גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פתאום כולם היו רוצים להיות המפלגה השנייה בגודלה בישראל

בציר "רק-לא-ביבי" מעריכים שאחרי הבחירות הליכוד יהיה המפלגה הגדולה, אבל נתניהו לא יצליח להרכיב ממשלה ● לכן המטרה של כל אחד שם היא להיות "המפלגה השנייה בגודלה" ● בכל מקרה, בנט צפוי להיות לשון המאזניים, ותג המחיר שלו כולל רוטציה על כיסא ראש הממשלה

בני בגין מצטרף ל"תקווה החדשה" של גדעון סער / צילום: התקווה החדשה
בני בגין מצטרף ל"תקווה החדשה" של גדעון סער / צילום: התקווה החדשה

התוכנית להחלפת נתניהו של ציר "רק-לא-ביבי" בנויה על ההערכה כי הליכוד אכן יהיה המפלגה הגדולה, אבל העומד בראשו, אף שיקבל ראשון את המנדט להקמת ממשלה, לא יצליח לעשות כן. ההנחה הזו בנויה על כך שעם החרדים וסמוטריץ' המתחזק אין לנתניהו רוב, וימינה של בנט עשויה להיות לשון המאזניים האמיתית, שכן היא לא הצהירה שלא תשב עם נתניהו - וסיבותיה עמה.

לפי התסריט הזה, בנט לא ייעתר לנתניהו, והקמת הממשלה תיפול על המפלגה השנייה בגודלה אחרי הליכוד, שכרגע היא "תקווה חדשה" של גדעון סער. הסכם הרוטציה בין גנץ ללפיד עם הקמת כחול לבן קבע את התקדים של ראש מפלגה בינונית על כס ראש הממשלה. הוא אמנם לא התממש, אבל בנט שינן את עקרונותיו. כלומר, כדי להגיד 'לא' לנתניהו יצטרכו ראשי גוש "רק לא ביבי" להבטיח לבנט את משאת נפשו - ישיבה על הכיסא המרכזי בשולחן הממשלה, במסגרת סבב ראשי המפלגות שם. זה יהיה תג המחיר.

צעד אחורה: המאבק העיקרי שיתחולל במחנה הזה הוא על מי תהיה המפלגה הגדולה ביותר אחרי הליכוד, וזו הסיבה היחידה שיאיר לפיד מוכן לשקול חיבורים עם אחרים. ראשון בתור הוא בוגי יעלון, שאך פרש מהחיבור עמו. אבל יעלון מצוי במו"מ גם עם חולדאי, שמצוי במגעים שקטים (בינתיים) עם מרב מיכאלי המובילה בעבודה, וגם עם עפר שלח ואפילו ירון זליכה. ממש מזכיר את התשדיר לאמצעי מניעה של הוועד למלחמה באיידס: כשאתה שוכב עם החברה שלך אתה שוכב גם עם החבר הקודם שלה, והחברה הקודמת שלו וכו'.

ביש עתיד ממש לא מתלהבים מזה, ויעשו רק את החיבור המינימלי שיבטיח את הניצחון בטבלה הפנימית מול סער - ורק אם לפיד יהיה המועמד היחידי לראשות הממשלה בחיבור הזה.

סער, מצדו, לא שוקל חיבורים אבל בונה את "הליכוד האמיתי". הצירוף של השר לשעבר בני בגין, ובנו של מייסד המפלגה, היא צעד סמלי ומשמעותי גם יחד. בגין נענה פעם אחת לקריאת נתניהו להצטרף כמשוריין ב-2015, אבל פרש משם לאחר שבקשתו להכניס שוויון בחוק הלאום לא נענתה. בתקווה חדשה אומרים שזה אינו סוף פסוק. יהיו עוד, וגם אם לא כעת, "יש הרבה ליכודניקים שישמחו להצטרף אחרי הבחירות, כשנראה שאנחנו יכולים להקים ממשלה".

המנצח בין לפיד לסער אמור להיות המועמד השני להקמת הממשלה אחרי נתניהו, ואם כל המהלך יצליח, לכהן ראשון בראשות הממשלה. אחרי שני אלה ימתין בנט, שאצלו משוכנעים כי יהיה ראש ממשלה ולו לחלק מהזמן בממשלה הבאה, גם אם מפלגתו תהיה סביב עשרה מנדטים - כאמור, לשון מאזניים.

חבר הכנסת מתן כהנא מימינה אומר לגלובס כי הדלת עם סמוטריץ' סגורה, ולא רחוק מכך עם חגית משה, היו"ר הטריה של הבית היהודי, שתחבור כנראה לסמוטריץ'. "העיסוק שלהם הוא פנים מגזרי, ואנחנו בהנהגה הן של כל הציונות הדתית, והן של הציבור ככלל". בהקשר לביקורת על עימותים שבהם היה שותף הרכש החדש, אביר קארה, אמר כהנא כי מדובר בנציג אותנטי של מגזר העצמאיים בישראל. "הוא לא חנה בבלי, הוא לוחם".

לדברי כהנא יהיו עוד גיוסים, אבל נראה שבנט מקדיש תשומת לב רבה מאוד לצד המסורתי, חילוני עסקי. לכן, הוא עשוי לאבד נתחים מהציונות הדתית לסמוטריץ', שמקבל הכשר מהבית היהודי - המפד"ל לשעבר.

לא נותנים עבודה

נחזור שמאלה. מרב מיכאלי עשתה צעד גדול לקראת ניצחון בפריימריז, לאחר שאיציק שמולי הודיע כי לא יתמודד מולה, וכן שהוא עוזב למסגרת פוליטית אחרת. מיכאלי מנגד אומרת לגלובס כי היא לגמרי לא שאננה, ואפילו מודאגת משיעור הצבעה נמוך, שכן הבחירות של מפלגת העבודה יהיו בקלפיות פיזיות וללא אפשרות דיגיטלית.

בסביבת מיכאלי מזהירים כי עמיר פרץ ואנשיו מנסים להרדים את השטח, ולהביא לשיעור הצבעה נמוך במיוחד, שאולי יביא להפתעה ולניצחונו של מיליונר ההימורים אבי שקד, המכונה בסביבה הזו "שלדון אדלסון של העבודה". כך, למשל, שלושה ימים לפני הבחירות טרם נשלחו הודעות לבוחר, ואין רשימה של קלפיות. בהנהלת העבודה מסבירים כי ההודעות יישלחו לאחר תום מועד הגשת המועמדות (ביום חמישי, 21/1).

מיכאלי זוכה לתמיכה של כמה מוותיקי המפלגה, כמו השר לשעבר אברהם בייגה שוחט, ושל חברי כנסת מהעבר הקרוב, כמו עומר בר לב ורויטל סוויד. בד בבד, היא כבר מכינה מועמדים מתומכיה שתריץ למקומות הראשונים ברשימה. המטרה היא יצירת באזז שיעיר קצת את העבודה, גם בסקרים, ויביא לקבלת הסכם חיבור טוב עם חולדאי.

שמולי בדרכו לכחול לבן, שם אישרו כי יש מגעים מתקדמים. הנהגת המפלגה חיזרה אחר שמולי כבר בבחירות הראשונות ב-2019, והוא תמך מאוד ביוזמת פרץ להתחבר אליה כדי להציל את העבודה. ההנחה היא כי הוא לא היה מוותר על המרוץ בעבודה, לולא היה בטוח ביכולתו להצטרף לכחול לבן.

גנץ צפוי לצרף למפלגה בשבוע הבא אישיות חדשה מבחוץ, אישיות מוכרת למדי, כנראה עם עבר בטחוני אבל גם ניסיון עסקי-כלכלי במגזר הפרטי. בכחול-לבן לא חוששים כל כך מאחוז החסימה, וסבורים כי בבייס שלהם יש גרעין של 5 מנדטים קשיחים, שצריך להשביחו כדי להגיע למספר דו ספרתי, שיביא את גנץ לעמדת השפעה אמיתית. עם זאת, עדיין פועלים שם לחיבורים - אף שעם "יש עתיד" הסיכויים לא קיימים כמעט.

אחרי שאמרנו את זה, נספר כי במחנה השמאל-מרכז יש פעילות גוברת מאחורי הקלעים של אנשי עסקים בכירים ועשירים, שבחשו גם במערכות בחירות קודמות, ליצור גוש אחד גדול של כל המפלגות ורסיסיהן. זאת מתוך הערכה כי המסה הגדולה תביא יותר קולות, ועם סער תצליח גם להדיח את נתניהו.

בלון הניסוי של קיש

בליכוד מנגד רואים את התמונה המתחילה להתבהר, ופועלים לבניית הקואליציה האפשרית של נתניהו כדי למנוע את התסריט שתואר בהתחלה. איך? משיכת קולות מבנט ובעיקר מסער, וגיבוש רשימה גדולה ככל האפשר של בצלאל סמוטריץ'.

ההצלחה הראשונה הייתה בהפרדתו מבנט, השנייה בניצחון חגית משה בבית היהודי, והתחברותה הכמעט ודאית לסמוטריץ'. בהמשך, יותר בחשאי, צירוף גורמי שוליים כמו עוצמה יהודית של בן גביר ונועם החרד"לית. נתניהו, בעוד מאבק על חייו הפוליטיים, אולי החשוב מכולם, מחפש כל בן ברית אפשרי, מוקצה ובעייתי ככל שיהיה.

ראש הממשלה בודק גם אפשרויות אחרות. "לו רק היו לנו עוד חודשיים", אומר בכיר בליכוד, "כדי להביא להתאוששות נראית לעין, לא רק התחסנות, המצב היה אופטימי בהרבה". זו אמירה שחזרה על עצמה עוד מסוף דצמבר, והשבוע התבטאה בהפרחת בלון ניסוי של סגן שר הבריאות, יואב קיש.

קיש אמר בראיון כי אם התחלואה תימשך בקצב הזה, ויהיו עשרות אלפי נדבקים בשל המוטציות החדשות, צריך לשקול דחייה של הבחירות. האמירה מנוגדת במידה רבה להצהרות קודמות, ולפיהן קצב החיסונים המהיר יביא ליציאה מהקורונה ולפתיחת המשק בחודש מרץ, חודש הבחירות. התגובה החריפה של המפלגות מסער ושמאלה הראתה שאין לכך סיכוי, וגם שבעצם הכול פוליטי, גם המגפה.

מפלגת המחאה

יש גם מי שמנסים לבנות אלטרנטיבה לכל המערכת המפלגתית בישראל. ביום שני יצביעו יותר מ-4,000 מתפקדי המפלגה "הדמוקרטית" על הרכב הרשימה לכנסת. יותר מ-70 אישה ואיש, רובם פעילי המחאה נגד ראש הממשלה, הגישו מועמדות. הבחירות יהיו דיגיטליות, ותקנון המפלגה הזמני קובע בין השאר כי כל ההחלטות המכריעות יתקבלו בשיתוף המתפקדים בהן.

על פניו, כרגע אין למפלגה הזו סיכוי של ממש להיכנס לכנסת הבאה. חיים שדמי, מרצה ממכללת ספיר ואחד מוותיקי המחאה ודובריה הבולטים, הוא בין מהמועמדים. לדבריו, זו המפלגה הראשונה בישראל הצומחת ממחאת שטח אמיתית. מחאת 2011 הייתה השלב הראשון, אך אז היה מוקדם מדי. כעת, הוא סבור, הגיע הזמן להקים פלטפורמה פוליטית לקידום האידאולוגיה של המחאה, כמו מפלגת "סיריזה" היוונית.

גם שדמי מודע לסיכויים הלא גבוהים, אבל אומר ש"צריך להתחיל ממשהו. הבחירות הקרובות הן לא האישיו. צריך לבנות לשנים קדימה, לבחירות הבאות, ותהיה תאוצה ככל שנדע לשקף ולהוביל את רעיונות המחאה". האידאולוגיה מתה, הוא אומר, בניית הרשימות במפלגות הקיימות היא כמו דראפט של ה-NBA - עוברים מקבוצה לקבוצה, ומעוותים את הדמוקרטיה.

האם הם ירוצו עד הסוף? "ההנהגה שתיבחר והמתפקדים יחליטו, אבל הדעה הרווחת היא כי לא נבזבז קולות", מסביר שדמי. "לא נרוץ אם לא יהיה סיכוי, ונמשיך לבנות לקראת הבחירות שיגיעו אחר כך".

עוד כתבות

שילוט של פולימרקט לקראת הבחירות לראשות עיריית ניו יורק / צילום: ap, Olga Fedorova

"מכונת האמת" של פולימרקט: איך פלטפורמת ההימורים הפכה לענקית בשווי 9 מיליארד דולר

שיין קופלן, מייסד פלטפורמת ההימורים פולימרקט, הצליח להפוך מיזם קריפטו שנוי במחלוקת לאחד המדדים המשפיעים ביותר באמריקה ● בין הימורים על מלחמות לטענות על מניפולציות בפרסי נובל, הפלטפורמה שהוגדרה כ"מכונת אמת" כבשה את המיינסטרים והכניעה את הרגולטורים ● האם זהו עוד קזינו או עתיד המידע?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

דיווח: איראן מוכנה לדון גם בטילים - וגם בתמיכתה בארגוני טרור

הניו יורק טיימס דיווח: באיראן מוכנים להעלות נושאים נוספים, מעבר לגרעין, בשיחות המו"מ שייפתחו מחר ● כמעט שנתיים וחצי עברו מתחילת המלחמה ולקראת המעבר המתוכנן לשלב ב' של הסכם הפסקת האש - צה"ל טיפל רק בכמחצית מהמנהרות ברצועת עזה ● לפחות תשע מדינות מהאזור העבירו מסרים לבית הלבן וביקשו - אל תבטלו את הפגישה עם האיראנים ● סגן נשיא ארה"ב ג'יי.די ואנס: "לאיראן לא יכול להיות נשק גרעיני - זה המטרה העיקרית של טראמפ" ● עדכונים שוטפים

קמפיין לאומי / צילום: צילום מסך

ראש בראש: איזה בנק אחראי לפרסומת הזכורה ביותר, ואיזה בנק לאהובה ביותר?

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לגל תורן ובנק לאומי, והאהובה ביותר - זה השבוע השני - שייכת לבנק הפועלים, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● לפי נתוני יפעת בקרת פרסום, מפעל הפיס הוא הגוף המפרסם שהשקיע השבוע את התקציב הגדול ביותר, בקמפיין הספרותי עם עידן עמדי

הנהלת Vast Data / צילום: Vast Data

גיוס הענק בוואסט דאטה: המשקיעים והעובדים צפויים לקבל מאות מיליוני דולרים

חברת ניהול אחסון הנתונים הישראלית צפויה להכריז על שווי של כ־30 מיליארד דולר, אך לפי מקורות בשוק, עיקר העסקה הוא סקנדרי, לפי שווי אפקטיבי של כ־25-27 מיליארד דולר ● המשמעות: עובדים ומשקיעים צפויים ליהנות ממאות מיליוני דולרים

בצלאל זיני / צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

בצלאל זיני, אחיו של ראש השב"כ, מואשם בהברחות לעזה במאות אלפי שקלים

הפרקליטות מייחסת לבצלאל זיני, שהיה אחראי על הכנסת כלים הנדסיים לעזה, עבירות של סיוע לאויב במלחמה, פעולה ברכוש למטרות טרור ולקיחת שוחד, אחרי שהבריח סיגריות לרצועה בשלושה סבבים ● "הנאשמים היו מודעים לאפשרות שהסחורות יגיעו לידי חמאס ויסייעו לו לשמר שרידות כלכלית ואחיזה שלטונית"

יצחק תשובה / צילום: גדעון לוין

תשובה חושף את עסקיו בניו יורק ופלורידה לקראת גיוס אג״ח של 100 מיליון דולר

ארבע שנים אחרי שהגיע להסכמות עם מחזיקי האג"ח, איש העסקים יצחק תשובה רוצה להחזיר את פעילות הנדל"ן שלו בארה"ב לבורסה המקומית ● החברה, המחזיקה בארבעה נכסי נדל"ן למגורים בהקמה, תבקש לגייס מהמוסדיים 100 מיליון דולר

חומרים: Shutterstock, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

התמכרנו ל-AI: מנוע הצמיחה של וול סטריט הפך למשקולת

וול סטריט בפאניקה ● תחנת הרדיו שרק רוצה לעשות נעים ● והחוק שגוזר עלינו ביצים יקרות ל–17 שנה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שדה דב / צילום: גיא יחיאלי

שליש מהשטח מזוהם: מה עומד לקרות כעת בפרויקט שדה דב?

ממצאים ראשוניים של זיהום בקרקע ובמי התהום ברובע שדה דב העלו שאלות לגבי המשך קידום הפרויקטים במתחם ● באילו אזורים אותרו החומרים שמקורם בקצפי כיבוי אש, מדוע שווקו הקרקעות מלכתחילה, ואילו יזמים כבר מבהירים שהשטח שלהם נקי? ● גלובס עושה סדר

חוק הרווחים הכלואים / איור: גיל ג'יבלי

אלף פניות ביומיים: מי מחפש את נפגעי רפורמת הרווחים הכלואים?

למרות שצלחה את ועדת הכספים ושרדה את בג"ץ, רפורמת הרווחים הכלואים נתקלת במאבק חדש: רואי חשבון ובעלי חברות מתארגנים להקמת לובי נפגעים בכנסת, במטרה לעקר את החוק מתוכן

יזמי MyOr. מימין:  ד''ר מיכאל ברנדווין, ד''ר אריאל כץ ופרופ' רוני כהן / צילום: באדיבות החברה

ליזם שהפך את אנזימוטק לסיפור הצלחה יש תוכנית חדשה לשינוי עולם הבריאות

ד"ר אריאל כץ, היזם שהוביל את חברת אנזימוטק ופרש רגע לפני שנמכרה במאות מיליוני דולרים, רוצה לרתום את קליניקות התזונה למהפכה ברפואה מונעת ● בראיון הוא מספר על המודל העסקי של חברת MyOr שהקים וצופה לה השנה הכנסות של 30 מיליון דולר

סטיב וויטקוף / צילום: ap, Evelyn Hockstein

החל סבב השיחות השני: "איראן ממתינה לתגובה על הצעתה"

נוכחות מפקד סנטקום במו"מ הגבירה את המתיחות בין ארה"ב ואיראן ● דיווח בניו יורק טיימס: באיראן מוכנים להשהות את תוכנית הגרעין בתמורה להסרת הסנקציות ● דוברת הבית הלבן: "טראמפ רוצה עסקה עם איראן, אבל אני רוצה להזכיר לאיראנים שיש לנשיא גם אופציות אחרות" ● צה"ל תקף במהלך הלילה ברצועת עזה בתגובה לירי מחבלים ● עדכונים שוטפים

פתיחת שולחן ב''גריל 65'' / צילום: אנטולי מיכאלו

כל הדרך ממאיר אדוני לתחנת דלק: מסעדה שהיא חזרה הביתה

"גריל 65", השיפודייה על כביש 65 מול פרדס חנה, עושה חסד לקונספט האהוב, עם חתימת היד המובהקת של השף והרבה כבוד לז׳אנר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; מניות השבבים עלו, מניות הנדל"ן איבדו גובה

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● וול סטריט סגרה יום שלישי רצוף של ירידות, ה-S&P 500 עבר לתשואה שלילית מתחילת השנה ● אמזון צנחה אתמול במסחר המאוחר בכ-10%, בעקבות דוחות מעורבים שפרסמה ● הביטקוין צנח אתמול בכ-10% ונסחר הבוקר סביב 65 אלף דולר ● וגם: הכירו את מניית ה-AI החדשה שתיכנס היום למדד ה-S&P 500

טוביה לוסקין, המייסד והמנכ''ל לשעבר / צילום: תמר מצפי

סוף לסכסוך: מייסד גבעות עולם יוצא בנזיד עדשים, החברה חוזרת לקידוחים

לאחר 12 שנות מאבק משפטי, נפרדת שותפות הנפט "גבעות עולם" מהמייסד טוביה לוסקין, שמכר את חלקו תמורת כ־1.2 מיליון שקל בלבד ופטור מחובות עתק ● כעת מכריזה ההנהלה על "דף חדש" וחזרה להפקת נפט מסחרית: "מחפשים שותף אסטרטגי, וגם נגייס הון בבורסה"

מנכ''ל אמזון, אנדי ג'סי / צילום: Reuters

אמזון מגדילה את ההימור על AI, והמשקיעים מודאגים; המניה נופלת

אמזון רשמה שיא רבעוני בהכנסות של 213 מיליארד דולר, מעל התחזית ● הרווח למניה, 1.95 דולר, היה מעט מתחת לצפי ● הכנסות הענן היו 35.6 מיליארד דולר, מעל התחזיות, עם צמיחה שנתית של כ־21% ● המניה נופלת במסחר המאוחר בעיקר בשל תחזית השקעות חריגה של כ־200 מיליארד דולר לשנה הקרובה, שמעוררת חששות לגבי הלחץ על התזרים והרווחיות

מרטין שלגל, נגיד הבנק המרכזי השוויצרי / צילום: Reuters, Maximilian Schwarz

הדילמה השוויצרית: איך להגן על הכלכלה, לשמור על הפרנק ולא לעצבן את טראמפ

בעוד שהדולר מוסיף ונחלש, והעולם מחפש יציבות, שווייץ ניצבת בפני "צרות של עשירים": המטבע המקומי בשיא של עשור, האינפלציה במדינה אפסית, והחשש מפגיעה ביצוא גובר ● האם הנגיד מרטין שלגל יחזור לריבית שלילית ויסתכן בעימות חזיתי מול ממשל טראמפ?

סונדר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: ap, Jose Luis Magana

תחרות באנבידיה או מיזם חלל: על מה תוציא גוגל 180 מיליארד דולר?

מנכ"ל גוגל הפתיע אמש כאשר חשף את הסכום העצום שהוא מתכנן לשים השנה על השקעות הוניות ● המשקיעים קצת פחות אהבו את זה, אך מה בעצם פיצ'אי מתכנן? ● שלושה תסריטים אפשריים

פרסומת של ארטליסט לסופרבול / צילום: צילום מסך

יותר מ-8 מיליון דולר ל-30 שניות: אף אחד כמעט לא מזפזפ בפרסומות הסופרבול

הסופרבול, שישודר ביום ראשון הקרוב, הוא לא רק אירוע ספורט משמעותי עם 120 מיליון צופים - אלא גם אחד מאירועי הפרסום הגדולים בעולם ● השנה יקחו בו חלק שלוש חברות ישראליות, והטרנד הבולט הוא מעבר מפרסומת חד-פעמית לחוויה אינטראקטיבית "360"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

מכה לרשות המסים: פסק דין חדש קובע כי תשיב מאות מיליוני שקלים לקבלנים

ועדת הערר למיסוי מקרקעין קבעה כי על רשות המסים להשיב לקבלנים שזכו במכרזי מחיר למשתכן את מס הרכישה ששילמו ● זאת, לאחר שהתקבלה עמדת הקבלנים לפיה זכייתם במכרז אינה מהווה רכישה של זכות במקרקעין, אלא הסכם למתן שירותי בנייה למדינה, שאינו מחייב במס רכישה

המלחמה עם איראן מתקרבת? זה הסימן שמספקת גרמניה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: גרמניה מסיגה כוחות מבסיסים אמריקאים בעיראק, לפי דיווח אלביט רוצה לייצר משגרי רקטות בגרמניה, אתרי השכרת מלונות בספרד הסירו מודעות מעבר לקו הירוק, ובבריטניה בודקים אם המושבעים שזיכו פעילים פרו-פלסטינים הושפעו מלחץ ציבורי • כותרות העיתונים בעולם