גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"סוחר השלדים" כפיר זילברמן שם את חברת MTS על הכוונת

אחרי שנים של דשדוש במניית החברה המספקת פתרונות טכנולוגיים לספקיות תקשורת, מתחילת 2021 היא מזנקת בכ-48% ● הסיבה: התעניינות מצד זילברמן וכן מצד משקיע אקטיביסטי זר - חברת CUSTODIAN VENTURES בראשות דיוויד אליוט לזר, המחזיקה כבר ב-9.6% ממניות MTS ● מאבק השליטה בדרך?

קהילת מסחר אוטומטי באינטרנט / צילום: חגי אהרון
קהילת מסחר אוטומטי באינטרנט / צילום: חגי אהרון

עשרות חברות ישראליות נסחרות בנאסד"ק, ובין אלה הוותיקות יותר נמצאת גם MTS - מר טלמנג'מנט , שנסחרת בארה"ב כבר משנת 1997. בשנים האחרונות, מניית החברה דשדשה ולא עוררה הרבה עניין בקרב המשקיעים, אולם בימים שחלפו מאז תחילת 2021, מניית MTS זינקה בכ-48%. הסיבה לכך היא עניין שמעוררת החברה אצל "סוחר השלדים" כפיר זילברמן מצד אחד, ומשקיע אקטיביסטי זר מהצד השני. גם לאחר הזינוק, שווי החברה עדיין צנוע, כ-10 מיליון דולר בלבד.

MTS מנוהלת על-ידי רועי הס ובין בעלי המניות הוותיקים בה נמצא חיים מר, המחזיק יחד עם אשתו דורה מר ב-14.2% מהמניות ומכהן כיו"ר הדירקטוריון. MTS מספקת פתרונות טכנולוגיים לספקיות תקשורת, בהם פתרונות תוכנה לניהול הוצאות בתחום הטלקום (TEM), ונכון לסוף 2019 היא העסיקה 34 עובדים, לאחר שקיצצה את מצבת כוח האדם שלה בחצי בשנתיים.

הכנסות החברה צנועות למדי: במחצית הראשונה של 2020 הן הסתכמו ב-2.1 מיליון דולר (ירידה של 19.1% לעומת התקופה המקבילה ב-2019) וההפסד הנקי הסתכם ב-661 אלף דולר, או 29 אלף דולר על בסיס Non-GAAP. בקופת החברה היו בסוף המחצית הראשונה 2.2 מיליון דולר.

בשבוע שעבר נודע כי חברת Pure Ca pital שבבעלותו של כפיר זילברמן הפכה לבעלת עניין בחברה, עם החזקה של 5.7% במניות MTS. השווי הנוכחי של ההחזקה עומד על 580 אלף דולר, וסביר להניח שהמניות נרכשו בסכום נמוך יותר.

זילברמן ו-Pure לא פרסמו בדיווח מה בכוונתם לעשות עם המניות שבידיהם, אם כי על בסיס מקרים בעבר אפשר להניח שהמטרה תהיה ניסיון השתלטות על החברה. אמנם MTS אינה שלד בורסאי ויש לה פעילות, אך בהנחה שעלות שלד בורסאי בוול סטריט גבוהה יותר משווי החברה, ייתכן שלזילברמן יש ע בורה תוכניות המתאימות לחברת שלד. רק לפני כשנתיים ניסה זילברמן להשתלט על חברה ישראלית קטנה אחרת בנאסד"ק, BOS, אך נהדף על-ידי בעלי המניות. לפי הערכות, זילברמן כבר החל בשיחות בנוגע ל-MTS ויש משקיע נוסף בחברה, גוף מוסדי שתומך בתוכניותיו.

קסטודיאן האקטיביסטית בוחנת דרכי פעולה

לאחרונה הפכה העלילה ב-MTS להיות מורכבת יותר: יומיים לאחר הדיווח של Pure Capital פורסם דיווח נוסף על החזקה במניות MTS. לפי הדיווח, חברת CUSTODIAN VENTURES בראשותו של דיוויד אליוט לזר מחזיקה ב-9.6% ממניות MTS. מדובר במניות שהשווי שלהן כיום הוא כ-973 אלף דולר, בעוד שקסטודיאן שילמה עבורן כ-719 אלף דולר, בשורת עסקאות שבוצעו בשבועות האחרונים במחיר ממוצע של 1.69 דולר למניה, לעומת המחיר הנוכחי שמגיע ל-2.29 דולר.

קסטודיאן מוכרת כמשקיעה אקטיביסטית בחברות, המחפשת "סיפורי turnaround" וחברות במצוקה (distress). לפי הדיווח, המשקיע מעריך כי המניה מוערכת בחסר ומהווה הזדמנות השקעה אטרקטיבית. הדיווח כולל דרכי פעולה פוטנציאליות ובהן שיחות עם ההנהלה והדירקטוריון, שיחות עם בעלי מניות אחרים, ניסיון למצוא השקעה או מיזוג עם צד שלישי ועוד.

ההערכות הן שזילברמן ולזר זיה ו כל אחד בנפרד הזדמנות במניות MTS, אך מרגע ששניהם דיווחו על ההחזקות, ייתכנו שיחות בין השניים לתיאום עמדות. בשלב זה עוד מוקדם לדעת לאן יתפתח הסיפור, וגם האפשרות שכל משקיע ימשיך לפעול באופן עצמאי קיימת; במקרה כזה עשוי להתפתח מאבק שליטה בחברה.

מיומנו של סוחר שלדים: תחילת הדרך והצפות הערך

בכתבה אודות זילברמן שפורסמה במגזין G של גלובס ב-2018, הוא תואר על ידי אנשים המכירים אותו כ"ג'ינג'י אמיתי", תזזיתי ויזם בנשמתו. "לכפיר יש יכולות תקשורת בינאישית מצוינות ואינטואיציה מעולה לאנשים ולעסקאות, בעיקר לאנשים", אמר אחד מהם. באותה כתבה תואר כיצד החלה הקריירה של זילברמן, כשהכיר את איש העסקים צבי ימיני אשר ביקש ממנו לאמן אותו בטניס שולחן, וזילברמן הסכים בתנאי שימיני יאפשר לו לעבוד איתו.

בהמשך, החל משנת 2014, זילברמן החל לבצע עסקאות באופן פרטי, בעיקר של איתור ורכישת שלדים בורסאיים ומיזוג לתוכם של פעילויות עסקיות (בתחומי הטכנולוגיה, הביומד והקנאביס) כנגד הקצאת מניות. הרווח שלו נגזר בדרך כלל מהשבחת שווי החזקותיו בחברה, שבמקרים אחדים זינק במאות ואלפי אחוזים לאחר המיזוג.

ברקורד של זילברמן רשומים מהלכי רכישה ויציקת פעילות במספר דו ספרתי של חברות בורסאיות שהיו במצב של שלד, או עם פעילות עסקית זניחה. בכמה מהבולטות שביניהן הוא שיתף פעולה עם הפיננסייר הוותיק יצחק שרם. אחד משיתופי הפעולה המוכרים והמוצלחים שלהם היה בננו דיימנשן, בעת שהייתה חברת סטארט-אפ שחיפשה מימון ללא הצלחה (ראו מסגרת). 

מיזוג אחר לשלד בורסאי שזילברמן הוביל היה של חברת פורסייט, שעוסקת בתחום מערכות ראייה ממוחשבות לרכב. זילברמן ושרם מיזגו את פעילותה עם השלד אסיה פיתוח שהיה בשליטתם ב-2015. בעקבות אותו מיזוג, זילברמן קיבל דמי תיווך של 1.8 מיליון שקל, הבטיח 5% מכל גיוס שיבוצע בחברה וקיבל שכר חודשי של 27 אלף שקל עבור ייעוץ לחברה ב-40% משרה. נכון להיום, זילברמן אינו בעל עניין בחברה, שנסחרת בנאסד"ק ובת"א בשווי של 356 מיליון דולר.

בינואר 2017 רכשו זילברמן ושרם את השליטה בחברת אור סיטי החזקות, מכונס הנכסים של יזמת הנדל"ן ענבל אור שקרסה, תמורת 1.1 מיליון שקל. לשלד של אור סיטי הם יצקו את הפעילות של אפולו פאוור, העוסקת בפיתוח טכנולוגיות לתחום האנרגיה הסולארית וכיום שווה 438 מיליון שקל. 

גולת הכותרת של מפעלות זילברמן:
השלד שצמח לחברה בשווי 1.4 מיליארד דולר

את הסטארט-אפ ננו דיימנשן, שפעל לפתח מדפסות תלת-ממד להדפסת רכיבים אלקטרוניים, יצקו כפיר זילברמן ויצחק שרם בשנת 2014 לשלד הבורסאי זד.בי.איי, שנרכש מידי אלכסנדר גרנובסקי (לשעבר בעל השליטה בחברת המזון ויליפוד) תמורת 2 מיליון שקל בלבד.

הקשרים של זילברמן ושרם בשוק ההון המקומי הביאו לחברה את המימון הנדרש לפיתוח פעילותה, ונכון להיום, כשהשניים כבר אינם בעלי עניין בה, היא נסחרת בנאסד"ק בשווי מדהים של 1.4 מיליארד דולר.

בחודשים האחרונים הצטיידה ננו דיימנשן במזומנים בהיקף יוצא דופן, תוך ניצול המומנטום החיובי ממנו נהנות חברות הטכנולוגיה בבורסה האמריקאית. לאחר שגייסה במהלך הרבעון הרביעי של 2020 סכום מצטבר של 657 מיליון דולר, הודיעה החברה בשבוע שעבר על גיוס נוסף - הפעם בסך כ-333 מיליון דולר.

כאמור שווי השוק של החברה, בניהולו של יואב שטרן, עומד כיום על 1.4 מיליארד דולר, וזאת לאחר שהשלימה כאמור גיוס של כמיליארד דולר בתקופה של ארבעה חודשים בלבד. בד בבד, מניית ננו דיימנשן הוסיפה לערכה 353% בשנה האחרונה (מהשפל של חודש מרץ 2020 היא עלתה ב-1,473%).

לעלייה החדה במחיר המניה תרמו משקיעים פרטיים שמשתמשים באפליקציית "רובין הוד" - שבה הוזכרה ננו דיימנשן כמניה מומלצת במהלך השנה החולפת, וכן משקיעים העוקבים אחר המלצותיה של קאת'י ווד, מנהלת קרנות גידור. מי שהחמיצו את העלייה הם המשקיעים בבורסת ת"א, לאחר שהחברה נמחקה מהמסחר בה לפני מספר חודשים.

העלייה החדה במניה מגיעה למרות שמדובר בחברה בעלת פעילות בוסרית ומפסידה, שבשלושת הרבעונים הראשונים של 2020 הכנסותיה התכווצו ב-72% ל-1.4 מיליון דולר והיא רשמה הפסד נקי של 31 מיליון דולר, לעומת הפסד של 7 מיליון דולר בתקופה המקבילה ב-2019.

החברה מייעדת את הסכום שגויס לצרכים עסקיים ולחיפוש הזדמנויות אסטרטגיות. לפני מספר חודשים הודיעה ננו דיימנשן על שכירת בנק ההשקעות האמריקאי Needham כדי שייעץ לה בעניין רכישות, בפרט בארה"ב, וזאת במטרה להוסיף מוצרים משלימים או טכנולוגיות מתחום האלקטרוניקה, להרחבת ערוצי ההפצה שלה. ייתכן שבכוונתה אף לבצע רכישה משמעותית. 

עוד כתבות

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים