גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יש סגר, יש חיסון, אז למה המספרים עדיין תקועים ומתי נראה ירידה בתחלואה?

יותר משלושה שבועות לתוך הסגר ובתוך תוכנית ההתחסנות המהירה, היו סיבות לתרחיש אופטימי יותר ● מספר החולים המאומתים והחולים קשה עדיין גבוהים, ומספר הנפטרים שובר שיאים ● אילו נתונים מעודדים בכל זאת אפשר למצוא ומתי נתחיל לראות את התפנית המיוחלת

ישראלים מתחסנים לקורונה. שיעור המאומתים בשיא / צילום: Associated Press, Oded Balilt
ישראלים מתחסנים לקורונה. שיעור המאומתים בשיא / צילום: Associated Press, Oded Balilt

למרות הסגר ותוכנית ההתחסנות המהירה, המספרים במרכז בקרת הקורונה של משרד הבריאות - מייאשים. ביום חמישי האחרון נפטרו בישראל 53 איש מקורונה, וגם ביומיים שקדמו לכך, נפטרו מעל 50 איש בכל יום. מספר החולים הקשים הגיע לשיא בשבת האחרונה, עם 1,210 חולים קשים פעילים, וגם במספר החולים הקשים החדשים לא ניכר שיפור. שיעור הבדיקות החיוביות, 9.1%, הוא שיא של הגל הנוכחי. מספר המאומתים, בניכוי השפעות סוף שבוע, לא נראה כמתמתן.

האם סגר של מעל שבוע, אחרי "סגר חלקי" בן כשבועיים שקדם לו, וחיסון של כ-80% מקבוצות הסיכון - לא היו אמורים לשפר קצת את המספרים? האם זו אשמת המוטציה הבריטית? האם יש לחשוש ליעילות החיסון? התשובה היא כמו תמיד, שיש הרבה שאנחנו עדיין לא יודעים, אבל ננסה לענות על כמה שאלות.

האם כבר רואים את יעילות החיסון?

על פי הדיווחים של חברת פייזר, אשר רוב המחוסנים עד היום חוסנו בחיסון מתוצרתה, החיסון מגיע לשיא היעילות שלו שבוע אחרי מתן המנה השנייה, כחודש לאחר קבלת המנה הראשונה. עד כה רק ישראלים ספורים השלימו את פרק הזמן הזה, רובם שייכים לצוותים הרפואיים ולא לאוכלוסיות הסיכון.

המאסה הגדולה של מתחסנים קיבלה את המנה הראשונה בין תחילת השבוע האחרון של דצמבר לסוף השבוע הראשון של ינואר - כ-75% מבני 65 ומעלה קיבלו את החיסון. לפיכך, החיסון אמור להתחיל להגן על האוכלוסייה המבוגרת רק החל מסוף ינואר ותחילת פברואר, כלומר השפעתו תחל להיראות לעין החל מעוד שבוע, וביתר שאת בעוד שבועיים או שלושה.

מי שלא השלימו חודש מהמנה הראשונה ושבוע מהשנייה, עדיין חשופים. ואכן נשמעים תיאורים אנקדוטליים של מתחסנים שחלו בקורונה מיד לאחר קבלת החיסון. חלקם נדבקו לפני קבלת החיסון והתסמינים שלהם הופיעו לאחריו, וחלקם נדבקו אף שחוסנו, כי החיסון עדיין לא החל להיות אפקטיבי.

אלא שהסיפור הוא מעט יותר מורכב. נכון שבאופן רשמי אנחנו אמורים לספור את יעילות החיסון רק מחודש אחרי המנה הראשונה, אבל היו סיבות לצפות לתרחיש אופטימי יותר. על פי גרפים שהגישה פייזר ל-FDA, ניכר כי החיסון מתחיל להקנות הגנה החל מכ-11 יום לאחר המנה הראשונה - זה היה הבסיס להחלטה הבריטית לתת רק מנה אחת של חיסון לכל האוכלוסייה תחילה, ורק אחר כך להמשיך למנה השנייה.

פרופ' מנפרד גרין, ראש התוכנית הבינלאומית לתואר שני בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה, מציין כי דווקא במגזרים שבהם התחלואה היום גבוהה, החברה החרדית והחברה הערבית, ההיענות לחיסון הגיעה מאוחר יחסית, ולכן יש בהם עדיין אחוז גבוה יותר של לא מוגנים. גם נתון זה יכול להשפיע על שיעור התחלואה הקשה הכולל. גרין מציין כי שתי קופות החולים הגדולות, כללית ומכבי, מסרו נתונים שמעידים על ירידה בתחלואה הקשה בקרב בני 60+ שכבר התחסנו.

נכון להיום, כבר 18% מהאוכלוסייה, וכ-45% מבני 60+, נמצאים שבועיים אחרי קבלת המנה הראשונה. האם באמת החיסון כבר החל להגן עליהם?

על פי ניתוח של פרופ' ערן סגל ממכון ויצמן, מספר החולים קשה בגילאי 60+ עלה בשבוע האחרון רק ב-15%, לעומת 30% בתקופה המקבילה, ולעומת עלייה של 40% בקרב החולים קשה שהם בני 55-40. נתון זה מרמז כי המבוגרים מוגנים יותר, ולעומת זאת העלייה בתחלואה הקשה היא בקרב חולים בקבוצות סיכון בגילאים הצעירים יותר, כלומר המחלה הופכת להיות "צעירה יותר" ופוגעת יותר במי שעוד לא התחסנו. סגל מציין בעצמו כי הנתון הזה רחוק מלהיות הוכחה, ויכול גם לנבוע משינוי התנהגותי או היענות שונה לסגר בקרב קבוצות הגיל השונות, אבל הוא נותן מקום לאופטימיות שהחיסון עובד.

לפי ניסוי הסרולוגיה של פרופ' גילי רגב מבית החולים שיבא, ש בו נבדקת רמת הנוגדנים של מתחסנים מהצוות הרפואי אחת לשבוע לאחר החיסון, מתוך 102 מחוסנים שכבר הגיעו לשבוע הרביעי, 100 פיתחו נוגדנים ברמה הנחשבת למחסנת. רק שניים לא פיתחו נוגדנים, ומהם אחד הוא מדוכא חיסון.

האם הסגר עובד?

היום הוא היום ה-11 לסגר המלא, והיום ה-24 לסגר החלקי. הסגר עדיין לא מתבטא בירידה במספר המאומתים, או במספר המאושפזים, או במספר החולים קשה החדשים. זאת, לעומת סגר ספטמבר, שהוביל לירידות במדדים הללו כבר כעשרה ימים לאחר תחילתו. הסיבה להבדל היא כנראה המוטציה הבריטית המדבקת יותר, אשר על פי הערכות משרד הבריאות, כבר אחראית על 20% מהתחלואה בישראל, וכן משום שמלכתחילה נכנסנו לסגר במצב קשה יותר. זאת, בנוסף לאפשרות שהציבור כבר לא מצליח לשמור על ההנחיות באותה הלהיטות, עשרה חודשים לתוך המגפה בארץ.

אולם גם כאן יש סיבות לאופטימיות. מקדם ה-R, שמראה באיזה קצב מתווספים חולים חדשים, נמצא בירידה, על פי מספר החולים החדשים (R=1.1), המאושפזים החדשים (R=1.04) והחולים קשה החדשים (R=1.1). המדדים הללו עוקבים בהפרש של כעשרה עד 14 יום אחרי ההדבקה בפועל, כך שהירידה כן מייצגת גם את השפעות הסגר החלקי, אולם כל עוד ה- R הוא מעל 1, התוצאה היא המשך עלייה במספר המאומתים והחולים קשה. בימים הקרובים נראה אם הידוק הסגר יוביל לירידה ב-R עד תחילת דעיכת הגל השלישי. ה-R כרגע הוא עדיין הגבוה ביותר בחברה החרדית, והנמוך ביותר בחברה הערבית. בכל המגזרים הוא נמצא בירידה, אך בכל המגזרים הוא כרגע מעל 1. כאמור, הנתונים דחויים בעשרה ימים ובימים הקרובים אנחנו עשויים לראות סימנים יותר חזקים של בלימה. 

עוד כתבות

הפריצה ללובר. הגנבים החנו משאית עם סולם בשטח מת של מצלמות האבטחה המיושנות / צילום: ap, Alexander Turnbull

לא רק הלובר: גל פריצות למוזיאונים שוטף את צרפת

לפני כחודש נרעשה צרפת כשתכשיטי הכתר נשדדו מהלובר, אלא שזה רק קצה הקרחון ● מחירי הזהב שזינקו והאבטחה שנזנחה במשך שנים הנחיתו על המדינה לא פחות משמונה מקרי שוד מאתרי אמנות מרכזיים רק בחודשיים האחרונים, ואלה מצטרפים לגל שחווה אירופה כולה ● ה"וול סטריט ג'ורנל" צלל אל מאחורי הקלעים של הפריצות הגדולות

תקיפה של צה''ל בלבנון

ישראל ניסתה לחסל בביירות את רמטכ"ל חיזבאללה

צה"ל קיבל אחריות לפעולה בדאחיה: "תקפנו באופן ממוקד מחבל מרכזי של חיזבאללה" ● יותר משנתיים אחרי הטבח, הרמטכ"ל זמיר יודיע בקרוב על "החלטות פיקודיות" לגבי כמה מפקדים בכירים ● הפעולה של צה"ל שאילצה את המחבלים הנצורים ברפים לעלות לקרקע ● בחיל האוויר החזיקו תיעוד ממסוק קרב שחג מעל מוצב נחל עוז - ובו נראים מחבלים חוטפים את התצפיתניות ● עשרות אלפים השתתפו אמש במחאה בכיכר הבימה בתל אביב בדרישה להקמת ועדת חקירה ממלכתית לאירועי 7 באוקטובר ● עדכונים שוטפים

הילה ויסברג בשיחה עם פרופ' עירן הלפרין / צילום: פרטי

חוקר השנאה שמצהיר: "אנחנו נוסעים ב-300 קמ"ש לעבר הקצנה"

שיחה עם פרופ' עירן הלפרין, ראש המחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית ● על הקיטוב שהפך לנורמה, הסיבות לכך ומה ישראל צריכה לעשות כדי לעצור את הדהירה

נשיא ומנכ''ל ICL אלעד אהרונסון בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל ICL: כ־400 מיליון איש מקבלים את המזון שלהם בזכות המוצרים שלנו

על רקע שינוי הזיכיון בים המלח, נשיא ICL אלעד אהרונסון הציג בוועידת ישראל לעסקים של גלובס את פעילות החברה כפתרון לאתגרי ביטחון המזון העולמי ● "ביל גייטס אומר כי בין 40%-50% מתושבי כדור הארץ חבים את היכולת שלהם לחיות לשימוש ההולך וגובר של דשנים"

חנן שטיינהרט בוועידת ישראל לעסקים / צילום: ש

חנן שטיינהרט: "שוק האג"ח האמריקאי הוא סכנת נפשות, הבינה המלאכותית לא תציל אותנו בזמן"

בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, אמר חנן שטיינהרט כי החוב האמריקאי גדל בשני טריליון דולר בחודשים האחרונים, וכי הריבית על החוב גבוהה משמעותית מקצב הצמיחה הכלכלית ● "הריבית על כל החוב האמריקאי היא פי שלוש וחצי מהגידול בתל"ג בשנה", ציין בדבריו

אמריקאים רבים מחזיקים בדעות סוציאליסטיות, גם אם אינם מזדהים עם ה''מיתוג''. הפגנה בניו יורק / צילום: ap

כשאי השוויון מעמיק והאמון בכלכלה נחלש: אמריקה מאבדת אחיזה בקפיטליזם

הבחירה הגוברת במועמדים פופוליסטיים, התמיכה ברעיונות סוציאליסטיים והעמדה הציבורית כלפי עסקים גדולים משקפים מפנה עמוק בחברה האמריקאית ● אינפלציה עיקשת, שוק עבודה נחלש והצורך בהורדת ריבית יוצרים סביבה שתעמיק את הפערים הכלכליים — ותגביר את הלחץ על היציבות הפיננסית ● הפד יצטרך להתמודד עם שאלת היסוד: האם הכלים המוכרים שלו עדיין עובדים ● כתבה רביעית בסדרה

ועידת ישראל לעסקים ה-32

ועידת ישראל ה-32 יוצאת לדרך בהשתתפות צמרת המשק

ועידת ישראל לעסקים של גלובס היא הוועידה הוותיקה והחשובה בישראל. במסגרתה מתקיימים מושבים בתחומים: השקעות, תשתיות, הייטק וחדשנות, בריאות ועוד ● בין המשתתפים: ג׳ייסון גרינבלט, שליח הבית הלבן למזרח התיכון לשעבר, יו"ר צ'ק פוינט, מנכ"ל שיבא, מנכ"לי הפועלים, הפניקס, בזק, תנובה, אלקטרה צריכה, תורפז תעשיות, מנכ"ל הבורסה ורבים נוספים ● עוד בין המשתתפים: השחקן והאקטיביסט הפרו-ישראלי מייקל רפפורט והאלוף במיל' ניצן אלון, ראש מפקדת השבויים והנעדרים לשעבר, בהופעה ראשונה

דירה במגדל המלך דוד בתל אביב / צילום: ניר וייס־ודררו

בכמה נמכרה דירה עם 7 חדרים במגדל המלך דוד בתל אביב?

הדירה במגדל המלך דוד בתל אביב, בת 7 חדרים, נמכרה במחיר נמוך מהמקובל בשוק ● מגדל המלך דוד צמוד למלון דן, ושייך למשפחת מגדלי יוקרה ראשונים שהוקמו בעיר - ביניהם גם גן העיר ובזל ● בעבר נרשמו במגדל עסקאות במחירים של 100 אלף שקל למ"ר ויותר

איציק חנגל (מימין) ויעקב ביטון. ''זה נראה נוצץ מבחוץ'' / צילום: ענבל מרמרי

המסעדן והמשקיע שעומדים מאחורי כמה מהמסעדות הטובות בישראל: "אין תשואה כזאת בשום מקום אחר"

ליעקב ביטון יש 30 שנות ניסיון ו-14 מסעדות, אבל הוא מעדיף להישאר משקיע שקט ● המסעדן המוערך איציק חנגל חבר אליו לשלושה מקומות משותפים ● בראיון משותף הם מדברים על אתגרי הענף ("יש התקפי חרדה מטורפים"), קשיי גיוס העובדים ("בכשרות אין מחסור בכוח אדם") ועל המשקיע הפסיבי בעל החברה הבורסאית: "משקיע לא יקבל תשואה כזאת בשום מקום אחר"

פול דונובן / צילום: UBS

מה הקשר בין מחירי הדיור לביטקוין? ההסבר של הכלכלן הבכיר מ-UBS

במהלך יותר מ־30 שנה ב־UBS, פול דונובן, הכלכלן הראשי של חטיבת ניהול ההון הגלובלי בבנק, ראה לא מעט משברים היסטוריים ● בראיון לגלובס הוא מציע לשמור על גישה זהירה בנוגע ל־AI, מעריך שהזהב מיצה את העליות, וגם: הקשר בין הקושי לקנות דירה להשקעה בביטקוין

מו''ל גלובס, אלונה בר און, בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

אלונה בר און: "גלובס פועל מרצון אמיתי להיות גורם שמסייע בחוסן של הכלכלה הישראלית"

בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים שתיערך היום, מו"ל גלובס אלונה בר און התייחסה לאתגרים עמם התמודדה החברה הישראלית בשנים האחרונות, וכן לאתגרים עמם התמודד העיתון ● בר און: "יצירת תוכן נקי שהוא לא מלא בסימני קריאה, ולפעמים יש בו גם סימני שאלה, הייתה קשה לעיכול לרבים"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הירידות בתל אביב מתחזקות; מדד ת"א־נפט וגז נופל ב-3%

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.8% ● טאואר צונחת במעל 8%, נייס עולה בכ-4% ● וול סטריט מסכמת סוף שבוע מטלטל נוסף, ודברים שנשא אחד מבכירי הפד הזניקו את ההסתברות להורדת ריבית בארה"ב ● מחר, בשוק מצפים לראות הורדת ריבית של בנק ישראל ● וגם: האנליסט שמעריך - "שוק המניות האמריקאי לא יציב"

מנכ''ל הבורסה איתי בן זאב בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

האם לשוק יש עוד לאן לעלות? התשובה של מנכ"ל הבורסה בת"א

למרות השיאים והתשואות החזקות בבורסה המקומית, איתי בן זאב, סבור שהיא רחוקה מלבטא את הפוטנציאל העתידי, ובטוח שמפולת במדדים לא על הפרק ● כך אמר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס: "ירידות חדות מגיעות בדרך כלל בתקופה של בועה וזה לא המצב כרגע"

ידין ענתבי בוועידת ישראל / צילום: רפי קוץ

מנכ"ל בנק הפועלים: "המערכת הבנקאית איבדה את הצעירים הסוחרים בשוק ההון. הגיע הזמן ליזום ולהחזיר אותם אלינו"

מנכ"ל הפועלים ידין ענתבי הזהיר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי המיסוי שהטילה הממשלה אינו פוגע בבנקים אלא בחוסכים ובקרנות הפנסיה וההשתלמות, וטוען שהרווחיות הגבוהה הייתה אמורה לחזור לציבור ● בנוסף הציג ענתבי צעדים חדשים של הבנק שנועדו להחזיר צעירים למסחר בשוק ההון

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

בור ההפסדים שנוצר בגלל הנפילה בקריפטו – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הנפילות בשוק הקריפטו חשפו את ריבוי ההימורים המסוכנים בוול סטריט ● האם קרנות הגידור יצדיקו את העליות לאורך זמן ● הסיבה שהמשקיעים הישראלים בקרנות ובמסלולים מחקי מדד ה־S&P 500 פספסו השנה ובגדול ● וגם: כך הפכה אחת מקבוצות המזון הגדולות והמסתוריות בישראל ללהיט בבורסה

אל''מ במיל' ניצן אלון בוועידת ישראל / צילום: כדיה לוי

"שנתיים של סערת רגשות": האלוף ניצן אלון מדבר לראשונה על מפקדת השבויים והנעדרים

ראש מפקדת השבויים והנעדרים סיפר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס על מאמצי שחרור החטופים בשנתיים האחרונות, המתיחות מול הדרג המדיני והתוכניות שלו להתחלה החדשה באזרחות ● "למדינת ישראל יש אחריות לתקן את מה שאפשר. אנחנו נמצאים בתחילתו של ריפוי ושיקום שממנו אפשר לצמוח"

בכמה נמכר פנטהאוז ענק בעפולה / צילום: אנגלו סכסון עפולה

עסקה תוך שלוש שעות: בכמה נמכר פנטהאוז ענק בעפולה?

ברובע יזרעאל בעפולה נמכר פנטהאוז בן חמישה חדרים, בשטח בנוי של 190 מ"ר, תמורת 2.7 מיליון שקל ● מחיר השיווק של הפנטהאוז עמד על 2.8 מיליון שקל והוא עמד כשלוש שעות בלבד על המדף ● השכונה נחשבת למבוקשת עם אוכלוסייה צעירה, חילונית ודתית ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

יאן לקון. זכה בפרס טיורינג הנחשב / צילום: Reuters, Ron Sachs - CNP

40 שנה הוא צדק לגבי הבינה המלאכותית. עכשיו הוא חושב שכולם טועים

יאן לקון המציא רכיבי בסיס רבים של ה-AI המודרני ● כעת האיש החריג במטא משוכנע שרוב השחקנים בתחום מסונוורים ממודלי שפה גדולים כמו ChatGPT ושבתוך חמש שנים לכל היותר, הם יעלמו: "אף אדם שפוי לא ישתמש בהם יותר"

יו'' אגד אמיר לוי / צילום: שלומי יוסף

יו"ר אגד אמיר לוי על הנפקה אפשרית: "זו חברה קלאסית לשוק ההון"

אמיר  לוי התארח בוועידת ישראל לעסקים של גלובס וקרא למנות בדחיפות ממונה חדש לאגף התקציבים, להימנע מתוספות מוגזמות לתקציב הביטחון - ורמז כי אגד במסלול להנפקה, אחרי השבחתה: "אנחנו מחזקים את הממשל התאגידי" ● על משבר התחבורה בישראל: "צריך לשטוף את המדינה עם נתיבי תחבורה ציבורית ולצאת במכרז אגרות הגודש"

רני פלאוט / צילום: רמי זרנגר

עם משקיעים חזקים ואישור מהרשות האמריקאית: הישראלי שהגשים את חלום המכונית המעופפת

הוא יעלה רק מיליון דולר, יחנה מאחורי הבית, לא ידרוש רישיון טיס ויחסוך את הפקקים ● הכלי האווירי שפיתח הסטארט־אפ הישראלי Air מתכנן לעשות מהפכה בתעופה הפרטית - וכבר קיבל אישור פורץ דרך מהרשויות בארה"ב ● "באוגוסט המטוסים שלנו עשויים לרחף בנתיבי האוויר של מסוקים וססנה" ● האם מה שנראה כמדע בדיוני עומד להתממש?