גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלה עשרת נמלי התעופה הטובים בעולם, וזה מה שעשתה להם הקורונה

אפילו בשנה בה מגפת הקורונה שיתקה את עולם התעופה, מוציא המגזין "SKYTRAX" את רשימת נמלי התעופה הטובים בעולם ● מי המדינה שפותחת את הרשימה של 2020, ואילו מדינות מככבות בעשירייה הראשונה?

נמל התעופה של סינגפור CHANGI / צילום: Associated Press, Wong Maye-E
נמל התעופה של סינגפור CHANGI / צילום: Associated Press, Wong Maye-E

כמדי שנה, המגזין "SKYTRAX" מפרסם את רשימת 100 נמלי התעופה הטובים בעולם, וגם בשנה הנוראית ביותר בענף התעופה, עדיין שווה לדעת לאן לתכנן את הנסיעה הבאה, לכשזו תתאפשר. מי מוביל את הרשימה של 2020 ואיזו מדינה מככבת בדירוג?

את הרשימה פותח נמל התעופה של סינגפור, CHANGI, שכיכב בראשה גם ב-2020, בשנה השמינית ברציפות. השדה נפתח ב-1981, ומאז גדל ושודרג ולא במקרה הוא מוביל את הרשימה הזו. הוא מרווח, כולל אינספור חנויות ואפילו פטיו מפואר ובו זורמת מזרקת מים עצומה, מתקני שעשועים ואפילו מתחם קמפינג לילדים באוויר הפתוח.

את 2020 סיים נמל התעופה הזה, שבימי השגרה מבוצעות ממנו טיסות ל-200 יעדים בעולם, עם תנועה של 11.8 מיליון נוסעים, לעומת תנועה של 68.3 מיליון נוסעים ב-2019. מדובר על צניחה של 83%. גם בטיסות המטען נרשמה ירידה לעומת שנה קודמת. מדובר בירידה מתונה יותר של 23% להיקף של 15.4 מיליון טון.

השני ברשימה הוא נמל התעופה HANEDA בטוקיו. זהו הנמל השני בגודלו אחרי נמל התעופה נאריטה. השדה קם ב-2006, וגם הוא היה אמור לקלוט את מיליוני המבקרים ביפן לאולימפיאדת 2020 שבסופו של דבר לא התקיימה, חרף ההכנות. בימים כתיקונם חולפים בו יותר מ-70 מיליון נוסעים בשנה.

במקום השלישי נמל התעופה HAMAD בדוחא בירת קטאר. השדה הזה גרף מחמאות על האדריכלות שלו ועל היוקרה שהנוסעים פוגשים לפני הטיסה. זהו נמל הבית של חברת התעופה קטאר איירווייז והוא זכה בתואר שדה התעופה הטוב ביותר במזרח התיכון. השדה נפתח ב-2014. בימים כתיקונם חולפים בו 30 מיליון נוסעים בשנה כשהחזון שלו, לפני המגפה היה לצמוח להיקפים של 50 מיליון נוסעים בשנה. זה יחכה.

במקום הרביעי חוזרים למדינות המזרח הרחוק עם נמל התעופה INCHEON בסיאול, דרום קוריאה. הוא נחשב לאחד מנמלי התעופה העמוסים בעולם בימים לפני הקורונה, כשהוא משמש כשדה מעבר המחבר בין יעדים במזרח ובכלל.

חברת קוריאן איירליינס, שזה נמל הבית שלה, מפעילה טיסות מתל אביב לאינצ׳און. נמל התעופה הזה הוכתר השנה כעמוס ביותר באסיה כשאחריו נמל התעופה של סינגפור, הראשון בדירוג הזה ובמקום השלישי מבחינת עומס הנוסעים נמצא נמל התעופה הבינלאומי של הונג קונג.

חמישי ברשימת נמלי התעופה הטובים בעולם הוא נמל התעופה המרשים של מינכן, שנחשב לשני בהיקף תנועת הנוסעים בגרמניה. מדובר בשדה עצום ובו מאות חנויות, מתחם מזון מרשים ואפילו מבשלת בירה ומתחם מנוחה הכולל תאים מיוחדים לנוסעים. השדה הוכתר בטוב ביותר באירופה. ב-2019 חלפו בו 48 מיליון נוסעים, מספר שהיווה שיא וששיקף עלייה עקבית בעשור האחרון. ב-2020 תנועת הנוסעים בשדה הענק הזה צנחה ב-77% ל-11.1 מיליון נוסעים.

במקום השישי נמצא נמל התעופה הבינלאומי של הונג קונג, שזוכה לככב בדירוגים שונים באופן קבוע. השדה הוקם ב-1998 ובימים שלפני המגפה פעלו ממנו 120 חברות תעופה שטסו ל-200 יעדים. תנועת הנוסעים בשדה ב-2019 עמדה על 71.5 מיליון בתנועה של 420 אלף מטוסים. את 2020 סיים השדה הזה עם תנועה של 9 מיליון נוסעים בלבד.

חוזרים ליפן במקום השביעי עם נמל התעופה NARITA - הגדול מבין נמלי התעופה של טוקיו - ב-2019 חלפו בו 45 מיליון נוסעים. זהו נמל הבית של החברות ג׳פן איירליינס ו-אול ניפון איירליינס. טיסות אל על שתוכננו לפעול ליפן בשנה שעברה עם השקה ראשונה של קו ישיר מתל אביב - תוכננו לנחות בנאריטה. עם הקורונה, התוכנית הזו נגנזה, לפחות בינתיים.

נשארים ביפן במקום השמיני: נמל התעופה CENTRAIR שממוקם ב-NAGOYA. זהו נמל תעופה קטן יותר משני האחרים שמוזכרים מעלה הממוקמים ביפן, כשהוא משרת את אנשי וצורכי התעשייה הסובבת אותו, מפעלי טויוטה ומפעלי מיצובישי בעיקר בטיסות מטען. נמל התעופה הזה נפתח ב-2005 והוא פעיל גם בטיסות פנים בתוך יפן.

במקום התשיעי ממוקם נמל התעופה סחיפול באמסטרדם. זהו אחד מנמלי התעופה העמוסים באירופה, בימים שבהם אין מגפה, עם טיסות ליותר מ-330 יעדים בעולם. תנועת המטוסים שחלפו בסחיפול נחתכה בחצי מ-2019 ל-2020 - מכ-500 אלף מטוסים (ינואר-דצמבר) לכ-227 אלף בשנה שחלפה - תנועת הנוסעים צנחה ב-71% - מכ-72 מיליון בשנת 2019 לכ-21 מיליון בשנת 2020. חברת התעופה ההולנדית KLM שחגגה בשנה שעברה 100 שנים לקיומה, המריאה מהשדה הזה בתחילת דרכה, כשהוא הוסב משדה צבאי לשדה אזרחי. בשנה שעברה סחיפול דורג במקום ה-14.

את העשירייה הראשונה סוגר נמל תעופה נוסף הממוקם ביפן: Kansai. הנמל הזה שממנו פועלות טיסות פנים וטיסות בינלאומיות נפתח ב-1994 במחוז אוסאקה והוא משמש כהאב (בסיס) של מספר חברות תעופה יפניות ושל חברות תעופה להטסת מטען. הוא מופעל ומנוהל על ידי חברת VINCI המנהלת 45 נמלי תעופה ברחבי העולם.

נמלי תעופה שהיו בדירוג של 2019 בעשירייה הפותחת וירדו בדירוג כוללים את הית'רו שבלונדון שירד מהמקום ה-8 למקום ה-12 ואת נמל התעופה של ציריך שירד דירוג אחד - מהמקום העשירי למקום ה-11.

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת ב-24.5% במסחר המוקדם

אינטל נופלת ב-7% במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל