גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שאול מרידור וקרן טרנר על התנהלות האוצר: "חלם"

מנכ"לית משרד האוצר הפורשת קרן טרנר-אייל דיברה על היחס המשפיל שספגה ועל הכשלים באוצר בראיון לתוכנית עובדה ב"קשת 12" ● שר האוצר כ"ץ הגיב באופן אומלל וספג ביקורת: "פעמיים לקחתי אותה לתפקידים בחופשת לידה - לא מוכן שבניית משפחה תעכב נשים" ● יו"ר נעמת: "אמירות שובניסטיות קלאסיות שלא ייאמנו"

קרן טרנר / צילום: ענבל מרמרי
קרן טרנר / צילום: ענבל מרמרי

לראשונה מאז עזבה את תפקידה במשרד האוצר, ואת השר ישראל כ"ץ שליוותה צמוד במשך שנים, קרן טרנר-אייל עולה למתקפה.

בראיון לעמרי אסנהיים בתוכנית עובדה ששודרה הערב (ה') ב"קשת 12", יחד עם שאול מרידור שעזב גם הוא את האוצר בטריקת דלת, טרנר-אייל שפכה אור על החודשים האחרונים לצד כ"ץ, על מה שראו השניים בחדרים הסגורים, על היחס המשפיל ועל הסיבות שהובילו אותה לעזוב אחרי ארבעה חודשים בלבד בתפקיד. בין היתר, טרנר-אייל סיפרה כי כ"ץ האשים אותה בכך שהיא מנסה להחזיר ללימודים את גילאי 0-3 בגלל שהיא ״אמא במשרה מלאה״. על כך, אמר מרידור לטרנר-אייל כי השר ״צריך להתבייש״.

על תקופתה כמנכ"לית משרד התחבורה תחת כ"ץ סיפרה טרנר-אייל, "מאוד מהר היה לנו טוב מאוד לעבוד ביחד. אני ראיתי שר שלא נח לרגע, ואף פעם לא מרוצה ומתתי על זה. הרגשתי שאנחנו מטפסים בעלייה ונותנים ספרינט. הייתי מאוד גאה, ושמחתי שאני במשרד".

אלא שלאחר הבחירות האחרונות מונה כ"ץ לתפקידו הנוכחי, שר האוצר. טרנר-אייל סיפרה כי קיבלה שיחת טלפון ממנו, שבה הציע לה לכהן כמנכ"לית המשרד.

מרידור, מי שהיה ראש אגף התקציבים בין השנים 2017-2020, סיפר כי לאחר פרוץ הקורונה, אי שם בחודש מרץ, נקרא לדיון חירום באוצר. "לקח לנו באוצר לא מעט זמן להבין את גודל האירוע ואת כמות הכסף שהוא יעלה למדינה".

מי שעוד התראיין לתוכנית הוא יועצו הכלכלי של רה"מ נתניהו, אבי שמחון. מרידור אמר על שמחון כי "הוא לא עושה את עבודתו המקצועית. אני חושב שהוא מביא קולות שמתנגדים לרוב הכלכלנים שאני מכיר". שמחון מצדו ענה על כך, "המשבר פה היה כל כך גדול וכל כך חריף, שהם (פקידי האוצר) לא היו מסוגלים להתמודד איתו כי הם לא היו רגילים לתת כסף. הם לא הבינו את האירוע".

מרידור וטרנר-אייל ביקרו בחריפות את ההחלטה לחלק מענקים לאזרחים, שהיתה גם הטריגר להתפטרות של מרידור: "פעם ראשונה שאני שומע על הרעיון לחלק 500 שקל לכל ילד בדיון כלכלי עם ראש הממשלה", סיפר מרידור ומתייחס לתקופה שבה עדיין משה כחלון היה השר הממונה. "לא התייעצו איתנו. יום לפני אבי שמחון העלה את זה בדיון". מרידור הוסיף כי "אנחנו מדברים על לקחת כמעט 3 מיליארד שקלים ולחלק להמון אנשים שלא צריכים".

לדברי טרנר, ״זה היה בשלוף, אין להם פרטים. הם לא ירדו לעומק בכלל, לא עשו שום עבודת מטה״. בתגובה לדברים הללו טען שמחון כי הם לא הבינו את עומק האירוע: ״לממשלה היתה חובה מוסרית וכלכלית לסייע״.

שי באב״ד, מנכ״ל האוצר באותה התקופה, הגיב אף הוא לדברים וטען שמרידור הלך צעד אחד רחוק מדי כשלא הסתפק בהשמעת הביקורת בתוך האוצר ופנה לתקשורת. באב״ד טען כי מדובר בשיטה: ״האגף (תקציבים) הרבה פעמים התבלבל. הם פעלו בשלושה שלבים כשלא רצו לעשות משהו שהפוליטיקאים ביקשו: מסמוס, טרפוד וטינוף״.

"זה חלם. ככה נראות כלכלות בתחילת הדרך למטה"

רגע המשבר הגיע כשעולה על השולחן תוכנית הסיוע למשק במשבר הקורונה, בגובה עשרות מיליארדי שקלים. 

לאחר אישור התוכנית בכנסת, מרידור וטרנר-אייך נקראו בדחיפות למשרד האוצר. "הייתה לנו ישיבה עם גורמי המקצוע, כולל מנכ"ל משרד רה"מ, מנכ"ל הביטוח הלאומי ואבי שמחון, פרופ' שמחון, ואז הם באים ואומרים: אנחנו רוצים לחלק עוד כמה מיליארדים לאזרחים. אני חושבת שמי שהציע את זה זה שמחון".

מרידור וטרנר-אייל סיפרו גם כיצד התעלמו מהם ודחקו אותם הצידה. "אני אומר לעצמי שזה חלם. ככה נראות כלכלות בתחילת הדרך למטה. אני חושב שאפילו הזכרתי את ונצואלה. אם בכזאת קלות אנחנו יודעים לעבור מ-90 ל-96 מיליארד שקל בלי דיון מקצועי בלי כלום, לקחת 6 מיליארד שקל ולזרוק אותם מאליקופטרים, זה דבר מאוד בעייתי", ענה מרידור. טרנר-אייל הוסיפה "חשבנו שהוא משוגע". 

מרידור ביקר את תוכנית "מענק לכל אזרח" שהובילו נתניהו ויועצו שמחון. "לא יעלה על הדעת שמדינה תצא למלחמה שהרמטכ"ל ומפקד זרוע היבשה יגידו שאי אפשר ליישם שום דבר מההחלטות, נכון?", אמר מרידור. "זה לא כסף שלי ולא של הממשלה, אלא של האזרחים".

שאול מרידור / צילום: יוסי זמיר

תוכנית מענק לכל אזרח הייתה השינוי הגדול ופתיחה של קרב פומבי בין השר, חברי כנסת ואפילו ראש הממשלה בנימין נתניהו לבין פקידי האוצר הבכירים. "הפער הוא אדיר בין מה שהיה פעם למה שקורה היום", מספרת טרנר-אייל. "ב-2004 אני חוויתי בנימין נתניהו אחר לגמרי".

"התאכזבתי. אני חושב שראש הממשלה, שמכיר אותי הרבה מאוד שנים ושיושב איתי בהרבה מאוד דיונים יכול להעביר את הביקורת בצורה יותר מכובדת. נעלבתי, זה פגע בי", אמר מרידור בהקשר זה.

רמת האמון בין השר כ"ץ לפקידיו הבכירים מגיעה לשפל, כשגם החשב הכללי רוני חזקיהו מבקש לעזוב. בעובדה חושפים כי חזקיהו הפקיד את מכתב ההתפטרות שלו אצל דוברת המשרד מחשש שהשר כ"ץ יטען שמדובר בפיטורים. באחת הישיבות, השר כ"ץ בחר שלא לזמן את היועץ המשפטי של המשרד אסי מסינג.

מרידור מספר כי טרנר-אייל, אז עוד מנכ"לית האוצר, אמרה לו "אדוני השר, צריך שאסי יהיה פה. אנחנו מדברים על משהו משפטי ולי אין תשובות. ההשתלחות שלו בה הייתה, גם ברמה האישית. הוא אומר לה ביטויים כמו 'לפני שהוא יהיה פה, את תעופי מפה', 'אל תעזי לדבר איתי ככה'".

יולי האחרון, ומעל מערכת היחסים העכורה מגיע השבר הגדול. מרידור מספר כי השר דרש ממנו "לשחק במספרים", כדי שאפשר יהיה לחלק יותר כסף ומהר. "מה שהוא ביקש לעשות זה להפחית את הכסף שאני חושב שיעלו הצעדים, כדי שיווצר לו עודף של 3 מיליארד שקל. במהלך הדיון הוא מבקש ממני שוב ושוב שאני אעשה את זה ואני אומר לו שזה הביא מדינות כמו יוון למקומות שזה הביא אותן".

"ההורים שלי נזעקו ואמרו: 'איך לא אמרת לנו?'"

"אני מנסה לא לקחת את זה באופן אישי", עונה המנכ"לית לשעבר לשאלה איך התמודדה עם הפרסומים בזמן אמת על כך שכ"ץ משפיל אותה בישיבות. "הייתה פעם אחת שזה פורסם אחרי שלושה ימים, וההורים שלי נזעקו ואמרו: 'איך לא אמרת לנו?'".

אסנהיים ממשיך ושואל על פרסום נוסף שיצא באותה תקופה, על כך שכ"ץ הטיח בה שהיא "לא מבינה ולא רוצה לעשות כלום", וטען כי תמכה בזמן המשבר בהחזרת הלימודים לילדים בגילאי 0-3 רק ממניעים אישיים, מאחר שהיא "אמא במשרה מלאה". היא משיבה כי "זה מצחיק. חתכתי חופשת לידה באמצע, אז הלכתי לעבוד בלי לעלות בשכר, ועוד שילמתי 10 אלף שקל למטפלת", היא מסבירה, "ה-0 עד 3 לא השפיע עליי בכלל כי הייתה לי מטפלת... כל פעם שיצאתי מהחדר הייתי אומרת, 'אוף, זה לא אמור להיות ככה'".

קרן טרנר-אייל בראיון לתוכנית עובדה ב"קשת 12" / צילום: צילום מסך, עובדה "קשת 12"

"מבינים שמשהו לא טוב קרה שם"

בראיון לרדיו 102 FM חשף הבוקר אסנהיים חלקים נוספים. "עסקים קורסים, ואתה רואה איך משרד האוצר מתנהל בתקופה שבה הוא צריך להיות במיטבו. זה פיקוד צפון בזמן מלחמה בלבנון, אתה רואה איך הוא מתפורר מבפנים".

לגבי מערכת היחסים בין השר למנכ"לית שלו לשעבר, מוסיף אסנהיים כי "זה אולי החלק הכי מעניין. השר כ"ץ מזהה את כישרונה ובגיל 37 בלבד ממנה אותה למנכ"לית משרד התחבורה. היא עושה איתו שם קדנציה יפה והם עושים באמת דברים גדולים ביחד... ואז הוא (כ"ץ - ב"ל) מגשים חלום ומגיע למשרד האוצר, והאישה הכי קרובה שהוא רוצה לצדו, זו שתנהל ותתכלל את הכול זו קרן טרנר. היא באה חודש אחד בלבד אחרי לידת בנה השלישי, חותכת חופשת לידה, ומה שהיא רואה וחווה שם במשך 4 חודשים מוביל אותה לעזוב. עזיבה עם שתיקה רועמת. מבינים שמשהו לא טוב קרה שם".

כ"ץ: "הפסיקה להיות מנכ"לית בהסכמה הדדית"

הדברים הללו, שחושפים טפח קטן מהראיון, הספיקו כדי להביא את כ"ץ להגיב. "לא רציתי להגיד את זה עד עכשיו באופן רשמי, אבל האמת היא שקרן טרנר הפסיקה להיות מנכ"לית משרד האוצר בהסכמה הדדית משום שהיא לא התאימה לתפקיד", אמר כ"ץ מוקדם יותר היום לאולפן "ynet". 

בנוסף, התייחס שר האוצר בראיון ל"ynet" לכך שטרנר-אייל חזרה לעבודה לפני סיום חופשת הלידה: "פעמיים לקחתי אותה לתפקידים בחופשת לידה, צריך להבין שיש פה השקפת עולם מבחינתי - אני לא מוכן שבניית משפחה תעכב נשים מלעשות קריירה בכירה". אמירתו של כ"ץ מתעלמת מיחסי הכוחות הקיימים בשוק העבודה לצד הצפיות שמציבה החברה לנשים, והיא אף עוררה זעם וביקורת רבה, הן מהפוליטיקאים והן מארגונים הפועלים לקידום נשים. 

י"ור נעמת חגית פאר אמרה בתגובה כי "מדובר באמירות שובניסטיות קלאסיות שלא ייאמנו שמושמעות מפיו של שר בכיר בממשלה במאה ה-21. להזכיר לשר כי החזרה לעבודה אחרי לידה היא חובה על פי חוק ולא מעשה חסד. מדובר במנכ"לית הנחשבת מקצועית ביותר, שהגיעה כזכור ממשרד האוצר וספק אם זקוקה ל'חניכה'. חבל שהשר כ"ץ בחר לגייס את משפחתה, את ילדיה ואת היותה אישה. זה נמוך, זה פטרוני וזה פשוט רע. ספק רב אם היה מעיז לנהוג כך בגבר". 

יו"ר סיעת מרצ, ח"כ תמר זנדברג, אמרה כי "קשה להאמין שאמירות כל כך אומללות ושוביניסטיות נאמרות על ידי שר בישראל בשנת 2021, ועוד כלפי אישה מקצועית ומוכשרת שהייתה יד ימינו לאורך זמן. ספק אם כץ היה מעז להקטין ולזלזל בצורה כה נמוכה אילו היה מדובר בגבר. זה רק מוכיח לנו הנשים כמה שהמאבק על השוויון עוד רחוק מלהסתיים, ובוודאי כשהבעיה נעוצה עמוק גם בצמרת הממשלה".

בארגון פוליטיקלי קוראת, שמקדם תקשורת פמינסטית, צייצו כי "הרשה לנו לפשט לך את זה: אם אתה צריך לציין את זה כדי לקבל עוגיות-קידום-נשים, לא קידמת, לא תרמת, רק הזקת". 

עוד כתבות

חיילי צה''ל / צילום: דובר צה''ל

בעקבות הסופה: הרמטכ"ל הנחה על עוצר יציאות והגבלת פעילות בצה"ל

הרמטכ"ל הנחה על עוצר יציאות - עד יום שישי בבוקר ●  אזרחים חצו את הגדר בגבול עזה ונתפסו על ידי כוחות צה"ל ● באל-ג'זירה מדווחים על משט חדש שמתכונן לצאת לכיוון עזה בקרוב ● ישראל העבירה למתווכות מידע: "יש בג'יהאד מי שיודע איפה רן גואילי מוחזק" ● עדכונים שוטפים

ג'ארד קושנר / צילום: Shutterstock, Alex Brandon

ג'ארד קושנר מצטרף למאבק על האחים וורנר. האם עסקת נטפליקס בסכנה?

במהלך שעשוי לאיים על עסקת נטפליקס לרכישת האחים וורנר שאושרה לאחרונה, פרמאונט מגישה הצעה נגדית ומביאה עימה חיזוק בלתי צפוי - קרן Affinity Partners שבה שותף ג'ארד קושנר ● ברקע: הסתייגות הנשיא טראמפ מהכוח הרב שהרכישה עשויה להביא לנטפליקס

האחים אמיר ופיני יעקובי / צילום: אריק סולטן

המניה נפלה ביותר מ-70% מאז ההנפקה. משפחת יעקובי משדרגת לעצמה את השכר

חברת התשתיות יעקובי מתכננת להעלות את שכרם של בעלי השליטה ושל חמשת קרוביהם הבכירים ● במשרדי בלוסטון LIVE NATION הושקה חברת הדיגיטל והמשפיענים החדשה MIND ● וזה המנהל החדש של בית החולים השיקומי ● אירועים ומינויים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אל על וטאואר קפצו במעל 3%

השקל נחלש מול הדולר, השער עומד על 3.23 שקלים ● הראל: גירעון מתון יאפשר לבנק ישראל להוריד את הריבית בקצב מהיר ● IBI ממליץ על נאוויטס: "אפסייד של 29%" ● הפד צפוי להוריד הערב את הריבית, אך המשך ההורדות בספק ● אלקטרה נדל"ן ו-IBI מכרו מקבץ דיור בטמפה בכ-80 מיליון דולר●  אורקל תפרסם הלילה את תוצאות הרבעון, למרות הנפילה במניה, האנליסטים אופטימים

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

בעלי המניות של צים בדרישה לדירקטוריון: לפטר את מנכ"ל החברה

בחברת הספנות, שמתנהלת כבר שנה ללא בעל שליטה, מתפתח בשבועות האחרונים מאבק פרוקסי סוער ● צחי אברהם, אחד מבעלי המניות:"חברי הנהלה מנסים לרכוש את החברה בפחות מסך המזומנים בקופה" ● בעלי המניות קוראים לדירקטוריון להפסיק את כהונת המנכ"ל גליקמן

הונאות בפייסבוק ובאינסטגרם / צילום: צילומי מסך

המלצה ממתחזה לגילעד אלטשולר: כך תיזהרו מגל ההונאות החדש ברשת

ההונאות בפייסבוק ובאינסטגרם לא מפסיקות להשתכלל ● נוכלים מתחזים לדמויות מפתח בשוק ההון ועוקצים מליונים ● בנתיים, הפלטפורמות מרוויחות מהמודעות — והמשתמשים נותרים חשופים

ראש הממשלה בנימין נתניהו נאום במליאת הכנסת, 08.12.25 / צילום: אמיל סלמן-הארץ

השקל חזק מאי פעם? השיא לא שייך לנתניהו

השקל אכן שובר שיאים - אבל לא את אלה שנתניהו מייחס לו ● וגם: ניתוח בנק ישראל מצביע על פער שמרמז כי התחזקותו של המטבע המקומי אינה מספרת את כל הסיפור ● המשרוקית של גלובס

פרויקט המגורים Riverside של איה במנהטן. בעיגול: אמיר שריקי, בעל השליטה באיה / צילום: מצגת החברה

עם הלוואות בריבית של 17%: יזם הנדל"ן הישראלי מניו יורק שמגייס חוב בת"א

הנהירה לשוק החוב נמשכת: חברת הנדל"ן המניב איה ניו יורק שבשליטת אמיר שריקי, רוצה להנפיק אג"ח בכ–550 מיליון שקל בבורסה המקומית ● תמורת ההנפקה צפויה לשמש לפירעון חובות יקרים עבור שלושה נכסים, בהיקף של כ–140 מיליון דולר

שי אהרונוביץ, מנהל רשות המסים / צילום: מורג ביטן

מנהל רשות המסים: "בין 1.5 ל־2 מיליארד שקל מועלמים בשוק ההשכרה"

מנהל רשות המסים שי אהרונוביץ' הזהיר בוועידת מרכז הבנייה הישראלי כי מיליארדי שקלים אינם מדווחים בשוק ההשכרה וקורא לחובת דיווח גורפת על כל חוזה שכירות ●  בנוסף, הציג תמונה חיובית של הכנסות המדינה, הסביר מדוע הוא צופה ש-2025 תסתיים הרחק מעל היעד, והתייחס לאפשרות החזרת מס הרכוש

שמואל אברמזון, הכלכלן הראשי / צילום: יוסי זמיר

ההשקעות הזרות עלו או ירדו? דוח האוצר מדגיש את הנתונים האופטימיים

בעוד שבדוח הכלכלן הראשי של האוצר המבוסס על נתוני OECD נראה זינוק בהשקעות הזרות במחצית הראשונה של 2025, מאגר העסקאות העצמאי של המשרד מספר סיפור אחר לחלוטין ● השוני במועד התיעוד, לצד השפעה חריגה של עסקת אינטל, יצר פער בין נתוני האוצר לנתונים שהוא עצמו בחר להדגיש

מחשב קוונטי / צילום: Shutterstock

מאה מיליון דולר: הגיוס החדש של חברת הקוונטים מנס ציונה

קוונטום ארט, שמפתחת מחשבים קווונטים, גייסה מאה מיליון דולר כדי לבנות את הדור הבא של המחשוב הקוונטי ● את הסבב הנוכחי של החברה, שהוקמה ב-2022 כספין אוף ממכון ויצמן, הובילה קרן Bedford Ridge Capital

דיוויד קוסטמן / צילום: נועם גלאי

בפעם השנייה השנה: אאוטבריין מפטרת כ-180 עובדים

Teads (לשעבר אאוטבריין) מבצעת עוד תוכנית רה-ארגון שכוללת פיטורי 10% ממצבת העובדים שלה, וצופה חיסכון של 35-40 מיליון דולר בשנה ● מניית החברה זינקה אתמול -20.6% לאחר שבתחילת השבוע היא נסחרה בשפל של כל הזמנים, ולאחר הזינוק במניה שווי החברה מגיע ל-67.5 מיליון דולר

מדד חדש למיתוג מעסיק / צילום: פלייטיקה

מה הכי חשוב לכם במקום העבודה? סקר מיתוג המעסיק - הצביעו והשפיעו

חווית הקליטה לעבודה, מיתוג גלובלי או פנייה לאוכלוסיות מגוונות: דרגו את הערכים והקריטריונים שחשובים לכם במיתוג המעסיק במקום העבודה שלכם ● תוצאות מדד "מיתוג המעסיק" של גלובס ופלייטיקה יפורסמו בשבוע הבא

דודי השמש תופסים את החלל על גגות הבניינים בישראל / צילום: גיא ליברמן

דודי השמש יוחלפו במשאבות חום ופאנלים סולאריים

על פי ההצעה החדשה של משרד האנרגיה, כל בניין חדש למגורים בישראל יחויב בהתקנת פאנלים סולאריים על הגג, משולבים עם משאבות חום ● החיסכון למשק מוערך במיליארדי שקלים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט לקראת החלטת הריבית; הביטקוין זינק

נעילה מעורבת באירופה ● מיקרוסופט תשקיע 17.5 בבינה מלאכותית בהודו ● האיחוד האירופי חוקר את גוגל בחשד להפרה של חוקי תחרות ● הנשיא טראמפ אישר לאנבידיה למכור שבבי AI לסין תחת תנאים מסוימים ● הביטקוין מזנק ב-4% ל-94,000 דולר, האתריום קופץ ב-8% ● מחירי הנפט יורדים על רקע המגעים המתמשכים לסיום מלחמת רוסיה־אוקראינה

האלוף במיל' ניצן אלון בוועידת ישראל / צילום: כדיה לוי

האלוף במיל' ניצן אלון ומייסד אנלייט גלעד יעבץ פותחים קרן השקעות באנרגיה

עד לאחרונה היה האלוף במיל' ניצן אלון, ראש מפקדת השבויים והנעדרים בצה"ל ● קרן ההשקעות החדשה "אלמנטס" תשקיע בחברות בתחום האנרגיה, התשתיות והאקלים

"איום ממשי": המדינה האירופית שעל הכוונת של חמאס

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: באירופה מזהים סיכון משמעותי שחמאס יבצע פיגועים ביבשת, איראן לועגת לארה"ב לאחר שזו הודיעה שתפרוס כטב"מים שמבוססים על כטב"ם איראני, ואיך בקשת החנינה של נתניהו תשפיע על הדמוקרטיה הישראלית ● כותרות העיתונים בעולם

ריטייל מדיה / צילום: צילומי מסך

קנייה בתוך קנייה: כך הפך הריטייל מדיה לתעשייה של מיליארדי דולרים

קמעונאיות גלובליות ענקיות - מאמזון ו–וולמארט ועד זלנדו וקרפור - מציעות למותגים אחרים להשתמש באתרים שלהן כבמה, ולמעשה מובילות שינוי בשוק הפרסום המסורתי ● בארץ מובילות את התחום וולט וסופר פארם, שנוגסות בשטחי הפרסום הדיגיטליים ה"מסורתיים"

הרב נתן אלנתן, יו''ר מטה התכנון / צילום: רז רוגובסקי

מטה התכנון: הגדרת "בניין גבוה" תורחב עד 42 מטר ותוזיל עלויות בנייה

אם המהלך יאושר, יזמים לא יידרשו לבנות שני חדרי מדרגות ולהתקין מערכות נלוות בבניינים עד 12 קומות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

האוצר: תשלומי הריבית של המדינה יהיו גבוהים ב־50% ביחס לערב המלחמה

גיוס חוב של חצי טריליון שקל, סביבת ריבית גבוהה ופרמיית סיכון שטרם התאפסה הביאו לזינוק בהוצאות הריבית של ישראל ● הצד האופטימי: חלק ניכר יתגלגל לפנסיות של הישראלים