גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שיווק ופרסום

שר הביטחון גנץ החליט: גלי צה"ל תצא ממערכת הביטחון

יוקם צוות מקצועי בין-משרדי בראשות מנכ"ל משרד הביטחון אמיר אשל לגיבוש מתווה להוצאת התחנה ממערכת הביטחון ● גנץ: "קיום תחנה צבאית בצה"ל אינה סבירה בעת הזו"

בני גנץ / צילום: אלעד מלכה
בני גנץ / צילום: אלעד מלכה

שר הביטחון בני גנץ הודיע היום (ה') כי החליט להוציא את גלי צה"ל ממערכת הביטחון. זאת בהמלצת הרמטכ"ל אביב כוכבי.

בהודעה שנמסרה מטעם גנץ, נכתב כי "ההחלטה נובעת מהייעוד של צה"ל, וכן מהצורך להפריד בין שירותם של חיילי צה"ל לבין פעילותו של אמצעי תקשורת בו מועסקים לובשי מדים בתכנים פוליטיים".

יוקם צוות מקצועי בין-משרדי בראשות מנכ"ל משרד הביטחון אמיר אשל, אשר יכלול נציגים של משרד הביטחון, צה"ל, משרד המשפטים ומשרד התקשורת. הצוות יגבש בתוך מספר שבועות מתווה להוצאת התחנה ממערכת הביטחון, והפעלתה במתכונת אזרחית או סגירתה.

גנץ מסר כי "ההחלטה שקיבלתי בהמלצת הרמטכ"ל היא עניין ערכי ולא תקציבי. התקשורת החופשית בישראל היא חשובה מאין כמוה, ואמשיך להגן עליה ולדאוג לעצמאותה, אולם קיום תחנה צבאית בצה"ל אינה סבירה בעת הזו. קבעתי כי לובשי מדים לא יעסקו בפוליטיקה בשום תפקיד, זהו דבר בלתי מתקבל על הדעת הסותר את ערכי צה"ל, את היושרה המתחייבת ואת ההתנהלות התקינה. אני מוקיר את גלי צה"ל ואת תרומתה לתקשורת הישראלית, ולמגוון הדעות והקולות בתקשורת, ונכון יהיה למצוא אפיק אחר להמשך פעילותה".

הניסיון של צה"ל "להיפטר" מהתחנה הצבאית איננו חדש. למרות שהתחנה הצבאית נחשבת לבית ספר ממנו יצאו חלק מבכירי העיתונאים, מדובר בתפוח אדמה לוהט שגרם לצבא הרבה כאב ראש סביב ניסיונות בחישה של גורמים פוליטיים בתכניו, במנהליו ובמגישיו. במשך שנים נתפסה התחנה כשמאלנית, מה שהביא לניסיונות מצד גורמים פוליטיים בימין לנסות "לאזן" את השידור. פרט לפוליטיזציה, הואשמה התחנה לעיתים קרובות בהעדפת קרובים ומקורבים, ובבחירת מתגייסים על בסיס ייחוס משפחתי.

המורכבות של התחנה הביאה כאמור בעבר ניסיון של רמטכ"לים ושרי ביטחון להפסיק את החיבור בין התחנה לצבא. נזכיר כי כבר ב-2017 הודיע שר הביטחון דאז אביגדור ליברמן כי יפעל להעביר את גלי צה"ל למשרד הביטחון. אולם בסופו של דבר ליברמן חזר בו והחליט לא לבצע את השינוי.

בהנחה שהממשלה תבקש להשאיר את התחנה פעילה, יש בידה אופציות נוספות פרט להעברתה למשרד הביטחון. נזכיר כי התקציב הציבורי כבר ממן גוף שידור אחד - תאגיד השידור הציבורי, שחלק מתכניו ברדיו משיקים לגמרי לתכני גלי צה"ל. כך שהאופציה להעביר את גלי צה"ל לתאגיד או כתחנה נפרדת או לצורך קליטת עובדים אמורה להיות פשוטה יחסית.

הצעה ברוח זאת העבירה לפני מספר חודשים עמותת "הצלחה" שפנתה לשר הביטחון בני גנץ, לשר התקשורת דאז יועז הנדל לראשי הצבא, גלי צה"ל והתאגיד. הצלחה הציעה להעביר את האחריות הארגונית על גלי צה"ל לתאגיד . "נזכיר", כתב היועמ"ש של הצלחה אלעד מן במכתב בנושא "כי מבחינה רגולטורית בהיבטי פיקוח ובקרה , גלי צה"ל נמצאת למעשה כיום באחריותו של התאגיד, באמצעות הוראות שונות בחוק השידור הציבורי הישראלי. כאשר שוקלים את היעד שאליו יש להעביר את גלי צה"ל מבחינת השיוך הארגוני והמסגרת התפעולית , דומה כי אין מקומות רבים המקיימים את התנאים ההכרחיים להמשך קיומה הבריא של התחנה".

כך או כך הסיכוי שהתהליך יושלם כבר במהלך כהונתו של גנץ כשר ביטחון איננו גבוה. לוועדה לבחינת עתיד גלי צה"ל לכשתוקם ייקח זמן לגבש מסקנות וממילא במבנה הקואליציוני הנוכחי הסיכוי להעביר החלטה כלשהי בהסכמת כל חברי הקואליציה איננו גבוה. הרמטכ"ל כוכבי אמנם הביא כבר לפני חודשים את עמדתו לפיה יש להוציא את התחנה ממערכת הביטחון, אולם נראה כי הנכונות הפתאומית של גנץ לאמץ את ההמלצה פחות מחודשיים לפני הבחירות היא בראש ובראשונה כדי להרוויח נקודות פוליטיות.

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

מה עומד מאחורי המניות היחידות שעולות בת"א 35

התוצאות המסתמנות בקלפיות שולחות את השוק המקומי לירידות שערים חדות, אך פערי ארביטראז' חיוביים מוול סטריט מספקים רוח גבית למניות הדואליות שמקזזות את הנפילות בת"א 35 ● בקרב השורה השנייה: פלורי מזנקת ברקע לדיווח על הסכם אסטרטגי בארה"ב

שידורי המדגם בחדשות 12, אמש

מנו גבע או שלמה פילבר: במי בחרו הצופים?

אחרי ליל שידורים עתיר השקעה, שכלל אולפני ענק, פריסות שטח ושימוש בבינה מלאכותית, נתוני הרייטינג מגלים מי מהערוצים הצליח למשוך את הצופים ומי נותר מאחור ● חדשות 12 הובילה את טבלת הרייטינג בפער ניכר, ערוץ 14 במקום השני

האחים אלכסנדר / צילום: ap, Amy Sussman/Invision

30 שנות מאסר לאחים אלכסנדר שהורשעו בסחר למטרות מין

אורן וטל אלכסנדר, ממתווכי נדל"ן היוקרה הבולטים בארה"ב, ואחיהם אלון נשלחו לכלא לאחר שהורשעו בעבירות מין נגד נשים ונערות ● התביעה ביקשה מאסר עולם, הסנגורים ביקשו להסתפק ב-15 שנה ● השופטת דחתה את ניסיונם של האחים להציג את המעשים כפרק של הוללות בצעירותם: "ההתנהגות שלהם הייתה מפלצתית"

ינקי קוינט / צילום: כדיה לוי

מצטרף ליצחק תשובה: התפקיד החדש של ינקי קוינט

קוינט, לשעבר מנהל רשות החברות ויו"ר רשות מקרקעי ישראל, עומד להפוך ליו"ר חברת הגז ניו-מד אנרג'י, המחזיקה בין השאר ב-45% ממאגר "לוויתן", כמו גם במאגר "אפרודיטה" בקפריסין

קלפי בחירות 2026 / צילום: ארן הרשלג

מהמדגמים ועד תוצאות האמת: מה הסביר את הפער בין התחזיות למציאות?

המדגמים בליל הבחירות הציגו יתרון או שוויון לגוש השינוי, אך ספירת הקולות בשטח שיקפה יתרון מובהק לגוש נתניהו • כך פועלת שיטת הדגימה בקלפיות הדמה, ואלו הגורמים - מהמעטפות הכפולות ועד הסירוב להשתתף במדגם - שגרמו לשינוי הדרמטי בתמונה

הקרונות הראשונים של הקו הסגול / צילום: CAF ישראל

הקלפים מתערבבים: זו השותפה החדשה שבחרה כאף למכרזי המטרו

חברות דניה סיבוס ודן הודיעו כי ישתפו פעולה עם חברת CAF הספרדית במכרזי השלב השני (אינפרא 2) של המטרו, המוערכים בכ-30 מיליארד שקל ● השותפות החדשה מסמנת זעזוע בשוק תשתיות התחבורה, שכן CAF בחרה בדן ודניה למרות שותפות קיימת וארוכת שנים עם שפיר הנדסה בפרויקטי הרכבת הקלה

השקל מול הדולר / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

"פעילות ספקולטיבית נטו": הדולר מזנק מול השקל במעל 2%

לאחר שבשיא כוחו אתמול, שער הדולר-שקל שבר לזמן קצר מתחת לרף ה-3.02, הדולר מתחזק בחדות מול השקל ומעל 3.12 שקלים ● גלובס שוחח עם מספר אנליסטים על מגמות המסחר במט"ח ● "ככל שהסתמן השינוי בתוצאות הבחירות, כך התגברה סגירת הפוזיציות של השחקנים"

ה''טיימס'' הבריטי, ''דר שפיגל'' הגרמני, אפטונבלודט השבדי, וול סטריט ג'ורנל האמריקאי / צילום: צילומי מסך של שערי העיתונים

"ממליכי מלכים": בתקשורת העולמית מתמקדים בהישגי המפלגות הערביות

כלי התקשורת בעולם מדווחים על הקיפאון הפוליטי והיעדר הכרעה ברורה בבחירות, ומסמנים את המפלגות הערביות כגורם שיכול להכריע את הכף ● "לא ניתן להתעלם מכוחן"

מצביעה בקלפי באום אל פחם / צילום: ap, Mahmoud Illean

כמחצית מתוצאות האמת כבר נספרו: האם אפשר כבר לדעת מי ניצח בבחירות?

הנתונים החלקיים מראים מאבק צמוד בין הגושים, אך הספירה בשלב זה אינה מדגם מייצג ● מדוע עדיף להסתמך כרגע על מדגמי הטלוויזיה המעודכנים, ומתי תוצאות האמת יהפכו לאמינות?

עו''ד אפי נוה והשופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילומים: כדיה לוי, תמר מצפי; עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המשטרה סבורה: יש ראיות להעמדה לדין של אפי נוה ואיתן אורנשטיין בפרשת התן וקח

יאח"ה סיימה את החקירה בפרשה, והתיק הועבר לפרקליטות ● עפ"י החשד, עו"ד אפי נוה, יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר, פעל לקידום מינויו של השופט איתן אורנשטיין לנשיא ביהמ"ש המחוזי בת"א, וזאת בתמורה להעברת השופטת דליה גנות מתפקידה במחלקת הנזיקין ● נוה: "אני סבור שאין כלום ולא יהיה כלום" ● מטעם אורנשטיין: "סומכים את ידינו שהגורמים המוסמכים יגיעו למסקנה המתבקשת כי אין בסיס לכל עבירה"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters

בטורקיה חוששים: "אם נתניהו ייבחר, יתפוצץ נשק גרעיני"

בתקשורת הטורקית עקבו באדיקות אחרי הבחירות בישראל ● באנקרה קיוו כי ראש הממשלה בנימין נתניהו יפסיד את הבחירות, ומיהרו לציין בפני קוראיהם כי לאופוזיציה אין רוב ● פרשן אנטי־ישראלי: "נתניהו מתכונן לרצח עם חדש, שהיסטוריונים מתארים בתור מלחמה נגד האנושות"

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו / צילום: מולי גולדברג

שיאן שכר חדש בת"א: המנכ"ל שקיבל תגמולים בהיקף של 80 מיליון דולר

מנכ"ל פאלו אלטו ניקש ארורה קיבל במהלך שנת הכספים 2026 תגמולים בעלות כוללת של 80.3 מיליון דולר ● באסיפת בעלי המניות ב-8 בדצמבר יתקיימו הצבעות על מינוי דירקטורים ועל אישור התגמולים לבכירי החברה ● ארורה מימש לאחרונה מניות בשווי 147 מיליון דולר במסגרת הסכם forward

כיכר אתרים ת''א / צילום: איל יצהר

עוד קיצוץ בכיכר אתרים: תוכנית המגדלים אושרה עקרונית

ועדת הערר הורתה להפחית עוד 4,000 מ״ר מהתוכנית שמקדמת חברת JTLV, להרחיב את השטחים הציבוריים ולהפריד בין מגורים למלונאות ● אכלוס הדירות יותנה באישור אכלוס למלון, שחדריו לא יוכלו להימכר בנפרד ● המחלוקות השמאיות עדיין פתוחות

מרוץ הלילה של תל אביב / צילום: ap, JACK GUEZ

רחובות רבים בתל אביב ייחסמו הערב. זו הסיבה

מרוץ הלילה של תל אביב יוזנק הערב ויביא לחסימות נרחבות של צירים מרכזיים בעיר ובאזור המרכז ● הנהגים מתבקשים להיערך מראש, לבדוק מסלולים חלופיים ולהסתייע באפליקציות הניווט שיתעדכנו בהתאם להסדרי התנועה

תור לקלפי בתל אביב, אתמול / צילום: ap, David Goldman

סקר חדש: האם הציבור האמריקאי בכלל יודע שבישראל היו בחירות?

כותרות העיתונים בעולם: בניו יורק טיימס מסבירים מה האופציות שעומדות בפני הנשיא הרצוג, בפורין פוליסי טוענים שהיחסים עם ארה"ב והמערב לא ישתנו לא משנה מי יזכה, וסקר חדש חושף שרוב אזרחי ארה"ב היו אדישים לסערה הפוליטית בישראל • גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל  

המרוויחות והמפסידות של גל ההנפקות בת''א עד כה / אילוסטרציה: Shutterstock

הבורסה בפאניקה, ולמנהלי השקעות יש עצה אחת מרכזית

הבורסה נפלה בחדות לאחר פרסום תוצאות הבחירות, ומדד הבנייה צלל, אולם מומחים בשוק ההון מרגיעים ומייעצים למשקיעים: "לא הגיע הזמן למכור" ● ההשפעה של הבחירות על הבורסה צפויה להתפוגג בתוך מספר חודשים, וישראל ערוכה טוב להמשך התמיכה הכלכלית בשווקים

סקר חדשות 12 האחרון לפני יום הבחירות / צילום: צילום מסך, חדשות 12

למה רוב הסוקרים פספסו את תוצאות הבחירות

בעוד רוב הערוצים חזו יתרון מובהק לגוש איזנקוט, תוצאות האמת הציגו תמונה הפוכה לחלוטין ● מהטיות במבנה המדגם ופערים טכנולוגיים ועד התעלמות משיעור המתלבטים הדרמטי בימין ● וגם: הסוקר היחיד שזיהה את המגמה מראש

תאונת הרכבות בספרד היום / צילום: ap

דיווח: לפחות 50 בני אדם נהרגו בתאונת רכבות בספרד

שתי רכבות מהירות התנגשו זו בזו סמוך לעיר טולדו במרכז ספרד ● בעקבות התאונה ירדו שני קרונות מהפסים ● לפני תשעה חודשים התרחשה בספרד תאונת רכבות קטלנית נוספת - שגבתה את חייהם של 46 בני אדם

צוריאל שרון / צילום: רמי זרנגר

הסוקר שהיה הקרוב מכולם וטען כבר לפני שבועיים: "תהיה הפתעה"

התחזית של צוריאל שרון הייתה הקרובה ביותר מבין מכוני הסקרים לנתוני האמת שהתפרסמו עד כה, על כן אנחנו מפרסמים מחדש ראיון שערכנו איתו לאחרונה ● צוריאל שרון, הבעלים של מכון הסקרים דיירקט פולס, מוצא את עצמו לרוב נגד הזרם ומשוכנע שהוא רואה מה שאחרים מפספסים ● בראיון לגלובס הוא מדבר על המתחרים ("הם בדיליי של חודש"), על האתגרים ("הצעירים הם חור שחור") ועל השטח המת של הסקרים ("כולם מצביעים מהבטן - אני יודע לשקלל את זה בתוצאות") ● למה עזב את ערוץ 14 ונפרד מהשותף שלמה פילבר?

דן אריאלי, בני גנץ / צילום: יונתן בלום, נעם מושקוביץ-דוברות הכנסת

המלך שגרף 1,500 קולות, וכמה קיבלו בני גנץ ודן אריאלי?

מהפיראטים ועד הגוש התנ"כי, מארבעה מצביעים שנותרו נאמנים לבני גנץ ועד להצלחה מפתיעה בעין קניא: המפלגות שקיבלו הכי מעט קולות בבחירות