גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בליץ" של צווים ותקנות: המסע של ביידן למאבק במשבר האקלים מתחיל

החזרת אנשי אובמה, ביטול צווים של טראמפ, חזרה להסכם פריז ותוכנית משמעותית שבכוחה לדחוף את כל העולם קדימה ● כך ייראו ימיו הראשונים של ביידן בתפקיד, וגם לישראל יש סיבה טובה לרוץ אחרי הבית הלבן

הנשיא ביידן והציר העולמי לענייני אקלים קארי / צילום: Reuters, Joshua Roberts
הנשיא ביידן והציר העולמי לענייני אקלים קארי / צילום: Reuters, Joshua Roberts

ברחבי העולם נושאים השבוע עיניים לארצות הברית. הנשיא החדש שעושה את צעדיו הראשונים בבית הלבן, ג'ו ביידן, לא מתכוון לבזבז זמן, ומתכנן "בליץ" צווים בעשרת ימיו הראשונים בחדר הסגלגל, במטרה להחזיר אחורה החלטות רבות שקיבל הנשיא היוצא, דונלד טראמפ. בחודשים האחרונים חזר ביידן והצהיר על מחויבותו לתחום האקלים ועל כוונתו לחזור, ביומו הראשון לתפקיד, להסכמי פריז, שאותם נטש קודמו. כך, אכן עשה אתמול, שעות ספורות לאחר השבעתו. שובה של ארה"ב להסכם פריז ייכנס לתוקף בעוד 30 יום. שובה של ארה"ב להסכם פריז ייכנס לתוקף 30 יום לאחר חתימת ביידן. זהו הצעד המשמעותי הראשון, שבכוחו לסמן לעולם את הכיוון שארה"ב של ביידן צועדת אליו, ושואפת לרתום לצעידה משותפת באותו מסלול את העולם.

ביידן ייכנס לתפקיד עם הצוות הגדול ביותר שמונה אי פעם בבית הלבן להתמודדות עם שינויי האקלים. בראש המינויים ניצב כמובן ג'ון קארי, מזכיר המדינה תחת אובמה, אשר היה מנוע משמעותי מאחורי הסכמי פריז, שיכהן כ"ציר עולמי" לענייני אקלים. ראש
ה-EPA של אובמה, ג'ינה מקארתי, תצטרף לממשל ותקים משרד חדש לענייני מדיניות אקלים, וביידן מתכנן למנות מומחי מדיניות בנושא במשרד החוץ ובמועצה לביטחון לאומי, במשרד האוצר, משרד התחבורה, וצוותים ייעודיים למדיניות אקלים שיעסיקו עובדים רבים נוספים. בימים הקרובים, יצורפו עוד עובדים לצוותים השונים של הממשל בנושא.

כבר בימיו הראשונים מתכנן ביידן לבטל החלטות של ממשל טראמפ. אחד הצעדים הראשונים, שבוצעו כבר אתמול, הוא ביטול צינור הנפט של קו צינור קיסטון, שיועד להעברת 830 אלף חביות נפט גולמי ביום מקנדה למפרץ מקסיקו. בניית הצינור הופסקה על ידי אובמה בשל שיקולים הנוגעים למשבר האקלים, ואושרה מחדש על ידי טראמפ. מקורו של הנפט שעתיד היה לזרום בצינור הוא חולות הזפת של אלברטה בקנדה, שהנפט המופק מהם נחשב למזהם מאוד. לדברי מתנגדי הפרויקט, צינור נפט המופק מחולות זפת פגיע יותר לדליפות.

הנשיא הנבחר צפוי גם להחזיר אחורה לתקופת ממשל אובמה את הצווים שביטל טראמפ, שהגבילו פליטת מתאן, גז החממה העוצמתי ביותר, מפעולות קידוחי נפט וגז. יריית הפתיחה של הממשל תכלול צווים שמטרתם להחיות הוראות ותקנות להפחתת זיהום סביבתי - מזיהום אוויר למים וטבע, שהוחלשו בעידן טראמפ. ארה"ב אף עתידה להצטרף למאמץ העולמי להפסקת השימוש ב-HFC, המשמש במערכות קירור ומיזוג אוויר ותורם להתחממות כדור הארץ.

צו נשיאותי נוסף נועד להחזיר את היסודות המדעיים לבסיס קבלת ההחלטות הפדרליות, לאחר ארבע שנים של ממשל שלעג או זלזל במדע, העלה מחקרי הכחשת אקלים, וביטל את מקומם של המדענים. ביידן התחייב לתמוך במדענים ממשלתיים פדרליים, ומתכנן גם להתחיל בהליך שיוביל את הסוכנויות לחשב את העלויות שפליטת הפחמן הדו חמצני משיתה על החברה, ולשנות ניתוחי עלות תועלת באופן שיבסס פעולות רגולטוריות מבחינה כלכלית.

"העריך בחסר" את הנזק של טראמפ

אף שביידן הכריז לאורך החודשים האחרונים שוב ושוב על המחויבות שלו לנושאים סביבתיים וכינה את משבר האקלים "האיום הקיומי הגדול של זמננו", צוות המעבר שמינה לאחר היבחרו אמר לאחרונה כי הוא "העריך בחסר" את הנזק של ממשל טראמפ בתחום האקלים. הצוות גילה על קיצוצים גדולים בתקציבים, פיטורי עובדים ו"חיסול שיטתי של תוכניות ומחקר אקלימי" בהיקף נרחב יותר מזה שצפה תחילה.

בכיר בצוות המעבר בתחום האקלים אמר שעד אשר לא יתוקנו ליקויים רבים, הצוות לא יוכל להתקדם בעבודתו. למשל, מעבדות הסוכנות להגנת הסביבה רוקנו ממדענים ותוכן לאחר שיותר מ-600 עובדי הסוכנות עזבו או פוטרו מאז תחילת כהונתו של טראמפ. בלעדיהם, לא ניתן לכונן תוכניות ולזקק את המצב לאשורו. לבנות מחדש סוכנות כה גדולה המושתתת על מקצועיות זוהי משימה מורכבת וקריטית, העלולה לקחת זמן עבור הממשל החדש.

לאורך כהונתו, טראמפ התכחש למשבר האקלים ופעל אקטיבית כדי להסיג את מדינתו ממחויבויות בינלאומיות ומצעדי התקדמות משמעותיים בתחום הסביבה. הוא נטש את הסכם פריז וכפר במדע, הוציא את משבר האקלים מרשימת האיומים האסטרטגיים על ארה"ב, ביטל צווים של ממשל אובמה ובהם צו שדרש מסקטור האנרגיה להפחית את פליטות גזי החממה בכ-30% עד שנת 2030, והעמיד בראש ה-EPA לוביסט לשעבר של תעשיית הפחם - אנדרו ווילר.

טראמפ ביצע מאות צעדים בעלי השפעה סביבתית חסרת תקדים. הוא אף ביטל רגולציה למניעת דליפות מתאן בתעשייה, החליש תקנות על מפעלים מזהמים, התיר לחברות נפט וגז להשתמש בשיטות חיפוש הפוגעות בטבע ובעלי חיים, צמצם וביטל חלקים בשמורות טבע לאומיות כדי לאפשר קידוחים וכריית מחצבים, איפשר הגדלה של כריתת עצים על אדמות יער טונגאס - אחד מכיורי הפחמן המשמעותיים במדינה, הוריד את האכיפה של סוכנויות הסביבה לרמה הנמוכה ביותר זה 30 שנה. גם בעלי החיים עומדים בסכנה בשל החלטותיו; טראמפ קידם חקיקה שתאפשר ציד דובים בשנת החורף שלהם, וביטל את ההגנה על זאבים אפורים.

קרבות סביבתיים ארוכים וקשים

בתקופה הקרובה יציג הממשל יעדים קצרי וארוכי טווח בתחום האקלים. ואולם מומחי ממשל וסביבה מזהירים כי הצעדים של ביידן עלולים לקחת זמן, ולהיתקל בקרבות סביבתיים ארוכים וקשים, ולכן הציפייה לתוצאות או לצעדים גדולים מיידיים - עלולה להסתיים באכזבות. בנוסף, מומחי האקלים מציינים שהחזרת מדיניות הממשלה לאחור - לתקופת ממשל אובמה, לא תספיק כדי לעזור לעולם להימנע מההרס הקשה ביותר של גלי חום, שיטפונות ואסונות אקלים תדירים.

בזמן שמדינות העולם שוקדות על תוכניות לאיפוס פליטות בהתאם להסכם פריז, ארה"ב של ביידן מתחייבת לחזור למרוץ, ולהוביל בו. לפי תוכנית ביידן-האריס, עד שנת 2035 יאופס משק האנרגיה של ארה"ב, ועד 2050 תגיע מדינתם לאפס פליטות נטו. זאת, לצד תוכנית בסך 5 טריליון דולר (מהם 1.7 טריליון במימון ממשלתי), במטרה לייצר מאות אלפי משרות חדשות בתחום האנרגיה, לצד מעבר לאנרגיות נקיות.

הכניסה של הנשיא החדש לבית הלבן היא גם איתות עבור ישראל, שעד כה מתמהמהת באישור תוכנית לכלכלה דלת פחמן ויישור קו עם יותר מ-100 מדינות שכבר גיבשו תוכנית בנושא. "ארבע שנים חשוכות של ממשל שפירק כל חלקה טובה מבחינת רגולציה נגמרות. ביידן מתכוון לחזור לבית הלבן במלוא הקיטור ולהוביל את המאמץ הבינלאומי. בחודשים הקרובים נראה מדינות משדרגות ומגישות את תוכניות העבודה שלהן במסגרת הסכם פריז", אומר פרופ' אלון טל, ראש החוג למדיניות ציבורית באוניברסיטת תל אביב. "לדעתי, המדינות יגלו הרבה יותר תעוזה ונכונות לפעול, לצד המדינות המתפתחות שיצפו לסיוע אמריקאי כדי לעבור לכלכלה מאופסת פחמנית עד 2050".

טל מקווה שארה"ב תצליח להפוך לקטר שיוביל את היציאה העולמית מהפלונטר של משבר האקלים, וכך גם את ישראל. "תם גם העידן שישראל יכולה להתחמק עם תוכניות חיוורות ויעדים של צמצום פחמן לנפש בזמן שהאוכלוסייה שלנו גדלה", הוא אומר. "קארי יודע להפעיל לחץ על המדינות, ובניגוד לתקופה שבה חתמנו על הסכם פריז, עכשיו אנחנו יותר בשלים לתהליך הזה. ישראל חייבת לאשר את הצעת המחליטים של המשרד להגנת הסביבה בנוגע לכלכלה דלת פחמן, ולהצטרף לארה"ב ולעולם". 

התוכניות הסביבתיות של ביידן

  • חזרה להסכמי פריז שטראמפ נטש
  • הקמת משרד חדש לענייני אקלים
  • מינוי מומחי מדיניות אקלים במשרדים ממשלתיים
  • ייצור 10 מיליון משרות בתחום האנרגיה הנקייה
  • ביטול קו צינור קיסטון המעביר חביות נפט מקנדה למפרץ מקסיקו
  • החזרת צווים להגבלת פליטת מתאן והוראות להפחתת זיהום סביבתי
  • החזרת היסודות המדעיים לבסיס קבלת ההחלטות הפדרליות

עוד כתבות

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת