גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המאגר הקפריסאי: קפריסין תחלוק מידע על דמויות מפתח בחברות הרשומות אצלה עם מדינות שונות

כחלק מהמאבק העולמי בהלבנת הון ומימון טרור, יוקם בקפריסין מאגר לזיהוי דמויות מפתח בחברות, והמידע יועבר למדינות אחרות ● השינוי ישפיע בעיקר על מי שפעלו להסתיר את זהותם ● מומחה לניהול הון בינלאומי: "משקיעים רבים ייאלצו 'לחשב מסלול מחדש'"

לרנקה, קפריסין / צילום: שאטרסטוק
לרנקה, קפריסין / צילום: שאטרסטוק

מגמת השקיפות הפיננסית העולמית מגיעה גם לקפריסין, ובקרוב היא תחל לחלוק עם מדינות שונות מידע בנוגע לזהות דמויות מפתח בחברות הרשומות בגבולה. ברשות המסים הישראלית כבר מתכוננים לשטף המידע שיגיע. מה מטרת החקיקה? מה זה אומר עבור הישראלים שיש להם חברות רשומות בקפריסין, ובכלל עבור עשיית עסקים בקפריסין?

בקפריסין אושרה לאחרונה חקיקה הקובעת חובת זיהוי של "הנהנה הסופי" המחזיק בחברה בשטחה. רשם החברות במדינה יאסוף מידע על בעלויות של חברות, וזהותם של הנהנים הסופיים באותן חברות, שעד כה יכלו להישאר אנונימיים, תירשם במאגר עד 19 ביולי 2021. המידע יועבר לרשויות המס והחוק בכל המדינות החתומות על הסכמי חילופי המידע עליהם חתומה קפריסין.

מרשות המסים בישראל נמסר כי "מאגר מידע זה יצטרף למאגרי מידע בינלאומיים אחרים, אשר הרשות עושה בהם שימוש לטיוב הליכי הביקורת והשומה, הן בהיבט האזרחי והן בהיבט הפלילי".

מדיניות מס מקילה, ובעבר גמישות במידע

לדברי עו"ד עמי בן-יעקב, ממשרד בן-יעקב, העוסק בהשקעות בארץ ובחו"ל, נאמנויות וניהול הון משפחתי, "ניתן להעריך שבחודשים הקרובים, עד לכניסת התקנות לתוקף, נראה בחינה מחדש של אופן ויכולת עשיית העסקים בקפריסין ואף יציאה משמעותית של עסקים מקפריסין למדינות אחרות, עם מדיניות 'שמירת פרטיות' נוחה יותר".

הוא מסביר כי "קפריסין נחשבת למדינה עם הקלות מס רחבות ועם מדיניות מיסוי שלא רק מקילה, אלא גם לא (בהכרח תמיד) משתפת במידע, כמו שעושות מדינות אחרות באיחוד ובעולם. העובדה שקפריסין תקיים מאגר מרכזי המאגד את כלל פרטי 'הנהנים הסופיים' ותחל לחלוק מידע זה עם מדינות אחרות כחלק מהמאבק העולמי בהלבנת הון ומימון טרור, תגרום בוודאי ללא מעט משקיעים לבחון שוב את השימוש בחברות הרשומות ופועלות בקפריסין".

הרקע לחקיקה היא המהפכה שהתחוללה בעשור האחרון במאבק הבינלאומי בהון השחור ובמקלטי המס הלא לגיטימיים, שחלקם גם סייעו לחברות "אוף-שור" לפעול בגבולותיהן ללא חובות דיווח כלל ומבלי שיהיה מידע על היקף פעילותן ומהותן הכלכלית. הרגולטורים בעולם הכריזו מלחמת חורמה על מעלימי המס ומלביני הון, והמטרה הסופית היא עולם שבו כל חברה מדווחת באורח מלא על פעילותה במדינה שבה התאגדה, והמידע חשוף לרשויות אחרות בעולם, בהן יש לאותה חברה פעילות. על הרקע הזה נולדו שלל יוזמות והסכמי חילופי מידע בין המדינות והעולם הפך אט-אט ליותר שקוף פיננסית.

הקמת חברה במקלטי מס אינה עבירה. לא מעט אנשי עסקים בעולם, וגם בישראל, בחרו בהתאגדות ב"מדינות אוף-שור" מטעמי מיסוי. בין היתר מדובר בפנמה, ברמודה, קפריסין, לוקסמבורג, איי קוד, איי קיימן, איי הבתולה, הונג קונג ודובאי. בחלק ממדינות העולם - וכך גם בישראל - קיימת חובת דיווח על החזקה של כל חברה זרה בחו"ל, אבל אין חובה לדווח על הכנסותיה של אותה חברה, מספר העובדים בה ופרטים נוספים. וכך, במשך השנים, פעלו חברות רבות במדינות "אוף-שור", בלי שלאף אחד היה מידע מלא על פעילותן.

שיעור המס בקפריסין, העומד על 12.5% וללא מס על משיכת דיבידנד, הפך אותה למקלס מס מבוקש, אך מעבר לכך קפריסין גילתה "גמישות" בכל הנוגע למידע שהחברות שהוקמו בה נדרשו לספק למדינה - וחל חיסיון מעשי על זהות מחזיקים בחברות בגבולה.

קפריסין נחשבת כבר שנים למקלט מס לגיטימי שתושבי ישראל עשו בו שימוש נפוץ בעיקר בזכות הקרבה הגיאוגרפית והנוחות, ובשל המיסוי הנמוך שחל על חברות זרות שנרשמות בקפריסין, ופועלות מחוצה לה. גם מחירי הנדל"ן האטרקטיביים משכו משקיעים אל האי.

כיום ישראלים רבים פועלים בקפריסין בתחומי פינטק, השקעות, נדל"ן ופורקס. בעבר משכו חברות הפורקס עניין לא רצוי מצד הרשויות בקפריסין, כאשר רשות ניירות ערך הקפריסאית ערכה בדיקות בחלק מהחברות שפועלות בתחומה ומצויות בבעלות ישראלית ובחלק מהמקרים לא אישרה את רישיונן להמשיך לפעול.

אין השלכות למי שנתנו גילוי מלא לרשויות

ב-2015 אושרה בפרלמנט האיחוד האירופי החלטה "לניהול מרשם בעלי שליטה" בחברות במדינות האיחוד. קפריסין, כמדינה חברה, אמורה להתאים את חוקיה להחלטות המתקבלות בפרלמנט.

"החלטת האיחוד הרחיבה והטילה את היבטי הדיווח והרגולציה ובדיקת הנאותות על שירותים שבעבר לא היו תחת 'זכוכית המגדלת' של הרשויות, כגון שירותי הימורים, שירותי מתן אשראי וכיו"ב, והכי מהותי - הרחיבה את ההתייחסויות למוצרי כסף אלקטרוני מסוימים", מסביר בן-יעקב. "החקיקה החדשה הכירה והכניסה לתוקף את החובה לבצוע הליכי הכרת הלקוח על מספר רב של עסקים אשר לפני כן לא היו כפופים לרגולציה מסודרת, כמו גם חובת רישומם של 'הנהנים הסופיים' במרשמי מדינה מרכזיים".

מה ההגדרה של נהנים סופיים?
"בשלב זה חובת הזיהוי מתייחסת לבעל השליטה - אדם שמחזיק ב-25% לפחות מאמצעי השליטה בישות המשפטית, במישרין או בעקיפים, או יחיד המכוון את פעילותה. בקטגוריה זו נכללים, למשל, מנכ"לים, מנהלים בכירים, שותפים או נושאי תפקידים בכירים אחרים וכן נכללים בה מי שאינם נושאים, רשמית, בתפקיד כזה, אולם ממלאים אותו בפועל. בדרך כלל דירקטור אינו נחשב בעל שליטה רק בשל היותו דירקטור. בהתאם לדירקטיבה הנוהגת, כאשר אין אדם המחזיק בשיעור הנדרש, יש לציין את פרטי המנכ"ל או נושאי תפקיד בכיר.

"החידוש העיקרי בחקיקה הוא עדכון הקריטריון 'נהנים סופיים' כך שיכלול לראשונה, במקרים מסוימים, גם את חברי ההנהלה הבכירה. כמו כן, לראשונה גם הוכנסה החובה לקיים מרשמים עבור נאמנים של נאמנויות מסוימות".

ומי ייחשף למידע במאגר? לדברי רואה החשבון הקפריסאי פריקלס ספירו, שותף מנהל בחברה הקפריסאית aQuiver Qapital, "בשלב זה המרשם פתוח לרשויות מוסמכת כגון רשות המסים, משטרה וכדומה. בהמשך, כאשר תאומץ החלטה שאושרה באיחוד האירופי ונכנסה לתוקף בימים האחרונים, המידע יהיה חשוף (בתנאים מסוימים) לציבור הרחב. ההחלטה הבאה של האיחוד אמורה להיכנס לתוקפה עד סוף שנת 2021, אך יעד זה נחשב ל'אופטימי למדי'".

מה משמעות ההוראה החדשה עבור חברות בבעלות זרה, ובעיקר עבור ישראלים המחזיקים חברות בקפריסין?
בן-יעקב: "לא מעט חברות הוקמו בעבר על-ידי ישראלים, אשר נעזרו באנשי מקצוע בקפריסין שהעמידו את שירותיהם Nominee Shareholder or Director (בעלי מניות ממונים או דירקטורים) וכמובן שאפשרות זו תהפוך להרבה פחות מעשית. עקרונית אין לכך השלכות מיסוי ביחס לאותם בעלי מניות אשר נתנו גילוי מלא לרשויות בישראל, כנדרש על-פי החוק כך שרשויות המס ממילא ראו אותם ולא את ה'ממונה' הרשום באופן טכני".

במילים אחרות: "הנפגעים" העיקריים מהמהלך יהיו מי שפעלו בקפריסין באופן לא לגיטימי להסתיר את זהותם, ונהנו עד כה מחיסיון ביחס למדינות המוצא שלהם. עם זאת, לדברי בן-יעקב, "החיסיון המעשי שהיה עד כה שימש גם למטרות לגיטימיות במיוחד של חברות ישראליות לשם ניהול עסקים עם מדינות אשר לישראל אין איתן יחסים דיפלומטיים".

לא צפויה השפעה ליחסים העסקיים עם ישראל

לדברי ספירו, "רשם החברות הקפריסאי עדיין לא הכריז על השם המינהלי-פורמלי עבור תהליך גילוי מידע זה. הסגר הנוכחי בו שרויה קפריסין בעקבות מגפת הקורונה צפוי לדחות את הכרזה זו, וכן אף צפוי לדחות את תאריך היעד הצפוי ביולי 2021. צפוי כי לכל הפחות המידע שייאסף יכלול את הנתונים הבאים בגין כל אחד מהנהנים הסופיים - שם, כתובת, לאום, ומספרי זיהוי (דרכון, ת"ז וכיו"ב).

"אין זה סביר כי התפתחות משפטית זו תשפיע על חברות קפריסאיות בבעלות זרה, ובוודאי שלא על היחסים העסקיים העמוקים וארוכי הטווח בין ישראל לקפריסין. ישראלים משתמשים בקפריסין כ'מקפצה' לעסקים הבינלאומיים שלהם ובמיוחד עבור הפרויקטים האירופיים שלהם כבר שנים רבות ובעבור סיבות רבות ומגוונות. העדפה זו היוותה נקודת שיא של מספר סיבות ובהן הקירבה הגיאוגרפית, קלות עשיית העסקים, סביבה עסקית תומכת וגישה לאיחוד האירופי. אף אחד מגורמים אלו אינו 'נדחק הצידה' בעקבות ההתפתחות האחרונה. בנוסף, ה'טרנד העולמי' לשקיפות משמעותו עכשיו כי קפריסין לא תופלה לרעה כאשר תושווה אל מול מתחרותיה". 

עוד כתבות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?