גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יש סגר, יש חיסון, אז למה המספרים עדיין תקועים ומתי נראה ירידה בתחלואה?

יותר משלושה שבועות לתוך הסגר ובתוך תוכנית ההתחסנות המהירה, היו סיבות לתרחיש אופטימי יותר ● מספר החולים המאומתים והחולים קשה עדיין גבוהים, ומספר הנפטרים שובר שיאים ● אילו נתונים מעודדים בכל זאת אפשר למצוא ומתי נתחיל לראות את התפנית המיוחלת

ישראלים מתחסנים לקורונה. שיעור המאומתים בשיא / צילום: Associated Press, Oded Balilt
ישראלים מתחסנים לקורונה. שיעור המאומתים בשיא / צילום: Associated Press, Oded Balilt

למרות הסגר ותוכנית ההתחסנות המהירה, המספרים במרכז בקרת הקורונה של משרד הבריאות - מייאשים. ביום חמישי האחרון נפטרו בישראל 53 איש מקורונה, וגם ביומיים שקדמו לכך, נפטרו מעל 50 איש בכל יום. מספר החולים הקשים הגיע לשיא בשבת האחרונה, עם 1,210 חולים קשים פעילים, וגם במספר החולים הקשים החדשים לא ניכר שיפור. שיעור הבדיקות החיוביות, 9.1%, הוא שיא של הגל הנוכחי. מספר המאומתים, בניכוי השפעות סוף שבוע, לא נראה כמתמתן.

האם סגר של מעל שבוע, אחרי "סגר חלקי" בן כשבועיים שקדם לו, וחיסון של כ-80% מקבוצות הסיכון - לא היו אמורים לשפר קצת את המספרים? האם זו אשמת המוטציה הבריטית? האם יש לחשוש ליעילות החיסון? התשובה היא כמו תמיד, שיש הרבה שאנחנו עדיין לא יודעים, אבל ננסה לענות על כמה שאלות.

האם כבר רואים את יעילות החיסון?

על פי הדיווחים של חברת פייזר, אשר רוב המחוסנים עד היום חוסנו בחיסון מתוצרתה, החיסון מגיע לשיא היעילות שלו שבוע אחרי מתן המנה השנייה, כחודש לאחר קבלת המנה הראשונה. עד כה רק ישראלים ספורים השלימו את פרק הזמן הזה, רובם שייכים לצוותים הרפואיים ולא לאוכלוסיות הסיכון.

המאסה הגדולה של מתחסנים קיבלה את המנה הראשונה בין תחילת השבוע האחרון של דצמבר לסוף השבוע הראשון של ינואר - כ-75% מבני 65 ומעלה קיבלו את החיסון. לפיכך, החיסון אמור להתחיל להגן על האוכלוסייה המבוגרת רק החל מסוף ינואר ותחילת פברואר, כלומר השפעתו תחל להיראות לעין החל מעוד שבוע, וביתר שאת בעוד שבועיים או שלושה.

מי שלא השלימו חודש מהמנה הראשונה ושבוע מהשנייה, עדיין חשופים. ואכן נשמעים תיאורים אנקדוטליים של מתחסנים שחלו בקורונה מיד לאחר קבלת החיסון. חלקם נדבקו לפני קבלת החיסון והתסמינים שלהם הופיעו לאחריו, וחלקם נדבקו אף שחוסנו, כי החיסון עדיין לא החל להיות אפקטיבי.

אלא שהסיפור הוא מעט יותר מורכב. נכון שבאופן רשמי אנחנו אמורים לספור את יעילות החיסון רק מחודש אחרי המנה הראשונה, אבל היו סיבות לצפות לתרחיש אופטימי יותר. על פי גרפים שהגישה פייזר ל-FDA, ניכר כי החיסון מתחיל להקנות הגנה החל מכ-11 יום לאחר המנה הראשונה - זה היה הבסיס להחלטה הבריטית לתת רק מנה אחת של חיסון לכל האוכלוסייה תחילה, ורק אחר כך להמשיך למנה השנייה.

פרופ' מנפרד גרין, ראש התוכנית הבינלאומית לתואר שני בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה, מציין כי דווקא במגזרים שבהם התחלואה היום גבוהה, החברה החרדית והחברה הערבית, ההיענות לחיסון הגיעה מאוחר יחסית, ולכן יש בהם עדיין אחוז גבוה יותר של לא מוגנים. גם נתון זה יכול להשפיע על שיעור התחלואה הקשה הכולל. גרין מציין כי שתי קופות החולים הגדולות, כללית ומכבי, מסרו נתונים שמעידים על ירידה בתחלואה הקשה בקרב בני 60+ שכבר התחסנו.

נכון להיום, כבר 18% מהאוכלוסייה, וכ-45% מבני 60+, נמצאים שבועיים אחרי קבלת המנה הראשונה. האם באמת החיסון כבר החל להגן עליהם?

על פי ניתוח של פרופ' ערן סגל ממכון ויצמן, מספר החולים קשה בגילאי 60+ עלה בשבוע האחרון רק ב-15%, לעומת 30% בתקופה המקבילה, ולעומת עלייה של 40% בקרב החולים קשה שהם בני 55-40. נתון זה מרמז כי המבוגרים מוגנים יותר, ולעומת זאת העלייה בתחלואה הקשה היא בקרב חולים בקבוצות סיכון בגילאים הצעירים יותר, כלומר המחלה הופכת להיות "צעירה יותר" ופוגעת יותר במי שעוד לא התחסנו. סגל מציין בעצמו כי הנתון הזה רחוק מלהיות הוכחה, ויכול גם לנבוע משינוי התנהגותי או היענות שונה לסגר בקרב קבוצות הגיל השונות, אבל הוא נותן מקום לאופטימיות שהחיסון עובד.

לפי ניסוי הסרולוגיה של פרופ' גילי רגב מבית החולים שיבא, ש בו נבדקת רמת הנוגדנים של מתחסנים מהצוות הרפואי אחת לשבוע לאחר החיסון, מתוך 102 מחוסנים שכבר הגיעו לשבוע הרביעי, 100 פיתחו נוגדנים ברמה הנחשבת למחסנת. רק שניים לא פיתחו נוגדנים, ומהם אחד הוא מדוכא חיסון.

האם הסגר עובד?

היום הוא היום ה-11 לסגר המלא, והיום ה-24 לסגר החלקי. הסגר עדיין לא מתבטא בירידה במספר המאומתים, או במספר המאושפזים, או במספר החולים קשה החדשים. זאת, לעומת סגר ספטמבר, שהוביל לירידות במדדים הללו כבר כעשרה ימים לאחר תחילתו. הסיבה להבדל היא כנראה המוטציה הבריטית המדבקת יותר, אשר על פי הערכות משרד הבריאות, כבר אחראית על 20% מהתחלואה בישראל, וכן משום שמלכתחילה נכנסנו לסגר במצב קשה יותר. זאת, בנוסף לאפשרות שהציבור כבר לא מצליח לשמור על ההנחיות באותה הלהיטות, עשרה חודשים לתוך המגפה בארץ.

אולם גם כאן יש סיבות לאופטימיות. מקדם ה-R, שמראה באיזה קצב מתווספים חולים חדשים, נמצא בירידה, על פי מספר החולים החדשים (R=1.1), המאושפזים החדשים (R=1.04) והחולים קשה החדשים (R=1.1). המדדים הללו עוקבים בהפרש של כעשרה עד 14 יום אחרי ההדבקה בפועל, כך שהירידה כן מייצגת גם את השפעות הסגר החלקי, אולם כל עוד ה- R הוא מעל 1, התוצאה היא המשך עלייה במספר המאומתים והחולים קשה. בימים הקרובים נראה אם הידוק הסגר יוביל לירידה ב-R עד תחילת דעיכת הגל השלישי. ה-R כרגע הוא עדיין הגבוה ביותר בחברה החרדית, והנמוך ביותר בחברה הערבית. בכל המגזרים הוא נמצא בירידה, אך בכל המגזרים הוא כרגע מעל 1. כאמור, הנתונים דחויים בעשרה ימים ובימים הקרובים אנחנו עשויים לראות סימנים יותר חזקים של בלימה. 

עוד כתבות

יאיר אבידן / צילום: אייל טואג

מינוי חדש בצים: יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, יכהן כדירקטור

חברת התובלה הימית הודיעה היום על פרישה של שני דירקטורים ועל מינוי שניים אחרים במקומם - המפקח על הבנקים לשעבר יאיר אבידן וראש לשכת רה"מ לשעבר יואב טורבוביץ' ● המינויים מגיעים לאחר שקבוצת בעלי מניות, המחזיקה בכ-8% מצים, דרשו מוקדם יותר השבוע למנות שלושה דירקטורים חדשים מטעמה

ינקי קוינט, מנכ''ל רמ''י / צילום: שלומי יוסף

ההסכם שבדרך: 70 אלף דירות ייבנו במקום מפעל אלתא באשדוד

לאחר שנים של משא ומתן, מסתמן כי רמ"י תממן את העתקת מפעל אלתא לדרום אשדוד ותקבל לידיה 11.3 אלף דונם לפיתוח, עד בני דרום וניר גלים ● העלות של הפינוי והתמריצים שיינתנו לאלתא מוערכת בכ־3.8 מיליארד שקל, אך פוטנציאל ההכנסות למדינה משיווק הקרקע נאמד בעשרות מיליארדי שקלים ● הדרישה המרכזית מאלתא: היתר בנייה ראשון עד 2028

מנכ''ל בנק הפועלים, ידין ענתבי / צילום: יונתן בלום

הפועלים נגד המגמה: מגדיל את ההפרשות ומחלק פחות - הרווח הנקי 2.8 מיליארד שקל

הרווח דומה לתחזיות האנליסטים והושפע לחיוב מהכנסות מס חד-פעמיות ● בניגוד לבנק לאומי שחילק דיבידנד בשיעור של 75% מהרווח הנקי, בחר הפועלים לחלק נתח צנוע יותר מרווחיו – 50% ● הבנק הודיע הבוקר כי יחלק 1.1 מיליארד שקל במזומן לבעלי המניות ויבצע רכישה עצמית של מניותיו בהיקף 276 מיליון שקל

ראש האופוזיציה יאיר לפיד פרסום ברשת איקס, 12.11.25 / צילום: כדיה לוי

דרישת החנינה של טראמפ ממלכדת את נתניהו?

יאיר לפיד הסביר כי החוק קובע שהתנאי הראשון לקבלת חנינה הוא הודאה באשמה והבעת חרטה • הבעיה: אין חוק כזה, ואין תנאי כזה • המשרוקית של גלובס

סופרמרקט בתל אביב / צילום: גלית חתן

מאייפונים, דרך יוקר המחיה ועד עובדים זרים: זה מה שמעסיק את קמעונאי המזון

בכירי ענף קמעונאות המזון סבורים כי בישראל קיים עודף רגולציות ובירוקרטיה, אך מנכ"ל קינג סטור טוען כי הבעיה היא דווקא הריכוזיות במשק ● בעוד מנכ"ל קרפור מהלל את המותג הפרטי, נרשמות גם דעות אחרות, ורמי לוי מציע לחכות ש"הדולר יירד ל־3.20 שקלים"

שמואל אברמזון, הכלכלן הראשי / צילום: יוסי זמיר

מסמך האוצר חשף בטעות: הכנסות המדינה יקפצו השנה ב־33 מיליארד שקל

התחזית נחשפה בדוח החודשי של החשב הכללי - ומציגה עודף של 12 מיליארד שקלים בהכנסות, לצד ירידה אנומלית בצמיחה ● ההכנסות ב־2026 צפויות לגדול משמעותית

מגדל עלית ביוני 2025 / צילום: Reuters, Anadolu

חצי שנה אחרי מבצע עם כלביא: השיפוצים במגדל עלית ברמת גן טרם החלו

הדיירים, שקיבלו דיור חלופי לשנה מהיום שבו התפנו מהמלונות, עוד מחכים שיסוכמו כל הפרטים הנדרשים לתחילת העבודות ● בעירייה מדגישים כי הנושא לא באחריותם, ומנסים לעזור, וברשות המסים אומרים: "בקרוב תתקבל החלטה"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

האם הפחתת ריבית של רבע אחוז מספיקה כדי להניע את שוק הנדל"ן?

הורדת הריבית הצפויה מעוררת תקוות בענף הנדל"ן, אך מומחים מזהירים שהציפיות מוגזמות: גם ריבית נמוכה יותר לא תפתור את משבר המחירים וההיצע ● וגם: מתי נתחיל לראות הקלה משמעותית יותר במשכנתא?

מטה בזק בחולון / צילום: חן כליפה לוי צילומי אוויר

אחרי הפרידה מבזק: מה יעשו יבואן תרופות וקרן זרה עם מניות בשווי 2 מיליארד שקל

סיבוב רווחי במיוחד הסתיים במימוש יתרת מניות השליטה בקבוצת התקשורת שהחזיקו קרן סרצ'לייט ודוד פורר, תמורת כ־2.7 מיליארד שקל ● עם קופת מזומנים תפוחה יידרשו כעת בעלי ביקום לבחור בין דיבידנד, מכירת החברה או רכישה חדשה ● ומה יקרה לבזק שנותרה ללא שליטה

סניף מקס סטוק בראשון לציון / צילום: מירו ממן

על רקע יוקר המחיה: מקס סטוק רושמת תוצאות שיא ברבעון השלישי

הכנסות מקס סטוק ברבעון האחרון גדלו ב–7% לשיא של כמעט 400 מיליון שקל, בהשוואה לכ–373 מיליון שקל ברבעון המקביל בשנה הקודמת ● הגידול נבע בעיקר מגידול בסל הממוצע, גידול במספר הלקוחות המבקרים בסניפים וגידול במכר העונתי - הן בציוד לקראת פתיחת שנת הלימודים והן לחגי תשרי

אלי כהן, מנכ''ל הבנק הבינלאומי / צילום: אייל טואג

הבנק הבינלאומי החליט: ימכור את חלקו בחברת כאל תמורת 1.1 מיליארד שקל

החלטת הבנק התקבלה יומיים לפני הדד ליין ● הבנק שהחזיק ב-28% ממניות חברת כרטיסי האשראי, צפוי להרוויח כ-200 מיליון שקל ממימוש חלקו ● מנכ"ל כאל, לוי הלוי הודיע על פרישה, ימונה למנכ"ל אל על, הדירקטוריון מחפש מחליף

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

דוחות חזקים לאנבידיה: מציגה שיא בהכנסות ומכה את התחזיות להמשך

ענקית השבבים דיווחה על הכנסות שיא בגובה של 57.01 מיליארד דולר - עלייה של 62% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. המניה מזנקת בקרוב ל-4% במסחר המאוחר ● גם תחזיות החברה לרבעון הרביעי עלו על הציפיות ● הדוחות מגיעים לאחר שבשבועות האחרונים, מניית החברה, לצד מניות נוספות בתחום ה-AI, ספגו לחצים על רקע חששות מפני הערכות שווי מנופחות בוול סטריט

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות, לקראת הדוחות הכספיים של אנבידיה

הנאסד"ק עלה בכ-0.6% ● אנבידיה תפרסם את תוצאותיה הכספיות לאחר נעילת יום המסחר ● אלפאבית טיפסה בכ-3%, על רקע אופטימיות סביב מודל ה-AI החדש שלה ● הביטקוין צונח ונסחר סביב 89 אלף דולר ● מחירי הנפט יורדים

התיקון שנכנס לתוקף לפני שלושה חודשים / איור: גיל ג'יבלי

התיקון שנכנס לתוקף לפני שלושה חודשים וחושף את המעסיקים לעיצומים של מיליוני שקלים

תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות, שנועד לשפר את ביטחון המידע בארגונים, נכנס לתוקף באוגוסט האחרון, והטיל חובות נרחבים כמעט על כל ארגון במשק ● בינתיים לא ננקטו עיצומים כספיים נגד אלו שלא הטמיעו אותו, אך ברשות להגנת הפרטיות מעריכים: זה יקרה ממש בקרוב ● איך להיערך?

מיסוי ומשפט / צילום: Shutterstock

הרוב איננו חזות הכול בהתחדשות עירונית: המפקחת על המקרקעין הגדילה את התמורה לבעלת הפנטהאוז

בעלת דירת גג במרכז תל אביב סירבה להצטרף לפרויקט תמ"א 38/2, וטענה כי לשטח הדירה שלה נוספו לאורך השנים שטחים נוספים כחוק - ולכן היא זכאית לתמורה גדולה יותר מהיזם ● יתר דיירי הבניין ביקשו לחייב אותה להסכים לפרויקט, אך הפסידו בהליך

תחנת הכוח הפרטית דוראד, זרוע פעילות האנרגיה של קבוצת לוזון / צילום: יגאל גורן

המניות הטורקיות שיאפשרו ללוזון להרחיב את תחנת הכוח שבמחלוקת

המחלוקת המשפטית בין תחנת הכוח דוראד לשותפות שלה, הקשה עד כה על הרחבתה ● כעת, לאחר שאדלטק בשליטת אורי אדלסבורג, נסוגה מהתביעה שהגישה נגד מכירת המניות של חברת זורלו הטורקית שיצאה מתחנת דוראד באפריל האחרון, הוסר חסם משמעותי להקמתה

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, Daniel Fung

עליות חדות באסיה ובחוזים על וול סטריט לאחר דוחות אנבידיה: "בועה? מהזווית שלנו זה נראה אחרת לגמרי"

החברה הגדולה בעולם במונחי שווי שוק הציגה אמש דוחות חזקים במיוחד עם תחזית אופטימית לעתיד ● המנכ"ל ג׳נסן הואנג התייחס גם לחששות מבועת AI וטען כי הביקוש למוצרי החברה גבוה מאוד ● כעת נרשמות עליות חדות בטוקיו ובסיאול, וגם החוזים על וול סטריט ירוקים

BitMine, שבין משקיעיה גם פיטר ת'יל, צנחה 35% בחודש האחרון / צילום: Reuters, IMAGO/Hanno Bode

סוגרים פוזיציות "מתחת למים": העסקאות הממונפות בקריפטו הפכו לבור הפסדים

הנפילות לאחרונה בשוק מטבעות הקריפטו בהובלת הביטקוין, חשפו את ריבוי ההימורים המסוכנים המוצעים כיום למשקיעים הפרטיים על ידי וול סטריט וחברות התחום ● "השבועיים האחרונים היו קשים מאוד עבור רבים", כשסך הסגירות של פוזיציות בבורסות קריפטו זינקו לשיא חדש

שמוליק נבון, מנכ''ל וולט מרקט / צילום: קוסטנסין גרוסמן לקבוצת שטיר

מנכ"ל וולט מרקט: "מתנהל שיח פורה עם רשות התחרות"

בזמן שבוולט מחכים להכרעה על הפטור מהסדר כובל - מנכ"ל וולט מרקט שמוליק נבון מבהיר כי המרקט הוא עסק קמעונאי נפרד ● לדבריו, "ביוון עלות הליקוט היא חמישית מישראל"

אבישי אברהמי מייסד ומנכל וויקס / צילום: אלן צצקין

למרות שעקפה את תחזיות האנליסטים - מניית וויקס צונחת בחדות

מניית הפלטפורמה לבניית אתרים צונחת במעל 10% במסחר בוול סטריט, על אף שעקפה את תחזית הרווח ברבעון השלישי ● החברה גם עדכנה כלפי מעלה את תחזיותיה השנתיות וצופה צמיחה דו־ספרתית בהזמנות ובהכנסות