גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"נגיע ל-80 אלף איש בלי דירה. בפעם הקודמת קיבלנו את מחאת האוהלים"

יו"ר קרן מגוריט, ארז רוזנבוך, אומר שהקורונה החריפה עוד יותר את מצב הענף, וחושש שבתוך שנתיים יגיע המחסור בדירות לעשרות אלפים • "המובטלים שנוספו עכשיו יצטרכו דירות להשכרה. מי שמרוויח 7,000 שקל הוא לא בשוק של רכישת הדירות"

יו"ר קרן הריט מגוריט, ארז רוזנבוך / צילום: איל יצהר
יו"ר קרן הריט מגוריט, ארז רוזנבוך / צילום: איל יצהר

"המחסור בדירות ב-2023 עלול להגיע ל-26 ואולי אף ל-30 אלף דירות. זה פי 2-3 ממה שהיה ב-2010, שנה שבה מחירי הדירות עלו ב-17%, ושבשנה שאחריה פרצה המחאה החברתית. אני לא יודע אם אנחנו כחברה, יודעים להתמודד עם כזה מחסור, שיהפוך למורסה חברתית קשה שתתפוצץ לנו בפנים", מזהיר יו"ר קרן הריט מגוריט, ארז רוזנבוך.
לדבריו, אין דרך למנוע את המשבר הזה, שעתיד לפקוד את המדינה בעוד שנתיים, ובוודאי שממשלה לא מתפקדת לא תוכל לעצור או לפחות למזער אותו.

רוזנבוך מספר כי תקופת הקורונה רק החריפה והבליטה את הבעיות הגדולות שבהן לוקה ענף הבנייה, ובראשן התחלות הבנייה שמצויות בירידה ושיווקי הקרקעות על ידי רמ"י שנפלו לשפל גדול.

"הפעילות שלנו נחלקת לשני חלקים - מצד אחד קניית דירות ומצד שני השכרתן. בהתחלה חשבתי שהקורונה תגרום ליזמים למכור לנו דירות קצת יותר בזול כי הם יהיו בלחץ. במרץ-אפריל קראתי בעיתונים הערכות שיזמים יהיו בלחץ ואף יעמדו במצבים של פשיטות רגל, אבל לא היו כאלה ואלינו לא הגיעו עסקאות שנעשו מתוך לחץ ומצוקה וגם לא שמעתי על מישהו שהצליח לעשות עסקאות כאלה. לכן מצד הקנייה אנו ממשיכים במודל שמנחה אותנו והוא לקנות דירות במאסות תוך קבלת הנחה מאוד משמעותית, שמיועדות להשכרה בשוק החופשי".

מגוריט רכשה עד היום כ-1,600 דירות, מתוכן כ-500 ב"מחיר למשתכן". עד כה קיבלה לידיה כ-450 דירות, וכ-50 דירות נוספות החברה תקבל בחודשים הקרובים. יתר הדירות נמצאות בשלבי בנייה.

לפני כשמונה חודשים זה נראה היה מפתיע שקבלנים לא ממהרים לתת הנחות גדולות על דירות לגוף שמציע לרכוש מהם כמות גדולה של דירות ולפטור אותם מחלק מהסיכונים שנראו באופק. בדיעבד הדברים נראים אחרת: אחרי זמן קצר של הלם, שוק הנדל"ן התעורר ובמחצית השנייה של השנה נשברו ככל הנראה שיאים של רכישת דירות. המחירים בחודשים האחרונים בסימן עלייה, ולפחות חלק מזה נעוץ, לדעתו של רוזנבוך, במחסור המתגבש והולך בדירות.

"הקורונה החריפה מצב שכבר היה קיים קודם והביאה אותו לקצה. מנכ"ל משרד השיכון דיבר על זה שהמשבר של 2023 יהיה כמו המשבר שהיה ב-2010 אבל על סטרואידים.

"יש אומרים שכבר ב-2022 המשבר יגיע. במונחי נדל"ן זה מחר בבוקר. זה לא שהמדינה יכולה להגדיל פתאום את התחלות הבנייה בצורה דרמטית. היא מנסה לעשות את זה כבר מ-2008 ולא מצליחה. וגם אם הייתה מגדילה - לא יכולת לראות אותן מחר. מה שלא התחלת לבנות ב-2020 - לא יהיה מוכן ב-2023. לא יצנחו דירות מהשמיים. מצד שני צפויה עלייה מוגברת מצפון אמריקה ומאירופה".

ויש גם את עניין שיווק הקרקעות.
"קרקע שמשווקת ב-2020 הופכת להיות דירה ב-2025. ומכיוון ששווקו מעט קרקעות בשנה שעברה, אז גם 2025 תהיה שנה של מחסור אדיר. אנחנו הולכים לקראת רצף של שנים עם מחסור בדירות".

תסביר.
"אקח אותך לאחור, ל-2010. אז היה צורך משקי של כ-44 אלף דירות בשנה, בעוד שהיה גמר בנייה של כ-34 אלף דירות. נוצר מחסור של כ-10,000 דירות ובאותה שנה עלו המחירים בכ-17%. בשנה שלאחר מכן קיבלנו את המחאה החברתית של רוטשילד והאוהלים. המחסור של 2023 יהיה כפול ויותר והמחסורשל 2025 יהיה שוב באותם היקפים. מדובר ב-80-100 אלף אנשים שלא יהיה להם איפה לגור.

"בשנים שעברו היה מחסור שנע בין 500 ל-2,000 דירות. לא חווינו אף שנה של מחסור של 20 אלף. וכאן מדברים על שנתיים כאלה. הבעיה, שכבר שנתיים אין לנו ממשלה מתפקדת, אין תקציב ואין יד מכוונת.

"האוכלוסיות שיותר קשה להן לא קונות דירות, אלא שוכרות. יש לרגולטור המון דרכים לעזור לנו לפתח את שוק השכירות אבל לצערי זה לא מתקדם. מאוד מתסכל".

למה מתסכל? אתה עומד בראש חברה עסקית שיכולה להפיק תועלת מהנתונים האלה.
"לפני שאני עומד בראש חברה, אני אזרח במדינת ישראל. הבנות שלי פה, המשפחה פה והחברים שלי פה. ואם תהיה מורסה כזו שתתפוצץ לנו בפנים עוד שנה-שנתיים, אני אחטוף קודם כול כאדם. וכחברה, אני לא רוצה שהמחירים פתאום יקפצו לי בטירוף. אני עדיין רוצה לקנות דירות. אני רוצה להיות חברה גדולה מאוד. אבל אם מחירי הדירות יקפצו יהיה לי מאוד קשה".

מה הנחת היסוד שלכם במגוריט, לגבי עליות מחירים?
"אין לי כדור בדולח, אבל הנחת היסוד שלנו שהמחירים יעלו ב-3%-4% בממוצע בשנה, כפי שהיה ב-30 השנה האחרונות. אנחנו לא משקיעים בשוק לשנה אחת או לשנתיים. אנחנו בשוק ל-20 שנה.

"הפער בין הביקוש להיצע הוא כה גדול, שאני לא רואה ירידות מחירים. אבל הכול יכול לקרות, וכמו שיש קורונה, מחר יכול להיות שיגלו וירוס קטלני יותר והכול יקרוס".

מה לגבי אבטלה שתלווה אותנו בעקבות הקורונה?
"אתה רואה מיליון מובטלים, ולמרות זאת אנשים מתנפלים על דירות. לכאורה זו אנומליה, אבל בתחילת אוקטובר הופתעתי לראות, שהכנסות המדינה ממס הכנסה ירדו בסך הכול ב-0.7% לעומת השנה שעברה. ממש כלום. וזה למרות שיש מיליון מובטלים. הפרשנות שלי היא שהמובטלים זו האוכלוסייה החלשה. ומי שמשתכר 7,000 שקל בחודש לא יכול לקנות דירה בפתח תקוה או בבאר יעקב ב-2 מיליון שקל ולא דירה בתל אביב ב-3 מיליון שקל. עם שכר של 7,000 שקל ברוטו אתה לא שחקן רלוונטי לשוק הדירות, אלא לשוק השכירות. רוכשי הדירות הם עובדי המדינה, הבנקים, הייטק, הביטוח. הם ועובדי החברות הגדולות לא נפגעו מהקורונה".

ומה קורה בעולם ההשכרה?
"לפני חמש-שש שנים היו בארץ כ-600 אלף דירות להשכרה מתוך סך של כ-2 מיליון דירות. בארבע השנים האחרונות משקיעים יצאו משוק השכירות, ועל פי משרד האוצר הם מכרו 27 אלף דירות - כמעט 5% מהמלאי להשכרה, בגלל העלאת מס הרכישה. אז האוכלוסייה גדלה, אבל מספר הדירות להשכרה ירד.

"בגלל זה אנחנו בתפוסה מלאה. משקיעים היו לפני כמה שנים 30% מהקונים, ועכשיו הם 12%. אנחנו מרגישים את זה בדירות שלנו. יש רשימת המתנה, ועוד לפני שאנחנו מאכלסים פרויקט, אנחנו מקבלים פניות לשמור דירות לאנשים. גם כשהפרויקט יאוכלס רק עוד שמונה חודשים.

"ראינו השפעה מאוד קצרה על שוק השכירות, בשיא הקורונה בסגר הראשון. היה חלק קטן מאוד של שוכרים שלנו שהיה במצוקה וביקש עזרה, עשינו סינון ולמי שבאמת היה צריך, השתמשנו בפיקדון שהם נתנו לנו כששכרו את הדירות. נכון להיום הביקוש לשכירות הוא עצום".

איך אתם מחליטים באילו פרויקטים לרכוש דירות?
"בתחילת הדרך רצינו לחקות את מדד מחירי הדירות של הלמ"ס, ולצורך זה היינו צריכים לעשות שני דברים בעיקר: לקנות בפיזור גיאוגרפי גדול ופרויקטים קטנים. לאורך הדרך גילינו שלתחזק פרויקט של 20 דירות יקר יותר באופן יחסי מלתחזק פרויקט של 40 דירות. מצד שני אנחנו כן רוצים את הפיזור הגדול.

"מציעים לנו הרבה פרויקטים. הפרמטר הראשון שאנחנו בודקים זה האם הפרויקט יהיה בתפוסה מלאה. האם באזור יש ביקוש גדול לשכירות. פרמטר שני שאנחנו בודקים הוא מה שיעור ההנחה שאנחנו מקבלים מהיזם, ומכאן ואילך באים עוד פרמטרים אחרים, למשל האם היזם איכותי והדירות ברמה טובה, איך הפרויקט ממוצב באזור, האם יש הרבה פרויקטים ליד או מעט, ועוד".

נכנסתם גם לפרויקטים של דירה להשכיר וזה מחייב אתכם לעשות סוויץ', כי זה הופך אתכם ליזמים.
"זה לא כזה סוויץ'. בסופו של דבר אנחנו בשוק הנדל"ן והמנכ"ל שלנו מתי דב היה מנכ"ל אזורים ומנכ"ל אנגל ומאליבו. אנחנו עושים את הדברים בשותפות עם מנרב. מה שכן, זה אתגר יותר גדול, כי מתעסקים יותר עם רשויות ועם רגולציה, ועדות תכנון ובנייה, היתרים. להיות יזם בישראל זה לא פשוט. אני אומר את זה באנדרסטייטמנט.

"בתקופה האחרונה נכנסו הרבה שחקנים לשוק היזמות להשכרה, וגם יזמים שהיו בשוק הזה לפנינו הגבירו את היזמות שלהם בתחום. חברות כמו שיכון ובינוי, אפריקה מגורים, אשטרום, שמחזיקה בהכי הרבה דירות בפרויקטים של דירה להשכיר, פרשקובסקי, צמח המרמן.

"מה שהשתנה זה ההבנה שיש בתחום הזה בשר. יש תוכנית פיננסית מעניינת. דבר שני - הריביות הנמוכות במשק זה קטליזטור לעניין הזה. ושלוש - הנחת העבודה שאנחנו הולכים בשנים הקרובות, בטווח הנראה לעין, למחסור אדיר בדירות בישראל. אז אם יזם היה עד היום מוכר דירות, ומי שהיה נהנה מעליית הערך היו הקונים, היום חלק גדול מהיזמים אומרים - ‘אנחנו רוצים להרוויח מעליית הערך'. הסיכון בענף הזה הוא לא מהגבוהים שיש והסיכוי לעומת זה הוא לתשואה יפה".

אילו הנחות אתם מקבלים מיזמים?
"ההנחה הממוצעת היא בין 10% ל-11% לעסקה. החוק מחייב אותנו לקנות לפחות 20 דירות במתחם ועד כה השלמנו 28 עסקאות כאלה, מרביתן בשלוש השנים האחרונות וחלק משמעותי מאוד בשנה וחודשיים האחרונים, שבהם קנינו כ-700 דירות ב-1.25 מיליארד שקל".

מדוע רכשתם דירות ברמלה ובלוד?
"אם אנחנו קונים באזורי ביקוש כמו רמת גן, גבעת שמואל, הרצליה, תל אביב, מרכז ירושלים, אנחנו לא צריכים לעשות מחקר אנליטי מורכב כדי להבין מה הביקושים. מספיק מתווכים ושמאים.

"כשאנחנו קונים פרויקטים שנמצאים מעט בצד, אנחנו עושים בדיקות באמצעות גיאוקרטוגרפיה, כדי לדעת על שוקי השכירות. אנחנו קונים רק במקומות שבהם אנחנו משתכנעים שיש בהם ביקוש לשכירות באותו אזור. ברמלה, למשל, הגענו למסקנה שרמלאים מאוד אוהבים את רמלה, והם מחפשים דירות איכותיות בעיר על מנת לגור בסמוך להורים. זוג צעיר שרוצה לעשות קריירה חייב לגור ליד ההורים. ההורים עוזרים מאוד. יש ביקוש אדיר לשכירות שם".

ומה עם אשקלון, היא מוצפת בבנייה שעל פניו נראה שעולה בהרבה על הביקושים שם.
"עשינו סקר של גיאוקרטוגרפיה באשקלון והמסקנה הייתה שאשקלון היום היא אבן שואבת לאוכלוסייה שמחפשת דירות, מאשדוד, מיבנה ומהאזור, ולא סתם בונים שם הרבה. יש שם הרבה מאוד ביקוש. האזור שבו קנינו, צפון אשקלון, הוא כמעט דרום אשדוד. המחירים עלו שם בצורה מאוד משמעותית בשנים האחרונות. וגם אם דמי השכירות שם נמוכים ב-1,000 שקל לחודש מאלה של אשדוד, זה המון לזוגות צעירים".

מגוריט כבר לא לבד: אזורים גייסה, אאורה בדרך

קרנות ריט (REIT הן ראשי תיבות של Real Estate Investment Trust) מבוססות על רעיון אמריקאי להקמת קרנות להשקעה בנדל"ן, שנסחרות בבורסה.
הקרנות נהנות מהטבות במס, בהן פטור ממס חברות, פטור ממע"מ ומס רכישה נמוך, שאמורות להופכן לאטרקטיביות למשקיעים.

המודל הכלכלי של הקרנות הללו מבוסס על ההנחה המסחרית שהן מקבלות מהיזמים בגין רכישה של כמות גדולה של דירות, התשואה שהן מקבלות על השכרת הדירות, ועליית שווי הדירות שלהן.

חוק הריטים בישראל חוקק במקור כבר ב-2006, אך הוא לא עודד פתיחת קרנות בתחום הנדל"ן למגורים. מגוריט, קרן הריט הראשונה בישראל, הוקמה רק בעקבות תיקון לחוק שנעשה ב-2016 וכלל כמה שינויים שהפכו את הקרנות לכדאיות יותר, וזאת כחלק ממדיניות הממשלה לייצר אלטרנטיבה יציבה לשוק השכירות.

בעקבות התיקון לחוק ניתן בין היתר לקרנות היתר לעסוק בייזום של דירות למגורים ולהגיע למינוף של 80%.

במגוריט מצאו מקור נוסף והוא הפרויקטים שקידמה החברה הממשלתית להשכרת דירות לטווח ארוך, "דירה להשכיר", והחברה נכנסה לפרויקטים בבאר יעקב, ראשון לציון בירושלים ובחולון, בשותפות עם מנרב.

מגוריט הונפקה בספטמבר 2016, בראשה עומדים היו"ר ארז רוזנבוך, והמנכ"ל מתי דב. היא נסחרת כיום לפי שווי של כ-630 מיליון שקל לאחר שירדה בכ-20% בשנה האחרונה.

בפברואר 2020 הצטרפה לשוק הריטים אזורים living מקבוצת אזורים, שגייסה 400 מיליון שקל לרכישת דירות להשכרה, ונסחרת כיום בבורסה בתל אביב לפי שווי של כ-840 מיליון שקל. לקרן הריט של אזורים כבר יש יותר מ-1,000 דירות בשלבים שונים.
חברת אאורה הגישה באוגוסט 2020 טיוטת תשקיף להנפקת קרן ריט משלה, אבל בדצמבר דחתה את ההנפקה למועד אחר, שטרם נקבע.

ארז רוזנבוך

יו"ר מגוריט • בן 49, מתגורר בתל אביב • נשוי + 2 • בעל תואר ראשון במשפטים מאוניברסיטת תל אביב • מקפיד על כדורגל בשישי עם החבר׳ה

מגוריט

מגוריט רכשה עד היום כ-1,600 דירות, מתוכן כ-500 ב"מחיר למשתכן" • עד כה קיבלה לידיה כ-450 דירות, וכ-50 דירות נוספות החברה תקבל בחודשים הקרובים • יתר הדירות נמצאות בשלבי בנייה

עוד כתבות

לארי אליסון, מייסד אורקל / צילום: Shutterstock

בחסות הסנסציה בשווקים: חדשות טובות לאלשטולר שחם, מגדל, כלל ומיטב

שורה של מנהלי השקעות מוסדיים נהנו מרווחים גדולים על הנייר כתוצאה מהזינוק היומי החריג במניית ענקית התוכנה אורקל ● מגדל: "לאורקל יש עוד לאן לצמוח, ואנחנו מאמינים בה בטווח הארוך"

מדד הניקיי, אתמול. רשם את התשואה היומית הגבוהה ביותר מאז 2008 / צילום: ap, Willy Kurniawan

מגמה חיובית באירופה; בורסת טוקיו עלתה בכ-1%

בורסת דרום קוריאה בשיא ● הפעילות הכלכלית בסין הואטה באוגוסט מעבר לציפיות ● החל מרביעי: 36 שעות של החלטות ריבית מסביב לעולם, רוב תשומת־הלב אל הפד, שצפוי לבצע הפחתה ראשונה בקדנציה של טראמפ ● מניות השבבים בסין מזנקות

צעירים בעבודה / אילוסטרציה: Shutterstock, ImageFoto

הצצה לראש של הצרכנים הבאים שיניעו את הכלכלה הישראלית

בני הדור ה־Z בישראל בגילאי 16-28 מעדיפים לבקר בחנויות פיזיות, נעזרים בכלי בינה מלאכותית כדי לקבל החלטות קנייה, ומאמינים למשפיענים לא פחות מאשר לחברים ולבני משפחה - כך עולה מסקר מקיף שערכה חברת ויזה ● והכי חשוב: אל תגעו להם בסמארטפון

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ במסעו האחרון במזרח התיכון, מאי 2025 / צילום: Reuters, Brian Snyder

חזון טראמפ להגמוניה אמריקאית במזה"ת הוכיח: כלכלה מנצחת דיפלומטיה

יציבות הסכמי אברהם ברקע המלחמה במזרח התיכון, מחזקת את מה שטראמפ דגל בו מלכתחילה: תמריצים כלכליים וביטחוניים יוצרים קשרים חזקים יותר מפרוטוקולים דיפלומטיים ● כעת, כשהרחבת ההסכמים על הפרק, בוושינגטון שואפים לבנות אלטרנטיבה אזורית לסין ● 5 שנים להסכמי אברהם, פרויקט מיוחד

פרויקט ורטיקל סיטי ברמת גן / הדמיה: DBLK - ברעלי לויצקי כסיף דה לה פונטן אדריכלים; 3dvision

מגדל המגורים הגבוה בישראל יוצא לדרך. מי יגור בקומה 72 וכמה דמי ניהול ישלמו?

400 מהדירות במגדל ברמת גן מיועדות להשכרה לטווח ארוך במסגרת "דירה להשכיר", עם דגש על קהל יעד של משפחות צעירות ● גובה שכר הדירה ודמי הניהול טרם נקבע, אך בפרויקט מבטיחים בשורה: "החלפנו את עובדי הניקיון ברובוטים וחסכנו כמעט 50% מהעלויות" ● גלובס עושה סדר

מגרש במטולה נמכר ב־350 אלף שקל / צילום: נוה לוי

המגרש שנרכש רק לפני שנתיים וכעת נמכר שוב, במחיר נמוך יותר

המגרש בשטח 516 מ"ר נמצא בדרום הר צפייה, ולפני כשנתיים נמכר ב־10,000 שקל יותר ● שוק הנדל"ן הקטן ממילא של מטולה כמעט שבק חיים מאז פרוץ המלחמה ● עצם זה שהרוכש לא היה מוכן לשלם על המגרש סכום גבוה יותר, מבטא את חוסר האמון שלו שהשכונה תקרום עור וגידים בשנים הקרובות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ' על פסילת מועמדו לראש אגף התקציבים: "ועדת המינויים טעתה, אני בדיונים על זה"

שר האוצר הגיב היום לראשונה על פסילת מועמדו לתפקיד ראש אגף התקציבים באוצר, מהרן פרוזנפר ● החלטת ועדת המינויים התקבלה מטעמים של אי-מתן שוויון הזדמנויות לנשים בהתמודדות על תפקידים בכירים בממשלה בכלל ובאוצר בפרט ●  סמוטריץ': "אני מכבד מאוד נשים"

נמל התעופה הבינ''ל בדובאי / צילום: Shutterstock

ההיעלמות הטורקית והנאמנות האמירותית: כך הפכו הסכמי אברהם לחבל הצלה לנוסעים הישראלים

הסכמי אברהם לא רק הביאו לפתיחת קווים ישירים לאזור המפרץ, אלא שינו את מפת התעופה הישראלית מקצה לקצה ● דובאי ואבו דאבי הפכו לשער נוח למזרח, זמני הטיסות התקצרו, המחירים ירדו - והחברות מהאמירויות שמרו על יציבות גם בשיא המלחמה ● ועדיין, הן מתקשות למלא את הוואקום שהותירו הטורקים ● 5 שנים להסכמי אברהם, פרויקט מיוחד

כשמכוניות חדשות נמכרות בהנחות ענק, לא קונים מכוניות יד שנייה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בחסות הנחות של עשרות אלפי שקלים - רכב בן שנה עשוי לעלות יותר מרכב חדש

היבואנים תקועים עם מלאי גדול, ועשרות אלפי רכבי "אפס קילומטר" מוצעים בהנחות של עשרות אלפי שקלים ● לצד התחרות האגרסיבית שנוצרה בין הדגמים החדשים, ההשלכות מורגשות גם בשוק המשומשות ● הנפגעים העיקריים: רכבים שעלו לכביש בשלוש השנים האחרונות

רפאל בז'רנו / צילום: Jefferies

הוא בן 41, בן להורים ישראלים, בכיר בעולם ההשקעות, וזה מה שהוא חושב על עתיד השווקים

רפאל בז'רנו, ראש תחום בנקאות ההשקעות ושווקים פיננסיים בג'פריס, הוא אחד האנשים הכי בכירים בג'פריס העולמי ● בז'רנו מספר מדוע למרות נטישה של משקיעים זרים, "העניין בטכנולוגיה ישראלית מעולם לא היה גדול יותר", ומספק תחזית אופטימית לשווקים ולסקטורים מומלצים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

איש העסקים שנאלץ לשלם לעובד שפיטר 5.5 מיליון שקל, והסיבה

למרות היעדר מסמכים והוכחות ישירות לקיומם, ביהמ"ש לענייני משפחה חייב אישה לשלם 3.2 מיליון שקל לפרוד שלה, בגין יהלומים שלטענתו גנבה מביתו ● המחוזי קבע כי חברת הלוואות בעלת שיעבוד על דירה בבני ברק היא בעלת הזכויות בנכס - ולא בני זוג שטענו כי רכשו את הדירה טרם שיעבודה ● איש עסקים חוייב לשלם 5.5 מיליון שקל למנהל פרויקטים בכיר שלו לשעבר, לאחר שזה הוכיח בהקלטות סתר כי ניתנו לו התחייבויות כספיות שונות ● 3 פסקי דין בשבוע

וויטני וולף הרד. המנכ''לית הצעירה ביותר שהנפיקה בארה''ב / צילום: Reuters, Andrew Kelly

מייסדת באמבל רוצה ש-AI תבחר לכם את הדייט

היא הייתה שותפה באפליקציית ההיכרויות טינדר, התפטרה בסערה, הקימה את המתחרה באמבל ופרשה מתפקיד המנכ"לית ● אלא שאז הייתה לה תובנה: במקום שאנחנו נחליט עם מי לצאת, AI תחליט בשבילנו ● אז היא חזרה, פיטרה 30% מהעובדים, ובאמצעות הפרויקט תנסה לעצור את רצף ההפסדים והצניחה בשווי ● ראיון עם וויטני וולף הרד

ראשי קרן אלומה, מימין: אורי יוגב, מולי רבינא ויאיר הירש / צילום: נוי נפתלי

האקזיט בוטל: בזק לא תרכוש את אקסלרה של קרן אלומה

חברת התקשורת הודיעה על החלטתה לוותר על העסקה לרכישת חברת הבת של קרן התשתיות, המחזיקה כבל תת ימי בין ישראל לאירופה ● המשמעות - הקרן של אורי יוגב לא תרשום את האקזיט לו ציפתה

בנייה ללא היתר / צילום: Shutterstock

התגורר במשך חמש שנים בבית ללא היתר וקיבל קנס של 180 אלף שקל

בית המשפט המחוזי החמיר בעונשו של תושב עראבה שבנה בית בן חמש קומות ללא היתר, אולם המבנה לא נהרס

אשר דהן, תומר וינגרטן, רפי עמית / צילום: מתוך לינקדאין, יח''צ, רענן טל

החברה הקטנה מיקנעם שזינקה ב-800% בשלושה ימי מסחר

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● מניית חברת Wearable Devices, המפתחת מכשירים לבישים מבוססי-AI, טסה בכ-800% בימים בודדים, במחזורי מסחר גבוהים במיוחד ● קמטק זינקה לאחר שהודיעה על הנפקת אג"ח להמרה בריבית 0%, בהיקף של 425 מיליון דולר ● וסנטינל וואן קפצה לאחר שהודיעה על רכישת חברת AI אמריקאית

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

מחקר חדש מצא: זו השעה שבה הכי בריא לאכול ארוחת בוקר

חברת Hairstetics המטפלת בהתקרחות נשית הודיעה על השקעה אסטרטגית; בית החולים שיבא מקים מרכז מחקר עם בר-אילן ומרכז חדשנות עם המרכז הרפואי זיו; טרהסייט תפתח מודל בינה מלאכותית בתחום הביולוגיה; ונוירוקייר תתאים תרופות לטיפול בדיכאון באמצעות "מוח קטן בצלחת" ● השבוע בביומד

מה עומד מאחורי המהלך של החשכ''ל / צילום: רפי קוץ

סוף לשוטף פלוס: באוצר מקדמים מערכת דיגיטלית חדשה לניהול תשלומי המדינה

לגלובס נודע שהחשב הכללי יוצא במהלך שאפתני להחלפת העברות הכספים המסורתיות לספקים ב"אסימונים" דיגיטליים ממשלתיים - שיתקבלו מיד עם גמר העבודה ● על פי הערכות, מיליארדי שקלים שמועברים לביצוע פרויקטים "נבלעים" בדרך ● המערכת תאפשר מעקב אחר הכספים ותמנע את זליגתם לגורמים עברייניים

בכמה נמכרה דירה המיועדת לפינוי בינוי בגבעתיים? / צילום: דסקל רוזנפלד

בכמה נמכרה דירה ברחוב כצנלסון בגבעתיים המיועדת לפינוי בינוי?

ברחוב כצנלסון בגבעתיים, נמכרה דירה בבניין משנות ה־60 שנמצא בתהליך פינוי-בינוי, בשטח 100 מ"ר ב־2.59 מיליון שקל ● "התמורות המתוכננות גדולות: הדירה הזו אמורה לקבל תוספת של 22 מ"ר + מרפסת שמש, שתי חניות ומחסן" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

של אפל, וג'מיני בתפקיד עוזרת קולית / צילום: יח''צ Genmoji

איזו יצרנית סמארטפונים משלבת את ה-AI טוב יותר?

בטלפונים החדשים משולבים פיצ'רים רבים של בינה מלאכותית - מתמונות, דרך טקסטים ועד ביצוע משימות - במטרה למשוך צרכנים ● אלא שבעוד סמסונג מובילה עם הבשורות, באפל משתרכים מאחור

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

מארה"ב ועד יפן: היכונו ל־36 שעות של החלטות ריבית מסביב לעולם. ומתי בישראל?

היכונו ל־36 שעות של החלטות ריבית מסביב לעולם, מארה"ב ועד יפן ● את מירב תשומת־הלב ימשוך הנגיד האמריקאי, שצפוי לבצע הפחתה ראשונה לאחר תשעה חודשים ● ומה לגבי ישראל? בתחזית הפסימית, הריבית כלל לא תרד עד סוף השנה