גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שיווק ופרסום

סערת הפקת טהרן: "מי ניסה או ניסתה לטייח את המידע האמיתי"

לפי התקנות, בהפקות מקור קנויות קיימת חובה על התאגיד לדאוג כי 75% מהמשתתפים בהפקה יהיו תושבי ישראל ● כעת טוען ארגון אקט כי בניגוד לדיווחי התאגיד - בהפקת הסדרה "טהרן" לקחו חלק בעיקר אנשי צוות יוונים ● כאן: "התאגיד מקפיד וימשיך להקפיד על קיום החוק בכל הפקותיו"

הסדרה "טהרן" / צילום: כאן 11
הסדרה "טהרן" / צילום: כאן 11

הפקת הסדרה "טהרן" לא עמדה במגבלות שדורש חוק תאגיד השידור הציבורי בנוגע לאחוז עובדים תושבי ישראל שלוקחים בה חלק. כך טוען אקט, איגוד עובדי הקולנוע והטלוויזיה, ודורש ממועצת התאגיד הציבורי "כאן" להעביר לתקציב התאגיד בשנת 2021 תוספת של 7.2 מיליון שקל לטובת הפקות מקוריות קנויות. באקט מאיימים כי אם לא יוסדר הנושא תוך 30 יום - גם בהקשר לעונה הראשונה וגם בנוגע לעונה השנייה שטרם צולמה - הם יגישו עתירה לבית המשפט.

תקציב ההפקות של תאגיד השידור הציבורי הוא הגדול בישראל, אך לפי החוק, קיימות הגדרות מדויקות הקובעות את המגבלות להשקעות התאגיד. הסדרה "טהרן" הופקה תחת ההגדרה של הפקות מקור קנויות, הגדרה המחייבת כי 75% מהמשתתפים בה, בכל קטגוריה, יהיו תושבי ישראל. זאת מאחר שהתפקיד של התאגיד, שמתוקצב מכספי משלם המסים, הוא לא בהכרח לייצר הפקות שיניבו הצלחה מסחרית אלא לשמר את היצירה הישראלית והתעשייה המקומית.

ארגון אקט מייצג למעלה מ-10,000 עובדים המועסקים במקצועות הסט, כגון צלמים, תאורנים, סאונדמנים, מאפרות וכדומה, ולכן יש להם אינטרס לוודא כי בהפקות מועסק אחוז העובדים הנדרש על-פי חוק.

הסדרה "טהרן" נחשבת לאחת ההפקות היקרות שנעשו בישראל אי-פעם. התאגיד השקיע כ-8.2 מיליון שקל בעונה הראשונה, שכללה שמונה פרקים. לכך הצטרפה השקעה כספית גם של חברת ההפצה. על-פי ההערכות, העלות לפרק עמדה על כמיליון שקל. עוד לפני הפקתה בתאגיד, הוצעה הסדרה לקשת, שלא יכלה לעמוד בעלויות הגבוהות ולכן ויתרה עליה.

התאגיד איננו מפיק סדרות בעצמו, אלא הוא מתקשר עם חברות הפקה עצמאיות שמפיקות עבורו את התוכן, תוך התחייבות חוזית לעמוד בתנאי החוק כנדרש. "טהרן", שצולמה רובה ביוון, הופקה על-ידי "שולה ודנה הפקות".

מיד עם תום הצילומים ביוון הגיע לאקט מידע לפיו מרבית ההפקה צולמה בחו"ל, והצוות הישראלי שהועסק בה היה מצומצם. לכן ביקש מנכ"ל אקט איתמר אביטן, באמצעות עורכי דינו, הבהרות מהתאגיד ומידע לגבי העובדים שלקחו חלק בצילומים בארץ ובחו"ל, מספר ימי הצילום וכדומה.

במשך תקופה ארוכה טענו בתאגיד כי "המפיקות הבהירו כי ההפקה אכן עומדת בדרישות החוק", ונמנעו מלספק נתונים נוספים. באקט התעקשו, ובהמשך דיווח התאגיד כי נעשתה בדיקה על הנתונים שהעבירו המפיקות, ובעקבותיה "נחה דעתנו כי רוב יוצרי ההפקה, רוב מבצעיה, רוב הצוות הטכני הנדסי ורוב צוות ההפקה הם תושבי ישראל המתגוררים בה דרך קבע".

בהמשך שלח המפיק הראשי של התאגיד, קובי נוסבאום, פילוח של העובדים בהפקה לפי חלוקה לעיסוקים ומספר המועסקים לפי לאום. באקט לא השתכנעו, והצליחו - שלא באמצעות התאגיד - לשים יד על הרשימה השמית המלאה של המועסקים בהפקה, ממנה עלתה תמונה שונה מזו שהוצגה להם. מהנתונים של אקט עלה כי בצוות הטכני היוו הישראלים רק 65%, ובצוות ההפקה רק 35%.

עוד עלה מהנתונים כי כ-50 ימי צילום צולמו ביוון, לעומת חמישה בלבד בישראל, ובימי הצילום ביוון הועסקו רק 9 אנשי צוות ישראלים, וכל השאר יוונים.

בשלב הזה כבר הודה התאגיד כי ישנם פערים מסוימים בין המידע שנמסר לאקט בעבר לבין הנתונים הנוספים שהוצגו בהמשך. באקט טוענים כי לפי הנתונים שהציג התאגיד בעצמו, לא התקיים הרוב הדרוש של עובדים ישראלים, שבצוות ההפקה עמד שיעורם על 58%, ובצוות המבצעים על 72%. "כלומר", כתב אביטן במכתב למועצת התאגיד שזה עתה חזרה לפעול, "התאגיד הודה שחור על גבי לבן כי ההפקה לא עמדה בתנאי חוק התאגיד להכרה בהפקה מקומית קנויה".

במכתבו מציב אביטן סימני שאלה סביב התנהלות התאגיד בנושא, ומבקש לבדוק מדוע אושר שימוש בסך של 7.2 מיליון שקל מתוך התקציב המיועד להפקות, מבלי שנבדק מראש שההפקה אכן עונה להגדרות החוק. "מדובר בכסף ציבורי המועבר במסגרת תקציב ממשלתי, שהתאגיד לא יכול לעשות בו כבתוך שלו".

עוד תוהה אביטן מדוע עד הפנייה של אקט הנתונים לא נבדקו באופן יזום על-ידי התאגיד מול חברת ההפקה, ומי אחראי למידע הלא מדויק שהועבר בהמשך לפניית הארגון. "מי ניסה או ניסתה לטייח את המידע האמיתי", תוהה אביטן.

הוא מזכיר כי גם לאחר שהתברר כי חברת ההפקה לא עמדה בהגבלות החוק, סוכם איתה על הפקת עונה נוספת. "הבעיות בהתנהלות המתוארת מקבלות משנה תוקף שעה שמדובר בגוף ציבורי", נטען במכתב. "לא ניתן להסיר אחריות אישית מבעלי התפקיד הרלוונטיים בתאגיד, נוכח הפרת החוק שבוצעה".

מתאגיד השידור "כאן" נמסר בתגובה: "התאגיד מקפיד וימשיך להקפיד על קיום החוק בכל הפקותיו. מבדיקות שביצע התאגיד לאורך כל שלבי ההפקה, ומנתונים שנמסרו לנו ממפיקות הסדרה, עולה כי רוב הצוותים בהפקה הם תושבי ישראל. התאגיד ממשיך בבדיקת קטגוריה אחת מתוך ארבע, ובכל מקרה כל התקציב של התאגיד בהפקה הושקע בצוותים ישראלים בלבד".

מקורבים בתאגיד מציגים תמונה שונה מכפי שהיא מצטיירת ממכתבו של אביטן. על פי מקורבים, בעקבות הפנייה של אקט קיימו בתאגיד בדיקה מעמיקה של כל הנתונים שהועברו - הן ע"י אקט והן ע"י הפקת טהרן. המסקנות העלו כי שני הצדדים לא העבירו נתונים מדויקים - לא בהכרח מסיבות זדוניות, אלא מהבדל בשאלה את מי מחשבים כעובד ישראלי ובאיזה קטגוריה מחושב כל עובד. התאגיד נדרש להכריע במחלוקת בין הגורמים בשאלה מי נחשב לעובד ישראלי.

החוק אמנם ברור בקטגוריות הקבועות, אך משאיר מקום לפרשנות בנוגע לתפקידים בכל קטגוריה. כך או כך, בתאגיד אומרים כי כל הכסף שיצא מתקציבו עבור ההפקה הועבר לעובדים ישראלים בלבד. בתאגיד הוחלט להמשיך בבדיקה ולקבוע מנגנון בדיקה ופיקוח לגבי כלל ההפקות. יש לציין שהתאגיד עמד בחובותיו להשקעה בדרמה גם אם ההפקה טהרן נגרעת מהשקעותיו.

כאמור, הארגון דורש כי תקציב התאגיד לשנת 2021 יכלול תוספת של 7.2 מיליון שקל לטובת הפקות מקור, ומאיים כי אם הדבר לא יוסדר, תוגש עתירה.

שלא לייחוס טוענים מקורבים בתאגיד כי בחטיבת הטלוויזיה פעלו ללא רבב עם הכלים שיש להם: "כפי שזה נראה, גם אקט וגם ההפקה לא דייקו בנתונים שלהם. יש מידע שאקט העבירו שלא תאם את המידע של ההפקה, וגם הוא הסתבר כלא מדויק. בכל מקרה חלק מהמידע או הנתונים שהועברו אכן ייצרו תמונה שונה באחת הקטגוריות. זה משהו שבודקים משפטית, ובהתאם ההפקה תסווג תקציבית".

עם זאת, על-פי אותם מקורות, החוק קובע כי על התאגיד להשקיע 260 מיליון שקל בהפקות מקור, וגם ללא "טהרן" התאגיד עמד במחויבות זו, כך שאין לו צורך בטיוח מספרים.

עוד כתבות

גרגורי וייץ ומתן קסלר / צילום:  ניסים סלם,  אינספיריישן גרופ

יצאנו לבדוק יעדי השקעה במרחק של כמה שעות טיסה. זה מה שגילינו

יוון וקפריסין הפכו בשנים האחרונות ליעדים פופולריים בקרב משקיעי נדל"ן ישראלים, אבל מדינות נוספות באירופה מציעות הזדמנויות ששווה לבדוק ● גלובס יצא לבחון יעדי השקעה במרחק של כמה שעות טיסה ● לא משקיעים עם העדר: חלק א'

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עמד שנה על המדף: בכמה נמכר בית עם נוף לכנרת?

ביישוב חד נס שבגולן, נמכר בית פרטי עם 5 חדרים, בשטח בנוי של 200 מ"ר בתמורת 2.6 מיליון שקל ● לבית שני מפלסים ונוף פתוח לכנרת מהקומה השנייה ● מחיר השיווק של הנכס עמד על 2.75 מיליון שקל והוא עמד על המדף כשנה ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

עמוס אוזן ועו''ד אשר אלבז / צילום:  שלו מן, יח''צ

האם צ'כיה וגיאורגיה בדרך לעלות על מפת המשקיעים הישראלים?

הקירבה והמחירים האטרקטיביים הפכו את קפריסין ויוון ליעדים מובילים עבור משקיעי הנדל"ן הישראלים, אבל מי שמוכן קצת להרחיק יכול למצוא הזדמנויות נוספות ● לא משקיעים עם העדר: חלק ב'

חוף קורונדו, קליפורניה / צילום: Shutterstock

לאחת מעיירות החוף היוקרתיות ביותר בקליפורניה יש בעיה קשה: צונאמי של ביוב גולמי

קורונדו הייתה "גן עדן עלי אדמות", ואז כמויות עצומות של פסולת מטיחואנה הפכו את חופיה האגדיים לאזור שהכניסה אליו אסורה

ירידות בשווקים / צילום: Shutterstock, leungchopan

נפט מעל 107 דולר וחשש מהאטה ב-AI: השווקים פותחים שבוע באדום

גלובס מגיש עדכון ראשון לגבי מצב השווקים מסביב לעולם ● והבוקר: ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● ראשי תעשיית ה-AI תמכו בסוף השבוע בהאטת הפיתוח, ועוררו חשש לפגיעה בהשקעות בענף ● הנפט מטפס ל-107 דולר לאחר שסעודיה סגרה צינור נפט מרכזי ● אנליסטים בוול סטריט: למרות הדמיון לבועת הדוט-קום, לא למהר לצאת מהמניות

תערוכת MSPO שנה שעברה / צילום: מתוך מצגת האירוע

מתקפת נחילי רחפנים: חברת הנשק הישראלית השיקה מוצר חדש

חברת "פיוז" של אלביט חשפה שורת כלים מתוצרתה שעובדים במודל של מתקפות נחיל ● הזינוק הדרמטי בהוצאות הפנטגון הגיע לשיאים חדשים ● לא פחות מ־21 חברות ביטחוניות ישראליות מציגות השבוע בתערוכה גדולה בפולין ● דוח שפרסמה לאחרונה מזכירות ההגנה האמריקאית ממחיש את המשמעויות של רכישת ה-F-35 על ידי סינגפור ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אריק שטילמן / צילום: ענבל מרמרי

ההייטקיסט שנלחם על הקבוצה של המדינה: "מכבי ת"א על סף תהום ויש לי יותר כסף מרקנאטי"

אריק שטילמן כבר כיכב בכותרות עם ראפיד, חברת הפינטק שייסד, ואז ניסה להיכנס להשקעה במכבי ת"א ● בפודקאסט "מגרש עסקי" הוא פותח הכול, מקרב השליטה בקבוצה ("זו בכלל לא שאלה, אנחנו יותר מוכשרים") ועד היריבה הפועל ("הכל מתנהל מתוך פחד מה עופר ינאי יעשה") ● רקנאטי: "שטילמן ממחיש עד כמה הוא רחוק מהבנת האחריות הכבדה הכרוכה בהובלת מועדון כזה"

תקיעה בשופר לראש השנה / צילום: Shutterstock

המיתוסים שהשתרשו במסורות ראש השנה

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: מהתפוח בדבש, דרך השופר ועד לגרעיני הרימון: מה אומרת המסורת, ומה הפער מהמציאות

מתרחצים על רקע ספינות שחוצות את תעלת סואץ / צילום: ap, Amr Nabil

משבדיה עד טייוואן: המעברים שעלולים להשבית את הכלכלה העולמית

מצר הורמוז הוא רק אחד ממספר מצומצם של מעברים צרים המרכזים חלק עצום מתנועת הסחורות, האנרגיה והמידע בעולם • מהים הדרומי של סין ועד הקוטב הצפוני, המעצמות נערכות לאפשרות שנקודות החנק האלה יהפכו לזירות עימות

עבודה של ג'ואנה בלמונט למותג LOEWE / צילום: צילום מסך מיוטיוב

הפרמיה של האנושיות: למה מותגי-העל בורחים מ-AI וחוזרים למכחול

בעוד שהשוק ההמוני מאמץ בינה מלאכותית כדי לחסוך בעלויות, מותגי יוקרה כמו דיור, הרמס ושאנל שוברים שמאלה חזק ומשלמים הון לאמנים בשר ודם ● כך נולד סממן הסטטוס החדש ● האלגוריתם האנושי, מדור חדש 

אפליקציות AI / צילום: Shutterstock

כך הצליח ציוץ של חוקר בן 27 לדחות הנפקה של טריליון דולר. לפחות

ג׳ייקוב קוקסון, צעיר בריטי שהתפטר השבוע מאנתרופיק פרסם שרשור שהסתיים בהודעה דרמטית של סם אלטמן ● כך נראה כדור השלג שהעמיד על הרגליים את תעשיית ה Ai

קיה נירו הייבריד 2026 / צילום: יח''צ

177 אלף שקל לפני הנחה: המכונית שיש לה קהל יציב ונאמן

הדור המחודש של ההיברידית רבת המכר של קיה מציג עיצוב פנים וחוץ נאה ובוגר, אבזור משודרג, מרחב פנים סביר והתנהגות כביש מפתיעה לטובה ● אבל מעבר לפינה מחכות לה היברידיות סיניות מאובזרות וזולות משמעותית

דגמי הפרימיום כבר בדרך / צילומים: יח''צ

פרימיום במחיר נגיש: גל הרכבים החדשים שבדרך לישראל

יצוא הרכב הסיני שובר שיאים, והגל הבא מתמקד יותר ויותר גם בדגמי פרימיום מתקדמים וזולים יחסית ● אל ישראל צפויים להגיע דגמים כמו זיקר 7GT, שיאומי YU7 ו-BYD BAO 5, עם מפרטים מרשימים ומחירים תחרותיים ● גם מותגים מערביים, כמו לנדרובר, נשענים יותר על טכנולוגיה וייצור סיניים ● השבוע בענף הרכב

מיאמי. יזמים רואים במנחתי מסוקים תשתית יסוד לעתיד / צילום: Shutterstock

העשירים של מיאמי עוקפים את הפקקים בעזרת מנחתי מסוקים ומעגנים פרטיים

מנחתי מסוקים על גגות ומעגנים למים עמוקים הפכו למתקנים מבוקשים בעיר שבדרום פלורידה, המדורגת כאחת הערים הפקוקות ביותר באמריקה

ווישור / צילום: רמי זרנגר

העסקה נחתמה: אלטשולר שחם יפרדו מפעילות הגמל ויקבלו מאות מיליוני שקלים

העסקה לרכישת פעילות הגמל והפנסיה של אלטשולר שחם תתבצע במשותף עם יאיר לוינשטיין שיגדיל את חלקו ל-25% ● גילעד אלטשולר ורן שחם ימשיכו להחזיק בפעילות בית ההשקעות ● עבור הרוכשת - חברת הביטוח ווישור מדובר בקפיצת מדרגה משמעותית

יאיר לוינשטיין, מנכ''ל אלטשולר שחם פיננסים / צילום: סם יצחקוב

המפתח להצלחת עסקת אלטשולר שחם נמצא במקום אחד

ווישור קופצת מדרגה והופכת לשחקנית מרכזית בשוק ההון, עם בית השקעות המנהל כ־150 מיליארד שקל לצד חברת הביטוח איילון ● מנגד, גילעד אלטשולר וקלמן שחם, יסיימו את העסקה עם מאות מיליוני שקלים ● את גורל העסקה ייקבעו במידה רבה איכות היחסים עם הצלע השלישית - יאיר לוינשטיין

דוד פתאל / עיבוד: AI, מקור: יונתן בלום

מקום 23: "יש הרבה מנכ"לים שבקושי יוצאים מהמשרד" - דוד פתאל חושף את סודות הניהול

גם אחרי 328 בתי מלון ב-22 מדינות דוד פתאל לא עוצר ● מאז ההנפקה הוא הכפיל את שווייה של הרשת, הרבה בזכות ההתרחבות לאירופה ● בראיון מספר בעל השליטה, שהתחיל כנער שירות, על השיטה המקורית לתגמל עובדים, למה לא נלחץ כשהחברה איבדה 7 מיליארד שקל בשלושה ימים ומה המדד שקובע אם הוא עושה עבודה טובה ● 30 המנהלים והמנהלות הטובים 2026 

מבצעי קבלנים (ארכיון) / צילומים: דרור מרמור, פולי טובמן, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ההזדמנות והסכנה של מבצעי 80/20 למשקיעים

הפיתוי לרכוש נכס להשקעה עם הון של עד 20% מערך הנכס, הוביל משקיעי נדל"ן לרכוש דירות במבצע ● אלא שמאחורי ההזדמנות עומדות גם לא מעט סיכונים שאת חלקם אפשר גם לגדר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ביהמ״ש פינה משפחה שהתגוררה יותר מעשור ברמת השרון. זו הסיבה

אב ושלושת ילדיו יפונו ממתחם של 30 דונם בשרון עליה התגוררו במשך למעלה מעשור לאחר תביעת רמ"י ● הבן ניסה להסתיר את חלקו של אביו המנוח בביתו כדי לא לחלוק עם אחיותיו ● ביה"מ דחה תביעת אישה לחלוקה לא שוויונית של הפנסיה לאחר הגירושין ● 3 פסקי דין בשבוע

סיכום שווקים שבועי / צילום: Shutterstock

האזהרה של יועץ ההשקעות לרוכשי S&P 500 - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

יועץ ההשקעות שמעדיף את מניות הפיננסים בתל אביב על פני ה-S&P 500 • המניה הביטחונית שצנחה ב-80% מהשיא ומחכה לתקציב משרד הביטחון • הבלבול בקרנות ההשתלמות: מדוע מסלול "עוקב מדדים" מציג רמת סיכון שונה בכל גוף? • חגיגת החוב בבורסה שהגיעה לשיא של 177 מיליארד שקל בשנה העברית • וגם: האנליסטים שמעריכים כי הראלי באנבידיה רק החל