גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיחה בלי מסדרון - כאילו שלא היה קשה עם הסמול טוק גם קודם

אפי הוא מנהל מבריק שלומד מהר - אבל אין לו מושג ירוק אין לנהל שיחת חולין ● עד כה הוא הצליח להסתדר, אבל הקורונה הציבה בפניו אתגר חדש: סמול טוק - בזום ● מה עושים כשלמחסום הבושה מתווסף מחסום העדשה?

איך לנהל שיחת חולין / צילום: Shutterstock
איך לנהל שיחת חולין / צילום: Shutterstock

תא"ל אפרים (אפי) אבני סיים מעל ל-36 שנים של שירות צבאי (השם בדוי, הרקורד אמיתי). כמהנדס מוכשר ומפקד מוכשר אף יותר, הוא טיפס ועלה בסולם הדרגות בצבא, ביחידות המודיעין, ושמו יצא לפניו כמנהיג חכם ואמיץ. אחד שיודע לתמרן בין רבדי הפוליטיקה של הגנרלים לבין טיפוח ופיתוח טכנולוגי ואנושי ביחידות המורכבות שאותן הוביל. כמקובל במדינתנו הביצתית, שוק ההייטק חיכה לו בזרועות פתוחות, וחברות טכנולוגיות, שברבות מהן המייסדים והמנהלים שירתו בעבר תחת פיקודו, היו מוכנים לשלם לא מעט עבור צירופו לשורותיהן.

בתום עונת החיזורים זכתה באפי חברת טכנולוגיה נחשבת. המנכ"ל, בשנות השישים לחייו, התרשם מהרקורד ומהמוניטין והציע לאפי הצעה שאין לסרב לה: "בוא כסמנכ"ל פיתוח, תסגור בין שנה וחצי לשנתיים בתפקיד, תלמד את הארגון ואת השוק האזרחי, ואז תחליף אותי". הקידום המטאורי למספר 1 תוך פרק זמן כה קצר קסם לו אפילו יותר מכסף או ממניות, והמינוי נסגר.

כחלק מתהליך ההכנה לכיסא המנכ"ל, אפי קיבל יועצת מלווה, להלן אני, על מנת לסייע לו להיכנס בצורה חלקה לארגון ו"לקצר טווחים" ביעילות לא רק בתואר ובממון אלא גם ובעיקר, במהות. בתכל'ס.

הגנרל התגלה כבחור שקט, העונה על רוב הסטריאוטיפים של אנשי מודיעין. מנדב מידע "און א ניד טו נו בייסיס", מצפה כמובן מאליו לציות מוחלט, מבריק, מבין עניין - ושונא לדבר עם אנשים שהוא לא מכיר. מעל שתיקה אופפת סוד צעקה האמת העגומה: אפי מנהל מצוין של מבנים, תהליכים, טכנולוגיה ואפילו אנשי טכנולוגיה, אולם אין לו מושג ירוק כיצד לנהל שיחת חולין. הוא לא יפנה מיוזמתו לאדם זר, ולא יעלה בדעתו לשתות קפה בבוקר (או בירה בערב) לצורך קידום מערכת יחסים, או אינטרס. הבעיה היא שככה לא עושים עסקים.

יוסטון, יש לנו בעיה

בעידן הטרום קורונה (זוכרים?) עסקאות נסגרו בארוחות ערב, שיחות חולין ובמקרים אחדים גם סביב משחק גולף. כך היה מקובל בעולם העסקי במשך עשרות שנים. עולים על מטוס, נפגשים סביב תערוכה או רצף פגישות במדינה זרה, משוחחים, שותים, מתבדחים, יוצרים מערכות יחסים ועל בסיסן נסגרות העסקאות.

הרעיון לצאת לארוחת ערב עם לקוחות פוטנציאליים מתרבויות אחרות הפיל על אפי אימה, ולא בגלל השפה. ברור כי כחלק מצמרת חיל המודיעין הוא נפגש לעיתים תכופות עם אנשים מתרבויות אחרות, אבל גם הם, כמוהו, היו גנרלים בצבאות שלהם. המפגשים היו על רקע ענייני של תמרונים משותפים, ומדי שרד וארוחות ערב בכל בסיסי הצבא בעולם הם די דומים, מתברר.

כחצי שנה לאחר שהתחילה עבודתנו המשותפת, תוכננה לאפי הנסיעה העסקית הראשונה לאחת מבירות אירופה, כדי להשתתף בתערוכת תקשורת מובילה. היו הכנות רבות, מעבר לקניית חליפה ועניבה.

כשישבנו לשוחח על התערוכה ועל ההישגים המרכזיים שהמנכ"ל מצפה ממנו להביא משם, הוספתי גם אני "שיעורי בית": "200 כרטיסי ביקור תביא לי במתנה, אם אתה רוצה שנמשיך לעבוד ביחד", אמרתי לו, ספק ברצינות, ספק בהלצה. שכחתי כמובן כי לגנרלים אין חוש הומור, וכך נקבעה המכסה: 200 כרטיסי ביקור שונים מתערוכה של שלושה ימים.

התערוכה, ההכנות ו"המתנה" שעליה התעקשתי היו חלק בלתי נפרד מתרבות הטרום-קורונה. עסקים בעשרות ומאות מיליוני דולרים, כך האמנו כולנו, אינם מבוצעים בשלט רחוק.

אנשי עסקים בתעשיות הביטחון, התקשורת, המכשור הרפואי וכל תחום עתיר משאבים אחר, טסו לעיתים תכופות, השקיעו זמן, כסף ומשאבים בארוחות ערב, בסיורים במפעלים, בלחיצת ידיים בתערוכות ובשיחות חולין עם זרים מוחלטים במסיבות קוקטייל מעונבות. לקוח אחר שלי סיפר פעם שאפילו קנה ציוד גולף כמהלך חובה לפני נסיעת עסקים לארה"ב, כי כך ציינה ההזמנה באופן מפורש.

כל אלה לא התאימו לאפי, אבל הוא היה חייל ממושמע. הייתי סקרנית מאוד לדעת איך יסתדר בתערוכה. אפשר היה לסמוך עליו שהמשימה תושלם במלואה. אפי חזר מהתערוכה עם 200 כרטיסי ביקור, ועם והתלהבות ילדית של רכישת מיומנות חדשה. איך זה קרה, שאלתי אותו.

"נכנסתי לאולם ההסעדה הענק של התערוכה, ולא מצאתי שולחן ריק אחד לרפואה. בעודי מסתובב לאחור מתוך כוונה לוותר על ארוחת הצהריים שלי, נזכרתי שחסרים לי עדיין 188 כרטיסי ביקור. נשמתי עמוק, לקחתי מגש, העמסתי אוכל, חיפשתי שולחן עם סועד אחד ובאנגלית מנומסת ביקשתי רשות לחלוק עמו את המרחב. במהלך שיחת חולין שהתחילה מאולצת התברר שהוא לקוח פוטנציאלי חשוב, שהיה ברשימת 'הציד’, שלי, וגם אדם נעים ולבבי, נטול פוזות. החלה להירקם עסקה וגיליתי שהשד לא כל־כך נורא".

עם אותה רוח נחישות ודבקות במטרה אפי הפך למנכ"ל החברה. עד היום הוא מתעב סמול טוק, אבל למד את כללי המשחק כמו תלמיד טוב. גם בתקופת הקורונה הוא ממשיך לטוס, וכבר היה בבידוד חמש פעמים. "לא יכול להפסיק לטוס", אמר לי. "מתעב את הפגישות האלו בזום. יש לך אולי תרגיל חלופי לאיסוף זומי של 200 כרטיסי ביקור?".

אז איך זה עובד מרחוק?

העולם לא נעצר. הוא מורכב, הוא מאתגר, אבל ההצגה חייבת להימשך. פניתי לכמה מנהלים שאני מעריכה, גם בזכות התוצאות העסקיות שלהם וניסיונם הרב בעסקים בין־מדינתיים, ללמוד מהם איך אפשר לפרוץ את מחסום ה"לונג דיסטנס" ולהתבונן למציאות בעיניים, דרך עדשת המצלמה כמובן. ואלה התובנות שחלקו איתי:

1. תוכן. השתתפות כמרצים וכמאזינים בסמינרים בינלאומיים וכמשתתפים בתערוכות וירטואליות שכבר קיימות, ומתרבות כל הזמן. נוכחות מבוססת תוכן "עוברת" גם במישור הווירטואלי, ומשרתת את נוכחות המותג ואנשי העסקים שלנו.

2. מערכות יחסים. אלה אומנם היו מבוססות על פגישות ובילוי משותף, אולם בסופו של יום, המדובר ביחסים פונקציונליים של תועלת הדדית ופתרון בעיות. קשר רציף וחם עם לקוחות קיימים ופוטנציאליים כאחד, גם כשאין עסקה ברקע, עוזר. התעניינות כנה בצרכיהם וסיוע, במידת האפשר, משמרים את מערכות היחסים ואת הרלוונטיות שלנו. כשייווצר צורך אמיתי, נהיה שם.

3. פתרונות פיננסיים. בתקופות משבר לכולם קשה. אסור שהיצירתיות תבוא רק במישור המוצרי-טכנולוגי, אלא גם ב"תפירת" העסקה, בגמישות פיננסית ובקיצור הליכי ביורוקרטיה.

4. הקשבה אמיתית, סבלנות וסובלנות. קשה להקשיב מרחוק. עלינו לעשות מאמצים להקשיב, באמת להקשיב, לצרכים של הצד השני, לאילוצים המערכתיים, האישיים והארגוניים שהמצב כפה גם עליהם. הרפלקס המותנה של כולנו להרשים ולהרחיב מרתיע בזום יותר מאשר פנים אל פנים.

5. התאמה מבית. לא מדובר בתקופה זמנית, אלא בשינוי מהותי בדרך שבה עושים עכשיו עסקים. חייבות להיעשות התאמות ארגוניות רדיקליות מבחינת דרגות חופש למנהלים, מענה יצירתי לצרכים המשתנים שהם מביאים מהשטח, פישוט תהליכי ביורוקרטיה ורגולציה, תהליכי פיתוח וחיזוק שיתופי פעולה בין יחידות. 

במהלך עבודתי השוטפת עם ארגונים השנה ראיתי את נשות ואנשי פיתוח העסקים והמכירות נמתחים, כפי ששנים רבות קודם לכן לא נמתחו. מעבר לאזור הנוחות, הרבה מעבר לכיפוף הרגלים.

את תשומת הלב הטכנית שהושקעה בעבר בהכנת תערוכות ענק ובהשקעת מאמץ מחשבה ותקציבים בוויסקי, בסיגרים או במסעדות יוקרה, הם נאלצו להשקיע עכשיו בחשיבה. להבין באמת מה עיקר ומה טפל, לאתר במדויק עם מי לדבר ומתי, ובעיקר להקשיב ולחשוב: מי הלקוח, מה האילוצים שלו, למה הוא באמת זקוק ומה באמת יביא את הבידול מול המתחרים. האילוצים הביאו לזיקוק נקודות החוזקה.

וכשאני מחברת את הנקודות לאחור, אני כמעט מתפתה לומר שאם הגברת קורונה לא הייתה באה אלינו, כפי הנראה היינו צריכים להמציא אותה. היא הוציאה מרבים את המיטב.

ניל"י גולדפיין היא משנה למנכ"ל קבוצת נירם גיתן NGG, מומחית למנהיגות וניהול בעולם של הפרעה

עוד כתבות

ג'ים סימונס / צילום: Reuters, Reuters

"המשקיע הטוב בעולם" הלך לעולמו. מה למדנו ממנו?

ג'ים סימונס, המשקיע האגדי ומייסד חברת מחקר השווקים רנסנס, הלך לעולמו בסוף השבוע האחרון כשהוא בן 86 ● גלובס צולל לסיפורו של משקיע העל היהודי, שניצח את התשואות של וורן באפט, המציא שיטה חדשה לניהול השקעות, ובכלל חלם בילדותו להיות רב. "מזל שזה בא והלך", סיפר באחד מראיונותיו

חנות של רשת גיימסטופ / צילום: Shutterstock

80% בחצי שעה: האם המניה שהטריפה את וול סטריט תעשה זאת שוב?

מניות המם חוזרות לסיבוב נוסף? גיימסטופ (GME) מזנקת בוול סטריט ● ברקע הזינוק נמצא ציוץ אחד של קית' גיל, מי שגרם לזינוק המניה ב-2021, אחרי 3 שנים של שתיקה ● שתי מניות מם נוספות, רדיט ו-AMC, מטפסות אף הן

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

לקוח הוריש את כל רכושו לעורך הדין. למה בית המשפט ביטל את הצוואה?

חברה רכשה מגרש באזור התעשייה בטמרה, מבלי לבקר בו קודם לכך, ולאחר קבלת הזכויות, גילתה שחברה אחרת כבר מחזיקה בחלק ממנו ● עו"ד ביקש לקיים את הצוואה האחרונה של לקוחו, לפיה הוא יורשו הבלעדי ● חברה המשכירה מחסנים דרשה תשלום ארנונה מופחת, וסורבה בטענה שמדובר בשטחי מסחר ● שלושה פסקי דין בשבוע

ספינת מכולות יוצאת מטורקיה / צילום: Shutterstock

הפרצה שמאפשרת להוביל סחורות מטורקיה לישראל

למכס הטורקי הותר לאפשר יציאת סחורות לעבר ישראל, בתנאי שמקבל הסחורה רשום בשטחי הרשות הפלסטינית ● המשמעות היא שדי בשיתוף פעולה עם איש עסקים פלסטיני או חברת קש פלסטינית כדי לשחרר סחורות מטורקיה לישראל

דובר צבא ירדן במסיבת עיתונאים / צילום: Reuters, Laith Al-jnaidi

בזמן מלחמת חרבות ברזל: תרגיל בינ"ל במעורבות לבנון בירדן

בתרגיל משתתפים כוחות יבשה, אוויר וים מ־33 מדינות כמו ארה"ב, בריטניה וצרפת וגם צבאות לבנון, מצרים ועיראק משתתפים בו ● לדברי דובר צבא ירדן, התרגיל מיועד לעזור במאבק בארגוני טרור ומהווה תגובה "להתפשטות כטב"מים, נשק ביולוגי, כימי וגרעיני"

אמפי שוני הערב. משתתפי העצרת מניפים שלטים ''אין חטופים. אין עצמאות.'' / צילום: עודד אנגל Oded Engel

132 חטופים בעזה: טקס יום העצמאות האלטרנטיבי של משפחות החטופים

מטה משפחות החטופים קיים הערב (ב') עצרת בכיכר החטופים בת"א ● במקביל התקיים טקס "כיבוי משואות והדלקת התקווה" באמפי שוני ששודר בשידור ישיר במספר מוקדים ברחבי הארץ ● מחר (ג') יציינו את יום העצמאות במטס של תשעה מטוסים במבנה חסר שיניפו תמונות של 132 החטופים

כוח צה''ל בעוטף עזה / צילום: Associated Press, Tsafrir Abayov

בג"ץ אישר למבקר המדינה לבקר את אירועי ה-7 באוקטובר

השופטת כנפי-שטייניץ קבעה שצה"ל ומבקר המדינה יגישו את טיעוניהם עד ה-8 ליוני, אך לא קבעה צו ביניים ● במשרד מבקר המדינה אומרים כי "מצופה מהרמטכ"ל ומכלל הגורמים המבוקרים לשתף פעולה באופן מלא עם נציגי משרד מבקר המדינה, בדומה לגופי הביטחון האחרים"

השקעה של 100 דולר, תשואה של 50 שנה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

המחקר שמגלה: למה רוב האנשים לא נהנים מ"תשואה משוגעת״

בדיקה חדשה של ביצועי אפיקי השקעה מרכזיים, שבוצעה באוניברסיטת ניו־יורק, מגלה: 100 דולר שהושקעו במדד S&P 500 בשנת 1970 הפכו ל־22.4 אלף דולר - והניבו רווח של פי כמה וכמה מהשקעות בזהב, אג"ח או נדל"ן ● אז למה רוב האנשים לא נהנים מהתשואה המשוגעת של שוק המניות, ומה הסיכונים בדרך להיות "עשירים משחשבתם"

קייטנה של הקרן לנפגעי טרור / צילום: הסוכנות היהודית

מאז פרוץ המלחמה הצטרפו כ־8,500 משפחות לנתמכי הקרן לנפגעי טרור

הקרן העניקה בשבעת החודשים האחרונים סיוע בהיקף כולל של 36 מיליון שקל ● לצד מענקי חירום כספיים למשפחות שבתיהן נפגעו מטילים, ניתנים גם טיפולים אישיים וקבוצתיים, וקייטנות לילדים נפגעי טרור

מימין: שלומי בן חיים, גל קרובינר, אלי גליקמן / צילום: ג'ייפרוג, ענבל מרמרי, איתי רפפורט

המניה הישראלית שקפצה ב-90% מהשפל והדוחות שהזניקו את פאגאיה

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש • ג'יי פרוג הציגה דוחות חזקים אך המניה צללה ● פאגאיה זינקה בחדות לאחר שעקפה את התחזיות בתוצאות הכספיות ● וצים סיכמה זינוק של כ-20% בשני ימי מסחר בעקבות עלייה במחירי התובלה הימית

אברהים קאלין, ראש סוכנות הביון הטורקית / צילום: ap, Emrah Gurel

מתווכת על מלא: ראש סוכנות הביון הטורקית נפגש עם הנייה בדוחא

ברקע המשבר בין ירושלים לאנקרה, ראש סוכנות הביון הטורקית נועד בבירת קטאר, דוחא, עם ראש הלשכה המדינית של חמאס, אסמעיל הנייה ● בפגישה בין השניים עסקו במו"מ, בניסיון הטורקי להביא להפסקת אש ובסוגיית הכנסת הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה

עימאד חבקה באירוע ב''גלובס'' לזכר בנו סלמאן ז''ל / צילום: תמר מצפי

סא"ל סלמאן חבקה ז"ל: הצעיר שהתעקש ללכת למכינה קדם צבאית והקשר האמיץ עם המדינה

סא"ל סלמאן חבקה ז"ל, עליו סיפר נשיא המדינה בערב יום הזיכרון, נפל ברצועת עזה בתחילת נובמבר ● במפגש מיוחד שנערך לזכרו במערכת גלובס, לקראת יום הזיכרון, סיפר אביו, עימאד, על הצעיר שהתעקש ללכת למכינה קדם צבאית, הורי החיילים שהגיעו לנחם והקשר האמיץ עם המדינה

ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה / צילום: ap, Mikhail Metzel

כלכלן בתפקיד שר ההגנה: טלטלה גדולה בממשלת רוסיה

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, מציע להחליף את שר ההגנה מאז 2012, סרגיי שויגו, בסגן ראש הממשלה אנדריי בלוסוב ● לפי מרבית ההערכות, ההדחה היא על רקע הקיבעון וההאטה במלחמה באוקראינה שנמשכת מאז פברואר 2022

אייר קנדה בנתב''ג / צילום: איל יצהר

אחרי יונייטד ואיזי ג'ט: חברה נוספת דוחה את החזרה לישראל

האפשרות לטוס ישירות לטורונטו תידחה עד אוגוסט: חברת התעופה אייר קנדה שהשהתה את פעילותה בישראל דוחה את החזרה שתוכננה ומצטרפת לאיזיג'ט, יונייטד איירליינס ואייר אינדיה שהשהו את חזרתן בשל השלכות מתקפת הכטב"מים האיראנית ● אייר אינדיה אמורה לחזור לפעילות בהמשך השבוע

רידא מסארווה / צילום: אינטל

הוא בן לאחת המשפחות הגדולות בחברה הערבית ואחראי על בניית המפעלים של אינטל בארץ ובעולם

רידא מסארווה, שאחראי על הנדסת הבינוי באינטל בעשרות מיליארדי דולרים, הגיע לפסגה כשהוא אחד מאנשי המפתח שאמונים על ההתרחבות הגדולה ביותר של החברה בכל שנותיה ● דרך לקיחת אחריות אישית, חוש הומור מפותח וחשיבה טכנית, כך הוא עשה זאת ● בונים את ישראל, פרויקט מיוחד

ענבל קנקה, הממונה על הליך ההפקעות בנת''ע, וכיכר מגן דוד בתל אביב / צילום: כדיה לוי

"זו גם ציונות וגם משתלם לבעלי הבתים": עורכת הדין שמפקיעה נכסים לטובת תוואי המטרו

"ההפקעות יוצאות משתלמות מאוד לבעלים", אומרת עו"ד ענבל קנקה, הממונה על הליך הפקעות הנכסים בחברת נת"ע שאחראית על הקמת המטרו ● בראיון לגלובס היא מספרת על המבצע הגדול מסוגו בתולדות המדינה והודפת טענות ללחצים פוליטיים ● בונים את ישראל, פרויקט מיוחד

גבול לבנון / צילום: ap, Hussein Malla

מטוסי צה"ל תקפו משגרי חיזבאללה מוכנים לשיגור בדרום לבנון

4 חיילים נפצעו בינוני וקל מפגיעת טיל נ"ט סמוך לקיבוץ יפתח שבגליל העליון ● שני כטב"מים פגעו באזור בית הלל שבאצבע הגליל מבלי שהופעלה אזעקה • בטקס הקראת השמות בהיכל הזיכרון בהר הרצל, אמר שר הביטחון כי "המלחמה תימשך עד שנשיב את חטופינו ונפרק את שלטון חמאס" • התרעות בעוטף עזה ובגליל • עדכונים בולטים 

הדמיה של פרויקט The LINE מוצגת בתערוכה בינלאומית / צילום: Reuters, Balkis Press/ABACA

שני בנייני ענק שיאכלסו 9 מיליון איש: כך נקלע לסחרור הפרויקט הגדול בעולם

התוכניות של ערב הסעודית להקים גורדי-שחקים תאומים בגובה אלפי רגל ולאורך 105 מייל בעיר העתיד ניאום, איבדו מומנטום כשנקלעו לסחרור עלויות ולרצף תקלות בנייה ● אפילו אדריכל בריטי המעורב בפרויקט כינה אותו "תמוה ובלתי סביר, אפילו עבור מי שעוסק בתכנונו"

בית דיזנגוף, השבוע. ריק ועזוב / צילום: ניר וייס ודררו

על מצבו העגום של הבניין שבו הוכרזה עצמאות ישראל

כל מי שעובר בשדרות רוטשילד בתל אביב יכול לראות מה עלה בגורלו של הבניין האייקוני בו דוד בן גוריון הכריז על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל ● ההזנחה הפושעת של הבניין כמו מטאפורה למצב המדינה

איך לחסוך בחיי הסוללה? / אילוסטרציה: Shutterstock

סוללת הטלפון מתרוקנת במהירות? כך תאריכו את זמן השימוש בה

השימוש היומיומי בסמארטפונים ובמחשבים ניידים מייצר תלות בשקעי טעינה, אך ניתן להקטין אותה בכמה צעדים פשוטים ● מהקטנת בהירות מסך, דרך כיבוי תוכנות "כבדות" ועד תוכנית חיסכון בחשמל