גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרבה חנינות בלי סדר יום רשמי: השעות האחרונות של טראמפ בבית הלבן

הבית הלבן חדל לפרסם את סדר היום של טראמפ - "הרבה פגישות וטלפונים", אומרת ההודעה היומית ● הריטואל האחרון של מנהיג העולם החופשי הוא חלוקת חנינות ● אחדים ממקורביו מציעים שירותי חנינה תמורת עשרות אלפי דולרים

הנשיא טראמפ נואם בג’קסונוויל, פלורידה בספטמבר / צילום: Reuters, Tom Brenner
הנשיא טראמפ נואם בג’קסונוויל, פלורידה בספטמבר / צילום: Reuters, Tom Brenner

הזמן אוזל והולך. מחר יהיה לארה"ב נשיא חדש. נראה שהמשימה הכבדה האחרונה של דונלד טראמפ הייתה הכנה של רשימת החנינות, שנשיאים נוטים להעניק בימים האחרונים של כהונתו.

בשעת הכתיבה התרבו הרמזים על זהות הניחנים: עברייני צווארון לבן, רופא עיניים מפלורידה שאסור בכלא, זמרי ראפ ידועים. עדיין לא ברור אם ברשימה ייכללו בני משפחה של הנשיא, או עורך דינו הפרטי, רודי ג'וליאני. בוודאי לא ידענו אם תקרום עור וגידים הציפייה הסנסציונית שהנשיא יקדים ויעניק חנינה לעצמו.

ה"ניו יורק טיימס", פרסם ידיעה מדהימה למדי על הכסף, שעורכי דין ושתדלנים הקרובים אל הנשיא מנסים לעשות באמצעות (מותר לכעכע בגרון) מכירת חנינות.

הם אינם מוכרים אותן בתור שכאלה. הם גובים שכר טרחה על שירותי חנינה. למשל, סוכן סי.איי.אי לשעבר, שהורשע בחשיפה לא־חוקית של סודות מדינה, שילם 50 אלף דולר ליועץ בכיר במסע הבחירות של טראמפ, כדי שיניח את בקשת החנינה שלו על שולחן הנשיא. הוא הבטיח להוסיף בונוס של 50 אלף דולר אם הנשיא ייעתר ויחון.

לפי הדיווח הזה, רודי ג'וליאני הציע עזרה לסוכן המורשע תמורת שני מיליון דולר. הוא נדחה, אבל מכר של הסוכן, שחשש כי ג'וליאני מוכר חנינות באופן לא חוקי, הסב את תשומת לב האף.בי.איי. ג'וליאני מכחיש.

תיקון עולם ברגעים האחרונים

עודף חנינות בימי כהונתם האחרונים לא הועילה לשמם הטוב של שורת נשיאים. ביל קלינטון היה אולי הגרוע מכולם. הוא לא מכר חנינות, אבל נעתר בקלות מופרזת להפצרות מן המין המפוקפק ביותר.

קלינטון התקשה להיפרד מן הבית הלבן. הוא היה סמוך לשולחן הכתיבה בלשכה הסגלגלה ממש עד הרגע האחרון. האגף המערבי כבר התרוקן מאדם, היה קשה למצוא מישהו שיגיש לו ספל קפה. אבל עד נשימת אפה האחרונה של נשיאותו הוא ניסה לתקן את העולם (ולעשות שלום בין ישראלים לפלסטינים, עיינו ערך טאבה).

על פי רוב הסימנים, טראמפ איבד את העניין בצדדים המעשיים של נשיאותו מיד לאחר הבחירות. בין הארבעה בנובמבר לששה בינואר הוא עסק כמעט בלבדית ברקימת תוכניות לחלץ ניצחון אלקטורלי ממלתעות התבוסה. דרגת המעורבות שלו הייתה כזו, שהמפקד העליון טלפן אל עובדי ועדות בחירות בפנסילבניה ובג'ורג'יה כדי לדבר על לבם שיואילו למצוא את הקולות החסרים לניצחון.

כל זה הגיע אל קיצו המפורסם בהתקפת תומכי טראמפ על גבעת הקפיטול לפני שבועיים. בו ביום נגזל מן הנשיא שופרו העיקרי, טוויטר. מאז, קולו נדם, ולפי הידוע רמת הפעילות שלו ירדה במידה כזאת שהבית הלבן חדל לפרסם את סדר יומו. מאז תחילת החודש ההודעה הסטנדרטית מן הבית הלבן אומרת, ש"הנשיא יערוך הרבה פגישות וינהל הרבה שיחות טלפון".

היו פגישות. אנחנו יודעים למשל שהוא אירח את ממלא מקום שר ההגנה בלשכתו; ושתוצאה אפשרית אחת של הפגישה ההיא הייתה ההודעה הפתאומית על מינויו של איש מפלגה מובהק לכהונה הלא־פוליטית של יועץ משפטי ראשי בסוכנות הביטחון הלאומי, אחד הארגונים המרכיבים את קהילת המודיעין האמריקאית.

האיש, מייק אליס, הפך ל"פקיד מדינה" שלושה ימים לפני תום כהונתו של טראמפ. מספר ניכר של אנשי מקצוע חרקו שיניים. כעובד מדינה הוא מוגן מפני פיטורים שרירותיים. אין מנוס מלחשוב שאליס נועד להיות סוס טרויאני.

פומפיאו נזכר בטייוואן, בקובה ובתימן

יש סימנים שהממשל מנסה להשאיר מזכרות, או צלקות, שיכבידו על יורשיו. אולי הפעיל ביותר בתחום הזה הוא מזכיר המדינה היוצא, מייק פומפיאו.

בעשרה בינואר פומפיאו ביטל את ההגבלות בנות 40 השנה על מגעים בין דיפלומטים אמריקאיים לדיפלומטים מטייוואן. וושינגטון הטילה את ההגבלות כאשר ארה"ב העניקה הכרה מלאה למשטר הקומוניסטי בבייג'ינג, ב־1979. מאז, להלכה, אין קשרים דיפלומטיים עם טייוואן, אף כי למעשה הקשרים עולים להם כפורחים: לארה"ב יש נציגות גדולה מאוד בטאייפה, המחופשת ל"מכון תרבות". ארה"ב גם מוכרת נשק כבד לטייוואן.

פומפיאו תיאר את ההגבלות כ"אקט של פייסנות כלפי המפלגה הקומוניסטית הסינית", המגיבה בהתפרצויות זעם, לפעמים בגידופים, כאשר מישהו מעז לדבר בשבחה של הדמוקרטיה הטייוואנית. סין רוצה לבלוע את האי המשגשג. יתכן בהחלט שיש כאן פייסנות. אבל מדוע היה על פומפיאו להמתין עד עשרה ימים לפני סוף כהונתו כדי להסיר את ההגבלות? אין מנוס מלהניח שהוא מנסה להכביד, לא להקל.

כיוצא בזה, בשבוע שעבר הודיע פומפיאו, כי ארה"ב מחזירה את קובה לרשימת הארצות "הנותנות חסות לטרור". היא הייתה שם מאז 1982. ברק אובמה הוציא אותה מהרשימה ב־2015, כדי לכונן קשרים דיפלומטיים מלאים עם המשטר הקומוניסטי, ולהתחיל הפשרה לאחר חרם של 55 שנה.ג'ו  ביידן, על פי הסימנים, היה רוצה לחזור ולהפשיר. הוא יוכל להוציא את קובה מן הרשימה, אבל זה לא יהיה מהלך פשוט.

פומפיאו גם הודיע ב־10 בינואר על הכללת החות'י של תימן ברשימת "ארגוני טרור זרים". החות'י שולטים בארבע חמישיות של תימן, מסתמכים על סיוע איראני, ומסיבים כאב ראש חמור לערב הסעודית.

הכרזתם הרשמית לטרוריסטים תגביל את יכולתם לסחור עם העולם החיצון, וגם לקבל סיוע הומניטרי. תימן עומדת על סף רעב, המתואר כחמור ביותר מאז ומעולם. יש בסיס להגדרת החות'י כטרוריסטים, אבל מדוע היה על פומפיאו לחכות עד רגעי כהונתו האחרונים?

להוציא נפט מהקרח - ולהוציא להורג

לא בימים האחרונים של נשיאותו, אבל בוודאי בשבועות האחרונים, דונלד טראמפ נקט מהלכים שקשה לפרש אותם באיזשהו אופן חוץ מסינדול הממשל הבא.

● הוא הודיע על החשת הוצאתם של אחרוני החיילים האמריקאיים מאפגניסטן, מסוריה, מעיראק ומסומליה, לרעת בעלי בריתה של ארה"ב כל אחד מאזורי המשבר האלה.

● הוא העניק אישור למכירת זכויות קידוח נפט וגז טבעי בשמורת הטבע הארקטית הענקית באלסקה, נגד דעת הממשל הנכנס. המאבק על הקידוחים נמשך עשרות שנים, והוא החליט לסיים אותו שבועיים לפני סוף כהונתו.

● עוד הספק אחד הראוי לציון: טראמפ הוציא להורג 13 נידונים למוות בבתי כלא פדרליים. האחרון הוצא להורג בשבת בבוקר. קציר הדמים הזה בא לאחר 17 שנה של הפסקה. ביידן, בניגוד לטראמפ, מתנגד לעונש המוות.

טראמפ עוזב את וושינגטון אבל וחפוי ראש. הסקרים האחרונים מראים שהפופולריות שלו פחתה אל שיעוריה הנמוכים ביותר מאז ומעולם (29% באחד הסקרים).

לפי פרסומים, משרד ההגנה דחה את משאלתו של הנשיא לערוך לכבודו טקס פרידה צבאי מלא. באופן חסר תקדים לחלוטין, הגנרלים הצהירו אמונים לנשיא המיועד ביידן שמונה ימים לפני השבעתו.

השבוע דווח שטראמפ ימריא משדה התעופה אנדרוס בווירג'יניה ביום רביעי ב־8 בבוקר. זה יאפשר למטוס המוביל אותו לפלורידה להוסיף ולהיקרא "אייר פורס 1"
עד נחיתתו. ב־12 בצהריים דונלד טראמפ יחדל להיות נשיא ארה"ב.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה ואסיה; בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד ליבת ה-PCE

דאקס מתחזק ב-0.4%, פוטסי מוסיף 0.7% וקאק עולה ב-0.3% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם