גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אינטל מסכמת שנה והמנכ"ל החדש מאותת: העברת הייצור מחוץ לחברה קרובה מתמיד

מנכ"ל אינטל הבהיר את מה שהסתמן כבר בדוחות הקודמים - החברה תיאלץ להוציא למיקור חוץ חלק מהייצור ● המהלך לא צפוי להשפיע על פעילות החברה בישראל, לפחות בינתיים ● בנוסף, שיא בהכנסות למובילאיי - ואינטל מדגישה שהיא אחד ממנועי הצמיחה העיקריים שלה

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל
מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

עננת העיכובים במעבר לייצור בארכיטקטורת שבבים בעובי 7 ננומטר מוסיפה להעיב על ביצועיי מנית אינטל. למרות שהחברה הציגה נתוני מכירות חסרי תקדים, סיימה מניית אינטל את יום המסחר הראשון שלאחר פרסום הדוחות הכספיים לרבעון הרביעי של 2020 בירידה של קרוב ל-10%, ומחקה את הזינוק שרשמה ביום המסחר טרם פרסום הדוחות.

שיחת האנליסטים שליוותה את פרסום הדוחות האחרונים ל-2020 הייתה האחרונה שהועברה על ידי המנכ"ל היוצא, בוב סוואן, שיפנה את מקומות ב-15 בפברואר. את כסאו של סוואן יתפוס מי שהיום משמש מנכ"ל VMWare, פט גלסינגר, אשר הידיעה על שובו לאינטל ומינויו הצפוי הקפיצה את מניית החברה לאחר דשדוש שנמשך מאז פרסום הדוחות לרבעון השני בקיץ האחרון. אז צנחה מניית החברה בכ-16% בעקבות אמירה של סוואן לפיה בנסיבות מסוימות החברה תוצאי למיקור חוץ חלק מפעילות הייצור שלה.

את הניסוח המפותל של סוואן אז - על נסיבות מסוימות שבהן תישקל הוצאת חלק מפעילות הייצור - החליפה אמירה מפורשת הרבה יותר, הפעם מפי המנכ"ל הנכנס גלסינגר, שדיבר לצד סוואן בשיחת האנליסטים.

 

הקשיים ב-7 ננומטר לא מותירים ברירה

גלסינגר פתח את דבריו בניסוח אופטימי על כל שהוא בטוח בכך ש"רוב המוצרים של החברה ב-2023 ייוצרו פנימית". גלסינגר התמקד בדבריו ספציפית בסוגיית הייצור המתקדם, והדגיש כי הוא "מבקש לספק באופן ספציפי את נקודת המבט שלו על התקדמות (הייצור בטכנולוגיית) 7 ננומטר". גלסינגר סיפר כי "הייתה לי ההזדמנות לבחון בשבוע שעבר באופן אישי את ההתקדמות בטכנולוגיית 7 ננומטר", לדבריו, בהתבסס על ראיונות ראשוניים, אני מרוצה מההתקדמות שנעשתה על הבריאות והתאוששות של תוכנית ה-7 ננומטר".

לא רק שגלסינגר בחר לומר "רוב המוצרים", אלא שאמירה זו לוותה באמירה נוספת, מפורשת הרבה יותר מפי בכיר אינטל, על מעבר חלקי למיקור חוץ. לדברי גלסינגר בשיחת האנליסטים, "סביר שנרחיב את השימוש במפעלים חיצוניים עבור טכנולוגיות ומוצרים מסוימים".

עם זאת, על פי כל ההערכות, הן של אנליסטים והן של גורמים בכירים בתעשייה, מאחורי אמירה זו לא מסתתרת לפי שעה כוונה של אינטל להיפרד מפעילות הייצור שלה, כפי שנרמז לה במכתב גלוי ששלח לדירקטוריון החברה מנכ"ל קרן הגידור Third Point. הגורמים מעריכים כי לאינטל אין ברירה אלא לעשות הכול כדי להתגבר אתגרי הייצור, משום שאין לה ברירה אחרת.

התפיסה הרווחת היא שבשל שיקולי יעילות ויציבות שרשרת אספקה, ובשל שיקולי הביטחון הלאומי האמריקאי, אינטל לא תוכל לוותר על יכולות אלה. מנגד, לנוכח העיכובים ההולכים ונמשכים, היא מבינה שהיא תיאלץ לנשוך את הלשון ולהסתייע במפעלי TSMC הטיוואנית, שבה מייצרות את שבביהן כל מתחרותיה, למעט סמסונג. בעוד שאינטל התעכבה עם ייצור ב־10 ננומטר ומתעכבת עם הייצור ב-7 ננומטר, כיום הן TSMC והן סמסונג כבר מייצרות ב-5 ננומטר.

ככל שהולך ומתארך העיכוב המעבר לייצור בדור הבא, מי שנהנות מהשיפורים ביכולות הייצור של TSMC הן המתחרות AMD ואנבידיה, פעם חברות תכנון שבבים קטנות ונישתיות, והיום איום קיומי בפוטנציה. לצידן, יכולות ליהנות מהם מתחרות עתידיות לאינטל, הפעם מכיוון אחר ענקיות כמו גוגל, פייסבוק, שחותרות לעצמאות בתחום תכנון השבבים לבינה מלאכותית (AI), לשימוש פנימי שלהן. אפל, שנפרדה לאחרונה מאינטל כדי לייצר בעצמה שבבים מבוססי ARM, ואפילו אמזון, שעלולה גם היא להפוך בעתיד למתחרה לאינטל באמצעות שבבים פרי פיתוח עצמאי שתציע בענן שלה, AWS.

גלסינגר ביקש שלא להרחיב בנושא והבטיח כי פרטים נוספים, כמו גם פרטים על מפת הדרכים ל-2023, יסופקו "לאחר שאעריך במלואם את הניתוחים שנעשו ואת המשך הדרך". עוד אמר כי פרסום התחזית השנתית ימתין לכניסתו המלאה לתפקיד, אך הבטיח כי הדבר לא ייעשה לפני עונת הדוחות הכספיים הבאה - באפריל.

פטריק (פט) פול גלסינגר / צילום: Reuters

השערוריה שהתלוותה לפרסום הדוחות

האפשרות שאינטל תוציא חלק מפעילות הייצור למיקור חוץ לא אמורה להדאיג לפי שעה את ישראל. אינטל משקיעה הון עצום במחקר ופיתוח, ובשנה שחלפה היא השקיעה בכך 13.5 מיליארד דולר. קיים סיכוי סביר שהיא תצליח להתגבר בסופו של דבר על המכשולים, ולהדביק את הפער ביכולות הייצור. גם אם פרוש הדבר שהיא תיאלץ להשתנות ולהתאים את עצמה ולנקוט בפעולות קיצוניות כפי שנקטה המתחרה TSMC - כמו למשל עבודה במשמרות.

בנוסף, הפרמטר של תהליך הייצור, בין אם זה 10 או 7 או 5 ננומטר, הוא רק פרמטר אחד שקובע את איכות השבב. אינטל מפתחת טכנולוגיות נוספות שיוכלו אולי לפצות באופן חלקי על העיכובים בהתקדמות בתהליך הייצור. שלישית, המפעלים המתקדמים בישראל יוכלו לשמש לייצור שבבים מתקדמים עוד שנים רבות, גם אם בפלח השבבים בעלי הביצועים הגבוהים ביותר היא תשתמש באופן זמני במפעלי ייצור חיצוניים.

לפרסום הדוחות התלוותה מיני שערורייה כשמצגת גרפית שכללה פרטים מהדוחות דלפה לפני השעה שתוכננה לפרסום הדוחות, עם סגירת יום המסחר ביום חמישי אחר הצהריים (שעון ארה"ב). בעקבות הדליפה, הקדימה אינטל לפרסם את הדוחות, תוך שהיא מכחישה כי הגורם לדליפה הוא פריצה למערכות החברה.

בדוחות עצמם, הפגינה אינטל ביצועים משופרים ועברה הן את התחזיות של עצמה והן את תחזיות האנליסטים. בעיקר נהנתה אינטל מהמעבר לעבודה מרחוק, שהעלה את הביקוש העולמי למחשבים אישיים. ברבעון האחרון של 2020 נמכרו שליש יותר מחשבים בעלי מעבד אינטל בהשוואה לרבעון המקביל ב-2019. עם זאת, העלייה בצריכת הדאטה העולמית בשל מגפת הקורונה לא קיבלה עדיין ביטוי במכירות של אינטל למרכזי נתונים שירדו ב-16% לעומת הרבעון המקביל בשנה שעברה.

המנכ"ל היוצא סוואן סיכם את השנה ודיווח על שיא הכנסות של כל הזמנים בשני הסגמנטים המרכזיים של החברה - מחשבים אישיים (קליינט), ודאטה סנטרים, כמו גם בזיכרונות ובהכנסות "מובילאיי" שנרכשה על ידה ב-2017 תמורת 15 מיליארד דולר.
ברבעון האחרון, עמדו ההכנסות החברה על 20 מיליארד דולר, 2.6 מיליארד יותר מתחזית החברה אך ירידה של 1% ביחס לרבעון המקביל. הרווח הרבעוני הסתכם ב-5.9 מיליארד דולר, ירידה של 15% לעומת הרבעון המקביל. הכנסות מובילאיי ברבעון זינקו ב-39% לעומת הרבעון המקביל והגיעו ל-967 מיליון דולר, שהשיאו רווח תפעולי של כ-100 מיליון דולר.

סך הכל הכניסה אינטל ב-2020 סכום של 77.9 מיליארד דולר, עלייה של 8% לעומת השנה שקדמה לה. הרווח השנתי הסתכם ב-20.9 מיליארד דולר, ירידה של 1% בהשוואה ל-2019.

המספרים של אינטל

77.9 מיליארד דולר
הכנסות ב-2020

8%
העלייה בהכנסות ביחס ל-2019

20.9 מיליארד דולר
רווח ב-2020

1%
הירידה ברווח לעומת 2019

עוד כתבות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה הישראלית החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

העובדים והיזמים ייהנו מ-100 מיליון דולר. מאחורי הקלעים של אקזיט הענק

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים