גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משרד הבריאות מפרסם את מסמך ההסכם עם פייזר: זה המידע שהמדינה התחייבה להעביר

בהסכם המלא של משרד הבריאות עם פייזר, שחלקים רבים ממנו מוסתרים, מופיע בין היתר סעיף המאפשר העברת מידע מפולח מעבר למידע האפידמיולוגי בסיסי - אם הצדדים יסכימו על כך ● אלה הפרטים המלאים שנחשפו

נתניהו ואדלשטיין מקבלים את משלוח חיסוני פייזר / צילום: אמיל סלמן-הארץ
נתניהו ואדלשטיין מקבלים את משלוח חיסוני פייזר / צילום: אמיל סלמן-הארץ

ב-6 בינואר נחתם "הסכם השת"פ לאיסוף מידע אפידמיולוגי מהעולם האמיתי", במסגרתו הבטיחה חברת החיסונים פייזר למדינת ישראל אספקת חיסונים שתאפשר לחסן את כל תושבי המדינה למעט ילדים ומי שאינם יכולים להתחסן, בקצב שבו המדינה תצליח להשתמש בהם. בתמורה לקדימות בקבלת חלקה במלאי החיסונים יחסית למדינות אחרות בעולם, תתן מדינת ישראל לפייזר מידע אפידמיולוגי המאפשר לה להעריך את אפקטיביות החיסון.

בציבור הישראלי עלתה השאלה איזה מידע רפואי על תושבי מדינת ישראל ינתן לחברת פייזר, ואיזה שימוש בדיוק יעשה בו? נשמעו טענות רבות לגבי הסיכון להפרת הפרטיות של תושבי המדינה, וחוסר השקיפות באי חשיפת החוזה. משרד הבריאות מסר כי יתן לפייזר רק מידע אפידמיולוגי כללי, אליו חשופים כל תשובי המדינה, אולם אז נשאלה השאלה - מדוע לפייזר לחתום על הסכם כדי להשיג מידע כזה, החשוף ממילא. היום (א') משרד הבריאות נעתר לפרסם את ההסכם המלא.

■ להסכם המלא »

ההסכם נחשף בין היתר בעקבות פניית התנועה לאיכות השלטון לנתניהו, אדלשטיין, גנץ והרשות להגנת הפרטיות לפני מספר ימים בדרישה לחשוף את ההסכם בשקיפות מלאה לציבור.

ראש האגף הכלכלי בתנועה לאיכות השלטון, עו"ד אריאל ברזילי, אמר היום כי "חיסון האזרחים מבורך, אך הכרחי לשמור על שקיפות מרבית בנושא ואף להגביר את שיתוף הציבור כדי להבטיח את הצלחתו של מבצע החיסונים. אנו מברכים את משרד הבריאות על העלאת ההסכם לאתר. נלמד אותו ונמשיך לעמוד על המשמר".

המידע שיועבר חייב לעמוד בחוקי פרטיות המידע של ישראל ושל ארה"ב

בהסכם לא מפורט בדיוק כל המידע שיועבר, אולם נאמר מהם "יעדי המחקר", ומכאן אפשר להניח איזה מידע דרוש לצורך השגת היעדים הללו. יעדי המחקר הם לדעת מהם: מספר המקרים המאומתים, מספר המאושפזים, מספר המקרים הקשים, מספר המונשמים, מספר הנפטרים, מספר החולים התסמיניים, מספר המתחסנים לפי פילוחי גיל ופילוחים אחרים (שלא פורטו), וכן פילוח של מספר המקרים המאומתים לפלחים שונים. כמו כן ינסו הצדדים לנתח מהן העלויות הרפואיות שנחסכו בעקבות נקיטה בתוכנית חיסונים לאומית.

אולם, בהמשך נאמר כי ישראל תוכל להעביר לפייזר "ניתוחים נוספים של פלחים ושל יעילות החיסון לפי הסכמה בין הצדדים". על פניו, משפט זה יכול לאפשר להעביר מידע אפידמיולוגי מפולח יותר, אם כי לא נראה כי מדובר, לפחות לפי ההסכם הרשמי, במידע המאפשר להגיע לנתון רפואי לגופו של אדם.

ליתר ביטחון, נאמר במפורש כי המידע שיועבר חייב לעמוד בחוקי פרטיות המידע של ישראל ושל ארה"ב, וכן כי פייזר לא תוכל להשתמש במידע באופן שאינו מיועד לשיפור בריאות הציבור, או באופן שיאפשר כל אפליה בביטוח או בתעסוקה של בני אדם, וכן לא תאפשר חשיפה של כל מטופל באופן אישי, ולא תפעל באופן המאפשר לצד שלישי לעשות זאת.

ומה התמורה שמקבלת ישראל? על פי ההסכם, פייזר הסכימה להעביר למדינת ישראל כמות של חיסונים אשר "תאפשר להגיע לחיוסניות עדר במהירות האפשרית". עם זאת, הנוסח המחייב נותר אותו הסכם מסחרי ראשון שעליו חתמה פייזר מול מדינת ישראל ובו התחייבה לאספקה של 8 מיליון מנות חיסון עד סוף 2021. אם יהיה קונפליקט בין התנאים המחוייבים על פי ההסכם המקורי לבין תנאי ההסכם הנוכחי, נאמר במסמך, הרי שההסכם המסחרי הראשון הוא המחייב. כך למשל, ייתכן שבתקופה הקרובה, בה פייזר רוצה לעצור לזמן קצר את היצור כדי לשדרג אותו ולשוב ליצור בקצב גבוה יותר, יהיה גם עיכוב באספקת המנות לישראל, וזו לא תיחשב הפרה של החוזה.

על פי ההסכם, הצדדים יפגשו אחת לשבוע כדי לדון בנתונים שעולים מן השטח ולהחליט כיצד להמשיך ולפעול - למשל ידון קצב ההתחסנות וכמה מהר כדאי לספק מנות חדשות. על פי ההסכם גם פייזר תיתן למדינת ישראל כל מידע שיש לה על החיסון, וכן תאפשר למשרד הבריאות הישראלי גישה למומחים שלה, בבואם לנתח את השפעת החיסון על האוכלוסיה. יחד, יפעלו הצדדים לפרסם מאמרים מדעיים לגבי תוצאות הפרוייקט.

חלקים שלמים בהסכם צונזרו

מעניין לראות גם מה צונזר כאשר ההסכם פורסם. תאריך ההסכם המקורי צונזר, זאת למרות שראש הממשלה בנימין נתניהו לכאורה הכריז על ההסכם בדיוק ברגע שנחתם, ביום שישי ה-13 בנובמבר. האם ההסכם היה כבר חתום בשעה זו, או שבעצם עוד לא באמת נחתם סופית בעת ההודעה? אי אפשר לדעת זאת מן המסמך המצונזר.

סעיף שלם, ארוך ומפורט, העוסק בחבות המשפטים של הצדדים, מחוק לגמרי. כך, אין לדעת איזה מן הצדדים לוקח אחריות על תקלות בחיסונים עצמם, או באיסוף המידע האפידמיולוגי, נושא ההסכם הנוכחי. כמו כן נמחקו חלק משמות החותמים על ההסכם, משני צידי השולחן, למעט ד"ר חזי לוי, מנכ"ל משרד הבריאות. עוד נמחקו סעיפים הקשורים בבעלות על קניין רוחני.

בסך הכל נראה כי באופן רשמי ההסכם אינו מפר את הפרטיות של אזרחי ישראל, ואינו כולל מידע שלא יצא לרשות הציבור ממילא בשלב כלשהו, אלא שההסכם מקל על פייזר את הגישה למידע הזה.

עוד כתבות

ניידת שידור של גלי צה''ל / צילום: עינת לברון

העתירות על סגירת גלי צה"ל ידונו בבג"ץ בסוף ינואר, לא הוצא צו להקפאת ההחלטה

השאלה המשפטית שתעלה בבג"ץ נוגעת לעצם ההליך עצמו: האם ישנה חובה לבצע את סגירת גלי צה"ל בחקיקה ראשית - או שמא מספיקה החלטת ממשלה ● עובדי גלי צה"ל: "החלטת הממשלה היא החלטה בלתי חוקית, שנפלו בה פגמים מהותיים בהליך קבלתה, היא התקבלה בחוסר סמכות, מתוך שיקולים זרים ובהיעדר תשתית עובדתית מספקת"

גלולת ההרזיה וויגובי של נובו נורדיסק / צילום: נובו נורדיסק

גלולת ההרזיה של נובו נורדיסק אושרה: מתי היא תגיע לישראל?

החברה הדנית הקדימה את המתחרה הגדולה שלה אלי לילי באישור הגלולה להרזיה בארה"ב, והמניה שלה הגיבה בעלייה ● למי המוצר מיועד, והאם נובו נורדיסק תחזור לעמדת הובלה?

מפעל מכונות הדפוס Heidelberger Druckmaschinen מחפש כניסה לתחום הביטחוני / צילום: Reuters, Uwe Anspach/dpa

מרוץ החימוש משנה את הכללים בכלכלה הגדולה באירופה

ברלין התחייבה להוציא סכום של יותר מחצי טריליון דולר על תחום הביטחון בעשור הקרוב ● עבור יצרני תעשייה גרמנים, המתמודדים עם קיפאון בכלכלה ועם ירידה ביצוא לארה"ב ולסין, זו הזדמנות קורצת להמציא את עצמם מחדש כספקים בתחומים הצבאיים

אלוף במיל' אלי שרביט / צילום: ישראל הדרי

חברה ביטחונית נוספת בדרך לת"א: רפאל רוצה להנפיק חברה בת בשווי של רבע מיליארד שקל

המועמדת להנפקה: חברת ההגנה התת-ימית DSIT אותה רכשה רפאל לפני עשור לפי שווי של 15 מיליון דולר בלבד ● נשיא החברה הוא האלוף במיל' אלי שרביט, מפקד חיל הים לשעבר, שהיה מועמד לתפקיד ראש השב"כ, אך מינויו בוטל

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בורסת תל אביב ננעלה בעליות; דוראל השלימה עלייה של 13% מתחילת השבוע

השקל מתחזק ונסחר ב-3.19 שקלים, שפל של כ-4 שנים ● משרד האוצר פירסם הבוקר תזכיר חוק להטלת מס בשיעור של 15% על הבנקים ● זוז אסטרטגיה קיבלה מכתב התראה מהנהלת נאסד"ק ● מיטב: הורדת הריבית בישראל תתרחש כנראה רק בפברואר ● לאחר שהביטקוין צנח ב-30% מהשיא, כך מייקל סיילור מכין את סטרטג'י ל"חורף קריפטו"

מימין: אבי אורטל, אר פי אופטיקל; ריצ'י הנטר, מחלבות גד; חיים דנון, UMI; ארז דהבני, בלדי / איור: גיל ג'יבלי

מאטליז בשוק הכרמל לשווי של מיליארדים: ההנפקות הגדולות של 2025

התשואות הגבוהות שהניבו הנפקות ראשוניות בבורסה השנה, יצרו הון לבעלי מניות מרכזיים באותן חברות ● ארז דהבני חולש על מניות בלדי ב־1.3 מיליארד שקל, ואילו קרן מנור אוורגרין מחזיקה מניות אר פי אופטיקל ב־465 מיליון שקל ● וכמה הרוויח מייסד מחלבות גד, עזרא כהן

וול סטריט, תמשיך להיות ירוקה? / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; S&P 500 שבר שיא סגירה חדש

הממדים המרכזיים בוול סטריט רשמו עליות קלות, אך נפח המסחר נמוך - לקראת היציאה לחופש ● הפתעה לטובה בצמיחה בארה"ב: הקצב השנתי עלה ל-4.3% ברבעון השלישי ● לאחר שהביטקוין צנח ב-30% מהשיא, מייקל סיילור מכין את סטרטג'י ל"חורף קריפטו" • המדד שעקף את מדדי וול סטריט, ובשוק צופים לו אפסייד נוסף ב-2006

לא מרוצים: התגובות בטורקיה למפגש של ישראל, יוון וקפריסין

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: איך מסקרים בעולם את הכוונה לסגור את גל"צ, טורקיה לא מרוצה משיתוף הפעולה של ישראל, יוון וקפריסין, ההאקרים האיראנים שהביכו את ישראל, והקבוצה היהודית שמצאה אדם ששלח עשרות מכתבים אנטישמיים ● כותרות העיתונים בעולם

האם אלטשולר עומדים לאבד בקרוב את הבכורה בשוק הגמל? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

במיטב מגייסים לקוחות בדרך לתואר היוקרתי. ומי מאבדים לקוחות?

מיטב, אנליסט ומור גייסו כל אחד יותר ממיליארד שקל בחודש נובמבר, והם גם שיאני הגיוסים מתחילת השנה: איילון מובילה מתחילת השנה ומיטב ב-3 שנים בפוליסות החיסכון ● מנגד, באלטשולר שחם ממשיכים לאבד כספים בקצב גבוה - 2 מיליארד שקל בחודש - והם בדרך לאבד את תואר "חברת הגמל הגדולה ביותר" ● ילין לפידות רשם שיא חודשי של פידיונות, ומה עשו חברות הביטוח?

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט / צילום: מרי רון

הבכיר שמזהיר: הסיבות להתרחק מהסקטור הלוהט שטס ב-370%

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט, מאמין בבורסה בת"א, גם אחרי תשואה של 100% בשנתיים ● הוא מעריך שמבין שני הסקטורים המצטיינים של השנה יש הזדמנות רק בבנקים ● ממליץ על מניות אנרגיה: "לא יודע אם ג'מיני ינצח את ChatGPT, אבל שניהם יצטרכו חשמל" ● ולמה כדאי להתרחק ממדד הביטוח?

ביל אקמן ואילון מאסק / צילום: Richard Brian, Evan Vucci

ביל אקמן מציע לאילון מאסק להנפיק יחד את SpaceX בדרך לא שגרתית

מייסד קרן הגידור פרשינג סקוור מציע לאיש העשיר בעולם לצרף את חברת החלל שלו לבורסה במודל ייחודי - SPARC ● המודל, לפי אקמן, כולל מיזוג לחברה ציבורית ללא עלויות חתמים או תיווך, ועם תגמול למשקיעי טסלה ● וגם: המיליארדר היהודי שהגיב לאקמן: "תעמוד בתור"

רכב ותחבורה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הנאמנות למותג? איך 70 דגמים חדשים שינו את הכללים בשוק הרכב

עשרות דגמים התווספו לשוק הרכב הישראלי ב־2025, במיוחד של מותגים סינים ● ההיצע הרחב מספק שלל אפשרויות לצרכנים שמחפשים תמורה לכסף, ומוותרים על נאמנות למותגים הוותיקים ●"השוק הפך לטרנדי, כל מותג חדש ומרשים מייצר נהירה קצרה", אומרים בענף

לארי אליסון / צילום: ap, Eric Risberg

המיליארדר מול נטפליקס: המאבק על וורנר ברדרס עולה הילוך

פרמאונט מעלה את רמת הוודאות סביב הצעתה לרכישת וורנר ברדרס באמצעות ערבות אישית של לארי אליסון בהיקף של 40.4 מיליארד דולר ● במקביל, נטפליקס מחזקת את חבילת המימון וממשיכה להיתפס כהצעה הבטוחה יותר בעיני הנהלת וורנר

רה''מ לשעבר נפתלי בנט / צילום: יואב דודקביץ , ידיעות אחרונות

על רקע פרשת קטארגייט, בנט תקף את נתניהו

בנט פנה לשב"כ ולמשטרה: "חובתכם למצות את החקירה עד תום" ●  סגנו של ראש השב"כ פורש מתפקידו - בגלל חילוקי דעות קשים עם זיני ● במערכת הביטחון העלו חשש: "חבית הנפץ" מול איראן עלולה להתלקח מחדש ● אלי פלדשטיין: "אחרי 7.10 המשימה הייתה למחוק את מושג האחריות סביב רה"מ" ●  איזנקוט מאשים: "נתניהו, אתה לא ראוי להוביל את המדינה. ישראל חייבת ללכת לבחירות ולנקות את קודש הקודשים ● דיווחים שוטפים

עליה בארנונה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

בתל אביב, בירושלים וברחובות: אושרו העלאות חריגות בארנונה

לאחר הודעת הממשלה כי גם ב־2026 תוכלנה הרשויות להגיש בקשות חריגות להעלאת ארנונה, מספר עיריות מרכזיות - בהן תל אביב, ירושלים, רחובות, ראשון לציון ורעננה - קיבלו אישור להעלאות בתעריפים

תל אביב. מצב המוכרים הוא הגרוע בארץ / צילום: Shutterstock

המוכרים מעדכנים את מחירי הדירות כלפי מטה: באיזו עיר כבר הורידו ב-8%?

נתונים שקיבל גלובס מאתר יד2 מלמדים על המצב הקשה של מי שמנסים למכור דירות יד שנייה: בתל אביב הם יכולים למצוא את עצמם ארבע שנים בשוק, בטבריה מצבם דווקא טוב

וול סטריט, תמשיך להיות ירוקה? / צילום: ap, Mary Altaffer

S&P 500 ננעל ביום שלישי ברציפות של עליות; הזהב בשיא חדש

המאבק על וורנר ברדרס עולה הילוך והמניה עלתה ● בורסות אירופה ננעלו בירידות ● הבנק המרכזי של סין הותיר ביום שני את הריבית ללא שינוי ● שוק החוב העולמי: כוחות רבים לוחצים לעליית התשואות הארוכות • אלפאבית מודיעה על רכישה תמורת 4.75 מיליארד דולר ● מחירי הקקאו צנחו השנה בשיעור שיא, למה לא מחירי השוקולד? • לקראת 2026 בוול סטריט: הרבה דברים עלולים להשתבש, זו רשימת הסיכונים

אילוסטרציה: Shutterstock

לידיעת בעלי חברות ארנק: ביהמ"ש קובע מתי יחול מס שולי של כ-50% ומתי מס חברות של 23%

רו"ח סיפק שירותים לפירמת ראיית חשבון באמצעות חברה בבעלותו ● ביהמ"ש המחוזי קיבל את ערעורו על קביעת פקיד השומה כי הוא בעל "חברת ארנק", ועל כן יש למסותו במס השולי הגבוה משמעותית ממס החברות ● לפסק הדין יש השלכות על בעלי מקצועות חופשיים הפועלים באמצעות שותפויות וחברות בבעלותם

קניון הזהב בראשון לציון / הדמיה: ולדי קובליוב

אחרי רכישת השליטה בידי מליסרון: קניון הזהב עובר שיפוץ ב-180 מיליון שקל

במקביל להקמת קומה חדשה, גם האגף הוותיק של קניון הזהב עובר חידוש, ובנוסף מתבצע שיפוץ מקיף של כלל חזיתות הקניון ● בהודעת הקניון צוין כי המהלך נועד לשמר ולחזק את מעמדו ולהתאים אותו למציאות הקמעונאית המשתנה

ינקי קוינט, מנהל רשות מקרקעי ישראל / צילום: תמר מצפי

בצעד חריג, רמ"י רכשה קרקע בירושלים ב־30 מיליון שקל

רשות מקרקעי ישראל רכשה זכויות בקרקע פנויה בת 17.2 דונם בצפון רמות במכרז של כונסי נכסים, בסכום של 30 מיליון שקל ● הצעד יוצא הדופן מאפשר לקדם תוכניות בניין עיר ולשווק את השטח במכרזים