גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שיווק ופרסום

סערת הפקת טהרן: "מי ניסה או ניסתה לטייח את המידע האמיתי"

לפי התקנות, בהפקות מקור קנויות קיימת חובה על התאגיד לדאוג כי 75% מהמשתתפים בהפקה יהיו תושבי ישראל ● כעת טוען ארגון אקט כי בניגוד לדיווחי התאגיד - בהפקת הסדרה "טהרן" לקחו חלק בעיקר אנשי צוות יוונים ● כאן: "התאגיד מקפיד וימשיך להקפיד על קיום החוק בכל הפקותיו"

הסדרה "טהרן" / צילום: כאן 11
הסדרה "טהרן" / צילום: כאן 11

הפקת הסדרה "טהרן" לא עמדה במגבלות שדורש חוק תאגיד השידור הציבורי בנוגע לאחוז עובדים תושבי ישראל שלוקחים בה חלק. כך טוען אקט, איגוד עובדי הקולנוע והטלוויזיה, ודורש ממועצת התאגיד הציבורי "כאן" להעביר לתקציב התאגיד בשנת 2021 תוספת של 7.2 מיליון שקל לטובת הפקות מקוריות קנויות. באקט מאיימים כי אם לא יוסדר הנושא תוך 30 יום - גם בהקשר לעונה הראשונה וגם בנוגע לעונה השנייה שטרם צולמה - הם יגישו עתירה לבית המשפט.

תקציב ההפקות של תאגיד השידור הציבורי הוא הגדול בישראל, אך לפי החוק, קיימות הגדרות מדויקות הקובעות את המגבלות להשקעות התאגיד. הסדרה "טהרן" הופקה תחת ההגדרה של הפקות מקור קנויות, הגדרה המחייבת כי 75% מהמשתתפים בה, בכל קטגוריה, יהיו תושבי ישראל. זאת מאחר שהתפקיד של התאגיד, שמתוקצב מכספי משלם המסים, הוא לא בהכרח לייצר הפקות שיניבו הצלחה מסחרית אלא לשמר את היצירה הישראלית והתעשייה המקומית.

ארגון אקט מייצג למעלה מ-10,000 עובדים המועסקים במקצועות הסט, כגון צלמים, תאורנים, סאונדמנים, מאפרות וכדומה, ולכן יש להם אינטרס לוודא כי בהפקות מועסק אחוז העובדים הנדרש על-פי חוק.

הסדרה "טהרן" נחשבת לאחת ההפקות היקרות שנעשו בישראל אי-פעם. התאגיד השקיע כ-8.2 מיליון שקל בעונה הראשונה, שכללה שמונה פרקים. לכך הצטרפה השקעה כספית גם של חברת ההפצה. על-פי ההערכות, העלות לפרק עמדה על כמיליון שקל. עוד לפני הפקתה בתאגיד, הוצעה הסדרה לקשת, שלא יכלה לעמוד בעלויות הגבוהות ולכן ויתרה עליה.

התאגיד איננו מפיק סדרות בעצמו, אלא הוא מתקשר עם חברות הפקה עצמאיות שמפיקות עבורו את התוכן, תוך התחייבות חוזית לעמוד בתנאי החוק כנדרש. "טהרן", שצולמה רובה ביוון, הופקה על-ידי "שולה ודנה הפקות".

מיד עם תום הצילומים ביוון הגיע לאקט מידע לפיו מרבית ההפקה צולמה בחו"ל, והצוות הישראלי שהועסק בה היה מצומצם. לכן ביקש מנכ"ל אקט איתמר אביטן, באמצעות עורכי דינו, הבהרות מהתאגיד ומידע לגבי העובדים שלקחו חלק בצילומים בארץ ובחו"ל, מספר ימי הצילום וכדומה.

במשך תקופה ארוכה טענו בתאגיד כי "המפיקות הבהירו כי ההפקה אכן עומדת בדרישות החוק", ונמנעו מלספק נתונים נוספים. באקט התעקשו, ובהמשך דיווח התאגיד כי נעשתה בדיקה על הנתונים שהעבירו המפיקות, ובעקבותיה "נחה דעתנו כי רוב יוצרי ההפקה, רוב מבצעיה, רוב הצוות הטכני הנדסי ורוב צוות ההפקה הם תושבי ישראל המתגוררים בה דרך קבע".

בהמשך שלח המפיק הראשי של התאגיד, קובי נוסבאום, פילוח של העובדים בהפקה לפי חלוקה לעיסוקים ומספר המועסקים לפי לאום. באקט לא השתכנעו, והצליחו - שלא באמצעות התאגיד - לשים יד על הרשימה השמית המלאה של המועסקים בהפקה, ממנה עלתה תמונה שונה מזו שהוצגה להם. מהנתונים של אקט עלה כי בצוות הטכני היוו הישראלים רק 65%, ובצוות ההפקה רק 35%.

עוד עלה מהנתונים כי כ-50 ימי צילום צולמו ביוון, לעומת חמישה בלבד בישראל, ובימי הצילום ביוון הועסקו רק 9 אנשי צוות ישראלים, וכל השאר יוונים.

בשלב הזה כבר הודה התאגיד כי ישנם פערים מסוימים בין המידע שנמסר לאקט בעבר לבין הנתונים הנוספים שהוצגו בהמשך. באקט טוענים כי לפי הנתונים שהציג התאגיד בעצמו, לא התקיים הרוב הדרוש של עובדים ישראלים, שבצוות ההפקה עמד שיעורם על 58%, ובצוות המבצעים על 72%. "כלומר", כתב אביטן במכתב למועצת התאגיד שזה עתה חזרה לפעול, "התאגיד הודה שחור על גבי לבן כי ההפקה לא עמדה בתנאי חוק התאגיד להכרה בהפקה מקומית קנויה".

במכתבו מציב אביטן סימני שאלה סביב התנהלות התאגיד בנושא, ומבקש לבדוק מדוע אושר שימוש בסך של 7.2 מיליון שקל מתוך התקציב המיועד להפקות, מבלי שנבדק מראש שההפקה אכן עונה להגדרות החוק. "מדובר בכסף ציבורי המועבר במסגרת תקציב ממשלתי, שהתאגיד לא יכול לעשות בו כבתוך שלו".

עוד תוהה אביטן מדוע עד הפנייה של אקט הנתונים לא נבדקו באופן יזום על-ידי התאגיד מול חברת ההפקה, ומי אחראי למידע הלא מדויק שהועבר בהמשך לפניית הארגון. "מי ניסה או ניסתה לטייח את המידע האמיתי", תוהה אביטן.

הוא מזכיר כי גם לאחר שהתברר כי חברת ההפקה לא עמדה בהגבלות החוק, סוכם איתה על הפקת עונה נוספת. "הבעיות בהתנהלות המתוארת מקבלות משנה תוקף שעה שמדובר בגוף ציבורי", נטען במכתב. "לא ניתן להסיר אחריות אישית מבעלי התפקיד הרלוונטיים בתאגיד, נוכח הפרת החוק שבוצעה".

מתאגיד השידור "כאן" נמסר בתגובה: "התאגיד מקפיד וימשיך להקפיד על קיום החוק בכל הפקותיו. מבדיקות שביצע התאגיד לאורך כל שלבי ההפקה, ומנתונים שנמסרו לנו ממפיקות הסדרה, עולה כי רוב הצוותים בהפקה הם תושבי ישראל. התאגיד ממשיך בבדיקת קטגוריה אחת מתוך ארבע, ובכל מקרה כל התקציב של התאגיד בהפקה הושקע בצוותים ישראלים בלבד".

מקורבים בתאגיד מציגים תמונה שונה מכפי שהיא מצטיירת ממכתבו של אביטן. על פי מקורבים, בעקבות הפנייה של אקט קיימו בתאגיד בדיקה מעמיקה של כל הנתונים שהועברו - הן ע"י אקט והן ע"י הפקת טהרן. המסקנות העלו כי שני הצדדים לא העבירו נתונים מדויקים - לא בהכרח מסיבות זדוניות, אלא מהבדל בשאלה את מי מחשבים כעובד ישראלי ובאיזה קטגוריה מחושב כל עובד. התאגיד נדרש להכריע במחלוקת בין הגורמים בשאלה מי נחשב לעובד ישראלי.

החוק אמנם ברור בקטגוריות הקבועות, אך משאיר מקום לפרשנות בנוגע לתפקידים בכל קטגוריה. כך או כך, בתאגיד אומרים כי כל הכסף שיצא מתקציבו עבור ההפקה הועבר לעובדים ישראלים בלבד. בתאגיד הוחלט להמשיך בבדיקה ולקבוע מנגנון בדיקה ופיקוח לגבי כלל ההפקות. יש לציין שהתאגיד עמד בחובותיו להשקעה בדרמה גם אם ההפקה טהרן נגרעת מהשקעותיו.

כאמור, הארגון דורש כי תקציב התאגיד לשנת 2021 יכלול תוספת של 7.2 מיליון שקל לטובת הפקות מקור, ומאיים כי אם הדבר לא יוסדר, תוגש עתירה.

שלא לייחוס טוענים מקורבים בתאגיד כי בחטיבת הטלוויזיה פעלו ללא רבב עם הכלים שיש להם: "כפי שזה נראה, גם אקט וגם ההפקה לא דייקו בנתונים שלהם. יש מידע שאקט העבירו שלא תאם את המידע של ההפקה, וגם הוא הסתבר כלא מדויק. בכל מקרה חלק מהמידע או הנתונים שהועברו אכן ייצרו תמונה שונה באחת הקטגוריות. זה משהו שבודקים משפטית, ובהתאם ההפקה תסווג תקציבית".

עם זאת, על-פי אותם מקורות, החוק קובע כי על התאגיד להשקיע 260 מיליון שקל בהפקות מקור, וגם ללא "טהרן" התאגיד עמד במחויבות זו, כך שאין לו צורך בטיוח מספרים.

עוד כתבות

צילום: shutterstock

ניסוי לטיפול בסרטן מקפיץ את ענקית התרופות הזו ביותר מ־100%

מודרנה מזנקת בשיעור חריג של מעל 100% במסחר המוקדם בוול סטריט, אחרי שהודיעה כי חיסון לטיפול בסרטן שפיתחה לצד מרק הציג תוצאות חיוביות ● מודרנה עד היום פיתחה רק חיסונים למחלות זיהומיות, כמו קורונה ושפעת ● ההצלחה פותחת עבור שתי החברות הזדמנויות שוק משמעותיות

מטוס ישראייר / צילום: מוני שפיר

המלחמה והזינוק בעלויות: ישראייר הפסידה 32 מיליון דולר במחצית

לצד הפסד של 32 מיליון דולר במחצית הראשונה של השנה, ישראייר בונה כעת על הקו של ניו יורק, פיצויי המדינה והתאוששות בביקושים כדי לחזור למסלול צמיחה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מפולת באג"ח ובמניות השבבים גררה את וול סטריט לירידות

קרן הסל על מניות השבבים איבדה 5%, קמטק וטאואר נפלו ב-9% ● החרפה במכירות החיסול של אגרות חוב בעולם הזניקה את תשואת האג"ח ל-10 שנים של ארה"ב לרמה הכי גבוהה מאז תחילת 2025 ● מחירי הנפט ממשיכים לטפס, כאשר נפט מסוג ברנט נסחר מעל 90 דולר לחבית ● נעילה שלילית באירופה

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

אבסורד ביג: מכנים את הנכס בגלילות "המשמעותי ביותר", ולא חושפים מספרים

קבוצת המרכזים המסחריים ביג סוגרת את המחצית הראשונה של 2026 עם עלייה בהכנסות, שמסתכמות ב-1.37 מיליארד שקל, אך ירידה של כ-9% ברווח הנקי לעומת אשתקד ● דמי השכירות באשדוד צמחו משמעותית ברבעון השני, והשריפה בפתח תקווה "לא תפגע בפתיחה ב-2029"

לוחמי צה''ל / צילום: דובר צה''ל

הממשלה לא מחכה: תקציב המדינה ייפרץ כבר בימים הקרובים לרכישת חימושים

לגלובס נודע כי בממשלה נערכים להביא החלטה כבר בשבוע הבא להקצות עוד עשרות מיליארדי שקלים לרכישת חימושים ● לפי חלק מההערכות, פריצת התקציב לא תשפיע על הגירעון ● כשהבחירות ברקע, לא מן הנמנע שהממשלה הבאה תידרש לקיצוצים והטלת מסים

מארק וולטר / צילום: Reuters, Kirby Lee

רשת העסקאות הנסתרות שסיבכה את הבעלים של הדודג'רס בחקירה פדרלית

תחת לחץ מצד חוקרים ורגולטורים, המיליארדר מארק וולטר ממהר לפרק את ההימורים שביצע ולהציל את אימפריית הספורט והפיננסים שלו

יורם נוה, מנכ''ל כלל ביטוח ופיננסים / צילום: כדיה לוי

הנתון בדוחות של כלל שהקפיץ את כל מניות הביטוח בבורסה

דוחות הרבעון השני חשפו כי היקף הנכסים המנוהלים של חברת הביטוח עלה לשיא של 456 מיליארד שקל ● הרווח מפעילות הליבה זינק ב-21% ברבעון ● החברה צפויה להעלות יעדים עד סוף השנה, והודיעה כי תחלק דיבידנד של 200 מיליון שקל ● הדוחות הקפיצו את מדד הביטוח, שזינק היום במעל 4%

ד''ר שמואל חרל''פ ז''ל / צילום: כפיר זיו

הלך לעולמו שמואל חרל"פ, מבכירי אנשי העסקים והפילנתרופיה בישראל

ד"ר שמואל חרל"פ, שנפטר הבוקר בגיל 82, עמד במשך עשרות שנים בראש כלמוביל, קבוצת הרכב הגדולה בישראל ● לצד פעילותו העסקית, ניהל יחד עם אשתו ענת פעילות פילנתרופיה ענפה שכללה תרומות במאות מיליוני שקלים

עמוס לוזון / צילום: People Photography

אקזיט לעמוס לוזון: מוכר 20% מפעילות האנרגיה שלו למור גמל תמורת 223 מיליון שקל

אחרי המאבקים מול עופר ינאי, קבוצת לוזון בדרך למכור נתח מפעילות האנרגיה שלה, במהלך המשקף לתחנת הכוח דוראד בה היא מחזיקה שווי של 4.4 מיליארד שקל - דומה לזה שלפיו היא רכשה את חלקה של נופר בחברה המשותפת מוקדם יותר השנה

דגם של טיל בליסטי איראני בהפגה נגד בטהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: איראן "שוקלת" תקיפת מטרות אירופיות אם הלחימה תתחדש

טהרן בוחנת תקיפות נגד יעדים באירופה, בהם בסיסים בבולגריה ובקפריסין, לצד אפשרות לשיבוש כבלי תקשורת במצר הורמוז במקרה של הסלמה מול ארה"ב

שר ההגנה האמריקאי פיט הגסת' / צילום: Reuters, Aris Martinez

שרים ומיליארדרים רודפים אחרי הטרנד החם. הרופאים מזהירים

שר ההגנה של ארה"ב הכריז על כוונתו לבדוק את רמות ההורמון הגברי בכל חייל שעבר את גיל 30 ● למה הפכו תוספי הטסטוסטרון פופולריים עכשיו, והאם הם עלולים להיות מסוכנים? ● מדעי אריכות החיים, מדור חדש

רותם אירם, מנכ''ל At-Bay / צילום: Munich Re

אט-ביי הישראלית נמכרת ב-575 מיליון דולר לחברת הביטוח מיוניק רה

חברת הביטוח הגרמנית מיוניק רה רוכשת את חברת האינשורטק הישראלית אט-ביי ב-575 מיליון דולר ● סכום הרכישה נמוך בהשוואה להצעת המחיר שקיבלה אט-ביי בסיבוב גיוס שנערך לה ב-2021, אז עמד שוויה על 1.36 מיליארד דולר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

גוגל נלחמה בו בכל הכוח, אבל עורך הדין יצא מהעליון עם ניצחון עקרוני

בית המשפט העליון קבע כי עיקרון פומביות הדיון מחייב גישה רחבה לתובענות ייצוגיות, ודחה את טענת גוגל ל"מסע דיג" מצד עורך דין שביקש לעיין בעשרות הליכים קודמים נגדה לקראת בחינת הגשת תביעות נוספות

מחאה מחוץ לבית המשפט בו מתנהלת התביעה נגד מטא / צילום: ap, Noah Berger

29 מדינות נגד מטא: המשפט התקדימי וההשלכות הרוחביות

משפט מטא לא צפוי למוטט את החברה כלכלית, גם אם תפסיד ● עם זאת, עשויות להיות לו השפעות ארוכות טווח על הדרך בה ענקיות הטכנולוגיה אוספות ושומרות את המידע האישי שלנו, ועל האלגוריתם עצמו

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מגמה חיובית בוול סטריט בהובלת סקטור הבריאות; הנפט מזנק

הבורסות באירופה ננעלו במגמה מעורבת, בוול סטריט המסחר מתנהל במגמה חיובית ● משרד האוצר האמריקאי מכפיל את הרכישות החוזרות של חוב ממשלתי ומרגיע את השווקים ● מודרנה מכפילה את עצמה, בעקבות תוצאות חיוביות לחיסון ניסיוני לטיפול בסרטן ● נביוס בלטה בירידה במסחר המוקדם לאחר הנפקת ענק של אג"ח להמרה ● המשקיעים מצפים לפרסום פרוטוקול הפד הערב ● טראמפ השהה את המכסים על קנדה

בצלאל (בוצי) מכליס מנכ''ל אלביט; ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור; עדי לויתן, מנכ''לית אנלייט / צילום: ענבל מרמרי, טל שחר

המניות המועדפות והסכומים: הצצה לתיקים של המשקיעים ששינו את הכללים

פסגות, שמנהלת 47 אלף חשבונות מסחר עצמאי, חושפת את העדפות הסוחרים הפרטיים שפועלים דרכה ● הללו אוהבים את המדדים S&P 500 ות"א 125, את מניות טכנולוגיה, את הבנקים ואת קרנות הביטקוין ● ואילו עוד השקעות מועדפות עליהם בארץ ובחו"ל?

אור ארבל, מנכ''ל ומייסד טופו AI ודובי ספקטור, מנכ''ל איי סי דיגיטל / צילומים: יחצ

"פחות עבודה ידנית": כך תיראה 2027 בענף הפרסום

פלטפורמת השיווק מבוססת בינה מלאכותית שתתפוס אחיזה בענף הפרסום הישראלי ● בנק הפועלים משיק מתחם שמציע פעילות לילדים בנושא צרכנות נבונה וחינוך פיננסי ● אירועים ומינויים

אילוסטרציה: shutterstock

מתקפת ענק על האקדמיה והממשל: נחשפה רשת הסייבר של משמרות המהפכה

כותרות העיתונים בעולם: ארה"ב מאשימה 17 האקרים במבצע סייבר ענק, למה ממשל טראמפ שומר על איפוק מול התקיפות האיראניות, והניסיונות הדיפלומטיים להסדרת המצב בעזה נתקלים בפערים בשטח ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל

דולרים / צילום: Shutterstock

הנתון שהופיע בארה"ב לראשונה זה שני עשורים ומרמז על סערה בשווקים

תשואות האג"ח בארה"ב ל־30 שנה טיפסו לשיא של שני עשורים ומציעות לכאורה אלטרנטיבה בטוחה למניות ● בעבר, מצב כזה הבריח משקיעים מוול סטריט אל איגרות החוב ● המומחים מסבירים למה הפעם זה יכול להיות אחרת, ומה הקשר לנוטלי המשכנתאות בישראל

עידן וולס / צילום: יונתן בלום

קבוצת דלק מציגה: הכנסות של מיליארד שקל וזינוק של כ־80% ברווח

החברה מסכמת רבעון חיובי עם צמיחה דו־ספרתית בהכנסות וברווח הנקי, כאשר התוצאות נתמכו בעיקר ע"י גידול בהכנסות נטו ממכירת גז טבעי וקונדנסט ● המנכ"ל עידן וולס: "ממשיכים לפעול לחיזוק ולהשבחת נכסי הליבה של הקבוצה"