גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מסטארט-אפ קטן לתאגיד של 5,000 איש: האתגרים של מנהלים אחרי אקזיט

הירידה במעמד, ההבדלים בתרבות הארגונית והפגיעה במוטיבציה - מיזוג של חברת סטארט-אפ לתוך תאגיד מציב אתגרים רבים ● שאלנו מומחים ומנכ"לים שעברו את זה על בשרם איך מתגברים על האתגר ● ניהול וקריירה

מה קורה לעובדים במעבר מסטארט־אפ לתאגיד שרכש אותו
מה קורה לעובדים במעבר מסטארט־אפ לתאגיד שרכש אותו

תקופת הקורונה טרפה את הקלפים בשוק העבודה. מנהלים ועובדים כאחד נאלצים לעכל שינויים מהירים ולהסתגל אליהם תוך כדי תנועה. איך מנהלים ומתנהלים בעולם כזה? במדור החדש "ניהול וקריירה" נציג בפניכם את מיטב המומחים שיציעו דרכים להתמודד עם עולם העבודה המשתנה, או לכל הפחות ייתנו לנו כמה נקודות למחשבה 

אחד הדברים שהדהימו את תומר פפר, מנכ"ל משותף בתן ביס ו-CTO במרכז הפיתוח בישראל של ענקית משלוחי האוכל און ליין Just Eat Takeaway שרכשה את החברה הישראלית ב-2018, הוא הדרישה של החברה הרוכשת להחיל על הסטארט-אפ את מדיניות השקיפות בשכר שלה. כמעט שנה וחצי נדרשו להשלמת התהליך הזה בתן ביס, שנשארה יחידה אוטונומית עצמאית בחברת הענק ההולנדית, ומהווה את חוד החנית הטכנולוגית של החברה. לבסוף, החברה הישראלית חשפה את טווחי השכר בכל תפקיד, עד רמת הסמנכ"לים.

"בהתחלה היינו בשוק", נזכר פפר, "כי היו חבר'ה שלפי הספר לא היו בטווח השכר של התפקיד שלהם. אמרנו שאם נפרסם שעובד צריך להרוויח סכום מסוים והוא מקבל פחות, אז מה העובד הזה יחשוב? קודם כל עשינו עבודת מטה, העלינו שכר למי שהיה מחוץ לטווח וגם העלינו את אלה שהיו ברף התחתון".

השינוי שהעובדים הישראלים של תן ביס נאלצו להתרגל אליו הוא רק אתגר אחד ממכלול של אתגרים שעומדים בפני מיזוגים של סטארט-אפים קטנים לתוך חברות גדולות, גם מצד הנרכשים וגם מצד הרוכשים. שאלנו מומחים ואנשים שעשו את זה מהם האתגרים ואיך אפשר להתגבר עליהם.

תומר פפר, מנכ"ל משותף בתן ביס / צילום: מלי ארואסטי

שינוי בסטטוס האישי 

לדברי פרופ' דפנה קריב, חוקרת בבית הספר אדלסון ליזמות, המרכז הבינתחומי הרצליה, אחד הנושאים המרכזיים והנפיצים הוא הסטטוס של העובדים של הסטארט-אפ הנרכש בתוך הארגון הגדול. "כל דרגי ה-C, שבארגונים קטנים הם קצת פיקציה, כי כמה אנשים אתה כבר מנהל - האנשים האלה מקבלים סטטוסים אחרים, ויש בזה שנמוך במובנים רבים. זה פוגע במוטיבציה ובחוסן שלהם".

פרופ' דפנה קריב, חוקרת בבית הספר אדלסון ליזמות, המרכז הבינתחומי הרצליה / צילום: גלעד קולרציק

לא רק הסטטוס האישי מופר, גם הטריטוריה המקצועית. בניגוד לארגון גדול, אומרת קריב, סטארט-אפ שממוקד במוצר אחד מעמיק מאוד בידע סביבו ואילו בארגונים גדולים הטריטוריה המקצועית היא הרבה יותר דיפוזית. גם המוצר שלך כבר לא הכוכב, הוא מתחרה עם מוצרים נוספים של החברה הרוכשת.

רועי אלון ואסף לוי, סגני נשיא עולמיים של Netapp שעוסקת בניהול רשתות אחסון נתונים, הגיעו לחברת הענק ב-2008, אחרי שרכשה את הסטארט-אפ שהקימו בבוסטון, ONARO. לאחר כמה שנים חזרו לארץ והקימו פה מרכז פיתוח עם 300 עובדים, אבל אז, בהתחלה, הם עברו מתפקיד המנכ"לים למנהלי התחום של המוצר שלהם בחברה הרוכשת.

לדברי אלון, "זו הייתה מהפכה. אתה עובר ממקום שבו הכול בשליטתך למכונה אדירה, שמצד אחד נותנת לך מכפיל כוח ויכולות ומצד שני אתה צריך ללמוד איך להתנהל ולנהל בה אנשים שהם לא מתחתיך. זה ניהול מטריציוני, ניהול של נהלים. זה בית ספר אדיר, אבל יש פה הרבה פחות גמישות".

שאלת הסטטוס מחלחלת גם לסביבת העבודה הפיזית: איזה חדר יקבלו (עם חלון או בלי חלון), מיקום המשרד, על איזה כיסא יישבו, מקום החניה, וגם בהיקף העזרה האדמיניסטרטיבית (או מזכירה, בלשון פחות מכובסת).

לוי מ-Netapp נזכר: "היינו חובבי עיר. כשהיינו בבוסטון היינו בשכונה מאוד קולית, במבנה שהיה אולם אחד ליד בית חרושת לפסנתרים. אחרי שרכשו אותנו עברנו למשרד בעיירה ליד בוסטון, מאוד טיפוסי להייטק, אבל הוא לא עירוני ואתה לא יכול ללכת לשום מקום. צריך לנסוע אליו. אתה נמצא במקום שהרבה חברות נמצאות בו, ואתה יושב בתוך קיוביקל".

דבר נוסף שצריך להתרגל אליו בארגון גדול הוא שתנאי ההעסקה אינם כוללים עוד אופציות. "סטארט-אפיסטים רגילים לקבל אופציות וכך משמרים את החלום שאוטוטו הם הולכים להיות מיליונרים. כשהם נכנסים לארגון גדול זו אופרה אחרת, וזה פוגע בדרייב של העובד", אומרת קריב. "ארגון שלא ישים לב לזה עלול לאבד עובדים מוכשרים, שהוא קיווה לקבל עם הטכנולוגיה שרכש".

 

בירוקרטיה של קבלת החלטות

התרבות הארגונית היא המרכיב הכי מאתגר, אומר לוי. "באנו מחברה של 60 עובדים, מאוד יזמים בטבעם, ומבחינתנו היינו צריכים להשיג את המטרות בצורה אגרסיבית. נכנסנו לחברה שרוצה להשיג את המטרות, אבל הדרך היא אחרת. בהתחלה אמרו לנו שטוב לעבוד ב-Netapp, אבל לא הבנו על מה הם מדברים. 13 שנה אחר כך, חלק גדול ממה ששומר אותנו בחברה הוא התרבות של יחס טוב לעובדים וללקוחות".

לדברי קריב, השוני בתרבות כמעט אינו ניתן לגישור. "התרבות הסטארט-אפיסיטית מתחילה מחברים. קל יותר לריב עם חברים ולשמוח עם חברים, וגם לקחת סיכונים. זה נותן תעוזה וחוסן. בארגון הגדול יש בדידות מסוימת וניכור. החיבור של הווייב היזמי והמגניב ומשולח הרסן הוא כמעט אנטי תזה למה שקורה בארגון הגדול, והחיבור הזה יוצר חיכוכים ומריבות".

"אין ספק שבתור יזם משהו מהותי משתנה לך בנפש", מודה גיל זלקה, שהקים וייסד יחד עם אריאל ילוז את Yokee Music - חברה שנמכרה ב-2017 ל Stingray, מהשחקניות הגדולות בעולם בתחום המוזיקה הדיגיטלית. "היה לנו חשוב שהעובדים רק ירוויחו מלהיות חלק מארגון גדול, לתווך ביניהם לבין הארגון ולשמר חלקים מהתרבות הארגונית שלנו ולקבוע אילו אירועים יהיו ואילו מתנות העובד יקבל ואם לדפוק כרטיס. ניסינו לשמר את זה והצלחנו בענק. בשנתיים לאחר הרכישה הכפלנו את ההכנסות וכך יכולנו לעמוד מול הרוכשים ולדרוש שזה יישאר ככה. גם אף עובד לא עזב".

גיל זלקה, מייסד משותף של Yokee Music, שנמכרה ל-Stingray / צילום: שי דגן

עניין הבריחה הוא מהותי. מחקר מ-2019 שנעשה בבית הספר לניהול MIT Sloan מצא שאחרי השנה הראשונה למיזוג רק 34% מעובדי הסטארט-אפ נשארים. זלקה ושותפו עזבו את החברה לאחר שהסתיימו שלוש השנים שבהן היו מחויבים להישאר. "התגעגענו להקים שוב משהו מאפס", הוא אומר.

העולם הולך לשיתופי פעולה

אלון ולוי רכשו במסגרת תפקידיהם ב-netapp שישה סטארט-אפים בשנתיים האחרונות, שניים מהם בישראל, ויש להם כמה מסקנות בנוגע לשאלה איך משלבים אותם בצורה טובה.

"לרוב, כשלוקחים סטארט-אפ, משאירים אותו כמה שיותר כקבוצה נפרדת כדי לא לזעזע יותר מדי את המומנטום והאנרגיה", אומר לוי. "החוכמה היא ליצור מצב שבו הקבוצות האלה יהיו מאוחדות אבל לא מבודדות ויעמדו כחלק אינטגרלי מהחברה הגדולה. אם אתה מחזק את הבדלנות על חשבון שיתוף הפעולה, אתה לא מרוויח ואפילו מפסיד. חשוב לשמור על האיזון".

החברה של אלון ולוי, ONARO, נשארה יחידה עצמאית. לפי מחקר שערכו פרופ' ניראון חשאי, ראש תוכניות ה-MBA בבית הספר אריסון למינהל עסקים במרכז הבינתחומי הרצליה, וד"ר שי הראל מאוניברסיטת תל אביב, סטארט-אפים שנרכשו והושארו בחברה הרוכשת כיחידה נפרדת הצליחו הרבה יותר.

פרופ' ניראון חשאי, ראש תוכניות MBA בבי"ס אריסון למינהל עסקים, בבינתחומי הרצליה / צילום: תמונה פרטית

המחקר, שבחן 3,205 חברות שנרכשו בשנים 2003-2015, מגלה הבדלים בין העשור הראשון לשני של המאה ה-21. בעשור הראשון היו מעט עסקאות ששמרו על האוטונומיה של החברות שנרכשו, והתוצאה הייתה קיטון במספר העובדים, במכירות ובשכר לעובד. הסיכוי שלהן להיסגר היה גבוה פי שלושה בהשוואה לסטארט-אפים שנרכשו בעשור השני. בשנים 2010-2015 החלו החברות הרב-לאומיות לשמור על החברות שרכשו כיחידה עסקית. התוצאה: גידול בשכר של העובדים.

"אם פעם היו קונים בשביל להרוג, היום קונים כדי לשמור את החברה כיחידת מחקר ופיתוח", אומר חשאי, "וזה מרמז יש עניין רב בהון האנושי. סטארט-אפ שנרכש ושומר על האוטונומיה שלו, יש לו סיכוי ליהנות מכל העולמות: גם להיות דינמי וממציא, אבל פתאום עומדים לרשותו כל המשאבים החברה הרב הלאומית".

חשאי ממליץ לחברות הרוכשות לא לפקח באמצעות הנחתת תוכניות עבודה, אלא להציב יעדים בתחילת שנה ולבדוק אותם לפי הביצועים.

לפי קריב, העולם הולך לכיוון אחר - לא יחידה עסקית עצמאית ולא הטמעה, אלא שיתופי פעולה בין חברות סטארט-אפ לחברות גדולות או גופים ממשלתיים מהשלב הראשוני.

"היום אני שומעת זמירות חדשות", אומרת קריב. "יש רצון לעשות שותפויות אסטרטגיות מהיום הראשון עם גוף גדול וללכת יד ביד כדי לייצר חדשנות. הסטארט-אפ יכול לעשות דברים נוספים, הוא לא מוטמע בארגון הגדול. זה נותן יתרון אדיר. לסטארט-אפ יש השותף האסטרטגי שהוא רצה והוא יכול לגייס משקיעים הרבה יותר בקלות".

ומה מקבל הארגון הגדול?
"הארגון הגדול מקבל את הסטארט-אפ עם הברק בעיניים ומקבל את ההכשרה הטכנולוגית הכי טובה לאנשים שלו. הסודות של הסטארט-אפ נחשפים בפניו וזה משנה את כללי המשחק". 

עוד כתבות

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם