גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שיווק ופרסום

סערת הפקת טהרן: "מי ניסה או ניסתה לטייח את המידע האמיתי"

לפי התקנות, בהפקות מקור קנויות קיימת חובה על התאגיד לדאוג כי 75% מהמשתתפים בהפקה יהיו תושבי ישראל ● כעת טוען ארגון אקט כי בניגוד לדיווחי התאגיד - בהפקת הסדרה "טהרן" לקחו חלק בעיקר אנשי צוות יוונים ● כאן: "התאגיד מקפיד וימשיך להקפיד על קיום החוק בכל הפקותיו"

הסדרה "טהרן" / צילום: כאן 11
הסדרה "טהרן" / צילום: כאן 11

הפקת הסדרה "טהרן" לא עמדה במגבלות שדורש חוק תאגיד השידור הציבורי בנוגע לאחוז עובדים תושבי ישראל שלוקחים בה חלק. כך טוען אקט, איגוד עובדי הקולנוע והטלוויזיה, ודורש ממועצת התאגיד הציבורי "כאן" להעביר לתקציב התאגיד בשנת 2021 תוספת של 7.2 מיליון שקל לטובת הפקות מקוריות קנויות. באקט מאיימים כי אם לא יוסדר הנושא תוך 30 יום - גם בהקשר לעונה הראשונה וגם בנוגע לעונה השנייה שטרם צולמה - הם יגישו עתירה לבית המשפט.

תקציב ההפקות של תאגיד השידור הציבורי הוא הגדול בישראל, אך לפי החוק, קיימות הגדרות מדויקות הקובעות את המגבלות להשקעות התאגיד. הסדרה "טהרן" הופקה תחת ההגדרה של הפקות מקור קנויות, הגדרה המחייבת כי 75% מהמשתתפים בה, בכל קטגוריה, יהיו תושבי ישראל. זאת מאחר שהתפקיד של התאגיד, שמתוקצב מכספי משלם המסים, הוא לא בהכרח לייצר הפקות שיניבו הצלחה מסחרית אלא לשמר את היצירה הישראלית והתעשייה המקומית.

ארגון אקט מייצג למעלה מ-10,000 עובדים המועסקים במקצועות הסט, כגון צלמים, תאורנים, סאונדמנים, מאפרות וכדומה, ולכן יש להם אינטרס לוודא כי בהפקות מועסק אחוז העובדים הנדרש על-פי חוק.

הסדרה "טהרן" נחשבת לאחת ההפקות היקרות שנעשו בישראל אי-פעם. התאגיד השקיע כ-8.2 מיליון שקל בעונה הראשונה, שכללה שמונה פרקים. לכך הצטרפה השקעה כספית גם של חברת ההפצה. על-פי ההערכות, העלות לפרק עמדה על כמיליון שקל. עוד לפני הפקתה בתאגיד, הוצעה הסדרה לקשת, שלא יכלה לעמוד בעלויות הגבוהות ולכן ויתרה עליה.

התאגיד איננו מפיק סדרות בעצמו, אלא הוא מתקשר עם חברות הפקה עצמאיות שמפיקות עבורו את התוכן, תוך התחייבות חוזית לעמוד בתנאי החוק כנדרש. "טהרן", שצולמה רובה ביוון, הופקה על-ידי "שולה ודנה הפקות".

מיד עם תום הצילומים ביוון הגיע לאקט מידע לפיו מרבית ההפקה צולמה בחו"ל, והצוות הישראלי שהועסק בה היה מצומצם. לכן ביקש מנכ"ל אקט איתמר אביטן, באמצעות עורכי דינו, הבהרות מהתאגיד ומידע לגבי העובדים שלקחו חלק בצילומים בארץ ובחו"ל, מספר ימי הצילום וכדומה.

במשך תקופה ארוכה טענו בתאגיד כי "המפיקות הבהירו כי ההפקה אכן עומדת בדרישות החוק", ונמנעו מלספק נתונים נוספים. באקט התעקשו, ובהמשך דיווח התאגיד כי נעשתה בדיקה על הנתונים שהעבירו המפיקות, ובעקבותיה "נחה דעתנו כי רוב יוצרי ההפקה, רוב מבצעיה, רוב הצוות הטכני הנדסי ורוב צוות ההפקה הם תושבי ישראל המתגוררים בה דרך קבע".

בהמשך שלח המפיק הראשי של התאגיד, קובי נוסבאום, פילוח של העובדים בהפקה לפי חלוקה לעיסוקים ומספר המועסקים לפי לאום. באקט לא השתכנעו, והצליחו - שלא באמצעות התאגיד - לשים יד על הרשימה השמית המלאה של המועסקים בהפקה, ממנה עלתה תמונה שונה מזו שהוצגה להם. מהנתונים של אקט עלה כי בצוות הטכני היוו הישראלים רק 65%, ובצוות ההפקה רק 35%.

עוד עלה מהנתונים כי כ-50 ימי צילום צולמו ביוון, לעומת חמישה בלבד בישראל, ובימי הצילום ביוון הועסקו רק 9 אנשי צוות ישראלים, וכל השאר יוונים.

בשלב הזה כבר הודה התאגיד כי ישנם פערים מסוימים בין המידע שנמסר לאקט בעבר לבין הנתונים הנוספים שהוצגו בהמשך. באקט טוענים כי לפי הנתונים שהציג התאגיד בעצמו, לא התקיים הרוב הדרוש של עובדים ישראלים, שבצוות ההפקה עמד שיעורם על 58%, ובצוות המבצעים על 72%. "כלומר", כתב אביטן במכתב למועצת התאגיד שזה עתה חזרה לפעול, "התאגיד הודה שחור על גבי לבן כי ההפקה לא עמדה בתנאי חוק התאגיד להכרה בהפקה מקומית קנויה".

במכתבו מציב אביטן סימני שאלה סביב התנהלות התאגיד בנושא, ומבקש לבדוק מדוע אושר שימוש בסך של 7.2 מיליון שקל מתוך התקציב המיועד להפקות, מבלי שנבדק מראש שההפקה אכן עונה להגדרות החוק. "מדובר בכסף ציבורי המועבר במסגרת תקציב ממשלתי, שהתאגיד לא יכול לעשות בו כבתוך שלו".

עוד תוהה אביטן מדוע עד הפנייה של אקט הנתונים לא נבדקו באופן יזום על-ידי התאגיד מול חברת ההפקה, ומי אחראי למידע הלא מדויק שהועבר בהמשך לפניית הארגון. "מי ניסה או ניסתה לטייח את המידע האמיתי", תוהה אביטן.

הוא מזכיר כי גם לאחר שהתברר כי חברת ההפקה לא עמדה בהגבלות החוק, סוכם איתה על הפקת עונה נוספת. "הבעיות בהתנהלות המתוארת מקבלות משנה תוקף שעה שמדובר בגוף ציבורי", נטען במכתב. "לא ניתן להסיר אחריות אישית מבעלי התפקיד הרלוונטיים בתאגיד, נוכח הפרת החוק שבוצעה".

מתאגיד השידור "כאן" נמסר בתגובה: "התאגיד מקפיד וימשיך להקפיד על קיום החוק בכל הפקותיו. מבדיקות שביצע התאגיד לאורך כל שלבי ההפקה, ומנתונים שנמסרו לנו ממפיקות הסדרה, עולה כי רוב הצוותים בהפקה הם תושבי ישראל. התאגיד ממשיך בבדיקת קטגוריה אחת מתוך ארבע, ובכל מקרה כל התקציב של התאגיד בהפקה הושקע בצוותים ישראלים בלבד".

מקורבים בתאגיד מציגים תמונה שונה מכפי שהיא מצטיירת ממכתבו של אביטן. על פי מקורבים, בעקבות הפנייה של אקט קיימו בתאגיד בדיקה מעמיקה של כל הנתונים שהועברו - הן ע"י אקט והן ע"י הפקת טהרן. המסקנות העלו כי שני הצדדים לא העבירו נתונים מדויקים - לא בהכרח מסיבות זדוניות, אלא מהבדל בשאלה את מי מחשבים כעובד ישראלי ובאיזה קטגוריה מחושב כל עובד. התאגיד נדרש להכריע במחלוקת בין הגורמים בשאלה מי נחשב לעובד ישראלי.

החוק אמנם ברור בקטגוריות הקבועות, אך משאיר מקום לפרשנות בנוגע לתפקידים בכל קטגוריה. כך או כך, בתאגיד אומרים כי כל הכסף שיצא מתקציבו עבור ההפקה הועבר לעובדים ישראלים בלבד. בתאגיד הוחלט להמשיך בבדיקה ולקבוע מנגנון בדיקה ופיקוח לגבי כלל ההפקות. יש לציין שהתאגיד עמד בחובותיו להשקעה בדרמה גם אם ההפקה טהרן נגרעת מהשקעותיו.

כאמור, הארגון דורש כי תקציב התאגיד לשנת 2021 יכלול תוספת של 7.2 מיליון שקל לטובת הפקות מקור, ומאיים כי אם הדבר לא יוסדר, תוגש עתירה.

שלא לייחוס טוענים מקורבים בתאגיד כי בחטיבת הטלוויזיה פעלו ללא רבב עם הכלים שיש להם: "כפי שזה נראה, גם אקט וגם ההפקה לא דייקו בנתונים שלהם. יש מידע שאקט העבירו שלא תאם את המידע של ההפקה, וגם הוא הסתבר כלא מדויק. בכל מקרה חלק מהמידע או הנתונים שהועברו אכן ייצרו תמונה שונה באחת הקטגוריות. זה משהו שבודקים משפטית, ובהתאם ההפקה תסווג תקציבית".

עם זאת, על-פי אותם מקורות, החוק קובע כי על התאגיד להשקיע 260 מיליון שקל בהפקות מקור, וגם ללא "טהרן" התאגיד עמד במחויבות זו, כך שאין לו צורך בטיוח מספרים.

עוד כתבות

מזרקים של אוזמפיק / צילום: Reuters, IMAGO/Ulrich Roth

היעד הבא של תרופות להשמנה הוא לא כמה משקל מורידים, אלא איזה סוג

יצרניות התרופות מתמקדות בשימור מסת השריר ובאובדן שומן בפיתוח הדור הבא של התרופות לירידה במשקל

שבר יירוט של טיל איראני / צילום: כבאות והצלה

הסכסוך על הנחלה בין האב לבנו והטיל האיראני

האב הוציא צו מניעה לבנו שרצה לבנות בית במשק, במקום קרווילה שנפגעה מטיל ● ביהמ"ש ביטל את הצו ואיפשר לבן ולאשתו להמשיך בבנייה

בורסת ניו יורק / צילום: ap, Ted Shaffrey

ההיסטוריה מלמדת: 16 פעמים זה קרה בשווקים. בכל פעם משהו נשבר

זה כבר לא רק הרמה של תשואת האג"ח, גם קצב הזינוק מתחיל להדאיג את השוק ● אנליסט בוול סטריט בחן 16 תקופות דומות בחמשת העשורים האחרונים ● מה הוא גילה?

תלמיד מחזיק שלט מחאה, במהלך הפגנה בדרישה להקצות משאבים נוספים לבתי הספר, בליל, צרפת. / צילום: ap

כיתות הרוסות, בריקדות ובתי ספר בלהבות: מחאת תלמידים מטלטלת את צרפת

מחאת צעירים אלימה מתפשטת בצרפת על רקע דרישות לשיפור תנאי החינוך ● המהומות כוללות עימותים עם המשטרה, הצתות ופציעות, לצד ביקורת על התנהלות הרשויות ועל עוצמת הדיכוי המשטרתי ● המחאה הפכה לסוגייה פוליטית לקראת הבחירות לנשיאות, כשימין ושמאל חלוקים בין סוגיות הגירה וביטחון לבין מצוקת מערכת החינוך

אורי עבדת / צילום: מיכאל גלעדי

חברי הילדות רק רצו להרוויח 1,000 שקל. כיום הם מנהלים 120 דירות

אורי עבדת והשותף שלו לדירה הגיעו לתחום שכירות המשנה כמעט במקרה: כשאחד מהם יצא למילואים הם השכירו את החדר והבינו את הפוטנציאל ● כך הפך סאבלט נקודתי, לחברה שמנהלת 120 נכסים בשכירות משנה

חיים אתגר / צילום: טל גבעוני

חיים אתגר מלמד איך לא להפוך לקורבן הבא: "כמות ההונאות היא פסיכית"

שנים אחרי שהפך את המרדף אחר מתחזים לתוכנית בפריים־טיים, חיים אתגר מוציא ספר חדש שנועד למנוע מכם ליפול בהונאה ● בראיון לגלובס הוא מספר למה "עקיצות" הן מזמן לא לקשישים בלבד, על אתגרי ה־AI ומדוע המשטרה לא מצליחה להתמודד: "השמיכה שלה קצרה"

שירית בלפר שורצבלט / צילום: באדיבות NVIDIA

המהנדסת שהפכה לדירקטורית בכירה באנבידיה: "בטכניון קיבלתי 20 במבחן"

כשהייתה סטודנטית, שירית בלפר שורצבלט גויסה ע"י מלאנוקס ● יותר מ־20 שנה אחרי היא בכירה בענקית ייצור השבבים ● בראיון לגלובס היא מספרת מדוע התחרות על טאלנטים מתעצמת ומדוע חשוב להביא יותר נשים להייטק: "כשחצי מהאוכלוסיה לא מיוצגת, זה הפסד לחברה"

מחבלי חמאס בעזה / צילום: ap, Jehad Alshrafi

צה"ל ניסה לחסל את מחליפו של סינוואר

צה"ל תקף את המחבל הבכיר שמוגדר "האיש החזק ברצועה" ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, על טייס המשנה בפליי דובאי נאסר בעבר לטוס בעומאן בשל חשש מהקצנה אידאולוגית - אך התקבל לעבודה בחברה והטיס את הקו לישראל ● רשת ABC: הטייס התכוון לרסק את המטוס בשטח ישראל ● סגן הנשיא ואנס ניהל את פגישת הקבינט הביטחוני שהתקיימה אתמול בקמפ דייוויד וארכה שעות ● עדכונים שוטפים

הדירה ברחוב אלחנן 24 בחיפה / צילום: פרטי

חיפה: דירה שקטנה מהמרפסת שלה, נמכרה ב־1.55 מיליון שקל

מתחילת השנה היו בעיר כ־200 עסקאות בדירות בנות שני חדרים ● המיוחד בדירה: המרפסת שלה מגיעה לשטח של 63 מ"ר, חדר השינה של הדירה הוא גם הממ"ד שלה

סמיט מאצ'צ'אר / צילום: Reuters, משרד החוץ הישראלי

"הכרחתי את עצמי לפתוח את הדלת": הטייס ההודי מדבר לראשונה על רגעי האימה

סמית מאצ'צ'אר, קפטן בטיסת פליי דובאי לישראל, נפצע קשה לאחר שהותקף על ידי טייס המשנה, אך הצליח לפתוח את דלת הקוקפיט ● "כשהייתי שרוע על הרצפה, הרגשתי שהמטוס צולל מטה במהירות", סיפר בשיחת וידיאו עם ראש ממשלת הודו

הנתיב המהיר באיילון מראשל''צ לתל אביב / צילום: שירה ספיר

החל מהיום: הנתיב החדש באיילון יוצא לדרך

השלב השני של פרויקט הנתיבים המהירים יוצא לדרך עם פתיחת מתחם התחבורה בראשון לציון ונתיב מהיר באיילון צפון ● מהמתחם יפעלו ארבעה קווי שאטלים חינמיים לתל אביב, בתדירות של עד כל 5 דקות בשעות השיא ● בהמשך ייפתחו הנתיבים גם לרכבים פרטיים, במקרים מסוימים בתשלום אגרה

השבוע בשווקים / אילוסטרציה: Shutterstock

מנהל ההשקעות שמסמן את הלהיט הבא בבורסה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

אחרי חודש מעורב בשווקים: מסלול החיסכון שטיפס וזה שאכזב ● כשריבית האג"ח מתחילה לכאוב - הראסל 2000 נגרר מאחור ● תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב לא עוצרות ● וגם: אחרי שנים של ביצועי חסר, האם נייס מתחילה להתאושש?

שכונת בל אייר בלוס אנג'לס. ''מירוץ חימוש'' של אחוזות-על גרנדיוזיות / צילום: Shutterstock, Sundry Photography

כולם ניסו לגלות מי רכש את אחד הבתים המפורסמים בלוס אנג׳לס. עכשיו זהותו נחשפה

אחת האחוזות המפורסמות בבל־אייר נמכרה במכירת עיקול שנראתה יותר כמו אירוע שכונתי: המכרזנית ישבה על כיסא מתקפל ליד מזרקה, והקונה שילם באמצעות המחאות בנקאיות ● רק עכשיו נחשף כי מאחורי הרכישה עומד מיליארדר הטכנולוגיה פיטר ת’יל

ירון מזרחי מנכל בגירה / צילום: רפי מלניק

המנכ"ל מאחורי הנפקת הענק הביטחונית: "רואים את עצמנו באותה רמה עם תע"א, אלביט ורפאל"

ארבעה חודשים אחרי שהשלים את הנפקת חברת הסימולטורים המשפחתית בגירה, ירון מזרחי מנכ"ל החברה, מספר בראיון ראשון על הבחירה להפוך לציבוריים, העבודה לצד אחיו ואביו, ומתייחס לסקפטיות של המשקיעים כלפי המניה: "השוק שלנו רחוק ממיצוי" ● ולמה הוא לא מודאג מירידה במפלס העימותים בעולם

מה מקור הסמל המפורסם של פרארי? / צילום: Shutterstock

מה מקור הסמל המפורסם של פרארי?

מהו קריפטוכרום, מי מחזיק בשיא שנות כהונה כראש עיר בישראל, ובכמה מדליות זכתה המשלחת הישראלית באולימפיאדת פריז 2024? ● הטריוויה השבועית

מטוס אל על / צילום: עידו וכטל

דרישה חדשה של האמירויות מעמידה בסכנה את טיסות החילוץ

אחרי שארקיע הודיעה כי קיבלה את כל האישורים ותוציא את הטיסה היום בערב, וטיסה נוספת מחר, צץ מכשול חדש: באמירויות דורשים שלצד המטוסים, יגיעו גם מטוסי מטען למזוודות ● לפי שעה, במשרד התחבורה מטפלים בנושא אך הטיסות מוטלות בספק גדול ● אל על ביטלה את טיסותיה הבוקר ובחברה הודיעו כי הן כבר לא יצאו היום

רע''ם, המשותפת וכסיף יוכלו לרוץ בבחירות / אילוסטרציה: Shutterstock

מהפך בבג"ץ: רע"ם, המשותפת וכסיף יוכלו לרוץ בבחירות; אבו שחאדה פרש לאחר אולטימטום השופטים

בית המשפט העליון הפך פה אחד את החלטות ועדת הבחירות ואישר את התמודדות שתי הרשימות הערביות לכנסת ה-26 • ברוב של 7 מול 2 אושרה גם התמודדות ח"כ עופר כסיף, חרף "התבטאויות מעוררות שאט נפש" • יו"ר בל"ד סאמי אבו שחאדה משך את מועמדותו ברגע האחרון, לאחר שהשופטים הודיעו כי דבריו "מעוררי קבס" והמליצו לו לפרוש • כל הפרטים מפסק הדין והדיון הסוער

רונן סלם, מנכ''ל דרימי / צילום: יח''צ

דרימי כבשה את שוק שואבי האבק. האם תצליח גם במוצרי החשמל?

שבועות ספורים אחרי ה-7 באוקטובר החליט רונן סלם, מנכ"ל דרימי, להשיק קמפיין גדול לשואבי אבק, והיום כבר מדובר באחד השמות החזקים בקטגוריה ● לגלובס הוא מספר על המהלך, ומסמן את היעד הבא עם טלוויזיות, מכונות כביסה ומוצרי ביוטי

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

50 מ"ר היום - ממ"ד ומרפסת בעתיד: בכמה נמכרה דירה בנתניה?

ברחוב נחום בשכונת רמת ידין בנתניה, נמכרה דירת 3 חדרים בשטח של 50 מ"ר, בלי חניה ובלי מרפסת, בקומה הרביעית מתוך ארבע תמורת 1.45 מיליון שקל ● מחיר השיווק של הדירה עמד על 1.49 מיליון שקל, והיא עמדה על המדף כחודשיים ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

עידן דוד / איור:  גיל ג'יבלי

הותר לפרסום: עידן דוד, לשעבר יו"ר נתיבי איילון, נחקר בחשד להפרת אמונים וזיוף

עידן דוד, יו"ר נתיבי איילון נחקר בחשד לקבלת דבר במרמה, הפרת אמונים, זיוף, שימוש במסמך מזוייף והגשת תצהיר כוזב ● דוד הודח גם מתפקידו כחבר דירקטוריון