גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהיום אפשר לקחת שני שלישים מהמשכנתה בריבית פריים: כל מה שצריך לדעת על המסלול

הוראת בנק ישראל אשר מסירה את מגבלה על נטילת משכנתה בריבית פריים (1.6%) נכנסה לתוקף ● מה צריך לדעת בנוגע להוראה החדשה והאם ועד כמה תוכל להוזיל לכם את המשכנתה? ● גלובס עושה סדר

מהיום אפשר לקחת משכנתה בשני שליש פריים / אילוסטרציה: Shutterstock, Serhii Krot
מהיום אפשר לקחת משכנתה בשני שליש פריים / אילוסטרציה: Shutterstock, Serhii Krot

היום, 17 בינואר, נכנסת לתוקף הוראת בנק ישראל אשר מסירה את מגבלה על נטילת משכנתה בריבית פריים (1.6%), כך שניתן יהיה לקחת עד שני שלישים מהמשכנתה במסלול זה, שהוא הזול ביותר במשכנתה ולכן אטרקטיבי. מה צריך לדעת בנוגע להוראה החדשה והאם ועד כמה תוכל להוזיל לכם את המשכנתה? שאלות ותשובות.

מה זו ריבית פריים?

ריבית פריים מורכבת מריבית בנק ישראל, שהיא כיום 0.1%, ועוד 1.5%. ולכן כיום מדובר בריבית של 1.6%.

למה המסלול במשכנתה בריבית פריים הוגבל לשליש ומדוע בנק ישראל שינה את ההנחייה לכך כעת?

היו תקופות שבהן לא היו כלל מגבלות על תמהיל המשכנתא. בנוגע לפריים, מגבלה מ-2011 קבעה שניתן לקחת מקסימום שליש מהמשכנתה בריבית פריים. הרציונל אז היה למנוע מאנשים את הסיכון שבעליית הפריים, שהיה אז סביב 4% ומאוד תנודתי. רציונל נוסף היה לצנן את שוק הדיור, אך שאיפה זו לא התממשה.

כעת, על רקע משבר הקורונה, בנק ישראל נוקט צעדים שתכליתם להקל על ההוצאות השוטפות של משקי הבית. זו הסיבה שהוציא לדרך כמה מתווים של דחיית הלוואות, האחרון שבהם מאפשר דחייה רק למשקי בית אשר מוכיחים היפגעות במשבר. הצעד הנוכחי, שיש בו פוטנציאל להוזלת המשכנתה וההחזרים החודשיים, בא לשרת את אותו הרציונל. פוטנציאל זה קיים נוכח העובדה שריבית בנק ישראל נמוכה מאוד כיום, 0.1% כאמור. אך בטווח הארוך ריבית בנק ישראל צפויה לעלות.

למי רלוונטית ההנחיה שנכנסה היום לתוקף?

היא רלוונטית לאנשים שניגשים ליטול משכנתה חדשה ולא לאלה שמעוניינים למחזר משכנתה. האפשרות למיחזור במסלול של עד שני שלישים פריים תתאפשר החל מ-28 בפברואר.

אם אטול כעת משכנתה כששני שלישים מסכום ההלוואה מוצמד לפריים - זה בהכרח ישתלם לי?

לא בהכרח, מהסיבה שבנסיבות כאלה מסלול הפריים עלול להתייקר. עד כה, ובמצבים שבהם כשליש מהמשכנתה מוצמדת לפריים, הריביות המוצעות במסלול נמוכות מ-1.6%; למשל פריים מינוס 0.5% ופחות מכך. אך אם כשני שלישים מהמשכנתה יוצמדו לריבית פריים, הרי שהריבית במסלול זה תתייקר. בכמה תתייקר? אבי אבגיל, יו"ר התאחדות יועצי המשכנתאות רואה אישורי משכנתאות שנעים מפריים פלוס חצי ועד בפריים פלוס 0.7%. וזאת כי הבנקים רוצים להשאיר את מרווח הרווחיות שלהם כשהיה. אבגיל גם השתתף ביום חמישי האחרון, בפאנל מומחים של גלובס בשיתוף בנק מזרחי-טפחות, שהועבר בשידור חי בפייסבוק. "הבנק מסתכל על הסיכון והתמחור של כלל הרכיבים במשכנתה. יש רכיב אחד שהוזל ולכן מייקרים רכיב אחר", הסביר אבגיל בפאנל. דרור פלדמן, מנהל סקטור המשכנתאות של מזרחי טפחות שגם הוא השתתף בפאנל, הסכים שזהו הכיוון ואמר: "אני מעריך שתהיה עלייה במרכיב הפריים בהלוואה".

אפשר להמחיש לי את העניין?

סימולציה למשכנתה שערכנו באחרונה בשיתוף המתכנן הפיננסי ויועץ המשכנתאות תומר ורון, הראתה שבתרחיש ריאלי ואף צנוע יותר מהכיוונים שעליהם העיד אבגיל - כאשר שני שלישים מהמשכנתה מוצמדים ל-1.6%, ולא מעבר לכך - המשכנתה תהיה יקרה יותר בהשוואה למצב שבו יש הצמדה של רק שליש מהמשכנתה לפריים (הנחנו פריים מינוס 0.6%, כלומר 1%).

המשכנתה "הגנרית" - של 800 אלף שקל לאורך 25 שנה ובחלוקה של שליש-שליש-שליש - שאותה בחנו, כללה כאמור שליש בריבית פריים, עוד כ-40% בריבית קבועה לא צמודה למדד ועוד 27% בריבית משתנה כל חמש שנים, צמודה למדד. בתרחיש של המשכנתה העדכנית, מעבר למסלול של שני שלישים פריים, שליש נוסף הוא בריבית קבועה, לא צמודה למדד בריבית של 3.35% (כשקודם לכן הריבית במסלול זה הייתה 3%). כעבור 25 שנים "המשכנתה העדכנית" הייתה יקרה יותר בכ-12 אלף שקל בהשוואה למשכנתה הגנרית. מדוע? גם מכיוון שהמסלול בריבית פריים היה יקר יותר, וכן הנחנו - כפי שצפוי לקרות - שהריבית תתחיל לעלות הדרגתית כעבור שנתיים. סיבה נוספת היא שהנחנו שגם הריבית הקבועה תעלה, מתוך מחשבה שהבנקים ירצו לשמר מתח רווחיות שקרוב לזה שהיה קודם.

זו הסיבה שבפנאל המומחים, אמר פלדמן ממזרחי-טפחות: "מי שנוטל כיום הלוואה ל-30 שנה, עם שני שלישים פריים, שם את עצמו בחשיפה גבוהה מאוד לסיכון. לא נהיה בעולם של פריים מינוס. אנחנו חייבים להזהיר את הלקוח לא להסתנוור רק ממצג של זמן קצר".

אם שני שלישים פריים לטווח ארוך זה מסוכן, כיצד ניתן להפחית את הסיכון?

האפשרות הכי פחות מסוכנת היא ללכת על תמהילים שבהם הפריים לא עולה על שליש, כפי שהותר עד היום, ולצדם ליטול רכיב גדול מהמשכנתה בריבית קבועה, כי הריביות הקבועות היום נמוכות יחסית. בטווח הארוך גם מחיר המשכנתא עשוי להתברר כהכי נמוך.

אפשרות מעט יותר מסוכנת היא להגדיל את מסלול המשכנתה שמוצמד לפריים מעבר לשליש, אך לא עד שני שלישים, לצד רכיב נוסף בריבית משתנה בטווח של עד חמש שנים - דבר שגם כן מתאפשר כיום בהוראה החדשה. "זו אפשרות שבה הסיכון פחות גדול השוואה למשכנתה של שני שלישים פריים", מסביר אבגיל.

רמת הסיכון גם נובעת מגובה ההחזר החודשי. במצב שבו ההחזר החודשי נמוך יחסית, העלייה בריבית הפריים לאורך זמן פחות מסוכנת בהשוואה למצב שבו ההחזר החודשי גבוה.

אז למי יכולה להועיל האפשרות ליטול שני שלישים מהמשכנתה בפריים?

היא יכולה להועיל למי שזקוק למשכנתה לטווח זמן קצר, למשל משקיעים, שכן כיום, בזכות ריבית בנק ישראל האפסית, ייתכנו החזרים חודשיים נמוכים יותר.

יש לבחון זאת באמצעות סימולציות מתאימות, למשל בליווי יועץ משכנתאות. "הלקוח צריך לשאול את עצמו איך ייראו הריביות בעוד שנתיים, שלוש או ארבע. המחירים היום נמוכים. אני לא יודע איך הם יהיו בהמשך", אמר פלדמן.

כיצד ההוראה חדשה עשויה להשפיע על מחירי הנדל"ן?

באופן מפתיע, שנת הקורונה 2020 הייתה גם שנת שיא ברכישות ובנטילת משכנתאות. אבגיל ופלדמן דיברו על כך שההוראה החדשה של בנק ישראל צפויה רק להעצים את המגמה, כי היא טומנת בחובה פוטנציאל לעלויות נמוכות יותר במשכנתאות, בנסיבות מסוימות. "יותר לקוחות ייכנסו לשוק המשכנתאות, יותר משקיעים, כי בעצם היכולת שלהם לקחת משכנתה תהיה גבוהה יותר אני מעריך שב-2021 מחירי הדירות יעלו", אמר פלדמן.

הקפאתי את המשכנתה שלי בשל משבר הקורונה. אני מעוניין כעת למחזר את המשכנתה ולהישאר עם ההקפאה. האם זה אפשרי?

לרוב, הבנקים לא מאפשרים מיחזור במצב של הקפאה. לכן מי שרוצה למחזר במצב זה ככל הנראה ייענה בידי הבנק כי הוא צריך לחזור ולשלם את המשכנתה קודם לכן.

עוד כתבות

מוכרים בחנות בגדים מחכים ללקוחות. טהרן, אתמול / צילום: ap, Vahid Salemi

עם נזק שגדול פי 6 מהתקציב וריאל קורס: המחיר הכלכלי שאיראן משלמת על המלחמה

בעוד שטראמפ משדר מסרים סותרים ומאשר סיוע חירום לישראל, טהרן קורסת תחת נזקים בסכומי עתק ואינפלציה דוהרת ● עם ריאל בשפל היסטורי, מאבקי כוח בצמרת המשטר ואזרחים שנותרו ללא קורת גג - האם האינטרס הכלכלי ימנע הסלמה מחודשת של "שאגת הארי"?

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

מה צפוי במסחר מחר, ובנק ההשקעות שמעריך - וול סטריט בדרך לירידות

מתרבים הדיווחים על היערכות לחידוש המלחמה ומחירי הנפט מעל 100 דולר לחבית - אך וול סטריט ממשיכה לשבור שיאים ● גם הבורסה בת"א רשמה שיא חדש, למרות הימשכות הלחימה בלבנון ● השקל לא עוצר - ולוחץ את בנק ישראל לכיוון של הורדת ריבית ● וגם: האם במאי כדאי "למכור וללכת"? זה מה שחושבים בשני בנקי השקעות מרכזיים ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר

מתקן הפקה בשדה הגז שנסגר בחרונינגן, הולנד / צילום: Reuters, Michael Kooren

בין חזון ירוק למציאות כלכלית: אירופה חוזרת להשקיע בקידוחי גז ונפט מקומיים

מצוקת האנרגיה המחריפה מאלצת את ממשלות אירופה לחשב מסלול מחדש ולתעדף ביטחון אנרגטי על פני חזון סביבתי ● מגרמניה ועד דנמרק, היבשת מאריכה רשיונות קידוח ומפתחת שדות גז חדשים - מתוך הבנה שהכלכלה לא יכולה להמתין להשלמת המהפכה הירוקה

אילוסטרציה: Shutterstock, Andrii Yalanskyi

המונח הוריש את הדירה לחבר ולאחיינית ולא לבן. מה קבע ביהמ"ש?

אלמן הוריש את דירתו לחבר ילדות של בנו ולאחיינית, והדיר את בנו המתגורר בחו"ל ● בית המשפט המחוזי בת"א קבע כי השניים "שלטו וניהלו נדבכים מרכזיים בחייו" של המנוח, שתואר כנוח להשפעה, והורה על ביטול הצוואה והעברת הדירה לבן

אלונה בר און, מו''ל גלובס / צילום: רמי זרנגר

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "התזה שלנו לגיוון אינה העדפה מתקנת, אלא השקעה בהרחבת מנגנוני האיתור"

"אי-אפשר להגיד שתחילת הדרך של הנבחרים לא מגוונת ולא מרתקת ומפתיעה במסלולי הקריירה", אמרה מו"ל גלובס אלונה בר און בכנס המנהיגות הצעירה ● "התמהיל הוא לא רק בסיפורים ובמסלולי הקריירה - 48% נשים, 60% מהמגזר העסקי ו-28% מהמגזר הציבורי. 10% מהחברה הערבית ו-5% מהחברה החרדית, 8% הם דתיים לאומיים"

מימין: נדב צפריר, לירון אייזנמן, יורם זלינגר / צילום: מנש כהן, ברצי גולדבלט, ולנס

הישראליות שזינקו ב-50% תוך יומיים, וזו שרשמה את הצניחה החדה מזה עשורים

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● צ'ק פוינט צנחה בקרוב ל-20%, לאחר שהנמיכה את תחזית ההכנסות שלה ● סיליקום זינקה ב-50%, לאחר שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ולנס קפצה גם היא בשיעור דומה, מבלי שהוציאה דיווח מהותי כלשהו

מייסדי Bridgewise / צילום: רמי זרנגר

BridgeWise הישראלית משתפת פעולה עם רשת X של אילון מאסק

במסגרת המהלך, ברידג'ווייז תספק למשקיעים בעולם גישה לשירות SentimentWise - ניתוח חודשי של מידע פיננסי המבוסס על מיליארדי שיחות שמקיימים מאות אלפי משתמשים ברשת X

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

וורן באפט לא מוצא מה לקנות וחושב שהשוק הפך לקזינו

האסיפה השנתית של ברשייר האת׳ווי התקיימה אתמול, הפעם עם וורן באפט שפרש מתפקיד המנכ״ל - בקהל ● למרות זאת כמה אמירות חדשות שלו גנבו את ההצגה

כנס בעלי המניות השנתי של ברקשייר הת'אוויי, הערב (ש') / צילום: Reuters, Brendan McDermid

הרבעון הראשון בלי באפט כמנכ"ל: המניה דשדשה, הרווח קפץ וחמש ההשקעות הכי גדולות

ברקשייר האת'וויי, חברת האחזקות של וורן באפט, הציגה קפיצה של 18% ברווח התפעולי ברבעון הראשון של גרג אייבל כמנכ"ל, ומאגר המזומנים שבר שיא חדש ● המניה ירדה מתחילת השנה בכ-6% ומפגרת מאחורי ה-S&P 500 ● וגם: מי נצפה בקהל בכנס השנתי של בעלי המניות?

גידי מרק, עו''ד צפנת דרורי, אלה קינן, שון קופלר, בפאנל משותף / צילום: רמי זרנגר ותמר מצפי

"תגלית הוא הסטארט־אפ היהודי הגדול בעולם"

בפאנל בכנס המנהיגות הצעירה של גלובס שדן ביצירת אימפקט דנו מנהיגים פורצי דרך באתגרים ציבוריים, כלכליים והסברתיים ● אלה קינן, Here4Good: "אנשים קוראים בוויקיפדיה מידע שגוי"

איור: גיל ג'יבלי

מחקר חדש בדק: למה אנשי השיווק לא מתמסרים לבינה המלאכותית?

כמעט כולם בענף השיווק והפרסום מבינים את היתרונות של הבינה המלאכותית היוצרת, ואפילו משתמשים בכלי אחד או שניים, אבל אימוץ מלא וקבוע לצורכי עבודה? זה כבר עניין אחר ● המחקר של ענקית הייעוץ האסטרטגי בוסטון קונסלטינג גרופ ממפה את החסמים, ובכירי השיווק בחברות הטכנולוגיה הישראליות מנתחים למה זה קורה, ואיך בכל זאת אפשר להדביק את הקצב

מיטל שמיע / צילום: יונתן בלום

היא ניהלה חשבון השקעות בגיל 10. היום היא מאתרת משקיעים ויזמים עבור מיקרוסופט

בגיל 10 כבר ניהלה כסף בחשבון השקעות, בטנזניה בנתה פתרונות אנרגיה, ותאונה בפורטוגל ריתקה אותה לכיסא גלגלים ● היום מיטל שמיע מאתרת משקיעים וחברות לחממה במיקרוסופט ● פרויקט 40 עד 40

ישראל מלאכי, מנכ''ל משרד האוצר החדש / צילום: דוברות משרד האוצר

הממשלה אישרה את מינוי ישראל מלאכי למנכ"ל משרד האוצר

הממשלה אישרה היום את מינויו של ישראל מלאכי לתפקיד מנכ"ל משרד האוצר ● שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הודיע בחודש שעבר על בחירתו במלאכי, לאחר ששני המנכ"לים הקודמים שמינה למשרדו עזבו  את התפקיד ● בעוד שקודמיו גויסו לאוצר מבחוץ, מלאכי מכהן כמשנה למנכ"ל המשרד בשלוש השנים שחלפו מאז שסמוטריץ' הגיע לאוצר

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

הרכישה הגדולה ביותר לתורפז: קונה חברת בישום מניו ג'רזי תמורת 95 מיליון דולר

יצרנית תמציות הטעם והריח רוכשת חברה מתחום הבישום מניו ג'רזי ● בכך, למעשה תורפז סוגרת 27 רכישות ברחבי העולם, כשזו הגדולה שבהן ● ברקע, בשנה האחרונה מניית החברה זינקה ביותר מ-180%

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

היא לא שילמה עשרות שנים על דירה שרכשה מהמדינה. למה בית המשפט החליט לוותר?

מה עושים כאשר יש סתירה בין ההבטחה בעל-פה למסמך בכתב? ● מה החליט ביהמ"ש כאשר דייר אחד התנגד לפינוי-בינוי בשל קשיים בריאותיים? ● ולמה השופט ויתר לאישה שלא שילמה עשרות שנים על דירה שרכשה מהמדינה? ● 3 פסקי דין בשבוע 

אלימות בני נוער / צילום: Shutterstock

הנתונים מגלים: האלימות הקשה מצד קטינים מתפתחת לתופעה רחבה

בשנים האחרונות חל זינוק של 150% במקרי האלימות הקשה מצד קטינים, אבל זה ממש לא נעצר שם ● החברה הישראלית הופכת למדממת יותר, אבל האם כוחות השיטור גדלים בהתאם? ● אלה המספרים שחושפים את מגמות העומק מאחורי הרצח שזעזע מדינה שלמה ● המשרוקית של גלובס

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

שופרסל עושה שרירים לתנובה ומורידה מוצרי חלב מהמדפים

קמעונאית המזון הגדולה בישראל, שבשליטת האחים אמיר, הודיעה כי לא תמכור מוצרי יופלה ופיראוס ● מדובר בסכסוך השלישי בין החברות בפחות מ-4 שנים ● ומה עושות המתחרות?

אורי אלון, יו״ר דירקטוריון בנק לאומי / צילום: רמי זרנגר ותמר מצפי

יו"ר לאומי לנבחרת 40 מתחת ל-40: "אל תחכו להיות גדולים כדי להשפיע"

יו"ר בנק לאומי אורי אלון אמר בכנס המנהיגות הצעירה של גלובס: "ההיסטוריה שלנו מלמדת אותנו שוב ושוב שאנחנו יודעים לצאת ממשברים חזקים יותר, וליצור מציאות חדשה. ובתוך המציאות הזו, למנהיגות העסקית, הכלכלית והחברתית יש תפקיד מרכזי" ● עוד הוא הדגיש כי כאשר קיימת אי-ודאות, המשק זקוק לעוגנים של יציבות, אחריות והמשכיות

אקדח רמון של חברת אמתן / צילום: יח''צ

המדינה שרכשה אלפי אקדחים ישראלים וכעת נפטרת מהם בצעד תמוה

בתקציב הביטחון של ארה"ב עלתה דרישה לתקצוב 4.2 מיליארד דולר עבור תוכנית "תשתית הבינה המלאכותית הריבונית" ● במבצע שאגת הארי השתמשה ארה"ב בטכנולוגיות שהניסוי המבצעי המהותי הראשון בהן היה דווקא באוקראינה • המדינה באירופה שנהנית ממכירות בשווקים שישראל לא נמצאת בהם ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נבחרת ה-''40 עד 40'' באולם הכנס / צילום: תמר מצפי

הדור הבא של ההנהגה בישראל על במה אחת

מאות אורחים השתתפו היום בכנס 40 עד 40 השנתי של גלובס ● את נבחרת הפרויקט לשנת 2026 הגיעו ללוות שורה של בכירים במשק, שחלקו מניסיונם ● וגם: מי השתתף בחגיגות יום ההולדת של הראל ויזל?