גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שר הביטחון גנץ החליט: גלי צה"ל תצא ממערכת הביטחון

יוקם צוות מקצועי בין-משרדי בראשות מנכ"ל משרד הביטחון אמיר אשל לגיבוש מתווה להוצאת התחנה ממערכת הביטחון ● גנץ: "קיום תחנה צבאית בצה"ל אינה סבירה בעת הזו"

בני גנץ / צילום: אלעד מלכה
בני גנץ / צילום: אלעד מלכה

שר הביטחון בני גנץ הודיע היום (ה') כי החליט להוציא את גלי צה"ל ממערכת הביטחון. זאת בהמלצת הרמטכ"ל אביב כוכבי.

בהודעה שנמסרה מטעם גנץ, נכתב כי "ההחלטה נובעת מהייעוד של צה"ל, וכן מהצורך להפריד בין שירותם של חיילי צה"ל לבין פעילותו של אמצעי תקשורת בו מועסקים לובשי מדים בתכנים פוליטיים".

יוקם צוות מקצועי בין-משרדי בראשות מנכ"ל משרד הביטחון אמיר אשל, אשר יכלול נציגים של משרד הביטחון, צה"ל, משרד המשפטים ומשרד התקשורת. הצוות יגבש בתוך מספר שבועות מתווה להוצאת התחנה ממערכת הביטחון, והפעלתה במתכונת אזרחית או סגירתה.

גנץ מסר כי "ההחלטה שקיבלתי בהמלצת הרמטכ"ל היא עניין ערכי ולא תקציבי. התקשורת החופשית בישראל היא חשובה מאין כמוה, ואמשיך להגן עליה ולדאוג לעצמאותה, אולם קיום תחנה צבאית בצה"ל אינה סבירה בעת הזו. קבעתי כי לובשי מדים לא יעסקו בפוליטיקה בשום תפקיד, זהו דבר בלתי מתקבל על הדעת הסותר את ערכי צה"ל, את היושרה המתחייבת ואת ההתנהלות התקינה. אני מוקיר את גלי צה"ל ואת תרומתה לתקשורת הישראלית, ולמגוון הדעות והקולות בתקשורת, ונכון יהיה למצוא אפיק אחר להמשך פעילותה".

הניסיון של צה"ל "להיפטר" מהתחנה הצבאית איננו חדש. למרות שהתחנה הצבאית נחשבת לבית ספר ממנו יצאו חלק מבכירי העיתונאים, מדובר בתפוח אדמה לוהט שגרם לצבא הרבה כאב ראש סביב ניסיונות בחישה של גורמים פוליטיים בתכניו, במנהליו ובמגישיו. במשך שנים נתפסה התחנה כשמאלנית, מה שהביא לניסיונות מצד גורמים פוליטיים בימין לנסות "לאזן" את השידור. פרט לפוליטיזציה, הואשמה התחנה לעיתים קרובות בהעדפת קרובים ומקורבים, ובבחירת מתגייסים על בסיס ייחוס משפחתי.

המורכבות של התחנה הביאה כאמור בעבר ניסיון של רמטכ"לים ושרי ביטחון להפסיק את החיבור בין התחנה לצבא. נזכיר כי כבר ב-2017 הודיע שר הביטחון דאז אביגדור ליברמן כי יפעל להעביר את גלי צה"ל למשרד הביטחון. אולם בסופו של דבר ליברמן חזר בו והחליט לא לבצע את השינוי.

בהנחה שהממשלה תבקש להשאיר את התחנה פעילה, יש בידה אופציות נוספות פרט להעברתה למשרד הביטחון. נזכיר כי התקציב הציבורי כבר ממן גוף שידור אחד - תאגיד השידור הציבורי, שחלק מתכניו ברדיו משיקים לגמרי לתכני גלי צה"ל. כך שהאופציה להעביר את גלי צה"ל לתאגיד או כתחנה נפרדת או לצורך קליטת עובדים אמורה להיות פשוטה יחסית.

הצעה ברוח זאת העבירה לפני מספר חודשים עמותת "הצלחה" שפנתה לשר הביטחון בני גנץ, לשר התקשורת דאז יועז הנדל לראשי הצבא, גלי צה"ל והתאגיד. הצלחה הציעה להעביר את האחריות הארגונית על גלי צה"ל לתאגיד . "נזכיר", כתב היועמ"ש של הצלחה אלעד מן במכתב בנושא "כי מבחינה רגולטורית בהיבטי פיקוח ובקרה , גלי צה"ל נמצאת למעשה כיום באחריותו של התאגיד, באמצעות הוראות שונות בחוק השידור הציבורי הישראלי. כאשר שוקלים את היעד שאליו יש להעביר את גלי צה"ל מבחינת השיוך הארגוני והמסגרת התפעולית , דומה כי אין מקומות רבים המקיימים את התנאים ההכרחיים להמשך קיומה הבריא של התחנה".

כך או כך הסיכוי שהתהליך יושלם כבר במהלך כהונתו של גנץ כשר ביטחון איננו גבוה. לוועדה לבחינת עתיד גלי צה"ל לכשתוקם ייקח זמן לגבש מסקנות וממילא במבנה הקואליציוני הנוכחי הסיכוי להעביר החלטה כלשהי בהסכמת כל חברי הקואליציה איננו גבוה. הרמטכ"ל כוכבי אמנם הביא כבר לפני חודשים את עמדתו לפיה יש להוציא את התחנה ממערכת הביטחון, אולם נראה כי הנכונות הפתאומית של גנץ לאמץ את ההמלצה פחות מחודשיים לפני הבחירות היא בראש ובראשונה כדי להרוויח נקודות פוליטיות.

עוד כתבות

רווחים כלואים / אילוסטרציה: גלובס

המכשול האחרון הוסר: בג"ץ דחה את העתירות נגד רפורמת הרווחים הכלואים

רפורמת הרווחים הכלואים - שהטילה חיובי מס חדשים על חברות שצברו ערמות של מזומנים ועוררה סערה במשק - צלחה את מבחן בג"ץ: העתירות שהוגשו נגד הרפורמה נדחו, והעותרים חויבו בתשלום הוצאות בסך 100 אלף שקל לטובת המדינה

כותרות העיתונים בעולם

מתרחקות מישראל, מתקרבות לטורקיה: השינוי ביחסים עם מדינות המפרץ

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: סין מנסה לשכנע את איראן להתגמש ובמקביל ממשיכה לספק לה נשק, מדינות המפרץ לא רוצות להיות תלויות בישראל והפוליטיקאי היהודי שהצליח להכעיס את הקהילה היהודית בבריטניה • כותרות העיתונים בעולם 

ועידת הדרום לעסקים יוצאת לדרך, השנה השלישית ברציפות

ועידת הדרום לעסקים מתקיימת זו השנה השלישית, והיא עוסקת בצמיחה באזור, בהזדמנויות וגם באתגרים ● בכירים במשק ובהנהגה המקומית ייפגשו על במה אחת וידונו בתעשייה, בפיתוח הנדל"ן ובשיקום שנדרש בדרום

משה בן זקן, מנכ''ל משרד התחבורה, בוועידת הדרום לעסקים של גלובס / צילום: תמר מצפי

מנכ"ל משרד התחבורה: "מטוס ראשון בשדה התעופה בצקלג שבנגב בתוך 5 שנים"

"אני מאמין שבתוך מסגרת הזמן הזו תראה מטוס ראשון נוחת בשדה התעופה החדש בצקלג", כך אמר מנכ"ל משרד התחבורה, משה בן זקן, בוועידת הדרום לעסקים של גלובס ● לגבי פעילות אובר בישראל אמר: "אין סיבה שאובר ודומותיה לא יעבדו בישראל. אם אובר לא תגיע - הכתובת לכך אצל דוד ביטן"

אלימות בני נוער / צילום: Shutterstock

גל האלימות מתרחב: מספר העבירות החמורות בקרב בני נוער זינק ב-150% מאז 2019

לקראת דיון חירום בכנסת בעקבות רצח בנימין (ימנו) זלקה בפ"ת, נתוני מרכז המחקר והמידע חושפים היפוך מגמה: לאחר מספר שנות ירידה, מספר התיקים הפליליים שנפתחו לבני נוער זינק ב-25% ב-2025 ● מספר העבירות שבהן נחשדים קטינים עלה ב-22% בתוך שנה

דוד פתאל, בעל השליטה בפתאל החזקות / צילום: כדיה לוי

מה הקפיץ את מניית פתאל לשיא והוסיף 1.4 מיליארד שקל לשווי בעליה

מניית רשת המלונות זינקה בכ-30% בחודש האחרון, הודות לתחזיות חזקות ● פרט לבעלים, גם שורת מוסדיים רשמה רווח נאה על הנייר

חיים זילברשץ, ג'ארד קאש, ירון קניאז'ר. Surround Ventures / צילום: Surround Ventures

סראונד ונצ'רס מגייסת קרן שנייה: "נגייס עד 81 מיליון דולר במחווה ליחידה 81"

אחרי שורה של השקעות מוצלחות ב-XTEND, IMGN מדיה ו-QuamCore, הקרן שהוקמה על־ידי ירון קניאז'ר וג'ארד קאש ביצעה סגירה ראשונה של גיוס לקרן שנייה, שעשויה להגיע להיקף של עד 81 מיליון דולר ● קניאז'ר: "רואים דור חדש של מייסדים שנולדו עם המלחמה"

ספינות במצר הורמוז, ארכיון / צילום: ap, Altaf Qadri

באיראן טוענים: שיגרנו 2 טילים על ספינת מלחמה אמריקנית במצר הורמוז

"הכרה בריבונות איראן או תבוסה משפילה": האולטימטום של טהרן במצר הורמוז ● התהליך - החל מהבוקר הקרוב; הנשיא איים: "אם יפריעו לנו, נטפל בכך בכוח" ● איראן: "מצר הורמוז והמפרץ הפרסי לא ינוהלו בידי הפוסטים ההזויים של טראמפ" ● צה"ל על ההתרעות ביראון: חיל האוויר יירט בהצלחה מטרה אווירית חשודה בטרם חצתה לשטח ישראל ● עדכונים שוטפים

יהודה אליהו

לאחר חמישה חודשים ללא מנהל: הממשלה בחרה מנכ"ל חדש לרמ"י

יהודה אליהו, המכהן היום כראש מנהלת ההתיישבות במשרד הביטחון ונחשב למקורב לשר האוצר, נבחר לתפקיד ● מועמדתו זכתה להתנגדות מטעם יועמ"שית משרד הבינוי והשיכון, שסברה, כי אין לו "כישורים מיוחדים" כנדרש לתפקיד

אלונה שפר-קארו, מנכ''לית הסכמי הגג לפיתוח נתיבות, נגב מערבי / צילום: שלומי יוסף

אלונה שפר-קארו על המהפך בנתיבות: "מקימים מרכז רפואי עם הדסה, מרכז מדעי עם מכון ויצמן ומסלול להכשרת טייסים"

מנכ"לית הסכמי הגג לפיתוח נתיבות דיברה בוועידת הדרום לעסקים של גלובס, שנערכה בנתיבות, על ההתקדמות שעשתה בתחומי החינוך, הבריאות והנדל"ן, לצד שיתופי הפעולה עם חיל האוויר ועם מכון ויצמן ● שפר-קארו: "נתיבות תהיה הראשונה שתעשה התחדשות עירונית בקנה מידה גדול"

יוסי אבו / צילום: ענבל מרמרי

יוסי אבו, מנכ"ל ניו מד, עוזב את תפקידו לאחר 15 שנה

אבו רמז על כוונותיו: "חשבתי שהגיע הזמן בעבורי להמשיך במסע להזדמנויות חדשות בזירה הגלובאלית ולאתגרים נוספים" ● גולת הכותרת של פעילותו במשק הגז הישראלי הייתה הובלת הסכמי הייצוא האזורים החל משנת 2016

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

דרמה: ביטוח ישיר לא תוכל לשווק פוליסות ביטוח מקיף לרכב

לגלובס נודע כי בצעד נדיר, רשות שוק ההון חוסמת את פעילות הליבה של החברה הגדולה בענף ביטוחי הרכב ● הסיבה: ביטוח ישיר הייתה היחידה שסירבה להוריד מחירים כפי שדרשה הרשות ● כעת, מעל ל־70% מרווחי החברה נמצאים בסכנה ● ביטוח ישיר: "החברה והמפקח על הביטוח ממשיכים לנהל דיאלוג ענייני במטרה להגיע לאישור תעריף"

מגדל ''בית שיאים'' בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

4 דירות נמכרו בחודש אחד במגדל שהקדים את זמנו. ואיך המחירים?

ניתוח 4 עסקאות ב"בית שיאים" בבאר שבע משקף ירידות של עד 14% מהשיא של 2024 ● "בית שיאים" הוא מגדל מגורים שהוקם לפני 30 שנה בשכונה ג' ● ארבע העסקאות שבחרנו לנתח הן של דירות שני חדרים, בשטח של כ־55 מ"ר

היועמ''שית גלי בהרב-מיארה וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: איל יצהר, יוסי זמיר

היועמ"שית להרצוג: מוכנה לקיים שיח על הסדר טיעון לנתניהו

בהרב-מיארה מסרה אמש לבית הנשיא כי היא "נכונה לקיים שיח עם ההגנה על הסדר טיעון ראוי" לראש הממשלה ● בשבוע שעבר הזמין הנשיא הרצוג את נציגי נתניהו ואת היועמ"שית לדון בהסדר טיעון בתיקי האלפים

קריית הממשלה / צילום: אבי דרור - ויקיפדיה

אל תתנו למושג הטכני לבלבל אתכם: זה הכלי שיכתיב את עתיד התשתיות

תשומת־הלב הציבורית נתונה למקומות מסוימים של תקציב המדינה, אבל דווקא בחלק הפחות מדובר טמונות בשורות משמעותיות ● ומה אפשר ללמוד מזה על עתיד תשתיות התחבורה? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

דוד אזולאי ואלון דוידי / צילום: שלומי יוסף, גולן סבג

"אנחנו לא רוצים כסף, תנו לנו ביטחון - תורידו את חיזבאללה כארגון צבאי"

בפאנל בוועידת הדרום לעסקים של גלובס, שהפגיש את ראש המועצה המקומית מטולה, דוד אזולאי, עם ראש עיריית שדרות, אלון דוידי, מתח אזולאי ביקורת על כך שהשיקום "לא קיים" ● דוידי הציג תמונת מצב אופטימית של התפתחות אזורית ןפרגן לקולגה מנתיבות, ● אזולאי לא חסך ביקורת מהממשלה: "מי המנהיג של היום? טראמפ. הוא זה שמודיע לנו מה קורה"

אילוסטרציה: Shutterstock, Andrii Yalanskyi

המנוח הוריש את הדירה לחבר ולאחיינית, ולא לבן. מה קבע ביהמ"ש?

אלמן הוריש את דירתו לחבר ילדות של בנו ולאחיינית, והדיר את בנו המתגורר בחו"ל ● בית המשפט המחוזי בת"א קבע כי השניים "שלטו וניהלו נדבכים מרכזיים בחייו" של המנוח, שתואר כנוח להשפעה, והורה על ביטול הצוואה ועל העברת הדירה לבן

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בוועידת הדרום לעסקים / צילום: שלומי יוסף/תמר מצפי

אלונה בר און: "אנחנו כבר שנה שלישית בדרום, זו המשכיות וזה קשב"

מו"ל גלובס אלונה בר און בוועידת הדרום לעסקים של גלובס: "במציאות כיום קשה לגייס קשב תקשורתי, ולכן הוועידה הזו היא חשובה, וקיומה בשנה השלישית מייצרת גם המשכיות ולא רק הזדהות עם הדרום. על הקשב הזה שלנו נוסף הקשב של מקבלי ההחלטות שקוראים לשמחתנו את גלובס"

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

מה צפוי במסחר היום, ובנק ההשקעות שמעריך - וול סטריט בדרך לירידות

מתרבים הדיווחים על היערכות לחידוש המלחמה ומחירי הנפט מעל 100 דולר לחבית - אך וול סטריט ממשיכה לשבור שיאים ● גם הבורסה בת"א רשמה שיא חדש, למרות הימשכות הלחימה בלבנון ● השקל לא עוצר - ולוחץ את בנק ישראל לכיוון של הורדת ריבית ● וגם: האם במאי כדאי "למכור וללכת"? זה מה שחושבים בשני בנקי השקעות מרכזיים ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר

אייל בן דוד, סמנכ''ל פיתוח ולקוחות בחברת מקורות, בוועידת הדרום לעסקים / צילום: שלומי יוסף

סמנכ"ל מקורות: נשקיע השנה 430 מיליון שקל בפיתוח תשתיות מים בדרום

אייל בן דוד, סמנכ"ל פיתוח ולקוחות בחברת מקורות, בוועידת הדרום לעסקים של גלובס: "הדרום הוא אסם התבואה של מדינת ישראל, ויש לנו חובה לדאוג לו"