גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגיע הזמן להקים מחלקות משפטיות לטיפול בתיקי עבירות מין

נשיאת ביהמ"ש העליון פרסמה נוהל חדש של ניהול תיקי עבירות מין, שנועד להקל על הנפגעות ● הנוהל קובע, בין היתר, כי בתיקים אלה ידון הרכב מעורב של שופטים ושופטות, והנפגעות יוכלו לצפות במשפט מחדר נפרד ● זהו צעד חשוב, אך המבחן יהיה ביישום שלו

אולם של העליון. הנפגעות יוכלו לצפות בטלוויזיה במעגל סגור / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"
אולם של העליון. הנפגעות יוכלו לצפות בטלוויזיה במעגל סגור / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"

בעבר היה מקובל ששופטים דנים בשלל נושאים ועניינים המגיעים לפתחם. היום, בדומה לעולם הרפואה, גם מערכת המשפט צועדת לכיוון של התמקצעות. יש שופטים שדנים בסכסוכי משפחה או סכסוכים בעבודה, יש שופטים שמתמקצעים בענייני מס, אחרים בדיני חדלות פירעון, ובשנים האחרונות הוקמו גם מחלקות כלכליות בבתי המשפט, שבהן יושבים שופטים שדנים בתיקים הדורשים הבנה והתמקצעות כלכלית.

אחד התחומים שהוזנח ודורש התמקצעות, אבל גם שינוי באופן שבו מתנהל ההליך המשפטי, הוא תחום עבירות המין והפגיעות המיניות. הרבה מאוד מחקרים מראים שנשים וגברים שנפגעו מתקיפה מינית נמנעים מלהתלונן נגד התוקפים בשל המחיר הנפשי הכבד שגובות הגשת תלונה במשטרה, וכניסה להליך המשפטי בבית המשפט.

המשמעות של הגשת תלונה במשטרה על-ידי אישה שנפגעה מינית היא דרמטית, ולפעמים בלתי הפיכה בעוצמות שלה, בשל הקושי של החקירה המשטרתית והעימות עם הפוגע. אבל הקושי הנפשי של הנפגעות בשחזור טראומת אירוע התקיפה לא מסתיים שם. פעמים רבות, עצם הצורך למסור עדות בבית משפט עלול לגרום לשחזור הטראומה.

הנפגעות עוברות בבית המשפט חקירות נגדיות קשות על-ידי הסנגורים של הנאשמים, שפעמים רבות מנסים להטיל עליהן את האחריות למקרה, ולהציג אותן כשקרניות. הן גם נאלצות לפגוש באותו אולם משפט את מי שפגע בהן, ובכלל, נאלצות להתמודד עם הליכים משפטיים מורכבים שנמשכים שנים ומונעים מהן את היכולת להשתקם.

ככלל, בתי המשפט מקפידים על זכויות הנפגעות, והשופטים מנסים להקל עליהן את מעמד העדות הקשה. ואולם, ביותר מדי מקרים בעבר שופטים לא גילו רגישות מספקת לנפגעות, ובין היתר אפשרו חקירות אגרסיביות שלהן על-ידי הסנגורים. מה עוד שעצם ניהול ההליך כפי שהוא קורה היום עלול, כאמור, לשחזר את הטראומה שחוו ולפגוע בהן.

פער בין הזכויות ליישום

בתחילת שנת 2018 מינתה מערכת המשפט ועדה בראשות השופטת בדימוס, דבורה ברלינר, שהתבקשה לאתר קשיים שנפגעות עבירות מין חוות במערכות האכיפה השונות ובהליך השיפוטי, ולגבש פתרונות ישימים שיהיה בהם כדי לתת מענה ראוי לצורכי הנפגעות.

הוועדה קיימה 43 ישיבות, ובדצמבר 2019 פרסמה דוח סיכום מקיף של עבודתה. חברי הוועדה מצאו כי קיים פער ניכר בין הסדרת הזכויות החוקתיות לנפגעי עבירה לבין יישומן, נוכח הנגשה חלקית של הזכויות וכשלים ביידוע נפגעי העבירה על זכויותיהם.

בדוח נאמר כי "האינטרס הציבורי בשמירה על שלום הציבור, במניעת ביצוע עבירות ובחיזוק אמון הציבור במערכת המשפט מחייב עבודה מערכתית ונרחבת, אשר תעודד נפגעי עבירות מין להגיש תלונות, ותסייע להם להתמודד עם קשיי ההליך הפלילי".

למרות הכשלים שמצאה, ועדת ברלינר סברה כי אין מקום לשנות את ההליך הפלילי האדוורסרי, ולהעניק לנפגעות העבירה מעמד של צד להליך. עם זאת, רוב חברי הוועדה חשבו כי יש לחזק את מעמד נפגעות העבירה אל מול בית המשפט, ולאפשר להן להביע עמדה עצמאית בנושאים מסוימים.

בין היתר, הוועדה המליצה לנשיאת העליון, אסתר חיות, לקבוע נוהל שלפיו בתיקים הנוגעים לעבירות מין יישבו הרכבים מעורבים מגדרית, כדי למנוע מצב שבו שופטים גברים בלבד ידונו בתיקים. "ההיגיון שבבסיס הצעה זו הוא הקושי של נפגע עבירת המין להשמיע את עדותו לפני הרכב שאינו מעורב. המטרה היא להקל ולו במקצת את חווייתו של נפגע העבירה, הנדרש לספר פעם נוספת את שאירע לו", נאמר בדוח.

הוועדה גם הציעה לאפשר לנפגעות עבירות מין לצפות במשפט של האדם שפגע בהן מחדר נפרד, בטלוויזיה במעגל סגור, כדי להקל עליהן ולמנוע מהן את הצורך לשבת באותו אולם עם אדם זה.

מינוי איש קשר

השבוע החליטה הנשיאה חיות לאמץ חלק מהמלצות ועדת ברלינר. הנשיאה פרסמה נוהל חדש ל"העדת נפגעי עבירות מין בבתי המשפט", הדומה במהותו לנוהל בנושא "העדת קטינים נפגעי עבירה".

כך, למשל, בהתאם להמלצות ועדת ברלינר ימונה איש קשר בכל בית משפט לתחום עבירות המין, והוא יתאם ליווי של נפגע העבירה על-ידי מאבטח משמר בתי המשפט, מעת כניסתו להיכל המשפט ועד לעזיבתו הבטוחה, וכן יתאם עבורו חדר המתנה עד למתן העדות.

כמו כן קבעה חיות כי משפט שבו מעידה נפגעת עבירת מין ייקבע במידת האפשר ראשון מבין המשפטים הקבועים לאותו יום, ועדותה תישמע ברציפות, ככל שהדבר עולה בקנה אחד עם טובת הנפגעת. עוד עוגנה בנוהל ההוראה החשובה כי ככלל, בהליך פלילי שנדון בבית המשפט המחוזי באישום הנוגע לביצוע עבירת מין יהיה הרכב השופטים מעורב (שופטות ושופטים).

חיות אימצה, לפחות באופן חלקי, גם את המלצת ועדת ברלינר שהנפגעות יוכלו לצפות במשפט מחדר נפרד בטלוויזיה במעגל סגור. בנוהל נקבע כי במקרה ש"ביקשה נפגעת עבירת מין, בא כוחה, או הפרקליט המטפל בתיק כי נפגע העבירה יצפה במהלך המשפט מבלי להיות נוכח באותו אולם עם הנאשם, יקצה בית המשפט, ככל הניתן, חדר נפרד לצפייה במשפט בטלוויזיה במעגל סגור, וזאת בכפוף להוראות הדין, ובהקפדה על כללי איסור הפרסום".

עוד מורה חיות בנוהל החדש על כך שתיקי עבירות מין ינוהלו "בזמן סביר", ופסקי הדין בתיקים הללו יינתנו "במועד מוקדם ככל שניתן". זאת, לאור המודעות לקושי הנפשי של הנפגעות בהמתנה לעדות ואחר כך לפסק דין בתיק, שפוגע ביכולת שלהן להשתקם.

הנוהל של נשיאת העליון, שמיישם חלק מהמלצות ועדת ברלינר, נראה כצעד חשוב של מערכת המשפט ביחס שלה לנפגעות עבירות מין. ואולם המבחן יהיה ביישום שלו. ביטויים שמופיעים בנוהל, כגון "ככל הניתן" או "זמן סביר", מעלים חשש שההוראות לא ייושמו במלואן בשטח או ייושמו באופן חלקי. אולי בכל זאת כדאי למערכת המשפט לשקול להקים מחלקות בבתי המשפט שיעסקו ויתמקצעו אך ורק בטיפול בתיקי עבירות מין, בדומה למה שנעשה עם המחלקות הכלכליות.

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

טנקים בקריית שמונה / צילום: Reuters, Mostafa Alkharouf

חשד לחדירת כטב"ם בקריית שמונה והסביבה

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ