גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מבט שנתי על תיקי ההשקעות: המציאות שוב פגשה את הציפיות

הפתעות או אכזבות מהשווקים מתכתבות באופן ישיר עם הציפיות ● מה אומרות לנו התשואות הגלומות במדדים, וכיצד הן יכולות לסייע להתאמת הציפיות מתיקי ניירות הערך?

בניין הבורסה לניירות ערך בתל אביב / צילום: איל יצהר
בניין הבורסה לניירות ערך בתל אביב / צילום: איל יצהר

שנת 2020 הייתה שנה קלאסית, שבה הציפיות משוק ההון נעו בצורה קיצונית בטווחי זמן קצרים. הסימפטומים שהביאה עמה הקורונה, לא הסתכמו רק בכאב ראש או עייפות במקרה הטוב, או מוות במקרה הרע, אלא גם בהדפסות כסף מאסיביות וגידול במאזני הבנקים המרכזיים בהיקפים דמיוניים - 3.5 טריליון דולר בארה"ב, כ-2.3 טריליון אירו באירופה, 2 טריליון ין ביפן, ואפילו בנק ישראל הצטרף למגמה העולמית.

זו הייתה התרופה הרגילה של הבנקים המרכזיים לנגיף, וכאשר מכניזם יעיל לפיזור הכספים החדשים עדיין לא הומצא, זרימת הכספים העודפים לשוקי ההון יצרה ביקושים לנכסי הסיכון, ובעטה את תיקי ניירות הערך למעלה, דווקא בשנה פסיכית, שהתחילה בפאניקה עם ביקושים בעיקר לקופסאות שימורים, נייר טואלט וקמח תירס לממליגה רומנית.

כן קורונה, לא קורונה - מי שיכניס את השנה שהסתיימה לטווח מדידה קצת יותר ארוך, יגלה שבסך הכל התוצאות לא אכזבו, ואפילו די פגעו בציפיות המוקדמות. חיבור השנה ההזויה שהסתיימה (2020) עם קודמתה, שהייתה מוגזמת בזכות עצמה (2019), עם קודמתה שהייתה שלילית (2018) וכן הלאה בהתאם למח"מ (משך החיים הממוצע) התיק - מצייר לנו תמונה תנודתית מאוד בין השנים, שבה הרצפה של היום נהפכה לתקרה של מחר ולהפך, אבל למרות הכל, לגמרי לא תמונה מפתיעה, ובטח שלא מאכזבת.

הנתונים שמספקים בסיס לציפיות

הפתעות או אכזבות בהשקעות, כמו בכל דבר בחיים, מתכתבות באופן ישיר עם הציפיות. הטבלה המוצגת בטור זה יכולה לתת סוג של בסיס לציפיות, שעוזר למנוע את המעבר המפורסם בין התוכניות מהשווקים לתירוצים של אחרי.

בצדה הימני מציגה הטבלה את התשואות הפנימיות, שהיו גלומות במדדי השוק השונים, בהתאם להקצאה הממוצעת בתיקי 20/80 לפני חמש שנים בתחילת שנת 2016. פוטנציאל התשואה באג"ח מיוצג על ידי התשואה הממוצעת לפדיון ניירות הערך במדדי האג"ח הקונצרניות, כמו גם בתשואה לפדיון בחוב השקלי והצמוד של ממשלת ישראל לחמש שנים (בתוספת ציפיות האינפלציה שהיו גלומות בשוק). במדדי האג"ח זו לא חוכמה גדולה כמובן, ולמדדי המניות הקשים לחיזוי, נהוג להשתמש בתשואה הגלומה במכפילי הרווח החזוי (ההופכי למכפיל הרווח החזוי).

 

אם בתחילת 2016 מדד ת"א נסחר במכפיל רווח חזוי ממוצע של 14.3 ומדד המניות העולמי נסחר במכפיל 16.89, אזי פוטנציאל התשואה הגלום בהם היה 6.99% ו-5.9%, בהתאמה. כשמשקללים את התיק הממוצע בתחילת 2016 (20% מניות, 50% חוב קונצרני מדורג), פוגשים את פוטנציאל התשואה שהיה גלום בתיק, שעמד על 2.9% לשנה במח"מ של כמעט חמש שנים. היום כבר עברו חמש שנים, ואנחנו יודעים מה קיבלנו מכל אפיק בתיק. וכשמשקללים את התשואה השנתית הממוצעת שהתקבלה בפועל (בצד שמאל של הטבלה) מקבלים 3.1% בשנה.

כן, במלים אחרות, מקבלים את הציפיות. מי שחושב שמדובר בנתון מקרי - מוזמן לשוט במנהרת הזמן אחורה אל עבר טורים קודמים שכתבתי בגלובס בדצמבר 2020 ודצמבר 2019. כאשר השווקים יודעים לתמחר בניירות הערך את נתוני המאקרו החיצוניים, כמו צמיחה, ריבית, אינפלציה ועוד - בסופו של דבר, הם גם יודעים לתת לנו מסגרת לציפיות מהשווקים. פשוט כמו לקבל 200 שקל במונופול, רק כי עברת בדרך צלחה.

למה ניתן לצפות במבט קדימה?

אז אחרי שטחנו את הנתונים אחורה, נשאלת השאלה - למה ניתן לצפות קדימה?

באפיק האג"ח, המהווה את המרכיב המרכזי ברוב תיקי ההשקעות, עליות השערים בשנים האחרונות, למעשה, היוונו את התשואה העתידית על ההשקעות. מדד האג"ח הכללי עלה 16.2% בחמש השנים האחרונות.

בינתיים אותן אג"ח בתחילת הדרך התקצרו, מומשו או נפדו, ואם ניקח כדוגמה אג"ח ממשלתית שקלית במח"מ קרוב ל-5, שמקבילתה נסחרה בתחילת 2016 בתשואה לפדיון של 1.33%, אזי ממשלתית שקלית במח"מ 5 תדע "לפנק" אותנו כיום בתשואה פנימית לפדיון שווה לכל כיס בשיעור 0.36%. אה כן, זו גם תשואה ברוטו - לפני מס.

גם במניות, העלייה החדה במכפילי הרווח החזוי הנמיכה את פוטנציאל התשואה הגלום בהן בטווח הבינוני. בשקלול תיק ממוצע דומה במח"מ 5, פוטנציאל התשואה הפנימית לפדיון בתיק המחזיק 20%-30% במניות ירד ל-2.2%-2.5% בשנה.

ברור לי שמדובר במספרים קשים לעיכול. חלק מפרנסתי הוא לשקף את המספרים האלה לדירקטוריונים ולוועדות השקעה של תאגידים, ואז לראות את פניהם נופלים כמו ילד שלקחו לו ביסלי ובמבה, ונתנו לו במקום ירקות מאודים וקערת כוסמת.

אם פקיד הבנק יתקשר לאותם מנהלים ויציע לסגור לשש שנים פקדון שקלי בריבית שנתית של 0.5% בשנה, זה ייגמר בטריקת טלפון. בשוק האג"ח, אותם מנהלי כספים עומדים בתור כדי לקנות פחות מזה ברכיב הממשלתי, ועוד משלמים דמי ניהול ועמלות פעולה על התענוג.

והפתרון? אין קסמים בהשקעות. בסופו של דבר, הפתרון הוא פיזור החשיפה לכיוון נכסי הסיכון עם פיזור רחב ככל האפשר להקטנת התלות בנכס זה או אחר. הוויתור על נזילות תמורת תוספת תשואה למשקיעים "כשירים ומסווגים" (על פי תקנות רשות ני"ע) בוודאי שמהווה נדבך נוסף בפתרון.

גישה להשקעות לא סחירות, כמו הלוואות פרטיות, קרנות נדל"ן, פרייבט אקוויטי, אשראי צרכני, קרנות גידור ועוד במרכיב מסוים מהפורטפוליו - מאפשרת יציאה מתבנית הניהול הבסיסית שיודע לתת לנו השוק הסחיר.

הכותב הוא מנכ"ל נוסטרו החלטות השקעה בע"מ, מלווה ועדות השקעה/כספים ודירקטוריונים בניהול ההשקעות הפיננסיות והריאליות. אין לראות בסקירה ובאמור בה תחליף לייעוץ השקעות כהגדרתו בחוק.

עוד כתבות

תביעות בגין ביטולי טיסות / איור: גיל ג'יבלי

גל התביעות נגד חברות התעופה הוקפא עד להכרעת בג"ץ

גל התביעות שהוגש נגד חברות התעופה הזרות בגין ביטולי הטיסות נתקל בבקשות לעיכוב ההליכים, בעקבות עתירה שהוגשה לבג"ץ ● ההערכה: סכום הפיצוי צפוי להצטבר למאות מיליוני שקלים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

סמוטריץ' באיום חדש על הבנקים: אם תבטלו הטבות לצרכנים, המס יוכפל

שר האוצר הודיע השבוע כי יטיל על הבנקים מס רווחי יתר של 15% ● כעת הוא מאיים: אם הטבות לצרכנים יבוטלו בעקבות המס החדש, אכפיל את המס ל-30% ● המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי יוצא נגד המהלך: "הטלת מס על הבנקים כפי שמוצע תפעל נגד התחרות"

נתניה / צילום: Shutterstock

"לקוחות היו קרובים לחתימה, ואז עצרו הכול": איך משפיע השקל החזק על עסקאות של תושבי חוץ בנדל"ן?

מאוקטובר 2023 שער הדולר פחת מול השקל בכ־21%, ובכ־5% מאז יוני האחרון ● האירו פחת מול השקל ב־12.5% ● עבור מי שמשלם במטבע זר מדובר בהתייקרות מיידית של הדירות בישראל ● "יש מקרים שבהם מדובר בתוספת של חצי מיליון שקל, זה משמעותי"

המניות הלוהטות נפלו בבורסה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א ננעלה באדום בוהק: אנליסטים מסבירים - מה עומד מאחורי הירידות?

ת"א 35 נפל ביותר מ-3% ומדד הביטוח צנח כמעט ב-7% ● מניות הביטוח מחקו היום 9.4 מיליארד שקל משוויין ● שר האוצר מאיים על הבנקים: אם תבטלו הטבות לצרכנים בעקבות המס החדש המתוכנן, אכפיל אותו ● אנרג'יקס מגייסת כסף ומנמיכה תחזיות, אחת הסיבות: "איכות רוח ירודה בפולין ● בוול סטריט וברוב הבורסות בעולם לא יתקיים היום מסחר לרגל חג המולד

עמדת הטעינה המהירה של אקספנג / צילום: יח''צ

400 ק"מ נוספים בדקות ספורות: טסלה והסיניות מתכננות מהפכה בשוק הטעינה של רכב חשמלי בישראל

בקרוב זמן הטעינה של רכבים חשמליים עשוי להיות קצר כמו זמן התדלוק ● רשות התחרות צפויה לפרסם בקרוב שורה של חוות דעת על חידוש רישיונות ליבוא רכב ● MG משיקה בישראל שני דגמי קרוס-אובר בתמחור אגרסיבי ● השבוע בענף הרכב

מלונות ים המלח / צילום: Shutterstock

ובמקום האחרון, שוב, ישראל: כך הידרדרנו במדד מותגי המדינות

ישראל התברגה במקום ה-50 והאחרון במדד מותגי המדינות NBI של מומחה המיתוג סיימון אנהולט, המתפרסם בעשרים השנים האחרונות; מי מנסה לשפר את המצב? ● קרן "בשביל האמנות" לתמיכה ולקידום האמנות בפריפריה ערכה אירוע לקראת 2026, וסופר אלונית משיקים את התבלין של ראמזי ● אירועים ומינויים

מתחם שיכון הרופאים בתל השומר / הדמיה: Arceffect Adi Bueno

החברה שזכתה במכרז הענק לפרויקט דיור להשכרה בתל השומר

אשטרום זכתה במכרז להקמת למעלה מאלף יחידות דיור בתל השומר, הוועדה המחוזית תדון בתוכנית הענק למתחם תחנת נגה בגבעתיים, שתי עסקאות מימון גדולות נחתמו בטבריה ובירושלים, וגם: המהלך החדש של משרד השיכון לטובת אזרחים הזכאים לסיוע בשכר דירה ● חדשות השבוע בנדל"ן

בית פרטי על שטח של דונם בשדה אליעזר / צילום: תמר לוין

עם נוף לחרמון: בכמה נמכר בית פרטי על שטח של דונם בשדה אליעזר?

במושב שדה אליעזר בעמק החולה, נמכר בית פרטי בן 5 חדרים תמורת 3.83 מיליון שקל ● הבית בשטח בנוי של 180 מ"ר, על קרקע בשטח של דונם וממוקם בהרחבה החדשה של המושב ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

נשים במקלט. תחושת הביטחון התערערה / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

הממשלה קיבלה החלטה דחופה וקריטית, אבל היא אפילו לא מנסה ליישם אותה

המלחמה העמיקה את הפערים המגדריים בישראל, ורוב הנשים מדווחות על חשש מוגבר לפגיעה בביטחון האישי ● הממשלה קיבלה החלטה לתת מענה, אבל לא עשתה את זה בפועל ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, בשיתוף שדולת הנשים, עוקב אחרי סיוע לנשים בשעת חירום

שווה יותר מכסף: כך ישראל מתגמלת את ארה"ב על השימוש בנשק אמריקאי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מאמר על התרומה של ישראל להגנה של ארה"ב, מה קרה ליחסים בין מרוקו וישראל מאז הנורמליזציה, וחגיגות חג המולד בעזה ובבית לחם • כותרות העיתונים בעולם

הרב עמיאל הירש / צילום: Shahar Azran

אחד הרבנים המשפיעים בניו יורק: "שנאת היהודים בארה"ב התפוצצה, השינוי דרמטי ומובהק"

הרב עמיאל הירש הוא מהדמויות המשפיעות ביהדות ארה"ב, וגם אחת השנויות במחלוקת ● הוא הרב הבכיר בקהילה רפורמית ניו יורקית, ומעז לערער על הקונצנזוס של המחנה שממנו צמח ● הוא לא מהסס לפגוש גורמים אנטי-ציוניים, מצעירים שפונים אליו ועד ראש העיר ממדאני, למרות הסערה שזה יצר: "האתגר גובר מבחינת מספרים ומבחינת העוינות"

המשרוקית מסבירה. דירוג האקונומיסט / צילום: Shutterstock

כלכלת ישראל במקום השלישי בעולם? חכו שתראו מי בטופ 5

ישראל הוצבה במקום השלישי והמכובד של דירוג ה"אקונומיסט". ההישג הזה נחגג כאן ע"י רבים, אבל עד כמה באמת נכון להתבשם ממנו? ● המשרוקית של גלובס

עסקת הגז עם מצרים יוצאת לדרך / עיצוב: אלישע נדב

הסכם הגז עם מצרים: מיליארדים למדינה או שנשלם על זה ביוקר?

בשנה הקרובה תחל ישראל לספק גז טבעי למצרים - בהסכם היצוא הגדול ביותר שנחתם כאן ● המהלך צפוי להכניס למדינה 58 מיליארד שקל עד 2040, להמריץ את הרחבת החיפושים בים התיכון ולהפחית את המחיר המקומי ● אבל הוא גם פוגע דרמטית בעתודות, וכשתגיע העת לייבא, זה יעלה לנו יותר ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד

הזכייה השנייה בגודלה אי־פעם בארה״ב / צילום: Reuters

אחד מהסכומים הגדולים בהיסטוריה: זוכה ב-1.8 מיליארד דולר בהגרלת הלוטו בארה"ב

אמריקאי אחד בר־מזל זכה בסכום יוצא דופן של כ־1.8 מיליארד דולר בהגרלת הפאוורבול של ערב חג המולד - מדובר בג'קפוט השני בגודלו אי־פעם בלוטו האמריקאי ובזכייה השנייה בלבד במדינת ארקנסו • לפי איגוד הפאוורבול, הסיכויים לזכייה בפרס עמדו על אחד ל־292.2 מיליון

שבבים

"יקפוץ ב-30% בשנת 2026": השוק החם שמסמנים בבנק אוף אמריקה

לפי בנק אוף אמריקה, בום הבינה מלאכותית נמצא באמצע דרך ארוכה ותנודתית שתימשך כעשור ● החברות שיובילו את השוק הן אלה בעלות יתרון תחרותי חזק ועמיד שניתן למדידה בדרך פשוטה - שולי הרווח ● וגם, האם אנבידיה יקרה מדי?

ג'ונתן רוס, מייסד ומנכ''ל גרוק / צילום: ap, Jeff Chiu

הטאלנט ששווה 20 מיליארד דולר: האיש שסימן את עצמו כאלטרנטיבה מצטרף לאנבידיה

הוא הזהיר מהתלות בה, ביקר את הארכיטקטורה שלה ובנה חלופה טכנולוגית מצליחה משלו - ועכשיו מייסד גרוק ג'ונתן רוס עובר לצד של ג'נסן הואנג ● כך אנבידיה שמה יד על הטאלנט ועל הטכנולוגיה של סטארט־אפ השבבים במהלך עוקף רגולציה, שיחזק את מעמדה בשוק האינפרנס

אז מה באמת עומד מאחורי טרנד הילדים סיקס־סבן? / צילום: Shutterstock

אז מה באמת עומד מאחורי טרנד הילדים סיקס־סבן?

מהי אולומואוצקי טברוז'ק, היכן נמצא רחוב שלושת החצים, ואיזו תחנת רדיו שידרה מבניין בית הספר "המנחיל" שברמת גן? ● הטריוויה השבועית

הדמיית הפרויקט. 475 דירות במקום 196 / הדמיה: משה צור אדריכלים

למה פרויקט ברמת אביב תקוע חמש שנים בוועדה המקומית

שני מתחמים ברמת אביב, ברחובות ליאון בלום וברזיל, מחכים לאישור תוכנית פינוי־בינוי בוועדה המקומית תל אביב אולם שוב ושוב, האישור נדחה

טיל מיירט של מערכת THAAD / צילום: ויקימדיה, The U.S. Army/Ralph Scott

המחיר המפתיע של המלחמה עם איראן: האם לאמריקאים נגמרו המיירטים?

בהשפעת המלחמה נגד איראן, ארה"ב נותרה עם מחסור במיירטים מסוג THAAD • התעשייה האווירית מהדקת קשרים וחונכת מרכז חדשנות באזרבייג'ן ● וגם: קולומביה מבקרת את ישראל, אך במקביל רוכשת ומטמיעה מערכת הגנה אווירית ישראליות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שדה התעופה רמון בו התקינה ברנד תעשיות חשמל / צילום: מצגת החברה

אקטיבית וסלקטיבית: איך צריכה להיראות ההשקעה ב-2026 אחרי שנתיים של חגיגה

בשנתיים האחרונות ובמיוחד ב-2025 התרחש בבורסה ראלי חריג, במיוחד במניות הבנקים והביטוח ● זה הוביל לתמחור נוכחי גבוה שהופך את ניהול התיק ב-2026 והשגת תשואות עודפות למאתגרים בהרבה ● אילו התאמות נדרשות בתיקי המשקיעים, והיכן עוד נותרו הזדמנויות?