גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכרעה דרמטית בשווייץ: המיליארדר בני שטיינמץ נידון לחמש שנות מאסר על עבירות שוחד ומרמה

איש העסקים והמיליארדר הישראלי צפוי לערער על גזר הדין, שמצא אותו אשם ב"העברת שוחד לבכירי ציבור זרים" וכן "בזיוף ובמרמה במסמכי תאגיד" סביב פרשת מכרה הברזל בגינאה ● נידון גם לקנס של 50 מיליון פרנק שוויצרי ● הודיע כי יערער על הפסיקה

בני שטיינמץ / צילום: Reuters, Denis Balibouse
בני שטיינמץ / צילום: Reuters, Denis Balibouse

איש העסקים הישראלי בני שטיינמץ נידון היום (ו') לחמש שנות מאסר על-ידי בית משפט שוויצרי בעיר ז'נבה; כך דיווחו כלי התקשורת המקומיים המכסים את המשפט. שטיינמץ, בעל אזרחות ישראלית וצרפתית, בן 64, שהונו מוערך בכמיליארד דולר והוא תושב ישראל, הורשע בעבירות הכוללות "העברת שוחד לבכירי ציבור זרים" וכן "מרמה וזיוף במסמכי תאגיד". שטיינמץ הודיע כי יערער על הפסיקה.

בית המשפט בז'נבה קבע כי שטיינמץ וחברת BSGR הקשורה אליו היו מעורבים בהעברת כספי שוחד לנשיא גינאה לנסנה קונטה ובמיוחד לאשתו הרביעית ממדי טורה, בתמורה לקבלת הזכויות על המכרה בסימנדו, שנחשב לאחד ממרבצי עפרות הברזל הגדולים בעולם, על חשבון חברה יריבה וכמעט ללא עלות.

התביעה בז'נבה דרשה להטיל על שטיינמץ מאסר של חמש שנים וקנס כספי של 50 מיליון פרנק שוויצרי. בית המשפט קיבל בקשה זו, ולפי הדיווחים לא מצא שום נסיבות מקלות להפחית מחומרת העונש. "פעילותם של הנאשמים השחיתה את הנשיא המנוח קונטה", כתב הרכב השופטים, "והיתה גם בעל השלכות חמורות בעבור גינאה". השופטת שעמדה בראש ההרכב גינתה את "טענות השווא" וה"טיעונים המופרכים" של ההגנה.

שטיינמץ הודיע כי יערער על הפסיקה לערכאה גבוהה יותר בקנטון ז'נבה, ולאחר מכן שמורה לו הזכות לפנות גם לבית המשפט העליון של שווייץ, כדי למצות את ההליכים המשפטיים. הוא חופשי לעזוב את המדינה עד לבירור העניין בערכאה המשפטית הגבוהה יותר, מסרו גורמים משפטיים בשווייץ. לדבריו, "פסק הדין מנוגד לחלוטין לכללי הדין הבינלאומי, הוא אינו סופי וככזה אגיש ערעור עליו באופן מיידי".

פסק הדין שניתן היום אחר הצהריים, באולם בבית המשפט בז'נבה, מביא לסיומו הליך שנמשך יותר משבע שנים. ב-2013 פתחה התביעה בקנטון השוויצרי בחקירה נגד שטיינמץ וחברת BSGR הקשורה אליו (Benny Steinmetz Group Resources) על מה שאירע כחמש שנים לפני כן בגינאה-קונאקרי שבמערב אפריקה. התביעה פירטה כי בין השנים 2006 ל-2012 חשודים שטיינמץ ושני בכירים נוספים הקשורים אליו בכך שהעבירו בדרכים עקלקלות לפחות 8.5 מיליון דולר, וככל הנראה 10 מיליון דולר, לאשתו הרביעית של נשיא גינאה לנסנה קונטה, שמת ב-2008, וכי זו היתה התמורה בעבור קבלת זכויות כרייה במרבץ עפרות הברזל בסימנדו.

חברת BSGR השקיעה רק 170 מיליון דולר בלבד ב-2008 בעבור הזכויות לכרייה באזור זה, אך מכרה מחצית מהן כשנה וחצי לאחר מכן לענקית הכרייה הברזילאית VALE בעבור 2.5 מיליארד דולר. לפי הכרעת הדין, שטיינמץ קיבל באופן ישיר כ-150 מיליון דולר מעסקת מכירה זו. הרווח האסטרונומי הביא לטענות מיידיות לשוחד ולאי-כשרות העסקה וכאשר השלטון במדינה התחלף, הודיע הנשיא החדש על בדיקה מחדש של העסקה שהובילה להליך המשפטי.

המיליארדר הסודאני מו איבראהים, הפעיל נגד שחיתות באפריקה, אמר ל-BBC סביב עסקת המכירה: "האם הגינאים שביצעו את העסקה הם אידיוטים, פושעים או גם וגם?" בית המשפט השוויצי קבע כעת כי שטיינמץ העביר לפחות 10 מיליון דולר לנשיא המדינה לנסנה קונטה ולאשתו הרביעית מאמאדו טורה, כשוחד על קבלת המכרז במחיר זול.

הסיבה שהחקירה התנהלה בשווייץ ושהמשפט התנהל בז'נבה היא העובדה שחברה הקשורה ל-BSGR באותה תקופה היתה רשומה בקנטון, וחלק מהכסף ששימש לשוחד עבר לחשבונות שווייצרים. הרשויות בקנטון גם האשימו את שטיינמץ בזיוף מסמכים וביצירת מארג של חברות קש, העברות כוזבות ושירותים פיננסיים שונים, שנעשו במטרה להסתיר את השוחד.

התביעה הגישה את כתב האישום באוגוסט 2019, והמשפט נפתח ביום שני בשבוע שעבר, מול הרכב של שלושה שופטים. ביחד עם שטיינמץ עמדו לדין שני נאשמים נוספים: סנדרה מרלוני הורמאנס, בכירה לשעבר ב-BSGR ופרדריק סילינס, שותפו של שטיינמץ לעסקים, לפי כתב האישום. התביעה האשימה את איש העסקים הישראלי בכך שהיה "ראש החבורה" והיוזם העיקרי לשוחד.

כאמור, בית המשפט הרשיע היום את שטיינמץ בעבירות בהן הואשם וקבע עונש של חמש שנות מאסר ו-50 מיליון פרנק שוויצרי כקנס. על פרדריק סילינס נגזר מאסר של 3.5 שנים וקנס של חמישה מיליון פרנק שוויצרי בעוד סנדרה מרלוני הורמאנס נמצאה אשמה אך נגזר עליה מאסר על תנאי של שנתיים בלבד.

כלי התקשורת הבינלאומיים כיסו בהרחבה את מה שכונה "משפט השוחד הגדול ביותר בעסקי הכרייה", בין השאר משום שהוא ממחיש את מצב העניינים באפריקה שבה שכבה צרה של פקידי ממשל ופוליטיקאים במדינות מסוימות מוכרים בזול תמורת רווח אישי משאבי טבע וחוזים ממשלתיים בשווי מיליארדים לחברות מערביות.

עורך דינו של שטיינמץ, מארק בונאן, אחד מעורכי הדין המובילים בז’נבה, טען במהלך המשפט גם כי שטיינמץ "לא העביר סנט" למאמדי טורה, וגם כי היא אינה יכולה להיחשב כ"דמות ציבורית" משום שהיתה "פילגש בלבד" ולא אשתו הרשמית של קונטה. התביעה מנגד טענה כי לטורה היתה "השפעה גדולה ומיידית" על הממשלה במדינה המערב-אפריקאית, וספציפית על נושא המכרה בסימנדו. טורה, הנמצאת בפלורידה, לא הגיעה להעיד במשפט למרות שזומנה.

עורך הדין בונאן גם טען במהלך המשפט כי הצהרות התביעה לגבי שוחד שהועבר אחרי מותו של קונטה ב-2008 אינן הגיוניות - "איך אתה משחד רוח רפאים?" תהה בבית המשפט. רשת ה-BBC הבריטית דיווחה כי התובע במשפט, איב ברטוסה, "צבר נקודות רבות" מנגד כשחקר את שטיינמץ במהלך המשפט.

ברטוסה תהה כיצד שטיינמץ לא ידע על העברות הכספים שלכאורה הבטיחו את זכייתה של BSGR בזכויות הכרייה (ללא קשר לשוחד לכאורה), למרות שהחברה למעשה נושאת את ראשי התיבות של שמו. שטיינמץ, לפי הדיווחים, ענה בתשובה כי הוא היה רק "יועץ" או "שגריר" של החברה. הוא הוסיף: "אני לא BSGR".

התובע ברטוסה התמקד בתת-פרשה שבה לפי החשד הנאשם השני במשפט, פרדריק סילינס, הגיע לפלורידה כדי לנסות ולשכנע את מאמדי טורה שלא להעיד ולהשמיד כל מסמכים הקשורים לשוחד לכאורה. הנאשם אמר לטורה כי "מישהו שם למעלה  ב-BSGR  מקבל את כל ההחלטות". "מי זה שם למעלה?", שאל התובע ברטוסה את שטיינמץ. "אני לא יודע מי שם למעלה", אמר שטיינמץ, שמסר את עדותו בצרפתית, "אולי אלוהים אבל בוודאי לא אני".

כאמור, שטיינמץ צפוי לערער על ההרשעה היום לערכאה גבוהה יותר בקנטון ז'נבה, ולאחר מכן אף לבית המשפט העליון במדינה. ב-2019 הסכים השלטון הנוכחי בגינאה, בראשות הנשיא אלפה קונדה, לוותר על ההאשמות נגדו במדינה, בתמורה לוויתור של שטיינמץ על זכויות הכרייה הנותרות בסימנדו או לטענות להם, לפי הדיווחים.

שטיינמץ הוסיף בתגובה: "ההחלטה אינה משקפת את הדברים שנחשפו במהלך ששת ימי הדיונים: אין ולא היה הסכם או מעשה של שחיתות. במקרה זה ישנם רק עדים ששיקרו ושוחדו, עדים ששילמו להם בגין שקר, שלא הגיבו לזימונם לבית המשפט ולא ניתן היה לחקור אותם בחקירה צולבת.

"אני מגנה ומוחה על עשור שנים של מניפולציות ושקרים, חקירה שנערכה תוך הפרת זכויות ההגנה על-ידי התובע מסקוטו. אני נחוש להמשיך ולהוכיח את חפותי ונשאר איתן ובטוח לחלוטין שהצדק ייצא לאור".

*** חזקת החפות: בישראל טרם הסתיימה החקירה בעניינו של בני שטיינמץ. הוא מכחיש את המיוחס לו, ועומדת לו חזקת החפות בנוגע להליכים אלה.

עוד כתבות

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%