גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה לעשות כשמאבדים ארנק ביטקוין ששווה מאות מיליוני דולרים?

על פי חברת המחקר Chainalysis , מבין 18.6 מיליון מטבעות ביטקוין שנוצרו עד כה, בערך 20% נמצאים בארנקים דיגיטליים שנאבדו או שלא ניתן להשתמש בהם ● כשמחיר הביטקוין נע סביב 35 אלף דולר, שוויים המצטבר של הביטקוינים האבודים קרוב ל-130 מיליארד דולר

ארנק ביטקוין / שאטרסטוק
ארנק ביטקוין / שאטרסטוק

ג'יימס האוולס, מהנדס תוכנה בן 25 מוויילס, סיפר לעיתון "הטלגרף" הבריטי כי ב-2013 השליך בטעות לאשפה כונן קשיח של מחשב נייד, שבו שמר את המפתחות הפרטיים לארנק הביטקוין שלו. לדבריו, הוא החזיק באותו ארנק 7,500 ביטקוין, שערכם הנוכחי הוא יותר מ-260 מיליון דולר. בתחילת השבוע נאמד מחירו של ביטקוין בבורסות הקריפטו ב-35 אלף דולר, אחרי שלפני פחות משבועיים, ב-8 בינואר, הגיע עד לרמה של 41,941 דולר - שיא של כל הזמנים.

שמונה שנים לאחר שהשליך בטעות את אותו כונן קשיח לאשפה, האוולס עדיין בטוח כי יוכל להגיע אל אותם ביטקוינים וסבור כי אפשר "להציל" את אותו כונן קשיח. בראיון לחדשות CNBC בארה"ב, אמר האוולס כי לצורך זה עליו לקבל אישור מעיריית ניופורט לערוך חיפוש במזבלה המקומית, שבה הוא חושב שנמצא הכונן שזרק. הוא מציע לתרום 25% מהשלל (בשווי נוכחי של יותר מ-65 מיליון דולר) לקרן סיוע לנפגעי הקורונה בעיר מגוריו, ניופורט, אם יצליח למצוא את הכונן האבוד. הוא גם הציע לממן את עבודות החיפוש של הכונן באתר הטמנת האשפה באמצעות כספים מקרן גידור, שהוא לא נקב בשמה. עם זאת, עד כה מועצת העיר דחתה את הבקשות החוזרות ונשנות של האוולס לערוך חיפוש במקום מנימוקים כלכליים וסביבתיים.

רשת הביטקוין היא מערכת מבוזרת, שאינה נשלטת על ידי אף אדם או גוף יחיד, אלא על ידי רשת מחשבים. כל העברת ביטקוין נעשית באמצעות ארנק דיגיטלי, שיש לו "מפתח פרטי". המפתח הפרטי הוא חתימה דיגיטלית שמספקת הוכחה מתמטית למקור הארנק שממנו בוצעה העברת הביטקוין.

לא מעט מחזיקי ביטקוין התעשרו בשנים האחרונות בזכות עליית ערך הביטקוין. אבל מה קורה למי שלא יכול להשתמש בהון שהוא צבר, כי הוא איבד את הסיסמה או את הגישה לארנק הדיגיטלי שלו?

הנייר עם הסיסמה אבד לפני עשור

סטפן תומס, מתכנת גרמני שחי בסן פרנסיסקו, סיפר בשבוע שעבר ל"ניו יורק טיימס" כי נותרו לו רק שני ניחושים כדי למצוא סיסמה ששווה, נכון להיום, כ-245 מיליון דולר. הסיסמה הזאת תאפשר לתומס לפתוח את הנעילה של כונן קשיח קטן מתוצרת IronKey, שבו מוחזקים המפתחות הפרטיים של ארנק דיגיטלי, המכיל בתוכו 7,002 ביטקוין.

הבעיה של תומס היא שלפני כמעט 10 שנים הוא איבד את הנייר שעליו כתב את הסיסמה עבור אותו כונן קשיח, שבו ניתנים למשתמשים רק 10 ניסיונות להזנת הסיסמה האישית שלהם לפני שהכונן ננעל ומצפין לעד את המידע שנשמר בו. מאז כבר עשה המתכנת הגרמני שמונה ניסיונות להזין את הסיסמאות שהוא בדרך כלל משתמש בהן, אך ללא הועיל.

תומס סיפר כי קיבל את אותם 7,002 ביטקוינים ב-2011, כשחי בשווייץ, כתשלום על יצירת סרט אנימציה קצר שהסביר מה זה ביטקוין. בפברואר 2011 מחיר הביטקוין הגיע לראשונה לדולר אחד. כבר באותה שנה איבד תומס את המפתחות הפרטיים של ארנק הביטקוין שלו, ובעשר השנים שחלפו מאז לא היתה לא כל גישה להחזקה זו.

אבל לא תמיד שיחק המזל לרעתו של תומס. ב-2012 הוא הצטרף לסטארט-אפ הקריפטו האמריקאי Ripple, וקיבל מהחברה מטבעות שהנפיקה, המוכרים בשם XRP. מטבעות ריפל הניבו למשקיעים תשואות נאות בשמונה השנים האחרונות. עם זאת, בחודש שעבר, כפי שדיווחנו בגלובס, הוגשה נגד ריפל ונגד שניים ממנהליה הבכירים תביעה של רשות ניירות ערך האמריקאית (SEC), שבה נטען כי במכירת מטבעות XRP הפרו את חוקי ניירות ערך של ארה"ב.

אף חברה לא יכולה לספק את הסיסמה

אחרי הראלי של שמונה החודשים האחרונים במחיר הביטקוין, שמאופיין בתנודתיות רבה מאוד, רבים ממחזיקי הביטקוין התעשרו "על הנייר" בתוך פרק זמן קצר יחסית, ודווקא בשעה שמגפת הקורונה היכתה בכלכלה העולמית. אבל הזינוק של מחיר הביטקוין רק מגדיל את התסכול שחשים אנשים שאיבדו את המפתחות הפרטיים להחזקות הביטקוין שלהם. אלה נאלצים לראות את הביטקוין עולה בלי שהם יכולים להמיר את ההחזקות שלהם לדולרים או למטבע רגיל אחר.

מבין 18.6 מיליון מטבעות ביטקוין שנוצרו עד כה, בערך 20% (כלומר, ביטקונים ששוויים הנוכחי קרוב ל-130 מיליארד דולר) נמצאים בארנקים דיגיטליים שנאבדו או שלא ניתן להשתמש בהם, על פי מידע שאספה חברת המחקר Chainalysis. לדברי חברת Wallet Recovery Services, שמציעה ללקוחותיה עזרה במציאת מפתחות דיגיטליים אבודים, היא מקבלת 70 פניות ביום בממוצע מאנשים שמבקשים עזרה בשיחזור הארנק שלהם - פי שלושה ממספר הפונים לחברה לפני כחודש.

אנשים שארנקי הביטקוין שלהם ננעלו בפניהם מבלים לילות כימים בניסיון לקבל גישה אל ההון שלהם. הניסיונות האלה מלווים בתסכול רב, בעיקר אצל מי שקנה ביטקוין בשנים הראשונות שלו (מטבעות הביטקוין הראשונים נוצרו בינואר 2009, לפני 12 שנים), בתקופה שבה לא רבים האמינו כי המטבעות האלה יהיו שווים הרבה בעתיד.

התסכול על אותם ביטקוינים אבודים מלמד משהו על היסודות הבלתי רגילים של טכנולוגיית הביטקוין, שמבדילים את הביטקוין מכסף "רגיל" ומעניקים לו מאפיינים מיוחדים, אבל גם מסוכנים. בארנקים דיגיטליים "מסורתיים" כמו של פייפאל, למשל, וכך גם בחשבונות בנק, החברה שמספקת את הארנק או את החשבון, יכולה לספק ללקוח סיסמה אישית וגם אפשרות לשחזר סיסמה או להחליף אותה.

לביטקוין, לעומת זאת, אין כל חברה שיכולה לספק סיסמאות או לשמור עליהן. ממציא הביטקוין האלמוני, המוכר בשם סטושי נקמוטו, קבע כי הרעיון המרכזי של ביטקוין הוא לאפשר לכל אחד בעולם לפתוח "חשבון דיגיטלי" ולהחזיק בו כסף באופן שאף ממשלה לא תוכל למנוע את השימוש בו או לפקח עליו. יישום הרעיון הזה מתאפשר בזכות המבנה הטכנולוגי של ביטקוין, המנוהל על ידי רשת של מחשבים שמריצים את תוכנת הביטקוין על פי כל הכללים שנקבעו בה. התוכנה מאפשרת ליצור כתובת דיגיטלית ולשייך לה מפתח פרטי, שפרטיו ידועים אך ורק למי שיצר את ארנק הביטקוין. אותה תוכנה גם מאפשרת לרשת הביטקוין לאמת את הסיסמה כדי לאשר העברות ביטקוין, בלי שהרשת תראה את הסיסמה או תדע אותה. כלומר, המערכת מאפשרת לכל אחד לייצר ארנק ביטקוין בלי צורך להירשם במוסד פיננסי כלשהו או לעבור זיהוי כלשהו.

האפשרות הזאת הפכה את הביטקוין, בין השאר, לאמצעי תשלום פופולרי בקרב פושעים, שיכולים להשתמש בו ככסף בלי לחשוף את זהותם. אותה אפשרות גם משכה אנשים במדינות כמו סין או ונצואלה, שבהן הממשלות נוהגות לא פעם לפשוט על חשבונות בנק או לסגור אותם בהחלטה שרירותית. ואולם, המבנה של מערכת הביטקוין כנראה לא הביא בחשבון עד כמה אנשים הם גרועים בשמירה או באבטחה של הסיסמאות שלהם.

זאת הסיבה לכך שבשנים האחרונות קמו לא מעט סטארט-אפים וחברות שמציעים שירותי שמירה ואבטחה עבור מחזיקי מטבעות קריפטו. אבל גם חברות שפועלות בתחום, עשויות להיתקל בבעיות, כמו למשל פריצות סייבר, שבהן האקרים מנסים (ולעתים גם מצליחים) לפרוץ ארנקים דיגיטליים ולגנוב את מטבעות הקריפטו המוחזקים בהם. בורסות קריפטו רבות בעולם סבלו בשנים האחרונות מפריצות כאלה.

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

מניה בשפל ושלל צרות: מה צפוי בדוחות הענקית "שנתקעה מאחור"

טסלה, שצפויה להציג את תוצאותיה הכספיות הערב, איבדה כ-40% ממחיר המניה שלה מתחילת השנה ● האנליסטים בוול סטריט חוזים כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס