גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  משפט

הסטנדרט הכפול של בית המשפט העליון ביחס למינוי שופטים בתקופת בחירות

בקשת הנשיאה חיות לכנס את הוועדה לבחירת שופטים בתקופת בחירות, עוררה מחדש ויכוח בו נטען כי העליון מקבל החלטות סותרות בעניין ● אלא שבחינה היסטורית מבהירה כי הכלל עקבי וברור: מותר לכנס את הוועדה בתקופת בחירות - אך רק אם זה מועיל לעליונים

השופטות דורית ביניש ואסתר חיות. ביניש שמותנה בעצמה בממשלת מעבר, מנעה צעד דומה עד לאחר הבחירות / צילום: אוריה תדמור
השופטות דורית ביניש ואסתר חיות. ביניש שמותנה בעצמה בממשלת מעבר, מנעה צעד דומה עד לאחר הבחירות / צילום: אוריה תדמור

ישיבתה של הוועדה לבחירת שופטים של שנת 1995 נקבעה, זמן רב מראש, לשנים עשר בנובמבר. איש כמובן לא צפה זאת מלכתחילה, אך תאריך הישיבה נפל עם תום השבעה על ראש הממשלה יצחק רבין, שנרצח שמונה ימים לפני כן. לטראומה הלאומית שישראל הייתה מצויה בה לאחר הרצח והשיתוק הפוליטי שאחז בכולם, הצטרפה העובדה שהרצח הפך את הממשלה ששמעון פרס עמד בראשה, לממשלת מעבר. אלא שהוועדה לבחירת שופטים התנהלה באותה שנה כסדרה ובאין מפריע.

אלה היו ימים מיוחדים בזירה המשפטית. אהרן ברק כיהן כנשיא העליון, ובתשעה בנובמבר, עוד בימי השבעה, פירסם את פסק דין "המזרחי" בו הכריז על המהפכה החוקתית. שלושה ימים לאחר מכן הגיע זמן כינוסה של הוועדה לבחירת שופטים. על הפרק עמד מינויה של דורית ביניש, שרק שנתיים לפני כן נפסלה על-ידי רוב החברים בוועדה, לרבות שמגר, כלל שופטי העליון וחברי לשכת עורכי הדין.

הפעם, הקרבה הגדולה בין הנשיא ברק לביניש הובילה לכך שהיא קיבלה את המינוי, אלא שהוועדה לבחירת שופטים שהתכנסה באותו יום, בתקופת ממשלת מעבר, לא מינתה רק "עוד שופטת" לבית המשפט העליון. שיטת הסניוריטי הנוהגת בקרב השופטים מאפשרת ניבוי מדויק (למעט מקרה של פרישה מוקדמת נדירה או פטירה) של נשיאי העליון מכאן ועד להודעה חדשה. לכן, כשברק הוביל את מינויה של ביניש, הוא למעשה גם בחר את מי שתחליף אותו בנשיאות העליון בשנת 2006. לברק-מודל-1995 לא הייתה כל בעיה למנות שופט לעליון בתקופת ממשלת מעבר. לא שופט ולא נשיא.

לחסום את רותי

עשור קדימה וחודשים מספר לפני שהשופטת ביניש החליפה בפועל את הנשיא ברק, ביקשה שרת המשפטים ציפי לבני, למנות את פרופסור רות גביזון ז"ל לשופטת בבית המשפט העליון. ברק לא ממש חיבב את מה שכינה אז "האג'נדה של רותי", או במילים אחרות - עמדתה המנומקת והסדורה של גביזון שחלקה על ברק במספר סוגיות מפתח. המסקנה המצערת הייתה ברורה - יש למנוע את מינויה. איך מונעים? טוב ששאלתם.

הבחירות התקיימו בחודש מרץ וישיבת הוועדה לבחירת שופטים נקבעה לחודש ינואר. טובה צימוקי דיווחה באותם הימים כי "בבית המשפט העליון גורסים שכינוס הוועדה ערב בחירות אינו חוקי". ובאמת, איך אפשר בכלל להעלות על הדעת רעיון מגוחך כזה של מינוי שופטת בזמן ממשלה יוצאת. השאלה הזו כמובן מתמקדת בסוג מסוים מאוד של שופטות. אלה ששמן הפרטי הוא רות ושם משפחתן הוא גביזון. כי ביחס לשופטות אחרות כבר הבנו שהמקרה שונה.

בסיבוב הקודם הדחיפות שבמינוי ביניש הכתיבה את הטון. לא ממשלת מעבר ולא רצח ראש ממשלה עצרו את הוועדה, והתחושה בגדול הייתה שגם אם מטאוריט יתנגש בכדור הארץ, הוועדה תתכנס כסדרה. אבל הפעם זה התנהל אחרת. השופטת דליה דורנר הרגיעה את האווירה המתוחה וביקשה להכניס את כולם לשלווה סטואית. "חיכינו עשרה חודשים", אמרה דורנר, "העליון יחזיק מעמד עוד כמה חודשים".

במקביל, וללא שום קשר, ברק שביקש למנוע את מינויה של גביזון, ישב באותם הימים בהרכב שדן בעתירה ביחס לאישורו הנדרש של ראש הממשלה להרכב מועצה דתית. השופטת איילה פרוקצ'יה היא שכתבה את פסק הדין בתיק הזה, ולא ברק ששימש כראש הרכב. פרוקצ'יה קבעה, ביחס לאותו עניין שולי יחסית, כי בזמן ממשלת מעבר לא ניתן לאשר מינוי אלא במקום שיש "צורך חיוני של ממש".

מכאן העניינים הדרדרו במהירות. מני מזוז שכיהן אז כיועץ משפטי לממשלה הפנים את המסר שיצא מהתיק. בחוות דעת שהוציא ללבני הנחה אותה שלא לכנס את הוועדה לבחירת שופטים בזמן ממשלת מעבר. לבני קיבלה על עצמה את הדין וגביזון נותרה בחוץ. עם פרישתו של ברק, זמן קצר לאחר מכן, בהרכב העליון כבר היו חסרים שני שופטים. ועדיין, בשלב זה איש לא ראה בכך עניין המצביע על דחיפות כלשהי לכנס את הוועדה. האינטרס הציבורי נותר ללא פגע.

כשאין מנוס

הזיגזג המשפטי כמובן לא עצר כאן. בשנת 2009, כששר המשפטים, דניאל פרידמן, רצה לכנס את הוועדה לבחירת שופטים הייתה זו ביניש, מי שמונתה בעצמה בזמן ממשלת מעבר, שהודיעה לו כי לא ניתן לעשות זאת, וכי "ככלל אין מנוס מדחיית מינוי השופטים דרך קבע עד לאחר הבחירות הכלליות". הסטנדרט הכפול זעק, אבל בנקודה הזו עוד ניתן היה ללמד סניגוריה ולומר שההלכה השתנתה וכעת הכלל הוא שאין ממנים בתקופת בחירות.

אלא שאז הגיעה שנת 2012, והפעם היה דווקא די נוח לשופטי העליון למנות שופטים בזמן פגרה מכיוון שנהנו באותה תקופה משליטה מוחלטת בוועדה לבחירת שופטים. במקביל, ושוב - ללא שום קשר, חוות הדעת של היועץ המשפטי, יהודה וינשטיין, איפשרה באותה פעם מינוי של שופטים במקרים בהם "קיימת דחיפות מיוחדת [...] בערכאה מסוימת שבמחוז מסוים, אם בשל מיעוט בשופטים באותה ערכאה ואם מסיבה אחרת". הנשיא אשר גרוניס לא היסס ומינה בתקופת הבחירות מספר שופטים בערכאות שונות. כשיש לך רוב בוועדה הדחיפות במינויים כנראה יותר מוחשית.

אל תחזיקו את נשימתכם, ההלכה הזו לא נשארה על כנה. בשנת 2019, תחת כהונתו של אמיר אוחנה כשר משפטים, ההלכה השתנתה שוב. כשאוחנה ביקש לכנס את הוועדה לבחירת שופטים הוסבר לו על-ידי הנשיאה, כך לפי הפרסומים, שלא ניתן לעשות זאת, שכן התקופה היא תקופת בחירות. ובאמת, איזו דחיפות יכולה להיות בתקופה כזו? נמתין מעט ונמנה אחרי הבחירות, כמו שעשינו תמיד. לא?

התוספת הדחופה

כעת אנחנו בימים האחרונים, וגם הראשונים, של בני גנץ כשר משפטים, והמערכת המשפטית חוששת שרגע אחד אחרי כן יגיע המבול: קואליציית ימין ענקית שתבקש לערוך שינויי עומק במערכת המשפט. חיות מבקשת לכנס את הוועדה כעת, כל זמן שעדיין יש לה רוב אוטומטי. מכאן, כנראה, הבקשה שנשלחה מטעמה בימים האחרונים המסבירה כי צריך לכנס את הוועדה לבחירת שופטים בשל "צורך דחוף".

ומה הצורך הדחוף הזה? ובכן, מספר עניינים דחופים ביותר, וביניהם מינויו של השופט ניל הנדל למשנה לנשיאה, ותקני שופטים שיעסקו בתיקי פשיעה כלכלית בבתי המשפט הכלכליים. אם זו הייתה בדיחה דיינו, אלא שהבקשה של חיות מנוסחת כאילו היא רצינית. היא מבקשת לכנס את הוועדה בתקופת בחירות לצורך מינוי משנה לנשיאה, תפקיד שהחוק לא מעניק בצדו שום סמכויות מיוחדות, וכל עניינו הוא כמה שקלים נוספים במשכורת. תוספת השכר הזו פשוט לא יכולה להמתין.

והשופטים הכלכליים החדשים שהיא רוצה למנות לצורך שיפוט בתיקי פשיעה כלכלית? הכנסת בכלל עוד לא אישרה לבתי המשפט הכלכליים לדון בתיקים האלה. זה לא שהם ממתינים לשופטים שמתעכבים. הם ממתינים לעצם הסמכות, שאגב, נתונה במחלוקת קשה וספק אם תוענק. מדובר בביצה שלא נולדה. אבל כשהרוב חומק מבין האצבעות נולדת הדחיפות. חיות לא המציאה פה דבר. היא בסך-הכול ממשיכה מסורת ארוכת שנים.

הכותב לומד לתואר שלישי במשפטים באוניברסיטה העברית, מעניק ייעוץ לגופים שונים, לרבות בתחום הבנקאות, ושימש בעברו כיועץ לענייני חקיקה של שרת המשפטים לשעבר איילת שקד

עוד כתבות

ד''ר קובי ברדה / איור: גיל ג'יבלי

מלחמת המעצמות: סין מתכוננת גם לקרב צוללות, וארה"ב מהדקת יחסים עם סוריה

מערכת הריגול התת־ימית החדשה של סין ● סוריה עומדת לארח את פורום העסקים הראשון שלה עם ארה"ב ● ולחץ נוסף על רשת החשמל האמריקאית ממחיש את הפער בין העומס על תשתיות האנרגיה לצורך של תעשיית הבינה המלאכותית ● מדור חדש

הנהלת קבוצת חג'ג ייזום נדל''ן, בפתיחת המסחר לרגל כניסתה למדדי הדגל של הבורסה, מדד ת''א-90 ות''א-125 / צילום: אמיר לוי

פרויקט היוקרה בבבלי מגלה: למכור דירות בחצי מיליארד שקל זה לא תמיד מספיק

למרות מכירות של 549 מיליון שקל, קבוצת חג'ג' קיבלה ארכה עד סוף 2026 לעמידה בתנאי הליווי בפרויקט בשכונת בבלי בת"א ● הבנקים הגדילו את האשראי ב־30 מיליון שקל והקשיחו את תנאי ההכרה בעסקאות

יו''ר מקורות, משה שמעוני / צילום: אילן בשור

מקורות מרחיבה את הפעילות הסולארית: תקים מתקני אגירה לחירום

חברת המים הממשלתית מקורות פרסמה מכרז שבמסגרתו היא צפויה להקים 100 מגה-וואט של יכולת ייצור סולארית וסוללות בהספק של 400 מגה-וואט בשעה

טירת לרנקה / צילום: Shutterstock

פריז, לונדון ורומא לא ברשימה: מה היעדים הפופולריים בקיץ?

רשת ביסקוטי חנכה מפעל ומרכז לוגיסטי חדשים באריאל לאחר כניסת קרן גרין לנטרן כשותפה ● חברת FAI השיקה האב פיננסי מבוסס AI ● מותג מגנום מחזיר את פופ־אפ הקיץ שלו בביג פאשן גלילות ● למרות המצב הביטחוני, הישראלים מזמינים חופשות יותר זמן מראש; ואיזה יעד פופולרי ירד בדירוג בעקבות התייקרות? ● אירועים ומינויים

שר החינוך יואב קיש / צילום: מארק ישראל סלם, ''ג'רוזלם פוסט''

חמישה מחברי המל”ג הודיעו על פרישה בעקבות חוק ההפרדה המגדרית באקדמיה

חמישה מחברי המועצה להשכלה גבוהה הודיעו על התפטרות במחאה על החוק המרחיב את האפשרות ללימודים בהפרדה מגדרית ● לדבריהם, מדובר בהתערבות חסרת תקדים בעצמאות המל"ג, שעלולה לפגוע במעמד האקדמיה, בשוויון ובהזדמנויות לנשים

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

מיטב בראש: הסכום החריג שגייסה מהמתחרות במחצית הראשונה

מיטב והראל מובילות את גיוסי הגמל במחצית הראשונה של 2026, בעוד אלטשולר שחם וילין לפידות ממשיכים לאבד מיליארדי שקלים למתחרים • כלל ביטוח משנה כיוון ומזנקת בדירוג המגייסות

שר התקשורת שלמה קרעי במליאת הכנסת, ביום חמישי האחרון / צילום: צילום מסך ערוץ הכנסת

חוק השידורים של השר קרעי מגיע לבג"ץ. שורה של בעיות נמצאות במוקד

זמן קצר אחרי שרפורמת השידורים עברה בכנסת הוגשו מספר עתירות בנושא לבג"ץ, שהיום הקפיא חלקים ממנה וקבע דיון המשך לשבוע הבא ● מי המרוויחים הגדולים מחוק השידורים, מי צפוי להפסיד, ולאן נעלמה הבשורה הצרכנית של שידורי הספורט?

טעינת רכב חשמלי / צילום: Shutterstock

ההטבה תצומצם, ורכבי הפלאג־אין יתייקרו: נוסחת הזיהום החדשה שמקדם האוצר

רכבי הפלאג־אין הפכו ללהיט של ענף הרכב הישראלי, מגמה שעולה למדינה מאות מיליוני שקלים בשל הטבת המס הירוק ● במשרד האוצר מצאו פתרון: שינוי נוסחת הזיהום החל מ־2027, כך שהיקף ההטבה יצומצם ● מה עומד מאחורי המהלך, איך הוא יתבצע, וכיצד יושפעו הצרכנים?

סניף רשת שייק שאק / צילום: ap, Matt Rourke

כשמייסד שייק שאק קונה מניות לאחר נפילה - כדאי לעקוב

בעולם שבו כולם חשופים לאותם נתונים, מידע טוב יותר לא מעניק יתרון כמו אופק ההסתכלות ● לכן בתקופות שבהן השוק שובר שיאים מדי יום, ותמחורי המניות משקפים בקושי את הרבעון הבא, שווה להסתכל על העסקים שכרגע מתקשים ועל ההחלטות הפיננסיות של הבכירים בהם ● עניין אישי, מדור חדש

אודי דור / איור: גיל ג'יבלי

אודי דור ויתר על חלום הפנסיה המוקדמת והרוויח 54 מיליון שקל

לפני יותר מ־20 שנה, אודי דור החליט לצאת לפנסיה: "חלמתי לפרוש בגיל 34" ● לפני שלוש שנים חזר לשוק עם השקעה בחברת אורד, ומאז רשם תשואה של 240% ● כעת הוא מכניס משקיעה חדשה

יו''ר ומנכ''ל פרמאונט דיוויד אליסון / צילום: ap, Evan Agostini

מכשול משפטי לעסקת המדיה הענקית: צו מניעה זמני להקפאת מיזוג פרמאונט וורנר ברוס

הצו מעכב את המיזוג ב־14 ימים ● התביעה: המיזוג יפגע בתחרות, יעלה מחירים, ויפחית את איכות וכמות התכנים ● העסקה, המוערכת בכ־110 מיליארד דולר, כבר אושרה בארה"ב אך עדיין נבחנת באירופה ובבריטניה

ג'נסן הואנג, נשיא ומנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Lee Jin-man

מענה לפייק ניוז בבחירות? אנבידיה השיקה כלי לזיהוי סרטונים שנוצרו ע"י AI

ענקית השבבים השיקה כלי חדש לניתוח סרטוני AI, שמספק הערכת הסתברות לכך שמדובר בתוכן סינתטי ● לפי החברה, המערכת מצליחה לזהות גם סרטונים שעברו עריכה או דחיסה, ועשויה להפוך לכלי משמעותי במאבק נגד פייק ניוז

סאטיה נאדלה, אילון מאסק וסונדאר פיצ'אי / צילומים: AP

פרמיה של 20%: הבנק שממליץ על שלוש ענקיות הטכנולוגיה

האנליסטים של בנק אוף אמריקה עדיין שוריים על אלפאבית, מיקרוסופט וטסלה - אך מזהירים: לאחר ההשקעות העצומות והציפיות הגבוהות, יש מעט מקום לטעויות

תורים לבידוק הביומטרי החדש באירופה / צילום: Reuters, Pixsell

תורים של שעות בכניסה לאירופה: המערכת החדשה שהסתבכה, ואיך אפשר להתכונן

עונת תיירות בשיא, תקלות טכניות וחוסר בכוח אדם ● מערכת הכניסה החדשה של אירופה נתקלת כמעט בכל מכשול אפשרי, והכלי שהיה מיועד לייעל את הליך הכניסה למדינות היבשת, מייצר בחלק מהמקרים תורים של שעות ארוכות

אנדי ברנהאם / צילום: Jon Super

ראש הממשלה השביעי בעשור: בריטניה מהמרת על אנדי ברנהאם

ברנהאם, שכיהן במשך כעשור כראש העיר של מנצ'סטר וזוכה לפופולריות רבה בציבור הבריטי, החליף ביום שישי האחרון את קיר סטארמר בראשות מפלגת הלייבור, והיום הוכרז כראש הממשלה החדש של בריטניה ● הודיע כי יתמקד בנושאי פנים והבטיח "לספק מרווח נשימה כלכלי" למשקי הבית ● ואיזו עמדה הוא ינקוט בנוגע לישראל?

פהמי קאדיר / צילום:  Carlotta Cardana-WSJ

בוול סטריט מכנים אותה "המתנקשת". עכשיו יש לה יעד חדש

מוכרת השורט פהמי קאדיר ממציאה את עצמה מחדש, לאחר שבמשך שנים סייעה להפיל חברות ובהן ויירקארד

התצוגה של אלביט UK בסלון האווירי בפרנברו, בריטניה (ארכיון) / צילום: אלביט מערכות

אלביט זכתה בחוזים בסך 370 מיליון דולר בארה"ב

החברה הבת אלביט אמריקה זכתה בכמה חוזים בסך 370 מיליון דולר מרשות המכס וביטחון הגבולות האמריקאי ● החברה הבת בבריטניה, אלביט UK, פותחת היום את התצוגה שלה בתערוכה האווירית הבינלאומית פרנבורו 2026

אילוסטרציה: Shutterstock

הקרב שבו כולם מפסידים: המחיר של בריחה מעימותים בניהול עסק משפחתי

בזמן שכולם מסביב לשולחן בוחרים להתעלם מהפיל שבחדר, הטינה מצטברת מתחת לפני השטח ● כך הופכת ההימנעות המחושבת לסיכון האסטרטגי הגדול ביותר של העסק המשפחתי שלכם ● איך הופכים מתחים למנוע צמיחה אדיר? ● טור חודשי חדש

תקיפות צה''ל בלבנון (ארכיון) / צילום: ap, Ariel Schalit

בכיר אמריקאי: "תחילת יישום תוכנית אזורי הפיילוט בלבנון - התקדמות ממשית בשטח"

הבכיר האמריקאי במסר לחיזבאללה: "כל ניסיון של חיזבאללה לשבש את התהליך, לחדור לאזורים הללו או להתחמש בהם מחדש, יפגע באופן חמור בסיכויים" ● דריכות מוגברת בישראל: "הסיכוי להסלמה גבר משמעותית"; הערכה: החלטה אמריקאית לעלות מדרגה ברף התקיפות באיראן צפויה להתממש ● בכיר ישראלי: הנסיגה של צה"ל מאזורי הפיילוט בדרום לבנון תבוצע מחר ● האש לא פוסקת: דיווחים באיראן על תקיפות אמריקאיות בבושהר ● עדכונים שוטפים

רשות המסים / צילום: איל יצהר

שוחד במיליונים, במשך 20 שנה: הפרשה שמסעירה את רשות המסים

חקירה סמויה של להב 433 ורשות המסים חשפה תעשיית החזרי מס פיקטיביים מתוחכמת בין כותלי משרדי השומה במרכז ● מיהם הבכירים שנעצרו, איך נופחו ההוצאות בתוך המערכת מתחת לרדאר, וכמה מיליוני שקלים בשוחד שלשלו החשודים לכיסם? ● גלובס עושה סדר בפרשה