גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך מנהיגים ליצירתיות? המנכ"לים המובילים עונים

איך מעודדים יצירתיות אצל מנהלים? יו"ר ישראכרט והמנכ"לים של אינטל, נספרסו, שטראוס, פפר, מיקרוסופט ושופרסל עונים • "מועצת המנהלים" שזימן ערן גפן, מומחה ליצירתיות עסקית, נותנת את הזווית שלה על יצירתיות עסקית בצל מגפה

איציק אברכהן / צילום: שלומי יוסף
איציק אברכהן / צילום: שלומי יוסף

"איך אני מעודד יצירתיות אצל ההנהלה שלי?" זו שאלה שמעסיקה מנכ"לים מאז ומתמיד, אבל לאחרונה אני נשאל עליה יותר מתמיד. העולם משתנה בקצב מואץ, והשנה האחרונה הביאה דיסרפשן מטלטל, עד למצב שגם הארגונים הכי מצליחים מבינים שכדי לשרוד - הם חייבים להיות קודם כל הרבה יותר יצירתיים.

וכך, מנכ"לים רבים נדרשים להוביל את ההנהלה לחשוב בצורה נועזת ולהוציא לפועל במהירות יוזמות חדשות, עסקים חדשים, מוצרים חדשים.

אנשים טועים לחשוב שאי אפשר לנהל יצירתיות, בטח שלא למדל אותה בתהליכי עבודה מסודרים ומדידים. מהניסיון שלי, מנהיגות יצירתית היא שיטת ניהול, עם כלים מקצועיים ברורים ומתודות עבודה שמובילות אנשים לפריצות דרך מחשבתיות ולתרבות ארגונית התומכת ביישום מוצלח שלהן.

השבוע כינסתי שוב את "מועצת המנהלים" שלי, וביקשתי מהחברים לענות על שאלה אחת פשוטה: "איך אתם מעודדים יצירתיות אצל ההנהלה שלכם"?

תמר יסעור - יו"ר ישראכרט

אני מאמינה שיציאה מאזור הנוחות מעודדת ומעוררת יצירתיות. מעת לעת יש לשנות את הנחות העבודה, לשנות את תפיסת מרחב הזמן בחשיבה על כמה שנים קדימה ולחשב מסלול מחדש. אני מאוד מאמינה בשינוי תפקידים, שינוי מרכיבי התפקיד והוספת אתגרים חדשים, כך אני מאמינה שאנחנו משתחררים מהטייס האוטומטי.

אני מאוד מאמינה בחיבור עם אנשים מעוררי השראה שבאים מדיסציפלינות שונות, מכל אחד מהם ניתן לקחת תובנות משמעותיות וליישמן. ממרינה שיינפלד, פרימה בלרינה של הבלט הישראלי ורקדנית ומורה בחסד עד היום בגיל 82, למדתי הסתכלות פנימה, שחרור המחשבה ויצירתיות בתנועה.

יניב גרטי - מנכ"ל אינטל ישראל

אני מאמין שהדרך להשיג יצירתיות מגיעה מגיוון תעסוקתי. כשכולנו זהים ברקע שלנו, סביר להניח שכולנו נתמודד עם אתגרים וצרכים עיסקיים בצורה זהה. אבל אנו, כאנשים, כתעשייה, כאנושות, צומחים עם השונה. הגיוון בערכים, אמונות, ניסיון, רקע והתנהגות מבוסס על שוני גיאוגרפי, לאומי, אתני, מין, גיל, מאפיינים פיזיים ועוד.

שונות זו מעצבת את התנהלותינו בחיים בכלל ובעולם העבודה בפרט. לאורך השנים דאגנו ליצור בקבוצות עסקיות בתוך אינטל, צוותים מרקע מגוון. שונות זו בין אנשים מייצרת דעות ורעיונות שונים, ודרכים לפתור בעיות שנראות ללא מענה. לשמחתי, השיח באינטל סביב גיוון עבר מזה זמן מדיון רק על המקום הערכי לדיון גם סביב הערך העסקי. וכשמדברים על שני ההיבטים יחדיו - הערכים והעשיה העסקית - המחסומים יורדים ומתפוגגים.

אריאלה שיפנבאור וייס - מנכ"לית שטראוס מלוחים

יצירתיות בניהול נדרשת על מנת לפתור בעיות מסוג חדש, מה שעלול להיות עניין מרתיע ומפחיד היות והכישלון אורב מעבר לפינה. לכן, עבורי, לעודד יצירתיות, זה בעצם להעצים, לאפשר, להרגיע ולהאמין במנהלים שלנו שהם יכולים. שלוש האמירות שלי לעידוד יצירתיות:

  1. תגיד מה אתה צריך כדי לפתור את הבעיה? ותקבל.
  2. אני מאמינה שאתה המנהל הנכון למשימה.
  3. אם לא הצלחת, הכל טוב. כי בכל ניסיון יש ערך והתפתחות.

בדרך כלל זה עובד.

איציק אברכהן - מנכ"ל שופרסל

אנחנו מייצרים תרבות ארגונית של פתיחות, וידיעה שהעלאה של נושא שהוא מחוץ לקופסא מייצרת הקשבה ולא סתימת פיות. אנחנו מקדמים תרבות של שינוי בקבלת החלטות לאור הערות ורעיונות חדשים שעולים.

בנוסף, בצוות ההנהלה יצרנו גיוון בין דורי (אנשים משכבות גיל שונות) מה שמייצר צבעוניות מבחינת הדמויות הבכירות המעורבות, תוך הבאת קולות שונים אל השולחן ולא שבלוניות.

משה מרי - מנכ"ל נספרסו ישראל

כשחושבים על אנשים יצירתיים בדרך כלל עולה לראש התמונה של האמן המפוזר, שמחשבתו נעה בכיוונים רבים. אני דווקא מאמין בשיטה ההפוכה של מיקוד שמוביל ליצירתיות.

כשממקדים את הצוות לעבר חזון ומטרה ברורה מבלי להגדיר בדיוק איך להגיע לשם הדבר מעודד אווירה יצירתית שמניבה תוצאות. תהליך כזה חייב לבוא עם הכלה וקבלה של טעויות.

חשוב להדגיש שכמנהל אתה לא מפחד מטעויות ואפילו לא מכישלונות, ולהגיב בצורה הנכונה במידה ואלה מגיעים

מיכל קיסוס הרצוג - מנכ"לית PEPPER

יצירתיות בעיני היא האלמנט החי בדברים, הלב הפועם של כל מה שנוצר סביבנו, זה נכון לסיעור מוחות כמו גם לארכיטקטורה טכנולוגית וקוד.

אני מסתכלת על עידוד יצירתיות אצל מנהלים ועובדים כהזמנה להביא חיים לדבר בו הם עוסקים. בעיני, כל מי שאוהב את מה שהוא עושה ומתחבר אליו, עושה זה זאת באופן טבעי. הרעיון הוא ליצור את המרחב הזה ולהזמין אליו, תוך הדגשת הסיבה והחשיבות במה שאנחנו עושים.

רונית אטד - מנכ"לית מיקרוסופט ישראל

עבורי יצירתיות היא חלק מהיום יום של מנהל. היא היכולת לקבל החלטות בתנאי אי-וודאות, לכן הידע שצברנו עד כה לא מספיק למתן מענה או לקבלת החלטה. יצירתיות היא השימוש בניסיון, בשכל הישר ואינטואיציה למציאת פתרון חדש. הדרך לעודד יצירתיות היא פשוט לא להפריע לה. לעודד מגוון דעות, לטעת ביטחון שכל שאלה היא טובה וכל תשובה היא חכמה ולקבל שחלק מהפתרונות שננסה לא יתנו את המענה המבוקש אבל בוודאות יובילו אותנו אליו.

דב מורן - משקיע, יזם וממציא הדיסק און קי

איך אתם מעודדים יצירתיות אצל ההנהלה שלכם? מאוד פשוט. כל פעם שמישהו מעלה רעיון מקורי - אני ישר מבטל אותו. אני אומר את המשפט: "זה לא יצליח" 20 פעמים ביום ועובדה, ב-19 מתוך ה-20 אני גם צודק.

אם יש מישהו יצירתי במיוחד - אני מפטר אותו ומסביר לכולם שהוא אידיוט (היה אידיוט...). כשמישהו מנסה ליישם משהו יוצא דופן - אני מתנפל על ההזדמנות, גוער במנהל הזה לעיני כולם וגם מבטל לו את הבונוס השנתי (שממילא אני לא נהנה לתת).

אני גם מנסה להיות יעיל. אני קולט מהר כשהולכים לדבר איתי על שטויות ואז אני מהסה את הדובר, קוטע אותו באמצע המשפט ומבקש מהמזכירה שלי שתפסיק להעביר לי שיחות עם הזויים כאלה.

אני לא שוכח גם להוסיף את הערך הזה "יצירתיות" לרשימה של ה-18 ערכים שאימצנו בחברה. כן ירבו...

חחח. התשובה הנכונה: בדיוק הפוך.

להנהיג מנהלים ליצירתיות זה להוביל אותם לשני מקומות 

ובשבילי להנהיג מנהלים ליצירתיות זה להוביל אותם לשני מקומות: פנימה והחוצה, בשתי תנועות מנוגדות:

פנימה - לחבר אותם מחדש אל האני היצירתי שלהם, הילד או הילדה שפעם היו, פנימה אל מקום שקט וממוקד, מקום בטוח שבו אפשר להתרכז ולהיכנס לפלואו.

החוצה - להוציא אותם מעצמם, מהיומיום, מהצלילים הרגילים, דרכי המחשבה, מהמעמדות, מהפוליטיקה הפנימית, מהסיילוס - כל אלו יביאו את אותה יצירתיות עסקית. אני מחבר אותם להשראה חיצונית, לאנשים חדשים ודוגמאות חדשות. ואז הקסם פשוט קורה.

ערן גפן הוא מומחה ליצירתיות עסקית, מייסד G^Team חברה לייעוץ אסטרטגי.  מפעיל את הפודקאסט "חצי שעה של השראה" ומחבר הספר "יוצרים צמיחה - כך הופכים יצירתיות עסקית לתוכנית עבודה"

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר