גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התקשורת בגרמניה דיווחה בטעות על יעילות מופחתת, ומניית אסטרהזנקה עולה

מקורות בממשלת גרמניה מסרו כי החיסון לקורונה של חברת אסטרהזנקה יעיל רק ב-8% מהמקרים בהגנה על מבוגרים מעל גיל 65 ● הדיווחים הוכחשו על ידי החברה ובינתיים הבהיר משרד הבריאות הגרמני כי "אינו יכול לאמת את הדיווחים על כך שהחיסונים של אסטרהזנקה פחות יעילים"

מנת חיסון לקורונה של אסטרהזנקה / צילום: Reuters, Jason Cairnduff
מנת חיסון לקורונה של אסטרהזנקה / צילום: Reuters, Jason Cairnduff

האם מקורות בממשלת גרמניה התבלבלו בנוגע לשיעורי היעילות של החיסון לקורונה של חברת אסטרהזנקה? כך מסתמן לפי דיווחים שהתפרסמו היום (ג') בתקשורת הגרמנית, ושהביאו בשעות האחרונות לעלייה בערך מניות חברת התרופות הבריטית-שבדית בבורסה של לונדון ולזעם מצד רשויות הבריאות בממלכה המאוחדת ובממשלה הבריטית.

אמש והבוקר (ג') מסרו מקורות בממשלת גרמניה לשני כלי תקשורת במדינה כי החיסון לקורונה של חברת אסטרהזנקה יעיל רק ב-8% מהמקרים בהגנה על מבוגרים מעל גיל 65, הרבה מתחת ל-62% היעילות שהחברה חזתה לכלל האוכלוסייה על סמך ניסויים קליניים. הדיווחים התבססו על מקורות אנונימיים בקבינט הגרמני והתפרסמו במקביל ב"בילד" וב"הנדלסבלאט".

הדיווחים הוכחשו על ידי החברה, והיום בצהריים דיווח אתר מגזין "שפיגל", כי ככל הנראה המקורות הממשלתיים התבלבלו בנתונים. לפי מסמכי החברה, רק 8% מהנבדקים בניסוי הקליני שלה היו בין הגילאים 56 ל-69, וזהו הנתון שעליו התבססו המקורות בדיווחים לעיתון. רק 3%-4% מהנבדקים בחיסון היו מעל גיל 70. ה"שפיגל" דיווח כי ההבהרות הללו תרמו לכך שמניית החברה עולה בכ-1% בשעה זו בבורסת לונדון. בינתיים הבהיר משרד הבריאות הגרמני כי "אינו יכול לאמת את הדיווחים על כך שהחיסונים של אסטרהזנקה פחות יעילים".

בבריטניה, עורר מה שהולך ומסתמן כדיווח שגוי סערה ציבורית. מומחים מאוניברסיטת אוקספורד התראיינו לכלי התקשורת ואמרו כי "אין להם מושג" מהיכן לקוח הנתון שפורסם בתקשורת הגרמנית. מקור בממשלת בריטניה הגדיר את הטענות כ"שטויות". מיליוני מנות חיסון של חברת אסטרהזנקה כבר ניתנו בבריטניה, שם הוא חלק מרכזי מהמאמץ לחסן את האוכלוסייה במהירות על רקע המגיפה המשתוללת.

חיסון שונה מהותית מזה של ביונטק-פייזר ומודרנה

החיסון של חברת אסטרהזנקה, שפותח במשותף עם חוקרים מאוניברסיטת אוקספורד, שונה מהותית מחיסוני הרנ"א-שליח של שותפות ביונטק-פייזר והחברה האמריקאית מודרנה, שכבר אושרו לשימוש באיחוד האירופי אחרי שהפגינו יעילות של 94%-95% בניסויים הקליניים. הוא מבוסס על וירוס שאינו מזיק לאדם, שהונדס-גנטית כך שיגרום לתגובה חיסונית שאמורה לשפר את המאבק בנגיף ה-SARS-Cov-2 הגורם למחלת הקורונה. הוא אינו דורש הקפאה עמוקה, זול פי 7-8 מחיסוני הרנ"א-שליח ועמיד לאורך זמן, לפי דיווחי החברה.

הניסוי הקליני שלב 3 שערכה החברה סבל מבעיות מתודיות, לאחר שהתגלה כי קבוצה מסוימת קיבלה מינון שונה (ודווקא הפגינה יעילות מוגברת בהגנה מהנגיף). החיסון אושר כבר לשימוש בבריטניה ובהודו, אך ה-FDA בארה"ב צפוי לדרוש ניסוי חדש לפני שהוא מאשר אותו.

כאמור, החברה הכחישה לחלוטין את הדיווחים בתקשורת הגרמנית הבוקר. "הדיווחים לפיהם יעילות החיסון היא 8% בקרב מבוגרים מעל גיל 65 שגויים לחלוטין", כתבה החברה בהודעה לעיתונות. "בנובמבר, פירסמנו מידע בכתב העת 'לנסט' המראה כי מבוגרים הפגינו תגובה חיסונית חזקה לחיסון, עם 100% מהם שייצרו נוגדנים ספציפיים נגד חלבון ה'ספייק' (האופייני לנגיף הקורונה) אחרי המנה השנייה".

בין האיחוד לבין החברה נרשמו חיכוכים בימים האחרונים, אחרי שאסטרהזנקה הודיעה במפתיע כי "לא תעמוד ביעדי האספקה" שהבטיחה לאיחוד, מסיבות לא מוסברות. שר הבריאות הגרמני דרש מהחברה להציג את נתוני יצוא החיסונים מהאיחוד האירופי בשקיפות, ומקורות בבריסל אף אמרו כי הם שוקלים להוציא נגד החברה צו למניעת יצוא של החיסון למדינות אחרות.

עוד כתבות

קמפיין מכבי שיצר מקאן ת''א / צילום: צילום מסך מיוטיוב

קופ"ח מכבי יוצאת למכרז פרסום, בענף סבורים שהוא "שערורייה"

היקף התקציב העומד ככל הידוע על כ-25 מיליון שקל יוצא למכרז חדש ● המכרז הוא לחמש שנים, עם אופציה להארכה כפולה של שלוש שנים בכל פעם - כלומר 11 שנים ברצף ● קופת חולים מכבי בתגובה: "המכרז מנוהל באופן מקצועי תחת פיקוח של ועדת המכרזים של מכבי"

צ'ארלי ג'ביס

סוכריות גומי במאות דולרים: איך זינק שכר־הטרחה של היזמת שהונתה את ג'יי.פי מורגן

צ'ארלי ג'ביס, היזמת שהונתה את ג'יי.פי מורגן וניפחה את מספר המשתמשים בסטארט-אפ שלה "פרנק", נידונה ל־7 שנות מאסר ● כעת חשף ג'יי.פי מורגן את רשימת ההוצאות המשפטיות של עורכי דינה: 530 דולר על סוכריות גומי, מגדל פירות ים ואלפי דולרים על שדרוגי מלונות

צילום: מיטל וייזברג

לאחר שהפסידו 90% בתקופתו: משקיעי מיטרוניקס נגד מענק הסתגלות של 800 אלף שקל למנכ"ל

בתקופתו של המנכ"ל שרון גולדנברג, איבדה מיטרוניקס את מקומה במדד ת"א 35 והפכה לחברה בשווי של פחות מחצי מיליארד שקל לעומת יותר מ-9 מיליארד שקל בעת שנכנס לתפקיד ● בעקבות התנגדות המשקיעים, החברה הסירה את נושא מענק ההסתגלות מאספת בעלי מניות

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מכונת המימושים של קרן פימי: 7 חברות שהניבו 2.6 מיליארד שקל בשנה

קרן פימי רכבה על הגאות בבורסה המקומית וביצעה מימושים בשבע חברות ציבוריות שבשליטתה, שרובן פועלות בסקטור הביטחוני ● רוב המימושים הוכרו כרווח, ובשוק מעריכים: "אם הבורסה תמשיך לעלות, פימי תממש באופן דומה גם בשנה הבאה ותנפיק לפחות 2 חברות"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

הרכישה הגדולה בתולדות אנבידיה: תשלם 20 מיליארד דולר עבור סטארט-אפ AI

אנבידיה רוכשת את הסטארט-אפ גרוק בעסקת מזומן של כ־20 מיליארד דולר, כך דווח ב-CNBC ● מדובר ברכישה הגדולה בתולדות החברה ובהימור על שבבי היסק לבינה מלאכותית ● גרוק, שנוסדה ב-2016 כדי להתחרות באנבידיה עצמה, גייסה רק לפני מספר חודשים לפי שווי של כ־7 מיליארד דולר "בלבד"

קמפיין פייבר / צילום: צילום מסך מיוטיוב

הזוכים הגדולים בתחרות הפרסום גרנות - והזוכה האמיתית: הבינה המלאכותית

בין הזוכים הגדולים בתחרות הקריאייטיב העצמאית גרנות, שהתקיימה היום, נמנים פרסומת ה-AI של פייבר, סרטון הפסולת של עיריית תל אביב וקמפיין "אחת מתשע" בהשראת אמריקן איגל וסידני סוויני ● ומי עוד בזוכים?

דונלד טראמפ על רקע גרינלנד. הודיע על מינוי אחראי לסיפוח האי / צילומים: רויטרס, שאטרסטוק

החזית של ארה"ב מול דנמרק: גרינלנד, טורבינות רוח ואוזמפיק בסכנה

הממשל האמריקאי מינה שליח מיוחד לסיפוח גרינלנד והשעה פרויקטים של ענקית האנרגיה "אורסטד" ● במקביל, הוטלו איומי מכסים על יצרנית התרופות נובו נורדיסק ● בקופנהגן הגיבו בזעם וזימנו את השגריר לשיחת נזיפה: "ארה"ב הפכה לאיום אפשרי"

שר הכלכלה ניר ברקת ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

המאבק הבא בין סמוטריץ' לברקת: הגדלת מכסת עובדים זרים

שר הכלכלה הציע להגדיל את מכסת העובדים הזרים במשק ולבטל את האגרות בגין העסקתם ● אלא שבאוצר טוענים: המכסות הקיימות טרם מולאו

אילוסטרציה של דגימות דם / צילום: Shutterstock

מטופלים במיון יוכלו לתרום דגימות למאגר חדש: הבנק שמצטרף למגמה העולמית במחקר

מאבחון מוקדם של סרטן ועד המלצות איך ללכת - בנקי דגימות הם הדבר החם בקידום מחקרים ● השבוע הוכרז על הקמת מאגר חדש בישראל על ידי חברת MeMed, בשיתוף שלושה בתי חולים והטכניון ● בארץ כבר פועלים כמה מאגרים מרשימים, אז למה שיתוף הפעולה ביניהם מסובך ומה הסיכוי שנראה כאן בנק דגימות לאומי ענק כמו בבריטניה

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

הלם באירופה: האמריקאים מטילים סנקציות על בכירים באיחוד

הממשל האמריקאי הטיל סנקציות על בכירים באיחוד האירופי שפעלו כדי לחייב רשתות חברתיות לנטר שיח מסית ואלים ● בין הסנקציות שהוטלו: איסור כניסה לארה"ב ● באיחוד האירופי הגיבו בתדהמה, האמריקאים טוענים כי מדובר ב"צנזורה"

כך תשקיעו בזהב / צילום: Shutterstock

הוא נחשב אלטרנטיבה למניות ולאג"ח כגידור מפני סיכונים: כך תשקיעו בזהב

לנוכח הזינוק השנה במחיר הזהב, רבים בוול סטריט ממליצים שתחזיקו במתכת, לפחות בחלק קטן מתיק ההשקעות שלכם ● בוול סטריט ג'ורנל ריכזו את הסוגיות המרכזיות בשוק הזה, וממליצים למשקיעים כיצד לנהוג עם הסחורה הלוהטת ● מדריך קצר להשקעה מושכלת

מצעד צבאי לציון יום השנה הראשון לחילוף משטר אסד / צילום: Reuters, Mohammad Daher/NurPhoto

מנהיג דאעש בדמשק נעצר על ידי כוחות הביטחון של סוריה

המשפחות המתנגדות לוועדת החקירה הפוליטית צפויות למקד את הלחץ בח"כים החרדים ● אלי פלדשטיין התייחס בריאיון לעימות עם אוריך בחקירה וטען: "יש ללשכה חומרים על גלנט" ● ארסנל הטילים של איראן שמאיימים על ישראל - ויכולות ההגנה ● עדכונים שוטפים

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

הביקוש קפא, המחירים ירדו: ענף הנדל"ן מסכם שנה מאתגרת, ומה צפוי ב־2026?

שנת 2025 הייתה מטלטלת במיוחד עבור שוק הנדל"ן: הרגולציה סביב מבצעי המימון התהדקה, היצע הדירות בשיא היסטורי, המחירים ירדו כמעט מדי חודש, ותמהילי המשכנתאות השתנו ● רגע לפני 2026, המומחים מנסים להעריך האם המגמות יימשכו או שמדובר רק בתיקון זמני

השקל מתחזק מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הדולר ב-3.18 שקלים ובשפל של קרוב ל-4 שנים. אלו הסיבות

השקל ממשיך את מגמת ההתחזקות שלו מול הדולר שנחלש כבר שלושה רצופים בעולם ● הסיבות: העליות בוול סטריט, מכירת גז למצרים ועסקות נשק גדולות ● מיטב: "מעבר לירידות בשוקי המניות בעולם הוא האיום העיקרי על התחזקות השקל" ● הדולר בדרך לשנתו החלשה ביותר זה שמונה שנים ● ומה צפוי בעוד חצי שנה?

נושאת המטוסים ''שארל דה גול'', שתוחלף ע''י הספינה החדשה / צילום: Shutterstock

נושאת מטוסים גרעינית ב-10 מיליארד אירו: הפרויקט השנוי במחלוקת של מקרון

ממשלת צרפת נאבקת במשבר חוב מתמשך ונכשלת בהעברת תקציב כבר שלוש שנים, אך דווקא כעת מכריז הנשיא עמנואל מקרון על פרויקט גרנדיוזי: בניית נושאת מטוסים גרעינית חדשה בעלות של יותר מ־10 מיליארד אירו ● התזמון מעורר שאלות על סדרי העדיפויות של המדינה

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט / צילום: מרי רון

"למי שמאמין במשק הישראלי": הבכיר שממליץ על הסקטור שטס ב-140% בשנתיים

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט, מאמין בבורסה בת"א, גם אחרי תשואה של 100% בשנתיים ● הוא מעריך כי מבין שני הסקטורים המצטיינים של השנה יש הזדמנות רק בבנקים ● ממליץ על מניות אנרגיה: "לא יודע אם ג'מיני ינצח את ChatGPT, אבל שניהם יצטרכו חשמל" ● ולמה כדאי להתרחק ממדד הביטוח?

קמפיין ה־AI של לושה / צילום: מתוך יוטיוב

לשבת בקפה של קלוד, לייצר פרסומת ב-150 דולר: יישומי ה-AI שיככבו השנה

הבינה המלאכותית מסייעת ליוצרי תוכן ולסטארט-אפים לחדור ללב המרחב הפרסומי והשיווקי, אך גם דורשת מהם קיצוניות כדי לבלוט ● דוח מקיף של ארטליסט הישראלית, המבוסס על סקר בקרב כ-6,500 יוצרים (כולל מישראל), מציג את האפשרויות ואת המגמות ב-2026

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

רשות התחרות סיימה את הבדיקה: האם אל על תיקנס בגלל מחירי הטיסות?

רשות התחרות סיימה בדיקה כלכלית ומשפטית שנועדה לקבוע האם אל על ניצלה את מעמדה כמונופול בקווי טיסה מסוימים בתקופת המלחמה ● עפ"י המסתמן, על החברה יוטל עיצום כספי שגובהו טרם נקבע, ושעשוי להגיע עד כ-118 מיליון שקל

משדר המתקפה האיראנית בערוץ 12 בחודש יוני / צילום: צילום מסך יוטיוב

המערכה האיראנית, גמר הגביע וערן זהבי: המשדרים הנצפים של השנה

שעות הצפייה בטלוויזה בישראל 2025 חזרו לרמות דומות לאלו שלפני המלחמה; תחילת המלחמה עם איראן הוכתרה כאירוע הטלוויזיוני הנצפה ביותר השנה ● בכנס בתל אביב הזהירו רגולטורים ונציגי תעשייה מהיעדר תכנון לאומי לחוות שרתים לבינה מלאכותית ● למרות האתגרים בענף התיירות, רשת מלונות חדשה מושקת בישראל עם ארבעה נכסים בתל אביב ובאילת ● אירועים ומינויים

מרכז שיטור קהילתי חיפה / צילום: בר - אל

מאות שקלים בשנה: המס העירוני החדש שישלמו תושבי חיפה

לראשונה יתווסף לחשבונות הארנונה בחיפה "היטל שמירה", שנועד למימון כוח שיטור עירוני חדש ● התעריף עומד על 2.32 שקל למ"ר, בדומה למקובל ברשויות נוספות כמו תל אביב ורעננה, לצד התייקרות הארנונה הכללית ב־1.626%