטכנולוגיה והחלטת הריבית, אבל טלטלה מאיימת ממקום רחוק - יפן • מחיר הזהב פרץ הבוקר את רף ה-5,000 דולר לאונקיה ● הדולר נחלש בעולם, היין היפני מתחזק ב-1%

"המשטר האיראני אכזרי כי אם הוא ייפול הוא יהיה הראשון בתור לנקמה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ישראל תומכת במילציות החדשות ברצועת עזה שמתנגדות לחמאס, המשבר של השלטון באיראן, הסגר של צה"ל בחברון פוגע כלכלית בעיר, והאנטישמיות שסובלים מורים יהודים בארה"ב • כותרות העיתונים בעולם

ישראל תחכיר 16 אלף דונם לארה''ב להקמת עיר טכנולוגית / אילוסטרציה: Shutterstock

מזכר הבנות חושף את התוכנית האמריקאית לנגב. על הפרק: הקמת כור גרעיני

ישראל וארה"ב הגיעו להבנות סביב הקמת מרכז לייצור שבבים ובינה מלאכותית בדרום הארץ, תחת ניהול אמריקאי ישיר ● על פי מסמך שהגיע לידי גלובס, ישראל תעניק לאמריקאים חוזה חכירה לקרקע ל־99 שנה, ועל השולחן עלתה גם אפשרות להקמת כור גרעיני באתר

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

סבב הפיטורים באמזון מתרחב: החל מהשבוע יפוטרו עוד 16 אלף איש

החל מהשבוע אמזון מרחיבה את גל הפיטורים שלה לעוד 16 אלף עובדים, בעיקר במשרות מטה ופיתוח ● מייל פנימי בחברה על עליית הבינה המלאכותית מספק הקשר לגל הקיצוצים הגדול בתולדותיה, אך המנכ"ל מנסה להרגיע את העובדים ולייחס את המהלך לעודף כוח אדם

שולמית מיכאלי גולדברג פרופ' מדענית מיקרובילוגיה / צילום: איל יצהר

החוקרת שנבחרת לכלת פרס ישראל בתחום מדעי החיים

פרופ' שולמית מיכאלי מאוניברסיטת בר אילן, חלוצת חוקרי ה-RNA, זכתה בפרס לשנת תשפ"ו ● בראיון שקיימה בגלובס בעבר היא הסבירה איך זה יכול להיות שלאדם ולאורז יש מספר גנים די דומה, אך הם פועלים בצורה אחרת לגמרי ● זה גם מה שעומד בבסיס מחקריה

מימין לשמאל: יובל פרחי, נועה לוטן־יעקבי ואורי עיני / צילום: יח''צ

מאמינים בצפון: קבוצת הפרסום אדלר־חומסקי פותחת שלוחה בגליל העליון

השלוחה החדשה של קבוצת הפרסום אדלר־חומסקי תפעל במרכז היזמות Hubayta של תנועת "הביתה חוזרים לגליל", הממוקם באגמון מרקט, ותתמקד בתחומי הקריאייטיב

המבורגר של GDB / צילום: אנטולי מיכאלוב, ליאל סנד

"תשואה שמתקרבת ל-10% בשנה": איך הפכו המסעדות של ת"א לסחורה הכי חמה בשוק

שורת עסקאות בתחום המסעדות, הכוללת השקעה של גופים מוסדיים לפי שווי של עשרות ומאות מיליוני שקלים, עומדת בניגוד מוחלט לסגירה של מרבית בתי העסק בתחום במהלך השנים ● גורמים בתחום מדברים על יתרונות לגודל, על מיתוג ועל התוכניות להנפקה: "כבר לא סיפור של אוכל טוב ושירות נחמד - אלא של מודל עסקי שניתן לשכפל"

אילוסטרציה: Shutterstock

למה ביהמ"ש הקפיא נכסים של איש עסקים בהיקף 17.6 מיליון שקל?

ביהמ"ש קיבל באופן חלקי תביעה נגד יו"ר דירקטוריון בחברה צרפתית המוחזקת בידי חברה ישראלית ליבוא משקאות, והורה על "צו מרווה" בגובה 17.6 מיליון שקל, המהווים את סך הכספים שהתובעים הלוו לחברות ● מדובר בסעד זמני חריג במשפט האזרחי, שכן בניגוד לעיקול רגיל, הצו אינו "תופס" נכס מסוים אלא מופנה אישית כלפי הנתבע

רן גואילי ז''ל

אחרי 843 ימים: רני גואילי אותר - אין יותר חטופים בעזה

לאחר 843 ימים הושב החטוף האחרון רן גואילי ז"ל - בכך הושבו כלל החטופים משטח רצועת עזה ● בכיר אמריקאי: מעבר רפיח צפוי להיפתח לקראת סוף השבוע ● צה"ל תקף תשתיות צבאיות של חיזבאללה במספר מרחבים בלבנון ● דריכות שיא לתקיפה אפשרית באיראן ● עדכונים שוטפים

משמרות המהפכה באיראן / צילום: Vahid Salemi

בעקבות הטבח: צעד "שובר השוויון" שהאיחוד האירופי שוקל לבצע נגד איראן

עד כה, שורה של מדינות אירופיות, ביניהן ספרד, צרפת ואיטליה, התנגדו לביצוע מהלך מיידי נגד איראן ● יחד עם זאת, ממדי הטבח באזרחים מצד משטר האייתולות בשבועות האחרונים, כך נראה, שינו את התמונה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בשל דרישת חברי הכנסת החרדים: ההצבעה על תקציב המדינה תידחה ליום רביעי

בשבוע שעבר האוצר הניח את הצעת תקציב המדינה לשנת 2026 על שולחן הכנסת תחת חוסר ודאות לגבי הסיכויים להעברתו, וזאת על רקע המחלוקת בקואליציה על חוק הגיוס ● התקציב צריך לעבור את תהליך החקיקה במלואו עד 31 במרץ - אחרת הכנסת תתפזר, וישראל תצא לבחירות

כך מכווצת הבינה המלאכותית את ענף התוכנה / צילום: Shutterstock

שלושה נתונים שמעידים: הבינה המלאכותית מכווצת את ענף התוכנה

לאחרונה שוק העבודה בהייטק עובר שינוי מבני עמוק ● נוסף על מגמת הירידה המתמשכת של היקף התעסוקה בתחום התוכנה, השכר נשחק, ופחות בוחרים ללמוד את המקצוע ● במקביל, גדל פי ארבעה מספר הסטודנטים ​​​​​למדעי הנתונים, בינה מלאכותית והנדסת נתונים

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

התוכנית החדשה של האוצר: 40 אלף חיילים ו־55 ימי מילואים ללוחמים

המהלך, שמגיע לאחר שנתיים של חריגות תקציביות וביקורת על שימוש נרחב בצו 8, מעגן מגבלות קבועות על היקף שירות המילואים ● ההחלטה נועדה לאפשר מעבר הדרגתי לגיוס מצומצם ומבוקר יותר, אך מעוררת סימני שאלה בצה"ל לגבי היכולת לשמור על כשירות מבצעית לאורך זמן