גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכרעה דרמטית בשווייץ: המיליארדר בני שטיינמץ נידון לחמש שנות מאסר על עבירות שוחד ומרמה

איש העסקים והמיליארדר הישראלי צפוי לערער על גזר הדין, שמצא אותו אשם ב"העברת שוחד לבכירי ציבור זרים" וכן "בזיוף ובמרמה במסמכי תאגיד" סביב פרשת מכרה הברזל בגינאה ● נידון גם לקנס של 50 מיליון פרנק שוויצרי ● הודיע כי יערער על הפסיקה

בני שטיינמץ / צילום: Reuters, Denis Balibouse
בני שטיינמץ / צילום: Reuters, Denis Balibouse

איש העסקים הישראלי בני שטיינמץ נידון היום (ו') לחמש שנות מאסר על-ידי בית משפט שוויצרי בעיר ז'נבה; כך דיווחו כלי התקשורת המקומיים המכסים את המשפט. שטיינמץ, בעל אזרחות ישראלית וצרפתית, בן 64, שהונו מוערך בכמיליארד דולר והוא תושב ישראל, הורשע בעבירות הכוללות "העברת שוחד לבכירי ציבור זרים" וכן "מרמה וזיוף במסמכי תאגיד". שטיינמץ הודיע כי יערער על הפסיקה.

בית המשפט בז'נבה קבע כי שטיינמץ וחברת BSGR הקשורה אליו היו מעורבים בהעברת כספי שוחד לנשיא גינאה לנסנה קונטה ובמיוחד לאשתו הרביעית ממדי טורה, בתמורה לקבלת הזכויות על המכרה בסימנדו, שנחשב לאחד ממרבצי עפרות הברזל הגדולים בעולם, על חשבון חברה יריבה וכמעט ללא עלות.

התביעה בז'נבה דרשה להטיל על שטיינמץ מאסר של חמש שנים וקנס כספי של 50 מיליון פרנק שוויצרי. בית המשפט קיבל בקשה זו, ולפי הדיווחים לא מצא שום נסיבות מקלות להפחית מחומרת העונש. "פעילותם של הנאשמים השחיתה את הנשיא המנוח קונטה", כתב הרכב השופטים, "והיתה גם בעל השלכות חמורות בעבור גינאה". השופטת שעמדה בראש ההרכב גינתה את "טענות השווא" וה"טיעונים המופרכים" של ההגנה.

שטיינמץ הודיע כי יערער על הפסיקה לערכאה גבוהה יותר בקנטון ז'נבה, ולאחר מכן שמורה לו הזכות לפנות גם לבית המשפט העליון של שווייץ, כדי למצות את ההליכים המשפטיים. הוא חופשי לעזוב את המדינה עד לבירור העניין בערכאה המשפטית הגבוהה יותר, מסרו גורמים משפטיים בשווייץ. לדבריו, "פסק הדין מנוגד לחלוטין לכללי הדין הבינלאומי, הוא אינו סופי וככזה אגיש ערעור עליו באופן מיידי".

פסק הדין שניתן היום אחר הצהריים, באולם בבית המשפט בז'נבה, מביא לסיומו הליך שנמשך יותר משבע שנים. ב-2013 פתחה התביעה בקנטון השוויצרי בחקירה נגד שטיינמץ וחברת BSGR הקשורה אליו (Benny Steinmetz Group Resources) על מה שאירע כחמש שנים לפני כן בגינאה-קונאקרי שבמערב אפריקה. התביעה פירטה כי בין השנים 2006 ל-2012 חשודים שטיינמץ ושני בכירים נוספים הקשורים אליו בכך שהעבירו בדרכים עקלקלות לפחות 8.5 מיליון דולר, וככל הנראה 10 מיליון דולר, לאשתו הרביעית של נשיא גינאה לנסנה קונטה, שמת ב-2008, וכי זו היתה התמורה בעבור קבלת זכויות כרייה במרבץ עפרות הברזל בסימנדו.

חברת BSGR השקיעה רק 170 מיליון דולר בלבד ב-2008 בעבור הזכויות לכרייה באזור זה, אך מכרה מחצית מהן כשנה וחצי לאחר מכן לענקית הכרייה הברזילאית VALE בעבור 2.5 מיליארד דולר. לפי הכרעת הדין, שטיינמץ קיבל באופן ישיר כ-150 מיליון דולר מעסקת מכירה זו. הרווח האסטרונומי הביא לטענות מיידיות לשוחד ולאי-כשרות העסקה וכאשר השלטון במדינה התחלף, הודיע הנשיא החדש על בדיקה מחדש של העסקה שהובילה להליך המשפטי.

המיליארדר הסודאני מו איבראהים, הפעיל נגד שחיתות באפריקה, אמר ל-BBC סביב עסקת המכירה: "האם הגינאים שביצעו את העסקה הם אידיוטים, פושעים או גם וגם?" בית המשפט השוויצי קבע כעת כי שטיינמץ העביר לפחות 10 מיליון דולר לנשיא המדינה לנסנה קונטה ולאשתו הרביעית מאמאדו טורה, כשוחד על קבלת המכרז במחיר זול.

הסיבה שהחקירה התנהלה בשווייץ ושהמשפט התנהל בז'נבה היא העובדה שחברה הקשורה ל-BSGR באותה תקופה היתה רשומה בקנטון, וחלק מהכסף ששימש לשוחד עבר לחשבונות שווייצרים. הרשויות בקנטון גם האשימו את שטיינמץ בזיוף מסמכים וביצירת מארג של חברות קש, העברות כוזבות ושירותים פיננסיים שונים, שנעשו במטרה להסתיר את השוחד.

התביעה הגישה את כתב האישום באוגוסט 2019, והמשפט נפתח ביום שני בשבוע שעבר, מול הרכב של שלושה שופטים. ביחד עם שטיינמץ עמדו לדין שני נאשמים נוספים: סנדרה מרלוני הורמאנס, בכירה לשעבר ב-BSGR ופרדריק סילינס, שותפו של שטיינמץ לעסקים, לפי כתב האישום. התביעה האשימה את איש העסקים הישראלי בכך שהיה "ראש החבורה" והיוזם העיקרי לשוחד.

כאמור, בית המשפט הרשיע היום את שטיינמץ בעבירות בהן הואשם וקבע עונש של חמש שנות מאסר ו-50 מיליון פרנק שוויצרי כקנס. על פרדריק סילינס נגזר מאסר של 3.5 שנים וקנס של חמישה מיליון פרנק שוויצרי בעוד סנדרה מרלוני הורמאנס נמצאה אשמה אך נגזר עליה מאסר על תנאי של שנתיים בלבד.

כלי התקשורת הבינלאומיים כיסו בהרחבה את מה שכונה "משפט השוחד הגדול ביותר בעסקי הכרייה", בין השאר משום שהוא ממחיש את מצב העניינים באפריקה שבה שכבה צרה של פקידי ממשל ופוליטיקאים במדינות מסוימות מוכרים בזול תמורת רווח אישי משאבי טבע וחוזים ממשלתיים בשווי מיליארדים לחברות מערביות.

עורך דינו של שטיינמץ, מארק בונאן, אחד מעורכי הדין המובילים בז’נבה, טען במהלך המשפט גם כי שטיינמץ "לא העביר סנט" למאמדי טורה, וגם כי היא אינה יכולה להיחשב כ"דמות ציבורית" משום שהיתה "פילגש בלבד" ולא אשתו הרשמית של קונטה. התביעה מנגד טענה כי לטורה היתה "השפעה גדולה ומיידית" על הממשלה במדינה המערב-אפריקאית, וספציפית על נושא המכרה בסימנדו. טורה, הנמצאת בפלורידה, לא הגיעה להעיד במשפט למרות שזומנה.

עורך הדין בונאן גם טען במהלך המשפט כי הצהרות התביעה לגבי שוחד שהועבר אחרי מותו של קונטה ב-2008 אינן הגיוניות - "איך אתה משחד רוח רפאים?" תהה בבית המשפט. רשת ה-BBC הבריטית דיווחה כי התובע במשפט, איב ברטוסה, "צבר נקודות רבות" מנגד כשחקר את שטיינמץ במהלך המשפט.

ברטוסה תהה כיצד שטיינמץ לא ידע על העברות הכספים שלכאורה הבטיחו את זכייתה של BSGR בזכויות הכרייה (ללא קשר לשוחד לכאורה), למרות שהחברה למעשה נושאת את ראשי התיבות של שמו. שטיינמץ, לפי הדיווחים, ענה בתשובה כי הוא היה רק "יועץ" או "שגריר" של החברה. הוא הוסיף: "אני לא BSGR".

התובע ברטוסה התמקד בתת-פרשה שבה לפי החשד הנאשם השני במשפט, פרדריק סילינס, הגיע לפלורידה כדי לנסות ולשכנע את מאמדי טורה שלא להעיד ולהשמיד כל מסמכים הקשורים לשוחד לכאורה. הנאשם אמר לטורה כי "מישהו שם למעלה  ב-BSGR  מקבל את כל ההחלטות". "מי זה שם למעלה?", שאל התובע ברטוסה את שטיינמץ. "אני לא יודע מי שם למעלה", אמר שטיינמץ, שמסר את עדותו בצרפתית, "אולי אלוהים אבל בוודאי לא אני".

כאמור, שטיינמץ צפוי לערער על ההרשעה היום לערכאה גבוהה יותר בקנטון ז'נבה, ולאחר מכן אף לבית המשפט העליון במדינה. ב-2019 הסכים השלטון הנוכחי בגינאה, בראשות הנשיא אלפה קונדה, לוותר על ההאשמות נגדו במדינה, בתמורה לוויתור של שטיינמץ על זכויות הכרייה הנותרות בסימנדו או לטענות להם, לפי הדיווחים.

שטיינמץ הוסיף בתגובה: "ההחלטה אינה משקפת את הדברים שנחשפו במהלך ששת ימי הדיונים: אין ולא היה הסכם או מעשה של שחיתות. במקרה זה ישנם רק עדים ששיקרו ושוחדו, עדים ששילמו להם בגין שקר, שלא הגיבו לזימונם לבית המשפט ולא ניתן היה לחקור אותם בחקירה צולבת.

"אני מגנה ומוחה על עשור שנים של מניפולציות ושקרים, חקירה שנערכה תוך הפרת זכויות ההגנה על-ידי התובע מסקוטו. אני נחוש להמשיך ולהוכיח את חפותי ונשאר איתן ובטוח לחלוטין שהצדק ייצא לאור".

*** חזקת החפות: בישראל טרם הסתיימה החקירה בעניינו של בני שטיינמץ. הוא מכחיש את המיוחס לו, ועומדת לו חזקת החפות בנוגע להליכים אלה.

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות