גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקראת סגירת נתב"ג: אלה השאלות שהממשלה תצטרך להכריע בהן

על רקע הביקורת הציבורית על השארת נתב"ג פתוח למרות המוטציות שהתגלו בעולם, תתכנס הממשלה לדיון שבו ככל הנראה יוחלט על סגירת נמל התעופה לשבועיים לפחות ● אלה הנושאים הפתוחים שהממשלה תצטרך לתת להם פתרון, לאחר שיוחלט על הסגירה

נתב"ג בימי קורונה / צילום: מיכל רז-חיימוביץ'
נתב"ג בימי קורונה / צילום: מיכל רז-חיימוביץ'

הממשלה צפויה לאשר היום (א') את סגירת נתב"ג, בשלב ראשון לשבועיים אולם האינדיקציה שמקבלות חברות התעופה היא שהסגירה הזו תימשך כחמישה שבועות, כלומר עד לסוף חודש פברואר.

בהודעה שפורסמה מטעם משרד ראש הממשלה נומק כי מטרת המהלך הנחשב לקיצוני למדי היא  "למנוע כניסת מוטציות נוספות של נגיף הקורונה". יצוין כי הדיון על סגירת נתב"ג מתרחש בתזמון שבו נכנסה לתוקף התקנה שמחייבת את הנוסעים להציג בדיקת קורונה שלילית לפני העלייה לטיסה לישראל.

עוד לפני שאפשר היה להפיק מהמהלך הזה את היתרונות שלו, המצטרפים לחובת הבידוד לנוחתים מכל המדינות - הדיון עבר לסגירת נתב"ג לטיסות מסחריות בכלל.

חובת הבידוד כיום קובעת כי הנוחתים מדובאי וממדינות בדרום אפריקה יופנו לבידוד במלונית (למעט חריגים, והם הרבה) ושאר הנוחתים יופנו לבידוד ביתי במקרה שביצעו בדיקת קורונה מיד לאחר הנחיתה ויבצעו בדיקה נוספת ביום התשיעי לבידוד וכך יחויבו ל-10 ימי בידוד בלבד.

עד כמה נאכפת חובת הבידוד? גם פה מדובר בנושא פרוץ שבשעתו משרד הבריאות הודה שרוב המחויבים בבידוד מפרים את חובתם זו, ומסכנים את כלל הציבור. כך או כך, עם סגירת נתב"ג כבר לא יהיה צורך להתמודד עם אכיפת חובת הבידוד לנוחתים - משום שלא יהיו כאלה.

בדיון תצטרך הממשלה להתמודד עם שורה של שאלות שעולות ממהלך של סגירת נתב"ג לרבות זכות הציבור, כולל אזרחים זרים שקיבלו היתר להיכנס לישראל או לצאת מהארץ, נושא הפיצוי לנוסעים שרכשו כרטיסי טיסה ושהפעם הטיסה אינה מבוטלת ביוזמת החברות, מה שהיה מחייב אותן להשיב את הכסף לנוסעים שלהן. שאלה אחרת תגדיר מהם מקרים חריגים שיורשו לעקוף את סגירת נמל התעופה.

מה שהממשלה תתבקש לאשר הוא את איסור הכניסה והיציאה של טיסות נוסעים זרות וישראליות. על רקע זה יצוין כי חברות התעופה הזרות הביעו חשש לאפליה שתאפשר רק לחברות הישראליות להטיס נוסעים במידת הצורך.

נושא שני שיעלה בדיוני הממשלה הוא כיצד ניתן למנוע את היתר ההגעה לנתב"ג למעט למקרים חריגים שיאושרו על ידי ועדה בראשות מנכ"לי משרדי הבריאות והתחבורה. במסגרת סגירת נתב"ג יהיה צורך לגבש מתווה נפרד למקרים הומניטריים שיצריכו טיסות מיוחדות. גם פה יידרש מתווה מגובש שיבהיר באילו תנאים יוכלו להתבצע טיסות כאלה.

"סגירת פעילויות אינה תחליף ראוי להיערכות שיטתית"

המהלך של סגירת נתב"ג במידה רבה מגיע גם בעקבות הרעש שהיה סביב שער הכניסה היחיד לישראל וההתנהלות שאפשרה את כניסת המוטציות לישראל לרבות אי יישום חובת הבדיקות לנכנסים, עד לסוף השבוע האחרון.

האם מדובר במהלך מחויב המציאות? תלוי את מי שואלים. פרופ' חגי לוין, רופא מומחה לבריאות הציבור ומועמד לכנסת מטעם תל"ם, מבקר את המהלך. "זו דוגמה נוספת למדיניות מזגזגת, שגויה והרסנית. סגירת פעילויות אינה תחליף ראוי להיערכות שיטתית על בסיס מקצועי שמאפשרת פעילות ולא סוגרת אותה.

"סכנת הווריאנטים (מוטציות) הולכת להיות נוכחת לפחות בשנה הקרובה - האם הכוונה לסגור את נתב"ג למשך שנה או יותר? כמובן שלא. ולכן המדיניות צריכה להתוות דרך שבה מקיימים פעילות ולא מתי סוגרים אותה. נתב"ג הוא נקודת תורפה מרכזית ולכן מצב זה מחייב הקמת יחידה אפידמיולוגית קבועה, בדיקת ובידוד אפקטיבי של הנכנסים לפי הערכת סיכונים אפידמיולוגית ושינויים תשתיתיים בשדה התעופה.

"עד כה לא נעשה דבר מההמלצות המקצועיות שפורטו לממשלה ונתב"ג הוא אחד המחדלים הגדולים של ניהול המשבר. הווריאנטים כבר חדרו לישראל, בין היתר בגלל מחדל החרגת דובאי והתערבות פוליטית בקבלת ההחלטות. צעדי פאניקה אינם הדרך להתמודד עם מגיפה. במקום זאת נדרש שיקול דעת ויישום המלצות אנשי המקצוע בבריאות הציבור".

עוד אומר לוין: "במה תועיל הסגירה עכשיו? הווריאנט הבריטי כבר בארץ בעקבות מחדל מתמשך שהתרענו לגביו. אמרנו מזמן שצריך היה להקים יחידה אפידמיולוגית בנתב"ג ולבדוק נוסעים נכנסים ולבודד כמו שצריך. זה לא בוצע וזה לא מבוצע ולא יעזור שתצא בהצהרות שסגרת את נתב"ג, כי השאלה איך אתה מתפעל את כניסת הנוסעים לישראל.

"גם בנושא הבידוד אנחנו מצפים לגישה כוללנית, כזו שתיתן מענה לצרכי המבודדים, להסיע אותם, לדאוג לתנאים ואפילו להסביר את המשמעות ולסייע. אבל במקום זאת הולכים למהלך לא ברור, ומה יקרה אחרי השבועיים האלה שמן הסתם לא ינוצלו להקמת תוכנית מסודרת, המוטציה תבין שהיא אינה רצויה כאן ותדיר את רגליה מנתב"ג?"

גם בארגון התעופה יאט"א תמהים מהכוונה לסגירה טוטלית של נמל התעופה הבינלאומי של ישראל, מהלך שמגדיר קובי זוסמן מנכ"ל יאטא ישראל כקיצוני. לדבריו, "יש אפשרויות אחרות של התמודדות עם התחלואה, מזמן טענו שיש לקיים בדיקות בכניסה וכמעט שנה שלא נעשה דבר. צריך להבין שהחברות ממילא נכנסות לעונת החורף הקשה במצב לא פשוט וההתראות קצרות להפסקת טיסות הן בעייתיות. קשה להפסיק טיסות בהתראה קצרה ולחדש טיסות בהתראה קצרה. המצב מאוד מורכב, והחברות מוטרדות".

קובי קרני, יו"ר התאחדות משרדי הנסיעות, זועם על רעיון סגירת נתב"ג: "עובדים על הציבור בעיניים! מוטציות לקורונה ילוו אותנו עוד חדשים ארוכים, כדי למנוע כניסת חולים לארץ הדרך צריכה להיות לבדוק כל נוסע ולא להכניס חולים! סגירת נתב"ג לא תהווה פתרון לאורך זמן". לדברי קרני, "הטענה כאילו סגירת נתב"ג היא הפתרון למניעת המוטציות היא זריית חול כדי לצאת ידי חובה ולהסתיר את מחדלי הממשלה בניהול המשבר. בכל העולם פועלים נמלי תעופה ומונעים כניסת חולי קורונה באמצעות בדיקות לפני הטיסה או מיד לאחר הנחיתה. רק בישראל במקום לתגבר את מעבדות בנתב"ג מחליטים לסגור בדיוק ביום שסופסוף מתחילים לדרוש בדיקות מכל הנוסעים. כמה זמן יסגרו את השער היחיד של ישראל לעולם? מי יפצה את עשרות אלפי המשפחות בענף התיירות שכבר שנה מושבתות מפרנסה בגלל מחדלי הממשלה? לא ייתכן כי שנה מפרוץ האירוע אנחנו עדיין מוצאים את עצמנו דנים בסוגייה מבלי שהמדינה נוקטת כל פעולה אופרטיבית לפתרון. אנו מצפים מהממשלה כי ככל שתתקבל ההחלטה, תגיע גם התחייבות לדאוג לגורלן של כל המשפחות עליהן גוזרים כעת כליה כלכלית".

תגובת מטה עתיד התיירות הנכנסת: "מזה זמן שלחצנו והתרענו על כך שישראל כמעצמת טכנולוגיה לא השכילה לארגן מעבדת בדיקות בנמל התעופה בזמן. משרד הבריאות, שעד לאחרונה איפשר לתושבים ששבו ממדינות ירוקות להיכנס לארץ ללא בידוד או בדיקות - כשל. התנועה הייתה חופשית ובמקום לקחת את התנועה הזו ולפקח עליה כמו שעושים בעולם, במקום לעשות בדיקות לפני שעולים למטוס ולבצע בדיקה נוספת בחלוף כמה ימים, הלכו לקצה השני. במקום לנצל את העובדה שנהיה המדינה הראשונה המחוסנת ולחשוב על תוכנית לתיירות. התיירות הנכנסת מהווה 4% מהתל"ג והכניסה בשנת 2019 סכום של 23 מיליארד שקל. התיירות הנכנסת כרוכה בתכנון זמן רב מראש ועם המהלך הזה מדינת ישראל בעצם מסמנת לעולם 'אל תסמכו עלינו ואל תתכננו טיסות לעתיד לבוא'".

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות