גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגיע הזמן להקים מחלקות משפטיות לטיפול בתיקי עבירות מין

נשיאת ביהמ"ש העליון פרסמה נוהל חדש של ניהול תיקי עבירות מין, שנועד להקל על הנפגעות ● הנוהל קובע, בין היתר, כי בתיקים אלה ידון הרכב מעורב של שופטים ושופטות, והנפגעות יוכלו לצפות במשפט מחדר נפרד ● זהו צעד חשוב, אך המבחן יהיה ביישום שלו

אולם של העליון. הנפגעות יוכלו לצפות בטלוויזיה במעגל סגור / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"
אולם של העליון. הנפגעות יוכלו לצפות בטלוויזיה במעגל סגור / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"

בעבר היה מקובל ששופטים דנים בשלל נושאים ועניינים המגיעים לפתחם. היום, בדומה לעולם הרפואה, גם מערכת המשפט צועדת לכיוון של התמקצעות. יש שופטים שדנים בסכסוכי משפחה או סכסוכים בעבודה, יש שופטים שמתמקצעים בענייני מס, אחרים בדיני חדלות פירעון, ובשנים האחרונות הוקמו גם מחלקות כלכליות בבתי המשפט, שבהן יושבים שופטים שדנים בתיקים הדורשים הבנה והתמקצעות כלכלית.

אחד התחומים שהוזנח ודורש התמקצעות, אבל גם שינוי באופן שבו מתנהל ההליך המשפטי, הוא תחום עבירות המין והפגיעות המיניות. הרבה מאוד מחקרים מראים שנשים וגברים שנפגעו מתקיפה מינית נמנעים מלהתלונן נגד התוקפים בשל המחיר הנפשי הכבד שגובות הגשת תלונה במשטרה, וכניסה להליך המשפטי בבית המשפט.

המשמעות של הגשת תלונה במשטרה על-ידי אישה שנפגעה מינית היא דרמטית, ולפעמים בלתי הפיכה בעוצמות שלה, בשל הקושי של החקירה המשטרתית והעימות עם הפוגע. אבל הקושי הנפשי של הנפגעות בשחזור טראומת אירוע התקיפה לא מסתיים שם. פעמים רבות, עצם הצורך למסור עדות בבית משפט עלול לגרום לשחזור הטראומה.

הנפגעות עוברות בבית המשפט חקירות נגדיות קשות על-ידי הסנגורים של הנאשמים, שפעמים רבות מנסים להטיל עליהן את האחריות למקרה, ולהציג אותן כשקרניות. הן גם נאלצות לפגוש באותו אולם משפט את מי שפגע בהן, ובכלל, נאלצות להתמודד עם הליכים משפטיים מורכבים שנמשכים שנים ומונעים מהן את היכולת להשתקם.

ככלל, בתי המשפט מקפידים על זכויות הנפגעות, והשופטים מנסים להקל עליהן את מעמד העדות הקשה. ואולם, ביותר מדי מקרים בעבר שופטים לא גילו רגישות מספקת לנפגעות, ובין היתר אפשרו חקירות אגרסיביות שלהן על-ידי הסנגורים. מה עוד שעצם ניהול ההליך כפי שהוא קורה היום עלול, כאמור, לשחזר את הטראומה שחוו ולפגוע בהן.

פער בין הזכויות ליישום

בתחילת שנת 2018 מינתה מערכת המשפט ועדה בראשות השופטת בדימוס, דבורה ברלינר, שהתבקשה לאתר קשיים שנפגעות עבירות מין חוות במערכות האכיפה השונות ובהליך השיפוטי, ולגבש פתרונות ישימים שיהיה בהם כדי לתת מענה ראוי לצורכי הנפגעות.

הוועדה קיימה 43 ישיבות, ובדצמבר 2019 פרסמה דוח סיכום מקיף של עבודתה. חברי הוועדה מצאו כי קיים פער ניכר בין הסדרת הזכויות החוקתיות לנפגעי עבירה לבין יישומן, נוכח הנגשה חלקית של הזכויות וכשלים ביידוע נפגעי העבירה על זכויותיהם.

בדוח נאמר כי "האינטרס הציבורי בשמירה על שלום הציבור, במניעת ביצוע עבירות ובחיזוק אמון הציבור במערכת המשפט מחייב עבודה מערכתית ונרחבת, אשר תעודד נפגעי עבירות מין להגיש תלונות, ותסייע להם להתמודד עם קשיי ההליך הפלילי".

למרות הכשלים שמצאה, ועדת ברלינר סברה כי אין מקום לשנות את ההליך הפלילי האדוורסרי, ולהעניק לנפגעות העבירה מעמד של צד להליך. עם זאת, רוב חברי הוועדה חשבו כי יש לחזק את מעמד נפגעות העבירה אל מול בית המשפט, ולאפשר להן להביע עמדה עצמאית בנושאים מסוימים.

בין היתר, הוועדה המליצה לנשיאת העליון, אסתר חיות, לקבוע נוהל שלפיו בתיקים הנוגעים לעבירות מין יישבו הרכבים מעורבים מגדרית, כדי למנוע מצב שבו שופטים גברים בלבד ידונו בתיקים. "ההיגיון שבבסיס הצעה זו הוא הקושי של נפגע עבירת המין להשמיע את עדותו לפני הרכב שאינו מעורב. המטרה היא להקל ולו במקצת את חווייתו של נפגע העבירה, הנדרש לספר פעם נוספת את שאירע לו", נאמר בדוח.

הוועדה גם הציעה לאפשר לנפגעות עבירות מין לצפות במשפט של האדם שפגע בהן מחדר נפרד, בטלוויזיה במעגל סגור, כדי להקל עליהן ולמנוע מהן את הצורך לשבת באותו אולם עם אדם זה.

מינוי איש קשר

השבוע החליטה הנשיאה חיות לאמץ חלק מהמלצות ועדת ברלינר. הנשיאה פרסמה נוהל חדש ל"העדת נפגעי עבירות מין בבתי המשפט", הדומה במהותו לנוהל בנושא "העדת קטינים נפגעי עבירה".

כך, למשל, בהתאם להמלצות ועדת ברלינר ימונה איש קשר בכל בית משפט לתחום עבירות המין, והוא יתאם ליווי של נפגע העבירה על-ידי מאבטח משמר בתי המשפט, מעת כניסתו להיכל המשפט ועד לעזיבתו הבטוחה, וכן יתאם עבורו חדר המתנה עד למתן העדות.

כמו כן קבעה חיות כי משפט שבו מעידה נפגעת עבירת מין ייקבע במידת האפשר ראשון מבין המשפטים הקבועים לאותו יום, ועדותה תישמע ברציפות, ככל שהדבר עולה בקנה אחד עם טובת הנפגעת. עוד עוגנה בנוהל ההוראה החשובה כי ככלל, בהליך פלילי שנדון בבית המשפט המחוזי באישום הנוגע לביצוע עבירת מין יהיה הרכב השופטים מעורב (שופטות ושופטים).

חיות אימצה, לפחות באופן חלקי, גם את המלצת ועדת ברלינר שהנפגעות יוכלו לצפות במשפט מחדר נפרד בטלוויזיה במעגל סגור. בנוהל נקבע כי במקרה ש"ביקשה נפגעת עבירת מין, בא כוחה, או הפרקליט המטפל בתיק כי נפגע העבירה יצפה במהלך המשפט מבלי להיות נוכח באותו אולם עם הנאשם, יקצה בית המשפט, ככל הניתן, חדר נפרד לצפייה במשפט בטלוויזיה במעגל סגור, וזאת בכפוף להוראות הדין, ובהקפדה על כללי איסור הפרסום".

עוד מורה חיות בנוהל החדש על כך שתיקי עבירות מין ינוהלו "בזמן סביר", ופסקי הדין בתיקים הללו יינתנו "במועד מוקדם ככל שניתן". זאת, לאור המודעות לקושי הנפשי של הנפגעות בהמתנה לעדות ואחר כך לפסק דין בתיק, שפוגע ביכולת שלהן להשתקם.

הנוהל של נשיאת העליון, שמיישם חלק מהמלצות ועדת ברלינר, נראה כצעד חשוב של מערכת המשפט ביחס שלה לנפגעות עבירות מין. ואולם המבחן יהיה ביישום שלו. ביטויים שמופיעים בנוהל, כגון "ככל הניתן" או "זמן סביר", מעלים חשש שההוראות לא ייושמו במלואן בשטח או ייושמו באופן חלקי. אולי בכל זאת כדאי למערכת המשפט לשקול להקים מחלקות בבתי המשפט שיעסקו ויתמקצעו אך ורק בטיפול בתיקי עבירות מין, בדומה למה שנעשה עם המחלקות הכלכליות.

עוד כתבות

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד