גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המחלוקות סביב חובת הבדיקות לנכנסים לישראל: למה זה יקרה רק עכשיו?

המהלך, שנדחה בעקבות מאבקים פוליטיים, צפוי לצאת לפועל בימים הקרובים • יותר מ-200 חולי קורונה הגיעו לישראל מחו"ל רק במהלך השבועיים האחרונים ● משטרת ישראל: "חלק מהרשויות, מנהלי המוסדות ומנהיגי הציבור נוהגים בחוסר אחריות ונותנים יד להפרות"

נתב"ג. אין פיקוח על הנוסעים הנכנסים / צילום: שלומי יוסף
נתב"ג. אין פיקוח על הנוסעים הנכנסים / צילום: שלומי יוסף

משרדי הממשלה ביצעו שורה של מחדלים בניהול נתב"ג. במסגרת תקנות החירום, הניהול של התנועה האווירית ותנועת הנוסעים לישראל וממנה הופקע מידי רש"ת למשרדי הממשלה. התוצאה: כמעט שנה אחרי שהכול התחיל, צפויה להתקבל סוף-סוף ההחלטה כי הנוסעים לישראל, "מדינת אי" כזכור, יידרשו להציג לפני הטיסה ארצה בדיקת קורונה שלילית. ההחלטה הזו תתקבל יחד עם החמרות נוספות על תנועת הנוסעים.

התקוטטות נמשכת בין משרדי הממשלה

אי-אפשר שלא לתהות למה זה קורה רק עכשיו. המחדל שעומד מאחורי ההחלטה חושף את ההתנהלות שבאה על חשבון כולנו: במשרד הבריאות שבו וטענו כי ההחלטה לא התקבלה עד כה בגלל "היבטים משפטיים ותפעוליים". 

למשרד המשפטים נמאס ובהודעה שהופצה מטעם המשרד מודגש כי "בעקבות מספר פרסומים מסולפים, אנו מבהירים כי אין כל אמת בטענה כאילו הייעוץ המשפטי לממשלה מנע אי-פעם, בדרך כלשהי, התניית כניסה לארץ מחו"ל בהצגת בדיקת קורונה שלילית". אם לא די בכך, הם מבהירים כי "הנושא עלה והתבקש לראשונה רק במהלך השבוע שעבר, ואנו מדגישים כי קיימת דרך משפטית מתאימה להסדיר את הסוגיה, וכך גם נמסר לגורמי המדיניות הנוגעים בדבר".

גם בדיון שנערך בוועדת החוקה טען עו"ד שי סומך ממשרד המשפטים כי הנושא עלה רק בשבוע שעבר. "אמרנו שזה אפשרי ולא הייתה עמדה אחרת. עדיף היה שיהיה תיקון חקיקה אבל לפי המצב המשפטי הקיים אין מניעה להסדיר בתקנות".

שרת התחבורה, שאמונה על תחום התעופה מיהרה להוציא תגובה הסותרת את הודעת היועמ"ש: "חיוב נוסעים בבדיקות הקורונה בנמל התעופה - לא אושר עד עתה על-ידי הייעוץ המשפטי. אין ספק שמשרדי הבריאות והתחבורה ביקשו חובת בדיקות בנמל התעופה אשר נמנעה על-ידי גורמי הייעוץ המשפטי". כך רגב, שאף הזכירה את הקמת המעבדות בנתב"ג "שפעלתי להקמה בזמן שיא מאז כניסתי לתפקיד".

אנחנו נזכיר כי עד לאחרונה המעבדות הללו אף לא קיבלו היתר להפעיל את מערך הבדיקות המהירות: אישור שבמקרה או לא, הכריזה עליו שרת התחבורה בלב הסערה סביב נתב"ג כשהיא אף מוסיפה כי "הסרת החסמים המשפטיים הצפויה בקרוב תאפשר לממש את מלוא היכולת של מעבדת הקורונה בנתב"ג". עד כה המעבדות פעלו במתכונת שאפשרה לנוסעים למדינות שכבר השכילו לדרוש בדיקות קורונה לקבל תוצאה עד 14 שעות, כעת תתאפשר קבלת תוצאות תוך 4 שעות.

רגב טענה כי "לאורך כל הדרך גורמי הייעוץ המשפטי אמרו שאין לנו את הסמכות, לחייב את האזרחים לבצע את הבדיקות מה שאילץ אותנו לייצר פתרונות אחרים. אני שמחה שסוף-סוף נמצא פתרון משפטי לביצוע הבדיקות, משום שזהו הדבר היחידי שהיה חסר, בנוסף להיערכות של נתב"ג על-פי התו הסגול והמעבדה, זאת על-מנת לאפשר את מתווה הכניסה והיציאה מהארץ דרך נתב"ג, בצורה מיטבית".

מטעמו של שר הבריאות, יולי אדלשטיין, נמסר כי "לצערנו, על אף דרישותיהם של שר הבריאות ושל שרת התחבורה לחייב גם ישראלים בהצגת בדיקה שלילית לקורונה כתנאי לכניסה לארץ, נמסר כי יש קשיים משפטיים. אנחנו שמחים על ההבנה של היועץ המשפטי לממשלה בצורך למצוא פתרון כדי לא לייבא לישראל עוד מוטציות".

שמחים או לא, אנחנו אומרים - במקום לבזבז אנרגיות על עוד התקוטטות מיותרת כדאי להתמקד במה שחשוב באמת - שנה מאז שהמגפה נכנסה לחיינו, ורק כעת יחד עם חציית הרף המצמרר של 4,000 נפטרים מהנגיף, מישהו מתעורר? או שמא הרעש התקשורתי והעליהום נגד נתב"ג ברשתות החברתיות הוא זה שהעיר את הדוב מהתרדמת?

ניהול כושל של הכניסה לישראל

משרד הבריאות מפרסם, על סמך חקירות אפידמיולוגיות, את מספר המאובחנים ואת איתור מקומות החשיפה לנגיף. על-פי הפרסום הזה בשבועיים האחרונים 221 מתוך עשרות אלפי המאובחנים היו על טיסות בדרכם לארץ, כשליש מהם מטיסות מדובאי.
משרד הבריאות מפרסם כי איתר את המוטציה הדרום אפריקאית אצל נוסעים שנחתו מדובאי והוא זה שצריך היה לדחוף שכל ההתנהלות בנתב"ג תיראה אחרת. קל יותר לשחרר סיסמאות כמו "לסגור את השמיים" מאשר לנהל את הכניסה והיציאה לישראל, גישה שמדינות אחרות כבר הפנימו: הנה, מיום שני השבוע בריטניה מחייבת את כל הנוחתים בממלכה, כולל אזרחיה להציג בדיקות קורונה לפני ההמראה וב-26.1 תצטרף לכך גם ארה"ב. ישראל תעלה על הרכבת הזאת באיחור, כשנה אחרי פרוץ המגפה.
ב-31 בינואר 2020, מטוס שהיה בדרכו לנתב"ג מסין התבקש לשוב על עקבותיו בעקבות החשש ליבוא המגפה לישראל מסין מוכת התחלואה. באמצע חודש מרץ נאסרה כניסת זרים לישראל (למעט באישור מיוחד), בהחלטה שתקפה עד כה.

כאמור, במסגרת תקנות החירום הופקע מרשות שדות התעופה ניהול נתב"ג והוא הועבר לידי המדינה. מחד היא זו שמקבלת החלטות דוגמת חובת הבידוד במלוניות גם לנכנסים מדובאי (כולל הפארסה הקודמת שאחרי פחות משבוע, בוטל הבידוד במלוניות).

ביד השנייה, המדינה היא זו שאמונה על אכיפת אותן תקנות - מה שנדמה שמיושם חלקית. די בהצצה על כמות הנוסעים שהופנו בפועל למלוניות בסבב הקודם, שבו התקנה הזו הייתה תקפה, לעומת אלה שקיבלו פטור ונשלחו לבידוד ביתי, די בהצצה על דיווחים של משרד הבריאות כי רוב הנוחתים שנדרשים לבידוד, מפרים אותו. אין ספק שיבוא המוטציות לישראל התרחש בדרך האוויר - אלא שנשאלת השאלה, אם ישראל הייתה נוהגת כמו מדינות אחרות ודורשת כי כל הטסים יציגו בדיקות קורונה שליליות לפני עלייה למטוס - המצב היה נראה אחרת?

אי-אפשר שלא לתהות עד כמה הפיקוח הרופף על פתח היציאה והכניסה לישראל תרם לאותם מספרים מצמררים והוא שיביא להורדת התחלואה. עד לסוף השבוע צפויים לנחות בנתב"ג כ-9,000 נוסעים, מספרם נמצא בירידה ככל שההחמרות עולות - מאז ההכרזה כי כל המדינות אדומות וכל הנוסעים נדרשים לבידוד נחתך מספר הנוסעים דרמטית. הנוסעים דרמטית. בישראייר למשל מעריכים כי מתנועה של 19 אלף נוסעים בחודש דצמבר, את ינואר יסכמו עם כ-3,000 נוסעים בלבד.

ביום שני צפויים לשם המחשה לנחות בנתב"ג 1,800 נוסעים, גם המספר הזה מצוי במגמת ירידה עם הבידוד המרתיע את הנוסעים, בימים הבאים מספרם יירד לכ-1,000 בלבד. מספר שמתקרב להתקהלות ולאירועים המוניים שמתרחשים ממש מתחת לאף בתוך גבולות המדינה, תיעודים שמועלים יום יום לרשתות החברתיות על עיתונאים שונים בהם העיתונאי ישראל פריי כתב ‘המקום הכי חם בגיהנום’ ו’דמוקרטTV’, חושפים את המחדל, האם נתב"ג הוא הבעיה או שהיא נעוצה באכיפה הרופפת?

ממשטרת ישראל נמסר כי היא "ממשיכה באכיפת תקנות הקורונה ברחבי הארץ למען בריאות הציבור. בשבוע האחרון המשטרה הגבירה את פעילות האכיפה כלפי מוסדות חינוך הפועלים בניגוד לתקנות, ובהתאם בוצעה אכיפה ונרשמו עשרות דוחות גם בהקשר זה. לצערנו חלק מהרשויות, מנהלי המוסדות ומנהיגי הציבור, לא מסייעים כלל למאמץ הלאומי וחלקם אף נוהגים בחוסר אחריות ונותנים יד להפרות. מטבע הדברים לעולם לא ניתן יהיה להציב שוטר בכל מקום וכל הזמן, לכן אנו מצפים מכל הרשויות הנוגעות בדבר לקחת חלק אקטיבי ופעיל בפעילות המניעה, האכיפה וההסברה למען בריאות הציבור". 

מספר מתים (בסוגריים אוכלוסייה)

ישראל: 4,083 (9.1 מיליון) יחס מתים למיליון: 435
קפריסין: 170 (1.2 מיליון) - יחס מתים למיליון: 140
יפן: 4,446 (126.2 מיליון) - יחס מתים למיליון: 35
אוסטרליה: 909 (25.6 מיליון) - יחס מתים למיליון: 35
מקור: WORLDMETER

עוד כתבות

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

10 המניות היקרות ביותר בוול סטריט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אלה הן 10 המניות הכי יקרות בוול סטריט

הן נחשבות למניות לוהטות במיוחד, אבל האם הן התחממו מדי? ● לאחרונה הצביע מגזין ביזנס אינסיידר על עשר חברות בשווי 10 מיליארד דולר לפחות הנסחרות בתמחור יקר במיוחד ביחס להכנסותיהן ● לרשימה נכנסו אנבידיה, מיקרוסטרטג'י ומניות טכנולוגיה נוספות, אבל גם רשת מזון מהיר ● לאחרונה, כשמשקיעים הופכים סלקטיביים יותר ואנליסטים חוששים מבועה חדשה, גם המניות היקרות חוטפות

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מייסדי קוואק: אלון לב, רן רומנו, ליאור פנסו ויובל פרנבך / צילום: QWAK

ארבעת היזמים יוצאי ענקיות הייטק שזיהו את החולשות של הארגונים הגדולים במשק

קוואק הוקמה במטרה לספק פתרון מקצה לקצה לחברות בהטמעה, בתפעול ובניהול יישומי בינה מלאכותית, ועוזרת לחברות ליישם מודלים של למידת מכונה ● בקוואק לא מסונוורים מטרנד ה-AI:" גם אם אנחנו על הגל, חייבים להיות קשובים לשוק"

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס