גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הלקוחות אספו כסף כדי לשלם לי את הקנס, אבל אני יזם, ואת הסיכונים אני לוקח בעצמי. תרמתי את זה"

יניב הרוש, בן 40, נשוי ואב לשלושה, בעלי תל יצחק קיטשן אנד גארדן ● גלובס שם את הסיוע לעסקים קטנים ולעצמאים במרכז 

יניב הרוש, בעלי תל יצחק קיטשן אנד גארדן / צילום: מיקאל כהן
יניב הרוש, בעלי תל יצחק קיטשן אנד גארדן / צילום: מיקאל כהן

בספטמבר האחרון, כשעוד אפשר היה לעשות טייק אווי ממסעדות אבל לא לשבת בהן, יניב הרוש איפשר לאנשים לשבת בגינה הענקית של המסעדה שלו, תל יצחק קיטשן אנד גארדן. "הושבנו 20 אנשים בגינה במרחקים אחד מהשני", הוא מספר, "ואז בא שוטר ונתן לנו קנס של 5,000 שקל. המשטרה אמרה לי: 'אצלך במתחם אל תושיב, אבל בחניה אתה יכול לשים ספסלים'. זה מראה שאף אחד לא באמת מבין את הנהלים.

"אפילו הלקוחות שהיו במקום התרעמו, ואז הם פרסמו פוסט בנושא שפנה לתושבי אבן יהודה והאזור. כשהם סיפרו לי 'אספנו את הכסף' התרגשתי ברמות אחרות, אבל אני יזם, ואת הסיכונים אני לוקח בעצמי. אמרתי להם שאת הקנס אנחנו נשלם, ואת הכסף שנאסף חילקתי לכמה משפחות וארגונים בקהילה".

אף שתחום המזון לא היה זר להרוש - אימו הייתה שפית ומורה בתדמור, הוא ניהל את מסעדת לחם ארז במשך שנה ובמהלך לימודיו פתח סניף של ארומה עם שותפים - את מסלול הקריירה שלו בנה במקומות אחרים. ראשית הוא התמחה במחלקה הפיסקלית של פרקליטות מחוז ת"א, ולאחר מכן שימש כעוזר מנכ"ל ומזכיר חברה בצינורות הים התיכון.

בשלב הבא הוא היה בעלים משותף בחברת פרסום בארה"ב שהעסיקה 70 עובדים, עד שמכר את חלקו שם. מה הביא לשינוי? הוא הבין עד כמה חסר לו מקום בילוי משמעותי באזור מגוריו, אבן יהודה, וב-2017 החליט לעשות מעשה ולפתוח את מסעדת "תל יצחק קיטשן אנד גארדן".

"הגעתי לזה כיזם, ופתחתי את המקום בהשקעה של שמונה מיליון שקל. הבאתי שותף מעולם המסעדנות, שהפעיל את המקום בשנתיים הראשונות. כשהתגלעו קשיים, קניתי את החלק שלו ונכנסתי עמוק לניהול. אחי שלומי הוא השותף שלי עכשיו. לו יש בעיקר סניפים של ארומה בשדה התעופה, וגם הוא חווה ירידה משמעותית מאוד.

"בתל יצחק אנחנו מגישים אוכל ים תיכוני עם השפעות מאיטליה, יוון וספרד. המקום משתרע על פני 2.5 דונם, ומעוצב כמו וילה טוסקנית. יש טאבון ענק באמצע המסעדה, והכול מוקף בחלונות זכוכית שצופים לגינה עם עצי הפרי שבה. עד הקורונה עבדנו בצורה מצוינת, וזה הצדיק את ההשקעה. עם הזמן פתחנו גם בייקרי קטן, ובהמשך גם עשינו אירועים עד 120 איש. בסופי שבוע היו עוברים אצלנו גם אלף איש".

מה למדת שלא ידעת קודם?
"שבופה בסופשבוע זה לא רווחי, למרות שהיו באים אלינו 300 איש בשישי וגם בשבת. ישראלים אוהבים את זה, אבל לבעל עסק זה לא כדאי. לכן הפסקנו את זה. חשבתי לחזור איכשהו עם פורמט אחר, אבל אז באה הקורונה. במרץ כבר סגרו את כל העסקים".

מה עבר עליכם בימים הראשונים של הקורונה?
"אישית וגם עסקית היה קשה לשים ברקס. היו לי קרוב ל-120 עובדים - טבחים, קונדיטורים, מלצרים, שוטפי כלים, אנשי מכירות ומנהלים. לשחרר כזו כמות גדולה של אנשים לחל"ת ולסגור את המקום היה די שוק עבורי.

"אני יזם, קשה לי לשבת בבית, גם נפשית. אני לא יכול להסתמך על מענקים, הייתי צריך את העשייה. גם אם לא מדובר ברווח גדול, רציתי שיהיה בשביל מה לקום בבוקר. ברגע שאפשר היה לעשות טייק אווי, החזרתי כמה עובדים ופתחנו את הבייקרי מחדש. לאט לאט זה צבר תאוצה, אנשים באו אלינו גם מתל אביב ומזכרון יעקב, והחלטנו להוסיף סלי פיקניק ומוצרי מעדנייה. אם פעם הבייקרי היה משהו קטן ליד המסעדה, עכשיו הוא הביא אותנו לפעילות מאוד יפה, שאפשרה לנו גם לא לשבת בבית וליפול לדיכאון, וגם להרים את הראש מעל המים מהבחינה הכלכלית".

עד כמה באמת זה משתלם?
"המחזור של הבייקרי לעומת כל המסעדה הוא בערך 40%, אבל כיחידה נפרדת הוא שילש את עצמו. אפשר להסתכל על ההצלחה שלו כמשהו מדהים. בנוסף, בחודשיים האחרונים אימא שלי מכינה מאכלים ביתיים למכירה ברביעי-שישי. קראנו לזה 'הסיר של מזל'. נשאיר את זה גם אחרי הקורונה, זה כמו עסק בפני עצמו שיש לו הצדקה".

לא נכנסת לתחום המשלוחים.
"זה כי האוכל שלנו הוא פילה דג וסטייקים, שקשה לעשות להם משלוחים. מה גם שחשבתי שהסגר יהיה קצר. אחרי חודשיים, כשהבנתי שזה יהיה ארוך, התחלנו לעשות אירועי קפסולה, בעיקר חתונות. ברמה העסקית, זה עבד. לאירוע אפשר להיערך מראש, ולדעת מה בדיוק העלויות וההוצאות. לשמח חתן וכלה בתקופה של קורונה זה כיף. זה מאוד מרגש ושונה מאירוח של מסעדה, וזה הביא סיפוק. למרות שזה לא מאוד רווחי אנחנו נמשיך במגמה הזו, ברגע שיתאפשר".

איך אתה מסכם כלכלית את השנה הזו?
"גם אם אני קם בבאסה, אני חייב להיות באופטימיות. אם כל דבר יוריד אותי, עדיף שאסגור את העסק, ואחזור להיות שכיר. המחזור שלי נמוך משנים קודמות, אבל אני מרוצה מהמקום שבו אנחנו נמצאים, בהתחשב בנסיבות.

"אני יודע מה אני רוצה ליום שאחרי הקורונה, לשנתיים קדימה. המסעדות יעברו שינוי, וגם אנחנו. יהיה לנו מתחם אירועי בוטיק, ונעשה אירועי פופ-אפ כמו ערב יין או ערב יווני. מבחינתי, כשהכול יחזור, המחזורים שלי יעלו יותר, כי פתחתי יחידה משמעותית שהגדלתי אותה פי שלושה - הבייקרי. למען האמת, אנחנו שוקלים לפתוח עוד נקודה או שתיים של הבייקרי באזור השרון".

יניב הרוש, בעלי תל יצחק קיטשן אנד גארדן ● בן 40, נשוי ואב לשלושה, מתגורר באבן יהודה ● בעל תואר ראשון במשפטים ומנהל עסקים מהמרכז הבינתחומי ● "אני יזם, קשה לי לשבת בבית, גם נפשית. הייתי צריך שיהיה בשביל מה לקום בבוקר"

 עצמאים, בעלי עסקים קטנים ושכירים בעלי שליטה - אנחנו רוצים לשמוע אתכם. להשתתפות במדור אפשר לפנות למייל i-can-help@globes.co.il 

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות