גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היועמ"ש יכריע אם לחקור את רה"מ בעניין הכספים ממקורביו - רק לאחר פסיקת בג"ץ

נתניהו, בסבירות גבוהה, יוותר על הכספים שקיבל מבן דודו נתן מיליקובסקי וממקורבו ספנסר פרטרידג' לצורך הגנתו המשפטית, ויבחר במימון עצמי • זאת, בעקבות עמדת היועמ"ש שהוגשה לבג"ץ ושנחשפה לראשונה בגלובס, שלפיה מדובר במתנות אסורות לפי החוק

היועמ"ש אביחי מנדלבליט וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: אוהד צויגנברג, "ידיעות אחרונות"
היועמ"ש אביחי מנדלבליט וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: אוהד צויגנברג, "ידיעות אחרונות"

מזה כשלוש שנים שראש הממשלה בנימין נתניהו מנסה לגייס כספים לצורך מימון הגנתו המשפטית בהליכים הפליליים המתנהלים מולו. בעוד שההליכים הפליליים התקדמו מאוד, ושלב ההוכחות צפוי להיפתח בעוד כחודש, סוגיית מימון ההגנה המשפטית של ראש הממשלה נותרה פתוחה ללא כל פתרון מבחינתו.

השבוע ספג המימון המשפטי של נתניהו שתי מכות משמעותיות מהיועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט. למעשה, היועמ"ש החזיר את נתניהו לנקודת הפתיחה, ללא שיש בידו סיוע ומימון כלשהו.

ההערכה היא כי נתניהו ימשיך עם צוות סנגוריו, לא יפנה לאפיק של מימון המונים או יבקש תרומה מבעלי הון נוספים, אלא ייאלץ להכניס את ידו לכיס ולהגיע להסדר עם פרקליטיו. זאת, בנוגע למימון עצמי של ההליך הפלילי שעלותו נאמדת במיליוני שקלים לא מבוטלים.

שווי נכסיו של נתניהו מוערך בכ-50 מיליון שקל. מנדלבליט קבע כי 300 אלף הדולרים שנתניהו קיבל, ללא היתר מראש, מבן דודו נתן מיליקובסקי, תוך הסתרת טיב ומהות היחסים ביניהם, מהווים הפרה של חוק המתנות.

עוד טען היועמ"ש, ברמיזה מסוימת, כי ההלוואה בגובה 2 מיליון השקלים שנתניהו קיבל מחברו המיליארדר ספנסר פרטרידג' מהווה גם היא טובת הנאה אסורה, המנוגדת לחוק המתנות.

מנדלבליט הגיש את עמדתו, שנחשפה לראשונה באתר גלובס, בתגובה לעתירה של התנועה לאיכות השלטון בנוגע לסוגיות אלה.

גורמים משפטיים מעריכים כי גם אם בג"ץ יקבל את עמדת מנדלבליט, הסיכוי לפתיחת חקירה פלילית נגד ראש הממשלה בגין קבלת הכספים ממקורביו - די נמוך. מכל מקום, מנדלבליט יכריע בסוגיה רק לאחר פסיקת בג"ץ.

מתנות מחברים

למעשה, השאלה שניצבת כעת על שולחן הניתוחים המשפטי היא אם מותר לנתניהו לקבל מתנות עתק מאילי הון, שהינם חברים וקרובי משפחה, ללא קבלת היתר מראש מהגורמים המוסמכים. זאת, כאשר מתנהלת בין הצדדים מערכת יחסים מורכבת עם זיקה להיותו של נתניהו עובד ציבור, ותוך הסתרה של טיב ומהות היחסים.

שאלה משפטית זו היא בדיוק השאלה הניצבת במרכז פרשת 1000, שבה מואשם נתניהו בעבירה של מרמה והפרת אמונים בגין בקבלת טובות הנאה במאות אלפי שקלים מחבריו, ארנון מילצ'ן וג'יימס פאקר. מנדלבליט קיבל את גרסת נתניהו כי הוא רואה את שניהם כחבריו, וכי מותר לעובד ציבור לקבל מתנות מחברים, אולם היועץ סבר כי מתנות בהיקפים כה גדולים בנסיבות העניין מנוגדות לחוק המתנות, ומשום כך קבלת מתנות אלה מנוגדת לחוק ומהווה עבירה של הפרת אמונים.

המשמעות עבור נתניהו היא קשה. ראש הממשלה יצטרך להחליט אם הוא מעוניין שבג"ץ יקבע קביעות נורמטיביות עקרוניות בנוגע לחוק המתנות וכן קביעות עובדתיות וערכיות בנוגע להתנהלותו בהקשרים אלה, בעתירה בנוגע למתנה מבן דודו. זאת, עוד לפני שהעניין יידון בפני בית המשפט המחוזי בירושלים בהליך הפלילי בעניינו (פרשת 1000), ועוד לפני שבית המשפט המחוזי נחשף לראיה כלשהי.

מתנה אסורה


מדובר במכה משמעותית, שקדמה לה מכה נוספת בתחילת יולי 2020. נתניהו ביקש אז לקבל 10 מיליון שקל מחברו ספנסר פרטרידג' ומבן דודו נתן ממיליקובסקי לצורך מימן הגנתו המשפטית.

ביולי 2020 שיגר מנדלבליט חוות-דעת לוועדת ההיתרים במשרד מבקר המדינה נגד בקשת נתניהו. היועמ"ש טען אז כי קבלת מתנה בסכום של 10 מיליון שקל מנוגדת לחוק המתנות. לפי עמדתו, למרות העובדה כי נתניהו ופרטרידג' מצויים בקשרי חברות, קיימת חזקה כי גורם דומיננטי להענקת המתנה הוא העובדה שנתניהו הוא עובד ציבור. חוות-הדעת הזו הכריחה את ועדת ההיתרים לסרב לבקשת נתניהו לדון בבקשתו לקבל את המתנה. זאת, למרות נטיית הוועדה לאשר את הבקשה מלכתחילה.

מנדלבליט לא רק חיווה דעתו שמדובר במתנה אסורה, אלא אמר למעשה כי הסמכות להחליט בעניין כלל לא נתונה לוועדת ההיתרים. נתניהו היה יכול לעתור נגד חוות-דעתו של מנדלבליט לבג"ץ, אך כפי שהוערך בגלובס, הוא בחר שלא לעשות. זאת, מתוך הבנה שהוא נכנס לתוך שדה מוקשים שעלול להחריב את קו ההגנה שלו בפרשת 1000.

כעת לא מופרך להעריך כי נתניהו יוותר גם על ההליך הבג"צי הנוכחי ויודיע כי מבלי להודות בנטען על-ידי היועמ"ש ועל-ידי העותרים - הוא מוותר על ההלוואה בת 2 מיליון השקלים מפרטרידג' ועל המתנה בת 300 אלף הדולרים שקיבל ממיליקובסקי.

שינוי בעמדה


יש לציין כי מנדלבליט שינה את עמדתו בנוגע למעמד הכספים שקיבל ראש הממשלה ממיליקובסקי. בפברואר 2019 כתב עוזרו של היועמ"ש, ד"ר גיל לימון, כי לעמדת מנדלבליט, המתנה בת 300 אלף הדולרים אינה אסורה על-פי חוק המתנות, והיא רק דורשת אישור של ועדת ההיתרים.

היועמ"ש הסביר את השינוי בגישתו כי בעקבות בדיקת "פרשת המניות", נחשפו והובהרו לו קשריו הכלכליים של נתניהו עם מיליקובסקי שלא היו ידועים לו עד כה. "לא ניתן עוד לומר כי נסתרת החזקה הראשונית, שלפיה נתניהו קיבל את הכספים באשר הוא עובד ציבור. הפועל היוצא של מסקנה זו היא כי ועדת ההיתרים ממילא אינה מוסמכת להתיר את קבלתם. יובהר כי הוועדה, כאשר נדרשה לנושא, פעלה אף היא על בסיס הנחת העבודה הקודמת, שלפיה אין מדובר במתנה אסורה", קבע כעת היועץ.

לגבי ההלוואה מפרטרידג' כתב מנדלבליט כי "אכן, עמדת היועמ"ש היא כי הלוואה, גם אם היא בתנאים המקובלים בשוק, עשויה להוות טובת הנאה אם היא לא ניתנת על-ידי מי שעיסוקו הוא מתן הלוואות לציבור הרחב".

בכך חלק היועץ בעדינות על עמדת מבקר המדינה הקודם, יוסף שפירא, שכתב ביוני 2019 כי נתניהו רשאי לקבל הלוואה בתנאי שוק מפרטרידג', וכך עדיין סבור גם מבקר המדינה הנוכחי, מתניהו אנגלמן. לדעתם של השניים, ההלוואה עומדת בתנאי השוק.

מה גרם לשינוי בעמדת היועמ"ש בנוגע להלוואה ולכך שהבהיר כי לעמדתו קבלת הלוואה בתנאי שוק עשויה להוות טובת הנאה? מדוע מנדלבליט לא ציין זאת מראש? סביבת נתניהו תטען כי מדובר בהמשך הרדיפה של היועמ"ש את ראש הממשלה כדי להקשות עליו את ניהול ההליך המשפטי. מנדלבליט יטען כי זו עמדתו העקרונית, והעניין הובהר יותר, לאור העובדה כי פרטרידג' הסכים לתרום לנתניהו 10 מיליון שקל לצורך מימון הגנתו. נכונותו של פרטדיג' לתרום סכום כה גבוה לנתניהו פוגעת בחזקה של תקינות תרומותיו לראש הממשלה - ובאור זה יש גם לראות את הלוואתו החריגה לנתניהו, כיוון שכלל אין עיסוקו במתן הלוואות.

לגלובס נודע כי הסכם ההלוואה בין נתניהו לפרטרידג' כולל החזר קבוע של הריבית וכן של הקרן. בנוסף, כדי לעגן את העובדה שמדובר בהלוואה בתנאי שוק - נתניהו אף העמיד בטוחה בדמות שעבוד של 2 מיליון שקל באחד מחשבונותיו לטובת פרטרידג'.

מצד אחד, הדבר אכן הופך את ההלוואה להלוואה בתנאי שוק לכל דבר ועניין, ממש כמו הלוואה בנקאית. מצד שני, הדבר מעצים עוד יותר את התמיהה - מדוע נתניהו לא נטל הלוואה בנקאית בתנאי שוק. גורם הבקי בפרטים מעריך כי מטרת נתניהו בכך הייתה לשמור לעצמו את האופציה להפוך את ההלוואה מפרטרידג' למתנה לאחר סיום תפקידו כראש ממשלה. 

*** חזקת החפות: יודגש כי גם לאחר הגשת כתב האישום נגדו, ראש הממשלה בנימין נתניהו מכחיש את המיוחס לו, לא הורשע בביצוע עבירה, ועומדת לו חזקת החפות. 

עוד כתבות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר