גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בג“ץ ביקש הבהרות על חלקו של נתניהו בפרשת המניות: "איך זה קשור לתפקידו?"

בג"ץ דן בעתירות לפתיחת חקירה נגד רה"מ בפרשת הצוללות ובפרשת מכירת המניות שרכש מבן-דודו ● השופטים הקשו על העותרים בנוגע לטענת ההתיישנות על פרשת המניות ומידת הקשר שלה לצוללות

הפגנה מחוץ לבית המשפט העליון בדרישה לפתוח בחקירה פלילית נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו בפרשת הצוללות / צילום: רפי קוץ
הפגנה מחוץ לבית המשפט העליון בדרישה לפתוח בחקירה פלילית נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו בפרשת הצוללות / צילום: רפי קוץ

שופטי בג"ץ דנו היום (ב') בשלוש עתירות, שבמסגרתן דרישה להורות ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט לפתוח בחקירה פלילית נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו בפרשת הצוללות וכלי השייט (פרשת 3000) ולהקים ועדת חקירה ממלכתית בעניין.

במסגרת הדיון ביקשו השופטים, ניל הנדל, יצחק עמית ונעם סולברג, הבהרות על חלקו של נתניהו בפרשת המניות. זאת, בעקבות דרישת העותרים לחקור את נתניהו גם בפרשה זו, כספיח לפרשת הצוללות. את העתירות הגישו התנועה לאיכות השלטון, משמר הדמוקרטיה וקבוצת אנשי הייטק ועסקים בהם אורני פטרושקה.

התנועה לאיכות השלטון צירפה לעתירה 54 תצהירים של בכירי מערכת הביטחון לשעבר המבקרים את התהליכים שנגעו לרכישת צוללות וכלי השייט ולמתן האישור לגרמניה למכור צוללות למצרים.

במרכז פרשת הצוללות שתי עסקאות בין ישראל לתאגיד הגרמני טיסנקרופ לרכישת שלוש צוללות בשווי של 1.5 מיליארד אירו וספינות טילים להגנה על אסדות הגז בשווי 430 מיליון אירו. על-פי החשד, ההחלטות על רכש כלי השייט התקבלו בצמרת המערכת הביטחונית משיקולים זרים, תוך ניגוד עניינים, הטיית מכרזים והעברת כספי שוחד. בדצמבר 2019 החליט היועמ"ש אביחי מנדלבליט על הגשת כתבי אישום בפרשה, בכפוף לשימוע, נגד מקורבים של ראש הממשלה ונגד בכירים במערכת הביטחון.

במרכז פרשת המניות עומדת מערכת היחסים בין נתניהו לבן -דודו, נתן מיליקובסקי. נתניהו קנה ב-2007 מניות מיעוט בחברת סידריפט של מילקובסקי, העוסקת בתחום הפלדה והקשורה לספקית של טיסנקרופ, ממנה רכשה ישראל צוללות. בשנת 2010, כשהוא מכהן כראש ממשלה, מכר נתניהו את המניות ברווח משמעותי של כ-16 מיליון שקל. החשד היה כי נתניהו קנה מניות בהנחה ומכר אותן ברווחים גבוהים, תוך שזכה להטבה כלכלית אסורה. כמו כן, עלו טענות כי נתניהו קידם את עסקת הצוללות עם גרמניה רק כדי שערך מניות הפלדה שבידיו יעלה. היועמ"ש החליט שלא לחקור את הפרשה בגין היעדר תשתית ראייתית והתיישנות של חלק מהחשדות.

"ראש ממשלה שמקבל 16 מיליון שקל זה דבר מטריד"

יו"ר התנועה לאיכות השלטון, עו"ד אליעד שרגא, טען כי הצוללות השישית שנקנתה לא הייתה נחוצה, וכי מספר הצוללות שצה"ל נזקק להן הוא חמש. שרגא הוסיף כי "הצוללות הוא הנשק היקר ביותר, מתקרב למיליארד דולר, והתחזוקה שלו במשך השנים יכולה להגיע ל-4-5 מיליארד דולר. לא צריך להסתכל על זה רק כאירוע אסטרטגי אלא גם כאירוע כלכלי".

"משפט יכול לקחת שנים. למה לא לשקול אפשרות של ועדת חקירה בנושאים שלא מתנגשים עם ההליך הפלילי?", אמר שופט בית המשפט העליון ניל הנדל לנציגת המדינה, עו"ד שוש שמואלי ממחלקת הבג"צים בפרקליטות המדינה.

השופט יצחק עמית הוסיף כי ניתן לנהל את הוועדה בדלתיים סגורות, תהה איפה ישנה התנגשות, ואף הוסיף כי יש שאלות שצריכות להישאל בפרשה. גם נציגת המדינה אמרה בדיון כי "במישור הציבורי עולות טענות הדורשות בירור, אבל לא בהיבט הפלילי".

מוקדם יותר פנו השופטים לעותרים וביקשו הסברים כיצד נקשרת פרשת הצוללות למניות שמכר ראש הממשלה. השופט עמית אמר: "אין מחלוקת שראש הממשלה היה מעורב בארבעה היבטים מתוך החמישה בפרשה - רכישת הצוללת השישית, צוללות 7-9, ספינות המגן ואישור המכירה למצרים. לגבי הפרטת המספנות אין לנו מידע. השאלה היא איך פרשת המניות קשורה?".

עו"ד אביגדור פלדמן, שטען בשם משמר הדמוקרטיה, אמר כי "ראש ממשלה שמקבל 16 מיליון שקל זה דבר מטריד", וכי "ברור לגמרי לפי כל עיקרון בלי קשר לצוללות, 16 מיליון שקל בחשבון ראש הממשלה צריך לבדוק!".

עו"ד יוסי כהן טען בדיון מטעמו של ראש הממשלה בנימין נתניהו וציין כי "נתניהו הרוויח מהמניות 8 מיליון שקל". מדובר למעשה בגרסה ראשונה של נתניהו לעניין הרווחים מהמניות, כאשר היועץ המשפטי לממשלה כתב כי נתניהו קיבל 4.47 מיליון דולר.

ההחלטה שלא לחקור את נתניהו בפרשת הצוללות וכלי השייט (תיק 3000) התקבלה על-ידי היועץ המשפטי לממשלה מנדלבליט כבר בתחילת החקירה בשנת 2016. ראש הממשלה נותר מחוץ לתמונת החשדות, למרות שעל-פי הראיות עסק רבות בהליך רכש הצוללות וכלי השייט, וקרוביו נחקרו בפרשה. בין היתר, משה (בוגי) יעלון, שהיה שר הביטחון בתקופה הרלוונטית, טען כי לא ייתכן שנתניהו לא ידע על מעשי מקורביו.

בדצמבר 2019 החליט מנדלבליט כי רכש הצוללות וכלי השייט נעשה תוך הטיית מכרזים והעברת תשלומי שוחד. הוחלט על הגשת כתב אישום בכפוף לשימוע לדמויות בולטות בכוורת המקורבים של ראש הממשלה בנימין נתניהו, ובהם בן-דודו, עו"ד דוד שמרון; השר לשעבר ויו"ר קרן היסוד, אליעזר (מודי) זנדברג; ודוד שרן, שהיה ראש מטה משרד ראש הממשלה; לצד קציני הצבא הבכירים לשעבר המעורבים בפרשה - תא"ל (מיל') אבריאל בר-יוסף, תא"ל (מיל') שי (שייקה) ברוש ואלוף (מיל') אליעזר (צ'ייני) מרום.

טענת התיישנות

המדינה טוענת בתגובתה כי החלטת היועמ"ש בעניין הצוללות וכלי השייט כבר עמדה לביקורת שיפוטית, ובית המשפט לא מצא לנכון להתערב במסקנה כי לא התגבשה תשתית ראייתית המצדיקה חקירה פלילית של ראש הממשלה.

אשר לפרשת המניות, המדינה טוענת כי אין חשד סביר לביצוע עבירה, וכי טענת העותרים היא השערה בלבד. עוד מוסיפה המדינה כי קיים קושי בחלוף 13 שנים מרכישת המניות לאתר עדים ומסמכים של חברות ובנקים מחוץ לישראל, וכי חלוף הזמן מעורר שאלות של התיישנות מהותית, אשר לגבי חלק מהנושאים חלה עוד טרם שהובא הנושא לפתחה של מערכת אכיפת החוק.

בתגובת ראש הממשלה שהוגשה על-ידי עורך דינו יוסי כהן, מסתמך נתניהו על החלטת מנדלבליט שלא לחקור אותו בפרשה על כל חלקיה, וטוען כי בג"ץ כבר דן בעניין. נתניהו מתעלם מכך שבית המשפט לא דן בפרשת המניות. עוד טוען נתניהו כי העותרים נסמכים על הסקת מסקנות שגויה ולא על ראיות, וכי היועץ בחן את התצהירים שהוגשו במסגרת העתירה ולא מצא שהן מצדיקות פתיחה בחקירה.

מאות מפגינים מחוץ לדיון

במהלך הדיון מאות מפגינים התאספו בסמוך בית המשפט העליון לקראת הדיון בבג"ץ. המפגינים יצאו בשעת בוקר מוקדמת ממוקדים שונים ברחבי הארץ, ובשיירת משאיות, רכבים ואופנועים נשאו עשרות מייצגי צוללות לקראת הדיון בבית המשפט העליון.

תנועת "חקירה עכשיו", ששמה לה למטרה להביא לחקירת הפרשה הביטחונית, מהפגינה משעות הבוקר. בשעה 7 בבוקר יצאה שיירה מלטרון לבג"ץ בהובלת שתי צוללות ענק על משאיות ובליווי עשרות צוללות על רכבים לאורכו של כביש 1. מפגינים התפרסו עם שלטי "חקירה עכשיו" ודגלי ישראל, משער הגיא ועד לגשר המיתרים. השיירה התמקמה מול בית המשפט העליון והפגינה במהלך הדיון.

מפגינים הבוקר (ב') מחוץ לבית המשפט העליון דורשים לחקור את נתניהו על רכש הצוללות בניגוד לעמדת מערכת הביטחון / צילום: רפי קוץ

רועי פלג מ"חקירה עכשיו", העומד מאחורי מייצגי מחאת הצוללות, אמר היום כי "לא ננוח ולא נשקוט עד שתקום בישראל ועדת חקירה ממלכתית. מגיע לנו לדעת את האמת. מדובר בפרשת השחיתות הביטחונית החמורה ביותר בתולדות המדינה. היום אנו שמים קו אדום ואומרים עד כאן, לא נסכים לשתוק כשלא נחקר חשד לשחיתות, למרמה והפרת אמונים. אנו מקווים שבית המשפט העליון יעשה איתנו צדק ויורה על הקמת ועדת חקירה ממלכתית".

מפגינים הבוקר (ב') מחוץ לבית המשפט העליון דורשים לחקור את נתניהו גם על "פרשת המניות" / צילום: רפי קוץ

בג"ץ 3921/20, 7970/20, 8124/20

*** חזקת החפות: ההליכים המשפטיים נגד החשודים בפרשת הצוללות וכלי השייט עודם בראשיתם. כל החשודים מכחישים את המיוחס להם, ועומדת להם חזקת החפות.

עוד כתבות

נושאת המטוסים האמריקאית פורד בדרכה לחופי ישראל / צילום: Reuters, Stelios Misinas

הדד־ליין של טראמפ לאיראן מתקרב, ובאוצר כבר נערכים לפרוץ את תקציב הביטחון

לגלובס נודע כי במשרד האוצר מקיימים דיונים והערכות באשר להשלכות הכלכליות של מערכה נוספת מול איראן ● "זה עניין של שבועות עד שייפרץ התקציב", אומר גורם המעורה בפרטים ● בקרוב יפקע האולטימטום שנתן טראמפ למשטר האייתולות במטרה להגיע להסכם

טהרן, איראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צאו באופן מיידי": שורת מדינות במסר לאזרחיהן במזרח התיכון

גרמניה, הודו, קוריאה הדרומית, אוסטרליה ומדינות נוספות הוציאו בזו אחר זו אזהרות רשמיות לאזרחיהן לעזוב את איראן מיידית ● ראש ממשלת פולין: "כולנו יודעים מה הכוונה"

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

הישראלית שצללה בכ-50% במסחר בוול סטריט

חברת הטכנולוגיה לעולם היופי אודיטי טק נפלה במסחר בוול סטריט לשפל לאחר שסיפקה תחזית חלשה ● בחברה מייחסים את התחזית לאתגר בו היא נתקלה מול שותף הפרסום שלה, שהוביל לגידול בעלויות, ומעריכים כי הסוגיה תיפתר ● אורן הולצמן, מנכ"ל החברה: "זיהינו רק לאחרונה את שורש הבעיה, לוקח זמן להתאושש"

כותרות העיתונים בעולם

בלי לירות ירייה אחת: האסטרטגיה הסינית במלחמה המסתמנת באיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איך מסקרים בעולם את ביקור ראש ממשלת הודו בישראל, מה סין יכולה להפסיד עם איראן תיפול, וטראמפ עלול לחזור על הטעות של בוש במלחמת עיראק • כותרות העיתונים בעולם

משה לארי, מנכ''ל מזרחי טפחות / צילום: מזרחי טפחות

הרווח הנקי של מזרחי טפחות בשנת 2025: 5.6 מיליארד שקל

ברבעון הרביעי של 2025, הרווח הנקי של הבנק הסתכם ב-1.4 מיליארד שקל - צמיחה של 7.5% ברווח הנקי ● הבנק יחלק מחצית מהרווח הנקי שרשם ברבעון לבעלי המניות – סכום של 702 מיליון שקל

סטיב וויטקוף, השליח האמריקאי למזרח התיכון / צילום: ap, Evelyn Hockstein

וויטקוף: ממשל טראמפ דורש שכל הסכם גרעין עתידי עם איראן יהיה בתוקף ללא הגבלת זמן

באיראן מדווחים כי שר החוץ עראקצ'י בדרך לז'נווה • טראמפ התייחס בנאום "מצב האומה" לאיראן, והבהיר: "לא אאפשר למקור מספר 1 של טרור בעולם להשיג נשק גרעיני" • הוא טען כי הטילים האיראניים יכולים לפגוע במדינות אירופה, וכי המשטר מנסה לשקם את תוכנית הגרעין • באיראן הגיבו: "הדברים שאמר - שקר אחד גדול" • בינתיים, הכוננות במזרח התיכון נמשכת • עדכונים שוטפים 

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; בורסות טוקיו ודרום קוריאה שברו שיאים חדשים

הדאקס עולה בכ-0.2% ● הקוספי זינק בכ-3.7%, לאחר שרק אתמול חצה לראשונה את רף ה-6,000 נקודות ● וול סטריט ננעלה אתמול בעליות, בעוד המשקיעים ממשיכים לשקול את השפעות ה-AI על השווקים ● דוחות אנבידיה ניפצו שוב את תחזיות האנליסטים ● אחרי ההתאוששות אתמול, הביטקוין נסחר סביב 68 אלף דולר

כנס המטרו הבינלאומי של נת''ע / צילום: עמוס לוזון

כנס החשיפה הבינ"ל של המטרו: "יש פה חברות תשתית מהטופ של הטופ"

נת"ע ערכה השבוע בת"א כנס חשיפה בינלאומי לפרויקט המטרו בגוש דן, שנועד להציג לחברות תשתית את המכרזים הצפויים בשלב האינפרא הראשון, בהיקף של 65 מיליארד שקל ● לכנס הגיעו נציגים של למעלה מ־60 חברות תשתית בינלאומיות מכ־20 מדינות ● נציג של אחת מהחברות ההודיות: "פרויקט המטרו נתפס כמרגש מאוד"

טראמפ בנאומו, אמש / צילום: ap, Alex Brandon

שעה ו־47 דקות: הצד הכלכלי של הנאום הארוך בתולדות ארה"ב

בנאום "מצב האומה" המסורתי, ניסה נשיא ארה"ב להציג תמונת ניצחון, למרות הקשיים מבית ומחוץ איתם הוא מתמודד ● טראמפ קרא להקמת פנסיה בגיבוי ממשלתי לכל העובדים שאין להם תוכנית פנסיונית דרך העבודה, והבטיח שהמכסים יחזרו ואף יחליפו את מס ההכנסה

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

המסחר בת"א ננעל במגמה מעורבת; ירידות במניות הבנקים והנדל"ן

מדד ת"א 35 ירד ב-0.1%, מדד ת"א 90 ירד ב-0.7% ● מניות האופנה נחלשו, אחרי ששר האוצר הודיע על העלאת תקרת הפטור ממע"מ לחבילות עד 130 דולר ​​● וגם: אנבידיה תפרסם הלילה את תוצאותיה הכספיות - אלו ציפיות האנליסטים

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, בכנסת בטקס חגיגי בהשתתפות יושב ראש הכנסת אמיר אוחנה ובן זוגו, ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו / צילום: מארק ישראל סלם/הג'רוזלם פוסט

ממזון ועד הייטק: המשלחת ההודית תיפגש עם שורת חברות תעשייה וטכנולוגיה בישראל

הערב ייפגשו שורה של חברות ישראליות בתחום התעשייה והטכנולוגיה עם נרנדרה מודי, ראש ממשלת הודו ומשלחת אנשי העסקים שמתלווה אליו ● רשימת החברות עמן נפגשים ההודים נבחרה ע"י ההודים עצמם ותואמה על ידם ישירות ללא מעורבות ישירה של גורמים רשמיים

יעקב אטרקצ'י, בעל השליטה באאורה / צילום: ראובן קפלינסקי

בהיקף 650 מיליון שקל: שיתוף הפעולה החדש של כלל ביטוח ואאורה

חברת הביטוח תשקיע 450 מיליון שקל בפרויקטים אותם מקדמת חברת הבת של חברת הנדל"ן, "אאורה מחדשים את ישראל" ● בתמורה, היא תחזיק ב-30-35% מהזכויות בפרויקטים, ותקבל זכות ראשונים להשקיע בפרויקטים עתידיים בהיקף של עד 200 מיליון שקל

כותרות העיתונים בעולם

ארדואן מחריף את המלחמה נגד ישראל. האם ארה"ב תתערב?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מחקר חדש טוען שארה"ב צריכה להסתמך יותר על ישראל, מכון מחקר אמריקאי קורא לארה"ב לעצור את הצעדים האנטי ישראליים של טורקיה, והתגברות האנטישמיות באיטליה • כותרות העיתונים בעולם

עלי אקספרס / צילום: Shutterstock

אפקט סמוטריץ': הרכישות מחו"ל צמחו בינואר ב-35% לעומת אשתקד

בזמן שמליאת הכנסת ושר האוצר מתכתשים על צו הפטור ממס על יבוא אישי, הישראלים הגדילו את סלי הקנייה שלהם - מאופנה ועד מוצרי חשמל ● המדד החודשי של רכישות מאתרי האונליין

אתרי קניות באינטרנט. יוכפפו לחוק הישראלי? / צילום: Shutterstock

מאחורי הצעת החוק החדשה: אתרי קניות באינטרנט יוכפפו לחוק הישראלי?

הצעת חוק המקודמת בימים אלה שמה לה למטרה לקבוע את התנאים שבהם יחול הדין הישראלי בעת התקשרות עסקית בין חברה מחו"ל ללקוח ישראלי ● בקרב המומחים הדעות חלוקות: מצד אחד החוק יעשה סדר ויגביר ודאות, אולם מנגד הוא עלול להרתיע חברות מעסקים עם ישראלים

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

על רקע האמברגו וההרחקות מתערוכות באירופה, התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית - ופרגוואי מסתמנת כלקוחה חדשה למערכות של התעשייה האווירית ואלתא ● במקביל, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מכשיר הגלקסטי החדש / צילום: סמסונג

סמסונג משיקה את מכשירי הדגל החדשים שלה. כמה הם יעלו בישראל?

יצרנית הסמארטפונים הקוריאנית השיקה סדרת מכשירים חדשה, Galaxy S26, שכוללת יכולות בינה מלאכותית ● בין החידושים: "תצוגת פרטיות", פיצ'ר שיאפשר לסרוק מסמכים וגם כזה שיוכל לחפש עבורכם תמונות בגלריה ● כמה זה יעלה, ואיפה תוכלו למצוא הנחות?

גיל גבע, יו''ר קבוצת תדהר / צילום: עופר חג'יוב

תדהר בדרך להנפקה במאי בשווי מתוכנן של 7-8 מיליארד שקל

ההנפקה של חברת הנדל"ן צפויה להיות אחת הגדולות בבורסה בשנים האחרונות ● ההנפקה תיעשה עפ"י הדוחות השנתיים של תדהר ל-2025, והסכום שיגויס יהיה כ-20% מהשווי שיושג, כלומר בין 1.4 ל-1.6 מיליארד שקל ● עם זאת, לבעלי החברה ברור כי המתיחות מול איראן והתרחישים השונים עשויים לשנות את התוכנית

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

דיווח: סבב המו"מ בין איראן לארה"ב בז'נבה הסתיים אחרי שלוש שעות

סבב שיחות דרמטי בז'נבה: בצבא נערכים לאפשרות של מתקפה כוללת ● שישה מטוסי F-22 נוספים בדרך לישראל, פיקוד העורף מרחיב את התרגול ● שר החוץ האמריקאי רוביו: ההתעקשות של איראן שלא לדון בטילים הבליסטיים שלה היא "בעיה גדולה מאוד" ● מומחים ודיפלומטים: תוכנית הגרעין של איראן לא התקדמה באופן ממשי מאז המלחמה עם ישראל ביוני ● עדכונים שוטפים

מלון בכר האוס בתל אביב / צילום: אסף פינצ'וק

רשת פתאל ממתגת את מלונות הבוטיק תחת COLORS, עם הפנים לחו"ל

פתאל ממתגת את מלונות הבוטיק שלה תחת השם COLORS ● "המהלך מבטא אמירה דו-משמעית - גם על המגוון האנושי של האורחים וגם צבע חדש לפתאל, שעוסקת בעיקר במותגי נופש", אומרת סמנכ"לית השיווק ● ומה מתכננים ברשת המלונות בהמשך?