גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  נדל"ן ותשתיות

מהיום אפשר לקחת שני שלישים מהמשכנתה בריבית פריים: כל מה שצריך לדעת על המסלול

הוראת בנק ישראל אשר מסירה את מגבלה על נטילת משכנתה בריבית פריים (1.6%) נכנסה לתוקף ● מה צריך לדעת בנוגע להוראה החדשה והאם ועד כמה תוכל להוזיל לכם את המשכנתה? ● גלובס עושה סדר

מהיום אפשר לקחת משכנתה בשני שליש פריים / אילוסטרציה: Shutterstock, Serhii Krot
מהיום אפשר לקחת משכנתה בשני שליש פריים / אילוסטרציה: Shutterstock, Serhii Krot

היום, 17 בינואר, נכנסת לתוקף הוראת בנק ישראל אשר מסירה את מגבלה על נטילת משכנתה בריבית פריים (1.6%), כך שניתן יהיה לקחת עד שני שלישים מהמשכנתה במסלול זה, שהוא הזול ביותר במשכנתה ולכן אטרקטיבי. מה צריך לדעת בנוגע להוראה החדשה והאם ועד כמה תוכל להוזיל לכם את המשכנתה? שאלות ותשובות.

מה זו ריבית פריים?

ריבית פריים מורכבת מריבית בנק ישראל, שהיא כיום 0.1%, ועוד 1.5%. ולכן כיום מדובר בריבית של 1.6%.

למה המסלול במשכנתה בריבית פריים הוגבל לשליש ומדוע בנק ישראל שינה את ההנחייה לכך כעת?

היו תקופות שבהן לא היו כלל מגבלות על תמהיל המשכנתא. בנוגע לפריים, מגבלה מ-2011 קבעה שניתן לקחת מקסימום שליש מהמשכנתה בריבית פריים. הרציונל אז היה למנוע מאנשים את הסיכון שבעליית הפריים, שהיה אז סביב 4% ומאוד תנודתי. רציונל נוסף היה לצנן את שוק הדיור, אך שאיפה זו לא התממשה.

כעת, על רקע משבר הקורונה, בנק ישראל נוקט צעדים שתכליתם להקל על ההוצאות השוטפות של משקי הבית. זו הסיבה שהוציא לדרך כמה מתווים של דחיית הלוואות, האחרון שבהם מאפשר דחייה רק למשקי בית אשר מוכיחים היפגעות במשבר. הצעד הנוכחי, שיש בו פוטנציאל להוזלת המשכנתה וההחזרים החודשיים, בא לשרת את אותו הרציונל. פוטנציאל זה קיים נוכח העובדה שריבית בנק ישראל נמוכה מאוד כיום, 0.1% כאמור. אך בטווח הארוך ריבית בנק ישראל צפויה לעלות.

למי רלוונטית ההנחיה שנכנסה היום לתוקף?

היא רלוונטית לאנשים שניגשים ליטול משכנתה חדשה ולא לאלה שמעוניינים למחזר משכנתה. האפשרות למיחזור במסלול של עד שני שלישים פריים תתאפשר החל מ-28 בפברואר.

אם אטול כעת משכנתה כששני שלישים מסכום ההלוואה מוצמד לפריים - זה בהכרח ישתלם לי?

לא בהכרח, מהסיבה שבנסיבות כאלה מסלול הפריים עלול להתייקר. עד כה, ובמצבים שבהם כשליש מהמשכנתה מוצמדת לפריים, הריביות המוצעות במסלול נמוכות מ-1.6%; למשל פריים מינוס 0.5% ופחות מכך. אך אם כשני שלישים מהמשכנתה יוצמדו לריבית פריים, הרי שהריבית במסלול זה תתייקר. בכמה תתייקר? אבי אבגיל, יו"ר התאחדות יועצי המשכנתאות רואה אישורי משכנתאות שנעים מפריים פלוס חצי ועד בפריים פלוס 0.7%. וזאת כי הבנקים רוצים להשאיר את מרווח הרווחיות שלהם כשהיה. אבגיל גם השתתף ביום חמישי האחרון, בפאנל מומחים של גלובס בשיתוף בנק מזרחי-טפחות, שהועבר בשידור חי בפייסבוק. "הבנק מסתכל על הסיכון והתמחור של כלל הרכיבים במשכנתה. יש רכיב אחד שהוזל ולכן מייקרים רכיב אחר", הסביר אבגיל בפאנל. דרור פלדמן, מנהל סקטור המשכנתאות של מזרחי טפחות שגם הוא השתתף בפאנל, הסכים שזהו הכיוון ואמר: "אני מעריך שתהיה עלייה במרכיב הפריים בהלוואה".

אפשר להמחיש לי את העניין?

סימולציה למשכנתה שערכנו באחרונה בשיתוף המתכנן הפיננסי ויועץ המשכנתאות תומר ורון, הראתה שבתרחיש ריאלי ואף צנוע יותר מהכיוונים שעליהם העיד אבגיל - כאשר שני שלישים מהמשכנתה מוצמדים ל-1.6%, ולא מעבר לכך - המשכנתה תהיה יקרה יותר בהשוואה למצב שבו יש הצמדה של רק שליש מהמשכנתה לפריים (הנחנו פריים מינוס 0.6%, כלומר 1%).

המשכנתה "הגנרית" - של 800 אלף שקל לאורך 25 שנה ובחלוקה של שליש-שליש-שליש - שאותה בחנו, כללה כאמור שליש בריבית פריים, עוד כ-40% בריבית קבועה לא צמודה למדד ועוד 27% בריבית משתנה כל חמש שנים, צמודה למדד. בתרחיש של המשכנתה העדכנית, מעבר למסלול של שני שלישים פריים, שליש נוסף הוא בריבית קבועה, לא צמודה למדד בריבית של 3.35% (כשקודם לכן הריבית במסלול זה הייתה 3%). כעבור 25 שנים "המשכנתה העדכנית" הייתה יקרה יותר בכ-12 אלף שקל בהשוואה למשכנתה הגנרית. מדוע? גם מכיוון שהמסלול בריבית פריים היה יקר יותר, וכן הנחנו - כפי שצפוי לקרות - שהריבית תתחיל לעלות הדרגתית כעבור שנתיים. סיבה נוספת היא שהנחנו שגם הריבית הקבועה תעלה, מתוך מחשבה שהבנקים ירצו לשמר מתח רווחיות שקרוב לזה שהיה קודם.

זו הסיבה שבפנאל המומחים, אמר פלדמן ממזרחי-טפחות: "מי שנוטל כיום הלוואה ל-30 שנה, עם שני שלישים פריים, שם את עצמו בחשיפה גבוהה מאוד לסיכון. לא נהיה בעולם של פריים מינוס. אנחנו חייבים להזהיר את הלקוח לא להסתנוור רק ממצג של זמן קצר".

אם שני שלישים פריים לטווח ארוך זה מסוכן, כיצד ניתן להפחית את הסיכון?

האפשרות הכי פחות מסוכנת היא ללכת על תמהילים שבהם הפריים לא עולה על שליש, כפי שהותר עד היום, ולצדם ליטול רכיב גדול מהמשכנתה בריבית קבועה, כי הריביות הקבועות היום נמוכות יחסית. בטווח הארוך גם מחיר המשכנתא עשוי להתברר כהכי נמוך.

אפשרות מעט יותר מסוכנת היא להגדיל את מסלול המשכנתה שמוצמד לפריים מעבר לשליש, אך לא עד שני שלישים, לצד רכיב נוסף בריבית משתנה בטווח של עד חמש שנים - דבר שגם כן מתאפשר כיום בהוראה החדשה. "זו אפשרות שבה הסיכון פחות גדול השוואה למשכנתה של שני שלישים פריים", מסביר אבגיל.

רמת הסיכון גם נובעת מגובה ההחזר החודשי. במצב שבו ההחזר החודשי נמוך יחסית, העלייה בריבית הפריים לאורך זמן פחות מסוכנת בהשוואה למצב שבו ההחזר החודשי גבוה.

אז למי יכולה להועיל האפשרות ליטול שני שלישים מהמשכנתה בפריים?

היא יכולה להועיל למי שזקוק למשכנתה לטווח זמן קצר, למשל משקיעים, שכן כיום, בזכות ריבית בנק ישראל האפסית, ייתכנו החזרים חודשיים נמוכים יותר.

יש לבחון זאת באמצעות סימולציות מתאימות, למשל בליווי יועץ משכנתאות. "הלקוח צריך לשאול את עצמו איך ייראו הריביות בעוד שנתיים, שלוש או ארבע. המחירים היום נמוכים. אני לא יודע איך הם יהיו בהמשך", אמר פלדמן.

כיצד ההוראה חדשה עשויה להשפיע על מחירי הנדל"ן?

באופן מפתיע, שנת הקורונה 2020 הייתה גם שנת שיא ברכישות ובנטילת משכנתאות. אבגיל ופלדמן דיברו על כך שההוראה החדשה של בנק ישראל צפויה רק להעצים את המגמה, כי היא טומנת בחובה פוטנציאל לעלויות נמוכות יותר במשכנתאות, בנסיבות מסוימות. "יותר לקוחות ייכנסו לשוק המשכנתאות, יותר משקיעים, כי בעצם היכולת שלהם לקחת משכנתה תהיה גבוהה יותר אני מעריך שב-2021 מחירי הדירות יעלו", אמר פלדמן.

הקפאתי את המשכנתה שלי בשל משבר הקורונה. אני מעוניין כעת למחזר את המשכנתה ולהישאר עם ההקפאה. האם זה אפשרי?

לרוב, הבנקים לא מאפשרים מיחזור במצב של הקפאה. לכן מי שרוצה למחזר במצב זה ככל הנראה ייענה בידי הבנק כי הוא צריך לחזור ולשלם את המשכנתה קודם לכן.

עוד כתבות

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

תעודות סל חדשות מציעות השקעה בוול סטריט "ללא אילון מאסק"

המשקיעים התאכזבו ממניותיו של מאסק, וכעת בוול סטריט מנסים להפוך את הסנטימנט השלילי למוצר השקעה - קרנות סל שיוותרו על כל חברה המזוהה עם המיליארדר

דינה בן טל גננסיה / צילום: יונתן בלום

היום שאחרי אל על: התפקיד החדש של דינה בן טל גננסיה

דינה בן טל גננסיה, לשעבר מנכ"לית אל על, מצטרפת כדח"צית לנופר אנרג'י ● המינוי מגיע בתקופה של תנופה עסקית בחברה, שמנייתה זינקה בכ-89% מתחילת השנה

מטבעות קריפטו / צילום: Shutterstock

הסוף לדחייה האוטומטית: המבחן החדש להפקדת ביטקוין בחשבון הבנק

המפקח על הבנקים יצא במתווה לקליטת כספים דיגיטליים במערכת הבנקאית ● המהלך מגיע לאחר שנים של ניסיונות להסרת החסמים, ומחייב את הבנקים לבדוק פרטנית את מקור הכספים ● אופטימיות בשוק הקריפטו: "לא יוכלו עוד לסרב באופן גורף לתת לנו שירות"

בניין להב 433 / צילום: גלובס

החשד לשחיתות ברשות המסים: החזרי מס פיקטיביים ושוחד במיליוני שקלים

מספר עובדי רשות המסים חשודים כי קיבלו שוחד ואפשרו הגשת בקשות להחזרי מס פיקטיביים בהיקף של כ-80 מיליון שקל ● כמה מהם נעצרו בפשיטה רחבת-היקף של להב 433 ורשות המסים ● גורם בכיר במשטרה: "בשלב זה נבחנת השאלה האם החשודים עבדו ככנופייה מאורגנת, או שכל אחד עבד בנפרד"

ד''ר קובי ברדה / איור: גיל ג'יבלי

מלחמת המעצמות: סין מתכוננת גם לקרב צוללות, וארה"ב מהדקת יחסים עם סוריה

מערכת הריגול התת־ימית החדשה של סין ● סוריה עומדת לארח את פורום העסקים הראשון שלה עם ארה"ב ● ולחץ נוסף על רשת החשמל האמריקאית ממחיש את הפער בין העומס על תשתיות האנרגיה לצורך של תעשיית הבינה המלאכותית ● מדור חדש

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

איך יגיבו מניות השבבים בת"א למפולת, והסקטור שמתחמם בוול סטריט

ההסלמה בין ארה"ב ואיראן עולה מדרגה נוספת, בעוד מתפרסמים דיווחים על היערכות להרחבת הלחימה ● מניות השבבים נכנסו רשמית לשוק דובי ● הבנק המרכזי האירופי יפרסם החלטת ריבית, בארה"ב המשקיעים חוששים מהעלאה מפתיעה ● כלכלנים מעריכים כי האינפלציה בישראל בדרך להיפוך מגמה ● וגם: הסקטור שמככב לאחרונה בוול סטריט צפוי להמשיך בראלי שלו ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר

שבבים / צילום: Reuters, Hasnoor Hussain

אחרי נפילה של 20% מהשיא: "שוק השבבים רק מחפש סיבות להוציא אוויר חם"

הזינוק הפנומנלי של מניות הטכנולוגיה התחלף בתוך שבועות בגל מימושים חסר תקדים, שהפיל את מדד השבבים ב־20% ● את הנסיגה הדרמטית מובילות יצרניות הזיכרונות, שהיו כוכבות האביב האחרון ● ברקע: צפיפות יתר של משקיעים, מינוף קוריאני וחשש מפני מודל AI סיני חדש

אילוסטרציה: Shutterstock

הקרב שבו כולם מפסידים: המחיר של בריחה מעימותים בניהול עסק משפחתי

בזמן שכולם מסביב לשולחן בוחרים להתעלם מהפיל שבחדר, הטינה מצטברת מתחת לפני השטח ● כך הופכת ההימנעות המחושבת לסיכון האסטרטגי הגדול ביותר של העסק המשפחתי שלכם ● איך הופכים מתחים למנוע צמיחה אדיר? ● טור חודשי חדש

התרחיש שעלול לסכן עד 30% מהסחר הימי העולמי / צילום: AP

ההסלמה המחודשת באיראן: התרחיש שעלול לסכן עד 30% מהסחר הימי העולמי

המתקפות האמריקאיות הממוקדות על נמלי משמרות המהפכה מציבות במוקד את החסימה במצר הורמוז, בעוד שחזרתם של החות'ים למערכה מאיימת שוב על נתיבי הסחר העולמיים ● ובתוך איראן, הכלכלה המקומית מגיעה לשפל היסטורי ופוגעת בילודה

פאנלים אגרו-וולטאי. ניסוי של דוראל בשת''פ אוניברסיטת בר אילן / צילום: חנני לדל, דוראל אנרגיה מתחדשת

החוק שאיפשר ייצור סולארי מעל גידולים חקלאיים נפל בפיזור הכנסת

החוק לפטור פרויקטים אגרו־וולטאיים מהיטל השבחה זכה לתמיכה רחבה ועבר בוועדת הפנים, אך כעת נפל עם פיזור הכנסת ● בענף מזהירים כי החזרת ההיטל יוצרת אי־ודאות כלכלית ועלולה לבלום את אחד מתחומי האנרגיה הסולארית המבטיחים בישראל

תורים לבידוק הביומטרי החדש באירופה / צילום: Reuters, Pixsell

תורים של שעות בכניסה לאירופה: המערכת החדשה שהסתבכה, ואיך אפשר להתכונן

עונת תיירות בשיא, תקלות טכניות וחוסר בכוח אדם ● מערכת הכניסה החדשה של אירופה נתקלת כמעט בכל מכשול אפשרי, והכלי שהיה מיועד לייעל את הליך הכניסה למדינות היבשת, מייצר בחלק מהמקרים תורים של שעות ארוכות

איתמר פורמן, מנכ''ל ישראכרט / צילום: ענבל מרמרי

"אם ניר צוק היה בארץ, זה היה נסגר": מאחורי הקלעים של קריסת עסקת ישראכרט ובנק אש

לאחר שעסקת רכישת הבנק הדיגיטלי אש בידי ישראכרט תמורת חצי מיליארד שקל עלתה על שרטון, בשוק יש מי שתולים את הכישלון בחוסר בשלות טכנולוגית ומסחרית מצד הבנק הדיגיטלי, בעוד אחרים מעריכים: "אם ניר צוק היה בארץ, העסקה הייתה נסגרת"

רומן גופמן (תמונת ארכיון) / צילום: דובר צה''ל

לא רק איראן: בסין עוקבים בדריכות אחרי ראש המוסד החדש

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: האם ירדן הפכה לזירה המרכזית במלחמה של איראן וארה"ב, מדוע סין חוששת מראש המוסד החדש, ואיך פקיסטן הפכה למתווכת אפקטיבית והאם היא תצליח לשחזר את ההצלחה ● כותרות העיתונים בעולם    

פהמי קאדיר / צילום:  Carlotta Cardana-WSJ

בוול סטריט מכנים אותה "המתנקשת". עכשיו יש לה יעד חדש

מוכרת השורט פהמי קאדיר ממציאה את עצמה מחדש, לאחר שבמשך שנים סייעה להפיל חברות ובהן ויירקארד

רחוב רבי עקיבא בבני ברק / צילום: Shutterstock

בעקבות תקיפת פקחי המס: רשות המסים מקפיאה את פעילותה בבני ברק

בעקבות תקיפה אלימה של פקחי מס הכנסה בידי עשרות תלמידי ישיבה בבני ברק, מנהל רשות המסים הודיע על הפסקת הטיפול בנזקי המלחמה בעיר עד לגינוי פומבי מצד העירייה ● במקביל, הסתדרות עובדי המדינה הורתה על השבתת פעילות הרשות בבני ברק ואסרה על כניסת עובדים לעיר בשל חשש לשלומם

אודי דור / איור: גיל ג'יבלי

אודי דור ויתר על חלום הפנסיה המוקדמת והרוויח 54 מיליון שקל

לפני יותר מ־20 שנה, אודי דור החליט לצאת לפנסיה: "חלמתי לפרוש בגיל 34" ● לפני שלוש שנים חזר לשוק עם השקעה בחברת אורד, ומאז רשם תשואה של 240% ● כעת הוא מכניס משקיעה חדשה

כיתה בבית ספר / צילום: Shutterstock

הנתון הזה מציב את החינוך בישראל הרחק מאחורי העולם המפותח. האם הוא יביא למהפכה?

אחד האתגרים המרכזיים של מערכת החינוך הוא הכלה של החינוך המיוחד בתוכה ● האינדיקטור של "שיעור השילוב" מסמן עד כמה היא מצליחה בזה ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

אבי גבאי, מנכ''ל פרטנר / צילום: דוברות ההסתדרות

לוקחים הלוואה כדי לחלק דיבידנד: המהלך היוצא־דופן של אבי גבאי בפרטנר – שחושף תחזיות לשנת 2030

חברת התקשורת פנתה לביהמ"ש כדי לחלק למשקיעים דיבידנד של 500 מיליון שקל ● פרטנר חשפה שהיא רוצה לגייס אג"ח בהיקף של 750 מיליון שקל כדי לממן את חלוקת הדיבידנד ● במקביל היא דיווחה גם על התחזיות שלה לשנת 2030, ובהן צפי לזינוק של 80% ברווחים

שר התקשורת שלמה קרעי במליאת הכנסת, ביום חמישי האחרון / צילום: צילום מסך ערוץ הכנסת

חוק השידורים של השר קרעי מגיע לבג"ץ. שורה של בעיות נמצאות במוקד

זמן קצר אחרי שרפורמת השידורים עברה בכנסת הוגשו מספר עתירות בנושא לבג"ץ, שהיום הקפיא חלקים ממנה וקבע דיון המשך לשבוע הבא ● מי המרוויחים הגדולים מחוק השידורים, מי צפוי להפסיד, ולאן נעלמה הבשורה הצרכנית של שידורי הספורט?

קופת גמל להשקעה. למי זה מתאים? / אילוסטרציה: Shutterstock, Lady_Luck

קופות גמל להשקעה: מי מוביל בתשואות, והאם זה בכלל משתלם?

קופות גמל להשקעה מציעות לחוסכים דרכן אפשרות לפטור ממס רווחי הון אחרי גיל 60 - בתנאי אחד ● למי המוצר מתאים, איך מפקידים, ומתי אפשר למשוך את הכסף? ● גלובס עושה סדר