גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוח אמ"ן עורר דאגה, הקהילה המדעית מרגיעה ודורשת שקיפות

מחד, למסקנות מדוח אמ"ן יש משמעות אסטרטגית כאשר קבינט הקורונה מתווה מדיניות המסתמכת בין היתר על הדוחות הללו ● מאידך – בקרב הקהילה המדעית אין הסכמה רחבה באשר לדברים העולים בדוח, לא ברור מיהם מחבריו, ולא ניתן לנהל עמם שיח ציבורי שקוף

עמדות חיסון לקורונה של מד"א / צילום: דוברות מד"א
עמדות חיסון לקורונה של מד"א / צילום: דוברות מד"א

בשעות הערב של מוצאי שבת, הופץ לציבור דוח מעורר דאגה של "מרכז המידע והידע הלאומי למערכה בקורונה", אשר את דוחותיו הפומביים מחברים חיילי אמ"ן בצה"ל. "התפתחויות וריאנטים של נגיף הקורונה, מציבות אתגרים וסיכונים משמעותיים", כתבו מחברי הדוח. לפי מסקנותיהם, "עולה הסבירות להיווצרות מוטציה עמידה בישראל: עד להשלמת חיסון האוכלוסייה הבוגרת, מבצע החיסון ההמוני המתרחש במקביל להתפרצות פעילה, עלול להוביל ללחץ אבולוציוני על הנגיף, ולגרום לכך שמוטציות יתפשטו בצורה ניכרת באוכלוסייה".

המסקנה לפיה התנאים בישראל עלולים להוביל להתפתחות מוטציה ישראלית עמידה לחיסון, וכי מבצע החיסונים מעלה את הסבירות להשתרשותן של המוטציות, עורר מחלוקות. מחד, מדובר במסקנות בעלות משמעות אסטרטגית כאשר קבינט הקורונה מתווה מדיניות המסתמכת בין היתר על הדוחות הללו, ומאידך - בקרב הקהילה המדעית אין הסכמה רחבה באשר לדברים העולים בדוח, אך לא ברור מיהם מחבריו, ולא ניתן לנהל עמם שיח ציבורי שקוף.

"אם שאלו אותם מפורשות מה הסיכוי להתרחשות כזו במצב של אחד למיליון - אז יש סיכוי שזה יקרה. אם שואלים באחד לאלף - אז אין שום סיכוי שזה יקרה. בעיניי, בתור וירולוג, הסיכוי לקיומו של תרחיש האימים שהוצג, הוא מאוד מאוד נמוך", אומר ד"ר אורן קובילר, חוקר בבית הספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב, וחבר עמותת מדעת. "אני לא מסכים עם ההערכה שלהם על כך שבארץ תתפתח מוטציה עמידה. יתר על כן, ככל שאנחנו מחוסנים יותר, הסיכוי לכך דווקא יורד. התנאים להתפתחות ווריאנט המאגד כמה מוטציות, עולה ככל שיש יותר כמות נגיפית גדולה יותר באוכלוסייה והווירוס עצמו מתרבה יותר. ככל שאנחנו מקטינים את ההתפשטות באמצעות החיסון, הסבירות קטנה יותר. בארה"ב נדבקים כ-192 אלף בני אדם ביום, בברזיל כ-60 אלף ובישראל כ-7000. אז דווקא כאן תיווצר המוטציה? ככל שאנחנו מתקדמים במבצע החיסונים, הסיכוי הזה הולך ויורד, לא הולך ועולה. בישראל גדלה כמות המחוסנים, ולכן הסיכוי למצוא זן עמיד, היא קטנה".

ההיגיון הביולוגי מאחורי הקביעה של אמ"ן, מתבסס על ההנחה שווריאנטים דוגמת הבריטי או הדרום אפריקאי, יתפשטו בקרב האוכלוסייה גם לאחר התחסנות, מפני שהמחוסנים עמידים יותר בפני זנים אחרים, ועל הווריאנטים ש'יובאו' לישראל, עלולה להתווסף מוטציה ישראלית. "האם על הווריאנט הדרום אפריקאי תספיק עוד מוטציה אחת כדי שהוא ממש לא יגיב לחיסון? תיאורטית זה אפשרי, אך זה לא סביר בעיניי. מנגד, אנחנו יודעים לומר שבסבירות סבירה, החיסונים מגנים מפני הווריאנטים, ואנחנו לא מכירים הרבה מקרים בהיסטוריה של עמידות לחיסונים. זה לא אומר שלא יכול לקרות, קרה גם בעבר, אבל נדיר שזה יקרה. הסיכוי הוא מאוד מאוד נמוך, ויש דברים שהרבה יותר מטרידים אותנו מאשר שתפרוץ כאן מוטציה ישראלית".

נחוץ גוף מחקר משמעותי ושקוף

על כך, מקשה העובדה שלמרכז המידע והידע אין פנים. למרות החשיבות המכרעת של גוף מחקר מקצועי המסתמך על יסודות מדעיים וחוקרים מנוסים בעת מגפה, הציבור הישראלי או גופי התקשורת - לא יודעים מי הם האנשים העומדים מאחורי הדוחות מלבד חיילי אמ"ן, ככל שיש כאלו, מהן ההנחות המדעיות עליהן הם מתבססים, ומהן ההנחיות שקיבלו כשאלות מחקר לאותם דוחות. לפי דובר צה"ל, בצוות הכותבים חברים אף חוקרים שגוייסו למילואים, אך לא ניתן לדעת מי הם. כאשר מתפרסם דוח בעל הצהרות כבדות משקל, יש לכך משמעות יתרה.

פרופ' נדב דוידוביץ', יו"ר בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת בן גוריון, טוען כי ראוי היה לספק למשרד הבריאות משאבים, ולהקים בעת הזו גוף מחקר משמעותי ושקוף. "אנחנו צריכים גוף מקצועי שינפק את הדוחות האלו. הדבר הכי נכון הוא להשתמש לצורך כך בשירותי בריאות הציבור והמרכז הלאומי לבקרת מחלות. זה עניין של כוח אדם. החיילים באמ"ן הם מדהימים והם היו יכולים להיות מעולים באיסוף החומרים, אך על הדוחות הללו צריכה להיות גושפנקה של ראש שירותי בריאות הציבור או ראשת אגף אפידמיולוגיה, או רופאה מומחית בבריאות הציבור. זה לא הגיוני שמי שחותם על הדוחות הללו אלו אמ"ן, אפילו ברמה ההצהרתית. אין למסמכים האלו פנים ושם, ולכן אין כאן עניין של אחריותיות ושקיפות, בטח כאשר מדובר במסמכים שיש להם משמעות אסטרטגית".

ההחלטה לרכז את המחקר ומסמכי המידע הנוגעים להתפשטות הקורונה תחת מרכז המידע והידע, התקבלה בהחלטת ממשלה. על מנת לסייע למשרד הבריאות במחקר מערכתי ורפואי על אודות התפשטות מחלת נגיף קורונה. כיום, פועל המרכז תחת מעטפת מרכז השליטה שהוקם במשרד הבריאות ומספק למשרד, למועצה לביטחון לאומי ולשאר משרדי הממשלה מידע, ניתוח נתונים, תובנות והמלצות, שנועדו לגיבוש מדיניות לאומית.

ואמנם, מטבע הדברים, היות ומדובר בעבודה הנסמכת על גורמים צה"ליים, פרטיהם חסויים ואין לציבור יכולת לדעת מי עומד מאחורי הדוחות באופן פרסונלי. לפי גורמים במרכז המידע והידע, על כל דוח המתפרסם עובדים כמה עשרות אנשים, במקביל להתייעצות עם מומחים מהשדרה המחקרית, וכך גם נעשה בדוח האחרון, לו היו שותפים ארבעה מומחים חיצוניים. שמותיהם, אינם מפורסמים שכן מדובר פעמים רבות בחוקרים שאינם מעוניינים לעמוד בחזית התקשורתית או הפוליטית, ומעדיפים לייעץ בהתנדבות למרכז, מאחורי הקלעים.

הדוחות עצמם, לבסוף, אינם מאושרים על ידי משרד הבריאות, ומצויים בסמכותו של אגף חיל המודיעין, המנפק נקודת מבט נוספת עבור מקבלי ההחלטות ומשרד הבריאות, ועל כן נהנה מעצמאות. המרכז מפיק לעיתים דוחות לבקשת משרד הבריאות או המל"ל, או כמו במקרה של הדוח שפורסם בשבת - מחליט על דעת עצמו לאגד ולנתח מידע הנוגע לסוגיה המצויה בליבת סדר היום, דוגמת סגירת נתב"ג, התפשטות הווריאנטים ומתווה עתידי לפתיחת המשק.

יש לאמץ מתווה של פתיחה זהירה ומדודה

המסקנה העיקרית בדו"ח אמן, היא כי יש להימנע מפתיחה לא מבוקרת של הסגר, נוכח הווריאנט הבריטי שמאיץ את ההדבקות, ולמנוע כניסה של וריאנטים זרים בעיקר דרך נתב"ג. גם לפי קובילר, אלו נקודות התורפה עליהן יש לשים את הדגש כעת.

לפי קובילר, ישנה חשיבות מכרעת לאופן שחרור הסגר למרות החיסון, ויש לאמץ מתווה של פתיחה זהירה ומדודה. "יש בציבור תחושת ביטחון מדומיינת של אנשים לאחר שקיבלו את מנת החיסון השנייה - כשאנחנו יודעים שלא כל מי שקיבל את החיסון יגיב לו. במדינת ישראל עד כה, יש כ-600 אלף מאומתים. כלומר, 8% מהאוכלוסייה. אם חלק לא אומתו, אז אפשר לומר שכ-10% מהאוכלוסייה נדבקו. אם יש עוד 5% באוכלוסייה שניתן להם להידבק חופשי, מדובר בעוד כ-2500 מתים. זה לא מעט. אנחנו לא נצטרך סגרים לפרקי זמן ארוכים, אבל כן צריכים להמשיך להקפיד על מסכות ולהימנע מהתקהלויות מאוד גדולות, גם אחרי שמתחסנים. ככל שנראה שהתחלואה נחלשת יותר, אפשר לפתוח יותר".

במשרד הבריאות מדברים על 'דרכון ירוק' שיאפשר דווקא הקלות למתחסנים.
"גם המחוסנים צריכים להישאר במגבלות, לפחות בזמן הקרוב. כל עוד אנחנו לא מורידים את התחלואה לרמה מינימלית, צעדים כמו ה'דרכון הירוק' הם בגדר אסון שממתין לקרות. אנחנו בעוד חודש, במקרה הטוב, נגיע לחיסון של כ-70% מאוכלוסיית המדינה - מפני שאנחנו לא מחסנים מתחת לגיל 16. כ-5% לא יגיבו לחיסון, וזה אומר שאנחנו לא נגיע לחיסון עדר, והנגיף ייסתובב די חופשי, וידביק את ה-5% שלא הגיבו לחיסון. זה יכול ליצור עומס תחלואתי מאוד כבד, ולסכן את האנשים שלא הגיבו לחיסון ואנחנו לא יודעים מי הם".

עוד כתבות

מפעל סנו / צילום: שלומי יוסף

רשות התחרות סגרה את התיק נגד סנו בפרשת תיאום המחירים

עוד חוליה בפרשת תיאום המחירים נסגרת: סנו מצטרפת ליפאורה, ויליפוד, רמי לוי ואושר עד שקיבלו הודעה על סגירת תיק החקירה ● בינתיים כתבי אישום הוגשו נגד בכירים ברשתות ויקטורי, יוחננוף וסופר ברקת, ובעניינה של שופרסל טרם התקבלה הכרעה

רפי סער, ראש עיריית כפ''ס / צילום: יח''צ

כפר סבא במאבק מול הותמ"ל על עתודת הקרקע האחרונה: "פיגוע תכנוני"

עיריית כפר סבא מתנגדת לתוכנית של הותמ"ל בצפון העיר, שתכלול יותר מ-14 אלף יחידות דיור על פני 1,367 דונם ● "אתם מביאים מצגת מנותקת לחלוטין מהעיר", טען ראש העיר רפי סער, "בלי פתרון תחבורתי, בלי מט"ש ובלי שטחי ציבור. כמו גבינה צהובה מלאה חורים"

פתח תקווה / צילום: Shutterstock

דירה קטנה בפתח תקווה בכמעט 2 מיליון שקל: הגורם המפתיע שמושך את המחירים למעלה

מחירי דירות 1-2 חדרים רשמו קפיצה ברבעון השלישי, ובתל אביב ובמרכז דירות קטנות חדשות נמכרות בסכומים הגבוהים ב־40%-50% בהשוואה לישנות ● שבע ערים רושמות עליות דו־ספרתיות בסגמנט זה, והביקושים מגיעים ממשקיעים ומצמצמי דיור

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters

"אתם גיבורים": שורדי השבי פגשו את טראמפ בבית הלבן

דוברת ראש הממשלה לתקשורת הזרה אמרה כי בישראל ישנה ציפייה שהאמריקאים ישמרו על היתרון האיכותי של צה"ל, למרות העסקה הצפויה עם הסעודים ● בדרך לסבב נוסף בלבנון? העלייה בהיקף התקיפות, והחשש בישראל ● חודשו החיפושים אחר החללים החטופים: משלחת חמאס חצתה את הקו הצהוב ● משרד החוץ הצרפתי גינה את התקיפות הישראליות בדרום לבנון ● עדכונים שוטפים

אודי כגן בקמפיין ביטוח 9 / צילום: צילום מסך

מי קונה בבלאק פריידי שיניים שחורות? התשובה בפרסומת האהובה ביותר, של ביטוח 9

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק מזרחי טפחות, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● לפי נתוני יפעת בקרת פרסום, משרד התחבורה השקיע את התקציב הגדול ביותר, בקמפיין צדק תחבורתי

שלומית ברנד / צילום: ענבל מרמרי

סגנית יו"ר מטה התכנון הלאומי: "יש מלאי של דירות מתוכננות, השאלה איך נבנה אותן"

שירה ברנד, סגנית יו"ר מטה התכנון הלאומי, גאה במלאי התכנוני הגדול ובמאמצים לקצר את הליכי התכנון והרישוי בישראל, ומקווה שהשנה תירשם פריצת דרך בתחום ● בראיון לגלובס היא מספרת גם על המאמצים לשיקום היישובים שנפגעו במלחמה והנגשת הבתים לפצועים הרבים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

לוין מינה רשמית את בן-חמו למפקח על חקירת הפצ"רית; בג"ץ הוציא צו שמעכב את המינוי

לפני יומיים הודיע שר המשפטים כי בכוונתו למנות את שופט המחוזי בדימוס לתפקיד, וזאת למרות שאינו עובד מדינה בכיר כפי שדרש בג"ץ ● ואולם, הנשיא עמית הוציא צו שמקפיא את המינוי בינתיים "מטעמי שימור המצב הקיים" ● לשכת עוה"ד הודיעה כי תעתור נגד המינוי לבג"ץ

מאור מלול, עומר אדם ונסים גאון / צילום: עידן כהן, שי פרנקו

לפי שווי של מיליארד ש': קרן אמריקאית רוכשת 20% מחברת חוות השרתים של עומר אדם, מאור מלול ונסים גאון

קרן ההשקעות האמריקאית BGA רוכשת 20% מחברת חוות השרתים של היזמים מאור מלול, נסים גאון ועומר אדם ● לפי ההערכות, העסקה מגלמת לחברה שווי של מיליארד שקל ותאפשר לה לרכוש קרקעות נוספות ולהתרחב לפרויקטים נוספים

Plasan SandCat MK-IV / צילום: צילום מסך

המדינה הדרום אמריקאית שתרכוש רכבים ממוגנים מישראל

משרד ההגנה של פרו בחר במכרז לרכישת 56 רכבים משוריינים מתוצרת פלסן סאסא תמורת כ־23.8 מיליון דולר ● רפאל הציגה טיל חדש מסדרת ספייק ● ברפובליקת מאלי קיימו את התערוכה הביטחונית הראשונה של המדינה, אך ללא הזמנה של מדינות מערביות ● וגם: אנדוריל האמריקאית מתכננת הקמת מיזם משותף עם הקונגלומרט הביטחוני האמירותי אדג' ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

גם זה קרה פה / צילום: נועם מושקוביץ דוברות הכנסת

משהו לא טוב עובר על אחת הכלכלות הגדולות במזרח, וההשלכות לא ייעצרו שם

שוב פותרים משבר בלי לתכנן הלאה ● מה פרסם האוצר בלי להתכוון ● ואיתותים מדאיגים מיפן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בשורה לחוסכים / אילוסטרציה: Shutterstock

העברות כספים בשוק הגמל: אנליסט, מיטב ומור בצמרת המגייסים. ומי איבד הכי הרבה?

בית ההשקעות מיטב ממשיך להתקרב לאלטשולר שחם מבחינת היקף הכספים המנוהלים, מור מסמן ציון דרך וחוצה שווי נכסים בגמל של 100 מיליארד שקל ● אוקטובר היה החודש שבו איבד ילין לפידות הכי הרבה כספים למתחריו מעולם - 703 מיליון שקל

צילום: Shutterstock

מה גורם לעלייה בסרטן המעי הגס? מחקר חדש מציע אפשרות לא צפויה

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מחקר שפורסם בכתב-העת הרפואי המוביל "לנסט" הראה עלייה בשיעור המקרים של סרטן המעי הגס בקרב צעירים בני פחות מגיל 50 ● הסיבות עשויות להיות קשורות לאורח החיים, אך מחקר אחר טוען כי הסיבה עשויה להיות רעלן

לירון עזריאלנט ודניאל רודיטי / צילום: Nir Slakman

בהיקף של 70 מיליון דולר: מירון קפיטל משיקה קרן השקעות שלישית

לאחר ששתי הקרנות הראשונות של מירון קפיטל גייסו יחד 100 מיליון דולר, קרן ההון סיכון משיקה היום (ה') את הקרן השלישית שלה, בהיקף של 70 מיליון דולר ● במקביל, גיל שי, יזם בעברו ואנג'ל פעיל בזרת הטק, מצטרף לקרן כשותף מנהל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

עם תמיכה מוורן באפט: הענקית שהפכה למניה הלוהטת בוול סטריט

השבוע השיקה גוגל את הגרסה החדשה של מודל ה־AI שלה ג'מיני 3, והבטיחה ביצועים משופרים ● ההשקה מצטרפת לצמיחת יחידת הענן, דוחות חיוביים והתפזרות העננה הרגולטורית שריחפה מעליה ● המניה במגמת עלייה ונראה שאחרי המשבר, החברה חוזרת למרכז העניינים

מנכ''ל בנק הפועלים, ידין ענתבי / צילום: יונתן בלום

הפועלים נגד המגמה: מגדיל את ההפרשות ומחלק פחות - הרווח הנקי 2.8 מיליארד שקל

הרווח דומה לתחזיות האנליסטים והושפע לחיוב מהכנסות מס חד-פעמיות ● בניגוד לבנק לאומי שחילק דיבידנד בשיעור של 75% מהרווח הנקי, בחר הפועלים לחלק נתח צנוע יותר מרווחיו – 50% ● הבנק הודיע הבוקר כי יחלק 1.1 מיליארד שקל במזומן לבעלי המניות ויבצע רכישה עצמית של מניותיו בהיקף 276 מיליון שקל

מטה בזק בחולון / צילום: חן כליפה לוי צילומי אוויר

אחרי הפרידה מבזק: מה יעשו יבואן תרופות וקרן זרה עם מניות בשווי 2 מיליארד שקל

סיבוב רווחי במיוחד הסתיים במימוש יתרת מניות השליטה בקבוצת התקשורת שהחזיקו קרן סרצ'לייט ודוד פורר, תמורת כ־2.7 מיליארד שקל ● עם קופת מזומנים תפוחה יידרשו כעת בעלי ביקום לבחור בין דיבידנד, מכירת החברה או רכישה חדשה ● ומה יקרה לבזק שנותרה ללא שליטה?

משרדי פאלו אלטו במגדל אלון 1, ת''א / צילום: טלי בוגדנובסקי

פאלו אלטו הציגה ירידה ברווח הנקי, והודיעה על רכישה חדשה בגובה מעל 3 מיליארד דולר

חברת אבטחת הסייבר דיווחה על צמיחה דו‏־ספרתית בהכנסות, אך הרווח הנקי ירד לעומת הרבעון המקביל, והמניה נפלה במסחר המאוחר בוול סטריט ● לצד הדוחות, פאלו אלטו הודיעה על רכישת חברת אבטחת המידע Chronosphere תמורת 3.35 מיליארד דולר

מנכ''ל ביג חי גאליס (מימין) ומנכ''ל טרמינל X ניר הורוביץ (משמאל) / צילום: יח''צ

בהשקעה של מיליון שקל: מותג האופנה פתח לראשונה חנות פיזית

אחרי חמש שנות פעילות, מותג האופנה‑אקטיב לנשים STRONGFUL מבית טרמינל X פתח חנות במתחם ביג פאשן גלילות ● חברת One Digital Marketing ערכה אירוע בנושא הטרנדים הדיגיטליים של 2026 ● וגם: אלו הזוכים בפרס רוטשילד ● אירועים ומינויים

ציקי קורלנד-פוקס / צילום: שלומי גבאי , באדיבות וואלה חדשות

מנהל החברה הציג מצגים כוזבים וזייף מסמכים – ויפצה את המשקיעה במיליוני שקלים

הקרן הצ'כית KKCG תבעה דרך הזרוע הבינלאומית שלה בישראל ספרינגטייד את חברת הסייבר ביו נקסוס שייסד וניהל ציקי קורלנד-פוקס, לאחר שלטענתה הגישה לה דוחות כספיים מזויפים והציגה מצגי שווא • בית המשפט קבע כי התובעת זכאית לפיצוי חריג של מלוא סכום התביעה, 17.3 מיליון שקל

יירוט של מערכת כיפת ברזל / צילום: דובר צה''ל

בהיקף של מיליארדים: משרד הביטחון חתם על חוזה חדש עם רפאל

משרד הביטחון חתם היום (ה') על חוזה ענק עם חברת רפאל להרחבת הייצור של כיפת ברזל ● החוזה נחתם כחלק מחבילת הסיוע האמריקאית למלחמה, שכללה חבילה של 5.2 מיליארד דולר לחיזוק מערכות ההגנה האווירית של ישראל