גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא עצרו בקורונה: אלה הם בעלי העניין בת"א שמכרו אשתקד מניות בכ-5 מיליארד שקל

המימושים הגדולים ביותר - של דסק"ש במניות שופרסל ● מכרו במאות מיליוני שקלים: המשפחות השולטות בשפיר הנדסה, בפרשמרקט ובפוקס, והקיבוצים דליה ויזרעאל ● מסע הקניות הבולט של 2020 - אהרון פרנקל במניות גב ים

מי בעלי העניין שמימשו מניות ב-5 מיליארד שקל ב2020? / אילוסטרציה: shutterstock, שאטרסטוק
מי בעלי העניין שמימשו מניות ב-5 מיליארד שקל ב2020? / אילוסטרציה: shutterstock, שאטרסטוק

בעלי עניין בחברות הנסחרות בבורסה בת"א ניצלו את השנה החולפת למימושים משמעותיים, בדומה לשנים קודמות, אך גם לרכישות אינטנסיביות במה שנתפס על-ידי חלקם כחלון הזדמנות.

את שנת 2020 - "שנת הקורונה" - סיכמה הבורסה עם מכירות בעלי עניין בהיקף מצרפי של כ-5 מיליארד שקל - נמוך בכ-9% ממכירות בעלי עניין ב-2019, שהסתכמו ב-5.5 מיליארד שקל. יחד עם זאת, כאמור, השנה החולפת התאפיינה גם ברכישות גדולות מצד בעלי עניין, שהצטברו לכ-1.8 מיליארד שקל (לעומת סכום זניח ב-2019).

בבורסה מציינים, כי פעילות בעלי העניין בבורסה בשנה החולפת "הייתה מתונה יחסית לעומת שנת 2019... וזאת בעיקר עקב חוק הריכוזיות, שעד סוף שנת 2019 היו חייבים בעלי השליטה והחברות לעמוד בדרישותיו".

עוד מוסיפים שם, כי "פעילות בעלי העניין בשנת 2020 הושפעה מהתנודתיות הרבה בשערי המניות עקב משבר הקורונה", וכי "עיקר המכירות היו בחודש וחצי הראשונים של השנה - עד פרוץ מגפת הקורונה, והן התחדשו לאחר התאוששות שוק המניות במחצית השנייה של השנה".

זאת, בהתאמה למחירי המניות, שכמגמה שהו ברמות גבוהות למדי (ובחלק מהחברות היו ברמות שיא) בתחילתה של 2020, ולאחר צלילות של עשרות אחוזים בעקבות משבר הקורונה, התאוששו בחלקה השני של השנה שעברה, וחזרו להיסחר ברמות גבוהות.

בהשפעת חוק הריכוזיות, בשנים קודמות מכירות בעלי עניין בבורסה התאפיינו בהיקפים גדולים במיוחד, בפעילות שהגיעה לשיאה בשנת 2018, אז היקף מכירות בעלי עניין הגיע לכ-13 מיליארד שקל.

 

מימוש של 1.5 מיליארד שקל בשופרסל

המוכרת הבולטת בסיכומה של השנה החולפת הייתה חברת ההחזקות דיסקונט השקעות (דסק"ש), שהשליטה בה הוחזקה באותה תקופה על-ידי אדוארדו אלשטיין, שמכרה 26% ממניות רשת קמעונות המזון שופרסל בתמורה כוללת שהתקרבה ל-1.5 מיליארד שקל. מכירת מניות שופרסל של דיסקונט השקעות , שנעשתה בחודש יולי, בוצעה כשנתיים לאחר שדסק"ש מכרה כ-24% ממניות שופרסל תמורת 1.3 מיליארד שקל, וחדלה להיות בעלת השליטה בה.

הבא במצעד המימושים הוא בנק הפועלים, שחילק נתח של 33% ממניות ישראכרט שהיו ברשותו כדיבידנד בעין, בסכום שהתקרב ל-700 מיליון שקל. אצל הפועלים, חלוקת מניות חברת כרטיסי האשראי שנעשתה בתחילת חודש מרץ בוצעה "בעקבות המלצות ועדת שטרום להגברת התחרות בענף הבנקאות בישראל, בין היתר באמצעות הפרדת הבעלות של חברות כרטיסי האשראי מן הבנקים".

עם השמות הבולטים שמימשו נתחים מהחזקותיהם נמנית שושנה (רוזה) גזונדהייט, שמכרה כ-8% ממניות חברת ערד השקעות תמורת 210 מיליון שקל. גזונדהייט מכרה את יתרת מניותה בחברת ההחזקות שבשליטת שלמה איזנברג בחודש פברואר, אחרי מימוש של כ-25% ממניות החברה בסכום של 510 מיליון שקל שביצעה כשנה לפני כן. המכירה שביצעה אשתקד נעשתה בזמן שמניית ערד נעה סביב רמות השיא.

עוד במממשים: ארבעת האחים שפירא, שמכרו כ-2% ממניות חברת שפיר הנדסה שבשליטתם תמורת כ-200 מיליון שקל. גם מכירת מניות האחים שפירא נעשתה בפברואר, בזמן שמניית החברה שהתה סביב רמות השיא שלה, ואשר מהן היא לא רחוקה כעת. לפני כשנתיים מכרו האחים שפירא ממניותיהם בשפיר הנדסה בתמורה דומה, במהלך שאז סייע להכנסת המניה למדד ת"א-35 באמצעות הגדלת שיעור החזקות הציבור.

האחים יוסי ושלומי אמיר מכרו כ-10% ממניות רשת קמעונות המזון הצומחת שלהם פרשמרקט תמורת כ-170 מיליון שקל. המכירות שביצעו האחים אמיר באפריל ובספטמבר נעשו על רקע פריחת פעילות ענף הסופרמרקטים בישראל במהלך משבר הקורונה, שממנה נהנתה גם פרשמרקט, שהחלה להיסחר בבורסה בחודש מאי 2019.

עוד בין השמות הבולטים, הראל ויזל מימש נתח של קרוב ל-4% ממניות חברת האופנה פוקס שאותה הוא מוביל, תמורת כ-135 מיליון שקל. בנדל"ן, חברת דניה סיבוס מכרה כ-18% ממניות החברה הבת אפריקה מגורים תמורת כ-200 מיליון שקל, זמן קצר אחרי שהשליטה בקבוצת אפריקה עברה לידי חברת לפידות קפיטל של יעקב לוקסנבורג (לוקסי).

סכום דומה (כ-200 מיליון שקל) קיבלה נכסים ובניין עבור נתח של כ-5% ממניות החברה הבת גב ים, אחרי שבשנת 2019 מכרה כ-17% ממניות גב ים, שחדלה להיות שכבה בקבוצת דסק"ש.

גם שני קיבוצים שלהם חברות תעשייה משגשגות לא טמנו את ידם בצלחת: קיבוץ דליה מכר כ-12% ממניות חברת מוני המים ארד תמורת קרוב ל-160 מיליון שקל, וסכום דומה קיבל קיבוץ יזרעאל עבור נתח של 3% ממניות מיטרוניקס - יצרנית הרובוטים לניקוי בריכות שחייה שבשליטתו.

פרנקל משתלט על גב ים

בין רוכשי המניות, השם הבולט בסיכום שנתי היה איש העסקים אהרון פרנקל, שהשקיע קרוב ל-900 מיליון שקל ברכישת נתחים ממניות חברת הנדל"ן גב ים, שהגדילו את החזקתו בחברה ל-18.5% (עם אופציות לרכישות נוספות), וזאת "במטרה להשתלט על החברה".

עוד בין הרוכשים הבולטים: אייל עופר ומשפחת ורטהיים רכשו ברבעון השלישי של 2020 מניות של בנק מזרחי-טפחות, שבו הם מחזיקים, תמורת כ-290 מיליון שקל, וזאת עבור קרוב ל-1.5% ממניות הבנק. חלקו של עופר ברכישות עמד על קרוב ל-170 מיליון שקל, בעוד השקעתה של משפחת ורטהיים הסתכמה בכ-120 מיליון שקל.

בבורסה מציינים, כי "במהלך ירידות השערים החדות בשיא משבר הקורונה רכשו בעלי העניין מניות בסכומים שוליים יחסית, מכיוון שיש להניח שהיו טרודים בניהול עסקיהם בעת התמודדות עם אירוע חיצוני חסר תקדים".

עוד כתבות

אתר בנייה בישראל / צילום: שלומי יוסף

אף אחד לא רוצה ללכלך את הידיים: הכשל שמותיר את ענפי הבנייה והתעשייה עם מחסור בעובדים

העדפת השכלה אקדמית על פני הכשרה מקצועית, לצד צמיחת ההייטק והיעדר עובדים פלסטינים בעקבות המלחמה, יצרו מחסור חריג בעובדי כפיים בישראל ● גם כשהמעסיקים בשטח מציעים שכר יותר גבוה ותנאים משופרים, הבעיה נותרת ללא שינוי ● בכירים במשק מזהירים: "כל עוד לא יהיה שינוי עמוק יותר, המחסור יהפוך לבעיה אסטרטגית לכלכלה"

עוני / צילום: תמר מצפי

דוח העוני: בישראל שני מיליון עניים; עלייה בשיעור הילדים מתוכם

לפי הביטוח הלאומי שיעור העוני בישראל שומר על יציבות בשנים האחרונות למרות העלייה בקו העוני ● ערן וינטרוב, מנכ"ל ארגון לתת: "עדיין לא באות לידי ביטוי במלואן השלכות המלחמה ויוקר המחיה המשקפות מצב חמור הרבה יותר בשטח"

נשיא חברת טבע העולמית, ריצ'רד פרנסיס / צילום: סיון פרג'

מניות בעשרות מיליוני דולרים: התגמול לבכירי טבע על הקפיצה הגדולה

מניית טבע קפצה בקרוב ל-60% בשנה החולפת ובכירי החברה זוכים לתגמול על הביצועים החזקים ● חמישה בכירים יזכו לתגמול בסך 68 מיליון דולר

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צעד היסטורי": האיחוד האירופי הגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור

בצעד חריף שממנו נמנעו מדינות אירופה במשך שנים, האיחוד האירופי הסכים להגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור ● גרמניה הובילה את הצעד, איטליה הסירה את ההתנגדות וספרד נכנעה ללחץ ● מה משמעות המהלך ולמה הוא קורה דווקא עכשיו?

הספארי ברמת גן / צילום: Shutterstock

העתקת הספארי היא עוד ניסיון להשתלט על קרקע ששווה מיליארדים

הסיכום לגבי הזזת הספארי ממקומו היה פזיז: ראש העיר רמת גן לא יידע את המועצה, מינהל התכנון כלל לא היה שותף, וברמ"י אין מי שיאשר את התוכנית ● עוד הוכחה שכשהקרקע לוהטת, שווה להפריח בלונים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' מליאת הכנסת, 28.01.26 / צילום: יצחק קלמן

סמוטריץ' לא לבד: שרי האוצר שדחקו בנגיד להוריד ולהעלות ריבית

שר האוצר הכריז שיש להאיץ את הורדות הריבית, ולא בפעם הראשונה ● אבל כשרואים איך באמת מתקבלות ההחלטות על גובה הריבית, מבינים שזה לא עניין של מה בכך ● ועדיין, המתיחות בין שר אוצר לנגיד הבנק המרכזי לא נולדה בתקופת סמוטריץ', ואפילו לא בישראל

השבוע. לנצח את הפחד עבור מעסיק / צילום: באדיבות נטפליקס Skyscraper Live

איך סיכון חיים הפך לפורמט

השבוע נטפליקס שידרה אתגר אקסטרים: המטפס אלכס הונולד טיפס בלייב וללא אמצעי הגנה על מגדל טאייפי 101 שבטיוואן ● הקהל צפה מרותק, אבל מהקריינות ומהספונסרים עבר מסר אחר - לא מדובר בתיעוד של הישג, אלא הפקה שממירה סיכון לפורמט ● בעידן שבו AI יכולה לייצר כל פעלול בצורה מושלמת, נטפליקס מהמרת על הדבר היחיד שעדיין לא ניתן לשכפול: האפשרות לאסון מול המצלמה

אפל / צילום: ap, Kathy Willens

אפל רוכשת חברת בינה מלאכותית ישראלית בכ־2 מיליארד דולר

חברת אפל רכשה את הסטארט-אפ הישראלי בעסקה המוערכת בכ־2 מיליארד דולר, כך לפי דיווח של הפייננשל טיימס ● Q.ai, שפיתחה טכנולוגיות מתקדמות לניתוח תקשורת והדמיה באמצעות למידת מכונה, מנוהלת בידי אביעד מייזלס, ובעברו חברה נוספת שנרכשה על ידי אפל- PrimeSense

נעלי Nike Mind 001 / צילום: נייקי

כוכבות פופ וחוקרי מוח: נייקי מוציאה את התותחים הכבדים בדרך לקאמבק

ענקית אופנת הספורט מנסה לחזור לקדמת הבמה לאחר שסיימה את שנת 2025 עם נפילה של כ־17% במניה ● לצורך כך היא מגייסת את קים קרדשיאן לקמפיין משותף ומשיקה נעליים שמיועדות לעזור לספורטאים להתרכז

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

אימפריית ה-X מתאחדת: האם זה המהלך שיזניק את SpaceX לשווי של 1.5 טריליון דולר?

מהלך תאגידי חריג עשוי לאחד בין חברת החלל הפרטית של אילון מאסק לבין טסלה או חברת הבינה המלאכותית xAI ● המהלך הוא חלק מחשיבה רחבה על ארגון מחדש של האימפריה העסקית של מאסק, כך לפי בלומברג

אדן שוחט - קרן '' אלף '' / צילום: איל יצהר

התגלית ברשם החברות, ההימור, ו"תחרות היופי": מאחורי ההשקעה בחברה הישראלית שנמכרה לאפל

מייסדי Q.ai יצאו לסיבוב גיוס ענק של 200 מיליון דולר שנכשל, לכן שכרו בית השקעות וחיפשו רוכשת, ומצאו ● אדן שוחט, שותף מנהל בקרן אלף שהימר פעם נגד מייזלס המייסד והפעם השקיע בחברה: "הוא הדבר האמיתי, הפעם לא הימרתי נגדו"

המבורגר בסדנא 8 / צילום: שחף סעדון

עם פסקול נוסטלגי: הבר הקטן בקיבוץ שמגיש המבורגר מבשר מקומי

פודטראק בלב כרם על שביל ישראל, ארוחה אתיופית מסורתית, סדנה של אמן יפני, חנות של 15 קיבוצניקיות ובר שמארח תערוכות מתחלפות ● שש תחנות מומלצות בחוף הכרמל ● חגית אברון תופרת יום

אסדת הגז לוויתן / צילום: Lev Radin/Si

החשמל בנוהל חירום: מאגרי לוויתן ואנרג'יאן הושבתו בזמן שתמר בתחזוקה

בלוויתן מדובר בחיישן תקול, ובאנרג'יאן מקור התקלה עוד לא ברור ● כמה שעות אחרי תחילת התקלה, בלוויתן מדווחים על סיומה

השף בר צנגר / צילום: אסף קרלה

ממול ים בגיל 9, דרך פריז ובחזרה ליפו: כך נולד השף המבטיח בעיר

השף של ג'יארדינו, מתמודד בולט ב"משחקי השף", הוא פריק של חומרי גלם, ובדרך להיות אחד האנשים המעניינים בשיח הקולינרי הישראלי

אילוסטרציה: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא זינקה בכ-10%, מיקרוסופט נפלה ב-9%

נעילה מעורבת באירופה, בורסת פרנקפורט נפלה במעל 2% ● הדולר מתאושש מעט ● מחירי הנפט מזנקים, על רקע דיווחים על תקיפה אמריקאית אפשרית באיראן ● הפדרל ריזרב השאיר את ריבית ארה"ב ללא שינוי, ולא סיפק רמזים לגבי ההמשך ● אפל תדווח היום את תוצאותיה הכספיות לאחר נעילת המסחר

טלי בן עובדיה / צילום: ערן לוי

לפני כניסת הדירקטורים החדשים: בחדשות 13 אישרו את המינוי הקבוע של המנכ"לית טלי בן עובדיה

מינוייה אושר לאחר עזיבת הדירקטורית ד"ר יפעת בן חי שגב ונותר רק מתנגד אחד ● ברשת 13 מיהרו להחליט בטרם כניסת הדירקטורים החדשים מטעם הרשות השנייה וכדי למנוע התנגדות אפשרית ● תגובת רשת 13: "הישיבה על ההצבעה נקבעה עוד בטרם יצאה ההודעה על מינוי הדירקטורים"

מפעלי ים המלח / צילום: Shutterstock

בג"צ: ICL תשלם קנס של 16 מיליון על מחסור בסולר לחירום, פחות מהקנס המקורי

הקנס מהווה תקדים חשוב עבור רשות החשמל, ששואפת להרתיע מפני אי החזקת סולר לחירום, ששימש רק היום בתקלה במספר אסדות גז ● לאחר פשרה, איי.סי.אל תשלם קנס, אך הופחתו ממנו 18%

פינוי פסולת. מסתמכים על הטמנה / צילום: גלעד קוולרצ'יק

הקטסטרופה כבר כאן: משבר התשתיות שאפילו הפקקים מתגמדים לידו

יש מצב לא רע שאוטוטו לא יהיה לנו לאן לפנות את הזבל ● המשבר בניהול משק הפסולת מאיים על היציבות התברואתית, הכלכלית והסביבתית של המרחב הציבורי כולו, אבל מי רוצה לטפל בסירחון הזה בחצר האחורית שלו

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

מדוע הודיע טראמפ שלא יגיע לסופרבול 2026?

כיצד הפך פופקורן לחטיף הרשמי של בתי הקולנוע, מתי ביטלה סין את מדיניות הילד היחיד, ומה פירוש שם המועצה המקומית דיר אל־אסד? ● הטריוויה השבועית

סיור בשוק הכרמל / צילום: שלומי יוסף

כיצד תשתיות במרכזי ערים נדרשות להתמודד עם המציאות המשתנה


משתתפי כנס תשתיות לעתיד של גלובס, זכו לסיור עירוני שיצא מאזור הבורסה והתקדם ברגל דרך רחוב גרוזנברג, נחלת בנימין ועד לשוק הכרמל ● הסיור הדגיש עד כמה קיים הצורך לאזן בין שיפור איכות החיים והתשתיות, לבין שמירה על הצביון, הפעילות והמורכבות שמגדירות את העיר עצמה