גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שיווק ופרסום

סערת הפקת טהרן: "מי ניסה או ניסתה לטייח את המידע האמיתי"

לפי התקנות, בהפקות מקור קנויות קיימת חובה על התאגיד לדאוג כי 75% מהמשתתפים בהפקה יהיו תושבי ישראל ● כעת טוען ארגון אקט כי בניגוד לדיווחי התאגיד - בהפקת הסדרה "טהרן" לקחו חלק בעיקר אנשי צוות יוונים ● כאן: "התאגיד מקפיד וימשיך להקפיד על קיום החוק בכל הפקותיו"

הסדרה "טהרן" / צילום: כאן 11
הסדרה "טהרן" / צילום: כאן 11

הפקת הסדרה "טהרן" לא עמדה במגבלות שדורש חוק תאגיד השידור הציבורי בנוגע לאחוז עובדים תושבי ישראל שלוקחים בה חלק. כך טוען אקט, איגוד עובדי הקולנוע והטלוויזיה, ודורש ממועצת התאגיד הציבורי "כאן" להעביר לתקציב התאגיד בשנת 2021 תוספת של 7.2 מיליון שקל לטובת הפקות מקוריות קנויות. באקט מאיימים כי אם לא יוסדר הנושא תוך 30 יום - גם בהקשר לעונה הראשונה וגם בנוגע לעונה השנייה שטרם צולמה - הם יגישו עתירה לבית המשפט.

תקציב ההפקות של תאגיד השידור הציבורי הוא הגדול בישראל, אך לפי החוק, קיימות הגדרות מדויקות הקובעות את המגבלות להשקעות התאגיד. הסדרה "טהרן" הופקה תחת ההגדרה של הפקות מקור קנויות, הגדרה המחייבת כי 75% מהמשתתפים בה, בכל קטגוריה, יהיו תושבי ישראל. זאת מאחר שהתפקיד של התאגיד, שמתוקצב מכספי משלם המסים, הוא לא בהכרח לייצר הפקות שיניבו הצלחה מסחרית אלא לשמר את היצירה הישראלית והתעשייה המקומית.

ארגון אקט מייצג למעלה מ-10,000 עובדים המועסקים במקצועות הסט, כגון צלמים, תאורנים, סאונדמנים, מאפרות וכדומה, ולכן יש להם אינטרס לוודא כי בהפקות מועסק אחוז העובדים הנדרש על-פי חוק.

הסדרה "טהרן" נחשבת לאחת ההפקות היקרות שנעשו בישראל אי-פעם. התאגיד השקיע כ-8.2 מיליון שקל בעונה הראשונה, שכללה שמונה פרקים. לכך הצטרפה השקעה כספית גם של חברת ההפצה. על-פי ההערכות, העלות לפרק עמדה על כמיליון שקל. עוד לפני הפקתה בתאגיד, הוצעה הסדרה לקשת, שלא יכלה לעמוד בעלויות הגבוהות ולכן ויתרה עליה.

התאגיד איננו מפיק סדרות בעצמו, אלא הוא מתקשר עם חברות הפקה עצמאיות שמפיקות עבורו את התוכן, תוך התחייבות חוזית לעמוד בתנאי החוק כנדרש. "טהרן", שצולמה רובה ביוון, הופקה על-ידי "שולה ודנה הפקות".

מיד עם תום הצילומים ביוון הגיע לאקט מידע לפיו מרבית ההפקה צולמה בחו"ל, והצוות הישראלי שהועסק בה היה מצומצם. לכן ביקש מנכ"ל אקט איתמר אביטן, באמצעות עורכי דינו, הבהרות מהתאגיד ומידע לגבי העובדים שלקחו חלק בצילומים בארץ ובחו"ל, מספר ימי הצילום וכדומה.

במשך תקופה ארוכה טענו בתאגיד כי "המפיקות הבהירו כי ההפקה אכן עומדת בדרישות החוק", ונמנעו מלספק נתונים נוספים. באקט התעקשו, ובהמשך דיווח התאגיד כי נעשתה בדיקה על הנתונים שהעבירו המפיקות, ובעקבותיה "נחה דעתנו כי רוב יוצרי ההפקה, רוב מבצעיה, רוב הצוות הטכני הנדסי ורוב צוות ההפקה הם תושבי ישראל המתגוררים בה דרך קבע".

בהמשך שלח המפיק הראשי של התאגיד, קובי נוסבאום, פילוח של העובדים בהפקה לפי חלוקה לעיסוקים ומספר המועסקים לפי לאום. באקט לא השתכנעו, והצליחו - שלא באמצעות התאגיד - לשים יד על הרשימה השמית המלאה של המועסקים בהפקה, ממנה עלתה תמונה שונה מזו שהוצגה להם. מהנתונים של אקט עלה כי בצוות הטכני היוו הישראלים רק 65%, ובצוות ההפקה רק 35%.

עוד עלה מהנתונים כי כ-50 ימי צילום צולמו ביוון, לעומת חמישה בלבד בישראל, ובימי הצילום ביוון הועסקו רק 9 אנשי צוות ישראלים, וכל השאר יוונים.

בשלב הזה כבר הודה התאגיד כי ישנם פערים מסוימים בין המידע שנמסר לאקט בעבר לבין הנתונים הנוספים שהוצגו בהמשך. באקט טוענים כי לפי הנתונים שהציג התאגיד בעצמו, לא התקיים הרוב הדרוש של עובדים ישראלים, שבצוות ההפקה עמד שיעורם על 58%, ובצוות המבצעים על 72%. "כלומר", כתב אביטן במכתב למועצת התאגיד שזה עתה חזרה לפעול, "התאגיד הודה שחור על גבי לבן כי ההפקה לא עמדה בתנאי חוק התאגיד להכרה בהפקה מקומית קנויה".

במכתבו מציב אביטן סימני שאלה סביב התנהלות התאגיד בנושא, ומבקש לבדוק מדוע אושר שימוש בסך של 7.2 מיליון שקל מתוך התקציב המיועד להפקות, מבלי שנבדק מראש שההפקה אכן עונה להגדרות החוק. "מדובר בכסף ציבורי המועבר במסגרת תקציב ממשלתי, שהתאגיד לא יכול לעשות בו כבתוך שלו".

עוד תוהה אביטן מדוע עד הפנייה של אקט הנתונים לא נבדקו באופן יזום על-ידי התאגיד מול חברת ההפקה, ומי אחראי למידע הלא מדויק שהועבר בהמשך לפניית הארגון. "מי ניסה או ניסתה לטייח את המידע האמיתי", תוהה אביטן.

הוא מזכיר כי גם לאחר שהתברר כי חברת ההפקה לא עמדה בהגבלות החוק, סוכם איתה על הפקת עונה נוספת. "הבעיות בהתנהלות המתוארת מקבלות משנה תוקף שעה שמדובר בגוף ציבורי", נטען במכתב. "לא ניתן להסיר אחריות אישית מבעלי התפקיד הרלוונטיים בתאגיד, נוכח הפרת החוק שבוצעה".

מתאגיד השידור "כאן" נמסר בתגובה: "התאגיד מקפיד וימשיך להקפיד על קיום החוק בכל הפקותיו. מבדיקות שביצע התאגיד לאורך כל שלבי ההפקה, ומנתונים שנמסרו לנו ממפיקות הסדרה, עולה כי רוב הצוותים בהפקה הם תושבי ישראל. התאגיד ממשיך בבדיקת קטגוריה אחת מתוך ארבע, ובכל מקרה כל התקציב של התאגיד בהפקה הושקע בצוותים ישראלים בלבד".

מקורבים בתאגיד מציגים תמונה שונה מכפי שהיא מצטיירת ממכתבו של אביטן. על פי מקורבים, בעקבות הפנייה של אקט קיימו בתאגיד בדיקה מעמיקה של כל הנתונים שהועברו - הן ע"י אקט והן ע"י הפקת טהרן. המסקנות העלו כי שני הצדדים לא העבירו נתונים מדויקים - לא בהכרח מסיבות זדוניות, אלא מהבדל בשאלה את מי מחשבים כעובד ישראלי ובאיזה קטגוריה מחושב כל עובד. התאגיד נדרש להכריע במחלוקת בין הגורמים בשאלה מי נחשב לעובד ישראלי.

החוק אמנם ברור בקטגוריות הקבועות, אך משאיר מקום לפרשנות בנוגע לתפקידים בכל קטגוריה. כך או כך, בתאגיד אומרים כי כל הכסף שיצא מתקציבו עבור ההפקה הועבר לעובדים ישראלים בלבד. בתאגיד הוחלט להמשיך בבדיקה ולקבוע מנגנון בדיקה ופיקוח לגבי כלל ההפקות. יש לציין שהתאגיד עמד בחובותיו להשקעה בדרמה גם אם ההפקה טהרן נגרעת מהשקעותיו.

כאמור, הארגון דורש כי תקציב התאגיד לשנת 2021 יכלול תוספת של 7.2 מיליון שקל לטובת הפקות מקור, ומאיים כי אם הדבר לא יוסדר, תוגש עתירה.

שלא לייחוס טוענים מקורבים בתאגיד כי בחטיבת הטלוויזיה פעלו ללא רבב עם הכלים שיש להם: "כפי שזה נראה, גם אקט וגם ההפקה לא דייקו בנתונים שלהם. יש מידע שאקט העבירו שלא תאם את המידע של ההפקה, וגם הוא הסתבר כלא מדויק. בכל מקרה חלק מהמידע או הנתונים שהועברו אכן ייצרו תמונה שונה באחת הקטגוריות. זה משהו שבודקים משפטית, ובהתאם ההפקה תסווג תקציבית".

עם זאת, על-פי אותם מקורות, החוק קובע כי על התאגיד להשקיע 260 מיליון שקל בהפקות מקור, וגם ללא "טהרן" התאגיד עמד במחויבות זו, כך שאין לו צורך בטיוח מספרים.

עוד כתבות

נראה שהם מתעשרים בפולימרקט. אבל זה לא אמיתי / אילוסטרציה: Shutterstock

נראה שהם מתעשרים בפולימרקט, אבל שום דבר מזה לא אמיתי

תחקיר של הוול סטריט ג'ורנל מציג: שוק התחזיות הציף את הרשתות החברתיות בסרטונים מטעים שיצרו משפיענים בתשלום

יהב שפינרד / צילום: אמיר סוננברג

המשקיע שמגלה: כך הפסדתי מאוד אלפי שקלים על דירה ביפו

מה שהיה נראה כמו הזדמנות לקנות דירה ביפו במחיר שנמוך ב־300 אלף שקל ממחיר השוק, הפך לכאב ראש ולהשקעה הפסדית ● פרויקט ההתחדשות העירונית יאפא נתקע וקרס, והסיכוי לרווח גבוה הפך להפסד של מאות אלפי שקלים

אחת המנות שהוצגו באתר The Shed at Dulwich / צילום: צילום מסך מאתר The Shed at Dulwich

משחקי הרעב: המסעדה הטובה בלונדון, שמעולם לא הייתה קיימת

מסעדת The Shed at Dulwich כבשה את המקום הראשון בטריפאדוויזר, והטלפונים לא הפסיקו לצלצל - אבל רק העיתונאי ש"הקים" אותה ידע את האמת ● שיעור על כוחו של הנרטיב ● האלגוריתם האנושי, מדור חדש

המונית האווירית החשמלית של Joby Aviation מוצגת בלונדון בשיתוף פעולה עם וירג'ין אטלנטיק / צילום: ap, Joby Aviation

העיר שבה מונית אווירית תיקח אתכם מהשדה למרכז

הטיסה שעשתה היסטוריה ונמשכה 24 שעות ● לונדון בדרך לדלג על הפקקים משדה התעופה ● ובאל על נפרדו מליאור סושרד ● שלושה אירועים שקרו השבוע בענף התעופה

רוצים גמישות ושליטה בכסף? המנגנון הפנסיוני שיכול לאפשר את זה

גיל הפרישה מצריך מעבר תפיסתי עמוק מחיסכון למשיכה, וכמעט כולנו מכירים את המודל של קצבה פנסיונית ● מודל מוכר פחות, "אנונה", מתאפיין ביותר גמישות - וסיכון ● מה היתרונות של כל אחד, ואיך מחליטים במה לבחור ● מומחי פרישה עונים במדור חדש על השאלות הקריטיות כשיוצאים לפנסיה ● מומחי פרישה עונים במדור על השאלות הקריטיות כשיוצאים לפנסיה 

סניף של רשת ג'פניקה / צילום: תמר מצפי

בשיאו של גל ההשקעות במסעדות הגיעו הרימונים על ג'פניקה. האם השוק יאבד תיאבון?

​תחום המסעדנות עמד לאחרונה במרכז גל השקעות, ואז הגיעו הרימונים על ג'פניקה ● האם הענף שגופים פיננסיים זיהו בו אפסייד משמעותי ימשיך לככב - או שאולי שדים מהעבר, כמו חשש מתנודתיות ואירועי פרוטקשן, ירחיקו ממנו שוב את הגופים הגדולים? ● "זה יכול לקרות באותה מידה גם בסניף של סופר או באתר בנייה של קבלן, אז עכשיו שופרסל או תדהר לא יהיו חברות ציבוריות?"

דרום לבנון (ארכיון) / צילום: ap, Ariel Schalit

ארדואן רוצה להציב חיילים בדרום לבנון ולהחליף את כוח הפיקוח של יוניפי"ל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן לא עוצר את תוכניות ההתרחבות הצבאית שלו סביב ישראל, וכעת מכוון גם ללבנון; בערב הסעודית, ההשפעות הכלכליות של המלחמה מחריפות מאוד; ובאיראן אסור להמר – אבל משטר האייתוללות משתמש בהימורים לצורך עקיפת סנקציות ● כותרות העיתונים בעולם

ג'ף בזוס, קן גריפין ואחוזה במיאמי ביץ' ברקע / צילומים: AP-John Locher,  רויטרס - TNS/ABACA, Shutterstock

עשירי־העל כבר לא מסתפקים באחוזות. הם רוצים את הרחוב כולו

"לנדמקסרים" כמו קן גריפין ולארי אליסון רוכשים נכסים סמוכים כדי ליצור מתחמי מגורים פרטיים

בני אפשטיין, נדב צפריר / צילום: יח''צ, מנש כהן

כמעט 1.5 מיליארד דולר נמחקו בסוף שבוע אחד: הישראליות שחטפו מכה בוול סטריט

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● חולשה בסייבר: למה הדוחות של צ'ק פוינט מחקו 1.3 מיליארד דולר בשוויה? ● אחרי ההפתעה לרעה: מניית רדקום התרסקה ב-20% בשבוע אחד ● וגם: הניסוי שנכשל ושלח את מניית חברת הביוטק הישראלית לשפל של כל הזמנים

נפרדו ב־2023 לאחר 45 שנות נישואים. מריל סטריפ ודון גאמר / צילום: ap, Jordan Strauss

אפליקציות היכרויות וריבים על הירושה: כשסבא וסבתא מחליטים להתגרש

דווקא כשכביכול אמורים לנוח ולהתרווח, זוגות רבים בגיל השלישי מחליטים לפרק את החבילה ● וכשאין כבר ילדים קטנים וענייני מזונות או הסדרי ראייה, הוויכוח מתרכז יותר בפן הכלכלי ובנכסים המשותפים שנצברו ● מתוחלת החיים העולה ועד לעצמאות פיננסית: מה עומד מאחורי תופעת "הגירושים האפורים"

נתיבי איילון / אילוסטרציה: Shutterstock

לידיעת הנהגים: כביש החוף ונתיבי איילון ייחסמו הרמטית למספר לילות השבוע

במסגרת העבודות על "הנתיבים המהירים", כביש החוף ונתיבי איילון צפויים להיחסם הרמטית השבוע למשך מספר לילות ● העבודות, שמבוצעות באמצעות חברת נתיבי איילון, יכללו השבוע הנפת שילוט

השבוע שבו נתניהו התחזק במעט ובנט נחלש. מה הסיכוי שכך ייראו הבחירות?

מדינת ישראל הולכת לבחירות, והמשרוקית של גלובס מביאה את הסקרים העדכניים ביותר מכל כלי התקשורת • מי מתחזק, מי נחלש, ואיך זה משפיע על יחסי הכוחות בין המחנות? • והפעם: המפלגות הקטנות יוצרות פערים גדולים, ולמי יצביעו המתלבטים?

מאגר לוויתן / צילום: אלבטרוס

באיראן מאיימים: אסדות הגז תמר ולוויתן על הכוונת

סוכנות הידיעות "פארס", המזוהה עם המשטר האיראני, פרסמה רשימת מטרות הכוללת תשתיות אנרגיה ברחבי המזרח התיכון וגם את אסדות הגז ● ישראל כבר השביתה בעבר חלק מהן מחשש למתקפה, מהלך שעפ"י הערכות עלה למשק כ־1.7 מיליארד שקל גם ללא כל נזק פיזי

תחנת אוטובוס / צילום: תמר מצפי

חברת האוטובוסים שנמכרת וחושפת כשל מבני בתחבורה הציבורית

חברת האוטובוסים תנופה שצפויה להימכר למטרופולין קיבלה ציון נמוך לאורך זמן ועדיין המשיכה לתת שירות ● בענף תולים זאת בשיטת המכרזים ובחשש ליציבות השוק, אך ניכר שהשינוי בדרך

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ומוג'תבא חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: AP

גורם ישראלי: "טראמפ קרוב מתמיד למתקפה משמעותית באיראן"

דיווח: בכיר אמריקאי מזהיר - אין מספיק כוחות ימיים כדי להמשיך להגן על ישראל מטילים בליסטיים ● משרד החוץ האמריקאי מציע לאזרחי ארה"ב לשקול נסיעות למזרח התיכון או דרכו ● בכיר צבאי איראני: "כל מדינה שתהפוך למגן ההגנה של אמריקה - תישרף באש המלחמה" ● עדכונים שוטפים

מטוס של חברת קונדור / צילום: אור גפן

אחרי 70 שנה: חברת התעופה הגרמנית חזרה לישראל

חברת התעופה קונדור חזרה להפעיל טיסות לישראל, עם קו יומי חדש בין פרנקפורט לתל אביב ● השקת הקו נועדה לחזק את הקשר האווירי בין ישראל לגרמניה ולהרחיב את אפשרויות הטיסות והקונקשנים לנוסעים

מספר המחזיקים ב־9 דירות ומעלה קפץ / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

רק לא לשלם מס גבוה: כמה אנשים בישראל מחזיקים ב-9 דירות

נתוני רשות המסים שהגיעו לידי גלובס חושפים מגמה מפתיעה ● בזמן שמרבית הציבור מתרחק מהשקעות נדל"ן, ציבור מצומצם של "אספני דירות" מסתער ● כלל האצבע: בעלות על 10 דירות והשכרתן נחשבת להכנסה מעסק וממוסה בהתאם, אולם לעתים גם פחות מכך

משק חקלאות ישראלי / צילום: ap, Maya Alleruzzo

בלי קופות ובלי תיווך: קבוצות הוואטסאפ שמביאות את התוצרת ישירות מהחקלאים

מודל המכירה הישירה בין חקלאים לצרכנים, שנולד בקורונה והתעצם אחרי ה־7 באוקטובר, ממשיך להתרחב במהירות ● הישראלים עוברים לקבוצות רכישה שכונתיות שמתבססות על איכות ועל אמון, והיצרנים מצידם מגלים ערוץ צמיחה חדש: "אנשים אומרים לנו שהם הפסיקו לקנות גבינות בסופר"

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מנהל ההשקעות שבטוח: זה הסקטור החבוט שהפך להזדמנות – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מניות השבבים בוול סטריט השילו ביולי מעל רבע משוויין. האם זה בדיוק הזמן לרכוש? ● ענקית הסייבר פאלו אלטו תיכלל בשבוע הבא במדדי הבורסה - אלו המשמעויות ● מנהל ההשקעות שמזהה הזדמנות בסקטור חבוט ומציע טיפ מנצח ● וגם: המדד למשקיעים שרוצים לחמוק מהריכוזיות של ה-S&P 500

תא''ל (במיל') דרור קשתי / צילום: בן יצחקי

התא"ל שמציג: להשתחרר מצה"ל בגיל 47 ולהקים סטארט-אפ

הוא איבד את אמו למחלת הסרטן כשהיא בת 44 ● התגייס ל־8200, שירת לצד מייסדי WIZ והחל לטפס בסולם הדרגות עד שמונה לראש חטיבת ההגנה בסייבר של צה״ל ● אחרי השחרור הקים חברה לזיהוי פרצות בזמן אמת, והיום הוא נותן לאסף רפפורט פייט מהאזרחות ● שיחה קצרה עם תא"ל (במיל') דרור קשתי, מייסד ומנכ"ל סטארט־אפ הסייבר Sweet