גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המחלוקות סביב חובת הבדיקות לנכנסים לישראל: למה זה יקרה רק עכשיו?

המהלך, שנדחה בעקבות מאבקים פוליטיים, צפוי לצאת לפועל בימים הקרובים • יותר מ-200 חולי קורונה הגיעו לישראל מחו"ל רק במהלך השבועיים האחרונים ● משטרת ישראל: "חלק מהרשויות, מנהלי המוסדות ומנהיגי הציבור נוהגים בחוסר אחריות ונותנים יד להפרות"

נתב"ג. אין פיקוח על הנוסעים הנכנסים / צילום: שלומי יוסף
נתב"ג. אין פיקוח על הנוסעים הנכנסים / צילום: שלומי יוסף

משרדי הממשלה ביצעו שורה של מחדלים בניהול נתב"ג. במסגרת תקנות החירום, הניהול של התנועה האווירית ותנועת הנוסעים לישראל וממנה הופקע מידי רש"ת למשרדי הממשלה. התוצאה: כמעט שנה אחרי שהכול התחיל, צפויה להתקבל סוף-סוף ההחלטה כי הנוסעים לישראל, "מדינת אי" כזכור, יידרשו להציג לפני הטיסה ארצה בדיקת קורונה שלילית. ההחלטה הזו תתקבל יחד עם החמרות נוספות על תנועת הנוסעים.

התקוטטות נמשכת בין משרדי הממשלה

אי-אפשר שלא לתהות למה זה קורה רק עכשיו. המחדל שעומד מאחורי ההחלטה חושף את ההתנהלות שבאה על חשבון כולנו: במשרד הבריאות שבו וטענו כי ההחלטה לא התקבלה עד כה בגלל "היבטים משפטיים ותפעוליים". 

למשרד המשפטים נמאס ובהודעה שהופצה מטעם המשרד מודגש כי "בעקבות מספר פרסומים מסולפים, אנו מבהירים כי אין כל אמת בטענה כאילו הייעוץ המשפטי לממשלה מנע אי-פעם, בדרך כלשהי, התניית כניסה לארץ מחו"ל בהצגת בדיקת קורונה שלילית". אם לא די בכך, הם מבהירים כי "הנושא עלה והתבקש לראשונה רק במהלך השבוע שעבר, ואנו מדגישים כי קיימת דרך משפטית מתאימה להסדיר את הסוגיה, וכך גם נמסר לגורמי המדיניות הנוגעים בדבר".

גם בדיון שנערך בוועדת החוקה טען עו"ד שי סומך ממשרד המשפטים כי הנושא עלה רק בשבוע שעבר. "אמרנו שזה אפשרי ולא הייתה עמדה אחרת. עדיף היה שיהיה תיקון חקיקה אבל לפי המצב המשפטי הקיים אין מניעה להסדיר בתקנות".

שרת התחבורה, שאמונה על תחום התעופה מיהרה להוציא תגובה הסותרת את הודעת היועמ"ש: "חיוב נוסעים בבדיקות הקורונה בנמל התעופה - לא אושר עד עתה על-ידי הייעוץ המשפטי. אין ספק שמשרדי הבריאות והתחבורה ביקשו חובת בדיקות בנמל התעופה אשר נמנעה על-ידי גורמי הייעוץ המשפטי". כך רגב, שאף הזכירה את הקמת המעבדות בנתב"ג "שפעלתי להקמה בזמן שיא מאז כניסתי לתפקיד".

אנחנו נזכיר כי עד לאחרונה המעבדות הללו אף לא קיבלו היתר להפעיל את מערך הבדיקות המהירות: אישור שבמקרה או לא, הכריזה עליו שרת התחבורה בלב הסערה סביב נתב"ג כשהיא אף מוסיפה כי "הסרת החסמים המשפטיים הצפויה בקרוב תאפשר לממש את מלוא היכולת של מעבדת הקורונה בנתב"ג". עד כה המעבדות פעלו במתכונת שאפשרה לנוסעים למדינות שכבר השכילו לדרוש בדיקות קורונה לקבל תוצאה עד 14 שעות, כעת תתאפשר קבלת תוצאות תוך 4 שעות.

רגב טענה כי "לאורך כל הדרך גורמי הייעוץ המשפטי אמרו שאין לנו את הסמכות, לחייב את האזרחים לבצע את הבדיקות מה שאילץ אותנו לייצר פתרונות אחרים. אני שמחה שסוף-סוף נמצא פתרון משפטי לביצוע הבדיקות, משום שזהו הדבר היחידי שהיה חסר, בנוסף להיערכות של נתב"ג על-פי התו הסגול והמעבדה, זאת על-מנת לאפשר את מתווה הכניסה והיציאה מהארץ דרך נתב"ג, בצורה מיטבית".

מטעמו של שר הבריאות, יולי אדלשטיין, נמסר כי "לצערנו, על אף דרישותיהם של שר הבריאות ושל שרת התחבורה לחייב גם ישראלים בהצגת בדיקה שלילית לקורונה כתנאי לכניסה לארץ, נמסר כי יש קשיים משפטיים. אנחנו שמחים על ההבנה של היועץ המשפטי לממשלה בצורך למצוא פתרון כדי לא לייבא לישראל עוד מוטציות".

שמחים או לא, אנחנו אומרים - במקום לבזבז אנרגיות על עוד התקוטטות מיותרת כדאי להתמקד במה שחשוב באמת - שנה מאז שהמגפה נכנסה לחיינו, ורק כעת יחד עם חציית הרף המצמרר של 4,000 נפטרים מהנגיף, מישהו מתעורר? או שמא הרעש התקשורתי והעליהום נגד נתב"ג ברשתות החברתיות הוא זה שהעיר את הדוב מהתרדמת?

ניהול כושל של הכניסה לישראל

משרד הבריאות מפרסם, על סמך חקירות אפידמיולוגיות, את מספר המאובחנים ואת איתור מקומות החשיפה לנגיף. על-פי הפרסום הזה בשבועיים האחרונים 221 מתוך עשרות אלפי המאובחנים היו על טיסות בדרכם לארץ, כשליש מהם מטיסות מדובאי.
משרד הבריאות מפרסם כי איתר את המוטציה הדרום אפריקאית אצל נוסעים שנחתו מדובאי והוא זה שצריך היה לדחוף שכל ההתנהלות בנתב"ג תיראה אחרת. קל יותר לשחרר סיסמאות כמו "לסגור את השמיים" מאשר לנהל את הכניסה והיציאה לישראל, גישה שמדינות אחרות כבר הפנימו: הנה, מיום שני השבוע בריטניה מחייבת את כל הנוחתים בממלכה, כולל אזרחיה להציג בדיקות קורונה לפני ההמראה וב-26.1 תצטרף לכך גם ארה"ב. ישראל תעלה על הרכבת הזאת באיחור, כשנה אחרי פרוץ המגפה.
ב-31 בינואר 2020, מטוס שהיה בדרכו לנתב"ג מסין התבקש לשוב על עקבותיו בעקבות החשש ליבוא המגפה לישראל מסין מוכת התחלואה. באמצע חודש מרץ נאסרה כניסת זרים לישראל (למעט באישור מיוחד), בהחלטה שתקפה עד כה.

כאמור, במסגרת תקנות החירום הופקע מרשות שדות התעופה ניהול נתב"ג והוא הועבר לידי המדינה. מחד היא זו שמקבלת החלטות דוגמת חובת הבידוד במלוניות גם לנכנסים מדובאי (כולל הפארסה הקודמת שאחרי פחות משבוע, בוטל הבידוד במלוניות).

ביד השנייה, המדינה היא זו שאמונה על אכיפת אותן תקנות - מה שנדמה שמיושם חלקית. די בהצצה על כמות הנוסעים שהופנו בפועל למלוניות בסבב הקודם, שבו התקנה הזו הייתה תקפה, לעומת אלה שקיבלו פטור ונשלחו לבידוד ביתי, די בהצצה על דיווחים של משרד הבריאות כי רוב הנוחתים שנדרשים לבידוד, מפרים אותו. אין ספק שיבוא המוטציות לישראל התרחש בדרך האוויר - אלא שנשאלת השאלה, אם ישראל הייתה נוהגת כמו מדינות אחרות ודורשת כי כל הטסים יציגו בדיקות קורונה שליליות לפני עלייה למטוס - המצב היה נראה אחרת?

אי-אפשר שלא לתהות עד כמה הפיקוח הרופף על פתח היציאה והכניסה לישראל תרם לאותם מספרים מצמררים והוא שיביא להורדת התחלואה. עד לסוף השבוע צפויים לנחות בנתב"ג כ-9,000 נוסעים, מספרם נמצא בירידה ככל שההחמרות עולות - מאז ההכרזה כי כל המדינות אדומות וכל הנוסעים נדרשים לבידוד נחתך מספר הנוסעים דרמטית. הנוסעים דרמטית. בישראייר למשל מעריכים כי מתנועה של 19 אלף נוסעים בחודש דצמבר, את ינואר יסכמו עם כ-3,000 נוסעים בלבד.

ביום שני צפויים לשם המחשה לנחות בנתב"ג 1,800 נוסעים, גם המספר הזה מצוי במגמת ירידה עם הבידוד המרתיע את הנוסעים, בימים הבאים מספרם יירד לכ-1,000 בלבד. מספר שמתקרב להתקהלות ולאירועים המוניים שמתרחשים ממש מתחת לאף בתוך גבולות המדינה, תיעודים שמועלים יום יום לרשתות החברתיות על עיתונאים שונים בהם העיתונאי ישראל פריי כתב ‘המקום הכי חם בגיהנום’ ו’דמוקרטTV’, חושפים את המחדל, האם נתב"ג הוא הבעיה או שהיא נעוצה באכיפה הרופפת?

ממשטרת ישראל נמסר כי היא "ממשיכה באכיפת תקנות הקורונה ברחבי הארץ למען בריאות הציבור. בשבוע האחרון המשטרה הגבירה את פעילות האכיפה כלפי מוסדות חינוך הפועלים בניגוד לתקנות, ובהתאם בוצעה אכיפה ונרשמו עשרות דוחות גם בהקשר זה. לצערנו חלק מהרשויות, מנהלי המוסדות ומנהיגי הציבור, לא מסייעים כלל למאמץ הלאומי וחלקם אף נוהגים בחוסר אחריות ונותנים יד להפרות. מטבע הדברים לעולם לא ניתן יהיה להציב שוטר בכל מקום וכל הזמן, לכן אנו מצפים מכל הרשויות הנוגעות בדבר לקחת חלק אקטיבי ופעיל בפעילות המניעה, האכיפה וההסברה למען בריאות הציבור". 

מספר מתים (בסוגריים אוכלוסייה)

ישראל: 4,083 (9.1 מיליון) יחס מתים למיליון: 435
קפריסין: 170 (1.2 מיליון) - יחס מתים למיליון: 140
יפן: 4,446 (126.2 מיליון) - יחס מתים למיליון: 35
אוסטרליה: 909 (25.6 מיליון) - יחס מתים למיליון: 35
מקור: WORLDMETER

עוד כתבות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה ואסיה; בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד ליבת ה-PCE

דאקס מתחזק ב-0.4%, פוטסי מוסיף 0.7% וקאק עולה ב-0.3% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר