גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לחשב מסלול מחדש: הזדמנויות באשראי לרכב

השקעה באשראי לרכישת רכב מאופיינת בתזרים מזומנים שוטף, מח"מ קצר ויציבות יחסית במשברים - גורמים שמגבירים את האטרקטיביות שלה, בייחוד בימי משבר ● פתרונות חדשים מקילים על משקיעים ישראלים להיחשף לשוק הזה גם בארה"ב

מגרש למכירת מכוניות משומשות בקולורדו, ארה"ב / צילום: Associated Press, David Zalubowski
מגרש למכירת מכוניות משומשות בקולורדו, ארה"ב / צילום: Associated Press, David Zalubowski

האור בקצה הקורונה נראה באופק, אך האתגרים למשקיעים מתגברים. אלה נובעים מהשילוב בין הפגיעה הכלכלית מהקורונה, רמת המחירים הגבוהה בשוק הסחיר וסביבת הריבית האפסית.

מנגד, השוק מוצף בנזילות, הרודפת אחרי תשואות ומעלה את מחירי נכסי הסיכון.

לדעתנו, שם המשחק כעת הינו איתור נכסים שהמתאם שלהם לשוק הסחיר נמוך והם מניבים תשואה ראויה לסיכון. לדוגמה, תוך הגדלת הקצאות ופיזור גיאוגרפי לסוגי נכסים קיימים בתיק, עם שימוש בכלי השקעה חדשניים.

שוק האשראי לרכבים כמשל

ככלל, השקעה באשראי לרכישת כלי רכב מאופיינת במספר מאפיינים אטרקטיביים. בראשם, תזרים מזומנים שוטף, מח"מ ממוצע קצר ויציבות יחסית במשברים. משבר הקורונה המחיש, בדומה למשברי עבר, שלווים בשוק הרכב מאופיינים במוסר תשלומים גבוה, המוסבר לרוב בהזדקקותם לרכבים לצורך עבודה והתניידות. בנוסף, ההלוואות נשענות על שעבודים על הרכבים, שנחשבים לחזקים, לאור ביקוש יציב לרכבים משומשים, ששומר על ערך הביטחונות.

בישראל, בסוף יוני 2020 הסתכם האשראי למשקי בית כנגד שיעבוד רכב שהעמידו המערכת הבנקאית וחברות כרטיסי האשראי בכ-10 מיליארד שקל. בנוסף, 3 מיליארד שקל העמידו חברות אשראי חוץ-בנקאיות ויבואני הרכב עצמם.

 

מנגד, החשיפה הישירה המצטברת של המשקיעים המוסדיים בישראל לאשראי לרכבים עומדת על כ-5 מיליארד שקל, פחות מ-0.3% מהנכסים המנוהלים, ומרוכזת בישראל.

כלומר, שיעור ההשקעה של מוסדיים באשראי לרכבים בחו"ל אפסי. הדבר מנוגד למגמה בשנים האחרונות להגדיל ההקצאות לחו"ל. להמחשה, ב-15 השנים האחרונות זינק נתח ההשקעות בחו"ל מ-3%, ליותר מ-30%. הדבר נובע מהפער בין גודל השוק המקומי לצורכי ההשקעה של המוסדיים ומהצורך בפיזור סיכונים.

שוק עמוק, מרווחים גבוהים

שוק האשראי לרכב בארה"ב הוא השוק השני בגודלו מסך האשראי שלא לדיור בארה"ב. היקפו כיום כ-1.34 טריליון דולר והוא צומח בקצב של כ-6% בשנה.

ביצועי האשראי לרכבים בארה"ב נשענים על החשיבות הגבוהה של הרכב בתרבות ובכלכלה האמריקאית. יותר מ-90% מהמועסקים נוסעים לעבודה ברכב פרטי, ו-80% מרכישות הרכב מתבצעות באמצעות הלוואה או ליסינג. בנוסף, בארה"ב ללווה יש תמריץ חזק במיוחד להימנע מכשל אשראי ועיקול, שיפגע בהיסטוריית האשראי שלו, ועלול למנוע ממנו להגיע לעבודה ולהתפרנס.

בהתאם, שוק אשראי הרכב האמריקאי הפגין לאורך ההיסטוריה ביצועים איתנים, גם במשברים. בעשור האחרון עמדה התשואה הממוצעת נטו בו על כ-7% באשראי לרכישות כלי רכב משומשים ו-3% בחדשים.

בפרט, באותה תקופה היו בממוצע רק כ-2% מההלוואות בפיגור מעל 90 יום, ושיעור המחיקות (Charge-Off) נמוך מ-1%. בנוסף, האפקטיביות של מימוש כלי הרכב כביטחונות בארה"ב מביא לשיעורי התאוששות (recovery) גבוהים. לפי נתוני S&P, מ-2007 הם עמדו על כ-60% ללווי פריים וכ-40% ללווי סאב-פריים.

האמור מוסבר ביציבות הביקוש לרכבים משומשים. בתקופות משברים, הצרכנים אינם "נגמלים" מהצורך ברכב אלא בוחרים חלופות זולות. להמחשה, אף שבמשבר הפיננסי ובמשבר הנוכחי מכירות הרכבים החדשים בארה"ב ובישראל צנחו - מכירות הרכבים המשומשים דווקא עלו.

אפשרות השקעה חדשה

בפני המשקיעים הישראלים עמדו עד כה שלוש דרכים עיקריות להיחשף לשוק אשראי הרכב בישראל.

האפשרות הראשונה הינה רכישת תיקי אשראי מיצרני ההלוואות לרכבים - גופים חוץ-בנקאיים המעמידים הלוואות למכירה, כגון מימון ישיר או חברות הליסינג. אפשרות זו רלוונטית רק למשקיעים מוסדיים. להערכתנו, התשואות הפוטנציאליות בעסקאות אלה מגיעות לכ-4%-3%.

אפשרות מקבילה הינה השקעה בעסקאות איגוח, כגון אלה שהנפיקה מימון ישיר ברצף מוסדיים. בדרך זו, המנפיקה מעבירה את זכויותיה לקבלת תשלומים עתידיים מתיק אשראי הרכב והזכויות על כלי הרכב המגבים אותן לידי ישות ייעודית (SPE). היישות הייעודית מנפיקה ניירות ערך, בחלוקה לרבדים של חוב בכיר ושכבות חוב ואקוויטי נחותות. התשואות הממוצעות בשכבות החוב, הנהנות מהביטחון של השכבות הנחותות להן, עומדות על כ-2.5%.

לפי פרסומי מימון ישיר, השחקן הדומיננטי בשוק, היקף עסקאות האיגוח והמחאות התיקים שביצעה מאז 2018 נאמד בכ-8 מיליארד שקל, רובן המחאות תיקים למוסדיים.

האפשרות השלישית היא השקעה עקיפה באג"ח או במניות של חברות שתחום עיסוקן העיקרי הוא מתן הלוואות לרכישת רכבים. אולם זו חושפת את המשקיעים למלוא הסיכון הענפי ולסיכון ספציפי של חברות, להבדיל מחשיפה לתיק אשראי.

באשר לארה"ב, עד כה הנגישות הייתה נמוכה במיוחד למשקיעים ישראלים.

לאחרונה השיקה חברת הפינטק הישראלית פאגאיה קרן ייעודית לאשראי לרכבים יד שנייה. הקרן מיועדת לאפשר למשקיעים מוסדיים וכשירים להיחשף לשוק הרכב האמריקאי באמצעות תיק אשראי מנוהל בפיזור רחב. לפי פרסומיה, הקרן משתמשת ביכולות הטכנולוגיות שפיתחה בתחום האשראי הצרכני, כדי לזהות עיוותי תמחור ברמת הלווה, במטרה להשיא תשואות עודפות על השוק. להערכתנו, לאור התשואות בשוק, יעדי התשואה של הקרן גבוהים מ-7%.

תשואה זו גבוהה במיוחד בהשוואה לשוק האג"ח הקונצרניות. להמחשה, בסוף 2020, כל שוק האג"ח הקונצרניות בארה"ב נסחר בתשואות ממוצעות של פחות מ-5%, ובאירופה פחות מ-4%. יתרה מזאת, יותר מ-60% משוק האג"ח הקונצרניות בעולם נסחר בתשואה של פחות מ-1%, ו-85% ממנו בפחות מ-2%.

מנגד, רכישת תיקי הלוואות רכב ישירות בארה"ב מורכבת ליישום. זאת, לאור הצורך במומחיות מספקת לביצוע ההשקעה והיעדר נגישות לספקי ההלוואות.

המצב דומה בשוק האיגוח בארה"ב, שבו מונפקים איגוחי רכב בהיקף כ-100 מיליארד דולר בשנה, המהווה כ-20% מההלוואות. שתיים מבין שלוש השחקניות הדומיננטיות בשוק האיגוח האמריקאי הינן יצרניות רכב, ג'נרל מוטורס ופורד, השומרות לעצמן את הרצועות הנחותות, המניבות תשואות שמנות. כך, ניתן להשקיע רק בשכבות החוב הבכירות, המניבות תשואה נמוכה של כ-2% בלבד.

לסיכום, המאפיינים של שוק האשראי לרכב מגבירים את האטרקטיביות בהרחבת היקפי ההשקעה והפיזור הגיאוגרפי מחוץ לישראל, ובפרט לארה"ב. 

הכותבים הם רו"ח ועו"ד איתי רושקביץ ומור לוין, מייסד ושותף, בהתאמה, בחברת הייעוץ הפיננסי CoAF - Complex of Alternative Finance. הגורמים בטור זה עשויים להשקיע בניירות ערך או מכשירים, לרבות אלה המוזכרים בו. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות ; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים